Share |

Operaatio Barbarossa 22.6.11 70 v.

_______________________________________________________________________________

Tänään [22.6.2011] tulee kuluneeksi 70 vuotta operaatio Barbarossan alkamisesta. Operaatio Barbarossaksi nimitetään natsi-Saksan suurhyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen ja Neuvostoliiton välille julistettin sota 26. kesäkuuta 1941, sen jälkeen kun Neuvostoliitto oli pommittanut Helsinkiä. Barbarossaa muistetaan eri puolilla entistä Neuvostoliittoa vietetyillä hiljaisilla mielenosoituksilla.

Adolf Hitlerin johtama Saksa aloitti hyökkäyksensä varhain aamulla. Hyökkäykseen osallistui 3,5 miljoonaa sotilasta, jotka olivat ryhmittyneet Itämeren rannalta Mustallemerelle. Saksalaisjoukot suuntasivat hyökkäyksensä yhtä aikaa Leningradiin (nyk. Pietariin), Kiovaan ja Moskovaan.

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/06/operaatio_barbarossasta_70_vuotta_2680475.html?origin=rss


_________________________________________________________________________________

22.6.2011

70 VUOTTA SITTEN: OPERAATIO BARBAROSSA

Toinen maailmansota saa alkunsa Saksan hyökättyä Puolaan 1.9.1939. Sodan uhka leijuu myös Neuvostoliiton yllä, mutta Stalin suhtautuu siihen huolettomasti vielä sodan aattonakin hälyttävistä tiedustelutiedoista huolimatta. Operaatio Barbarossa eli Saksan hyökkäys käynnistyy 22.6.1941 ja Saksan salamasota alkaa menestyksellä puna-armeijan kärsiessä suuria tappioita. Marsalkka Zukov on tyytymätön Stalinin passiivisuuteen ja pyytää siirtoa rintamakomentajaksi. ”Suuri isänmaallinen sota” tarvitsee kaikkia ”Äiti-Venäjän” puolustamiseen. Pavel Sudoplatov (joka 1939 oli nimitetty ulkomaantiedustelun hallinnon varajohtajaksi ja nimitetty sodan alettua NKVD:n erikoistehtävien osaston johtajaksi) ja muut tiedustelujohtajat ”kaivavat esiin”  kaikki (tekaistuin perustein) pidätetyt tiedustelun ammattilaiset.

Upseerien tilanne oli huomattavasti huonompi: marsalkka Tuhatsevskin teloituksen aikoihin kahdeksan korkea-arvoista kenraalia oli kokenut saman kohtalon ja yhteensä noin 35 000 upseeria oli teloitettu puna-armeijan ”puhdistuksessa”.

Marsalkka Tuhatsevski joutui syytteeseen ”trotskilaisesta salaliitosta” ja ”vakoilusta Natsi-Saksan hyväksi”. Oikeudenkäynnin jälkeen hänet teloitettiin. Myös Jezovin lähtölaskenta oli alkanut, ja hänen tilalleen NKVD-johtajaksi nimitettiin Lavrenti Berija vuonna 1938. NL:ssä oli maailmansodan lähestyessä kaksi ulkomaan tiedustelua harjoittavaa elintä, ”puhdas” tiedustelu (Fitin) ja NKVD:n erikoistehtävien osasto (jolla illegaalien agenttiverkkojen lisäksi oli tehtävänä sabotaasit ja salamurhat ulkomailla). Sudoplatov oli erikoistehtävien osaston johdossa.

Syksyllä 1941 saksalaiset lähestyivät Moskovaa, mutta puna-armeija onnistui pysäyttämään saksalaisarmeijan noin 50 km Moskovasta käydyssä taistelussa. Saksalaisten tiedusteluosasto onnistui kuitenkin pääsemään vain noin puolen tunnin etenemismatkan päähän  Moskovan keskustasta lähelle Seremetjevon kansainvälistä lentokenttää. Moskovaa ja Kremliä oli puolustamassa ainoastaan NKVD:n erikoisprikaati (komentajanaan Sudoplatov, ennen sotaa vahvuus oli noin 20 000 miestä ja naista, aseistus oli moderni ja räjähteitä oli runsaasti). Nämä puolustajat miinoittivat teitä ja myös eliitin huvilat (Stalinin datsaa ei saanut miinoittaa) mahdollisen kaupungin miehityksen varalta. Erikoisprikaatin tulivoima riitti moottoriajoneuvoin etenevien saksalaisten tuhoamiseen, jossa  apuna oli myös hyökkääjien polttoainevarastojen hupeneminen. Tämän lähemmäksi Moskovaa saksalaiset eivät enää koskaan päässeet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Operaatio Barbarossa 22.6.1941

