Share |

Hellekesän ilmasto-tiedotus

EI YKSI LÄMMIN KESÄ TEE ILMASTONMUUTOSTA:

http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Professori-Ei-yksi-lammin-kesa-tee-ilmastonmuutosta

Lyhennelmä Länsiväylä-lehden jutusta (korostukset tekemiäni):

”Kylmin talvi sitten vuoden 2003.” ”Heinäkuu lämpimin 50 vuoteen.”  Näin ovat lehdet kirjoitelleet tämän vuoden yli 50 asteen lämpövaihteluista.  Tämän jos minkä luulisi saaneen aikaan laajaa kirjoittelua ilmastonmuutoksesta, mutta aiheesta ei kesän lehdissä ole kirjoitettu halaistua sanaa.

–Tässä on tapahtunut aikamoinen ryhtiliike, Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola sanoo.

On opittu, ettei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä

Hän pohtii , että vielä muutama vuosi sitten ”hyperventiloitiin” ilmastonmuutoksen kanssa: kaikki aina sääilmiöistä oluen maun heikkenemiseen luettiin eri tutkimuksissa ja lehdissä ilmastonmuutoksen syyksi. Pikaisia poliittisia ratkaisujakin oli tehtävä keinolla millä hyvänsä. Nyt on opittu, että kaikesta mitä ikkunasta näkyy, ei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä.

Ympäristöprofessori ei siis halua vetää yhtäläisyysmerkkejä hellekauden, paukkupakkasten ja ilmastonmuutoksen väliin. Syyt esimerkiksi kesän hellekauteen löytyvät hänen mukaansa toisaalta. 1940-luvulla oli hyvin lämpimiä kesiä ja 1900-luvun alkupuolella lämpimiä talvia, eli tämä on vielä luontaista vaihtelua. Osin lämmin kesä, joka on vallinnut laajoilla alueilla pohjoisella pallonpuoliskolla, selittyy Tyynen valtameren sääilmiöillä. Samaan aikaan Etelä-Amerikassa on ollut poikkeuksellisen kylmä.

–En vetäisi tästä vielä isoja johtopäätöksiä. Pitkän aikavälin trendeistä ilmastonmuutos tosin havaitaan selkeästi, professori huomauttaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[LISÄYKSENI: Pitkän aikavälin trendi ja ilmastonmuutoksen havaitseminen tarkoittaa sitä, että 1900-luvun loppupuolella maapallo lämpeni noin 0.5-0.8  celsius astetta, 2000-luvulla ilmaston lämpeneminen tasaantui ja 2010-luvulla olemme näissä samoissa lämpötiloissa kuin 2000-luvun alkaessa, kuten täältä näemme (30 vuoden ajalta):

http://www.climate4you.com/images/AllCompared%20GlobalMonthlyTempSince1979.gif  ]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mielipideilmasto on muuttunut epäilevämmäksi

Korhola arvioi, että koko ilmastonmuutoskeskustelu olisi saavuttanut suuren yleisön keskuudessa kyllästymispisteen. Tähän vaikuttaa niin se, etteivät laajalti uutisoidut ennustukset ilmastokatastrofeista koskaan toteutuneet, kuin myös ilmastonmuutoskeskustelun kokemat kolaukset. Maissa, joissa on useamman vuoden ajan seurattu ihmisten suhtautumista ilmastonmuutokseen, yhä useampi suhtautuu asiaan skeptisesti, Korhola toteaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[LISÄYKSENI: skeptisyys tarkoittaa sitä, että ns. ilmastoskeptikot epäilevät IPCC:n (ja Suomessa Ilmatieteen laitoksen rummutusta) väitettä ihmisen (CO2) 90 prosentin ”syyllisyydestä”. Useiden epäilevien tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen (viime vuosisadan lopun lämpeneminen 0.5-0.8 astetta) syynä ovat monet muutkin tekijät kuin hiilidioksidi: Auringon suorat (säteily) ja epäsuorat (magneettiset myrskyt) vaikutukset, ilmakehän kemiallisen koostumuksen (CO2 ja aerosolien pitoisuuden vaihtelut) vaikutukset ja valtamerien oskillaatiot (ns. luonnolliset kierrot). ”Oikeat” skeptikot eivät siis epäile itse lämpenemistä!]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskustelu on tervehtynyt

Suomessa 48 prosenttia väestöstä epäilee, että ilmastonmuutoksen seurauksia on liioiteltu ainakin jonkun verran.  Tämä selviää Ylen Taloustutkimuksella viime maaliskuussa teettämästä kyselystä.

Korholan mielestä keskustelu ei suinkaan ole vääristynyt, vaan pikemminkin tervehtynyt. Aiemmin esimerkiksi ilmastonmuutoksen positiivisista vaikutuksista – joita on suunnaton määrä – ei ole saanut puhua leimautumatta ”ilmastopetturiksi”, Korhola kertoo

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aiheesta lisää täällä:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/98194-hs-tamako-suomen-tulevaisuus-%E2%80%93-lampotilaero-76%C2%B0c

Se, että ”hehkutetaan” (jo etukäteen!) mittaushistorian ”kuuminta” vuotta, on täyttä harhaa (ja toiveajattelua!). Tämä nähdään selvästi Alabaman yliopiston satelliittimittauksista (UAH):

http://climateinsiders.files.wordpress.com/2010/07/uah_global_temperature_anomalies1.png

(ollaan siis selkeästi ennätysvuoden 1998 alapuolella)

Ja täällä 30 vuoden UAH-käppyrä:

http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/