Share |

SUOMI (JA MUUT)

27.1.2024

Ydinpelote on epävarma rakennelma

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010146924.html

Pelotteeseen ja mahdolliseen eskalaation kurissa pitämiseen sisältyy aivan liikaa epävarmuustekijöitä.

Ydinpelote herättää keskustelua. Jyri Lavikainen (HS Mielipide 25.1.) puolusti ajatusta, että pieni, rajoitettu ydinsota olisi mahdollinen ja että tällaiseen on syytä varautua.Kati Juva

lääkäri, co-president

International Physicians for the Prevention on Nuclear WarYhdenkin ydinpommin humanitaariset vaikutukset olisivat katastrofaalisia. Nykyiset ydinaseet ovat pääsääntöisesti suurempia kuin Hiroshimaan pudotettu, ja pienimmilläkin aiheutetaan kymmeniätuhansia kuolonuhreja, puhumattakaan loukkaantuneista ja pitkäaikaisista säteilyvaikutuksista. Mikään terveydenhuoltojärjestelmä ei voisi auttaa uhreja.

Rajoitettukin ydinsota aiheuttaa tuhoisia ilmastovaikutuksia. On laskettu, että ydinsota, jossa käytettäisiin 250 ”pientä”, Hiroshiman pommin kokoista räjähdettä nostaisi ilmakehään nokipilven, joka viilentäisi ilmastoa ja heikentäisi maailman ravinnontuotantoa vuosiksi. Tästä seuraisi lähes miljardin ihmisen nälkäkuolema. Suomessa ei todennäköisesti voisi viljellä mitään vuosikausiin.

Ydinpelote perustuu siihen, että vastapuoli arvioi ydinaseiden käytöstä seuraavan sille itselleen kohtuuton vaikutus vastaiskun kautta. Tämä edellyttää päättäjiltä rationaalista ajattelua sekä samojen arvojen ja tilannekuvan jakamista, mikä ei ole itsestään selvää. Lavikainen arvelee myös, että ydinaseiden käyttö voidaan pitää rajoitettuna. Tämä on mielestäni hyvin epätodennäköistä. Kun arsenaalin järeimmät aseet ovat käytössä, on häviöllä olevan osapuolen vaikea kuvitella käyttävän vain osan kapasiteetistaan.

Ydinpelotteen ongelmana on myös se, että ydinsota voi syttyä tahattomasti. Joko teknisen virheen, inhimillisen erehdyksen tai väärintulkinnan seurauksena. Näitä läheltä piti -tilanteita on ollut runsaasti.

Vaikka ydinpelote on toistaiseksi estänyt ydinsodan, ei ole takeita, että se toimii jatkossa. Pelotteeseen ja mahdolliseen eskalaation kurissa pitämiseen sisältyy aivan liikaa epävarmuustekijöitä. Siksi ydinaseista on päästävä eroon, ja Suomenkin tulee kantaa vastuunsa ydinaseriisunnan ja kansainvälisen sopimusjärjestelmän tukemisesta, ei ydinpelotteesta.

Kati Juva

lääkäri, co-president

International Physicians for the Prevention on Nuclear War

Yhdysvallat aikoo sijoittaa ydin­aseita uuteen paikkaan Euroopassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010149277.html

Yhdysvallat aikoo sijoittaa ydinaseita paikkaan, josta se veti ne pois vuonna 2008. Venäjällä liike nähtäisiin ”eskalaationa”.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/084ce897e117fca2371b2041ed26d5b8.jpg.webp

Yhdysvallat suunnittelee sijoittavansa ydinaseita Isoon-Britanniaan, uutisoi Pentagonin asiakirjoja aiheesta nähnyt The Telegraph -lehti.

Telegraphin mukaan ydinaseita on tarkoitus sijoittaa Suffolkissa sijaitsevaan RAF Lakenheathin lentotukikohtaan. Tämä paljastuu hankintasopimuksesta, jonka mukaan tukikohtaan ollaan rakentamassa laitosta, jossa voitaisiin säilyttää kolme kertaa Hiroshiman atomipommia voimakkaampia taistelukärkiä.

RAF Lakenheath on sama tukikohta, jossa Yhdysvallat säilytti ydinaseita Kylmän sodan aikaan. Yhdysvallat veti Britanniassa säilyttämänsä ydinaseet pois maasta vuonna 2008. Vaikka tukikohdan nimestä löytyvä lyhenne RAF viittaa Britannian ilmavoimiin, toimii tukikohdassa tällä hetkellä ainoastaan Yhdysvaltain ilmavoimien joukkoja.

Nyt räjähtelee jo Viipurissa …25 km Suomen rajalta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/nyt-rajahtelee-jo-viipurissa-25-km-suomen-rajalta/

Nyt räjähtelee jo Viipurissa …25 km Suomen rajalta.

Voidaan todeta että Venäjällä ei tilanne ole todellakaan hallussa.

Ketkä on tämän takana, sitä voidaan vielä arvailla mutta Venäjä käy tällä hetkellä sotaa Ukrainaa vastaan ja iskut on tulleet jo Leningradin piirin alueelle, olemme tilanteessa jossa sota on jo nyt Venäjällä.

Lähde: Gropolitical Hub, X-palvelu, julkinen.

Ohessa myös video. Aikamoinen paukku siellä on ollut…

18.1.2024

SUOMEN LAINSÄÄDÄNNÖN JÄLKEENJÄÄMINEN (JA UHKA)

Suomen lainsäädäntö ei salli puolustautumista kansainväliseltä uhalta

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2024/01/suomen-lainsaadanto-ei-salli.htmlSiten Suomi ei pysty laillisesti estämään maahamme saapuvia perusteettomia turvapaikanhakijoita tai venäläisten palveluksessa olevia desantteja liikkumasta maassamme tai laajemmin EU:n alueella. Ja siksi meillä on - sisäministerin sanoin - "tarvetta lisätä tehokkuutta, kun lähtökohtana on se, että ei tule yhtään sellaista henkilöä, joka aiheuttaa uhkaa kansalliselle turvallisuudelle tai sisäiselle turvallisuudelle".

Nykyinen tilanne osoittaa demokraattisen päätöksenteon heikkouden silloin kun kansa on jakaantunut kahteen leiriin. Maahanmuuton osaltahan suomalaisille on käynyt juuri näin, koska lähinnä vihervasemmistoon ja arvoliberaaleihin kuuluvat haluavat täyttää maamme kehitysmaalaisilla, kun taas konservatiiviset ja pragmaattiset ihmiset haluaisivat ehkäistä sekä meillä että muualla maailmassa yhteiskunnalliseen muutokseen johtavaa kansainvaellusta. 

Tästä ruususen unesta useimmat arvoliberaalitkin poliitikot ovat kuitenkin heränneet viimeistään sen jälkeen kun on käynyt ilmi, että Venäjä on käyttänyt hyväkseen kehitysmaalaisten intoa hakeutua Länsi-Euroopan lihapatojen ääreen. Sen VENÄJÄ on tehnyt paitsi toimittamalla turvapaikanhakijoita rajoillemme niin myös pyrkimällä värväämään näiden joukosta vakoilijoita

17.1.2024

KAJA KALLAS

KAJA_KALLAS_PELOTON_VIRO_8.PNG

Viron pääministeri The Timesille: Venäjä saattaa uhata Naton itä­rajaa 3–5 vuoden päästä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010123273.html

Pääministerin mukaan sotilasliittouman on pysyttävä Ukrainan puolella torjuakseen Venäjän sotilaallisen uhkan Naton itärajalla.

Euroopalla on kolmesta viiteen vuoteen aikaa valmistautua siihen, että Venäjä laajentaa aggressiotaan Naton itärajalle, sanoo Viron pääministeri Kaja Kallas brittilehti The Timesin maanantaina julkaisemassa haastattelussa.

Haastattelussa antamansa arvion Kallas pohjaa Viron ulkomaantiedustelun raporttiin, jonka mukaan aikaikkuna riippuu siitä, miten pitkään sotilasliitto Nato pysyy yhtenäisenä ja säilyttää nykyisen asenteensa Ukrainaa kohtaan.

Pääministerin mukaan sotilasliittouman on pysyttävä Ukrainan puolella torjuakseen Venäjän sotilaallisen uhkan Naton itärajalla. Viron ulkomaantiedustelun mukaan Venäjän tärkein prioriteetti Ukrainan taisteluiden päätyttyä olisi joukkojensa nopea keskittäminen Venäjän läntisiin sotilastukikohtiinsa, jotka sijaitsevat aivan Naton itärajan vieressä.

Ulkomaantiedustelun raportin mukaan Venäjä pitää Viroa ja kahta muuta Baltian maata ”Naton haavoittuvimpina osina”. Raportin mukaan maat ovat todennäköisin kohde hyökkäykselle.

The Timesin haastattelussa Kallas epäilee Venäjän olleen myös syypää hiljattain tapahtuneeseen gps-järjestelmän häirintään. Muun muassa Suomen yllä havaittiin runsaasti gps-järjestelmän häirintää joulukuun lopulla. Brittilehden mukaan Kallas on ensimmäinen Nato-maiden johtajista, joka epäilee Venäjän olleen häirinnän takana.

Viime päivinä keskustelua on herättänyt saksalaislehti Bildin uutinen tiedoista, joiden mukaan Saksa varautuu siihen mahdollisuuteen, että Venäjä laajentaa aggressiotaan Naton rajoille vielä tämän vuoden aikana.

Bildin uutinen perustui Saksan puolustusministeriön salaiseen asiakirjaan, jossa on hahmoteltu yksi skenaario sodan laajenemisesta Venäjän ja Naton väliseksi.

HS: Puolan itäraja on hiljentynyt – liittyy suoraan Suomeen

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010124536.html

Venäjä ohjaa kolmannen maiden kansalaisia nyt Puolan sijasta Suomen itärajalle.

Puolan itärajalla on ollut ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen päiviä, jolloin rajan yli ei ole tullut kukaan luvattomasti. Näin kertoi Puolan rajavartiolaitoksen lehdistöedustaja Anna Michalska Helsingin Sanomille.

Michalskan mukaan Puolan itärajan rauhallisuudella on suora yhteys Suomeen. Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä pystyvät ohjailemaan sitä, minne maissa olevia kolmannen maiden kansalaisia lähetetään.

Lue lisää: IS:n tiedot: itäraja ei aukea helmikuussakaan – hallitus­puolueissa kiinnostusta push back -menettelyyn

Puolalla ei ole suoraa maarajaa Venäjän kanssa kuin Kaliningradin erillisalueeseen. Valko-Venäjän kanssa puolestaan on noin 200 kilometrin mittainen maaraja, ja Valko-Venäjä toimii siirtolaisten ohjailussa siten kuin Venäjä haluaa sen toimivan.

– Kaikki liittyy Venäjän ja Valko-Venäjän suunnitelmaan työntää maahanmuuttajia EU:n ja Naton alueelle, Michalska sanoo HS:lle.

16.1.2024

Siirtolaiset vaikuttavat siirtyneen Pietariin odottamaan – ”Sulkua jatketaan pari kertaa, minkä jälkeen kaikki riippuu Putinista”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010120630.html

Todella omituinen otsikko: "Sulkua jatketaan pari kertaa, minkä jälkeen kaikki riippuu Putinista"

”Pietarilaisissa hostelleissa on ollut viime aikoina tavallista enemmän majoittujia arabimaista ja Afrikasta, kävi ilmi soittokierroksella. Murmanskilainen taksikuski kertoo kuljettaneensa siirtolaisia Pietariin, missä he opiskelevat.

Mitä hallitus muka tekisi, jos rajan yli alkaisi vyöryä väkeä tuhansittain? Ottaisi lisää velkaa, jotta tulijat saataisiin majoitettua ja elätettyä. Näin siinä käy, kun hirttäydytään ikivanhoihin kansainvälisiin sopimuksiin ja siinä lajissa Suomi on mestari”

. KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/f3060f9ee582710aed1271820e974ad4.svg

Suomeen mielineet siirtolaiset vaikuttavat siirtyneen Venäjällä Pietariin, missä he mahdollisesti odottavat Suomen rajan avautumista.

Soittokierroksella pietarilaisiin hostelleihin kävi ilmi, että niissä on ollut viime aikoina tavallista enemmän asiakkaita sellaisista maista, joiden kansalaisia on pyrkinyt Suomeen turvapaikanhakijoiksi.”Niinkuin eräs erittäin viisas kansalainen totesi toimittajan kysymykseen rajan sulkemisesta:
"Raja suljettiin vuonna 1944, miksi se on avattu?"

Kiinni vaan lopullisesti, kysykää vaikka kansalaisilta”.

Saksalta hurja skenaario Itä­meren turvallisuudesta – näin arvioi Pekka Toveri

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010121543.html

Henri Vanhasen mukaan skenaariossa mainittuun Suwalkin käytävän katkaisemiseen on varauduttu Natossa jo pidemmän aikaa.

HIEMAN ”HISTORIAA”

TAISTELU ITÄMERESTÄ

https://www.tapionajatukset.com/44506

Bild: Salainen dokumentti paljastaa, että Saksa varautuu konfliktiin Naton rajalla jo tänä vuonna

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010120289.html

Uutinen perustuu salaiseen asiakirjaan, jossa on hahmoteltu yksi mahdollisuus Ukrainan sodan laajenemiseen.

Bild ei mainitse uutisessa ollenkaan sitä, mikä Suomen asema tässä skenaariossa olisi. Uutisen yhteydessä julkaistussa kartassa, johon on hahmoteltu hyökkäyssuuntia, Suomi ja Ruotsi on rajattu suurilta osin pois.

