Share |

SUOMI JA VENÄJÄ

17.7.2024

Medvedev uhoaa Natolle – ”Se olisi sodanjulistus”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010556706.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa sekä siihen liittyviä tapahtumia Venäjällä.

TRUMP JA VANCE

Trump alkaa omalla oudolla tavallaan hallita kansainvälistä politiikkaa jo nyt ??

Jos Trump valitaan USA:n presidentiksi, hänen varapresidenttiehdokkaansa, 39-vuotias J. D. Vance voi olla Ukrainalle vielä huonompi uutinen kuin Trump itse.

Tässä muutamia otteita Vancen kirjoittamasta mielipidekirjoituksesta, joka julkaistiin New York Timesissa huhtikuussa. Siinä hän vastustaa USA:n aseteknologian lähettämistä Ukrainaan muun muassa sanomalla, ettei Yhdysvaltojen pitäisi ”pidentää veristä ja hirvittävää sotaa”. Putinin valloitushaluihin hän ei ota siinä lainkaan kantaa.

Trump valitsi radikaalin varapresidenttiehdokkaan – Tätä se tarkoittaa Ukrainan sodan kannalta

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8f130db8-1fd1-42b7-b82f-a69ccda7fabb

Trumpin varapresidenttiehdokas J. D. Vance vastustaa USA:n tukea Ukrainan sodalle ja uskoo, että sota loppuu neuvottelemalla.

Vance on hyvin aktiivisesti vastustanut Ukrainan tukia ja sanonut muun muassa, että hän ei hiukkaakaan välitä Ukrainan kohtalosta, Kolehmainen sanoo.

Trump on uhonnut saavansa Ukrainaan rauhan 24 tunnissa. Washington Postin mukaan Trump on tosin myös sanonut, että hän olisi pommittanut Moskovaa ja Venäjän hyökätessä Ukrainaan. Ylipäänsä Trumpia ei juuri kiinnosta muu kuin se, että Amerikka hyötyy.

Trumpin tavoin Vance tulee luultavasti ajamaan sitä, että Yhdysvallat keskittyisi Ukrainan ja Euroopan sijaan Kiinaan ja Iraniin.

Lue myös

Mikä olisi ollut Ukrainan kohtalo, jos Trump olisi istunut Valkoisessa talossa Venäjän hyökätessä?

16.7.2024

Naton virkamies CNN:lle: Venäjä suorittanut sabotaasia sotilasliiton jäsenmaissa yli puolen vuoden ajan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/naton-virkamies-cnn-lle-venaja-suorittanut-sabotaasia-sotilasliiton-jasenmaissa-yli-puolen-vuoden-ajan/8971884#gs.boxwe6

Nimettömänä pysyttelevän Naton virkamiehen mukaan Venäjä on suorittanut rohkeita sabotaasioperaatioita Nato-maissa yli puolen vuoden ajan, uutisoi CNN

Monet eurooppalaiset turvallisuusviranomaiset kertovat venäläisagenttien palkkaavan paikallisia tekijöitä tekemään sabotaasirikoksia puolestaan. Naton virkamiehen mukaan uhka on kasvava ja, että sabotaasia on tapahtunut viimeisen puolen vuoden ajan.

Sabotaasi on kohdennettu Ukrainan aseapuun: aseiden tuotantoon, sotilasavusta päättäviin tahoihin kuin aseiden toimitukseenkin asti, Naton virkamies sanoo.

Puolassa pidätettiin viime vuonna eräässä tapauksessa 14 ukrainalaista ja kaksi valkovenäläistä epäiltynä työskentelystä Venäjän tiedustelupalvelulle.

Tshekissä viranomaiset puolestaan epäilevät Venäjän olleen osallisena maan rautateiden hakkeroinnissa ja häiriöissä viime vuonna.

Saksassa, Berliinissä puolestaan viime kuussa puolustustarvikevalmistajan metallitehtaassa syttyi epäilyttävä tulipalo. 

Ranskassa, myöskin kesäkuussa, 26-vuotias venäläismielinen ukrainalaismies räjäytti kotitekoisen pommin lähellä Pariisin Charles de Gaullen lentokenttää.

Lue myös: Supo Venäjän väkivaltaisista sabotaasijuonista: "Mehän varoitimme" – ministeri Häkkänen kertoo MTV:lle, miten Suomi on varautunut

Uhka hybridisodasta on kasvanut myös Virossa, jossa pidätettiin helmikuussa kymmenen epäiltyä venäläisagenttia sisäministerin autoon kohdistuneen ilkivallan jälkeen. 

Viime kuukausina GPS-häirintä on estänyt siviililentokoneiden laskeutumisia, ja Venäjän ja Viron rajaa merkitsevät poijut ovat kadonneet, kun Moskova pyysi, että merirajat arvioitaisiin uudelleen. 

Lue myös: Tällaista on Venäjän "piilosodankäynti" –  tietokirjailija Jessikka Aro: Varoitukset tulevat 10 vuotta myöhässä

KUVAhttps://www.mtvuutiset.fi/videot/video/prog20813975

Nato huomioi hybridivaikuttamisen – voi aktivoida jopa 5. artiklan

Naton huippukokous Washingtonissa hyväksyi keskiviikkona julkilausuman, jossa mainittiin tarve vastata Venäjän hybridivaikuttamiseen. Julkilausumassa kerrotaan lisätoimista Venäjän hybridiuhkien tai -toimien torjumiseksi yksilöllisesti ja kollektiivisesti.

Uhkien joukossa mainitaan erikseen Suomessa pinnalla ollut välineellistetty maahantulo. Lisäksi listalla ovat muun muassa sabotaasi, disinformaatiokampanjat, poliittinen vaikuttaminen sekä kyberuhat. Näiden toimien arvioidaan muodostavan uhan Nato-maiden turvallisuudelle.

Lue myös:

Stubb: Suurin osa Nato-maista kannattaa Ukrainan pyyntöä, että länsiaseilla voisi iskeä Venäjälle rajoituksettaPe 12.7.

CNN: Venäjä suunnitteli asejätin johtajan salamurhaa Euroopassa – Yhdysvallat ja Saksa estivätTo 11.7.

Nato jatkaa Ukrainan tukemista tiellä kohti sotilasliiton jäsenyyttä – sotilasapua ainakin 40 miljardiaTo 11.7.

Kreml julkaisi Suomea mustamaalaavan tekstin: "Helsinki hautoo hirvittäviä suunnitelmia"Su 30.6.

Saksaan tulee pian ohjuksia, jotka olivat vuosi­kymmeniä kiellossa

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010561461.html

Aseet|Saksaan on tulossa ohjuksia, jotka kylmän sodan lopulla solmittu sopimus olisi kieltänyt.SUOMEN TURVALLISUUSTILANNE

https://www.tapionajatukset.com/43888

Hybridisodan evoluutio ja sen seuraukset

https://upseeriliitto.fi/verkkolehti/hybridisodan-evoluutio-ja-sen-seuraukset/

Venäjän hybridisota Suomea vastaan

https://keskustelu.kauppalehti.fi/threads/venaejaen-hybridisota-suomea-vastaan.248936/

SUOMEN PUOLUSTUS TARVITSEE ALUEPUOLUSTUKSEN JA RANNIKKOPUOLUSTUKSEN SEKÄ TAVANOMAISEN ILMAPUOLUSTUKSEN JA ILMAVOIMIEN LISÄKSI TEHOKKAAN OHJUSPUOLUSTUSJÄRJESTELMÄN

MOSKOVA SUOMI

https://www.tapionajatukset.com/45406

11.7.2024

Yhdysvallat päivittää ydinpelotettaan

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010554410.html

Pääkirjoitus|Yhdysvallat vastaa Kiinan ja Venäjän ydinasevarustautumiseen. Suomelle Naton ydinasepelote on monin tavoin uutta

Naton pelotteen ja puolustuksen ydintä on konventionaaliseen sotaan valmistautuminen. Nato käy kuitenkin suljettujen ovien takana läpi myös sitä, miten Naton ydinasepelote vastaa turvallisuuspolitiikan nykyisiin tarpeisiin.

Vaikka Nato-mailla on erilaisia näkemyksiä ydinaseista, kaikki haluavat ydinpelotteen olevan toimiva ja uskottava. Se on lopulta kaiken perusta. Uutta ajattelua on vaatinut myös suurvaltakamppailun tuoma asetelma: Yhdysvallat ja Nato joutuvat varautumaan samaan aikaan sekä Kiinan että Venäjän uhkaan. Käynnissä on Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainassa, eikä Kiina ei ole luopunut aikeistaan yhdistää Taiwan itseensä.

Koko Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan ajan on jouduttu sietämään myös Venäjän ydinasekiristystä ja peloteviestintää, joilla Venäjä yrittää luoda lännelle pidäkkeitä Ukrainan tukemiseen. Kauhun tasapaino on kuitenkin sellainen, että Yhdysvaltojen strateginen ydinpelote toimii hyvin. Yhdysvaltojen haasteet eivät liitykään ydinaseiden määrään tai laatuun, vaan siihen, millä kalustolla ydinaseita tulevaisuudessa liikutellaan. Yhdysvallat ottaa vakavasti myös Venäjän satelliittihankkeet ja avaruudessa käytävän sodan mahdollisuuden.

Yhdysvaltojen asevalvonnasta vastaava apulaisulkoministeri Alexandra Bell vieraili vastikään Suomessa. Hän sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 10.7.), ettei Venäjä näytä tällä hetkellä tekevän liikkeitä ydinaseiden käyttöönoton suuntaan. Kiinan ydinasevarustautumisessa on Bellin mukaan kuitenkin meneillään suurin kasvu sitten kylmän sodan päättymisen.

Suomelle Naton ydinasepelote on monin tavoin uutta. Petteri Orpon (kok) hallituksen tuore ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko osoittaa, että jotain on jo sisäistetty, nimittäin asiaan kuuluva niukka ja epämääräinen puhe ydinpelotteesta.

10.7.2024

Erkki käy viimeiseen taistoon ettei käännytyslakia tule, YYA-ajan viimeinen dinosaurus.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/erkki-kay-viimeiseen-taistoon-ettei-kaannytyslakia-tule-yya-ajan-viimeinen-dinosaurus/

Erkki käy viimeiseen taistoon ettei käännytyslakia tule, YYA-ajan viimeinen dinosaurus…

Ei puutu kuin Otto Wille Kuusinen joukkojen edessä punalippuineen…?

Nyt nähdään kuka vetelee SDP:tä naruista Tuomioja, Tytti, Nasima…ei ainakaan Antti ?

Erkki Tuomioja julkaisi lähes 300 nimen listan – vetoavat Sdp:n kansanedustajia äänestämään käännytyslakia vastaan
https://www.is.fi/politiikka/art-2000010552038.html5.7.2024

Näin Venäjä aikoo vastata Suomen ”aggressiivisiin päätöksiin” – ”Me emme vitsaile”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010541540.html

Puheet Suomeen kohdistuvista vastatoimista eivät ole Venäjällä uusi asia.

