Share |

MOSKOVA SUOMI

20.4.2024

Viisi sisä­poliittista riitaa selittää, miksi Ukrainan puolustus on lähellä murtumista

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010361082.html

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/d817717efaecc5b40a86806005fbb6c2.jpg.webp

Ukrainan puolustus on lähellä murtumista. Samaan aikaan muut maat eivät saa sisäisiltä riidoiltaan aikaan päätöksiä Ukrainan tukemisesta.

Puolassa maanviljelijät, Saksassa äärioikeiston nousu, Slovakiassa Vladimir Putinia myötäilevä pääministeri...

Eri maiden sisäiset jännitteet uhkaavat koitua Ukrainan kohtaloksi rintamalla, kun maat eivät saa omilta kiistoiltaan aikaan päätöksiä tuesta Ukrainalle.

Ukrainan puolustus itärintamalla on lähellä murtumista. Venäjä voimistaa hyökkäystään, ja samaan aikaan Ukraina kärsii kroonisesta ammuspulasta.

Ainakin seuraavat viisi eri maiden sisäpoliittista sotkua jarruttavat nyt Ukrainan avunsaantia.

1. Puolan protestoivat viljelijät

Puolan ja Ukrainan rajalla maanviljelijät jatkavat protestejaan jo kolmatta kuukautta. Traktori­mielenosoitukset symboloivat horjuvaa tukea Ukrainalle.

EU taipui maaliskuun lopussa asettamaan rajoituksia maatalous­tuotteiden tuonnille Ukrainasta, tai kuten Politico kuvasi: heitti Ukrainan traktorin alle, mutta se ei saanut maajusseja poistumaan rajanylityspaikoilta.

Ukrainalaislehti The Kyiv Independent kertoi torstaina, että puolalaiset maanviljelijät ovat uusineet tiesulun kahdella rajanylityspaikalla.

2. Saksan voimistuva äärioikeisto

Saksassa äärioikeisto voimistuu. Siitä kertoo äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio.

Puolue on toiseksi kannatetuin puolue koko maassa, tosin saksalaislehti Bildin uutisoiman tuoreen mielipidemittauksen mukaan sen kannatus on laskenut tammikuusta.

Saksassa äärioikeiston voimistuminen tarkoittaa Venäjä-mielisten voimien vahvistumista.

Kun HS vieraili Venäjä-mielisellä marssilla Chemnitzin kaupungissa maan itäosassa, Venäjän lippua heilutellut saksalainen Theresia Richtssteiger kertoi ajattelevansa, että Saksan pitää lopettaa kaikki aseapu Ukrainalle ja palauttaa suhteet Venäjään.

Vastareaktiona sadattuhannet saksalaiset ovat osoittaneet mieltään AfD:tä ja äärioikeistoa vastaan.

3. Yhdysvaltain kiista tuesta

Ukrainan aseapupaketti on jumittanut kuukausia Yhdysvaltain kongressissa. Viime viikolla uskottiin, että päätös aseavusta olisi voinut vihdoin syntyä. Toisin kävi.

Uusi arvio on, että Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Ukrainan aseavusta lauantaina. Läpimeno ei vieläkään ole varmaa, vaikka muun muassa presidentti Joe Bidenin hallinto on vedonnut sen hyväksymisen puolesta.

Aseavun kohtalon on esitetty olevan pitkälti Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaani­puheenjohtaja Mike Johnsonin varassa. Johnsonin oman puolueen republikaanien äärilaita vastustaa Ukrainan tukemista.

Johnsonin on arveltu tasapainoilevan Ukrainan aseavun kanssa myös siksi, että hänen omaa asemaansa edustajainhuoneen puheenjohtajana on kyseenalaistettu.

Johnson on tiettävästi yrittänyt sorvata apupaketin muotoon, joka tyydyttäisi sekä edustajainhuoneen republikaani­enemmistöä että demokraatteja.

4. Veto-oikeutta käyttävä Unkari

Unkarin välit EU:n kanssa ovat olleet äärimmäisen kireät sen jälkeen, kun Unkarin itsevaltias pääministeri Viktor Orbán käytti joulukuussa veto-oikeuttaan ja esti yhteisen päätöksen Ukrainalle myönnettävästä 50 miljardin euron tukipaketista.

Orbánin pelättiin toistavan saman tempun helmikuussa, mutta hän hyväksyikin tukipaketin.

Unkarilla oli omat intressinsä. Orbán kertoi saaneensa lupaukset siitä, ettei Unkarin oikeusvaltiorikkomusten vuoksi jäädytettyjä EU-tukia mene Ukrainaan.

Huhtikuun alussa kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Orbánia vastaan.

Pääministerin suosio on kärsinyt erityisesti sen jälkeen, kun helmikuussa kävi ilmi, että Orbánin läheinen liittolainen, sittemmin eronnut presidentti Katalin Novák oli armahtanut lasten hyväksikäyttöä peitelleen entisen lastenkodin varajohtajan.

Samaan aikaan Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on kehunut Orbánia vuolaasti ”fantastiseksi johtajaksi”.

5. Slovakian Venäjä-mieliset päättäjätSlovakiassa nousi viime syksynä valtaan Venäjä-myönteinen pääministeri Robert Fico.

Fico herätti jo vaalikampanjansa aikana huomiota lupauksillaan lopettaa sotilasapu Ukrainalle. ”Ei patruunan patruunaa”, hän lupasi.

Venäjän itsevaltiasta presidenttiä Vladimir Putinia myötäilevä Fico on voimakkaasti Euroopan valtavirtaa vastaan. Hän on muun muassa syyttänyt Ukrainaa Venäjän hyökkäyksestä.19.4.2024

UKRAINA VENÄJÄ BALTIA SUOMI JA EU

URSULA_1.PNG

URSULA_2.PNG

Ilmari Käihkö: "Ei puhuta voitosta – kysymys on, pystyykö Ukraina edes puolustautumaan"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ilmari-kaihko-ei-puhuta-voitosta-kysymys-on-pystyyko-ukraina-edes-puolustautumaan/8921358#gs.86e0g8

Sen jälkeen, kun Ukrainan viime kesän vastahyökkäys viimeistään alkusyksystä lopullisesti pysähtyi, on kupletin juoni ollut selvä: Venäjä on hyökännyt, kärsinyt raskaita tappioita ja edennyt metri metriltä eteenpäin.

Samaan aikaan ukrainalaisviranomaiset ja -sotilaat ovat päivä toisensa jälkeen todenneet, ettei venäläisten hyökkäyksiä pystytä pysäyttämään ilman ammuksia, joista Ukrainalla on ollut huutava pula viime kuukausina.

Arviot ammuspulan pahuudesta vaihtelevat, mutta esimerkiksi tykistöllä Venäjän arvioidaan ampuvan tällä hetkellä 3–10-kertaisia määriä alueesta ja arviosta riippuen.

Venäjä on vahvistunut suhteessa Ukrainaan, jonka saama kansainvälinen tuki on huvennut, Käihkö toteaa.

Lue myös: "Olen v*tun kyllästynyt" – Ukrainan sotilas laukoo suorat sanat dronehypestä

Valtavia venäläistappioita – uutta tietoa Ukrainan hyökkäyksestä Krimillä

Ukrainan pääministeri varoittaa kolmannesta maailmansodasta

Zelenskyi: Hyökkäsimme Krimille – venäläislähteiden mukaan isku tehtiin ATACMS-ohjuksilla

WP: Venäjän ulkopolitiikan salainen dokumentti on vuotanut – "tulevaisuuden maailmanjärjestys"

ISW julkaisi kauhuskenaarion: Näin Baltian voi käydä, jos Venäjä voittaa: "Kolmatta vaihtoehtoa ei ole"

Zelenskyi: Venäjä tuhosi tärkeän voimalaitoksen, koska ilmatorjuntaohjuksemme loppuivat

ISW julkaisi kauhuskenaarion: Näin Baltian voi käydä, jos Venäjä voittaa: "Kolmatta vaihtoehtoa ei ole"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/isw-julkaisi-kauhuskenaarion-nain-baltian-voi-kayda-jos-venaja-voittaa-kolmatta-vaihtoehtoa-ei-ole/8920568#gs.86hi5wNaton puolustuksen kannalta Venäjän voitolla Ukrainassa olisi "järisyttävät seuraukset", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ajatushautomo ISW on ottanut tiukkasanaisesti kantaa Yhdysvalloissa kuukausia jumittaneeseen Ukrainan aseapuun.

ISW:n mukaan on ongelmallista, että Yhdysvalloissa vaikutetaan olettavan, että sota Ukrainassa pysyy pattitilanteessa, jatkoi Yhdysvallat merkittävää tukeaan tai ei.