Ei ole tiedossa, onko rajaus Bildin valinta vai olivatko Suomi ja Ruotsi myös alkuperäisen skenaarion ulkopuolella.

Bildin siteeraama skenaario päättyy tilanteeseen kuukausi sen jälkeen, kun Nato on kutsunut joukkoja itärajalleen. Silloin Suwalkin käytävän lähistöllä olisi yhteensä puoli miljoonaa Naton ja Venäjän sotilasta vastakkain.

Joukko israelilaisnaisia tarkkaili Gazan rajaa ja huomasi jotain epäilyttävää – he yrittivät varoittaa, mutta kukaan ei kuunnellut

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010119556.html

Nuorten israelilaisnaisten tehtävänä oli istua tarkkailemassa Gazan rajaa. He havaitsivat rajan tuntumassa epäilyttävää liikehdintää jo kuukausia ennen Hamasin hyökkäystä.

”Nyt on kyse siitä, että miksi selviä merkkejä hyökyksestä ei otettu kuuleviin korviin. Oliko se kuulemattomuus todella tahatonta ylimielisyyttä vai suunniteltua? Tämä on se iso kysymys.
Mitä enemmän Israelin sisältä tihkuu tietoa, sitä varmemmaksi käy, ettei Hamasin hyökkäys ollut yllätys. Tämä taas asettaa Israelin johtajat erittäin kiusalliseen valoon. Myös oikeutta käydessä”.

Vahvistuu kokoajan se käsitys, että hyökkäyksen annettiin tapahtua tietoisesti, kuinka muuten tämä kaikki on selitettävissä. Ehkä sen voimakkuus tuli kuitenkin yllätyksenä, mutta palvelee tätä hetkeä vallan mainiosti. Miksi tämä raja oli näin heikosti suojattu, sehän ainoa raja josta yleensä vastahyökkäyksiä ja hyökkäyksiä tapahtuu.

https://www.hs.fi/kayttaja/?realNameId=3b075c265839376c4f0e7d0f3f1420471249520428445d5a33113b

14.1.2024

Zaharova kommentoi Suomen rajan tilannetta ja laukoi kovia syytöksiä lännestä

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010117937.html

Maria Zaharova tunnetaan kärkkäistä lausunnoista, joissa usein haukutaan länttä ja esitetään syytöksiä vailla todisteita.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova on kommentoinut Suomen itärajan tilannetta perjantaisessa tiedotustilaisuudessa. Hän ei näe mitään perusteita Suomen esittämille syytöksille siitä, että Venäjä on hybridioperaatiossa päästänyt ja jopa tuonut tarkoituksella itärajalle ihmisiä, joilla ei ole perusteita maahantuloon.

Sen sijaan Zaharova syytti Euroopan unionia tilanteesta ja väitti, että unionin ”hallitsematon maahanmuutto ja siirtolaisten heikko integrointi” olivat johtaneet ”myrkylliseen yhdistelmään”. Zaharova syytti myös länttä laajemmin: hänen mukaansa tilannetta on pahentanut unionin ulkopolitiikka, johon Yhdysvallat ja Britannia ovat EU:ta kannustaneet.

Zaharova väitti, että ”kollektiivinen länsi” sai aikaiseksi turvapaikanhakijoiden virran Irakista, Afganistanista, Libyasta, Syyriasta ja Ukrainasta. Hän myös nosti esille Yhdysvaltain ja Britannian iskut Jemeniin huthikapinallisia vastaan.

Pietarilais­pastori omistaa Suomessa lomakylän – ja Venäjällä hän rukoilee siunausta ”tsaari-Putinille” sekä tämän sotilaille

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010025707.html

Punkaharju Resortin omistaja Dmitri Shatrov, 57, on paljon vaikutusvaltaisempi Vladimir Putinin lähipiiriläinen kuin Suomessa on tätä ennen tiedetty.

Hän rinnastaa Vladimir Putinin tsaariin ja rukoilee Putinin tekemien ”viisaiden päätösten” puolesta tavalla, joka tuo mieleen amerikkalaisen herätyssaarnaajan.

Venäläisten sotilaiden hengen puolesta hän rukoilee niin ikään, sillä hän uskoo Putinin hallinnon olevan toteuttamassa Jumalan Venäjälle antamaa ”historiallista tehtävää”.

Vastikään hän osallistui patriarkka Kirillin isännöimään Venäläisen kansan maailmanneuvoston istuntoon, jossa piti puheen myös Putin. Tilaisuudessa hahmoteltiin niin kutsutun ”venäläisen maailman” – eli eri puolilla maailmaa asuvien venäläisten ja venäjänkielisten – tulevaisuutta Kremlin tiukassa ohjauksessa.

Tällainen mies on pietarilainen pastori ja helluntailainen saarnaaja Dmitri Shatrov, 57, jolla on myös Suomessa merkittävää matkailuliiketoimintaa sekä kiinteistöomistuksia.

KOMMENTIT (joita on enemmän kuin olen kopioinut)

Miksi Supo ei ala tarkastaa näitä kaksoiskansalaisia läpi?
Tämä henkilö on tuskin ainoa Putinin tukija, siis niistä sadastatuhannesta, jotka täällä majailevat. Jos henkilö muodostaa uhkan, niin passi pois ja tervemenoa.

Aika käsittämätöntä, että valtio sallii putinin kaveripiirin huseerata Suomessa miten lystäävät.

Tuo on täältä katsoen Jumalan pilkkaa kun rukoillaan diktaattorin puolesta joka harjoittaa kansanmurhaa naapurissa,mutta rahan ja vallan eteen he on valmiita rukoilemaan vaikka minkä puolesta.

Ei synny kovin luotettavaa kuvaa kunnan johtohenkilöistä tai Migristä jos oleskelulupaa on jatkettu. Onko todellista, että kunnan johtohenkilöt voivat edes pyrkiä saati että voisivat vaikuttaa oleskelulupien myöntämiseen. Eikö tällaisen kiinteistökokonaisuuden myyntiä ole yhtään pohdittu, kenelle se myydään? Suomalaiset on kyllä tahvoja, tai sitten ah

Nyt rupeaa pikkuhiljaa selviämään kuinka paljon ja kuinka syvällä Venäläiset ovat vuosien saatossa työntäneet lonkeroitaan Suomeen, tämä pastori on pieni asia. Ajatellaan esim. kiinteistöjä ym.

Venäjällä ei muutu mikään ennen kuin Venäjän kansa ymmärtää ja sisäistää hallituksensa rikollisen toiminnan. Kun tavallisilta venäläisiltä kysytään suoraan Putinin hallinnon toiminnasta, on vastauksena omituista selittelyä kysymyksen provokatiivisesta luonteesta ja välttelyä kysymykseen vastaamisesta. Vastauksissa korostuu aina pelko hallintoansa kohtaan, jos kertoo totuuden maansa tilasta. Vanhempi venäläinen väestö todella uskoo Venäjän suuruuteen ja näkee Venäjän Neuvostoliiton kaltaisena imperiumina. Maan suuruutta verrataan lähinnä USA:han. Eurooppalaiset nähdään yleensä russofobisina ja fasisteina. Venäjän valtiollinen propaganda on sisäistetty voimakkaasti. Venäläinen ei ymmärrä oman maansa toiminnan roolia ja vaikutusta ympäröivään maailmaan. Venäläiset eivät tiedä mitä maassa todella tapahtuu.
Ulkopuolisen on vaikea ymmärtää, ettei venäjän kansalaisilla ole tietoa hallintonsa korruptiosta, väkivaltaisista toimista oppositiovoimien taltuttamiseksi tai Venäjän tekemistä sotarikoksista Ukrainassa. Venäläiset eivät halua kuulla niistä tai ovat vain käsittämättömän välinpitämättömiä. On helpompaa sulkea silmänsä ja tukkia korvansa kuin nähdä ja kuulla ja ymmärtää. Sillä tiedolla mitä kansalaisilla on, Venäläinen pyrkii aina löytämään oikeutuksen hallintonsa kovia toimia kohtaan ja jopa puolustaa niitä.

Venäläinen hiljaa hyväksyy ukrainalaisten kansanmurhan, jotta itse voi jatkaa elämäänsä Venäjän valtion suuruuden illuusiossa ja kuvitella ettei mitään pahaa ole tapahtunut. Jotta muutos Venäjän sisällä tapahtuisi, on venäläinen ihminen saatava kuuntelemaan ulkopuolisia”.

12.1.2024

Venäjä työntää nyt rajan yli Iranilaisia liittolaisiaan Suomeen.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/venaja-tyontaa-nyt-rajan-yli-iranilaisia-liittolaisiaan-suomeen/

”Venäjän liittolaisen Iranin kansalaisia otettu 11 kiinni kun he ylittivät rajan eilen. Nyt näitä alkaa tulla maastorajan yli ja miettikää, että mikä helvetti on irti keväällä/kesällä, kun säät lämpenevät?”

Lyhyt arvio :

Olemme tilanteessa jossa Venäjän hybrisota etenee asteittain, olemme nyt vaiheessa jossa Venäjän FSB?￰゚ヌᄎ masinoi porukkaa (joilla on laillinen oikeus olla Venäjällä) rajojemme yli metsien ja muiden reittien kautta koska olemme viralliset rajanylityspaikat sulkeneet.

Huomioitavaa on että Iran on Venäjän kanssa koalitiossa jossa taistellaan lännen voimaa vastaan. Iran kuuluu ”pahan akseliin” siinä missä Venäjäkin.

On tuhannen varmaa että Venäjällä on koulutettu iranilaisia jo pidemmän aikaa sekä millaisen koulutuksen (sotilaskoulutus, terroristikoulutus, soluttautuminen, sabotaasit) nämä on saaneet.

Nyt tänne valuu kokeeksi 11 henkilöä metsien läpi talvella.

Odotammeko peukalo suussa kesään ja siihen kun sitä luntakaan ei ole esteenä (ei näytä estävän hyväkuntoisia mahdollisia sotilaita) etenemästä vaikeammassakaan maastossa.

Nyt pitäisi PERUSTAA itärajalle joukkoja (ammattilaisia sekä vapaaehtoisia) jotka tulevat estämään vaikka voimaa käyttäen näiden vyöryn Suomeen.

Jos emme tee mitään, olemme helppo kohde. Jos minä olisin idässä päättämässä kuinka Suomeen tullaan niin kyllä kahtoisin nyt valmiiksi ne heikot kohdat ja sitten sellaisella massalla väkisin läpi että heilahtaa, Suomen yhteiskuntajärjestelmä järkkyisi samalla.

7.1.2024

MARIA ZAKHAROVA (Marija Zaharova)

ZAHAROVA_MEDIAPERSOONA_1.PNG

Tämä nainen on Kremlin ”salainen ase”, jolla on erityinen Suomi-rooli

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010083695.html

ZAHAROVA_MEDIAPERSOONA_4.PNG

Venäjän Suomi-politiikka on muutoksessa, ja siinä Kremlin tiukkasanaisella puhenaisella Marija Zaharovalla on tutkijan mukaan tärkeä tehtävä.

Hän on useassa käänteessä vihjaillut tai varoittanut Suomea Nato-jäsenyyden sotilaallisista ja poliittisista seurauksista. Hiljattain Zaharova muun muassa muistutti Venäjän ryhtyvän ”tarvittaviin toimenpiteisiin vastatakseen Suomen ja sen Nato-liittolaisten aggressiivisiin päätöksiin”. Se oli vastalause Suomen ja Yhdysvaltojen DCA-sopimukselle.

Jyväskylän yliopiston yliopistotutkijan ja Venäjän historian dosentin Simo Mikkosen mukaan on Venäjän valtion tiedottajalle harvinaista, että hän on mediapersoona, jolla on oma fanikuntansa.

ZAHAROVA_MEDIAPERSOONA_2.PNG

Neuvostoliitolla ei juuri ollut näkyviä henkilöitä, jotka olisivat esiintyneet mediassa, ensimmäinen näkyvä kasvo oli Gorbatshov. Putinin aikakaudella julkisuuteen on noussut tiettyjä henkilöitä ja Zaharova on ensimmäinen selkeästi vetoava mediapersoona. Hän vetoaa ihmisiin olemuksellaan ja sanomisillaan, tietyllä tavalla hän sopii julkisuudenhahmoksi.

2.1.2024

Suomen venäläiset yrittävät avata rajan oikeusteitse – Näin he perustelevat vaatimusta

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010083123.html

Lappeenrantalainen Ivan Deviatkin sanoo, että itärajan tilanne luo Venäjälle mahdollisuuden väittää Suomen rikkovan ihmisoikeuksia.

Ryhmä venäläistaustaisia Suomen kansalaisia on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) Suomen päätöksestä sulkea itäraja.

He perustelevat ammattimaisesti tehdyissä valituksissaan, miten Suomi rikkoo päätöksellä heidän oikeuksiaan.

KHO:n ratkaisua saadaan vielä odottaa pitkä tovi. Sen tietää myös Deviatkin.

”Mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä enemmän Venäjällä on mahdollisuus rakentaa omaa informaationäkökulmaansa, jossa Suomi ei noudata ihmisoikeussopimuksia ja syrjii venäläisvähemmistöä”, hän sanoo.

”Vaikka ymmärrän hyvin, että Suomi on vaikeassa tilanteessa, tähän pitäisi nyt löytyä jokin luova ratkaisu, jossa Suomen turvallisuus ja meidän sekä pakolaisten oikeudet on kaikki otettu huomioon.”