On kulunut 70 vuotta operaatio Barbarossan alkamisesta - Saksan kolmannen valtakunnan hyökkäys Neuvostoliittoa vastaan, sota josta äityi maailmanhistorian suurin, verisin ja raain yksittäinen sota. Me suomalaiset ajauduimme sotaan mukaan - virallisesti, tosin maamme tuolloinen ylin johto tiesi mitä halusi - Saksan valtakunnan marsalkka Hermann Göringille ojennettiin kiitokseksi Suomelta korkein mitalimme - kolme päivää Barbarossan alkamisesta.

HS kirjoitti Isänpäivänä Eino Murtorinteen näppäimistöllä kiihkottoman artikkelin Jatkosotaan ajaneista kysymyksistä - rivien välistä paljastaen Saksan kolmannen valtakunnan pelastaneen Suomen gruusialaiselta Josif Stalinilta ~  mutta voimme tästä laajentaa tarkastelunäkökulmaa.

LÄHDE:

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51933-josif-stalin-manipuloi-taitavasti-kaikkia

Muuta Operaatio Barbarossaan liittyvää:

http://harinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76471-suomi-oli-aloitteellinen-sotaan-l%C3%A4htij%C3%A4-70-vuotta-sitten

http://ristoi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76450-sota-alkoi-2261941

http://armaskumpulainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76436-jatkosota-ryss%C3%A4n-aloitteesta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

STALININ VALTA JA TOIMINTA ENNEN BARBAROSSAA

STALININ ”INSTRUMENTIT”  (ELI MIHIN VALTA PERUSTUI)

Stalinin vallan rakennehttp://www.kansanuutiset.fi/blogit/lukupiiri/stalinin-vallan-rakenne

1. NKVD 

2. NKP:n (Neuvostoliiton kommunistinen puolue) KONTROLLIKOMITEA

3. ARMEIJAN IV OSASTO

1. NKVD (ven. Народный комиссариат внутренних дел, Narodnyi komissariat vnutrennih del  kuuntele ääntämys?), sisäasiainkansankomissariaatti (käytännössä sisäasiainministeriö) perustettiin Neuvosto-Venäjälle vuonna 1918. Aluksi sen tehtäviin kuuluivat maan sisäiset asiat, mm. poliisitoimi, mutta salaisen poliisin, Tsekan seuraaja GPU toimi sen osana 1922–23. Venäjän NKVD lakkautettiin 1934, jolloin perustettiin Neuvostoliiton NKVD. Tällöin myös GPU:n seuraaja OGPU siirtyi osaksi NKVD:tä saaden uudeksi nimekseen Valtion turvallisuuspäähallinto, lyh. GUGB. 1930-luvulla Josif Stalinin johtaman suuren terrorin aikana NKVD GUGB:n toiminnan myötä nousi valtioksi valtion sisällä, jonka lonkerot ulottuivat syvälle yhteiskuntaan koskien kaikkia ja kaikkea elämänalueita. Stalin käytti NKVD:tä terrorin työvälineenä ja se passitti vankileireille ja teloitti miljoonia ihmisiä[1]

Lisää juttua:   http://fi.wikipedia.org/wiki/NKVD

Vuonna 1946 Neuvostoliiton kansankomissariaatit nimettiin ministeriöiksi, jolloin NKGB:stä tuli valtion turvallisuusministeriö, lyh. MGB ja NKVD:sta sisäasiainministeriö, MVD. Ne liitettiin jälleen yhteen 1953 Stalinin kuoltua, mutta erotettiin lopullisesti 1954, jolloin perustettiin Valtion turvallisuuskomitea (lyh. KGB) ministeriön sijaan.

2.  Puolueen KONTROLLIKOMITEA oli puolueen tärkein elin, jonka vaikutusvalta ulottui kaikille tasoille koko valtakunnassa. Suuresta ihmismäärästä huolimatta sillä oli palkallista henkilökuntaa vähemmän kuin NKVD:llä (eli kaikkialla oli palkattomia ilmiantajia). Jos työpaikoilla ja jopa yksityiselämässä ei oltu ”valppaita”, joutui itsekin syytettyjen penkille.