5.7.2024

Kriittisen infran vesi­laitoksiin murtaudutaan nyt ympäri Suomea: kokosimme iskut kartalle

https://www.hs.fi/suomi/art-2000010538547.html

Turvallisuus|Suomen vesilaitoksiin on murtauduttu poikkeuksellisella tahdilla viime kuukausina. Kolme murroista on tapahtunut Pirkanmaalla.KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/b3d6d03812f2dc953219f0e2655dd96f.svgKeskusrikospoliisi tutkii Pirkanmaan tapauksia. Kangasalan hälytystä on epäilty aiheettomaksi, mutta tutkinnanjohtaja Jussi Luodon mukaan siitä ei ole vielä varmuutta.

Pirkanmaan lisäksi murtoja on tapahtunut muun muassa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Turun Sanomien (TS:n) mukaan kesäkuussa murtauduttiin kahteen Etelä-Suomen valmiuskeskuksen vedenpuhdistamoon. Kummankaan tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lisäksi TS uutisoi aiemmin tällä viikolla, että Turun Seudun vesi Oy:n toimintaan on vaikuttanut välillisesti energiapuolella tapahtunut murto. Vesiyhtiön mukaan Turku Energian muuntamoihin olisi murtauduttu. Turku Energia ei kommentoinut asiaa.

Lounais-Suomen poliisin viestintä vahvistaa Helsingin Sanomille, että poliisille on kevään ja kesän aikana ilmoitettu kahdesta murrosta, jotka kohdistuivat puistomuuntamoihin Turussa.

Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi Sipoon vesiliikelaitoksen Nikkilän vesitorniin kohdistuneista murtoyrityksistä. Murrot tapahtuivat juhannusta edeltävällä viikolla.

Kesäkuun alussa myös Porvoon Veden Linnamäen varavedenottamolle murtauduttiin Uusimaa-lehden mukaan.

Vantaalla on niin ikään murtauduttu Helsingin Seudun ympäristöpalvelun (HSY) vesihuollon saneerauskohteen työmaakoppeihin- ja kalustoon sekä vesihuollon kalustoajoneuvoon, josta vietiin työkaluja.

Samalla kun uutisoitiin murrosta Etelä-Suomen valmiuskeskuksen veden­puhdistamoon, paljastui myös kahta valelääkäriä koskeva epäily. Kaksi lääkärinä esittäytynyttä henkilöä yritti päästä sisään kahdelle terveysasemalle.

TS:n mukaan lääkärinä esittäytynyt henkilö halusi yhdistää kannettavan tietokoneensa terveysaseman kiinteään verkkoon.

sarja lyhyessä ajassa tapahtuneita murtoyrityksiä on herättänyt monissa epäilyksiä esimerkiksi Venäjän osallisuudesta. Huoltovarmuuskeskuksen varautumisasiantuntija Ossi Heino sanoi viime viikolla Helsingin Sanomille, ettei Venäjän osuutta murtoihin voi sulkea pois.

Venäjän häirintäyrityksiä on nähty pitkin kesää: Venäjältä kantautuva gps-häirintä on sotkenut Itä-Suomessa lentoliikennettä, ja toukokuun lopussa The Guardian uutisoi Eurooppaa vaivanneesta mystisten tulipalojen aallosta, jonka uskottiin olevan Venäjän tekosia.

Yle uutisoi torstaina siitä, kuinka myös tunkeutumisyritykset Imatran muihin tärkeisiin laitoksiin ja järjestelmiin ovat lisääntyneet viime aikoina. Tunkeutumisyritykset eivät Imatralla ole kohdistuneet vesihuoltoon.

Vesihuoltoa valtakunnallisesti valvovan viranomaisen selvityksestä on ilmennyt, että vesihuoltolaitosten kyberturvallisuus on Suomessa osin puutteellista.

Aiheeseen liittyvää

Turvallisuus|Tämä tiedetään viime­aikaisesta vesilaitos­murtojen sarjasta

30.6. 12:50

Turvallisuus|Vesi­laitos­murtojen sarja piinaa Suomea – Pälkäne päätyi sulkemaan vesi­torninsa kävijöiltä

3.7. 20:40

Turvallisuus|Asiantuntijat: Venäjän tekemä sabotaasi ei ole sama asia kuin sota

3.7. 12:00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Pirkanmaa

Poliisi

Rikokset

Sipoo

Suomi

Tampere

Turku

Vantaa

Vesi

torstai 4. heinäkuuta 2024

Iltalehti: ”Vieraat taltuttivat Panssarimuseon häiriköt –”

Suomessa on havaittu viime viikkoina epämääräistä ”matalan intensiteetin” toimintaa kriittisen infran ja muiden vastaavien kohteiden tuntumassa. Eräin paikoin tunkeutuminen sisätiloihin on onnistunut. Niiden osalta tekijät eivät ole tunnettuja (vanhoja tuttuja). En kuitenkaan sulkisi pois sitäkään vaihtoehtoa, että tulevina aikoina entistä useampi ”vanha tuttu” päätyy otsikoihin tai tapahtumien keskipisteeseen. Muistamme viime vuosikymmenen kiihkeät vuodet, jolloin kansallismielisinä itseään pitävät tahot organisoituivat, päätyen lopulta otsikoiden ohella oikeuteenkin. Moni näistäkin henkilöitä ja ryhmistä päätyi lopulta yhteistyöhön Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen kaltaisten henkilöiden kanssa.

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2024/07/iltalehti-vieraat-taltuttivat.html

4.7.2024

SUOMEN TURVALLISUUS RIIPPUU NYT DEMAREISTA

SUOMEN KANSA TIETÄÄ (paitsi demarit) TÄMÄN:

Suomen turvallisuus riippuu nyt demareista. Jos useampi heidän kansanedustajista hylkää käännytyslain eikä saada riittävää enemmistöä lain kannalle voi sillä olla rajut seuraukset Suomelle. Ei pidä tuudittautua siihen, että rajalla on nyt hiljaista. Tyyntä myrskyn edellä.

Itseäni huolestuttaa todella miten Venäjä saattaa käyttää häikäilemättömästi hyväksi suomalaisten demareiden ihmisoikeusvääntöä. Siinä vaiheessa kun tai jos porukkaa alka toden teolla tulemaan väkisin rajan yli Suomeen on meillä oikeasti pahat ongelmat. Miten voi suomalaisten turvallisuutta vähätellä vain sen takia, että mietitään mahdollisen aggressiivisen väkijoukon ihmisoikeuksia. Toivoa sopii, että tulijoita on vain kourallinen”.

https://www.hs.fi/kayttaja/?realNameId=06090e2e002e716e7b53401b234b0d3318510e000b4a7b0012240d

”Synkkä ja poikkeuksellinen merkki­paalu oikeus­valtion historiassa” – Usea Sdp:n edustaja tyrmää ”käännytys­lain

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010539226.html

Itäraja|HS:n tietojen mukaan yhdeksän Sdp:n kansanedustajaa äänesti hallintovaliokunnan neuvottelutuloksen hyväksymistä vastaan ja yksi tyhjää.

PELAAVATKO DEMARIT PUTININ PUSSIIN

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/8e7114f79c8a4fabe0f0223e8ee16263.jpg.webp

Myös puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar on kertonut HS:lle äänestävänsä lakia vastaan.

Paljonko Venäjä voi mobilisoida siirtolaisia Suomen rajalle? "Kuljetettu Venäjälle lähes ihmiskauppaa vastaavassa tilanteessa"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaannytyslaki-loppusuoralla-siirtolaisia-kuljetettu-venajalle-lahes-ihmiskauppaa-vastaavassa-tilanteessa/8968288#gs.b57rle

3.7.2024

Puolustusministeri Häkkäseltä synkkä tieto uhka­kuvasta: ”Muodostaa maa­perää jollekin vielä vakavammalle”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010536956.html

Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan kansanedustajilta vaaditaan nyt päättäväisyyttä.

ANTTI_HAKKANEN_1.PNG

Itärajan käännytyslakiin liittyvä keskustelu on ottanut kierroksia sen jälkeen, kun laki jumittui hallinto­valiokuntaan.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja eduskunta­ryhmän puheen­johtaja Tytti Tuppurainen ilmoittivat aiemmin tänään, että selkeä Sdp:n eduskunta­ryhmän enemmistö kannatti käännytyslakiin liittyvän neuvottelutuloksen hyväksymistä. Kuitenkin äänestämiseen liittyvistä periaatteista päätetään vasta perustus­laki­valiokunnan puoltavan B-lausunnon jälkeen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) vetoaa nyt käännytyslain puolesta IS:n haastattelussa.

– Suomessakin pitäisi kansanedustajien tunnistaa, että Venäjän sotilaalliseen ajatteluun kuuluu se, että etsitään läntisestä avoimesta yhteiskunnasta heikkouksia, joita ollaan valmiita käyttämään yhteiskuntien horjuttamiseen joko pienimuotoisesti tai pahimmassa tapauksessa useiden hybridikeinojen kanssa yhteis­vaikutuksella, Häkkänen sanoo IS:lle.

Häkkänen sanoo, että Ukrainassa oli 10 vuotta sitten juuri sellainen tilanne, jossa ”Venäjä oli rakentanut vuosia piilossa olevia vaikuttamis­keinoja, sabotaasi-iskuja, kyberiskuja, tieto­järjestelmien hakkerointia, ydin­voimaloiden yli­kuumentamista ja hakkerointia, kiinteistöjen hyväksikäyttöä ja rajavyöhykkeen hyväksikäyttöä”.

– Ja yhteisvaikutuksena se muodostaa maaperää jollekin vielä vakavammalle, puolustusministeri varoittaa.

– Sen takia tähän Venäjän laaja-alaiseen vaikuttamiseen ei pidä suhtautua niin, että se on jotain pienimuotoista kiusantekoa tai härnäämistä. Vaan se pitää ottaa vakavasti ja kaikki mahdolliset heikkoudet on poistettava määrätietoisesti.Häkkänen vetoaa nyt siihen, että käännytyslaki pitäisi nähdä osana isompaa kuvaa. Hän haluaa myös painottaa, että suomalaiset voivat olla rauhallisin mielin.

– Rajalaki pitää nähdä tässä isommassa Venäjän muodostamassa turvallisuusuhan maailmassa. Tämä ei ole mikään maahan­muutto­politiikan kysymys, hän painottaa.

Puolustusministeri vakuuttaa ymmärtävänsä käännytyslakia koskevan juridisen keskustelun. Keskustelu on Häkkäsen mukaan ollut myös paikallaan.

Hän kuitenkin sanoo, että perustuslakivaliokunta on jo katsonut, että oikeusvaltiolla on oikeus puolustautua.

– Siksi toivon tälle rajalaille tukea. Tämä on myös Naton piirissä keskeinen tarkasteltava kysymys, miten Naton puolet Venäjän rajasta, eli Suomi, pystyy suojaamaan omia alueitaan myös laaja-alaiselta vaikuttamiselta.

– Pyydän ja luotan siihen, että eduskunnasta oppositiopuolueita myöten tulee tukea tälle lakihankkeelle. Kansanedustajilta vaaditaan nyt päättäväisyyttä, että nähdään turvallisuustilanne ja Venäjä sellaisena kuin se on, eikä kaunisteltuna ihannemaailmana.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) ja puolustusministeri Häkkänen kävivät eilen maanantaina keskusteluja käännytyslaista Sdp:n kanssa.

