Share |

Pöytätennis: TopSpinBiomekaniikka

_______________________________________________________________________________

BIOMEKANIIKKA (URHEILUSUORITUSTA TUTKIVA FYSIKAALINEN TIEDE)

Katsojasta saattaa näyttää siltä, että  kämmentopspin lyödään pelkästään mailaa pitelevällä kädellä. Tämä on kuitenkin harhakuva, sillä huippupelaajan spinnissä lyönti  lähtee jaloista, niiden heilahtaessa  hieman eteenpäin.  Samanaikaisesti  etukumaraan taivutettu vartalo sekin kiertyy eteenpäin, mikä  edesauttaa lyönnin hallintaa (varmuutta) ja kovan yläkierteen aikaansaamista.  Vartalon liikkeen kanssa koordinoitu käden eri osien kiihtyvä liike vauhdittaa ja ohjaa pallon ”oikeaan osoitteeseen” eli pöytään.

--------------------------------------------------------------------------------------

HUOM: Vartalon painopisteen siirtyessä (oikeakätisellä pelaajalla) oikealta jalalta vasemmalle ja jalkojen siirtyessä hieman eteenpäin, vartalon painon tulee levätä tukijajalan (vasen) päällä eli ”pönkällä”, lantion kiertyessä eteenpäin ja sitä seuraavan käden eri osien koordinoidun liikkeen tehdessä varsinaisen lyöntisuorituksen.

Periaatteessa suoritusta voidaan verrata keihäänheittoon, jossa keihäs lähtee pitkälle (mikäli se saadaan oikeaan asentoon) silloin kun tukijalka ei petä tai liiku eli heittoliikkeen voimantuotto (keihään lähtönopeus) on optimaalinen.

Näin myös pingiksessä, ”painopistejalka” ei saa liikkua tai liukua (ennen lyöntisuoritusta tapahtuneen eteenpäin siirtymisen jälkeen) lattialla lantion kiertyessä ja lyöntisuorituksen edetessä,  ”pönkältä” lähtenyt kämmenspinni on tehokkaampi kuin ”pehmospinni” kuten myös varmempi ja kierteisempi kuin ”liiaksi kädellä” tapahtunut ”pesäpallolyöntiä muistuttava” laakaveto.

 Voimantuoton (vauhti), kierteen ja hallinnan (varmuus) kannalta tarkasteltuna kämmenspinni on siis tehtävä ”paikaltaan” (kun lyöntiasento on ensin saavutettu) eli tukijalan ylitse lantionkiertoa hyödyntäen eli ”pönkältä” kuten yleisurheilussa puhutaan.

------------------------------------------------------------------------------------------

Jos esimerkiksi kämmenellä tehty topspin-lyönti vastustajan yläkierteisestä palautuksesta (blokeeraus, kontraus, spinni) jää ns. vajaaksi tai tapahtuu pelkästään pelikäden liikkeellä, suoritus useimmiten epäonnistuu. Pelkällä kädellä ja liian pystyllä vartalolla tehty vauhdikas topspin- lyönti menee usein laakana pitkäksi (pöydän yli), koska pelaaja ei pääse ns. pallon päälle. Kovasta alakierteisestä palautuksesta pelaajan mailan liike alkaa alempaa (suunnilleen polvien korkeudelta) ja vartalo heilahtaa enemmän ylöspäin.

Alla olevassa kuvassa Uuden Seelannin Sarah Her-Lee ja Unkarin entinen maajoukkuepalaaja Dora Kurimay näyttävät oikeaoppista vartalon taivutusta kämmen topspin-lyönnissä. Jälkimmäisen kissamaisen pehmeää liikehdintää ja vartalon käyttöä voimme ihailla pingiksen esittely-tilaisuudessa (VIDEO, 6 min).

vartalon_kaytto.jpg



Kämmenlyönnin biomekaniikkaa

Katso tämä VIDEO:

Katso videolta, miten kämmenlyönnissä vartalon tulee kiertyä eteenpäin ja miten jalat hypähtävät mukana (lyhyesti lattian tasolla) lyönnin edistyessä. Jos kämmenspinni lyödään pelkästään kädellä (ilman vartalon kiertoa ja koordinoitua jalkojen liikettä) , yläkierre (topspin) ja lyönnin hallinta (varmuus) ovat puutteellisia ja lyönti lähtee helposti ”laakana” (”pesäpallolyönti”).

Videolla näet oikeaoppista treeniä, ja huomaa, että koutsi vielä näyttää mallia!