Lue myös: Tekikö Puolustusvoimat 8 miljardin virheen? Suomi hankki uudet hävittäjät juuri ennen kuin dronet mullistivat sodan ilmatilan

Puolustusvoimien ex-komentaja: Suomen ilmatorjunnassa "väistämättä valtavia aukkoja"

Ukraina vahvistanut tärkeän kaupunkinsa puolustusta itärintamalla

"Tykin jylinä oli jatkuvaa" – suomalainen Raakel toimittaa Ukraina-apua etulinjan lähelle

16.4.2024

Zelenskyi peräänkuuluttaa Ukrainalle samanlaista yhtenäisyyttä kuin mitä Israelille on osoitettu

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/zelenskyi-peraankuuluttaa-ukrainalle-samanlaista-yhtenaisyytta-kuin-mita-israelille-on-osoitettu/8919372#gs.7gzh9tUkrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut maan liittolaisiin, että ne osoittaisivat Ukrainaa kohtaan samanlaista yhtenäisyyttä kuin mitä Israel on saanut osakseen.

Israel sanoi aiemmin torjuneensa Iranin viikonloppuisen ilmahyökkäyksen läntisten liittolaistensa tuella. Ukraina on edeltävien kuukausien aikana vaatinut länneltä enenevässä määrin muun muassa juuri ilmatorjuntakalustoa.

Lännen tuki Ukrainalle on horjunut viime kuukausina, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa sotilasapupaketti on jumittanut kongressissa jo kuukausia. Yhdysvaltain edustajainhuoneen on määrä äänestää pitkään kongressissa jumittaneesta Ukrainan tukeen liittyvästä lakipaketista tällä viikolla, republikaanijohtaja Mike Johnson sanoi maanantaina.

Zelenskyi kiitti ilmatorjunta-avusta niitä länsiliittolaisia, jotka ovat auttaneet Ukrainaa. Zelenskyi kuitenkin totesi Telegram-viestissään, että "Venäjän hyökkäysten voima vaatii laajempaa yhtenäisyyttä."

– Israelia puolustaessaan vapaa maailma on osoittanut, että tällainen yhtenäisyys ei ole ainoastaan mahdollista, mutta samaan aikaan sataprosenttisesti vaikuttavaa, Zelenskyi jatkoi.

Lue myös: Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää tällä viikolla sotilasavusta Ukrainalle ja Israelille

Laser ampuu valonnopeudella ja uskomattomalla tarkkuudella – Britannia haluaa lähettää Ukrainaan aseita, jotka voivat mullistaa sodan

Kommentti: Ukrainan lähikuukausien taistelukyky – tai sen puute – voi ratkaista sodan kulun

Kommentti: Onko Ukraina Suomen 1944 tiellä? – Trumpin "kauhea" rauhansuunnitelma on realismia

Lue lisää aiheesta:

Ukrainan sota Ukraina Volodymyr Zelenskyi Ulkomaat

YHDYSVALLOILLA EI OLE MITÄÄN OIKEUTTA KÄSKEÄ UKRAINAA

Zelenskyi tulistui: USA käski Ukrainaa lopettamaan iskut Venäjälle

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/79c05aae-3bee-47a9-bf32-7bbdbbc05a7f

Yhdysvaltain vaatimus on hiertänyt maiden välejä.

KUVA

https://img.ilcdn.fi/XxraU7TOZaPa-b2qp5lL4YKAEzg=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/d97015ea15e14b78978cc8601db2d1ecb6a1702a7da7dd0e333cac71dc43a5c9.jpg

Virolaisarvio: Venäjän "ameebataktiikka" voi johtaa läpimurtoon – Ukrainan miljoonakaupunki uhattuna

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/virolaisarvio-venajan-ameebataktiikka-voi-johtaa-lapimurtoon-ukrainan-miljoonakaupunki-uhattuna/8918266#gs.7gz3t6Venäjä käyttää Ukrainassa tällä hetkellä niin sanottua "ameebataktiikkaa", kuvailee Viron puolustusvoimien esikuntapäällikkö Enno Mõts Viron yleisradioyhtiön Ukraina-ohjelmassa.

Mõtsin arvion mukaan Venäjällä ei ole kykyä tehdä syvää läpimurtoa, joten he kokeilevat nyt niin sanottua ameebataktiikkaa: hyökkäämistä pienemmillä osastoilla jotakuinkin kaikkialla rintamilla. 

Venäjän toiveena on, että jostain päin rintamaa löytyy heikko kohta, hieman samaan tapaan kuin Venäjän omasta rintamasta syksyllä 2022, jolloin Ukraina pystyi syvään läpimurtoon Kupjanskin alueella.

Mahdollisen läpimurron jälkeen iso mutta

Venäjä voi tehdä "yhdellä iskulla" läpimurron Harkovan alueella,Mõts arvioi, mutta kaupungin hallussa pitäminen vaatisi selvästi enemmän joukkojaLue lisää: MTV

Ukrainassa: Uusia taistelijoita tarvitaan, mutta veteraani Serhiyn mielestä väkisin värvätyt sotilaat ovat vaaraksi kaikille

Venäjällä tuskastuttu "äärimmäisen hulluun" taktiikkaan – myös Ukraina käyttää

ISW: Venäjä on tehnyt suurimman panssarihyökkäyksensä kuukausiin – tämä siitä tiedetään

Brittitiedustelulta synkkä arvio Venäjän voimasta – ja Zelenskyiltä vielä synkempi

Pekka Toveri tietää, miksi Suomen sotilaat pystyisivät siihen, missä Ukrainan Leopardit ja Putinin tankit epäonnistuvat

15.4.2024

Venäläisdiplomaatti varoittaa Suomea

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010358018.html

Venäjän ulkoministeriön Vladimir Jermakov puhui uutistoimisto Tassille Natosta, Suomesta ja ydinaseista.

Suomi joutuu Venäjän täysimittaisten poliittisten ja sotilaallisten vastatoimien kohteeksi, jos Suomi sallii ydinaseiden kauttakulun, Vladimir Jermakov sanoo.

Ydinasekeskustelu Suomessa herättää Jermakovin mukaan kysymyksen siitä, mihin Suomi toimillaan tähtää. Hän sanoo, että jos Suomeen sijoitetaan ydinaseita, Venäjä lisää ne listalle tuhottavista kohteista, jos Nato ja Venäjä

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoi helmikuun Pääministerin haastattelutunnilla Stubbin näkemyksestä kysyttäessä, että ydinaseiden kauttakulun sallimiselle on vahvat perusteet.

Minusta siinä on hyvin vahvat perusteet, että näin voidaan tehdä. Kun presidentti aloittaa kautensa, tulemme yhteistoiminnassa keskustelemaan näistä. Haluan korostaa, eduskunnan merkitystä ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisujen tekemisessä. Tuleva presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Kyllä hänellä on painoarvoa, Orpo sanoi.

KOMMENTIT

Pellehousu

14.4. 20:52

Kyllä on puheet herralla kovat kun rahattomalla lehmänostajalla. Eikö ne nyt vieläkään ymmärrä, että Nato on puolustusliitto, eikä hyökkää mihinkään.

Tiltu

14.4. 20:52

Venäläisiä harmittaa. Jotenkinhan se paha olo pitää purkaa ulos. Toisaalta, jos tämäntyyppisiä asioita jättää sanomatta, osoittaa sillä sen, ettei ole kuuliainen Putinille. Kyllähän mielummin tälläistä laskee suustansa, kuin huomaa saaneensa annoksen poloniumia, tai olevansa vapaalennossa parvekkeelta kohti maata.

Jorina

14.4. 21:00

Mielestäni Venäjän pitäisi keskittyä omiin sisäisiin ongelmiinsa ja lopettaa naapurivaltioidensa kiusaamisen ja uhkaamisen. Kaikki rahat joilla Venäjä olisi voinut lisätä oman maansa kansalaisten hyvinvointia tuhlataan sotimiseen.

Venäjällä leviää taas erikoisia väitteitä Suomesta – ”Sellainen on heidän karttansa nyt”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010358778.html

Sosiaalisessa mediassa leviävällä videolla haastateltu venäläisnainen väittää Suomen laajentumispyrkimysten olleen yksi syy Ukrainan sotaan.

Venäläisillä propagandasivustoilla levitetään jälleen erikoisia väitteitä Suomesta.

Novorossija-nimisen sivuston mukaan Suomi on ”syöksymässä kivikauteen”. Sivusto kertoo suomalaisten kärsivän polttoainepulasta sekä tavaroiden nousseista hinnoista.