Orpo sanoi keskustelujen jälkeen, että hallituspuolueet kävivät Sdp:n kanssa käännytyslaista keskusteluita, jotta yhteinen ratkaisu löytyisi. Laki vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön tuen. Jotta laki saataisiin voimaan tällä vaalikaudella, Sdp:n on puollettava lakiesitystä.

Orpo kertoi toivovansa, että asiaan saadaan eduskunnassa ratkaisu. Laki on Orpon mukaan tarpeellinen, koska raja­turvallisuudessa on aukko.KOMMENTIT

”Häkkänen sanoi tärkeän asian suoraan. Vihreät ja vasemmistoliitto toimivat sellaisella tavalla, joka ei ole Suomen eikä suomalaisten etujen mukaista”.

https://www.is.fi/kayttaja/?nickname=Eskoo”Todellakin toivon, että nämä poliittisten irtopisteiden jahtaajat demarit, tekevät edes tässä asiassa Suomen etujen mukaisen päätöksen.

Maamme turvallisuus on ykkösprioriteettimme kun kriisitilanne syntyy.
Turvallisuudelle ei ole vaihtoehtoa.

Häkkänen osuu juuri olennaiseen. Kyllä Suomen päättäjien ensisijainen tehtävä on huolehtia konkreettisesti oman maan ja sen kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Vasta tämän jälkeen tulevat erilaiset kansainvälis-ideologiset nyanssit ja hienoudet. Valitettavasti vain meillä perinteisesti on ollut niin että vasemmisto ja vihreät eivät ole olleet niin kovin kiinnostuneita maan turvallisuudesta. Muut asiat ovat menneet aina edelle. Tämä nykyinen SDP:n episodi on paljon puhuva esimerkki tästä pitkäaikaisesta asenteesta.

Häkkänen puhuu asiaa. On kummallista, että osa päättäjistä huolehtii vain ”turvapaikan hakijoiden” oikeuksista, mutta ei välitä pätkääkään suomalaisten turvallisuudesta tai Venäjän tarkoitusperistä, jotka eivät varmasti ole ystävällismielisiä”.

Mika Aaltola: Venäjä saattaa valmistella sotilaallisia toimia

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010537412.html

Tuleva europarlamentaarikko Mika Aaltola kirjoittaa X:ssä, etteivät Suomi tai länsi ole Venäjän kanssa suorassa sodassa. Aaltolan mukaan Venäjä saattaa kuitenkin valmistella sotilaallisia toimia.Tuleva europarlamentaarikko, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola (kok) kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, etteivät Suomi tai länsi ole suorassa sodassa Venäjän kanssa.

Aaltola on linkittänyt kirjoituksensa oheen Ilta-Sanomien artikkelin. Artikkelissa kerrotaan Nato-edustajien esittämistä huolista, joiden mukaan Venäjä on miinoittanut Pohjois-Euroopan meren kriittistä merenalaista infrastruktuuria.

– Brittiläisestä kaapelista löydettiin räjähteitä Ukrainan kriisin alussa, Belgian merelliseen turvallisuus­yksikköön kuuluva Thomas De Spiegelaere kertoi The Timesille.

Aaltola jatkaa kirjoitustaan sanomalla, että Venäjä saattaa valmistella sotilaallisia toimia.

Käännytyslaki nytkähti eteenpäin – näin prosessi etenee seuraavaksi

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010536955.html

Perustuslakivaliokunta kuulee perjantaina asiantuntijoita, minkä jälkeen valiokunta jatkaa asian käsittelyä.

Presidentti Stubb Bloombergille: Yksi puhelinsoitto Putinille lopettaisi sodan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-stubb-bloombergille-yksi-puhelinsoitto-putinille-lopettaisi-sodan/8967804#gs.bnfvb7

Presidentti Alexander Stubbin mukaan Venäjä on niin riippuvainen Kiinasta, että yksi puhelinsoitto lopettaisi Ukrainan sodan.

Venäjän riippuvuus Kiinasta antaa jälkimmäiselle suhteettomasti valtaa, Stubb katsoo.

– Väitän, että Venäjä on Kiinasta nyt niin riippuvainen, että yksi puhelinsoitto presidentti Xi Jinpingiltä ratkaisisi tämän kriisin, presidentti Stubb sanoi Bloombergille.

– Jos hän sanoisi "on aika aloittaa rauhanneuvottelut", Venäjän olisi pakko tehdä niin. Heillä ei olisi muita vaihtoehtoja, Stubb jatkoi.

2.7.2024

Asiantuntija: Kuntien infrassa "epämääräistä venäläisiin tahoihin viittaavaa liikehdintää" – ovatko vesihuollon murrot osa tätä?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/asiantuntija-kuntien-infrassa-epamaaraista-venalaisiin-tahoihin-viittaavaa-liikehdintaa-ovatko-vesihuollon-murrot-osa-tata/8966934#gs.bleo0q

Suomen vesihuoltoon kohdistuneet murrot ja murtoyritykset ovat herättäneet huolta mahdollisesta hybridivaikuttamisesta.

Listasimme yhteen eri puolella Suomea tapahtuneet vesihuoltoon kohdistuneet murrot sekä sen, mitä niistä tällä hetkellä tiedetään.

Kesäkuussa Pirkanmaalla on murtauduttu kolmeen vesihuollon kohteeseen. Ensimmäinen niistä tapahtui touko-kesäkuun vaihteessa Tesoman vesitorniin. Hervannan vesitorniin murtauduttiin kesäkuun puolessa välissä ja Kangasalan vesitorniin kesäkuun alussa.

Pirkanmaalla tapahtuneet tapaukset ovat siirtyneet keskusrikospoliisin (KRP) tutkittavaksi, koska niiden yhteyttä toisiinsa selvitetään.

Lue myös: KRP tutkii: Jo kolmas murto vesihuollon kohteisiin Pirkanmaalla – "Ovesta murtauduttiin läpi väkivalloin"

Poliisilla on käsitys, missä tekijät liikkuivat vesihuoltopisteiden sisällä, mutta tutkinnanjohtaja Jussi Luoto ei avannut asiaa MTV:lle tarkemmin.

Turun Sanomat puolestaan uutisoi torstaina, että kahteen Etelä-Suomen valmiuskeskuksen alueella sijaitseviin vedenpuhdistamoihin on murtauduttu. Murron kohteiksi joutuneista toimipisteistä ei ole annettu tarkempaa tietoa.

Myös Uudellamaalla murtoja vesihuollon pisteisiin

Porvoon vesi tiedotti kesäkuun puolessa välissä murrosta Linnamäen vedenottamolle kahtena perättäisenä yönä. Tiedotteessa kerrotaan, että yhtiö on tehnyt tapauksista rikosilmoituksen, ja että rakennuksen tiloihin on aiemminkin kohdistunut ilkivaltaa.

Ilta-Sanomat on uutisoinut useasta murtoyrityksestä vesitorneihin. Sipoon veden Nikkilän vesitorniin oli yritetty murtautua kahtena peräkkäisenä yönä kesäkuussa.

Helsingin Sanomat kertoi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) Vantaalla sijaitsevan vesihuollon saneerauskohteelle kohdistuneesta murrosta juhannusviikolla. Tosin, murto ei kohdistunut varsinaiseen saneerauskohteeseen, vaan alueella olleisiin työmaakoppeihin ja -kalustoon.

Kuka on vesihuoltopisteiden murtojen takana?Kuntaliiton kuntien varautuminen ja turvallisuus -yksikön kehittämispäällikkö Ari Korhonen kommentoi tilannetta ja sen taustaa yleisellä tasolla MTV Uutisille.

Korhosen mukaan Suomessa epäilyttävien murtojen määrä yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeisiin kohteisiin on lisääntynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan reilut kaksi vuotta sitten.

– Näitä havaintoja on lukuisia muitakin kuin mitä on tullut julkisuuteen, Korhonen kommentoi.

Lue myös: Tunnista hybridivaikuttaminen: Näissä tilanteissa hälytyskellojen tulisi soida

Pekka Toveri: Suomi käy jo sotaa Venäjän kanssa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010534919.htmlPekka Toverin mukaan Venäjä käyttää kaikkia mahdollisia keinoja Suomea vastaan – paitsi sotilaallista vaikuttamista.LUE LISÄÄ

https://www.is.fi/kayttaja/?nickname=Ukalapukalakeih%C3%A4s

Jo kolmas murto Pirkan­maan vesi­huollon kohteisiin

https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000010533957.html

Tapaukset ovat keskusrikospoliisin tutkinnassa.

Vesihuoltolaitokset kautta maan kohotetussa valmiudessa – ”Siellä on kohteita valo­kuvattu ja lennätetty dronea”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010529695.htmlHelsingin seudulla on tehty tasaisesti havaintoja tiedustelusta vesihuollon kriittisissä kohteissa.

Suojelupoliisin mukaan uhka kriittistä infrastruktuuria kohtaan on koholla.

29.6.2024

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

https://oikeamedia.com/o1-217100

EU:n ihmisoikeussopimus koskee EU:n alueella olevia ihmisiä. Sen sijaan on varsin epäselvää, koskeeko se vieraan vihamielisen valtion EU-maahan organisoimia ja lähettämiä ihmisjoukkoja – olivat ne aseistettua tai ei. Oikeuskansleri Pöyryn mukaan nyt valmistellaan EU-tasoista tulkintaa, jossa erotetaan toisistaan turvapaikan hakeminen ja vieraan valtion organisoima välineellistetty maahantulo. Kun tämä päätetään EU:ssa, putoaa ”asiantuntijoiden” selityksistä taas yksi pala pois.

Tuon muutoksen toteutumiseen menee varmaan hieman aikaa, mutta tuskin kovin paljoa. Käännytyslain vasta-argumentiksi jää vain se, että se pitää säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä. Kun lakia nyt käsitellään demarit ovat tarvittavan enemmistön saavuttamisessa avainasemassa. Nyt monet entiset demarivaikuttajat ilmoittavat vastustavansa käännytyslakia, esimerkiksi Tarja Halonen ja Erkki Tuomioja. Heille Venäjälle kumartaminen on ollut Suomen turvallisuutta tärkeämpää jo vuosikymmeniä. He ajoivat puolustuskyvyn alasajoa mm. jalkaväkimiinojen kieltämisellä, vastustivat Suomen Nato-liittoutumista ja sabotoivat EU:n toiminnasta puolustusulottuvuuden, joka olisi ollut erityisesti Suomelle tärkeä. EU- ja eurojäsenyyttä perusteltiin turvallisuudella.

Mielenkiintoista nähdä, millaiseen tulokseen demarit päätyvät. Ilmeisesti enemmistö ymmärtää käännytyslain tarpeellisuuden, mutta suhteellisen pienikin vastustava ryhmä voi tarjota lahjan Putinille ja säilyttää tämän kiristyskeinojen arsenaalissa yhden aseen.

28.6.2024

Joukko venäläisiä haluaa väkivaltaisen lopun Putinille

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c0b733c8-4f1b-4bde-9c80-717cbd0d012c

Venäjän oppositioryhmittymä haluaa lännen tukevan avoimemmin iskuja Kremlin eliittiä vastaan.