-----------------------------------------------------------------------------------------

KÄMMEN(FH)-TOPSPIN-LYÖNNIN BIOMEKANIIKKA

TopSpin-lyönti sivulla olen tarkastellut (KUVA 1) kämmen(FH)-spinniä käden liikeradan kannalta eli olkavarren, käsivarren ja ranteen tehtäviä sekä mailakulmaa ja mailan ja pallon hipaisukosketuksen  optimaalista osumakohtaa kellotaulun avulla. Tiedämme myös, että sanonta ”topspin-lyönti lähtee jaloista” on paikkansa pitävä. Kuitenkin, ennenkuin voidaan tehdä ”täydellinen” topspin, on opeteltava käden eri osien, ajallisesti oikein koordinoidut, olkavarren, kyynärvarren (käsivarren) ja ranteen liikesuoritukset. Topspin-lyöntisuorituksen voimantuotto ja lyönnin alkuvaiheen kiihdytys tapahtuvat tietysti jalkojen ja vartalonkierron avulla. Lyönnin nopeus, kierre ja hallinta (varmuus) puolestaan tapahtuu kinemaattisen ketjun  eri osien, olkavarren, kyynärvarren, ranteen ja sormien, biomekaanisesti optimaalisella toiminnalla.

[Yläkierteisen kämmenperuslyönnin harjoittelun yhteydessä on jo opittu (oikeakätisen pelaajan) vartalon painopisteen siirtyminen lyönnin edistyessä oikealta jalalta vasemmalle jalalle sekä vartalon kierto ylös- ja eteenpäin koukisteluilta polvilta (polvikulma suunnilleen 90 ja 180 asteen puolessavälissä). Eri tyyppisten topspin-lyöntien (altsusta, yltsystä ja topspiniä vastaan) lähtöasentojen sopivat polvikulmat ja vartalon kierrot sekä lyöntisuoritus  kokonaisuutena on harjoiteltava, lyöntitekniikan vakiinnuttamisen vaatimien suurien toistomäärien takia pallolaatikkotreenillä]

 

Käden liikkeen fysiikkaa: biomekaniikka, kinemaattinen ketju ja mailan kärkinopeus

Tarkastellaan aluksi kämmenspinniä pelkästään käden eri osien tehtävien kannalta. Biomekaniikka ja ns. kinemaattisen ketjun liikelaki sovellettuna pöytätennikseen: ”kun ketjun ensimmäisen jäsenen (olkavarsi) vauhdin kiihtyessä siihen liittyy lyönnin loppuvaiheessa toisen jäsenen (kyynärvarsi) liike ja pallon kohtaushetkellä ranteen (ja sormien) sekä lopuksi mailan kärjen liike, saavutetaan ketjun uloimmassa (viimeisessä) osassa (mailan kärjessä) suurin mahdollinen nopeus.”  Tämä ns. kärkinopeus on maksimaalinen käytettyyn voimaan suhteutettuna, mikäli kinemaattisen ketjun jäsenet ovat toimineet optimaalisesti  eli ajallisesti oikein koordinoituina liikesuoritusta kiihdyttäen.

[Biomekaanisesti optimaalista käden eri osien liikesuoritusta on syytä harjoitella aluksi ilman sparraajaa: pelaaja pudottaa pallon pöydälle ja lyö pompusta nopean spinnin  pallon päältä keskittyen siihen, että lyöntiliike on nopeimmillaan palloa kohdatessa. Aloitetaan kuitenkin mielikuvaharjoittelulla (siis ensin ilman palloa) käden eri osien ajallisesti koordinoidulla liikesuorituksella HITAALLA vauhdilla, sitten otetaan mukaan vartalon (ETEENPÄIN tapahtuva) kierto (voimantuotto jaloilla ja täydellisempi vartalonkierto otetaan vasta PALLOLAATIKOLLA). Mielikuvaharjoittelun jälkeen tehdään (pompusta lyöty) spinni aluksi hitaalla vauhdilla ja kun se sujuu, nopeutetaan, ja lopuksi vedetään ”tappospinnejä”!]

 

Voimantuotto jaloilla, vartalonkierto ja käden liike pallolaatikko-treenillä

Koska topspin-lyöntien tekniikkaharjoittelu, altsusta, yltsystä ja topspiniä vastaan, vaatii suuren toistomäärän lyöntien vakiinnuttamiseksi, pallolaatikon käyttö treeneissä on välttämätöntä.

