Share |

VENÄJÄN HILJAINEN SOTA

13.10.2023

Venäjän salainen sabotaasi­yksikkö toimii pinnan alla

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009916433.html

Erikoisjoukko Gugin komennossa toimivilla aluksilla on sotilaita ja laitteistoa, joiden avulla ne voivat vahingoittaa kaapeleita ja putkia merenpohjassa.

Jos Venäjä haluaa sabotoida vedenalaista infrastruktuuria Itämerellä, sillä on tarkoitukseen sopiva sotilaallinen erikoisjoukko. Hyvin salainen yksikkö on viime vuosina yhdistetty moniin Venäjän epäilyttäviin toimiin merialueilla.

Joukko tunnetaan nimellä Gugi. Se on lyhenne venäjänkielisistä sanoista, jotka tarkoittavat syvänmerentutkimuksen päähallintoa. Gugin erikoiskoulutetuilla sotilailla on vedenalaisissa toimissa kaksi päätehtävää: tiedustelu ja sabotaasi.

Gugin kalustoon kuuluu läntisten sotilasasiantuntijoiden mukaan ainakin neljä, mahdollisesti kuusi, sukellusvenettä ja kymmeniä pinta-aluksia. Virallisesti monet niistä toimivat tutkimusaluksina.

Tietoliikennekaapelit Itämerellä

TIETOLIIKENNEKAAPELIT_ITAMERELLA.PNG

”Venäjä on investoinut huomattavasti kyvykkyyksiin, joilla se voi uhata Euroopan kriittistä infrastruktuuria. Se on pitänyt tätä tärkeänä jo neuvostoajoista”, kirjoittaa tutkija Sidharth Kaushal toukokuussa julkaistussa artikkelissaan.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/stalking-seabed-how-russia-targets-critical-undersea-infrastructure

Artikkelin mukaan Gugin komennossa toimivilla sukellusveneillä on erikoiskoulutettuja sotilaita ja kalustoa, joiden avulla ne voivat vahingoittaa kaapeleita ja putkia. Sukellusveneestä ulostyöntyvät robottikädet voivat käsitellä tai siirtää merenpohjassa olevia esineitä.

Gugin alaiset alukset toimivat kahdesta tukikohdasta, jotka sijaitsevat Suomen lähellä. Toinen on Itämeren rannalla Pietarissa ja toinen Barentsinmeren rannalla Gadžijevossa.

Gugi ei silti ole ainoa Venäjän sotilasyksikkö, joka voi tehdä sabotaaseja merellä. Kykyä sotilaallisiin vedenalaisiin operaatioihin on myös Venäjän laivastolla ja sotilastiedustelu GRU:lla.12.10.2023

Venäläinen rahtialus pysytteli koko viikon­lopun Suomenlahdella kaasu­putken vaurio­paikan lähellä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009914694.html

Pietarista Kaliningradiin matkannut rahtialus SGV Flot pysytteli Suomenlahdella perjantai-illasta sunnuntai-iltaan.

Suora lähetys kello 9.15: Kaasu­putki rikottiin, mihin Suomen pitää seuraavaksi varautua?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009915959.html

Mitä epäillystä kaasuputken sabotoinnista tiedetään ja mihin seuraavaksi Suomen pitää varautua? Katso ISTV:n suora lähetys aiheesta torstaina kello 9.15.

KAASUPUTKI_RUS_FIN.gif

Lähellä kaasu­putkea liikkui myös suomalainen viranomais­alus

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009917097.html

Venäläistankkerin ja kaasuputken läheisyydessä liikkui viikonloppuna myös suomalainen viranomaisalus.

Yksi huomiota herättänyt alus oli kuitenkin venäläinen SGV Flot, joka lähti Pietarista torstaina puolenpäivän aikaan ja viipyi Porkkalan edustalla perjantai-iltapäivästä aina maanantaihin asti.

SGV Flot pysyi paikoillaan noin kymmenen kilometrin päässä oletetusta kaasuputken vauriokohdasta.

Lue lisää: Norjan havaitsema räjähdys Itämerellä vastasi noin sataa kiloa TNT:tä

Lue lisää: Räjähdys ei ole toden­näköinen, vaurion näyttää aiheuttaneen mekaaninen voima – näin Krp:n tiedotus­tilaisuudessa kerrottiin

11.10.2023

Onko kaasuputken törkeä tuhotyö Putinin vastatoimi? Nato-Suomessa meidän kaikkien pitää olla nyt hereillä

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000009914029.htmlSuomalaisten jokapäiväistä elämää yritetään horjuttaa ulkopuolelta. Tuhotyötä tutkitaan, mutta syyttävä sormi osoittaa jo nyt Venäjää.

VENÄJÄ OLI VALMISTELLUT TUHOTÖITÄ ”HILJAISELLA SODALLA

MERIALUE ITÄMERI VENÄJÄN ETUPIIRIKSI ?? Putinin Venäjä käy jo hiljaista sotaa Suomen lähialueilla – tähän on syytä herätä ennen kuin on myöhäistä

Keväällä 2023:

Venäjä valmistautuu sabotaasiin Pohjois­maiden meri­alueilla, kertovat yleisradio­yhtiöt

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009528481.htmlVenäjä kartoittaa siviilialuksilla tuulivoimaloita, kaasuputkia ja merenalaisia sähkökaapeleita, paljastaa pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhdessä tekemä dokumentti.Täällä lisää ”hiljaisesta SODASTA” (keväällä 2023)

TAISTELU ITÄMERESTÄ

https://www.tapionajatukset.com/44506

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/383c6d53c6a173e5be6b06a018653b5c.jpg.webpVenäläiset siviilialukset kartoittavat pohjoisten merialueiden tuulipuistoja, kaasuputkia sekä sähkö- ja verkkokaapeleita, kertovat tiedusteluasiantuntijat pohjoismaisille yleisradioyhtiöille.

Kartoitusta tekevät tiedusteluasiantuntijoiden mukaan venäläiset sotilas- ja siviilialukset, jotka selvittävät Pohjoismaiden vesialueiden vedenalaisia rakenteita ja niihin liittyvää infrastruktuuria.

Kartoituksen tarkoituksena on valmistautua konfliktitilanteessa sabotaaseihin Pohjoismaita vastaan, esimerkiksi katkaisemalla tiedonsiirtokaapeleita Pohjoismaiden ja Euroopan tai Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä.

Työssä on ilmeisesti mukana kymmeniä aluksia.

Lisäksi venäläiset siviilialukset näyttävät osuvan Naton harjoitusten alueelle Norjan vesillä.

Kommentti: Putinin Venäjä painostaa nyt Nato-Suomea – näitä karmeita temppuja ja ”ilkeyksiä” voi olla tulossa

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009814576.html