Share |

KORONA 2022

2.7.2022

Kansanedustaja vaatii selvitystä koronakuolleisuudesta – ”Miksi ihmisten ei anneta suojautua tältä hankalalta taudilta?”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kansanedustaja-vaatii-selvitysta-koronakuolleisuudesta-miksi-ihmisten-ei-anneta-suojautua-talta-hankalalta-taudilta/f5660af1-48e5-4dd6-9382-160dcde2b05e

Pia Kauma epäilee, onko valmistautuminen syksyn korona-aaltoon riittävää. Hän nostaa esiin myös neljännet koronarokotteet.

PIA_KAUMA_KORONA.PNG

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pia Kauma on jättänyt koronapandemian hoidosta kirjallisen kysymyksen. Kauma kuvailee koronakuolleisuuslukuja ylisuuriksi ja vaatii, että korkean kuolleisuuden syyt on tutkittava.

”Kevään 2022 aikana Suomessa kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin enemmän ihmisiä kuin aiemmin koko pandemian aikana ja lähes yhtä paljon kuin väkiluvultaan kaksi kertaa suuremmassa Ruotsissa. Lisäksi huomionarvoista on kuolleisuuden nousu. Tilastokeskuksen mukaan tammikuun ja toukokuun välisenä aikana kuolleisuus suomessa oli korkeinta sitten 90-luvun, jolloin tilastointi on aloitettu. Myös kansainvälisten tutkimuslaitosten tiedot kertovat lähes poikkeuksetta samaa. Siksi esitänkin, että ylikuolleisuuden syitä tutkimaan asetetaan riippumaton työryhmä”, hän sanoo tiedotteessaan.

Kauma kuvailee hallituksen toimintaa kevään 2022 aikana lepsuksi.

Suun kautta otettavaa Paxlovid-koronalääkettä saatiin Satakuntaan – tartuntoja yhä paljon

https://www.satakunnankansa.fi/koronainfo/art-2000008921298.html

Koronaepidemia jyllää edelleen Satakunnassa, mutta vakavien tautitapausten osuus on pienentynyt.

Koronalääke Paxlovid saatiin käyttöön Satakunnassa. Lääkettä voidaan harkita riskiryhmiin kuuluvien potilaiden varhaiseen hoitoon, Satasairaala kertoo tiedotteessaan.

Hoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteen sopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää. Hoidolla on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Tartuntoja paljon

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) käsitteli perjantaina alueen epidemiatilannetta, sen vaatimia toimenpiteitä ja sopi riskiryhmien varhaisen lääkehoidon toteutuksesta.

”Tartuntoja on paljon, mutta taudin vakavuus on vähentynyt rokotusten myötä”, tiedotteessa todetaan.

Kuolemantapauksia alkuvuonna paljon

Koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset ovat nousseet selvästi tämän vuoden aikana. Suomessa on THL:n tällä viikolla julkistettujen tietojen mukaan todettu 4 875 koronavirukseen liittyvää kuolemaa epidemian alusta lähtien, kun vielä tammikuussa niitä oli 2 300.

Koronainfektioon liittyviä kuolemia on Satakunnassa kirjattu kaikkiaan 152, joista 123 perusterveydenhuollon osastolla tai pitkäaikaishoidossa.

"Riskiryhmien potilaille ja iäkkäille henkilöille tauti voi edelleen olla vaikea, ja vakava Covid-19-infektio luokitellaan edelleen yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi”, Satasairaalan tiedotteessa todetaan.

LUE MYÖS

THL: Koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla

Koronarokote: Uusi suositus THL:ltä – koskee ainakin 10 000:ta suomalaista

Itäraja aukesi venäläis­turisteille, mutta Venäjä rajoittaa vielä kansalaistensa kulkua – Iuliia Kochetova keksi ovelan tavan päästä Suomeen omiin häihinsä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008915119.html

KORONARAJOITUKSET_1.PNG

Perjantaina Vaalimaan raja-asemalla ei nähty odotettua venäläis­matkustajien ryntäystä, kun Suomen itärajan korona­rajoitukset päättyivät.

10.1.2022

BILE-SANNALLE TIEDOKSI:

Tästäkö bileiltojen ja jumppatuntien pelastaja? Suomalaisten kehittelemä nenäsumute näyttää estävän koronatartunnan tuntien ajan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tastako-bileiltojen-ja-jumppatuntien-pelastaja-suomalaisten-kehittelema-nenasumute-nayttaa-estavan-koronatartunnan-tuntien-ajan/8329344#gs.lcmvhi

Helsingin yliopistossa kehitellään parhaillaan nenäsumutetta, joka voi tehdä sosiaalisista tilanteista koronaturvallisempia. Tutkijaryhmä julkaisi aiheesta raportin joulukuussa, mikä herätti myös kansainvälistä huomiota.

Sumutteen tuoreimmasta vaiheesta kertoi ensimmäisenä Yle. Sitä ei pidä sekoittaa Suomessa kehitteillään olevaan koronarokotteeseen, joka niin ikään annetaan nenäsumutteena.  

Kysymyksessä on nenään annosteltava koronaestäjä, joka tekee viruksesta infektiokyvyttömän, kertoo tutkijatohtori Anna Mäkelä Helsingin yliopistosta MTV Uutisille.

Mäkelä kertoo Ylen jutussa löytäneensä viime kesänä potentiaalisen proteiinimolekyylin, joka estäisi koronavirusta tunkeutumaan ihmisen soluihin.

Sumutetta voisi käyttää kaikenlaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joissa tapaa muita ihmisiä. Esimerkiksi yökerhokäynti tai yhteisliikunta voisi olla turvallisempaa. 

KOTIMAINEN UUTUUS FFP-3: ENEMMÄN TILAA HENGITTÄÄ

https://lifamasks.shop/products/lifa-air-ffp3-hengityksensuojain?rpcid=10e43ac9-5528-46e8-ae81-8f2438150cf0I363836303a3532323a3432333432

Lohdullista luotettavaa tietoa omikronista Tanskasta

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/lohdullista-luotettavaa-tietoa-omikronista-tanskasta/