Biomekaniikan ja kinemaattisen ketjun liikekiihtyvyyden periaatetta ajatellen, on helppo ymmärtää edellä esitetty väittämä: ”topspin-lyönti lähtee jaloista.”  Lyönti tehdään ylös- ja eteenpäin koukistetuilta polvilta (altsua vastaan polvikulma voi olla jopa 90 astetta, yltsyä vastaan kulma on tietysti suurempi, jolloin vartalon liike on enemmän eteenpäin). Näin siis jalkojen voimantuottoon liittyy vartalon kiertoliike ja siihen taas jo edellä kuvattu käden eri osien koordinoidusti kiihtyvä liike.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEO (esittelyssä erityisesti loop altsusta):

Ma Long esittelee topspin-lyöntiä,  samalla sivulla alempana Zhang Jike Loop (altsua vastaan).

Huomaa Jiken mailakäden puoleisen jalan polvikulma (90 astetta) ja tehokas vartalon käyttö.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kun kämmenspinni lyödään yltsyä (blokeerausta) vastaan tai kun vedetään nopea ja vauhdikas loop altsusta, pallon pompun lakipisteestä tai hieman laskevaan palloon, vartalonkierto tapahtuu enemmän eteenpäin kuin niin sanotussa kierrespinnissä (altsusta lyötynä), jossa lyödään pompun lakipisteestä lentoradallaan laskevaan palloon (esim. pöydän tason korkeudelta tai jopa alempaa).

Vastaspinni (topspiniä vastaan) ja eri tyyppiset blokeeraukset

Vastaspinnissä (topspiniä vastaan) lyönti (läheltä pöytää) vedetään pompusta nousevaan palloon ja jalkojen etäisyys toisistaan on oltava suurempi kuin olkapäiden leveys, jotta jalkojen, vartalon ja käden eri osien liike voisi olla optimaalisesti koordinoitu riittävän nopeuden aikaansaamiseksi vastustajan jo palloon laittaman topspinin voittamiseksi.

Vastustajan topspin-lyönti voidaan tietysti vaihtoehtoisesti palauttaa joko ”lyhyt vastaspinillä” (koukussa oleva käsi ja ranne tekevät työn), ”oikealla” blokeerauksella (olkavarren lyhyt liike, kosketushetkellä hallinta ranteen avulla), ”pysäyttämisblokilla”  (maila vain eteen sopivalla kulmalla), pystyleikkauksella (mailanliike alaspäin pystyllä tai lievästi suljetulla mailalla). Jos  vastustajan spinni tulee ”elkow-kohtaan” (pelikäden kyynärpäätä kohti), voi ”tökkiblokki” rystyllä tai kämmenellä olla ainoa mahdollisuus!

-------------------------------------------------------------------------------------------

KUVA #1.  Lyönnin lähtöasento FH-loopissa (topspin alakierteestä, oikealla): mailakäden polvikulma voi olla lähellä suoraa kulmaa (90 astetta) ja maila polvien korkeudella. Valmistauduttaessa lyömään FH-topspin yläkierteestä (vasen), vartalon asento on pystympi (polvikulma 90 ja 180 asteen välimailla), maila korkeammalla  (vyötärön tasolla) ja jalkojen etäisyys toisistaan on suurempi kuin loopissa  eli leveämpi kuin pelaajan hartioiden leveys. Myös mailan lähtökulma (ja tietysti myös hipaisukosketuksessa) on pienempi yltsyä (blokeeraus tai topspin) vastaan spinnatessa.

vastaspin_loop.jpg

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEO: Ma Long esittelee topspin-lyöntiä, KATSO samalla sivulla alempana Zhang Jike Loop (altsua vastaan). Huomaa mailakäden puoleinen polvikulma (noin 90 astetta) altsusta lyötäessä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

KUVA #2.  Mailakulma nopeassa topspinissä yläkierrettä vastaan on lähellä 45 astetta.

kulma45.jpg

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

KUVA #3.  Nopea topspin blokeerauksesta: lähestyminen ja pallon kohtaaminen.

spinnin_vaiheet.jpg

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

KUVA #4.  Valmistautuminen vastaspinniin (vas.), jalkojen etäisyys toisistaan suurempi kuin hartioiden leveys. Pallon kohtaushetki (oik.) vauhdikkaassa FH-topspinissä.

vauhtispinnit.jpg

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

KUVA #5.  Vastaspinni (topspiniä vastaan,  oikealla), mailan asento horisontaalinen (lähes vaakasuorassa), vartalonkierto tapahtuu eteenpäin ja osumakohdassa lyödään pallon päältä. Vasemmalla topspinni syvältä kämmeneltä, joka on useiden FH-pelaajien heikko kohta.