(”kaikki vakoilivat toisiaan, joko toimeksiannosta tai itsenäisesti”). Oli jopa mietittävä tarkoin ”mitä suustaan päästeli”!)

3.  Kolmas ”instrumentti” oli ARMEIJAN IV OSASTO, joka oli vastavakoiluorganisaatio. Sillä oli tietenkin käytössään armeijan aseelliset resurssit.

Jos jokin noista kolmesta tuli liian mahtavaksi, Stalin kukisti sen kahden muun avulla. Näin kokivat tuhonsa (teloitus) mm. NKVD-johtajat Jagoda ja Jezov.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KIROV ja TROTSKI

Stalinin terrori tai puhdistukset alkoivat varsinaisesti 1934, jolloin Leningradin puoluejohtaja Sergei Kirov murhattiin ”kansanvihollisten” toimesta. 1930-luvulla Stalin huolestui Kirovin kasvavasta suosiosta. Vuoden 1934 puoluekokouksessa Kirov sai vain kolme hylkäävää ääntä keskuskomiteaan, kun Stalin sai 292. Myöhemmin Stalin pyysi häntä työskentelemään Moskovaan, ilmeisesti pitääkseen häntä silmällä, mutta Kirov kieltäytyi.

1. joulukuuta 1934 puolueen nuori jäsen Leonid Nikolajev ampui Kirovin Leningradissa, mahdollisesti suoraan Stalinin käskystä. Stalin väitti Nikolajevin olleen osa suurempaa, Lev Trotskin johtamaa salaliittoa neuvostohallitusta vastaan. Tämä käynnisti Stalinin puhdistukset ja johti monien johtavien bolshevikkien pidätyksiin ja teloituksiin.

[on kiistelty siitä, oliko Stalin Kirovin murhan takana vai käyttikö hän vain sitä syynä (”kansanviholliset” ja ”trotskilaiset”)  eliminoidakseen vastustajiaan tulevissa puhdistuksissa]

”Sergei Kirovista Lev Trotskiin” (”puhdistukset” 1934-1940)

Stalinin suuret puhdistukset (erityisesti vuosina 1937-38)  olivat alkaneet: ”leniniläiset”  ja lopulta ”troskilaisiksi” tai ”kansanvihollisiksi” syytetyt Kamenev ja Zinovjev  joutuvat näytösoikeudenkäyntiin ja lopulta teloitetuksi. Myös NL:n kommunistisen puolueen politbyrooseen (korkeimpaan johtoon) kuulunut Grigori (Sergo) Ordzonikidze  kuolee ”sydänkohtaukseen”. Tapahtuman tekee kyllä ”hieman” omituiseksi se että, on kuulunut laukauksia ja että todistuksen kirjoittanut lääkäri löysi äijän nahkasta pari luotia. Tällaisesta oli tosin vaiettava.

Stalinin painajainen, Meksikossa maanpaossa asuva Lev Trotski, on kuitenkin vielä ”hoitamatta”.

Trotski oli Stalinin vaarallinen vihollinen siinäkin mielessä, että hän pyrki kansainvälisen kommunismin ja maailmanvallankumouksen johtajaksi (Stalinin ja Neuvostoliiton asemasta).

Jo vuosi ennen (1939) tämän salamurha-operaation toteuttamista (1940), NKVD:n erikoistehtävien osaston johtaja Pavel Sudoplatov saa tämän tehtäväkseen. Pavel Sudoplatov johti NKVD:n erikoistehtävien osastoa, joka vastasi sabotaasista ja Neuvostoliiton vihollisten salamurhista maan rajojen ulkopuolella. Myöhemmin hän vastasi myös atomivakoilusta ja ulkomailla toimivasta verkostosta, joka suunnitteli Yhdysvaltojen ja NATO:n sotilaskohteita vastaan mahdollisesti tehtävistä iskuista.

Sudoplatovin suunnitteleman Lev Trotskin salamurhan kenttäoperaation johdossa oli Leonid Eitingon apunaan Caridad Mercader del Rio, joka oli murhan toteuttajan Ramon Mercaderin äiti ja NKVD-agentiksi Espanjan sisällissodan jälkeen siirtynyt aatelisnainen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------