Hintojen nousun vuoksi suomalaisten väitetään käyvän Venäjällä kiertoteitä pitkin rajasulusta huolimatta, jotta he saisivat ostettua edullisempia tuotteita. Novorossijan mukaan syynä suomalaisten ahdinkoon ovat Venäjää vastaan nostetut talouspakotteet sekä suhteiden katkaiseminen Venäjään.

Sivuston mukaan Yhdysvallat on tekemässä Suomesta ”Venäjä-vastaisten provokaatioiden etuvartiota”, eikä se ole kiinnostunut Suomelle koituvista ongelmista.

Suomen talousongelmista raportoi myös Vzgljad-niminen sivusto, joka niin ikään näkee niiden syyksi yhteyksien katkeamisen Venäjään. Sivuston mukaan suomalaiset ovat menettämässä rahansa, sairaalansa ja eläkkeensä.

Vzgljad kertaa uutisessaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia sekä itäsuomalaisten ahdinkoa, joka on sen mukaan seurausta venäläisturistien katoamisesta.

14.4.2024

SUOMI

Tällaista asetta tarkka-ampujat käyttävät Suomessa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010314939.html

Porin prikaatin varusmiehiä koulutetaan tarkka-ampujiksi Suomen huippujen johdolla. Harjoituksessa aseena oli Tarkkuuskivääri 2000, joka on Sakon valmistama ase. Se painaa ilman lipasta 7 kiloa ja sen tehokkaaksi ampumaetäisyydeksi on ilmoitettu 1300 metriä. Siinä käytetään 8.6 x 70 mm patruunaa. Puolustusvoimilla on käytössään myös muunlaisia tarkkuuskiväärimalleja. IS seurasi tarkka-ampujien harjoituksia Niinisalossa. Asiasta kerrotaan lisää alla olevassa IS Extran jutussa.

Puolustusvoimat ampui uudella pst-ohjuksella, joka tuhoaa raskaat panssari­vaunut – tältä se näytti

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010356264.html

Maavoimat esitteli tällä viikolla erilaisia aseita Karjalan prikaatissa. Esillä olivat muun muassa uudet panssarin­torjunta­ohjukset Spike SR ja Spike LR2, jotka on suunniteltu käytettäväksi raskaita panssarivaunuja sekä rynnäkkövaunuja vastaan. Esillä oli myös tykistötutka TYTKA21, joka mahdollistaa vihollisen tykistön havaitsemisen ja oman tykistön tulen avaamisen vihollista kohti. Kyseessä on aivan uusi järjestelmä Puolustusvoimissa.

UKRAINA JA VENÄJÄ

Ukrainan itärintamalta kantautui ankeita tietoja

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/95b6ab14-51dd-4270-92d4-7abcabeac839

Tähän juttuun on koottu Ukrainan sodan keskeisimmät tapahtumat lauantailta 13. huhtikuuta 2024. Kyseessä on sodan 781. päivä.

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö: Tilanne itärintamalla huonontunut

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Oleksandr Syrskyi kertoi lauantaina sodan itärintaman tilanteen huonontuneen ”huomattavasti” viime päivien aikana. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Aiemmin Venäjän puolustusministeriö ilmoitti sen joukkojen onnistuneen valtaamaan Avdijivkan kaupungista noin 11 kilometriä länteen sijaitsevan Pervomaisken kylän. Ukrainan joukot vetäytyivät Avdijivkasta viime helmikuussa.

Kaiken muun päälle vielä tämäkin – Nyt ovat länneltä Patriot-ilmatorjuntaohjuksetkin loppu

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/kaiken-muun-paalle-viela-tamakin-nyt-ovat-lannelta-patriot-ilmatorjuntaohjuksetkin-loppu/

Ukrainan ilmatorjuntaohjukset ovat aivan loppu. Venäjä iski ohjuksin 11.4.2024 Kiovan alueella Trpilskan 1 800 megawatin lämpövoimalaitokseen (Трипільська ТЕС). Laitos tuhoutui ohjusiskussa täysin. Venäjä on iskenyt ainakin yhdeksään Ukrainan voimalaitokseen kolmena erillisenä päivänä 22.3., 29.3. ja 11.4.2024. Noiden yhdeksän voimalaitoksen energiantuotantokapasiteetti on yhteensä yli 13 000 megawattia eli 13 gigawattia. Nähtäväksi jää, miten Ukraina kykenee tuota Venäjän iskujen kohteeksi joutunutta energiantuotantoa ottamaan takaisin käyttöön. Tuo 13 000 megawattia vastaa suurin piirtein Suomen koko sähköntuotantokapasiteettia. Voi kuin täällä lännessä viimeinkin ymmärrettäisiin, kuinka paljon tuskaa ja kärsimystä me aiheutamme ukrainalaisille, kun emme kykene enää antamaan tarvittavaa aseapua. Tällä kertaa etenkin ilmatorjuntaohjuksia. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus YouTube-nauhalta, Інформ-БУМ, https://www.youtube.com/watch?v=KcummE5i2W0, 11.4.2024).

Jos emme jatka Ukrainan tukemista, Ukrainalta loppuvat lyhyessä ajassa sekä tykistöammukset että ilmatorjunnan ampumatarvikkeet. Olen palvellut Yhdysvaltain asevoimissa yli 37 vuoden ajan ja kokemukseni perusteella voin sanoa, että se osapuoli häviää, joka ei voi ampua takaisin.” (HS 12.4.2024, HS:n juttu paperilehdessä 13.4.2024 sivulla A 26).

Nuo sanat ovat puolestaan Naton Euroopan joukkojen komentaja, kenraali Christopher G. Cavolin. Naton Euroopan joukkojen komentaja kuvaili tilannetta Ukrainassa äärimmäisen vakavaksi.

Cavolin mukaan siis myös ilmatorjunnan ampumatarvikkeet olisivat loppumassa.

Stubbin ja Cavolin sanat ja näkemykset ovat täysin vastakkaiset.

Kumpaa uskon enemmän?

On selvää, että uskon enemmän yhdysvaltalaiseen sotilaaseen kuin suomalaiseen poliitikkoon.

Toinen laukoo tosiasioiden pohjalta, toinen kuvitelmiensa ja toiveittensa pohjalta.Lännellä ei mene nyt sotilaallisesti hyvin. Lännestä on tulossa Yhdysvaltojen johdolla koko muun maailman nälvimä sotilaallinen heittopussi, joka ei kyennyt auttamaan asetoimituksillaan pienessä alueellisessa ja varsin rajoitetussa sodassa läheistä kumppaniaan ja tulevaksi ajateltua liittolaistaan.Saksan loppuneet ohjusvarastot uutisoitiin myös Suomessa:

Valitettavasti meidän omat Patriot-varastomme ovat kuluneet loppuun lähes kokonaan, hän [Annalena Baerbock] sanoo.” (IL 10.4.2024).


ANNALENA_BAERBOCK_1.PNGTähän mennessä jäsenmaat ovat tehneet EDA:n johtamia yhteishankintoja vain noin 350 miljoonan euron edestä.

Eurooppalaiset ammusvalmistajat ovat nyt ihmeissään, kun ne odottivat puitesopimusten perusteella ammustilauksia pitkälti toista miljardin euron edestä, mutta tilauksia ei ole tullut kolmannestakaan.

Euroopassa on myös syytä muistaa, että Aasiassa Etelä-Korea lupasi jo aikanaan samaan aikaan kuin EU toimittaa satoja tuhansia tykistöammuksia Ukrainalle. Etelä-Korea on kuluneen vuoden aikana lupaamansa ammukset myös toimittanut. Etelä-Korea on toimittanut Ukrainalle tykistöammuksia enemmän kuin kaikki Euroopan maat yhteensä.

Hassua, eikö vain?

Aasialainen Etelä-Korea kykenee yksinään luovuttamaan Ukrainalle enemmän tykistöammuksia kuin 30 eurooppalaista Nato-maata ja 27 eurooppalaista EU-maata. Tuokin kuvaa hyvin, kuinka EU- ja Nato-Eurooppa ovat laiminlyöneet puolustuskyvykkyytensä. Tuokin kuvaa hyvin, kuinka haluttomia EU- ja Nato-Eurooppa ovat tukemaan Ukrainaa pärjäämään sodassa Venäjää vastaan.

Varastoja ja resursseja ei vain satu olemaan. Eikä niitä millään haluta myöskään kartuttaa, olipa tilanne kuinka paha hyvänsä.