spinni_vastaspinni.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------

FH-DOMINOIVAN PELAAJAN HEIKOT KOHDAT

FH-dominoivat pelaajat ovat sijoittuneet lähelle rystynurkkaa ja pyrkivät lyömään kämmenspinniään  pöydän  leveyden 2/3 tai 3/4 alueelta (tai joskus jopa pöydän koko leveydeltä). Heidän heikot kohtansa, joihon spinnit (ja muutkin lyönnit) kannattaa useimmiten sijoittaa, ovat nopeat ja pitkät lyönnit syvälle kämmenelle ja rystylle sekä lyhyt (esim. syöttö tai syötön palautus) leikkaus kämmenpuolelle. Myös nopea veto kohti pelikäden kyynärpäätä (meillä käytettyjä nimityksiä ovat mm. kämmenkainalo, kämmentasku, maksankärki jne.).

KUVA # 6FH-dominoivat pelaajat pelaavat mielellään lähempänä rystynurkkaa.

kammenhaku.jpg

 

---------------------------------------------------

KUVA # 7. Vastustaja on sijoittanut lyöntinsä kohti kyynärpäätä, ja FH-dominiova pelaaja joutuu lyömään vaikeasta asennosta (josta tuleva palautus saattaa olla helppo tapettavaksi).

pallo_kohti_pelikaden_kyynarpaata.jpg

-----------------------------------------------------------------------

KUVA # 8. Pallolaatikkotreenillä voi harjoitella topspin-lyöntejä (altsusta, yltsystä ja topspiniä vastaan) sekä myös pallon palautusta (blokkia) heikosta kohdasta (esim. pelikäden kyynärpäähän tulevaan palloon). Tyttö KUVASSA pudottaa pallon pöytään ja lyö pallon pompusta (altsun. yltsyn tai spinnin) treenajalle (selin). Vauhdikas spinni kannattaa lyödä pöydän takaosasta, josta sitten pelaaja lyö vastaspinnin läheltä pöytää tai kauempaa. Huippupelaajien treenissä (sekä Kiinassa että Ruotsissa) on usein käytetty 200 palloa ja jopa 10x200 eli mahtavat 2 000 toistoa. Meillä on kuitenkin syytä (ainakin alussa) ottaa huomattavasti helpompi ohjelma!

pallolaatikkotreeni.jpg

----------------------------------------------------------------------------

Huippupelaajien ”eurooppalaiset” ja kiinalaiset pelityylit

Topspin-lyöntien hallinnassa (varmuudessa)  täällä KUVASSA 1 esitetyt ”säännöt” koskevat tietysti lyöntien harjoitteluvaihetta, jokaisella huippupelaajalla on oma persoonallinen ”säännöstä enemmän tai vähemmän poikkeava” tyylinsä tehdä lyöntejä. Kaikki pelaajat, taidosta riippumatta, ovat kuitenkin fysiikan lakien ja kinemaattisen ketjun kiihtyvyyssäännön alaisia: jalkojen tuottama voima, vartalon kiertoliike ja käden eri osien (olkavarsi, kyynärvarsi, ranne ja sormet) ajallisesti koordinoitujen liikesuoritusten on tapahduttava tiettyjen rajojen sisällä huippusuoritusten aikaansaamiseksi.

Kiinalaisen valmennuksen erityispiirteitä ovat olleet mm. seuraavat pointit, jos kohta nykyisin tyylit ovat pitkälti ”globalisoituneet” ):

Vartalonkierto on tärkeämpää kuin etukumara asento, oikean jalan ei (oikeakätisellä) tarvitse olla kovin kaukana takana, verkkoja korkeammalle (tai yli 16 cm) pomppaavat pallot tapetaan, liike suuntautuu enemmän eteenpäin (kuin ”eurooppalaisen koulukunnan” opeissa)  myös altsusta lyötäessä, lyönti tehdään mieluiten pallon pompun lakipisteestä tai hieman laskevaan palloon (myös altsusta), pyritään osumaan pallon päälle (jos lyönti lähtee liikaa ylöspäin eli kosketus on  mailan alaosassa ja on liian kova, pallo menee usein pöydän yli). Erityisesti toisin esille ”kiinalaisen käsityksen” sormien käytöstä kinemaattisen ketjun loppuosassa; se parantaa FH-topspinin (ja muidenkin lyöntien) hallintaa (varmuutta) ja kenties voi lisätä samalla kärkinopeutta.

[Olen joskus itse (valmennustyön yhteydessä) kokeillut sormien käyttöä, ja olen huomannut sen lisäävän ainakin lyönnin hallintaa FH-tappospinnissä]

------------------------------------------------------------------------------------