Datasivusto: Suomen alueella runsaasti gps-järjestelmän häiriöitä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010091895.html

Aiempaa laajempi alue Suomessa on gps-häirinnän kohteena.

Häiriöaluetta voi seurata avointen lähteiden gps-dataa keräävältä GPS Jam -sivustolta. Kuva: GPS Jam

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/0e10d9df541afd0927d234f3ef07d4f0.jpg.webp

”Jos Venäjä on häirinnän takana, tulisi Naton vastata tähän kiusantekoon samalla mitalla.
En ymmärrä miksi Venäjän jatkuvia kiusantekoja katsotaan läpi sormien, ilman mitään vastatoimia. Kuvitteleeko poliitikot euroopassa, että ne loppuvat siihen, että Venäjä kyllästyy haitantekoihin ja alkaa vaikka täyttämään sanaristikoita?!

Venäläis­professori: Venäjä voi ajautua kaaokseen ja sisällis­sotaan parissa vuodessa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010067773.html

Talouskorkeakoulun perustajiin kuuluva Andrei Jakovlev jaksaa silti toivoa, että Venäjän eliitin ”täysjärkiset” kääntyisivät Putinia vastaan.

Arvostettu venäläinen taloustieteilijä Andrei Jakovlev, 57, uskoo, että Venäjä on lähes vääjäämättömällä tiellä kohti romahdusta eikä nykyisenkaltaisella Venäjän valtiolla ole enää kauaa elinaikaa.

Jakovlev oli mukana perustamassa Moskovassa toimivaa VŠE-talouskorkeakoulua kolmekymmentä vuotta sitten ja toimi korkeakoulun professorina ja vararehtorina viime elokuuhun saakka. Nykyisin hän on Harvardin yliopiston vieraileva tutkija.

Jakovlevin mukaan Venäjän vaihtoehdot ovat joko Pohjois-Korean malli tai Venezuelan tie. Edellinen johtaa hänen mukaansa nopeaan sosiaaliseen räjähdykseen ja uuteen sekasorron aikaan. Toinen vaihtoehto on hitaampi vajoaminen ensin taloudelliseen ja sitten poliittiseen kaaokseen, Venezuelan tapaan.

Kolmas vaihtoehto on Jakovlevin mukaan yhä olemassa. Siinä Venäjä vetäytyisi sodasta ja ryhtyisi muuttamaan sitä poliittis-taloudellista järjestelmää, joka oli voimassa ennen täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan. Tällainen kehitys edellyttäisi eliitin ”täysjärkisten jäsenten” kääntymistä presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Tämä vaihtoehto on professorin mukaan suunnilleen yhtä todennäköinen kuin että kolikko jäisi kruunaa ja klaavaa heitettäessä kyljelleen.

Valmistautuuko Venäjä siirtämään lisää ”oleskelijoita” kohti Suomea?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/valmistautuuko-venaja-siirtamaan-lisaa-oleskelijoita-kohti-suomea/

Suomi on edelleen hybridisodan vaikuttamisen alla Venäjän taholta, se pitää muistaa. Mikään ei ole muuttunut, ainoastaan itäraja on tällä hetkellä suljettu Suomen toimesta.

Nyt Venäjällä on yllättäen otettu haltuun ”siirtolaisia” tuhansittain ja siitä on jo ennakkoon uutisoitu. Onko näin että Venäjä valmistautuu siirtämään taas Suomen rajan läheisyyteen lisää ”siirtolaisia”, puhuisin itse edelleen ”oleskelijoista” jotka on Venäjällä passeineen ja papereineen.

Venäjä pidätti tuhansia siirtolaisia uudenvuoden­juhlinnan yhteydessä

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010092061.html

Venäjän poliisi pidätti ”rikosten ennaltaehkäisemiseen” pyrkivissä ratsioissa tuhansittain siirtolaisia, joista useita uhkaa karkottaminen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi joulukuussa, että Venäjällä on kymmenen miljoonaa työperäistä siirtolaista.

Ukrainan lennokkioperaatiot Venäjän ilmatilassa, I OSA

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2024/01/ukrainan-lennokkioperaatiot-venajan.html

Historia: miehittämättömät ilma-alukset Ukrainan asevoimilla

1.1.2024

Sauli Niinistö: ”Euroopan on havahduttava”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sauli-niinisto-euroopan-on-havahduttava/039aa81f-85f0-4d35-8bd9-30b8715903be

Tasavallan presidentti sanoo, että eurooppalaisilta odotetaan selkeästi enemmän oman vastuun kantamista.

”Vakavampi aihe on pitkän auttamiskyvyn varmistaminen, resurssien riittävyys”, hän kommentoi uudenvuoden puheessaan.

Presidentin mukaan on myös selvää, että transatlanttisessa suhteessa eurooppalaisilta odotetaan selkeästi enemmän oman vastuun kantamista.

”Siten eurooppalaisempaa Natoa Euroopassa. Tämän vastuun selkeä ja nopea ottaminen on myös paras vastaus kaikkiin spekulaatioihin Yhdysvaltojen vaalien vaikutuksista turvallisuusyhteistyöhön.”

”Venäjä ei ole koskaan niin vahva kuin miltä se näyttää, eikä koskaan niin heikko kuin miltä se vaikuttaa. Tämä aikojen kuluessa moneen asuun taipunut lausahdus sisältää totuuden siemenen. Ensin Venäjän piti voittaa Ukraina muutamassa viikossa. Toisin kävi. Ukrainalaisten urheus torjui iskun. Sitten arveltiin Venäjän talouden ja sotilaallisen kyvyn romahtavan. Toisin kävi. Täysimittainen sota jatkuu kohti toista vuosipäivää. Nyt Venäjällä nousee jälleen itsetuntoa”, hän sanoo.

https://www.uusisuomi.fi/

Lue tästä sanasta sanaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön viimeinen uudenvuodenpuhe

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010090598.html

31.12.2023

Viron puolustus­ministeriö: Venäjän kesto­kyvyllä on rajansa – lännen tukema Ukraina voi voittaa sodan parissavuodessa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010089580.html

Tuoreen raportin mukaan myös Venäjän kestokyvyllä on rajansa, mutta seuraavat pari vuotta ovat ratkaisevia. "Käynnissä on henkien taisto."

SOFI OKSANEN

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010018521.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=hs_tf&utm_source=www.is.fi

Venäjä ei ole arvaamaton. Suomeen kohdistuvissa operaatioissa se hyödyntää rasismia, koska Suomi on rasistinen maa, kirjoittaa Sofi Oksanen vuodenvaihteen kirjailijapuheenvuorossa.

Neljän kärkiehdokkaan vanhoissa Nato-kannoissa vain Pekka Haavisto erottuu Nato-jäsenyyden vastustajana

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/neljan-karkiehdokkaan-vanhoissa-nato-kannoissa-vain-pekka-haavisto-erottuu-nato-jasenyyden-vastustajana/

Maailman murroksessa Suomi siirtyy yhdestä historiallisesta vuodesta toiseen

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarno-limnell/maailman-murroksessa-suomi-siirtyy-yhdesta-historiallisesta-vuodesta-toiseen/

Hyökkääjä kutsuu YK:n turvallisuusneuvoston koolle, täysin absurdia.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/hyokkaaja-kutsuu-ykn-turvaneuvoston-koolle-taysin-absurdia/

Kun maa joka hyökkää toista maata kohti kutsuu koolle YK:n turvallisuusneuvoston ja hakee näin ”oikeutta” hyökkäykselleen.

Eli kyseessä se että Ukrainan puolelta ammuttu Venäjälle (hyökkääjä) ja sitähän ei Venäjä voi sietää.

Jos tämä näin helppoa on niin esimerkiksi Suomen pitää hyökätä Venäjälle ja vaatia sitten YK:n turvallisuusneuvosto koolle kun Venäjä tulittaa Suomen alueelle…

Venäjän korkein oikeus kielsi Putinin haastamisenJekaterina Duntsovalta uusi vastaisku

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3b550a2d-694f-4857-bc4b-42a81fddb55b

JEKATERINA_DUNTSOVA_3.PNG

Putinin haastajaksi ilmoittautunut Jekaterina Duntsova haluaa perustaa uuden puolueen ennen ensi vuoden aluevaaleja.

Jekaterina Duntsova kertoi Reutersin haastattelussa haluavansa päättää Ukrainan sodan ja vapauttaa poliittiset vangit. Reuters

Vladimir Putinin haastajaksi ilmoittautuneen Jekaterina Duntsovan presidenttivaalikampanjan arkkuun on lyöty viimeinenkin naula. Duntsova sanoo, että Venäjän korkein oikeus pitää voimassa vaalilautakunnan kiellon, joka estää häntä asettumasta ehdolle vaaleissa.

Lue myös

Venäjä kielsi Putinin haastamisen vaaleissa

Duntsova valitti vaalilautakunnan päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Molemmat instituutiot ovat Kremlin hallinnassa, joten kielteinen oikeuden päätös ei tullut jättiyllätyksenä. Hänellä on jo seuraava varasuunnitelma mietittynä.

Emme voi luovuttaa. Meille ei jää muuta keinoa kuin perustaa itse puolue ja ajaa muutosta. Tämä on meidän isänmaamme, eikä toista samanlaista tule koskaan olemaan, Duntsova kirjoittaa Telegram-kanavallaan kannattajilleen.

Duntsova sanoo, että uusi puolue edustaisi niitä kymmeniä miljoonia venäläisiä, jotka haluavat rauhanomaisen ja demokraattisen tulevaisuuden.

– Puolue, jonka perustamista ehdotan, ei ole ”Jekaterina Duntsovan puolue”. Se on kaikkien rauhan, vapauden ja demokratian puolustajien puolue, Duntsova sanoo Telegramissa.

Duntsova toivoo, että puolue saataisiin jalkeille toukokuuhun mennessä, jotta se voisi asettaa ehdokkaan syyskuussa 2024 järjestettäviin Venäjän aluevaaleihin.

Tämän Jutta Urpilainen näkisi vahvuutenaan presidenttinä: "Viennin edistäminen on osa ulkopolitiikkaa"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/taman-jutta-urpilainen-nakisi-vahvuutenaan-presidenttina-viennin-edistaminen-on-osa-ulkopolitiikkaa/8845540#gs.2r6zd0

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen katsoo, että presidentti voisi olla vahvempi suomalaisen viennin edistäjä.

– Eli avata ovia suomalaisille yrityksille nimenomaan nousevissa talouksissa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joissa suurin osa maailman väestöstä elää ja joissa tulevat maailmankansalaiset syntyvät, hän sanoo.

Urpilainen katsoo, että hänellä voisi olla nimenomaan tässä annettavaa.

 • Olen viimeiset neljä vuotta hoitanut EU:n kansainvälisiä kumppanuuksia ja toiminut myös siellä EU:n ulkopolitiikan ytimessä. Sitä kautta olen saanut kokemusta ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisesta ja luonut hyvin laajan verkoston ympäri maailmaa, Urpilainen sanoo.

Luottamus Venäjään rikkoutui

Urpilainen ei ole ollut aina Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja. Esimerkiksi huhtikuun lopussa 2014 Urpilainen ihmetteli Ylen Politiikkaradiossa hallituspuolueiden piiristä annettuja myönteisiä Nato-lausuntoja. Hän sanoi tuolloin, ettei nähnyt mitään perusteita siihen "Nato-intoiluun", jota Suomessa hänen mukaansa haluttiin ehkä Ukrainan verukkeellakin jälleen nähdä. Urpilainen oli tuolloin SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.

Urpilainen sanoo, että hänen mielensä muuttui Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa 2022 Ukrainaan.

– Ajattelen niin, että siinä tilanteessa Suomen turvallisuusympäristö merkittävästi muuttui. Ennen kaikkea luottamus Venäjää kohtaan rikkoutui. Näin ollen – kuten monet muutkin suomalaiset – tulin vakuuttuneeksi siitä, että Suomen edun mukaista on liittyä Natoon.

Venäjän Maria Zaharova uhoaa ohjustoimituksia suunnittelevalle Japanille – varoittaa vakavista seurauksista

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/venajan-maria-zaharova-uhoaa-ohjustoimituksia-suunnittelevalle-japanille-varoittaa-vakavista-seurauksista/a76efe19-3b6d-40f0-af1a-d603afede967

Japani suunnittelee toimittavansa ilmatorjuntaohjuksia Yhdysvaltoihin, mikä saattaa auttaa epäsuorasti Ukrainaa.

”Tämä noitakka uhoaa joka suuntaan...siinähän uhoaa. Venäjän ystävät käyvät vähiin. Syyria, Iran, Pohjois-Korea...kaikki köyhiä kehitysmaita, diktatuureja...loppuu pian rahat, aseet ja uho”.