Täydellistä pelleporukkaa nämä läntiset päättäjät niin Euroopassa kuin Yhdysvallois

VENÄJÄ

FT: Venäjä saattaa valmistautua suurhyökkäykseen – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e1564df6-d4a0-42c0-99de-b91510a46d10

Iltalehti seuraa Ukrainan sotaa hetki hetkeltä.

13.4. 21:10FT: Huolestuneisuus kasvussa Venäjän suurhyökkäyksestä

Financial Times kertoo ukrainalaisiin ja länsimaisiin viranomaislähteisiinsä vedoten, että Venäjä saattaa valmistautua laajamittaiseen hyökkäykseen myöhemmin keväällä tai kesällä.

Suurhyökkäyksen tavoitteena olisi alueiden valtaaminen Donetskin, Hersonin, Luhanskin ja Zaporižžjan alueilta. Venäjä on osittain valloittanut nämä alueet.

Ukrainalaisviranomaiset ovat FT:n mukaan myös huolissaan, että Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä suurkaupunki Harkovaan. Tähän mahdollisesti viittaavat kaupunkiin kohdistuneet raketti-iskut ja runsaslukuiset sotilaiden mobilisoinnit armeijaan.

Ukrainan armeijan komentaja Oleksandr Syrskyi kertoi aiemmin lauantaina, että tilanne itärintamalla on pahentunut huomattavasti viime päivien aikana. Syrskein mukaan Venäjän on voimistanut hyökkäystään merkittävästi maaliskuussa järjestetyn näytösluonteisen presidentinvaalin jälkeen.

13.4.2024

Pääkirjoitus: Pohjolan puolustus ei ole vielä kunnossa – tarve sijoittaa Nato-maiden joukkoja Suomeen on syytä selvittää

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010355088.html

Vahvat maavoimat ja liittolaisten tuki ovat tarpeen varauduttaessa Venäjän uhkaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Harkovaa tuhotaan nyt pommein, joita on lähes mahdoton torjua – 4 teoriaa Venäjän julmista aikeista

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010349959.html

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on ollut Venäjän iskujen kohteena koko sodan ajan. Nyt iskuja tapahtuu kuitenkin päivittäin, vuorokauden ympäri, ukrainalaiset kertovat.

10.4.2024

Ukrainalaisprikaatin puolustus murtui – Venäjän hyökkäys etenee Itä-Ukrainassa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ukrainalaisprikaatin-puolustus-murtui-venajan-hyokkays-etenee-ita-ukrainassa/8914918#gs.7qj69yVenäjän hyökkäys Itä-Ukrainan Donetskin alueella on jälleen edennyt maan joukkojen vallattua Pervomaisken kylän, raportoivat useat lähteet.

Paikallistetun kuvamateriaalin mukaan venäläisjoukot nostivat Venäjän lipun Länsi-Pervomaiskessa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) pitää todennäköisenä, että Venäjä on vallannut kylän kokonaisuudessaan.

Sotaa avoimien lähteiden avulla seuraavan Deep Staten mukaan venäläisjoukot mursivat Ukrainan 59. jalkaväkiprikaatin puolustuksen ja valtasivat kylän.

Lue lisää: ISW: Venäjä on tehnyt suurimman panssarihyökkäyksensä kuukausiin – tämä siitä tiedetään

Ukrainalla vaikea tilanne

Sekä ISW että esimerkiksi Britannian puolustusministeriö ovat äskettäin antaneet lausuntoja, joissa on todettu, että Venäjällä riittänee keväällä voimaa jatkaa hyökkäyksiä kelirikosta huolimatta.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei Ukrainalla ole riittävästi resursseja puolustautua Venäjän mahdollista ja odotettuakin seuraavaa suurhyökkäystä vastaan.Lue myös: Politico: Putin on kuin Suomen väkivaltainen puoliso, joka ei löydä itsestään vikaaMoskovan terroristi-isku: Epäillyt ilmestyivät venäläiseen uutisohjelmaan, "todiste" Ukraina-yhteyksistä löytyi netin kuvapankista

Venäjällä tuskastuttu "äärimmäisen hulluun" taktiikkaan – myös Ukraina käyttää

Kommentti: Onko Ukraina Suomen 1944 tiellä? – Trumpin "kauhea" rauhansuunnitelma on realismia

WP: Tällainen on Trumpin "kauhea sopimus" sodan lopettamiseksi – aikoo painostaa Ukrainaa

Bloomberg: Kiinan sotilaallinen tuki Venäjälle kulissien takana on kasvanut viime aikoina

Naiset aloittivat protestoinnin sotaa vastaan: Kattilat ja pannut kolisevat joka lauantai ikkunoissa ja parvekkeilla

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010345401.html

Venäläisnaiset vastustavat sotaa ja Vladimir Putinin hallintoa metelöimällä kotiensa ikkunoissa ja parvekkeilla lauantaisin.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/7d734e82bbe429652152d2e9c05361b5.jpg.webp

”Nyt tippuivat lopultakin ruusunpunaiset silmälasit” sanovat sotilaiden vaimot Putinin suoran lähetyksen jälkeen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010060396.html

Sotilaiden vaimojen liike rummutti kysymyksiään lähetykseen kaikkien käytössä olleiden viestintäkanavien kautta.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/7684005837e3a400d63dcf6910ab8604.jpg.webp

8.4.2024

Ukraina on onnistunut tuhoamaan ison osan Venäjän laivastosta Mustalla­merellä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010319884.html

Ukraina on tuhonnut yli kolmanneksen Venäjän Mustanmeren laivastosta. Sevastopolin satama tyhjenee loppujen alusten paetessa.

KOMMENTIT

Sami-Juha Keränen

3:02

Ukrainan asevoimat ovat osoittautuneet erinomaiseksi jokaisella osa-alueella. Laivasto ilman laivoja on tuhonnut useita Venäjän tärkeimpiä taistelualuksia ja pakottanut venäläiset puolustuskannelle, jopa pakenemaan. Suunniteltu maihinnousu Odessaan jäi haaveeksi. Samankaltaisia voittoja ilmasodassa vähin omin tappion. Maalla Venäjän aikeet on torjuttu lähes kaikilta osin lukuunottamatta sodan alun aluemenetyksiä joista niistäkin on osa saatu takaisin.
Loistavaa taistelua kaikin puolin kalustoltaan ja miehistöltään alivoimaiselta puolustajalta. Venäjä on onnistunut lähinnä vain terroristi-iskuilla siviilejä kohtaan. Lännen tuki Ukraille tulee jatkua.

Jukka Nissinen

4:54

Aina upeaa kuulla kun rosvo saa nenilleen. Täysin perusteeton, kaikille osapuolille haitallinen sota olisi saatava heti loppumaan. Yleisen oikeuden mukaan rikollisen – siis Venäjän – on korvattava aiheuttamansa vahingot.

Vaikea uskoa että tällainen ihmislaji on edes olemassa kuin putin-venäläinen.

Kemppainen Jorma

3:19

Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Nyt hukkui laivat. Toivottavasti sotarikollinen Putin nukkuu huonosti. Ja Venäjän fiksu väki kääntää aseensa heitä kohden mikä oikein on.

Tutkija Venäjän tappioista: Hyökkäyksen aloittaneista juuri ketään ei ole enää jäljellä

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010339554.html

Eri lähteet kertovat Venäjän rajuista tappioista Ukrainan sodassa.7.4.2024

Lehtitiedot: Ukraina on saamassa aseen, jolla se voi iskeä Murmanskiin asti

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fffc3899-4a5e-4f81-b5e1-12d2b79aae94

Ukrainalla on tämän vuoden kuluessa käytössään drooneja, joilla se voi iskeä tuhansien kilometrien päähän.

KUVA

https://img.ilcdn.fi/diJ2RpmiwnAGHcAt5RFhChp7QGI=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/d4cf1fe64053632d476f257c3d555d025ecc033aeb1eea7b1a1ae53607670abc.jpg

Saksalaislehti Bildin tietojen mukaan Ukrainalla on tämän vuoden kuluessa käytössään drooneja, jotka voivat lentää 2 000 kilometriä tai pidemmälle. Kehitteillä on myös superdrooni, joka lentää jopa 3 300 kilometriä.Näillä drooneilla Ukraina voisi iskeä esimerkiksi Murmanskiin Olenjan tukikohtaan, johon on sijoitettu suuri osa Venäjän strategisista pommikoneista. Tai Novaja Zemljaan, jossa tehtiin neuvostoaikana ydinkokeita ja jossa Venäjä saattaa aloittaa ydinkokeet alueella uudelleen.