”Varjoparlamentiksi” kutsuttu ryhmä aikoo kaataa Putinin hallinnon väki­valloin

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010526281.html

Venäjä|Venäjän siirtymäkauden parlamentiksi itseään kutsuva ryhmä vaatii länneltä tukea Venäjän hallinnon kaatamiseen voimakeinoin. Se aikoo esitellä suunnitelmansa Washingtonin Nato-kokouksessa.

Venäjän ”varjoparlamentti” suunnittelee pyytävänsä Naton ja länsimaiden tukea Vladimir Putinin hallinnon kaatamiseen, kertoo brittilehti The Times.

Yli 60:stä maanpaossa asuvasta venäläispoliitikosta koostuva ryhmä päätti tiistaina nelipäiväisen kokoontumisensa Varsovassa. Ryhmä keskusteli seitsemän kohdan suunnitelmasta Venäjän hallinnon kaatamiseksi.

Verkkosivuillaan ryhmä kertoo aikovansa esitellä ”suunnitelman putinismin tuhoamiseksi” ennen Washingtonin Nato-kokousta, joka järjestetään kahden viikon päästä 9.–11. heinäkuuta.

Varsovan tapaamisesta kertoo myös puolalaismedia, muun muassa sanomalehti Rzeczpospolita.

Marraskuussa 2022 perustettu ”varjoparlamentti” on pyrkinyt asemoimaan itsensä Venäjän hajanaisen opposition laillisiksi kasvoiksi.

Se määrittelee itsensä ”Venäjän siirtymäkauden parlamentiksi Putinin hallinnon kaatumisen jälkeen” ja on kirjoittanut Putinin jälkeiselle Venäjälle muun muassa uuden perustuslain.

Ensimmäisinä toiminaan se ehdottaa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n hajottamista.

Ryhmä kertoo, että siihen kuuluu noin sata entistä venäläistä kansanedustajaa. Heistä noin kaksi kolmasosaa elää maanpaossa, ja osa pitää henkilöllisyytensä salassa.KOMMENTIT

Kaikki toimet pitää ottaa käyttöön Putinia vastaan. Näinhän Venäjä toimii euroopassa länttä vastaan. Räjäyttelee ammusvarastoja, katkoo kaapeleita ja kaasuputkia jne. EU poliitikot ovat lampaita”

LUE LISÄÄ

https://www.hs.fi/kayttaja/?realNameId=2a2b0b525e06756c765b00281f0f272d317f1d5a0b057f5b270f5a

.

Pääkirjoitus: Kaja Kallas on saamassa hyvityksen – ja Suomenkin kannattaa iloita siitä

KAJA_KALLAS_13.PNG

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010527246.html

Suomelle sopivat Mark Rutte Naton pääsihteeriksi ja Kaja Kallas EU:n korkeaksi edustajaksi.

27.6.2024

Presidentti Stubb MTV:n erikoishaastattelussa: Venäjä kykenisi lähettämään lisää siirtolaisia Suomen rajalle 48 tunnissa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-stubb-perustelee-kaannytyslakia-mtv-lle-venaja-voi-lennattaa-suomeen-tuhansittain-siirtolaisia-24-tunnissa/8963850#gs.bf91n6

Niin kutsuttu käännytyslaki on tarpeellinen, jotta voidaan harkita Venäjän vastaisen rajan avaamista. Näin sanoi tasavallan presidentti Alexander Stubb MTV:lle SuomiAreenan Tasavallan presidentin haastattelutunnilla. Ohjelma esitetään tänään kello 20 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Ilman poikkeuslakia viranomaisten on vaikea toimia, jos rajan yli tulisi lisää* siirtolaisia, Stubb sanoo. 

– Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa, perustelee presidentti Alexander Stubb poikkeuslain tarpeellisuutta.

Hallitus on perustellut poikkeuslain tarvetta kansallisella turvallisuudella, mutta esimerkiksi perustuslakivaliokunta jätti viime viikon lausunnossaan kokonaan ottamatta kantaa siihen, millä perusteella Suomen kansallinen turvallisuus on vakavasti vaarantunut.

Stubb muistuttaa uutisankkuri Jan Anderssonin haastattelussa, että Venäjä on häikäilemätön

Sen lisäksi Venäjä on lennättänyt siirtolaisia, joita he turvapaikanhakijoiksi kutsuvat, Irakista, Jemenistä, Syyriasta ja Etiopiasta. Se tapahtuu noin 48 tunnin sisällä. Silloin meidän tehtävänä suomalaisina päättäjinä ja viranomaisina on pitää huoli siitä, että tämän tyyppinen toiminta lopetetaan. 

Tiedustelutietojen mukaan osa tällä hetkellä Venäjällä olevista siirtolaisista odottaa mahdollista kyytiä Suomen rajalle Pietarin läheisyydessä.   

Poikkeuslaki voimaan heti

Poikkeuslaki astuu voimaan heti, kun eduskunta hyväksyy sen ensin, toteaa presidentti MTV:lle. 

Stubb toivoo myös, että laille löytyy yhteisymmärrys ja että vaadittava viiden kuudesosan enemmistö saadaan lain taakse.

Stubb haluaa välittää kaikille viestin siitä, että jos, ja kun, toivottavasti mennään Suomen turvallisuus edellä, emme ajautuisi sellaisen ristiriitaan, jossa ihmishenkiä vaarannetaan, olipa henkilö missä asemassa tahansa.

SUOMALAISET HALUAVAT RAJALAIN

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2024/06/suomalaiset-haluavat-rajalain.html

Suomalaisten selvä enemmistö kannattaa uutta rajalakia, joka mahdollistaisi nykyistä paremmin Venäjän hybridisodan torjunnan. Ajatuksen takana oli 62 prosenttia vastaajista, kun sitä vastusti vain 17 prosenttia. 

Suomalaiset punaiset taas Venäjän puolella Suomea vastaan?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/suomalaiset-punaiset-taas-venajan-puolella-suomea-vastaan/

Rajalaki (käännytyslaki) – on tulossa Eduskuntakäsittelyyn. SDP:ssä näkyy olevan useita lain vastustajia.

Eipä olisi ensimmäinen kerta, että punaiset olisivat imperialistisen roistovaltion Venäjän puolella Suomea vastaan.

Vuonna 1918 osa suomalaisista punaisista nousi SDP:n johdolla aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa ja laillista Hallitusta vastaan – Venäjän yllyttämänä ja Venäjän ruhtinaallisesti aseistamana.

 

26.6.2024

Asiantuntija: Venäjä voi tuoda Suomen rajalle ”täysin käsittämättömän määrän ihmisiä”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010524005.htmlHybridiosaamiskeskuksen Jukka Savolainen pitää presidentti Stubbin arviota Venäjän kyvystä siirtää siirtolaisia Suomen rajalle osuvana. Savolaisen mukaan välineellistetty maahanmuutto on Suomelle suuri uhka, jonka torjumiseksi poikkeuslaki on tarpeen.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on tukenut niin sanotun käännytyslain säätämistä kommentoimalla MTV Uutisille, että Venäjä voi lennättää Suomen rajalle tuhansittain siirtolaisia 48 tunnissa.

– Meidän tiedustelutietomme mukaan Venäjä pystyy siirtämään meidän rajallemme siirtolaisia, jotka eivät ole perinteisiä turvapaikanhakijoita vaan ihmisiä, joita käytetään aseena ja välineellistetään. Yli tuhat muutamassa tunnissa, Stubb sanoo.

Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kertoo olevansa presidentin kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Isänmaan etu – vaiko naapurin?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raimoilaskivi/isanmaaan-etu-vaiko-naapurin/Käännytyslaistahan on kysymys, mistäpä muusta. Eräästä tärkeimmistä, joitten kanssa kansanedustajat joutuvat tekemisiin. Eikä ratkaisun pitäisi vaikea olla, jos asenne on oikea, otsikon mukainen. Ja ellei ole, niin pari lisäkysymystä pohdittavaksi!

Asiantuntijat vetoavat kansainvälisiin sopimuksiin ja saavat mediassa runsaasti tilaa ajatuksilleen. Sen ymmärrän. Mutta eivät vetoa siihen, joka on olellisinta: Ellei naapuri noudata, miksi meidän tulisi noudattaa? Eikö isänmaan etu tässäkin nouse keskeiseksi, se on suurempi etu jonka edestä pienemmän, sopimuksia noudattamatta jättäneen maan edun on väistyttävä. Ei noudattamatta jättäneelle voi antaa samaa painoarvoa kuin noudattavalle – molemmat samaan vaakakuppiin. Ei noudata kumpikaan.

Asiantuntijat lausuvat mielipiteensä, tulkitsevat. Mutta onko nyt jotakin unohtunut? Kysymys on lainsäätämisestä, käännytyslain. Siitä päättää vain ja yksinomaan eduskunta, eivät asiantuntijat. He ovat roolinsa tehneet kun ovat lausuntonsa antaneet. Pallo on eduskunnalla ja vain sillä, jokaikisellä kansanedusajalla erikseen ja kaikilla yhdessä. Tekisi mieli muistuttaa, että Suomen kansalaiset ovat heidät tehtäväänsä valinneet, siksi ja juuri siksi tärkeintä on nappia painettaessa samalla vastata kysymykseen: Isänmaan etu vaiko naapurin?

Ja ellei tämä riitä, niin jos naapuri perinteiseen tapaan käyttää tyhmyreitämme hyväksi ja alkaa käännytyslain puuttuessa lähettää massoja rajamme yli pyrkimään, niin kansalaiset, suomalaiset äänestäjät kyllä muistavat. Muistia tulee virkistämään kasvavat julkiset huolenpitokustannukset tänne päästetystä, joita Migri sitten hoitaa kilpailutuksista piittaamatta ja laskuja veronmaksajille kirjoittaen – kuten on tehnyt tähänkin sakka. Kai olette uusisia lukeneet…

Kansa seuraa, äänestäjät. Ja ”oman edustajan” äänestys pannaa muistiin ellei kalenteriin niin somen sokkeloihin, joita sitten aikanaan on mukava selailla.

Tuomioja ja toverit käännytyslakia vastaan

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/tuomioja-ja-toverit-kaannytyslakia-vastaan-kreml%f0%9f%87%b7%f0%9f%87%ba-%f0%9f%a4%94/

Sehän jo tiedetään että Vihreät, Vasemmisto ja SDP vastustaa kaikkea mitä Suomen laillisesti valittu hallitus yrittää Suomen hyväksi tehdä.

Kuinka pysäyttää Venäjä?

https://oikeamedia.com/o1-217000Putinin Venäjän toimintaa on joskus verrattu Hitlerin Saksan toimintaan. Se yritti valloittaa alueita sodalla, lupauksilla ja pelottelulla. Se miehitti naapurivaltiota. Se vaati alueita Tsekkoslovakialta uhkailemalla ja lupailemalla, että jos se saa vaatimansa, se tyytyy niihin. Sopimus tehtiin ja Hitler rikkoi tekemänsä sopimukset. Hitleriä länsivaltojen ”neuvotteluhalukkuus” vain lietsoi. Lopulta Hitlerin pysäyttäminen vaati toisen maailmansodan.