LUE MYÖS

Nyt tuli todella kylmä ennuste Vladimir Putinista – EU-johtaja Guardianille: ”Hän ei voi perääntyä”

Lehti: Venäjällä oli salattu suunnitelma kylvää kaaosta Saksaan talvella 2022 – Näin blackout estettiin viime hetkellä

Ukraina tuhosi venäläisen sotalaivan Krimillä – Venäjä väittää pudottaneensa iskun tehneitä hävittäjiä

Kylmäävä arvio Vladimir Putinista ja Venäjän aikeista – Mario Draghi: Yksi asia lopettaisi sodan heti

Palkitulta professorilta karu varoitus kaikille länsimaille: Yksi asia rohkaisee juuri nyt näkyvästi Vladimir Putinia

Esimerkki kertoo, että Venäjällä saattaa olla edessä vielä paljon pahempaa – ”Putin on vain järjestelmän luomus”, Kristi Raik sanoo

LUE LISÄÄ USARISTA

https://www.uusisuomi.fi/

YDINASEET

KATARIINA SIMONEN

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ydinaseet+katariina+simonen#ip=1

KUVAT JA JUTUT

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=593934404&q=ydinaseet+katariina+simonen&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjtrrPcm6-DAxVzGBAIHQeaCGUQ0pQJegQIHRAB&biw=1920&bih=927

SUOMI EU VENÄJÄ

https://www.tapionajatukset.com/44898

SUOMEN TURVALLISUUSTILANNE

https://www.tapionajatukset.com/43888

KOLMAS MAAILMANSOTA

https://www.tapionajatukset.com/44755

VENÄJÄN IMPERIUMIN TUHO

https://www.tapionajatukset.com/44557

Ainoa Nato-liittolaisia yhdistävä tekijä on ilma jeeppien renkaissa, ja siksi tuo ilma maksaa nyt niin paljon

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/ainoa-nato-liittolaisia-yhdistava-tekija-on-ilma-jeeppien-renkaissa-ja-siksi-tuo-ilma-maksaa-nyt-niin-paljon/

JUTUSTA POIMITTU

Aivan aluksi pieni vinkki läntiselle Ukrainaa sotilaallisesti tukevalle yhteisölle, mikäli tuo yhteisö on ylipäätään enää voimissaan. Venäjällä pidetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros maaliskuun 17. päivänä 2024. Tästä päivästä lukien 83 päivän kuluttua. Lännellä olisi nyt erityinen ajankohta toimia Ukrainassa. Lännellä olisi myös ainutlaatuinen vaikutusmahdollisuus Venäjän presidentinvaaleihin. Raskaat tappiot ja aluemenetykset Ukrainassa eivät edistäisi Putinin uudelleenvalintaa.

Arno Kotro kyseli jokin aika sitten blogikirjoituksessaan muun muassa, minne Saksan, Ranskan ja Ison-Britannian valtaisat kymmenien miljardien vuotuiset sotilasbudjetit ovat hulahtaneet, kun lännestä ei enää oikein ole sotilaskalustoa Ukrainalle luovutettavaksi (Arno Kotro 19.12.2023).

Tuo kysymys on äärimmäisen tärkeä. Tuon saman kysymyksen ovat monet sotilasasiantuntijat esittäneet jo lukuisten vuosikymmenten ajan, kun kyse on ollut Euroopan Nato-maiden konventionaalisista puolustuskyvykkyyksistä. Nato-Euroopan suhteen tuon kysymyksen asettelu alkoi itse asiassa jo 1960-luvun alussa Yhdysvalloissa, kun uutta New Lookin jälkeistä kansallista turvallisuuspolitiikkaa aloitettiin valmistella. Vastauksia ja vastauksien mukaisia toimia on ollut vähemmän 60 vuoden aikana.

Ovatko länsimaat valmistautuneet vääriin sotilaallisiin uhkakuviin ja sotiin? Ovatko länsimaat valmistautuneet vain sellaiseen kalliiseen sodankäyntiin, jota heidän ei tarvitsi käydä kuin muutaman päivän ajan iskumuodossa ilman suurempia tavanomaisia miehistö- ja kalustoresursseja? Vastaavatko länsimaiden puolustuskyvykkyydet ollenkaan maiden huikeita puolustusmenoja? Onko puolustusmenoilla saatu mitään tosiasiallista katetta vihollisen tuhoamiskykyyn?

Valmistautuminen sotilaskalustolla sotaan on laaja ja monimutkainen kysymys, josta syntyisi helposti monta monisatasivuista kirjaa. On vaikea selvittää edes sitä, mikä on oikein syy ja mikä on oikein seuraus. Käsittelen tässä kirjoituksessa muutamia läntiseen konventionaaliseen sodankäyntikykyyn liittyviä poliittisia ja teknisiä eritasoisia yksityiskohtia ilman että ne muodostaisivat yhden johdonmukaisen kokonaisuuden.

Lainausta vuodentakaisesta blogikirjoituksestani otsikolla Lännen panssarivaunuarmeijat – Tilanne taitaa olla katastrofaalinen, kun vaunuja ei oikein löydy (US-blogi 20.1.2023).

Nyt edes Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole saanut puolentoista vuoden aikana Euroopan Nato-maita käynnistämään ammus- ja sotilaskalustotuotantoa Ukrainan eduksi ja sitä myötä omaksi eduksi.

EIJA-RIITTA KORHOLA

Hyvää joulujuhlaa

http://www.korhola.com/lang/fi/2023/12/hyvaa-joulujuhlaa/

Juttuja esimerkiksi ILMASTOSTA

Mietteitä ilmastonmuutoksesta

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/penttijuhani/mietteita-ilmastonmuutoksesta/

Ilmastonmuutos Asuminen Auto Autot Autovero Digitalisaatio Digitalous Elektroniikka Elintarvikkeet Energia EU Euromaat Euroopan talous Eurooppa Eurovaalit Fossiiliset Johtaminen Kauppa Kulttuuri Lifestyle Ydinvoima

Kaasua, ’ komissaari’ Putin

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/joukorep/kaasua-komissaari-putin/

Venäjän Mustanmeren laivasto ilmoittaa käyttäneensä tarkoituksella kemiallisia aseita Ukrainan joukkoja vastaan ​​Khersonin alueella ( USA n ISW:n raportin mukaan. )

Telegram-viestin mukaan venäläiset prikaatit ovat tehneet ”radikaalin taktisen muutoksen” muun muassa Krynkyssä, Khersonin alueen itäosassa.

Venäläiset ovat käyttäneet K-51-tyyppisiä kranaatteja, jotka on täytetty kyynelkaasulla. Kyynelkaasu on kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa, jonka myös Venäjä on allekirjoittanut.

Kuka yllättyi venäläisten uusista toimista ?

24.12.2023

Tutkija: Tätä Venäjän huijausta länsi­maiden tulee varoa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010079525.html

Ulkopoliittisen instituutin Sinikukka Saari varoittaa mahdollisiin rauhanneuvotteluihin liittyvästä riskistä.

Jos neuvottelut aloitettaisiin, Venäjä pyrkisi niiden avulla vahvistamaan pysyvää sotilaallista läsnäoloaan Ukrainassa, Saari uskoo. Tämä puolestaan helpottaisi taistelujen aloittamista uudelleen, kunhan Venäjä olisi palauttanut sotilaallisen suorituskykynsä täysimääräiseksi.

KUVA

https://pbs.twimg.com/card_img/1738192978253070336/lh3jY18k?format=jpg&name=small

Venäjä todennäköisesti käyttäisi mahdollista rauhanprosessia Ukrainassa sodankäyntinsä välineenä, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari kommentissaan.

Tutkijan mukaan Venäjä on aiemminkin hyödyntänyt rauhanneuvotteluja saavuttamiensa etujen ja sotilaallisen läsnäolonsa vakiinnuttamiseen sekä konfliktien dynamiikan muuttamiseen. Saari nostaa tästä esimerkiksi Minskin sopimukset, joilla pyrittiin löytämään rauha Itä-Ukrainan sodassa vuosina 2014 ja 2015.

Saaren mukaan Venäjän tarjoama ”kompromissi” Ukrainassa saattaisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Venäjä saisi pitää valloittamansa alueet ja suostuisi neuvottelemaan Ukrainan turvallisuusjärjestelyistä. Puolustusministeri Sergei Shoigun kommentit marraskuun alussa viittaavat tähän suuntaan, Saari huomauttaa.

– Venäjä ei ole kiinnostunut Ukrainan alueista sinällään, vaan aluekaappaukset ja jäätyneet konfliktit ovat keinoja saavuttaa muita, Venäjälle tärkeämpiä tavoitteita. Näihin lukeutuvat muun muassa Ukrainan suvereniteetin ja itsenäisyyden rajoittaminen, Ukrainan pakottaminen Venäjän etupiiriin ja sen poissulkeminen länsimaisista instituutioista, Saari kirjoittaa.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/0d532020096c11eda6c955dac5bc5225.jpg.webp

Britannian johtama erikois­operaatio katkolla Itämerellä – Tästä siinä on kyse

Minä, Nato ja JEF

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussiniinisto/mina-nato-ja-jef/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussiniinisto/mina-nato-ja-jef/#comment-3865603

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010068053.html

Jef-maiden laivastot eivät ole havainneet epäilyttävää toimintaa vedenalaisen infrastruktuurin tuntumassa Itämerellä.

Britannian johtaman Jef-liittouman (Joint Expeditionary Force) vahvistettu läsnäolo Itämerellä saattaa olla vuodenvaihteessa katkolla.Jef on brittien johtamaa puolustusyhteistyötä, jossa ovat Britannian lisäksi mukana Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti, Viro, Latvia, Liettua ja Alankomaat.Joulukuun alussa käynnistetyn operaation jatkosta ei ole tällä hetkellä varmuutta tai tietoa, kertoo ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriön puolustuspoliittiselta osastolta.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että operaatio päättyy joulun pyhiksi ja jatkuu tammikuussa, jos tarve niin vaatii.

Kymmenen Jef-maan puolustusministerit päättivät marraskuun lopussa lisätä maiden merivoimien ja merivartiostojen läsnäoloa ja valvontaa Itämerellä.

Taustalla oli Suomen, Viron ja Ruotsin välisten merikaapelien vaurioituminen sekä Suomen ja Viron välisen kaasuputken rikkoutuminen. Jef-maiden laivastojen läsnäolon lisäämisellä haluttiin näyttävästi tehostaa merenalaisen infrastruktuurin valvontaa ja suojaamista.

Britannian laivasto on kertonut Suomen puolustusvoimia avoimemmin, miten se on osallistunut Itämeren ”koordinoituun toimintaan”.

Britit ovat jopa nimenneet julkisesti laivat, joita on käytetty Jefin organisoimaan valvontaan alueella, joka ulottuu Englannin kanaalista Itämerelle.

Mukana on peräti seitsemän sota-alusta ja brittien ilmavoimien P-8 Poseidon -merivalvontalentokone. Aluksista kaksi on fregatteja, kaksi partioaluksia, kaksi miinantorjunta-alusia sekä yksi maihinnousutukialus.

Kuninkaallinen laivasto on tiedottanut esimerkiksi fregatti Richmondin osallistumisesta merenalaisen infrastruktuurin valvontaan yhdessä Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian merivoimien kanssa.JOULUPUKKI

Helsinkiä kiertää tänäänkin outo pukki, joka saattaa tulla tyhjän Ikea-kassin kanssa ja pyytää lahjat itselleen

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010073662.html

Näyttelijä Laura Rämä tekee keikkaa joulupukkina, mutta hänen Pukkinsa on kaikkea muuta kuin perinteinen: saattaa nukahtaa kesken lahjojen jaon ja istua itse jouluväen syliin.

21.12.2023

JOHDANTONA JUTTUA YDINASEISTA

NATON_YDINASEET2.PNG

LÄHDE

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=katariina+simonen+ydinaseet#ip=1

YDINASEET

https://www.youtube.com/watch?v=2hHUuab_bkE

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarmonahkamaki/dmitri-medvedev-uhkasi-taas-ukrainaa-ydinaseilla-retoriikka-kovenee/#comment-3949256

KOMMENTTI
Massamurhaaja Putin ei välitä pätkän vertaa ihmisten hengestä, omaa ”suuruuttaan” haaveillessaan.
Simosen mukaan toinen johtopäätös on se, että Venäjän antamilla turvatakuilla ei ole merkitystä.
Ydinaseiden määrä vuonna 2022
Venäjä, 5 977 kappaletta
Yhdysvallat, 5 428
Kiina, 350
Ranska, 290
Britannia, 225
Pakistan, 165
Intia, 160
Israel, 90
Pohjois-Korea, 20
Lähde: Katriina Simonen / Federation of American Scientists

KOMMENTTI

Massamurhaaja Putin ei välitä pätkän vertaa ihmisten hengestä, omaa ”suuruuttaan” haaveillessaan.

Simosen mukaan toinen johtopäätös on se, että Venäjän antamilla turvatakuilla ei ole merkitystä.

Ydinaseiden määrä vuonna 2022

 • Venäjä, 5 977 kappaletta

 • Yhdysvallat, 5 428

 • Kiina, 350

 • Ranska, 290

 • Britannia, 225

 • Pakistan, 165

 • Intia, 160

 • Israel, 90

 • Pohjois-Korea, 20

Lähde: Katriina Simonen / Federation of American Scientists

AIHEESEEN LIITTYVÄÄ

Vain mielenvikainen (hoitoa tarvitseva) voi julkaista tämän:

”Kuvitelkaa jos... Naton tukema hyökkäys olisi menestyksekäs ja repisi palan maastamme, niin meidän olisi pakko käyttää ydinasetta...”, Medvedev viestitti Reutersin mukaan.

”Muuta mahdollisuutta ei yksinkertaisesti olisi. Niinpä vihollistemme pitäisi rukoilla menestyksemme puolesta. He varmistavat, että ei syty maailmanlaajuista ydinsotaa”, Medvedev kirjoitti.

PUTIN SIIS HALLITSEE SODANKÄYNTIÄ YDINASE-UHKAUKSILLA, KOSKA ”LÄNNEN” JOHTAJAT PELKÄÄVÄT PUTINIA JA UKR-SODAN ESKALOITUMISTA.