Ukraina on jo osoittanut voivansa iskeä yhä syvemmälle Venäjälle. Viimeisin isku kohdistui 1 300 kilmetriä rintamalta sijaitsevaan Nižnekamskin kaupunkiin Tatarstanian tasavallassa. Drooni osui kolmanneksi suurimpaan öljyjalostamoon.

Bildin mukaan Ukraina oli virittänyt Ukrejetin UJ-22-Airborne -droonia, sillä kyseisen droonin pitäisi lentää maksimissaan noin 800 kilometrin päähän.

Ukraina on Bildin lähteiden mukaan siirtynyt liki kokonaan droonisodankäyntiin ja korvaa lennokeilla keskipitkän ja pitkän matkan ohjusten puuttumista. Ukraina on pyytänyt Saksalta Taurus-ohjuksia, mutta Saksa on suhtautunut nihkeästi niiden luovuttamiseen.

5.4.2024

ELINA_VALTONEN_3.PNG

Valtonen Moscow Timesille: Ukrainalla oikeus iskeä Venäjälle

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d4d6b195-0b0d-4803-a67a-476d4ef28329

Suomen ulkoministeri on kommentoinut Ukrainan oikeutta tehdä iskuja Venäjällä.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok) katsoo, että Ukrainalla on oikeus tehdä iskuja Venäjän maaperälle. Hän kommentoi asiaa riippumattomalle venäläislehti Moscow Timesille.

Ukraina on viime viikkoina iskenyt toistuvasti öljynjalostamoihin ja polttoainevarastoihin. Tällä viikolla Ukraina teki iskun myös Tatarstanissa sijaitsevaan drooneja valmistavaan tehtaaseen.

Ukraina on viime viikkoina iskenyt toistuvasti öljynjalostamoihin ja polttoainevarastoihin. Tällä viikolla Ukraina teki iskun myös Tatarstanissa sijaitsevaan drooneja valmistavaan tehtaaseen.

Lue myös

Ukraina iski pidemmälle Venäjän alueelle kuin kertaakaan aiemmin

Valtonen viittaa vastauksessaan YK:n peruskirjaan.

– YK:n peruskirja sallii itsenäisyyttään puolustavan maan hyökätä sotilaallisiin kohteisiin. Jättäisin asian tähän, hän sanoo Moscow Timesille.

Joukkoja Ukrainaan?

Valtoselta kysyttiin myös, voisiko Suomi lähettää sotilaitaan Ukrainaan. Kysymys viittaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin väläyttämään ideaan, että länsimaat saattaisivat lähettää joukkojaan Ukrainaan.

– Tällä hetkellä Suomi ei lähetä joukkojaan Ukrainaan, Valtonen sanoo.

Ulkoministerin mukaan Suomella on kuitenkin velvollisuus keskustella mistä tahansa vaihtoehdoista.

Vastaus Lavroville

Valtonen on aiemminkin puolustanut Ukrainaa ja suhtautunut tiukasti Venäjään.

Iltalehti kysyi Valtoselta sodan eskaloitumisesta jo syyskuussa. Tuolloin hän sanoi yksin Venäjän olevan vastuussa sodan kiihdyttämisestä ja samalla korosti Ukrainan oikeutta puolustautua.

Lue myös

Venäjä uhoaa sodalla – Valtonen sanoo, miksi siitä ei pidä välittää

– Heillä on siihen oikeus YK:n peruskirjan mukaan, ja meillä on oikeus auttaa Ukrainaa kansainvälisten sopimusten ja lakien perusteella, joten tämäkään ei ole eskalaatiota, hän vastasi.

Lokakuussa Valtonen vastasi Iltalehden haastattelussa Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville, jonka mukaan Suomi oli pilannut maineensa liittymällä lännen Venäjä-pakoterintamaan.

Lue myös

Sergei Lavrov haukkui Elina Valtosen lyttyyn – Suomen ulkoministeri täräyttää tiukan vastauksen venäläiselle kollegalleen

– Vastaisin herra Lavroville, että se, että Suomi noudattaa Euroopan unionin asettamia pakotteita yhtenä jäsenmaana, on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, Valtonen sanoo.

– Edelleen pyytäisin herra Lavrovia myötävaikuttamaan siihen, että Venäjä lopettaisi hyökkäyssotansa Ukrainassa ja palaisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja. Kernaasti voisimme sitten istua alas ja keskustella tulevaisuudesta.

Suomen ja Venäjän ulkoministerin tapaamista on kuitenkin turha odottaa.

– Suomi ei ole tässä liikkunut mihinkään, mutta luottamus on kertakaikkisesti rikottu.

Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves riehaantui ylistämään Valtosen Iltalehdelle antamia lausuntoja. Ilves otti asiaan kantaa sosiaalisessa mediassa.

– Suomalainen ulkoministeri, joka vihdoin ärähtää takaisin aina yhtä töykeälle ja moukkamaisesti räksyttävälle Lavroville, on jotain mitä olen odottanut koko elämäni. Kiitos Elina Valtonen. Olet mahtava, Ilves kirjoitti tuolloin.

2.4.2024

Havannan syndrooman taustalta löytyy mahdollisesti GRU:n paha­maineinen 29155-yksikkö

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010330114.html

29155-yksikköä on kutsuttu GRU:n salamurha- ja sabotaasiyksiköksi. Yksikön uskotaan muun muassa olleen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytyksen takana

Länsimaat pääsivät 29155-yksikön jäljille vasta vuonna 2019, kun venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytys paljasti yksikön toimintatapoja.

Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin vuonna 2018 Salisburyssa Britanniassa Neuvostoliiton kehittämällä hermomyrkyllä. 29155-yksikön uskotaan olleen myrkytyksen takana.

Yksikön epäillään jo ennen tätä olleen muun muassa osallisena Montenegron vallankaappausyrityksessä ja myrkyttäneen bulgarialaisen asekauppiaan vuonna 2015.

Vuonna 2019 yhdysvaltalaislehti The New York Times kirjoitti, että yksikkö 29155 oli ollut aktiivinen jo yli vuosikymmenen. Silti harva GRU:n jäsenistäkään tiesi yksiköstä, vaikka se toimi GRU:n alaisuudessa.

Uusia tietoja mystisestä Havanna-syndroomasta – näin Kreml vastaa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010330057.html

Kolmen median yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan salaperäisen Havanna-syndrooman takana on Venäjän sotilastiedustelu.

Kreml on kiistänyt Havanna-syndroomaa koskevan tuoreen raportin tiedot, kertoo Reuters.

Kolmen median yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan salaperäisen Havanna-syndrooman takana on Venäjän sotilastiedustelu.

Latvian Riiassa toimiva ja Venäjään keskittynyt tutkiva verkkojulkaisu The Insider kertoo, että Venäjän sotilastiedustelun GRU:n yksikön 29155 jäsenet oli sijoitettu paikkaan, jossa raportoitiin yhdysvaltalaisten henkilökunnan terveysongelmista.

Tutkimus kesti yhteensä vuoden, ja The Insider teki sen yhteistyössä CBS:n 60 Minutes -ohjelman ja saksalaisen Der Spiegelin kanssa. Raportissa kerrotaan myös, että yksikön 29155 johtavat jäsenet saivat palkintoja ja ylennyksiä työstä, joka liittyi ”ei-tappavien ääniaseiden" kehittämiseen.

Lue lisää: Tällainen on Venäjään yhdistetty satoihin yhdysvaltalais­diplomaatteihin iskenyt mystinen Havanna-syndrooma

Lue lisää: Laaja selvitys: Yhdysvaltalaisten diplomaattien mystisten oireiden aiheuttaja paljastui

Havannan syndroomasta raportoitiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Yhdysvaltain Havannan-lähetystön työntekijät alkoivat saada mystisiä oireita, joihin lukeutuivat migreeni, pahoinvointi, muistikatkokset ja huimaukset.

Selvitystä vuosina 2020–2023 johtanut, nyt eläköitynyt, everstiluutnantti Greg Edgreen sanoo 60 Minutes -ohjelmalle uskovansa, että Venäjä on oireiden takana.

Edgreenin mukaan asian todistaminen tehtiin Yhdysvalloissa kuitenkin erittäin vaikeaksi, sillä ”Yhdysvallat ei halua myöntää vaikeita totuuksia, esimerkiksi sitä, että se on epäonnistunut suojelemaan kansalaisiaan”.

Osa Kuuban pääkaupungissa työskennelleistä raportoi myös oudoista surisevista äänistä ja omituisesta paineesta päänsä sisällä. Usealla uhreista on diagnosoitu sittemmin lieviä aivovammoja, tuore selvitys kertoo. Jotkut uhreista ovat joutuneet lopettamaan työskentelyn valtiolle oireidensa vuoksi.