Hitlerin silloin liittolainen Neuvostoliitto (Venäjä) toimi samoin. Se yritti valloittaa alueita ”sopimalla” ilman sotaa. Se onnistuikin siinä Baltian osalta ja sai tukikohtia. Niiden avulla Neuvostoliitto miehitti kyseiset maat ja liitti itseensä. Samaa se yritti Suomessa, mutta ei onnistunut ja seurasi Talvisota. Lopulta nuo liittolaiset pettivät keskinäisetkin sopimuksensa ja sotivat keskenään.

Tuosta opittiin, oli että diktaattorien kanssa ”sopiminen” oli paha virhe. Se vain lietsoi niitä kun arvelivat vastapuolen heikoksi. Sama pätee Putinin Venäjään. Putinin mukaan Venäjän rajat eivät pääty missään. Hän haluaa palauttaa Venäjän imperiumin vanhat rajat ja jäädä historiaan suurena tsaarina. Hän hamuaa Ukrainaa, Valko-Venäjää, Moldovaa, Puolaa, Baltiaa, Suomea,… Tavoitteet näkyvät selvästi ja vain Putinin paatuneet ihailijat ja apurit väittävät muuta.

Putin päätti aloittaa toimintansa Ukrainan ”anschlussilla”. Ehkä Putin kuvitteli operaation yhtä sujuvaksi kuin natsien Itävallan valtaus. Pahemmin ei olisi voinut mennä pieleen. Venäläisiä ei toivotettukaan tervetulleiksi vaan he kohtasivat kovaa vastarintaa. Ukrainan valtaaminen ”erikoisoperaatiolla” lässähti. Venäjä juuttui vuosien sotaan ja on kärsinyt valtavat tappiot sotilaissa, kalustossa, maasta paenneissa ihmisissä, taloudessa ja maan suhteissa. Lähin liittolainen on nyt hylkiövaltio Pohjois-Korea.

Länsimaat ymmärsivät, että Putinin pysyttäminen pitää tehdä Ukrainassa. Muuten hän jatkaa valloituksiaan kuten esikuvansa Hitler. Lännen aseapu on jäädyttänyt Venäjän etenemisen. Omilla drooneillaan ja lännen ohjuksilla Ukraina on pystynyt tuhoamaan lukuisia tärkeitä sotilaskohteita Venäjällä ja sen miehittämillä Ukrainan alueilla. Venäjä on menettänyt valtavan määrän kalustoa ja joutuu korvaamaan sitä kunnostamalla vanhoja varastoituja aseita. Tappiot sodan aikana ovat yli 300.000 miestä, mutta siitä Venäjä ei välitä. Musikoita ei lasketa ja suuri osa tappioista kohdistuu raja-alueita kerättyihin sotilaisiin. Onneksi Suomi ei ole Venäjän vaikutuspiirissä, muuten varmaan suomalaisia miehiä lähetetäisiin sotaan.

Venäjä tajuaa itsekin tilanteensa muuttuvan askel askeleelta ongelmallisemmaksi. Pakotteet kiristyvät ja rahastot ovat lopussa. Edessä on vyön kiristäminen. Suuri osa pakotteiden tuhoisista vaikutuksista näkyy vasta sodan jälkeen. Asetelma on samalla lailla Venäjälle epätoivoinen kuin tilanne oli natsi-Saksalle toisessa maailmansodassa. Venäjän BKT on n. 2000 miljardia dollaria. USA:n, EU:n, Britannian, Kanadan, Japanin ym. yhteen laskettu BKT on n. 50.000 miljardia dollaria eli 25 kertainen. Vaikka aseiden tuotanto on ollut lännessä vähäistä, tuotannon käynnistyminen muuttaa tilanteen. Kiina olisi ainoa merkittävä tuki Venäjälle, mutta se varoo rikkomasta välejään länteen.

Venäjä raivoaa lännelle sen aseavusta, joka aiheuttaa valtavia tuhoja Venäjän armeijalle. Alun perin Venäjä kuvitteli tilanteen olevan sellainen, että se vain asteittain tuhoaa ukrainalaisen yhteiskunnan. Nyt se on yhä kasvavassa määrin saanut kokea saman itse. Venäjän paniikki näkyy sen julkisissa kommenteissa. Paniikkiaan se ilmentää kahdella tavalla. Se uhkailee länttä ydinaseilla. Jos venäjä pakotetaan pois Ukrainasta (minkä Venäjä vääjäämättä ymmärtää olevan edessä), Putin uhkaa Venäjän tuhoutuvan ja kostoksi se iskee ydinaseilla. Tähän pätee sama kuin Hitleriin toisen maailmansodan alla. Jos Putinin annetaan saavuttaa tavoitteensa tuollaisilla uhkauksilla, niillä uhkauksilla vaaditaan Puolan, Baltian ja Suomen liittämistä Venäjään. Parempi pysäyttää asia alkuunsa.

Toinen silmiin pistävä piirre on se, että Putin on laittanut verkostonsa huutamaan rauhaa. Putin ei hyökkäystään lopeta, mutta tarvitsee aselepoa ja aikaa koota armeijaansa uudelleen. Siksi nyt heitellään erilaisia rauhanhuutoja eri puolilta. Putinin ainoa toivo olisi, että länsi lopettaisi Ukrainan tukemisen. Se ei ole helppoa toteuttaa, vaikka esim. EU:n johtajilta tuntuu puuttuvan kyky johtaa tällaista sotaa. He pelaavat edelleen erilaisia pelejä ja niillä vahingoittavat kykyjä Venäjän hyökkäyksen torjumiseen.

Lähimmän vuoden aikana tapahtuu paljon. USA on päättänyt Ukrainalle 50 miljardin apupaketista, samoin EU. G7 maat tarjoavat samanlaista apupakettia rakennettuna Venäjältä takavarikoitujen varojen ympärille. Lukuisat maat ovat luvanneet kahdenvälisiä apupaketteja, joista lähivuosina kertyy varmaan taas yksi 50 miljardia. Siis lähivuosina Ukraina saa apua 200 miljardia ja sen edellytykset jatkaa sotaa eivät lopu ihan pian. Heikoin lenkki voi olla poliitikot USA:ssa ja EU:ssa. He eivät ole osaamisellaan mitenkään häikäisseet. Suomalaisia asian luulisi kiinnostavan erityisen paljon.

24.6.2024

Pääkirjoitus: Stubb ja hallitus linjasivat suora­sanaisesti Putinin Venäjän uhaksi Suomelle – yksi nouseva vaara haastaa jopa Putinin

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010517303.html

Kaikki kansalaisten turvallisuudentunnetta järisyttävät uhat eivät tule rajojen ulkopuolelta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus julkaisi juhannuksen alla ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, joka on kova paperi – ellei suorastaan historiallinen. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen puhutaan Venäjästä suoraan ja kiemurtelematta.

Aikaisemmista selonteoista tuttu varovaisuus ja ympäripyöreys Venäjän suhteen loistavat poissaolollaan. Vladimir Putin käy raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa, ja se näkyy tuoreen selonteon teksteissä.

Selonteon mukaan Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, mutta sotilaalliseen voimankäyttöön tai sillä uhkaamiseen Suomea vastaan on varauduttava. Selonteko toteaa myös, että Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan loppu ei ole näköpiirissä. Venäjän sotatoimien laajentumista Ukrainan ulkopuolelle ei voi kokonaan sulkea pois.

Nopeaa kehitystä parempaan ei ole odotettavissa, vaikka aktiiviset sotatoimet päättyisivätkin, selonteko arvioi.

Toisaalta täytyy muistaa, että Venäjän harjoittamien kyber-, hybridi- ja informaatio-operaatioiden takia sodan ja rauhan raja on hämärtynyt. Putin käy pyhää sotaa länttä ja sen demokraattisia arvoja vastaan, ja tässä sodassa Nato-maa Suomi on Kremlistä katsoen vihollismaa.

Suomen ulkoisen turvallisuuden kannalta onkin keskeistä, miten Ukrainan sodassa käy.

Ukrainan tappio voisi kääntää Venäjän imperiumin palauttamisesta haaveilevan Putinin katseet seuraaviin valloituskohteisiin, kuten Baltian maihin ja Suomeen. Toisaalta sota voisi laajentua myös siksi, että länsi joutuisi osallistumaan aktiivisesti Ukrainan sotaan lähettämällä alueelle maajoukkojaan. Näin voi käydä, jos Ukrainan puolustus uhkaisi romahtaa.

Mikä olisi Nato-maa Suomen osuus tässä operaatiossa?

Sitä ei selonteossa pohdita.

Selonteossa näkyy presidentti Alexander Stubbin vahva kädenjälki.

Selonteko on valtaosin suoraviivaista ja kumartelematonta tekstiä Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta. Yksi musta piste löytyy: Kiina. Suomen Venäjä-suhdetta aikaisemmin vaivannut varovaisuus näyttää nyt siirtyneen osuuteen, jossa käsitellään ihmisoikeuksia tallovaa Aasian jättiläistä.

Professori: Näin käy Suomelle, jos Venäjä palaa stalinismiin

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010517826.html

Professori Kari Liuhto esittelee myös, miten Venäjän vaihtoehtoiset tulevaisuudet vaikuttaisivat Suomeen.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja Venäjä-tutkija Kari Liuhto esittelee Venäjän neljä mahdollista tulevaisuudenkuvaa artikkelissaan Venäjän vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – Mihin Suomen tulisi varautua ja miten?

Artikkeli on osa Maanpuolustuskorkeakoulun tuoretta julkaisua Sodan usvaa III: varautuminen, valmius ja nykyaikainen sodankäynti, jonka on toimittanut sotilasprofessori Marko Palokangas.

Kaikkien Liuhdon laatimien Venäjän tulevaisuudenkuvien ytimessä on valta ja valtarakenteiden muutos. Liuhto kirjoittaa, että vallanvaihdos muodostaa Venäjällä äärimmäisen kriittisen muutoshetken.

1. Putinismin jatkuminen

Tässä skenaariossa valta keskittyy yhä enemmän presidentille, turvallisuuspalveluille ja kansalliskaartille. Presidentin ikääntyessä valta siirtyy lähipiirille. Presidentti kuitenkin kilpailuttaa lähipiirinsä eli silovikkien eri klaaneja ja estää vallan liiallisen keskittymisen yhdelle ryhmittymälle.

Maasta muotoutuu ääriautoritaarinen valtio, jossa ylistetään isovenäläisyyttä. Vähemmistöjä sorretaan ja kansalaisten sekä valtion välillä vallitsee luottamuspula.

Nepotismi vahvistuu ja strategiset yhtiöt siirretään lähiklaaneille. Läntiset suuryritykset korvautuvat Lähi-idästä ja Kiinasta saapuvilla yrityksillä. Kiina-yhteistyö on ulkopolitiikan ytimessä, ja Venäjän Kiina-riippuvuus kasvaa entisestään.

Erityisesti energiasektori on skenaariossa talouden keskiössä. Sotilasteolliseen sektoriin panostetaan huomattavasti, mutta siviilipuolen investoinnit ja innovaatiot hiipuvat. Venäjä tulkitsee olevansa lännen vihamielisten toimien uhri.