He ovat siis ”PUTININ VANKEJA”. He eivät uskalla antaa Ukrainalle hävittäjiä, joilla olisi suuri merkitys vastahyökkäyksissä, jotka toistaiseksi ovat menneet PÄIN PERSETTÄ (muutama kylä on saatu vallattua, mutta Venäjän terroristit käyttävät yhä enemmän ohjuksia siviilien surmaamiseen ja asuntojen ja sailaaloiden raunioittamiseeen).

Pitikö Ukrainan ”vastahyökkäyksen” olla tällainen?

EI TODELLAKAAN, mutta kun ”LÄNNEN JOHTAJAT” vapisevat Putinin pelossaan, istuen vessanpöntöllä Aku ankka-lehteä lukien. SILLÄ EI PITKÄLLE PÖTKITÄ !!!!!

https://www.tapionajatukset.com/44760

https://www.tapionajatukset.com/44557

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=katariina+simonen+ydinaseet#ip=1

KUVAT JA JUTUT

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=592805013&q=katariina+simonen+ydinaseet&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwiqvO_8v6CDAxWUUXcKHYWeBBMQ0pQJegQICRAB&biw=1920&bih=927

Ydinaseiden sijoittaminen Suomeen jakoi mieli­piteitä MTV:n tentissä – Stubb: ”Olen vähän eri mieltä Jutan ja Lin kanssa...”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010056677.html

Li Andersson (vas) ja Jutta Urpilainen (sd) torjuivat tiukasti ydinaseet.

Alexander Stubb (kok), Jussi Halla-aho (ps), Harry Harkimo (liik) ja Mika Aaltola (sit.) ottivat asiaan varovaisen myönteisen kannan.

Sdp:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen torjui tiukasti ydinaseet.

Meillä on hyvin selkeä lainsäädäntö, joka kieltää ydinaseiden tuomisen Suomen maaperälle. En välttämättä kokisi oloani turvalliseksi, jos maaperällämme olisi ydinaseita.

Kysely: Näin suomalaiset suhtautuvat Naton ydinaseisiin – kesän jälkeen selvä muutos

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kysely-nain-suomalaiset-suhtautuvat-naton-ydinaseisiin-kesan-jalkeen-selva-muutos/8843900#gs.1w82i8Helsingin yliopiston Nato-kyselyssä selviää, että suomalaiset suhtautuvat nyt sallivammin ydinaseiden kuljetukseen Suomen läpi tai niiden sijoittamiseen Suomeen. Valtaosa suomalaisista edelleen kuitenkin torjuu ydinaseet.

Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta selvittää säännöllisesti tehtävässä kyselyssä suomalaisten asenteita puolustusliitto Natoa kohtaan.

Kysely on osa Koneen Säätiön rahoittamaa ”Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan dynaaminen kannatus” -tutkimushanketta, joka tunnetaan myös nimellä "Natopoll".

Hankkeessa samoja vastaajia haastatellaan säännöllisin väliajoin ja verrataan heidän näkemystensä kehittymistä. Edellinen kysely toteutettiin Vilnan huippukokouksen edellä kesäkuussa 2023 ja uusin kysely on tehty 10.–23. marraskuuta. Vastaajia on yli 2 000.

Yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta sanoo muutoksen olevan huomattava.

– Ydinaseet on ollut sen tyyppinen punainen viiva,  jossa suomalaisten yleensä varsin korkea valmius hyväksyä Nato-jäsenyyden mukanaan tuomat velvoitteet on tullut vastaan. Tässä tosissaan nähdään, että viidessä kuukaudessa asenteet ovat muuttuneet huomattavasti myötämielisemmiksi, Wass toteaa.

Myös kuljetusta suvaitaan enemmän

Sama ilmiö oli havaittavissa väitteen ” Suomen tulee sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta” kohdalla.

Hybridioperaatio vaikuttaa

Muutoksen taustalla vaikuttavat todennäköisesti siirtolaisten käyttö itärajalla Venäjän hybridihyökkäyksessä sekä Balticconnector-kaasuputken tärvely aiemmin syksyllä.

Elämme sellaisessa monikriisisessä ympäristössä, jossa uusi kriisi tulee vanhan päälle ennen kuin se vanha saadaan ratkaistua. Se heijastuu suoraan kansalaisten näkemyksiin. Voisi melkein sanoa, että kansalaisten turvallisuustarpeet ovat kyltymättömät, Wass toteaa.

Suomalaiset haluavat vahvan Naton. Halutaan, että Suomi on Naton kaikissa ytimissä mukana päätöksenteossa. Lisäksi halutaan muitakin turvatakuita, kuten vahvaa EU:ta ja DCA-sopimus Yhdysvaltojen kanssa saa paljon kannatusta. Myös Suomen omaa puolustusta halutaan vahvistaa, Wass selvittää.

KUVAT JA JUTUT

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=592774030&q=presidenttiehdokkaat+ydinaseet&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwiK9-T5nKCDAxUMJxAIHXDSCKwQ0pQJegQIDBAB&biw=1920&bih=927

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=presidenttiehdokkaat+ydinaseet#ip=1

20.12.2023

PRESSAVAALIT

Jutta Urpilainen kommentoi vanhaa sukkahousukohua: "En haluaisi kokea samanlaista uudelleen"

JUTTA_PRESSAKSI_3.PNG

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jutta-urpilainen-kommentoi-vanhaa-sukkahousukohua-en-haluaisi-kokea-samanlaista-uudelleen/8842412#gs.1unz7t

TURVALLISUUS

SUOMEN VAARAN VUODET EIVÄT OLE OHI, VAIKKA OLEMME NATOSSA JA MEILLÄ ON DCA-SOPIMUS YHDYSVALTOJEN KANSSA

Venäjä kutsui Suomen suurlähettilään puhutteluun – Zaharova uhkailee vastatoimilla

DCA_ja_MASHA.PNG

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bc6357a9-6c81-4ee9-8997-057cc960331e

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja on jälleen närkästynyt.

Venäjä on kutsunut Suomen suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun, uutistoimisto Reuters kertoo.

Puhuttelun taustalla on Venäjän huoli Suomen ja Yhdysvaltain maanantaina allekirjoittamasta DCA-puolustusyhteistyösopimuksesta.Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova on selvittänyt puhuttelun sisältöä asiasta julkaistussa tiedotteessa.

– (Suomen suurlähettiläälle) kerrottiin, että Venäjä ei jättäisi vastaamatta Naton sotilaspotentiaalin lisäämiseen rajallamme, mikä uhkaa Venäjän turvallisuutta, Zaharova sanoo.

– Venäjä ryhtyy tarvittaviin toimiin vastatakseen Suomen ja sen Nato-liittolaisten aggressiivisiin päätöksiin.

Zaharova lisää, että Suomen viranomaiset ovat täysin vastuussa ”tämän alueen hyvän naapurisovun muuttumisesta mahdollisen yhteenoton alueeksi”.

Kreml kommentoi Suomen ja Yhdysvaltain DCA-sopimusta ennalta jo perjantaina. Tuolloin Kreml ilmoitti sopimuksen "muodostavan ilmeisen uhkan" Venäjälle ja jännitteiden maiden välillä lisääntyvän sen vuoksi.

Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat DCA-sopimuksen maanantaina Washingtonissa.

Häkkäsen mukaan DCA-sopimus on tärkeä kulmakivi Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisissä suhteissa. Hänen mukaansa sopimus on tärkeä merkki Yhdysvaltain sitoutumisesta Suomen kuin muun pohjoisen Euroopan puolustukseen.

– Emme odota USA:n huolehtivan Suomen puolustuksesta. Tulemme jatkamaan investointeja puolustukseen ja kantamaan vastuuta alueestamme ja laajemminkin, Häkkänen sanoi.

Putin puhui Suomesta irvokkain elein

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e03dad3a-843e-454d-955a-df0a5ff0f718

Venäjän presidentti pui Suomi-suhteiden romuttumista tv-haastattelussa ja näytti tyystin unohtavan oman maansa toimet, kirjoittaa Iltalehden ulkomaantoimittaja Jari Himanen.

Blogi: Olli Pusa, ke 20.12.2023 00:25

https://oikeamedia.com/o1-211200

Pyhä yksinkertaisuus

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto tuntuu käyvän ylikierroksilla. Syy on arvattavissa: kupla on puhkeamassa ja kannatusluvut syöksyvät.

Pekka Haavisto yrittää kerätä irtopisteitä vaatimalla Suomea lähettämään miinalaiva Pohjanmaan Punaiselle merelle. En ole koskaan pitänyt Haavistoa osaavana turvallisuuspolitiikan toimijana. Hänen rauhanneuvottelujaan Afrikassa läheltä seuranneet luonnehtivat amatöörimäisiksi.

Suomella on vastuullaan 1300 km Naton itärajaa ja merkittäviä vastuita Itämerellä, mm. vedenalaisen infrastruktuurin turvaamisessa. Mitä järkeä Suomelle olisi laiminlyödä noita velvollisuuksia ja lähettää laivoja pois Itämereltä vain siksi, että Pekka Haavistosta olisi hienoa leikkiä isojen hankkeessa.?

Venäjä varmasti tykkäisi siitä, että Suomen merellinen valvontavoima Itämerellä heikkenisi. Putiniako Haavisto haluaisi miellyttää?

Pekka Haaviston kohellus herättää suorastaan kauhua. Tuostako tyypistä pitäisi tehdä Tasavallan Presidentti, joka johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa? Herra meitä edes siltä vitsaukselta varjelkoon.

USARI

”Jospa nyt pidettäisiin ne vähät laivat täällä omilla vesillä, meillä on naapurissa täyttä sotaa käyvä valtio. Meidän omat viestikaapelit ja kaasuputket ulkomaille ovat tärkeämpiä kuin norjalainen rahtilaiva. Norjalla on itsellään useita valtamerikäyttöön tarkoitettuja sotalaivoja, useita.

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/norjalaislaivaan-iskettiin-pekka-haavisto-nostaa-esiin-suomen-miinalaivan/fb5affa3-b4ae-4539-a6b0-803f5cb5c6a7

”Aina ne vievät kynän” – Häkkänen nappasi muiston mukaan alle­kirjoitus­tilaisuuden jälkeen

DCA-SOPIMUS_1.PNG

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010066749.html

Puolustusministeri Antti Häkkänen ja ulkoministeri Elina Valtonen kutsuivat DCA-sopimusta suureksi virstanpylvääksi Suomen ja Yhdysvaltojen suhteissa. Sopimus allekirjoitettiin maanantaina Washingtonissa.

Sopimuksen myötä Suomi avaa 15 sotilasaluetta Yhdysvaltojen käyttöön.

Yhdysvallat voi myös varastoida Suomeen puolustuskalustoa, tarvikkeita ja materiaalia pitempiaikaisesti. Yhdysvallat voi myös rakentaa sopimuksessa määritellyille alueille pysyviä rakennelmia.

KUVAT

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/9907179b42f29ba3f66b706fc6985318.jpg.webp

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/75269c2d16113090678a204b8a4f5bcb.svg

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/eae437eab8306c8e2fc3dac58a21602e.jpg.webp

Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat maiden välisen puolustus­sopimuksen eli DCA:n Washingtonissa maanantaina.

Myös ulkoministeri Elina Valtonen (kok) oli paikalla. Hän kävi Blinkenin kanssa suljettujen ovien takana kahdenvälisen keskustelun, jossa käsiteltiin myös muun muassa Ukrainan ja Lähi-idän tilanteita.

Sekä Häkkänen että Valtonen kutsuivat DCA-sopimusta suureksi virstanpylvääksi Suomen ja Yhdysvaltojen suhteissa.

Blinkenin mielestä sopimus on ”taas uusi askel tänä todella historiallisena vuonna”, jonka aikana Suomi on aiemmin liittynyt sotilasliitto Naton jäseneksi.

”Nato on vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan 75 vuoden historiassaan, eikä vähiten Suomen ansiosta.”

DCA eli Defence Cooperation Agreement täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja määrittelee ehdot Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnalle.

Sopimus mahdollistaa Yhdysvaltojen toiminnan Suomessa nopeasti ja ilman merkittävää byrokratiaa niin kriisitilanteessa kuin myös rauhan aikana.

Sopimuksen uskotaan tuovan vahvan pelotteen Naton uudelle itärajalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että ”Suomen kanssa tulee ongelmia”. Hän kytki asiaan myös Leningradin sotilaspiirin luomisen, joka tosin on vanhempi hanke.

Elina Valtonen kommentoi Venäjän uhkauksia CNN:lle

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010070418.html

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyösopimus allekirjoitettiin maanantaina Washingtonissa. Venäjä varoitti Suomea sopimuksen solmimisesta tiistaina.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/8b4f322be20101af7b39a6e77f5caa28.jpg.webpUlkoministeri Elina Valtonen (kok) on kommentoinut CNN:lle Suomen ja Yhdysvaltain puolustus­sopimuksen aiheuttamia reaktioita Venäjällä.

”Emme ole koskaan muodostaneet uhkaa Venäjälle, emmekä tule tekemään niin Nato-jäsenenäkään. Nato on puolustusliitto, eikä se uhkaa Venäjää tai ketään muutakaan. Päätimme yhdessä Ruotsin kanssa liittyä puolustusliittoon, koska olimme huolissamme Venäjän arvaamattomasta ja aggressiivisesta käytöksestä”, Valtonen kommentoi CNN:lle videoyhteydellä tiistai-iltana.Orpo: Näin hallitus toimii, jos Venäjä kohdistaa Suomeen lisää toimia jouluna

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010067962.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=is_tf&utm_source=www.hs.fi

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoo IS:lle, että Venäjällä on paljon ihmisiä, jotka pyrkivät löytämään reitin Eurooppaan.