Kolmen median mukaan uhreja on ollut yli sata. Heidän joukossaan on yhdys­valtalaisten lisäksi myös muutamia kanadalais­viranomaisia. Uhreista moni on Yhdysvaltain tiedustelu­palvelun CIA:n entisiä tai nykyisiä työntekijöitä.

Yhdysvallat julkaisi oman tiedustelututkimuksensa tulokset vuonna 2023. Niissä pidettiin ”hyvin epätodennäköisenä”, että ulkomainen toimija olisi vastuussa Havanna-syndroomasta.

Vuonna 2021 CIA:n johtaja William Burns piti puolestaan ”hyvin todennäköisenä”, että oireet on aiheutettu tarkoituksellisesti ja niiden takana on Venäjän toiminta. Venäjä kiisti osallisuutensa.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia julkaisi raportin, jonka mukaan mukaan oireet olivat yhteneväiset sen kanssa, että työntekijät olisivat joutuneet suunnatun mikroaaltoenergian kohteeksi.

Tuoreen mukaan Havanna-syndrooman oireita on saattanut ilmetä jo ennen vuotta 2016. Kuuban jälkeen Havannan syndroomaa vastaavista oireista raportoitiin myös muualta maailmasta. Oireista on raportoitu ainakin Saksassa, Vietnamissa, Uzbekistanissa, Britanniassa, Itävallassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.TÄLLAINEN ON HAVANNA-SYNDROOMA: ENERGIA-ASEEN VAIKUTUS

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010329973.htmlLue lisää: Laaja selvitys: Yhdysvaltalaisten diplomaattien mystisten oireiden aiheuttaja paljastui

Saksalaisen Der Spiegel -lehden, yhdysvaltalaisen CBS:n 60 Minutes -uutisohjelman ja venäläisen tutkivan verkkosivuston The Insiderin Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä julkaistu selvitys löysi todisteita, joiden perusteella syndrooman oireet olisivat peräisin Venäjän sotilastiedustelun GRU:n käyttämistä energia-aseista.

Lue lisää: Erikoiset ”äänihyökkäykset” hiertävät – Yhdysvallat kotiuttaa nyt lähetystönsä väkeä Kuubasta

Lue lisää: Varapresidentti Kamala Harrisin lento viivästyi Vietnamissa raportoitujen ”Havannan syndrooman” tapausten vuoksiKOMMENTIT

Donau

1.4. 13:18

Venäjän toiminnasta paljastuu koko ajan yhä häikäilemättömämpiä piirteitä. Suomessa ja Euroopassa pitäisi nyt kaikkien tajuta, että paras keino suojautua Venäjän aggressioilta on tukea enemmän Ukrainaa. Putin ei pysähdy kuin voimalla.Josef Teräksinen1.4. 13:20

Tälläisia erilaisia energia-aseita (mm. ultraääniaseita) on kehitetty ja uskon, että Venäjä niitä varmaan käyttää, kuten käyttää esim. novitshok-hermomyrkkyä mm. housujen ja ovenkahvojen myrkyttämiseen.

Jos ko. asetta käytetään henkilöön kohdistetusti ja hetkellisesti sen havaitseminen ja jäljittäminen on mahdotonta. Käskyt kuitenkin tulevat kuuluisalta kalsarimyrkyttäjältä Vladimirilta.

Ääni keskeltä

1.4. 13:02

Luulisi, että tuo saataisiin ainakin jatkossa kiinni sensoreilla. Toki vaikuttamista voidaan tehdä kotiosoitteissakin mikä lisää työtä. Jos oireita vielä tulee niin sitten kuvaan tulevat myrkyt kuten Venäläisillä ja P-Korealla on ollut tapana. Mitään pidäkkeitähän noilla mailla ei ole moraalisessa mielessä kuten ei ole Kiinallakaan.28.3.2024

Oliko Moskovan isku sittenkin Kremlin lavastama? Tutkija: Putin jäätyi

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8a053972-bb6f-4978-990d-5f4c32606655

Perjantaina 22. maaliskuuta Crocus City Hall -ostoskeskuksessa tapahtuneessa hyökkäyksessä on Venäjän viranomaisten mukaan kuollut ainakin 137 ihmistä.

Vastuun iskusta on ottanut ääri-islamistinen Isis-K, mutta virallisesti Venäjä ei ole maininnut terroriryhmää, vaan on pyrkinyt vierittämään vastuun tragediasta Ukrainalle.

Lähes neljännesvuosisata sitten Venäjällä tapahtunut kerrostalopommitusten sarja on noussut jälleen esiin riippumattomissa venäläismedioissa Moskovan lähellä perjantaina tapahtuneen terrori-iskun jälkeen.

Vuonna 1999 tapahtuneissa kerrostalopommituksissa sai surmansa yli 300 ihmistä. Iskujen on spekuloitu jopa olleen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n järjestämiä.

Pommi-iskut toivat tuolloin Venäjän pääministerinä toimineen Vladimir Putinin julkisuuden valokeilaan, ja hän käytti tilanteen hyväkseen syyttämällä niistä tšetšeenikapinallisia. Se antoi syyn aloittaa toinen sota Tšetšeniassa ja nosti Putinin valtaisaan kansansuosioon.Lue myös

Näin Venäjä yrittää kääntää Moskovan iskun Ukrainan syyksi

Lue myös

Järkyttävät kuvat: Venäjä esitteli iskusta epäiltyjä rajusti pahoinpideltyinäUKRAINASSA OTETTU KIINNI VENÄJÄN VAKOOJIA

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/66693c14-b59c-4f4f-874d-e8c4e6d95221Tähän juttuun on koottu Ukrainan sodan keskeisimmät tapahtumat keskiviikolta 27. maaliskuuta. Kyseessä on sodan 763. päivä.

Ukrainan turvallisuuspalvelu: Kaksi Venäjän vakoojaa kiinniotettuna

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU kertoi keskiviikkona ottaneensa kiinni kaksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n vakoojaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Kiinniotettuja henkilöitä syytetään arkaluonteisten sotilaallisten kohteiden sijaintien luovuttamisesta Venäjälle.

SBU:n mukaan molemmat kiinniotetut henkilöt olivat jääneet ”rysän päältä” kiinni heidän vakoillessaan potentiaalisia kohteita Venäjän ilmahyökkäyksille. Toinen epäillyistä oli myös kuvannut ukrainalaista lämpövoimalaa auttaakseen Venäjää sen pommituksissa Ukrainan energiainfrastruktuuria kohtaan.

– Rikolliset yrittivät paikantaa ukrainalaisjoukkojen sijainteja ja sen jälkeen lähettää miehittäjille tarvittavat koordinaatit ilmahyökkäystä varten, SBU:n tiedotteessa kerrottiin.

AFP:n mukaan Ukrainan hallitus on sodan alun jälkeen käynnistänyt tuhansia rikostutkimuksia sellaisia henkilöitä kohtaan, joiden epäillään tehneen yhteistyötä Venäjän hallinnon kanssa.

Molempia epäiltyjä syytetään yhteistyöstä Venäjän kanssa ja heitä uhkaa elinkautinen vankeustuomio.

Asiantuntijat varoittavat Venäjän härskistä sumutuksesta

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/63538671-430d-4c0b-90e8-d6cfc2670ebb

”Vaikka Moskovan tapahtuma on traaginen, ei se saa viedä huomiota sodalta, jota Venäjä käy Ukrainaa vastaan”, sanoo apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Ukrainan tiedustelupomo: Venäjä tiesi terroriteon suunnittelusta jo helmikuussa

Venäjän tiedustelupalvelut ovat olleet tietoisia Moskovan terroriteon suunnittelusta helmikuusta asti, sanoo Ukrainan sotilastiedustelun (GUR) päällikkö Kyrylo Budanov Ukrainan kansallisen uutistoimisto Ukrinformin mukaan.

Hänen mukaansa tiedustelupalvelu on ollut tietoinen iskusuunnitelmasta viimeistään 15. helmikuuta. Budanovin mukaan tieto oli tullut Moskovaan Syyrian kautta.

Lue myös: Konkaripoliisit arvioivat Moskovan konserttisalin kohuvideon – huomio kiinnittyi lavalle: "Ristiriitainen juttu"

Budanov spekuloi myös sitä, miksi Venäjän viranomaiset eivät puuttuneet tietoon. Hänen mukaansa yksi selitys on Kremlin sisäinen valtataistelu. Toisena selityksenä hän esittää sitä, että Kreml oli aliarvioinut hyökkäyksen mittakaavan, odottaen jotain pienempää iskua, josta syyttää Ukrainaa.