Suomen pitäisi varautua tässä skenaariossa Venäjän harjoittaman vakoilun lisääntymiseen. Venäjä keskittää joukkojaan pohjoiseen ja järjestää yhteiselle rajalle ongelmia, kuten pakolaisia, rajaloukkauksia, rajaloikkauksia ja salakuljetusta.

Putinismi voi jatkua ilman Vladimir Putiniakin.

4. Sekasorron aika

Tämä skenaario pohjautuu usean tulevaisuudentutkijan ajatuksiin Venäjän ajautumisesta kaaokseen. Skenaarion mukaan valtajärjestelmä romahtaa, minkä seurauksena aluehallinnot yrittävät ottaa vallan omiin käsiinsä.

Talous ajautuu kaaokseen ja hyperinflaatioon. Rupla menettää roolinsa vaihdon välineenä, jolloin talous dollarisoituu tai jopa bitcoinisoituu. Tuotanto- ja jakelujärjestelmät eivät toimi, jolloin etenkin syrjäiset alueet ajautuvat ruokapulaan. Se johtaa anarkiaan, ryöstelyihin, mellakoihin ja ulkomaalaisvihaan.

Ulkovaltiot ovat huolissaan Venäjän joukkotuhoaseiden päätymisestä terrorististen toimijoiden käsiin. Venäjän reuna-alueet, kuten Kaukoitä, Kaliningrad ja Karjalan tasavalta saattavat pyrkiä irtaantumaan. Venäjän ulkopolitiikassa ei ole yhtenäistä linjaa.

Valtion romahtaminen voi tarkoittaa, että Georgia palauttaa asevoimin kapinallisalueet itselleen. Samoin käy Moldovassa Transnistrian suhteen. Suomi ei tavoittele takaisin Venäjälle luovutettuja alueita eikä lämpene Karjalan tasavallan väliaikaisen johdon ajatukselle liittyä autonomiseksi osaksi Suomea. Pakolaisia saattaa tulla Suomeen massiivisesti.

Lopulta Venäjän federaation hajoamisen uhka voi johtaa stalinismin paluuseen tai antaa tilaisuuden länsimielisten vallankaappaukselle.

20.6.2024

Venäjällä karmiva Suomi-suunnitelma – Tutkija: Tämä siitä seuraa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/37fffd46-d25a-4d7e-b465-bb2dede9906f

Tutkija kommentoi Venäjän suomalaisvastaista propagandasuunnitelmaa, jossa puhutaan jopa kansanmurhasta.

Iltalehti uutisoi lauantaina 15. kesäkuuta Venäjän järkyttävästä suunnitelmasta, jonka tarkoituksena on mustamaalata Suomea ja rummuttaa Kremlin propagandaa lähellä Suomen rajaa asuville venäläisnuorille.

Suunnitelman nimi on vapaasti suomennettuna ”Fasismi suomeksi: historian oppitunnit ja nykyaika”.

Lue myös

Venäjän järkyttävä suunnitelma Suomesta julki: ”Kansanmurha”

Mitä suunnitelmasta pitäisi ajatella? Onko suomalaisten syytä huolestua?

Nyt esille noussut suunnitelma on osa tuttua kaavaa. Samankaltaisia, venäläisnuorisolle kohdennettuja propagandahankkeita on vuosien saatossa ollut useita, kertoo Venäjään erikoistunut vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.Viesti Putinille: B-52-pommittajat harjoittelivat Suomen puolustamista

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d2ce97bf-8eb8-47a8-b3cd-d91b60e1431b

Strategiset B-52-pommikoneet harjoittelivat Suomen puolustamista. Tapahtuma on historiallinen.Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät harjoittelivat tiistaina USA:n strategisten B-52-pommikoneiden kanssa.

Koskaan aiemmin Ilmavoimien hävittäjät eivät ole harjoitelleet B-52-pommikoneiden suojaamista. Harjoittelu tapahtui Norjan rannikolla, ja siihen osallistuivat myös Norjan F-35-hävittäjät.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb, pääministeri Petteri Orpo (kok) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) ovat päättäneet Suomen uudesta linjasta TP-Utvassa eli tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Aiemmin varottiin Venäjää

Ennen Nato-jäsenyyttä pelko Venäjän reaktioista esti Suomea harjoittelemasta B-52-pommittajien kanssa.

Yhdysvallat tarjosi Ilmavoimille jo 2010-luvulla mahdollisuutta harjoitella niiden suojaamista Itämeren alueella, mutta presidentti Sauli Niinistö ei ajatusta kannattanut.

Koneissa ydinasevalmius

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteet kertovat IL:lle, että harjoituksessa oli kyse Suomen puolustamisesta.

B-52 pystyy kantamaan yli 31 tonnin asekuorman, mukaan lukien ydinaseita, ja laukaisemaan yhdellä lennolla 20 risteilyohjusta.

B-52 Stratofortress pommikoneet muodostavat pommittajalaivueen (Bomber Task Force Europe 24-3), joka harjoittelee Itämerellä ja sen ympäristössä Suomen, Ruotsin ja Baltian puolustamista.

ULKOMINISTERI ELINA VALTONEN: SUOMEN UHKAKUVAT

VALTONEN_SUOMEN_UHKAKUVAT_1.PNG

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suora-lahetys-11-30-millaisia-uhkakuvia-suomeen-kohdistuu-ulkoministeri-julkaisee-ulko-ja-turvallisuuspoliittisen-selonteon/8961280#gs.b3c60a

Uusi valtioneuvoston selonteko julkaistaan tänään. Selonteossa kerrotaan, miten Suomen turvallisuuden uhkakuvat määrittyvät ja mikä on Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja. Edellinen selonteko julkaistiin neljä vuotta sitten.

Selontekoa on valmisteltu laajassa yhteistyössä tasavallan presidentin kanslian, valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden kanssa.

19.6.2024

Käännytyslaki saa tyrmäyksen oikeustieteilijöiltä

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/kaannytyslaki-saa-tyrmayksen-oikeustieteilijoilta/

Toivottavasti perustuslakivaliokunta ja muut valtiolliset päättäjämme tunnistavat vastuunsa sekä hyväksyvät Suomen edut turvaavan käännytyslain.

Yksikään eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemasta 18 oikeustieteilijästä ei pidä ”käännytyslain” säätämistä mahdollisena. Sen nojalla voitaisiin estää ihmisiä hakemasta tilapäisesti kansainvälistä suojelua Suomen valtakunnanrajalla ja sen välittömässä läheisyydessä (HS 14.6.2024).

Oikeustieteilijät arvioivat, että hallituksen esitys on räikeästi ristiriidassa Suomea oikeudellisesti sitovien ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. Ongelmat kiteytyvät kolmeen perus- ja ihmisoikeuteen: palautuskieltoon, oikeuteen hakea turvapaikkaa ja oikeuteen tehokkaisiin oikeusturvakeinoihin.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten lisäksi poikkeuslaki olisi oikeustieteilijöiden mukaan ristiriidassa perustuslakimme ja EU-oikeuden kanssa.

Oikeustieteilijät eivät kuitenkaan halua nähdä kokonaiskuvaa. He tuijottavat sopimustekstejä, jotka on tehty ajatellen hyvin hallittavissa olevia normaalitilanteita, joissa rajoille ilmestyy muutamia maahan pyrkivä silloin tällöin.

Suomella ja eräillä muillakin mailla on kuitenkin kokemuksia hybridisodankäynnistä, jonka sisältönä on suurten ihmismassojen työntäminen valtakunnanrajan yli.

Näitä ihmisiä saattaa olla rajan takana suunnattomia määriä, valmiina käytettäviksi naapurin häirintään. Tällaisten ihmismassojen vyöryminen maahan saisi yhteiskuntarauhan ja maan talouden kestävyyden horjumaan.

Rajaviranomaisilla ei olisi mitään mahdollisuuksia haastatella tällaisia ihmisjoukkoja. Missä on oikeusoppineiden suhteellisuudentaju?

Suvereenilla valtiolla on oikeus ja myös velvollisuus suojella rajojaan ja kansalaisiaan tällaisilta hyökkäyksiltä. Vanhojen roomalaisten mukaan ”kun aseet puhuvat, lait vaikenevat”, tai kuten oikeushistorioitsija Jukka Kekkonen sen muotoilee: ”kun aseet puhuvat, lait joustavat”.

Muutama vuosi sitten Puola toimi jämäkästi torjuessaan Valkovenäjältä maahan pyrkiviä. Siinä esimerkki Suomelle.

Ihmisjoukkojen käyttäminen aseina edustaa erästä hybridisodankäynnin muotoa, ja sillä pyritään häiritsemään kohdemaan taloutta ja sen asukkaiden elämää, ja lopulta lamauttamaan yhteiskunta.

On helppoa kuvitella, minkälaista on elämä maassa, jonne vyöryy tuhansia ja tuhansia pakolaisia tai oikeammin sellaisiksi naamioituja ihmisiä. Näin tuhotaan pahimmillaan koko yhteiskunta.

Viranomaisten on torjuttava tällainen uhka rajalla ja estettävä kansainvaellus. On vastuutonta ja suorastaan naurettavaa vedota sopimuksiin, joissa ei ole otettu lainkaan huomioon kohdemaan ja sen kansalaisten etuja.

Oikeusoppineet käyttävät kantansa tueksi väitettä rajavartioiden hankalasta oikeudellisesta asemasta tilanteessa, jossa heidän pitää torjua tulijat. Mitään tällaista ongelmaa ei esiinny, jos on voimassa selkeä käännytyslaki, josta saadaan kaikille viranomaisille ohjeet rajalla esiintyvien tilanteiden hoitamiseen.

On otettava huomioon, että ei ole olemassa sellaisia sopimusta, jonka toteutuksessa ei pitäisi ottaa huomioon kaikkien osapuolten näkökulmat ja intressit – ei vain maahan pyrkivien. Sopimuksia toimeenpantaessa on siis suoritettava oikeudellista harkintaa ja punnintaa. Vanha tuomarin ohje sanookin, että mikä ei ole kohtuullista, ei voi olla lakikaan.

Lakien ja sopimusten toteutus ei todellakaan ole mekaanista rutiinia, vaan niiden huolellista ja järkiperäistä tulkintaa. Herää kysymys, onko yliopistojen juridiikan opetukseen jäänyt huolestuttavia aukkoja.

Toivottavasti perustuslakivaliokunta ja muut valtiolliset päättäjämme tunnistavat vastuunsa sekä hyväksyvät Suomen edut turvaavan käännytyslain.

 

Vasemmistoliitto: sotakaan ei oikeuta sulkemaan rajaa

Vasemmistoliiton edustajien mukaan Venäjän rajan sulkeminen ei ole sallittua edes sodan aikana. Perustuslakivaliokunnan lausuntoon jätetty eriävä mielipide:

”Valtiosopimusoikeutta koskevan Wienin yleissopimuksen 27 artiklan mukaan valtio ei voi vedota sisäisen oikeutensa määräyksiin perusteena valtiosopimuksen täyttämättä jättämiselle. Poikkeuslakimenettelyllä ei voida ratkaista ristiriitaa kansainvälisten sopimusten kanssa eikä poikkeuslailla voida tehokkaasti poiketa Suomea sitovista ihmisoikeusvelvoitteista. Ehdotus on ristiriidassa myös sellaisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa, joista poikkeaminen ei ole sallittua edes sodan tai muun hätätilan aikana.”