TALOUS (rahat ei riitä) ja RASISMI (vaikea kitkeä)

Hallitus sai sen vihdoin sanottua: nykyiset rahat eivät riitä nykyisiin sote-palveluihin

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009932778.html

Kansalaisille annettiin aluevaaleissa vääränlainen kuva sote-palvelujen tulevaisuudesta, kirjoittaa politiikan toimittaja Veera Paananen analyysissaan.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/5b09250be3f872cc1830ab9e9232b5ca.jpg.webp

"Rahat eivät riitä sotepalveluihin". Mutta rahaa riittää hyvätuloisten veronkevennyksiin ja yritystukiin. Samoin riittää esim. 500 miljoonaa euroa Kelakorvauksiin kansainvälisille terveysjäteille ja Turku- Helsinki rataturhakkeeseen (3, 4 miljardia). Vuokralääkäreille riittää rahaa maksaa hurjia summia samalla kun neuvolat ja kouluterveydenhoito alasajetaan.
Hallituksen rahankäyttö on ihan järjetöntä.

https://www.hs.fi/kayttaja/?realNameId=1f1e365c060e1615410f755d28335f3e36665c4a5f24000912133b

KUVAT JA JUTUT

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=592129336&q=hs+orpo+purra&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwilguCMlJuDAxUVHBAIHcUIA_oQ0pQJegQIDBAB&biw=1920&bih=927

Pääkirjoitus: Tiedonanto ei kitke rasismia – eikä se suojaa Petteri Orpon hallitusta uusilta kiistoilta

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000009824577.html

Kesän rasismikohu tai väkinäisen yksimielinen rasismitiedonanto eivät kitke rasismia maasta. Sen sijaan ne enteilevät riitaisaa hallituskautta.

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000009824577.html

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/9c20a247ec0a9c4bee98a5260607b973.jpg.webp

18.12.2023

Miksi hallitus ei uskalla kiristää hyvin toimeentulevien verotusta?

ORPOA ON NÄIN VÄÄRIN PURRAKUITENKIN, voimme ottaa sanan URPO tilalle sanan PETTERI.

SIIS, jos joku suomalainen on URPO, uusi ilmaus on tämä:

”sehän on ihan PETTERI.

ORPORIIKKA_PETTERI_1.PNG


https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010055602.html

Hyvin toimeentulevien verotuksen keventäminen loukkaa yleistä oikeustajua.

Miten hallitukselle voisi tehdä selväksi, että suomalaisessa hyvinvointivaltiossa ei saa tehdä päätöksiä, jotka lisäävät köyhyyttä ja syrjäytymistä? Kritiikki vain ei tunnu menevän perille.

Hallitusohjelma ei ole mikään pyhä kirja, jota ei voi muuttaa. On totta, että olemme viime vuosina eläneet yli varojemme. Sopeutusta ei kuitenkaan saa tehdä niin, että heikoimmat kärsivät. Miksi hyvin toimeentulevien verotusta ei uskalleta kiristää? Luottamusta ja yleistä motivaatiota tuhoaa se, että yhä useammat syrjäytyvät ja köyhtyvät. Heidän ostovoimansa säilyttäminen on tärkeämpää kuin varakkaiden, jotka tuskin hankkivat paljon enemmän palveluja ja tavaraa, vaikka verotus pienenisi.

Yleistä oikeustajua loukkaavin hallituksen toimi on ollut varakkaiden verotuksen keventäminen. Minun on vaikea uskoa, että hallituspuolueita äänestäneet kannattavat tällaista. Verojen radikaali alentaminen Ronald Reaganin Yhdysvalloissa ja Margaret Thatcherin Britanniassa ei saanut aikaan toivottua talouden piristymistä.

Valtion velkaantumisen vähentäminen ei ole peruste tarpeettoman kovalle talouspolitiikalle. Jos on kärsittävä liiallisen velanoton seurauksista, on kärsittävä yhdessä ja vielä niin, että hyvin toimeentulevat kärsivät suhteessa eniten.

Markku Ojanen

psykologian emeritusprofessori

Putin: Uusi sotilaspiiri vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen – "Ei meillä ollut ongelmia, mutta nyt niitä tulee"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venajalta-vastaus-suomen-nato-jasenyydelle-uusi-sotilaspiiri/8841472#gs.1plaw2Sotilasliitto Naton jäsenyys tuo Suomelle ongelmia, varoittaa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putin sanoi sunnuntaina julkaistussa televisiohaastattelussa, että Venäjä perustaa jäsenyyden vastineeksi uuden Leningradin sotilaspiirin Luoteis-Venäjälle ja keskittää sinne "tietyn määrän" sotilasyksikköjä.

VENÄJÄN TULEVAISUUS PUTININ JÄLKEEN

https://www.apu.fi/artikkelit/venaja-putinin-jalkeen-kenesta-johtaja-viitteita-on-jo-olemassa

Venäjällä virkamiehet puhuivat jo maaliskuussa pelosta ja masennuksesta vallan käytävillä. Kun aika koittaa, itsevaltiaan voi korvata kollektiivi, toinen toisiaan kyräilevä ryhmä. Mutta kuka voisi olla yksittäinen johtaja? Joitakin viitteitä on olemassa.

Venäläinen oppositio­poliitikko: Suomi ei ole Venäjälle prioriteetti, mutta Baltian maat ovat

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010055226.html

Tunnettu venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Ponomarjov valmistautuu liittolaisineen Putinin jälkeiseen aikaan. Aikoinaan hän äänesti duuman ainoana Krimin Venäjään liittämistä vastaan.

Suistuuko Venäjä kaaokseen Vladimir Putinin jälkeen?

https://www.verkkouutiset.fi/a/suistuuko-venaja-kaaokseen-vladimir-putinin-jalkeen/#c94446e5

Tutkijan mukaan historialliset ennakkotapaukset enteilevät olojen vapautumista.

Vladimir Putin: Tavoitteet eivät ole muuttuneet

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/vladimir-putin-tavoitteet-eivat-ole-muuttuneet/aa5a63ac-ea8b-48c1-b500-428d55502369

Rauha on mahdollinen Ukrainassa vasta, kun Venäjä on saavuttanut tavoitteensa, lausui Venäjän presidentti Vladimir Putin perinteisessä maratonlehdistötilaisuudessaan torstaina.

9.12.2023

JUTTA URPILAINEN PRESIDENTIKSI 2024

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=jutta+urpilainen

VIDEO

Jutta Urpilainen kertoi piispa Laajasalolle, millaisista asioista hän voisi armahtaa ihmisiä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010044102.html

Takamatkalta presidenttikisaan lähtenyt Jutta Urpilainen (sd) kertoi Helsingin hiippakunnan piispalle arvoistaan ja persoonastaan.

Urpilainen vastasi HS:n vaali­koneeseen – Näin hän sijoittuu arvo­kartalla muiden joukkoon

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010038430.html

Jutta Urpilainen on sanonut olevansa ”eurooppalaisuuteen ja kansainvälisiin kumppanuuksiin sitoutunut punavihreä nainen”. Vaalikonevastausten perusteella luonnehdinta näyttää pitävän kutinsa.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/966b187e3850e34231e3e493ef66a9ab.svg

Urpilainen: Komissio tukee Suomen raja­päätöstä – Marin ja Halonen mukana kampanja-avauksessa

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010032365.html

Sdp:n Jutta Urpilainen aloitti presidentinvaalikampanjansa huomattavasti myöhemmin kuin muut suurten puolueiden ehdokkaat. Entinen presidentti Tarja Halonen ja muu demariväki vakuuttelivat, ettei myöhäinen aloitus haittaa

Presidentinvaalit pidetään 28. tammikuuta 2024. Lue täältä kaikki HS:n jutut vaaleista. Vaalikoneeseen pääset tästä.

Sdp:n presidenttiehdokkaaksi lauantaina nimitetty Jutta Urpilainen tukee hallituksen päätöstä sulkea kaikki itärajan rajanylityspaikat. EU-komissaarina toimivan Urpilaisen mukaan tälle on myös komission vahva tuki.

”Kyse selkeästi on siitä, että Venäjä yrittää horjuttaa yhtenäisyyttämme Suomessa ja EU:ssa. Valitettavasti tällaisia konnuuksia todennäköisesti tullaan jatkossakin näkemään”, hän sanoi lauantai-iltana vaalikampanjansa aloitustilaisuudessa Apollo Live Clubilla Helsingissä.

Urpilainen on Sdp:n entinen puheenjohtaja ja Suomen entinen valtiovarainministeri. Hän on ollut EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari vuodesta 2019.

Hyvää kannattaa vähän odottaa” – Lindtman muistutti Mauno Koiviston sanoista

https://demokraatti.fi/hyvaa-kannattaa-vahan-odottaa-lindtman-muistutti-mauno-koiviston-sanoista

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, että tänään SDP valitsee ehdokkaansa, EU-komissaari Jutta Urpilaisen, joka tullaan valitsemaan Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi.

SUOMI tarvitsee presidentin, jolla on kykyä asettaa Suomen asema uudessa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä, Nato-Suomessa sekä aggressiivisen ja arvaamattoman Venäjän naapurissa, Lindtman korosti.

– Me tarvitsemme myös presidentin, joka on vahva arvojohtaja, joka ymmärtää kansakunnan yhtenäisyyden perustuvan siihen, että tässä maassa ketään ei jätetä.

KIRJE SUOMALAISILLE

https://www.jutta2024.fi/

Tasavallan presidentin tehtävä on koota kansakuntaa yhteen. Kun aika on synkkä ja kun Suomi uhkaa jakaantua vastakkaisiin kupliin, tasavallan presidentiltä odotetaan kaikkien ja koko maan pitämistä mukana. Presidentin tehtävä on luoda toivoa ja rakentaa siltoja.

Näissä vaaleissa on kyse yhteisistä arvoistamme. Tahdosta sitoutua Euroopan unioniin – rauhanprojektiin, vihreän siirtymän edelläkävijään ja demokraattisten arvojen vartijaan. Tahdosta tuottaa turvallisuutta osana Natoa. Tahdosta toimia rauhan, kansainvälisen oikeuden ja monenkeskisen yhteistyön puolesta.

Näissä vaaleissa on kyse tahdosta rakentaa oikeudenmukaista Suomea, jossa kaikista pidetään huolta. Jossa jokainen kelpaa juuri sellaisena kuin on. Meidän Suomemme on toisistamme välittämisen suurvalta.

Olen ehdolla tasavallan presidentiksi, jotta ketään ei jätetä.

Jutta Urpilainen

12.11.2023

Luetuimmat tekstit viimeisen viikon ajalta

Saksassa suunnitellaan maahanmuuttopoliittisia muutoksia

sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Saksassa suunnitellaan maahanmuuttopoliittisia muutoksia

Angela Merkelin Saksa toimi vuonna 2015 primus motorina prosessissa, jonka aikana EU:n alueelle otettiin noin 1,3 miljoonaa kehitysmaalaista. Tapahtuman seurauksena Saksan ja monien EU-maiden sisäinen turvallisuustilanne on heikentynyt oleellisesti. 

Tämän seurauksena - ja kehitysmaalaisen kansainvaelluksen jälleen nostaessa päätään - on Saksassa ryhdytty toimiin käynnissä olevan maahanmuuttaja-aallon suitsimiseksi. Tämä tarkoittaa monenlaisia hyvää tarkoittavia toimenpiteitä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Pyhän maan sota alleviivaa Suomen suomalaisena säilyttämisen tärkeyttä

Freudilainen lipsahdus, 9-vuotias tyttö ja kulttuurinen omiminen
Saksassa ISIS-naiselle 14 vuoden tuomio - entä Suomi?

10.11.2023

Ukrainan EU-tie aukeamassa – Näin liittyminen muuttaisi unionia

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009972654.html

EU:n komissio suositteli keskiviikkona jäsenyysneuvottelujen aloittamista Ukrainan kanssa. Jäseneksi päästäkseen Ukrainan on muututtava radikaalisti, mutta jäsenenä se myös muuttaisi unionia. HS käy läpi isoimmat muutokset.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/c9aa30cc5e9937fe5926fdd1693cab79.jpg.webp

Koronan taudin­kuvassa on yksi selkeä ero kolmen vuoden takaiseen

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009981580.html

Sairaalahoidon syyt ovat nyt täysin erilaisia kuin mitä ne olivat ennen rokotuksia ja omikronmuunnosta.

Koronatauti on tällä hetkellä ensisijaisesti hengitystieinfektio, jonka oireita ovat muun muassa kurkkukipu, kuume, päänsärky sekä lihassäryt ja joskus makuaistin häiriöt.

Taysin infektioyksikön ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan koronainfektio on tällä hetkellä pitkälti flunssamainen tauti, mutta esimerkiksi kuume saattaa sairastuneella nousta korkeaksi, kuten influenssassa. Influenssassa yskä on kuitenkin kuivaa, kun taas koronataudissa voi olla myös limaista yskää.

Toiset selviävät taudista pelkällä nuhalla ja yskällä. Syrjänen kertoo, että kuten kaikissa muissakin hengitystieinfektioissa, myös koronainfektiosta saattaa seurata jälkitautina esimerkiksi poskiontelotulehdus, bakteerikeuhkokuume ja korvatulehdus.