Budanov lyttää Venäjän syytökset Ukrainan osallisuudesta terroritekoon hölynpölynä ja ilmoittaa, ettei hyväksy siviileihin kohdistunutta terrorismia edes vihollisvaltion kohdalla.

Marija Zaharova: "Äärimmäisen vaikea uskoa Isiksen tehneen Moskovan konserttisali-iskun"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/marija-zaharova-aarimmaisen-vaikea-uskoa-isiksen-tehneen-moskovan-konserttisali-iskun/8907136#gs.72c1ee

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti asettaneet kyseenalaiseksi länsimaisten tiedustelupalvelujen väitteet, joiden mukaan iskun takana olisi ollut äärijärjestö Isis.

KUVAhttps://im.mtvuutiset.fi/image/8907442/landscape16_9/792/446/4c9bfd654bc2a933b605985f1ad9d5d0/OS/aop-marija-zaharova-2024.jpgVenäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi tänään, että on "äärimmäisen vaikea uskoa" Isiksen pystyneen tekemään viime perjantaina ainakin 140 ihmistä tappaneen iskun moskovalaiseen konserttisaliin. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti asettaneet kyseenalaiseksi länsimaisten tiedustelupalvelujen väitteet, joiden mukaan iskun takana olisi ollut äärijärjestö Isis. Venäjän viranomaiset ovat sen sijaan ehdottaneet, että iskun takan olisi Ukraina. 

25.3.2024

Poliisi­hallitus varoittaa: Tämä on Venäjän todennäköinen tavoite Suomessa – myös Supo lausui itä­rajan käännytys­laista

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010315479.html

Itärajan poikkeuslain lausuntoaika päättyy maanantaina. IS kävi läpi lakiluonnoksesta annettuja lausuntoja. Esimerkiksi Suojelupoliisi kuvaa lakia välttämättömäksi Suomen turvallisuuden takia.

Venäjän on mahdollista lähettää Suomeen turvallisuutta vaarantavia henkilöitä rikollisista Venäjän valtiollisiin toimijoihin, jopa

sotilaisiin, kun maahantulo ei ole viranomaisten kontrollissa.

FIN_-ITARAJA_1.PNG

23.3.2024

Ifax: 11 henkilöä otettu kiinni Moskovan iskuun liittyen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tass-kaksi-moskovan-hyokkayksesta-epailtya-on-otettu-kiinni/8904128#gs.693slqYhteensä kiinni on otettu 11 henkilöä.

Venäjän valtionduuman edustaja Alexander Hinshteinin kertoi aiemmin Tassin mukaan, että kaksi epäiltyä on otettu kiinni Venäjän Brjanskin alueella, joka sijaitsee Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla Lounais-Venäjällä.

Muut epäillyt pakenivat jalan läheiseen metsään, Hinshtein sanoo Tassin mukaan.

Brjanskin alue sijaitsee yli 300 kilometrin päässä Moskovasta.

Konserttisalihyökkäyksessä kuoli ainakin 60 ihmistä, minkä lisäksi Venäjän terveysministerin mukaan sairaalahoidossa on 115 ihmistä.

Terroristijärjestö Isis väittää tehneensä hyökkäyksen. Yhdysvaltalaismedia New York Timesin mukaan Yhdysvalloilla on tiedustelutietoa, joka vahvistaa Isisin väitteen.

Lue myös: Putin tuomitsi lännen varoitukset terrori-iskusta "kiristykseksi ja pelotteluksi" vain päiviä ennen Moskovan hyökkäystä

Tämä Moskovan joukkoaTass: Kaksi Moskovan hyökkäyksestä epäiltyä on otettu kiinnimpumisesta nyt tiedetään – Isis ilmoittanut olevansa teon takana

Silminnäkijä kertoo Moskovan konsertti-iskusta

Näin joukkoampuminen Moskovassa on tuomittu maailmalla – Putin ei ole kommentoinut vielä julkisesti

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja: Moskovan konserttisalihyökkäys tuo mieleen vuoden 2002 tapahtumat

Ukraina-kytkös haluttiin luoda heti Venäjän somessa: Kohina "valkoisesta minibussista" konserttisalin parkkipaikalla

Lue lisää aiheesta:

Moskovan konsertti-isku Venäjä Moskova Ulkomaat

Stubb ja Orpo kommentoivat Moskovan iskua09:58

Tällä autolla Moskovan epäiltyjen hyökkääjien uskotaan paenneen – auto myytiin viikko sitten09:46

Putin tuomitsi lännen varoitukset terrori-iskusta "kiristykseksi ja pelotteluksi" vain päiviä ennen Moskovan hyökkäystä08:35

Kuolonuhreja jo 93 – tämä Moskovan joukkoampumisesta nyt tiedetäänPe 22.3.

Kuolonuhreja jo 93 – tämä Moskovan joukkoampumisesta nyt tiedetään

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/konserttipaikalla-moskovan-lahella-ampumavalikohtaus-venalaismedian-mukaan-useita-kuollut/8903900#gs.694ckq

Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut joukkoampumisen tekijäksi. Venäjä ja Ukraina ovat puolestaan syyttäneet konserttisaliin tehdystä iskusta toisiaan.

Moskovassa perjantaina tehdyssä joukkoampumisessa kuolleiden määrä on noussut 93:een, sanoo tutkintakomitea venäläisuutistoimistojen mukaan.

Kolme kuolleista on lapsia, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria, joka kertoo saaneensa tiedot paikallisilta terveysviranomaisilta.

Tutkintakomitean mukaan kuolonuhrien ruumiita tutkitaan parhaillaan. Komitea varoittaa uhriluvun voivan vielä nousta.

Venäjän terveysministerin Mihail Murashkon mukaan hyökkäyksen jäljiltä on viety sairaalahoitoon 115 ihmistä. Sairaalahoitoa vaativien joukossa on viisi lasta, joista yhden tila on vakava. Loput potilaat ovat aikuisia, joista 60:n tilaa kuvaillaan vakavaksi.

Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut joukkoampumisen tekijäksi. Isis ilmoitti lisäksi hyökkääjien vetäytyneen turvallisesti tukikohtaansa. Äärijärjestö ei ole maininnut hyökkääjien lukumäärä.

Lue myös: Ifax: 11 henkilöä otettu kiinni Moskovan iskuun liittyen

Venäjän federaation tutkintakomitea julkaisi videon aseista ja hylsyistä, mitkä löydettiin tapahtumapaikalta terrori-iskun jälkeen. Tutkijat löysivät ampumapaikalta muun muassa aseita, hylsyjä ja lippaita.

Videon voit katsoa tämän jutun alusta.

Venäjä ja Ukraina ovat puolestaan syyttäneet iskusta toisiaan ja Ukrainan tiedustelupalvelu oli sanonut Venäjän haluavan laajentaa sotaa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan iskuun osallistui ainakin neljä ihmistä. Maastopukuiset hyökkääjät avasivat konserttisalissa tulen, minkä jälkeen rakennuksessa levisi tulipalo. Asia selviää videolta, jonka aitouden BBC on todentanut.

Ampumisen yhteydessä rakennuksessa olisi mediatietojen mukaan tapahtunut räjähdyksiä. Uutistoimisto Interfaxin mukaan hyökkääjiä saattoi olla jopa viisi.

Venäjän uudet neuvottelut herättävät kysymyksiä Suomessa – näin asian­tuntijat arvioivat

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010309251.htmlMihin Venäjä pyrkii helpottaessaan Afrikan, Aasian ja Lähi-idän maiden viisumivapautta?

Kreml: Venäjä on sodassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010293047.htmlIS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa sekä siihen liittyviä tapahtumia Venäjällä.

Kreml: Venäjä on sodassa

Venäjä ei käy Ukrainassa enää "erikoisoperaatiota" vaan on sodassa lännen liityttyä Ukrainan puolelle, totesi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov perjantaina TASSin mukaan.

Peskovin mukaan Venäjä ei voi sallia rajojensa lähellä valtiota, joka on valmis kaikin keinoin ottamaan Krimin hallintaansa.

- Olemme sotatilassa. Kaikki alkoi sotilaallisena erikoisoperaationa, mutta kun liittouma muodostui ja länsi liittyi osalliseksi Ukrainan puolelle, niin tästä muodostui sota, Peskov sanoi lehtihaastattelussa.

- Olen täysin vakuuttunut siitä. Jokaisen pitäisi tajuta tämä sisäistääkseen motivaationsa.

Peskov sanoi Venäjän aikovan "vapauttaa" kaikki "uudet alueet" taatakseen siellä asuvien turvallisuuden. Peskov viittasi Venäjän valtaamiin neljään Ukrainan alueeseen.