Kuvittele talvisodan rintamalle punikkien ylläpitämiä turvapaikkapisteitä, joista pääsee vapaasti rajan yli.

Vasemmistoblokki luulee putinin olevan iloinen siitä, että Puolan armeija ei päästänyt Valko-Venäjän rajalle rahdattuja siirtolaismassoja Puolaan vaan työnsi ne takaisin tarvittaessa voimakeinoin. Oikeusvaltio kuulemma romuttui, kun armeija toimi kuten armeijan pitää.

Miten noin tyhmästi voi ajatella? Kuten huomaatte, koitan varsin rehellisesti ymmärtää (vaikken ole samaa mieltä), mutta en silti saa hännänpäästäkään kiinni miten noin naurettavaan ajatuskulkuun on voitu päätyä.

Puolueita, jotka haluavat tänne miljoona suomenkielentaidotonta Venäjän kansalaista, syytetään aivan oikeellisesti pyrkimyksestä saattaa Suomi Venäjän vaikutuspiiriin. Rasismista ei kukaan ruikuta.

Miksi pitäisi suhtautua jotenkin eri tavalla hankkeisiin tuoda Venäjän kautta Suomeen miljoona lukutaidotonta Afrikan arabia? Mistä muusta tässä on muka kyse kuin yrityksestä luoda Suomeen maakunta, joka olisi käytännössä Saudi-Arabian alusmaa? Paitsi tietysti euroalueen suistamisesta kaaokseen Venäjän eduksi.

KOMMENTIT

Oikeastaan tämä on hyvä testi, että nähdään kuinka paljon Putinisteja Suomessa on. Viherkommarit nyt ainakin, mutta SDP on myös tulossa mukaan joukkoon maanpettureita. Kommarit taitaa ottaa edelleen ohjeet Moskovasta.

Teoriassa vasemmisto on sitä mieltä, että Venäjältä voisi marssia vapaasti maahan 5 miljoonaa venäläistä, kunhan pyytävät turvapaikkaa.

Vasemmisto, Kontula ja käännytyslaki

EU Eurooppa Maanpuolustus Nato Suomi Turvallisuus Turvallisuuspolitiikka Ulkomaat Ulkopolitiikka Venäjä

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/vasemmisto-kontula-ja-kaannytyslaki/Vasemmisto, Kontula ja käännytyslaki, kas siinäpä vasta ”eväs”. Kontula odotetusti vastusti käänytyslakia, tänne olisi tervetulleita kuka vaan. Vähätteli puheessaan rajatilannetta, ei kuulemma haittaa jos joitain satoja Venäjän järjestämän hybridivaikuttamisoperaation kautta tulleita henkilöitä tänne otettaisiin…onneksi tämä Kontula ei ole rajalla töissä, varmaa toisi niitä laittomasti raja yli?

Himmeetä on, himmeetä, kun ei ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa ihmisellä?

Näin kirjoittaa Ilta-Sanomat, otteita käännytyslaki keskustelusta;

”Lain myötä rajavartijat voisivat estää sellaisten henkilöiden maahan pääsyn, jotka on toimitettu Suomen itärajalle osana vieraan vallan hybridivaikuttamisoperaatiota.

Käännytyslaki on poikkeuslaki, joten sen vieminen läpi kiireellisenä vaatii eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön.”

Seuraavaksi kuullaan eriävä mielipide perustuslakivaliokunnan jäseneltä Anna Kontulalta (vas).

”Kontula jätti valiokunnassa vaihtoehtoisen pohjan, jossa esitettiin, että lakia ei voida hyväksynä edes poikkeuslakina, sillä se on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.

(IS)”

Ei yllättänyt yhtään että niin Vasemmiston kuin Vihreiden edustaja haluaa pitää rajat auki…

Rajalaki ”konkelossa”: Kääntyykö TP Stubb KKO:n, KHO:n ja oikeuskanslerin puoleen?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/olli-pekkasalminen/rajalaki-konkelossa-kaantyyko-tp-stubb-kkon-khon-ja-oikeuskanslerin-puoleen/

Kuten olemme panneet merkille, ns. rajalaki on eduskuntakäsittelyssä ”konkelossa”. Perustuslakivaliokunta (Pev) hyväksyi hallituksen esityksin selkein äänestystuloksin. Pev edellyttää kuitenkin hallintovaliokunnalta tarkennuksia mm. turvapaikanhakijan oikeussuojakeinoihin. Käytännössä kyse on siitä miten ja missä turvapaikanhakijan turvapaikkahakemus  rajalta palauttamisen jälkeen käsitellään.

Pev:n lausunnossa todetaan: ”Perustuslakivaliokunnan saaman selvityksen mukaan nyt esitetyn sääntelymallin perusratkaisut toteuttavat sääntelyn tavoitteita muuttuneessa turvallisuusympäristössä tavalla, jota olisi vaikea saavuttaa hallituksen esityksessä kuvatuilla vaihtoehtoisilla sääntelymalleilla. Valiokunnan saaman selvityksen valossa ehdotettua sääntelyn tarvetta voidaan pitää välttämättömänä.

Perustuslain tulkinnassa vastakkain ovat olleet kansallinen turvallisuus ja perus- ja ihmisoikeudet. Pev on punninnassaan päätynyt kansallisen turvallisuuden kannalle huolimatta siitä, että joukko oikeusoppineita on todennut, että poikkeuslaki on ristiriidassa perustuslain, Euroopan unionin oikeuden ja ihmisoikeussopimusten kanssa.

”OIKEUSTIETEILIJÄT arvostelevat ankarasti eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoa, jossa kansalliseen turvallisuuteen vetoamalla jätetään noudattamatta Suomea sitovia ihmisoikeusvelvoitteita. Perustuslakivaliokunnan mielestä sitovia ihmisoikeusvelvoitteita ei tarvitse rajatuissa tapauksissa noudattaa, mutta useiden oikeustieteilijöiden, viranomaisten ja ministeriöiden mielestä niistä ei voi poiketa.” (HS 18.6.2024).

Rajalain käsittely on hallintovaliokunnan harteilla, joka toimii mietintövaliokuntana. Nähtäväksi jää minkälaisilla täydennyksillä ja argumenteilla valiokunta täyttää Pev:n lausunnossa esitetyt puutteet.

Rajalain osalta huomio on aiheellisesti kiinnittynyt lainsäädäntöproseduuriin ja siihen, kuka päättää ja mistä. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt mielenkiintoinen yksityiskohta, joka ”konkelotilanteessa” on hyvä ottaa huomioon.

Mikäli hallituksen esitys etenee eduskuntaan ja eduskunta hyväksyy lain 5/6 enemmistöllä, mitä tekee TP?

Perustuslain 77.1 §:n mukaan: ”Eduskunnan hyväksymä laki on esiteltävä tasavallan presidentin vahvistettavaksi. Presidentin on päätettävä lain vahvistamisesta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun laki on toimitettu vahvistettavaksi. Presidentti voi hankkia laista lausunnon korkeimmalta oikeudelta tai korkeimmalta hallinto-oikeudelta.”

Lain 77.2 §:n mukaan: ”Jollei presidentti vahvista lakia, se palautuu eduskunnan käsiteltäväksi. Jos eduskunta hyväksyy lain uudelleen asiasisällöltään muuttamattomana, se tulee voimaan ilman vahvistusta. Lain katsotaan rauenneen, jos eduskunta ei ole sitä uudestaan hyväksynyt.”

TP:llä on siis mahdollisuus hankkia laista vielä lausunto KKO:lta tai KHO:lta (tai molemmilta). Perustuslain 108.1 §:n mukaan: ”Oikeuskanslerin on pyydettäessä annettava presidentille, valtioneuvostolle ja ministeriöille tietoja ja lausuntoja oikeudellisista kysymyksistä.”

TP toimii toimessaan virkavastuulla. Perustuslain 56 §:n mukaan: ”Ryhtyessään toimeensa tasavallan presidentti antaa eduskunnan edessä seuraavan juhlallisen vakuutuksen: ”Minä – –, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

Kyse on näin ollen rajalain hyväksymisessä siitä, minkälaiseen punnintaan (kansallinen turvallisuus vs. perus- ja ihmisoikeudet) TP päätyy?

Äkkipäätään saattaisi olettaa ottaen huomioon, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen laki, että TP pyytää ennen lain hyväksymistä vielä KKO:n, KHO:n ja oikeuskanslerin lausunnot ennen kuin pyyhkäisee puumerkin lakiin.

18.6.2024

Ulkoministeri Valtonen: Suomi on mukana suunnittelemassa rajoitteita Venäjän varjolaivastolle

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ulkoministeri-valtonen-kertoo-suomen-olevan-mukana-suunnittelemassa-rajoitteita-venajan-varjolaivastolle/8959690#gs.azur4p

VALTONEN_VENAJAN_VARJOLAIVASTOLLE_1.PNG

Tanska pyrkii rajoittamaan Venäjän varjolaivaston öljykuljetuksia Itämerellä Suomen ja muiden liittolaisvaltioiden tuella. 

Venäjä on pyrkinyt niin kutsutulla varjolaivastolla kiertämään lännen asettamia öljypakotteita. 

Alukset on pyritty tekemään immuuneiksi lännen pakotteille katkaisemalla kytkökset läntisiin toimijoihin. 

Me olemme jo kuukausien ajan pohtineet erityisesti Itämeren alueen ystävämaiden kesken ja laajemmin myös EU:n ja Naton piirissä, miten tähän Venäjän varjolaivaston toimintaan voidaan puuttua, Suomen ulkoministeri Elina Valtonen kertoo MTV Uutisille. ELINA VALTONEN KULTARANTA-KESKUSTELUT

VIDEO

https://areena.yle.fi/1-71022137

VALTONEN_JA_KULTARANTA_1.PNG

VALTONEN_KULTARANTA_6.PNG

VALTONEN_JA_KULTARANTA_3.PNG

VALTONEN_KULTARANTA_4.PNG

VALTONEN_KULTARANTA_7.PNG

16.6.2024

3.6.2024

ULKOLINJA: PUTININ MYRKKYÄ PAOSSA

Oudot myrkytykset piinaavat Venäjältä paenneita toimittajia. Epäilykset kohdistuvat Kremliin

PUTININ_MYRKKYA_PAOSSA_2.PNG

PUTININ_MYRKKYA_PAOSSA_1.PNG

VIDEO

https://areena.yle.fi/1-67360726

Venäjä valmistautuu Suomen Nato-jäsenyydestä kokemaansa uhkaan nyt alkuvaiheessa taktisin ydinasein, ei perinteisellä sotavoimalla

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/venaja-valmistautuu-suomen-nato-jasenyydesta-kokemaansa-uhkaan-nyt-alkuvaiheessa-taktisin-ydinasein-ei-perinteisella-sotavoimalla/

Vapaasti suomennettuna tuo The Moscow Timesin (kotisivut) huhtikuisen uutisjutun otsikko:

Venäjä on sijoittanut taktisia ydinasejärjestelmiä Suomen rajalle.