”Eli tällaisia tauteja, jotka saattavat vaatia lääkärin arviota ja antibioottihoitoa.”

UM_ELINA_ANNALENA_2.PNG

UM_ELINA_ANNALENA.PNG

Ulkoministeri Valtonen Gazan sodan tulitauosta: ”Vaikka Israel lopettaisi, ei Hamas ole kertonut olevansa valmis tulitaukoon”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009979565.html

Ministeri Valtosen vierailu Berliiniin osui kristalliyön juutalaisvainojen vuosipäiväksi. Valtosen mukaan suomalaisministerien kesällä paljastuneet natsiaiheiset vitsit eivät ole nousseet esiin.

8.11.2023

Pääkirjoitus: Kenraali sanoi ruman totuudenUkraina häviää, elleivät demokratiat lakkaa pelkäämästä

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/1b901e51-92c3-4f07-b324-234565f5c31b

Olennaista on lopputulos: aseapu Ukrainalle on ollut riittämätöntä, koska se ei ole vaikuttanut Venäjän johdon tavoitteisiin.

Jos Suomi ja muut demokratiat haluavat, että Ukraina voittaa ja säilyy itsenäisenä valtiona, maiden on lisättävä ja nopeutettava aseapuaan Ukrainalle.

Sen on tapahduttava heti.

Ukraina tarvitsee demokratioilta ylivertaiset aseet, modernit hävittäjälaivueet ja taukoamattomat tykistön kranaattitoimitukset.

Jos tätä ei haluta toteuttaa, sekin on valinta. Silloin valitaan se vaihtoehto, että Putin voittaaja Venäjä jatkaa imperialismiaan.

KOMMENTTI: VENÄJÄN IMPERIUMI VOI TUHOUTUA

VENÄJÄN IMPERIUMIN TUHOUTUMINEN

”JONKA KOHTALO ON SILLE MÄÄRÄÄVÄ

Tsaarin kohtalo

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009593013.html

Vladimir Putinin kohtalo vallan kahvassa riippuu sodan lopputuloksesta, arvioivat asiantuntijat. Mikäli sota päättyy tappioon, kaatuu myös Putin.

LUE LISÄÄ

https://www.tapionajatukset.com/44557

Käänteentekevä raportti julki – Asiantuntija: Näin Suomen on varauduttava

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a033c9a4-9c0d-42c8-9f85-f16342926129

Euroopan komissio julkaisee keskiviikkona laajentumisraportin, joka mediatietojen mukaan sisältää merkittävän käänteen.

Euroopan komissio julkaisee keskiviikkona odotetun laajentumisraporttinsa, jossa selvitetään ehdokasmaiden edistymistä. Samalla komission odotetaan suosittavan, että Ukrainan ja Moldovan kanssa aloitetaan viralliset liittymisneuvottelut. Jäsenmaat tekevät asiasta lopullisen päätöksen joulukuussa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tyyne Karjalainen pitää merkittävänä käänteenä sitä, että EU näyttää nyt viimein edistävän laajentumista toden teolla.

UPI_TYYNE_KARJALAINEN_1.PNG

Kaikkiaan Karjalainen pitää vaikeana Suomeen kohdistuvien vaikutusten arviointia, koska kymmenen vuoden päästä EU:hun voi liittyä esimerkiksi nykyisestä poikkeava Ukraina.

5.11.2023

Nato-Suomen turvallisuus­keskustelu kaipaa nyt avoimuutta

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009967970.html

Suomen tulee ottaa mallia Norjasta ja normalisoida puolustuskeskustelu.

Suomi pääsi kuluneella viikolla historialliseen sopuun kahden­välisestä turvallisuus­sopimuksesta Yhdys­valtojen kanssa. Virkamies­tason jälkeen asia siirtyy pika­vauhtia poliitikkojen käsiteltäväksi. Koska sopimus vaikuttaa merkittävästi kansalliseen suvereniteettiin, sen hyväksyntä vaatii mahdollisesti eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

Sopimus mahdollistaa muun muassa Suomen alueiden luovuttamisen Yhdysvaltojen sotilaiden käyttöön ja rikosoikeudellisen vallan antamisen Yhdysvalloille tietyissä tapauksissa.

Niin sanottu DCA-sopimus on sinänsä luontaista jatkoa Nato-jäsenyydelle ja Suomelle välttämätön. Sillä määritellään käytännön toiminta­edellytyksiä Naton viidennen artiklan turvatakuiden toimeenpanolle tositilanteessa. Ei ole mikään salaisuus, että Naton pelotevaikutus Venäjän suuntaan on riippuvainen nimenomaan Yhdysvalloista, ei pienemmistä Nato-liittolaisista.

Sopimus ei myöskään ole poikkeuksellinen. Se on jo olemassa Norjalla ja Baltian mailla, ja myös Ruotsissa uutisoitiin tällä viikolla periaatesovun syntyneen samasta sopimuksesta.

Suomen tulisi olla Nato-maana kuin Norja, jossa Nato-politiikka on ollut osa yleistä keskustelua ja uutisointia jo vuosikausia. Norjassa on vuosien varrella puhuttu kriittisesti esimerkiksi juuri ohjuspuolustuksesta. Nato-Norjalle on aina myös ollut alleviivatun tärkeää säilyttää vakaus suhteessa Venäjän rajaan omilla pohjoisilla raja-alueillaan. Norja on siten tehnyt Natossa vuosikausia eräänlaista omaa pienen valtion reaalipolitiikkaansa.

DCA-sopimuksesta käytävä parlamentaarinen keskustelu ja presidentinvaalit tarjoavat Suomessa näistä asioista puhumiseen erinomaisen tilaisuuden. Se tulee myös täysimääräisesti hyödyntää.

Marija Zaharova uhkailee jälleen Suomea

MASHA_ZAHAROVA_4.PNG

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/12d53830-0265-4658-b61e-4a0ef3eabc56

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja sanoo, että Venäjä ryhtyy vastatoimiin Suomen ja Yhdysvaltojen sopimuksen seurauksena.

Iltalehden artikkelit, joissa esiintyy henkilö Marija Zaharova.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova varoittaa Suomea Venäjän vastatoimista, jos Suomi viimeistelee sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa sotilaallisesta yhteistyöstä.

Israelin yli­voiman merkitys vähenee, jos taistelut siirtyvät Hamasin tunneleihin: ”Siellä taistellaan mies miestä vastaan”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009965334.html

Israel pyrkinee välttämään tunneleissa taistelemista viimeiseen asti, mutta erikoisjoukot saattavat silti joutua tunnelisotaan.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/bae68204185f9f73c4cd2e7f935fbbf9.svg

3.11.2023

IRYNA_VERESTSUK_UKR_4.PNG

Ukrainan varapääministeri: Venäjän sieppaamien lasten takaisin saamisella on kiire

IRYNA_VERESTSUK_UKR_1.PNG

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009939589.html

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk on huolissaan siepattujen lasten unohtumisesta julkisessa keskustelussa. Nyt Ukraina tosin pelkää, että sen koko sota saa vähemmän huomiota lännessä.

Varapääministeri Iryna Vereštšukilla on Ukrainan hallituksessa salkku, joka ensikuulemalta saattaa vaikuttaa optimistiselta ja dynaamiselta. Nimellisenä tehtävänä kun on vastata väliaikaisesti miehitettyjen alueiden integroinnista takaisin muuhun Ukrainaan.

Oikeasti työkenttänä on kuitenkin valtava määrä vakavia ja synkkiä kysymyksiä. Vereštšuk on hoitanut sellaisia asioita kuin siviilien evakuoinnit, Venäjän sieppaamat ukrainalaislapset, sotavangit ja Venäjän leireille vangitsemat ukrainalaissiviilit.

Näillä tonteilla askeleet ovat usein pieniä, minkä vuoksi aiheet ovat sodan jatkuessa jääneet varjoon. Näin on käynyt myös Venäjän Ukrainasta viemien lasten osalta, vaikka aihe oli viime vuonna paljon esillä ja tänä keväänä Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi Venäjän johtajasta Vladimir Putinista ja lapsiasiainvaltuutettu Maria Lvova-Belovasta pidätysmääräyksen osallisuudesta ukrainalaislasten sieppauksiin.

Venäjähän ei piilottele asiaa, vaan suorastaan ylpeilee toiminnallaan”, Vereštšuk sanoo HS:n haastattelussa toimistollaan Kiovan keskustassa.

Ukrainan viranomaiset ovat aiemmin arvioineet, että Venäjä on vienyt Ukrainasta miehittämiltään alueilta viime vuonna aloittamansa suurhyökkäyksen aikana vähintään 20 000 lasta.

Venäjä todellakin sotii juuri välittämättä omista tappioistaan, mikä on viime aikoina nähty erityisesti sen hyökkäyksessä Avdijivkassa. Tällainen hyökkäystapa tarkoittaa tappioita myös puolustautuvalle osapuolelle. Kun Ukraina joutuu lisäksi hyökkäämään Venäjän linnoittaminen linjojen yli, se joutuu todellakin laskemaan sotilaitaan.

Ukrainassa on kuitenkin hyväksytty ajatus, että kyse on pitkästä sodasta. Ukrainalaiset eivät kannata rauhanneuvotteluja, koska eivät luota Venäjään.

”Putin odottaa, että Yhdysvallat ja muu länsi lopettaisivat Ukrainan tukemisen. Hän sanoo, että kun länsi lopettaa tukensa, Ukraina otetaan viikossa”, Vereštšuk sanoo ja lisää Putinin olevan väärässä.

Millaista apua Ukraina nyt sitten tarvitsee?

”Ensinnäkin ilmatorjuntaa, jotta Venäjä ei voi tuhota infrastruktuuria. Niin pitää suojella kaupunkeja, joissa naiset, lapset ja vanhukset asuvat.”

Vereštšuk myöntää, että alkava talvi hermostuttaa. Jo viime talvena nähtiin, kuinka Venäjä yritti murtaa ukrainalaisten taistelutahtoa tuhoamalla sähkö- ja lämpövoimaloita. Samaa on odotettavissa nytkin, mutta kaikkea ei ole ehditty tai voitu korjata.

”Tarvitsemme vielä apua ja tukea tässä”, Vereštšuk sanoo.

”Toisaalta nyt tiedämme, mitä tehdä. Ihmiset ovat varautuneet monin tavoin.”

Ilmatorjunnan lisäksi tarvitaan pitkän kantaman ohjuksia, joilla voidaan ampua esimerkiksi Venäjän tykistön selustaan, Vereštšuk sanoo. Yhdysvaltain toimittamat Atacms-ohjukset vaikuttivat heti, hän lisää.

KOMMENTTINI

UKRAINA TARVITSEE HÄVITTÄJIÄ, mutta niitä länsi ei oikein uskalla toimittaa, kun pelkäävät niin perkeleesti Putinia.

Kun sotaväsymys leviää länsimaissa, Zelenskyi varoittaa kolmannesta maailmansodasta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009959798.html

------------------------------------------------------------------

Poliitikkomme ovat typeriä – tai sitten haluavat Suomen tuhoa

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/poliitikkomme-ovat-typeria-tai-sitten-haluavat-suomen-tuhoa/

Ei ole vähäisintäkään järkeä rakentaa Suomeen haitallista sattumavoimaa tuulivoima, vaan sitä kuitenkin rakennetaan koko ajan lisää ja lisää. Mitä enemmän tuulivoimaa Suomeen rakennetaan sitä haitallisempaa se on – nimittäin tuulivoiman tuotanto vaihtelee sitä enemmän mitä enemmän tuulivoimaa on.

Minimiteho pysyy karkeasti samana, sillä kun ei tuule riittävän suurella tuulennopeudella, niin tuulivoima ei tuota sähköä. Kapasitetin kasvaessa maksimiteho kuitenkin nousee. Siten heiluminen käytännössä nollan ja karkeasti 80% kapasiteetista välillä kasvaa.

Ohessa melkoisen tuore kuva siitä millaista tuulivoiman tuotanto oli lokakuussa 2023. Minimissään tuulivoima tuotti teholla 17 MW, maksimissaan teholla 4910 MW, kapasiteetti oli valitettavasti jo 6200 MW.

Toimenpide-ehdotuksia:

1. Lakkautetaan Ilmatieteenlaitos – jätetään vain lyhyen ajan sääennustuksia tekevä porukka jäljelle. ”Ilmaston lämpenemisestä” vouhottavat kilometritehtaalle.

2. Vaihdetaan Fingridin johtoon sellaiset henkilöt, jotka ymmärtävät vaatia tuulivoiman rakentamisen lopettamista ja Suomeen lisää ydinvoimaa.

3. Vaihdetaan ympäristöministeriksi henkilö, joka ymmärtää ilmastoa ja energiantuotantoa. Ehdotan Eija-Riitta Korholaa.

 1. Perustetaan Suomen Ydinvoima Oyj valtiovallan kätilöimänä. Osakkaiksi TVO, Fortum, Solidium, pari paljon sähköä kuluttavaa yksityistä yritystä. Pistetään se uusi yhtiö tilaamaan heti kolme uutta ydinvoimalaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 – Etelä-Koreasta.

Maria Zaharova on uhkaillut toistuvasti Suomea – millainen on nainen Venäjän kärkkäiden lausuntojen takana?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008830556.html

Kärkkäistä lausunnoistaan tunnettu Maria Zaharova on uhonnut paitsi Natosta, myös natseista borssikeitossa. IS tutki Venäjän ulkoministeriön tiedottaja taustat.