Myös muun muassa presidentti Vladimir Putin on hiljattain käyttänyt sanaa sota puhuessaan Ukrainan tilanteesta, vaikka sanaa välteltiin aiemmin.

Ajatuksia Suomen varautumisesta itärajalla

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2024/03/ajatuksia-suomen-varautumisesta.htmlMuutama ajatus valmisteilla olevasta poikkeuslaista sekä varautumisesta itärajalla. Pääministeri Petteri Orpon johtama hallitus on valmistellut poikkeuslakia Suomen ja Venäjän väliselle rajalle, joka mahdollistaisi turvapaikanhakijoiden käännyttämisen rajalla tietyin rajoituksin. (1)

Lähteet:

1. https://yle.fi/a/74-20079317

2. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010124913.html

3. https://www.religion.in.ua/news/ukrainian_news/25721-v-slavyanske-pogib-ponomar-kievo-pecherskoj-lavry-komandovavshij-otryadom-povstancev.html

4. https://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/a/2016012621021223Voislav Tordenin tapauksesta lähteineen:

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2023/12/kuka-on-voislav-torden-ehka-sen-jalkeen.html

Krimin niemimaan miehityksestä sekä “venäläisen kevään” etenemisestä lähteineen:

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2024/02/asiantuntijalausunto-vuosikymmenen.html

https://vartiopaikalla.blogspot.com/2024/03/tie-sotaan-venalainen-kevat-donbasissa.htmlRAUHAN VETERAANI

https://rauhanveteraani.net/tag/asevarustelu/

Sota vahvistaa Putinin valtaa, Natoa ja asebisnestä

Putinin hyökkäyssodan vaikutukset Suomeen ja yli 200 vuotta puolueettomana kukoistaneeseen Ruotsiin ovat olleet tuhoisat, mutta paljon hirvittävämpää on ollut ukrainalaisten ja Ukrainan tuhoaminen ja pakolaisten kärsimys. Venäjän kansalaisia on kuollut ja vammautunut kymmeniä tuhansia, enemmän kuin yli 8 vuotta jatkuneessa Afganistanin sodassa. Pietarissa ja Moskovassa ei protestoida mm. siksi, että rintamalle on komennettu lähinnä syrjäseutujen asukkaita ja vähemmistökansojen jäseniä. Samoin vierastyöläisiä, jos erehtyvät ottamaan Venäjän kansalaisuuden.

Hyökkäyssota Ukrainaan ei palvele Venäjän valtiota tai kansalaisia vaan Putinin hallintoa, sillä opposition suu on tukittu lakisääteisesti, sodanvastustajia vangittu yli tuhat, ja tuomiot ovat pitkiä. Väkivaltakoneisto kasvaa: oppositiota vastaan taistelee FSB:ssa, Rosgvardijassa, sisäministeriön joukoissa toista miljoonaa hyvin varusteltua ja palkattua ihmistä, siis enemmän kuin Ukrainan sodassa. Oppositio ja potentiaaliset vastustajat ovat paenneet ulkomaille, loput pelkäävät joutumista sotaan ja syytteitä ”armeijan halventamisesta”. Pelätään myös 6 kk sotapalvelun jälkeen armahdettuja rikollisia, jotka ovat murhanneet asukkaita eri paikkakunnilla. Uudessa budjetissa Putin satsaa aseteollisuuteen ja koneenrakennukseen. Tätä sotateollisen kompleksin jälleenrakentamista arvioi kiinnostavasti Nezavisimaja gazetan päätoimittaja Konstantin Remtšukov Živoi gvozdin haastattelussa 19.2.2

16.3.2024

Suomen asevarikot eivät vakuuta

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/suomen-asevarikot-eivat-vakuuta/

Suomen asevarikot eivät vakuuta

Koronan yllättäessä asiantuntijat vakuuttivat meille, että maskien ja muiden tarvikkeiden varmuusvarastot riittävät kaikille. Väitteet eivät kuitenkaan perustuneet faktoihin, tarvikkeita oli aivan liian vähän ja ne olivat vääränlaisia. Vasta tositilanteessa herättiin ja tarvikkeita alettiin hankkia paniikissa hintaan mihin tahansa.

Nyt sitten odotellaan, että Venäjä hyökkää johonkin Nato maahan, jonka jälkeen alamme paniikissa hankkia lisää aseita mihin hintaan hyvänsä. Yleensä kysynnän kasvaessa toimitusajat venyvät ja hinnat nousevat.

Asiantuntijat vakuuttelevat, että Suomi on hyvin varautunut sotilaallisiin uhkiin ja varmuusvarastot riittävät, mutta onko Suomen armeijan teknologia ajan tasalla? Ukrainan sota on osoittanut, että sodan teknologia on muuttunut järkyttävän paljon toisen maailmansodan ajoista.

Esimerkiksi maavoimien katapultilla ammuttava kahdeksan vuotta vanha Orbiter-lennokkijärjestelmä vaikuttaa kivikauden tekniikalta Ukrainassa nyt käytössä olevaan drone-teknologiaan verrattuna.

Puolustusvoimien ei tietysti ole viisasta kertoa kaikkia yksityiskohtia lehdistölle, mutta julkisuuteen vuotaneiden tietojen pohjalta vaikuttaa siltä, että aivan liian vähän rahaa ja resursseja panostetaan erilaisiin ohjuksiin, drone-tekniikkaan, robotiikkaan, tekoälyyn, sukellusveneisiin ja hybridisodankäyntiin.

Tietysti uusia F-35 hävittäjiä ja merivoimien aluksia tarvitaan, mutta ne vetävät vihollisen ohjuksia puoleensa kuin magneetit – aivan samoin kuin suuret keskitetyt asevarikot ja voimalaitokset.

Tässä mielessä nykyaikaisin asein varustetut maavoimien liikkuvat yksiköt, ohjuspatterit ja hajautetut pienet asevarikot toimivat paremmin pelotteena hyökkääjää vastaan, kuin visuaalisesti näyttävät hävittäjät ja sota-alukset.

Tärkeitä hankintoja on kyllä tehty, mutta investoinnit ovat käytännössä olleet minimaalisia. Kun katsoo sotaa Ukrainassa, niin tutkia ja ilmatorjuntaohjuksia tarvitaan todella paljon, jotta yksi vihollisen ohjus tai hävittäjä saadaan ammuttua alas. Panostamme aivan liian vähän siihen aseteknologiaan, jolla Ukrainan sodassa on saatu menestystä aikaan.

On kummallista, että Venäjän uhkaa ei tunnistettu Länsi-Euroopassa viimeistään siinä vaiheessa kun Putin hyökkäsi Krimille 2014, vaikka Putin on toiminut alusta lähtien tarkalleen saman diktaattorin käsikirjan mukaan kuin Hitler ja muut hengenheimolaiset.

Kaikkien havaittavissa olevien merkkien perusteella voidaan nähdä, että Venäjä valmistautuu pitkään veriseen sotaan. Siitä huolimatta, Länsi-Euroopan maat eivät vieläkään ota ilmiselviä merkkejä todesta. Ukrainan armeijan tukea pihdataan ja investointeja omiin puolustusvoimiin ja aseteknologiaan jarrutellaan.

Putin tietysti toivoo, että EU- ja Nato-maissa resurssit laitetaan ilmastonmuutokset torjuntaan, kun Venäjällä rahat laitetaan armeijan kehittämiseen. EU:n komission arvion mukaan pelkästään Suomen on maksettava 25 miljardia euroa vuodessa, jos ympäristötavoitteet halutaan saavuttaa.

Ikävä kyllä tärkeästä elinympäristömme suojelusta ei ole kerrassaan mitään hyötyä meille ihmisille, jos Eurooppa tuhotaan ydinaseiden avulla. Yksistään Ukrainan sodan aiheuttamien ympäristötuhojen kompensointi on suunnaton tehtävä, johon Venäjä tuskin vapaaehtoisesti osallistuu.

Ainoa keino estää sodan laajentuminen on vahvistaa merkittävästi Suomen ja muiden Euroopan Nato maiden omaa puolustusvalmiutta; sekä kehittää aseteknologiaa niin paljon, jotta diktaattorit ymmärtävät häviävänsä. Nato on 24 kertaa suurempi talousmahti kuin Venäjä, tässä mielessä kyse on vain halusta ja johtajuudesta.

Antti Roine, Ulvila, 3.3.2024
_________________________________________
JULKAISTU:
4.3.2024 Suomenmaa
5.3.2024 Forssan Lehti
6.3.2024 Ulvilan Seut