The Moscow Times -lehden juttu perustui Izvestija-lehden (kotisivut) juttuun (Известия 19.4.2024), jossa kirjoitettiin tosin vain ohjusprikaatin (ракетная бригада) muodostamisesta ja Iskander-M-ohjusjärjestelmien (Комплекс 9К720 «Искандер-М») sijoittamisesta Leningradin sotilaspiirin (Ленинградский военный округ, ЛенВО) alueella Karjalaan, ei ydinaseista sinänsä. Jutussa  kirjoitettiin nimenomaan Karjalasta (Карелия) sisältäen myös Leningradin alueen (Ленинградская область) Karjalan, ei pelkästään Karjalan tasavallasta (Республики Карелия). Karjalan tasavalta on Leningradin sotilaspiirissä keskeistä raja-aluetta vasten Suomea Rautjärveltä aina Rovaniemen korkeudelle.

Suomessa asiasta uutisoivat huhtikuussa myös Iltalehti ja Helsingin Sanomat:

Lehti: Venäjä sijoitti Suomen rajalle järjestelmän, jonka voi varustaa ydinaseilla (IL 22.4.2024).

Venäjä sanoo perustaneensa Iskander-ohjusprikaatin Karjalaan (HS 22.4.2024).

Elina Valtosen ympärillä kova huhumylly – ”Nyt tuli hirveä kiire”, sanoi Valtonen kuullessaan kysymyksen

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/08caa905-232d-445f-b6e1-ef7bb3ecd0b3

Ulkoministeri Elina Valtonen vastasi Kultaranta-keskustelujen keskiössä oleviin kysymyksiin paikan päällä Presidentinlinnassa.

Naton ydinaseilla vahva viesti Venäjälle – Stoltenberg: ”Paras pelote”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c4cb6a79-21d3-4329-ace0-0da7d81e036f

Suomi osallistuu nyt toista kertaa puolustusministeritasolla Naton NPG-kokoukseen, jossa linjataan liittokunnan ydinasepolitiikkaa.

Naton puolustusministerit tapaavat perjantaina liittokunnan ydinasepolitiikan suunnitteluryhmän (Nuclear Planning Group, NPG) kesken.

Naton vahvin pelote muodostuu Yhdysvaltain ydinaseista, joita USA on sijoittanut myös Eurooppaan.

Tuore Nato-maa Suomi osallistuu nyt toista kertaa puolustusministerien NPG:n kokoukseen eli on mukana linjaamassa Naton ydinasepolitiikkaa. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok).

Yksi keskeisistä syistä sille, että Suomi haki Naton jäseneksi, oli huoli joutumisesta Venäjän ydinasepainostuksen kohteeksi. Naton ydinasepelotteen suojaan hakeutuminen nähtiin välttämättömänä toimena Suomen turvallisuuden maksimoimiseksi.

Venäjän uhka

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi Brysselissä keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa Venäjän aggressiivista ydinasepolitiikkaa.

–Olemme nähneet viime vuosina vaarallista ydinaseretoriikkaa Venäjän taholta. Venäjä on toimittanut ydinaseita Valko-Venäjälle. Olemme nähneet myös enemmän Venäjän ydinaseharjoituksia, Stoltenberg sanoi.

Keskiviikkona Venäjä ilmoitti laajentavansa sen käynnissä olevia taktisten ydinaseiden harjoituksiaan myös Suomen lähialueille eli Leningradin sotilaspiiriin. Suomen lisäksi Leningradin sotilaspiirin rajalla ovat myös Nato-maat Norja, Puola, Viro, Latvia ja Liettua.

Venäjä siepannut Ukrainasta laittomasti 19 546 lasta – Osaa tarjotaan netissä adoptoitaviksi

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/536c2f51-1fdd-4739-b339-95259ce72da6

Viikonloppuna Sveitsissä pidettävässä Ukrainan rauhankonferenssissa yhtenä teemana on Ukrainasta Venäjälle väkisin vietyjen lasten kohtalo.

Lasten palautus Ukrainaan on haastavaa. Toistaiseksi Ukrainaan on saatu Lambertin mukaan palautettua vain 388 lasta.

Lasten jäljittämisen ja tunnistamisen lisäksi OFF-järjestö pyrkii rakentamaan kuntoutuskeskuksia sieppauksissa traumatisoituneille lapsille ja heidän perheilleen.

–Yritämme auttaa lapsia toipumaan kokemuksistaan ja saamaan elämänsä takaisin.

Järjestö kerää siepatuista lapsista tapaustietoja myös Haagin kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) varten.

ICC antoi viime vuonna pidätysmääräyksen Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasianvaltuutettu Maria Lvova-Belovasta. Rikostuomioistuin syyttää kaksikkoa sotarikoksista eli laittomista lasten pakkosiirroista Ukrainasta Venäjälle.

13.6.2024

Valta­osa nuorista haluaa tasa-arvoisen ase­velvollisuuden – Kesällä palvelukseen astuva Anni Norrena on yksi heistä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010461976.html

HS-gallup|Kaikkia koskeva asevelvollisuus olisi liian kallis, sanoo tutkija Noora Kotilainen. Hänen mielestään Suomessa pitäisi käydä iso keskustelu siitä, minkälaisia sotilaita maanpuolustus todella tarvitsee.

VARUSMIESPALVELU_3.PNG

Anni Norrenalla, 20, on edessään erilainen kesä kuin aiemmin. Heinäkuussa hän pakkaa tavarat ja lähtee suorittamaan asepalvelusta Säkylään varuskuntaan, Porin prikaatiin.

Norrena uskoo, että palvelusaika tuo mukanaan uusia kokemuksia.

”Mutta tärkeintä on oppia maanpuolustustaitoja. Luottamaan itseensä, mikäli tarve vaatii. Oli se sitten kriisitilanne tai mikä tahansa.”

Norrenaa kiinnostaa tulevaisuudessa mahdollisesti jopa ura puolustusvoimissa. Hän kertoo, että into maanpuolustukseen on alun perin syntynyt tarinoista, joita hän on kuullut talvi- ja jatkosodassa palvelleista sukulaisista.

”Siitä on tullut sellainen arvostus, että vau, nämä ihmiset ovat olleet valmiita puolustamaan tätä yhteiskuntaa. Koen sitä samaa tunnetta. En halua ottaa itsestäänselvyytenä sitä, että asun Suomessa, jossa asiat ainakin itselläni ovat tällä hetkellä hyvin ja jossa on demokratia, jonka avulla pystyy vaikuttamaan. Se on tosi tärkeä asia suojella.”

Norrenan mukaan asepalveluksen suorittaminen hänelle on ollut pitkään selvää. Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan on vahvistanut tunnetta.

Naisena mitään pakkoa ei tietenkään olisi. Asepalvelus on Suomessa naisille vapaaehtoinen, ja sen suorittaa vuosittain noin tuhat naista.

HS:n tuore gallup kuitenkin kertoo, että yli puolet, 53 prosenttia suomalaisista, haluaisi asevelvollisuuden koskevan kaikkia: niin naisia, miehiä kuin muunsukupuolisiakin.

Timo Untinen

6:05

Syvä kumarrus ja suuri kunnioitus jokaista suomalaista kohtaan, sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, kieleen ja uskontoon katsomatta, joka suorittaa asepalveluksen Suomen Puolustusvoimissa.

Olisi niin helppoa heittäytyä muiden varaan, mutta se, että opettelee ja on valmis puolustamaan itseään, lähimmäisiään, elämäntapaamme ja arvojamme, sekä laillista yhteiskuntajärjestystämme ja omaa kotimaatamme, on hieno, hyvä ja kannatettava asia.

Kuten euroopassa jo riehuvasta sodasta voimme päätellä, rauhantahtoisinkin ja rakentavinkin diplomatia muuntuu pelkäksi tyhjäksi sananhelinäksi jota ei kunnioita kukaan, jos sen takana ei ole uskottavaa asevoimaa vastapainona sellaisen valtion ja kansan voimankäytölle joka uskoo vain voimaan, eikä diplomatiaan tai sopimuksiin.

Rauhanlaulut, kukkaset ja banderollit eivät ole pysäyttäneet yhtäkään venäläistä sotarikollista panssarivaunuineen Ukrainassa, mutta ukrainalaisten aseet ja vastarinta ovat pysäyttäneet tuhansia. -Vastarinta kannattaa siis aina.

Jokaisella valtiolla on aina armeija, tai sitten vieras armeija maassaan. Sotilaallisia tyhjiöitä ei ole, vaan jos maalla ei ole omaa armeijaa, sillä on vaihtoehtona puolustussopimus jonkin toisen valtion kanssa. Pienimmän pahan vaihtoehto on se, että meillä on oma armeija ja se, että valitsemme liittolaisemme itse.

Kuten kansainvälisilläkin areenoilla on havaittu, nykyajan aseteknologia mahdollistaa sen, että sukupuolella ei ole enään mitään merkitystä ja myös sen, että joissain tehtävissä fyysinen kokokin on toissijainen asia. Suomenkin Puolustusvoimissa on monta eri tehtävää jotka soveltuvat myös naisille vapauttaen näin miehiä niihin tehtäviin jotka sopivat paremmin miehille.

Asevelvollisuudessa ei ole kyse vain velvollisuudesta, vaan myös oikeudesta saada puolustaa itseään ja selviytyä kriisiolosuhteissa. Sota kun koskettaa kaikkia kaikkine seurauksineen ja sukupuoleen katsomatta kun tositilanne tulee päälle kansainvälisiä sopimuksia noudattamattoman Venäjän armeijan muodossa.

Venäjä laajentaa ydinaseharjoituksiaan

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010476780.html

Venäjä kertoi keskiviikkona Leningradin sotilaspiirin ottaneen osaa käynnissä oleviin taktisten ydinaseiden käyttöharjoituksiinsa. Sotilaspiiri sijaitsee Suomen, Baltian ja Puolan rajalla.

Alkuperäisen ilmoituksen mukaan harjoitusten piti kattaa vain Ukrainan rajalla sijaitsevan eteläisen sotilaspiirin alue. Nyt harjoitukseen osallistuu sotilaita Venäjän koko länsirajan mitalta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti harjoituksista viime kuussa. Syynä oli hänen mukaansa se, että länsimaiset päättäjät aikoivat antaa Ukrainan iskeä Venäjälle länsimaisilla aseilla.

Tiistaina Venäjä kertoi aloittaneensa käynnissä olevien harjoitusten toisen vaiheen. Nyt se harjoittelee taktisten ydinaseiden käyttöä Valko-Venäjän armeijan tukemana.

Putin sanoi perjantaina, ettei Venäjän tarvitse käyttää ydinaseita Ukrainassa saavuttaakseen tavoitteensa. Venäjän presidentti puhui kuitenkin myös maan ydinasedoktriinin olevan muutettavissa.

Aikaisemmin Putin oli todennut, ettei doktriinia tarvitse muuttaa.

Venäjällä on yli 1500 ei-strategista ydinkärkeä. Aseiden tarkkaa määrää on kuitenkin vaikea arvioida.

FT: Venäjän viemiä ukrainalais­lapsia tarjottiin adoptoitavaksi internetissä

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010476780.html

Ukraina-seuranta|HS seuraa Ukrainan sotaa ja sen seurauksia hetki hetkeltä.