Mutta kuka oikein on 46-vuotias Zaharova, joka sodan alkamisen jälkeen sekoitti samaan soppaan jopa borssikeiton ja natsit?

– Hän on kasvokuva – ja yksi tapa, jolla Venäjän hallinto on yrittänyt nostaa imagoaan, vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista toteaa.

– Hän on edustavan näköinen, kärkäs ja sanavalmis, mutta ulkoministeriön rooli on vain toistaa se, mikä Kremlissä on sanottu. Siinä mielessä hänen paikkansa on täysin epäuskottava.

Lue lisää: Venäjän ulkoministeriön tiedottaja: Venäjä vastaa Suomen Nato-jäsenyyteen ”sotilaallisella yllätyksellä”

Maria Vladimirovna Zaharova on kautta aikain ensimmäinen nainen Venäjän ulkoministeriön tiedottajana. Hän aloitti virassa elokuun 10. päivä vuonna 2015.

Moskovassa jouluaattona 1975 syntynyt Zaharova on koulutukseltaan historiatieteiden tohtori, ja puhuu Roscongress Foundation -säätiön sivuilla olevan esittelyn mukaan myös sujuvaa englantia ja kiinaa.

Maria Zaharova on tullut tunnetuksi kärkkäistä puheenvuoroistaan. Kuva: Persona Stars

Zaharova on Venäjällä hyvin suosittu. Hänellä on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, ja Venäjällä häntä verrataan usein Valkoisen talon juuri äskettäin lopettaneeseen tiedottajaan Jen Psakiin.

Näille sotilas­alueille Yhdys­valtojen joukkoja saatetaan sijoittaa Suomessa

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009962801.html

Yhdysvalloille avattavat sotilasalueet vihjaavat siitä, mihin yhdessä varaudutaan, kirjoittaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa seuraava toimittaja Jarmo Huhtanen.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/a73c327a2e645f322ece766d9b2af540.svg

Pentagon avasi verkko­lomakkeen ufo­havainnoista kertomista varten

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009964568.html

Lomake ei ole vielä käytössä koko yleisölle, vaikka sellaisen lupaillaan avautuvan myöhemmin.

TÄÄLLÄ LISÄÄ UFOISTA

https://www.tapionajatukset.com/42177

1.11.2023

Suomen ja Yhdysvaltojen DCA-sopimuksen alustava sopimus­­luonnos syntynyt

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009960716.html

Maat ovat neuvotelleet DCA-puolustus­yhteistyö­sopimuksesta elokuusta 2022 alkaen.

Ulkoministeriön mukaan sopimuksen tavoitteena on muun muassa mahdollistaa yhteistyön syventäminen kaikissa turvallisuustilanteissa. ”Näin sopimus vahvistaa Suomen turvallisuutta myös Nato-jäsenyyden oloissa”.

Neuvottelut etenevät seuraavaksi poliittiseen prosessiin ensin presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valiokuntaan (tp-utva) ja sen jälkeen valtioneuvoston ja eduskunnan käsiteltäväksi.

Sopimus tulee julkiseksi vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet sen.

Neuvotteluiden päättymisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Norjalaisteknologia paljastaa: Näin Venäjän ”aavelaivat” haravoivat Itämerta

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009943838.html

Norjalaisyrityksen kehittämä työkalu löysi satelliittikuvista venäläisen vakoilulaivan kaasuputken läheltä kesäkuun alussa.

Vakoilulaivaksi arvellun venäläisen merentutkimusalus Admiral Vladimirskin liikkuminen Balticconnector-kaasuputken lähistöllä kesäkuussa näyttää yhä varmemmalta.

Norjalaisesta Vake-yhtiöstä kerrotaan HS:lle, että sen kehittämä tunnistusjärjestelmä on löytänyt viime kesäkuussa Suomenlahdelta otetuista satelliittikuvista aluksen, joka on suurella todennäköisyydellä Admiral Vladimirski.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/ac2312afb2ed8e3812c342a30dfb6383.jpg.webpViime keväästä lähtien Suomen ja Viron välillä tiedetään nyt liikkuneen ainakin kaksi venäläistä merentutkimusalusta, joita Venäjän epäillään käyttävän merenalaisen infrastruktuurin tiedusteluun ja vakoiluun.

Aluksia kutsutaan aavelaivoiksi, koska niillä on tapana purjehtia sijainnin paljastava Ais-lähetin suljettuna.

Admiral Vladimirskin liikkuminen on viime vuoden aikana herättänyt huomiota erityisesti Pohjois-Euroopassa.

Aluksen liikkumista on seurattu Pohjanmerellä Alankomaiden ja Belgian edustalla sekä Britannian itäpuolella. Näiden maiden viranomaiset ovat epäilleet sen kartoittavan vedenalaista infrastruktuuria.

Julkisuudessa olleiden havaintotietojen mukaan Admiral Vladimirski on liikuskellut meren pohjaan sijoitettujen kaapeleiden, kaasuputkien sekä merellä sijaitsevien isojen merituulipuistojen lähistöllä.HYVIÄ KOMMENTTEJA

”Ja joku vielä ihmettelee, miksi Suomi liittyi Natoon ja on tekemässä erillistä sopimusta USA:n kanssa. Siitä yksinkertaisesta syystä, että Venäjä on pysyvässä sodassa koko Eurooppaa vastaan, ei kunnioita mitään sopimuksia ja haluaa murskata naapurimaansa. Onneksi Suomessa on herätty.

Venäläisillä on hyvinkin tarkkaan tiedossa eri puolilla maailmaa olevat tärkeät kaapelireitit ja putkistot. Jos isompi härdelli alkaisi, heidän olis helppoa vaikka sukellusveneistä käsin poksautella isompikin määrä merikaapeleita ja kaasuputkia yms. ja aiheuttaa isoa haittaa niin sähkönjakeluun kuin tietoliikenteeseenkin. Naton tulisikin vastaavasti panostaa enemmän juuri tällaiseen tiedusteluun ja kerätä aineistoa. Toki myös varustautua ettei sotatilanteessa näitä päästäisi tuhoamaan. Eikä tämä merenpohjan skannailu ole mitään yksi venäläisten spesiaalia toimintaa vaan sitä taatusti tekevät myös Yhdysvallat ja Kiina”.

Kansanedustajat ottivat yhteen Suomen YK-äänestyksestä A-studiossa

PIA_KAUMA_A-STUDIO_3.PNG

https://www.piakauma.fi/kansanedustajat-ottivat-yhteen-suomen-yk-aanestyksesta-a-studiossa-tulisi-ottaa-vastuu-eika-menna-muiden-maiden-selan-taakse-piiloon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&ut

PUOLUSTUSYHTEISTYÖ SOPIMUS

Neuvottelut Suomen ja Yhdysvaltojen kannalta keskeisestä puolustusyhteistyösopimuksesta ovat jatkuneet tiistaina aamusta lähtien.

HS:n lähteiden mukaan virkamiestasolla neuvoteltu Defence Cooperation Agreement (DCA) -sopimus saattaa valmistua tänään.

Yhdysvaltojen sotilaat saamassa luvan tulla Suomeen vapaasti ilman passia

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009959002.html

Mahdollisesti tiistaina valmistuva sopimus tulee julkiseksi aikaisintaan useiden viikkojen kuluttua.

HS uutisoi sopimuksen valmistumisesta maanantaina.

Kyse on sopimuksesta, joka määrittelee juridisteknisesti sen, miten Yhdysvallat käytännössä voi tarjota Suomelle turvatakuut.

Useilla muilla Nato-mailla on vastaava kahdenvälinen sopimus Yhdysvaltojen kanssa. Pohjoismaista ja Baltian maista tällainen on jo Norjalla, Virolla, Latvialla ja Liettualla. Ruotsi ja Tanska neuvottelevat sopimuksesta parhaillaan.

Sopimuksen mukaan yhdysvaltalaiset sotilaat voivat saapua ja oleskella Suomessa varsin vapaasti. He eivät tarvitse esimerkiksi passia eikä viisumia. Mukana tulevat siviilityöntekijät tarvitsevat passin ja armeijan henkilötodistuksen.PIA KAUMA

VIDEO

https://areena.yle.fi/1-63937706

Kansanedustajat ottivat yhteen Suomen YK-äänestyksestä A-studiossa: ”Tulisi ottaa vastuu eikä mennä muiden maiden selän taakse piiloon”

https://yle.fi/a/74-20057781

Jussi Saramo (vas.) ja Pia Kauma (kok.) ovat erimielisiä siitä, mikä Suomen linja on YK:n päätöslauselmaäänestyksen jälkeen.

Tämä vaikuttaa tekosyyltä, että Hamas olisi erikseen pitänyt mainita.

Näin arvioi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo Suomen päätöstä äänestää tyhjää YK:ssa Gazan tulitaukoa vaatineessa päätöslauselmassa.

Saramo muistutti A-studiossa maanantaina, että myöskään Israelia ei mainittu päätöslauselmaehdotuksessa nimeltä. Saramon mukaan Suomen hallitus tukee tällä hetkellä Israelin hallintoa, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta sotatoimissaan Gazaan.

Saramon kanssa eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan kuuluva Pia Kauma (kok.) oli tyrmistynyt Saramon kommentista. Kauman mukaan ilmaisu ”kaikki terroriteot” ei olisi ollut riittävä muotoilu Hamasin terroritekojen jälkeen.

– Suomi toimii kuten meidän verrokkimaat, Kauma puolusti Suomen äänestyskäyttäytymistä.

Kauma muistutti, että esimerkiksi kaikki muut Pohjoismaat äänestivät tyhjää. Norja teki äänestyksessä poikkeuksen ja äänesti päätöslauselman puolesta.

Tyhjää äänestäneitä maita oli kaikkiaan 45. Joukossa oli muun muassa Britannia ja Saksa. Toisaalta päätöslauselman puolesta äänesti myös useita Euroopan maita.

Tyhmää hanketta on vaikea tappaa

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009944529.html

Hallitus haluaa poistaa ulkomaiset työntekijät maasta, jos nämä eivät ole löytäneet uutta työpaikkaa kolmessa kuukaudessa. Lakihanke on osoittautunut ongelmalliseksi, mutta hallitusohjelman kirjauksesta perääntyminen on osoittautunut hankalaksi.

Sen sijaan asiantuntija-ammateissa rekrytointiprosessit ovat usein hitaita. Kilpailukieltosopimus voi estää uuden työpaikan vastaanottamisen jopa vuoden ajaksi. Uusi laki johtaisi tilanteisiin, joissa työntekijä voi joutua keskeyttämään työnhakuprosessin palatakseen kotimaahansa hakemaan uutta oleskelulupaa. Siinä tilanteessa moni osaaja valitsisi luultavasti työpaikan muualta kuin Suomesta.

Työministeri Arto Satonen (kok) ehdotti elokuussa, että lakiin tehtäisiin poikkeukset asiantuntija-ammateille. Perussuomalaiset tyrmäsi ehdotuksen, joten lakihankkeen valmistelu jatkuu. Lain on tarkoitus astua voimaan vuonna 2025.

Hallitusohjelmaa luetaan kuitenkin nyt. Moni miettii jo, kannattaako Suomeen näillä ehdoilla tulla – monessa muussa maassa osaajat toivotetaan tervetulleiksi, ja heistä myös halutaan pitää kiinni. Kolmen kuukauden sääntö on epäonnistunut idea, josta kannattaisi luopua mahdollisimman nopeasti.

Helsingin vuoden 1944 ilmatorjuntavoiton avainpaikalle tulisi perustaa museo

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009915670.html

Helmikuun 1944 taistelun avainpaikka on unohdettu.

Kolmena helmikuun yönä vuonna 1944 Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimat (ADD) lähettivät satoja koneita Helsinkiin, mutta Suomen ilmapuolustus pelasti kaupungin. Näistä tapahtumista kertoo ansiokkaasti esimerkiksi historiantutkija Ville Jalovaaran tuore teos Helsinki 1944 — Taistelu pääkaupungista.

Neuvostoliiton pommitusten tavoitteena oli vihollismaan pääkaupungin ja samalla kansan moraalin tuhoaminen. Helsingin raunioituminen olisi todennäköisesti pakottanut maamme erillisrauhaan.HELSINGIN ILMAPUOLUSTUS

Pääkaupunkimme ilmapuolustuksesta pääosin vastannut everstiluutnantti Pekka Jokipaltion kouluttama ja johtama Ilmatorjuntarykmentti 1 kesti kovan tulikokeen ja suoriutui torjunnasta hyvin. Vain pieni osa pommeista putosi kohteeseen eli kaupunkialueelle.Pääkaupunkimme ilmapuolustuksesta pääosin vastannut everstiluutnantti Pekka Jokipaltion kouluttama ja johtama Ilmatorjuntarykmentti 1 kesti kovan tulikokeen ja suoriutui torjunnasta hyvin. Vain pieni osa pommeista putosi kohteeseen eli kaupunkialueelle.

Torjuntaa johdettiin Korkeavuorenkadun pääpaloaseman alle vuonna 1943 valmistuneesta kalliosuojasta. Sinne oli sijoitettu Helsingin torjuntakeskus, Torni. Torjuntapäällikkönä toimi kapteeni Aake Pesonen.”Helsinki pelastui suurilta tuhoilta vaikka
noina öinä enimmillään 900 konetta vorokaudessa pommitti Helsinkiä. Ilmatorjuntavoitto hämäysvaloineen oli yksi maailmanhistorian onnistuneimmista. Tästä tapahtumasta olisi tärkeätä saada tietoja esille museoon ja kopio torjuntakeskuksesta”