Share |

MUSTA HIILI ARKTISELLA ALUEELLA

______________________________________

TÄLLÄ SIVUSTOLLA (TÄMÄ SIVU)  JULKAISTAAN  VAIN JA AINOASTAAN TOHTORI-TASOISTEN  TUTKIJOIDEN KIRJOITUKSIA JA  ALKUPERÄISIÄ TUTKIMUKSIA

_________________________________

9.10.2017

ILMASTOTUTKIJA ANTERO OLLILA:  Hesari valehtelee hiilidioksidin säilymisestä ilmakehässä.

Valtamedian ykkösketjusta Hesari tarjoilee lähes päivittäin ilmastonmuutospropagandaa. Tällä kertaa asialla ovat Vieraskynäpalstalla erikoistutkija Sampo Soimakallio ja johtaja Mikael Hilden Suomen ympäristökeskuksesta otsikolla ”Suomenkin tulee sitoutua hiilinielujen ylläpitoon”. Heidän kirjoituksensa käsittelee pääasiassa Pariisin ilmastosopimusta ja EU:n päätöstä Suomen metsien hiilinielusta. Kirjoituksen sanoma tietenkin on, että sovitut toimenpiteet eivät riitä kahden asteen lämpötilanousun estämiseen ja Suomen metsien hiilinielupäätös on ongelmallinen eli suomeksi ”väärä päätös”.

 

[ESITÄN VÄLIKOMMENTIN SOIMAKALLION JA HILDENIN  järjettömään ”KAHTEEN ASTEESEEN”: Koska suurin osa maapallon ja sen ilmaston lämpenemisestä/viilenemisestä  AIHEUTUU LUONNOLLISISTA TEKIJÖISTÄ, kuten Auringon magneettisesta toiminnasta (auringonpilkut), sen kytkeytymisestä Maan magneettikenttään sekä näistä tekijöistä johtuvaan pilvisyyden vaihteluun, ihmisen on TÄYSIN MAHDOTONTA VAIKUTTAA näihin (yhtä hyvin nämä propagandistit voisivat kuvittella   muuttavansa  Maan akselikulmaa  aurinkosäteilyn intensiteetin säätelemiseksi tässä voimantunnossaan). Muita maapallon 1900-luvun loppupuolen lievään (alle 1.0 celsius-astetta) lämpönousuun vaikuttaneita luonnollisia tekijöitä (Auringon lisäksi) ovat mm. maanpinnan alapuolisen  ja merenalaisen vulkaanisen toiminnan (kuuma magma) ja ilmakehästä (puhtaamman polttoprosessi-teknologian johdosta) poistuneet aurinkosäteilyä takaisin heijastavat sulfaatti-hiukkaset (NASAN tutkimuksen mukainen Arktisen alueen lämpenemisen syy). Nykyisin mustan hiilen vaikutus on suurempi (Helsingin yliopiston tutkimus, ESITETÄÄN ALEMPANA tällä sivulla) kuin hiilidioksidin vaikutus, ainakin Arktisella alueella).]

 

Kirjoituksen sanoman pönkittämiseksi sekaan on heitetty suoranainen vale: ”Hiilidioksidi säilyy ilmakehässä jopa useita satoja vuosia”. Tämä väite on nostettu kirjoituksen keskiöön laittamalla se niin vahvennettuna kirjoitukseen, että se voittaa otsikon huomioarvon. Hesari on ilmeisesti hieman höllentänyt linjaansa, koska 4.1.2014 Hesari lainaisi Ilmatieteen laitoksen silloisen johtajan Petteri Taalaksen väitteen, että ”Hiilidioksidi pysyy ilmakehässä 100 000 vuotta”.

http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244145-hesari-valehtelee-hiilidioksidin-sailymisesta-ilmakehassa

ANTERO OLLILA:

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa ja se on ollut tutkimuksieni painopiste. Olen julkaissut ilmastonmuutoksesta 13 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen kuuden vuoden aikana sekä useita ilmastonmuutosta käsitteleviä blogeja Uudessa Suomessa. Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta on www.climatexam.com

------------------------------------------------

8.10.2017

TOHTORI MERI RUPPEL (HELSINGIN YLIOPISTO): MUSTA HIILI ARKTISELLA ALUEELLA

MERI_1.jpg

MUSTA HIILI ARKTISEN ALUEEN LÄMMITTÄJÄNÄ

KATSO VIDEO        Meri Ruppel: Noki arktisen alueen lämmittäjänä - YouTube

TOHTORI MERI RUPPEL HELSINGIN YLIOPISTO, Environmental Change Research Unit - ECRU (Ympäristömuutoksen tutkimusyksikkö)

----------------------------------------

MERI_2.jpg

MERI_3.jpg

MERI_4.jpg

---------------------------------------

UUTISIA JA KOMMENTTEJA

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/musta-hiili-sulattaa-j%C3%A4%C3%A4tik%C3%B6it%C3%A4-yh%C3%A4-nopeammin-laskeuma-vain-kasvanut-osassa-arktista-aluetta-1.2402930

Musta hiili, kansanomaisemmin noki, on pienhiukkanen, jolla on värinsä ja pintaominaisuuksiensa ansiosta voimakas ilmastoa lämmittävä vaikutus. Sitä syntyy kaikessa epätäydellisessä poltossa, esimerkiksi metsä- ja ruohikkopaloissa sekä teollisessa tuotannossa ja liikenteessä. Musta hiili säilyy ilmakehässä muutamasta päivästä viikkoihin, minkä aikana se voi kulkeutua tuhansia kilometrejä päästölähteiltään. Ollessaan ilmakehässä musta hiili lämmittää sitä voimakkaasti ja vaikuttaa mm. pilvien muodostumisprosesseihin. Maailmanlaajuisesti mustaa hiiltä pidetään toiseksi tärkeimpänä ilmastoa lämmittävänä tekijänä hiilidioksidin jälkeen, eli jopa tärkeämpänä kuin metaania (esim. AMAP 2011, Bond et al.2013).

Arktisen hiilenmusta tulevaisuus

Mustan hiilen laskeuma voimistaa ilmaston lämpenemistä arktisella alueella. Saunan kiukaat, leivinuunit ja takat tekevät suomalaisista muita pohjoismaalaisia pahempia nokipäästöjen aiheuttajia. Musta hiili on noussut kasvihuonekaasujen rinnalle arktisen alueen lämpenemisen keskeiseksi tekijäksi. Tai jopa ohi. Noki on erityisen tuhoisaa laskeutuessaan lumelle ja jäätiköille. Kun heijastavuus laskee, lumi ja jää sulaa nopeammin. Musta hiili eli noki nopeuttaa arktisen alueen ilmaston lämpenemistä ja jäätiköiden sulamista. Jopa tuhansia kilometrejä etelämpää ilmavirtausten mukana kulkeutuva noki on erityisen tuhoisaa arktisella alueella. –Sen arvioidaan aiheuttaneen enemmän lämpenemistä ja sulamista kuin kasvihuonekaasujen yhteensä, sanoo tutkijatohtori Meri Ruppel Helsingin yliopistosta. Musta hiili eli noki on ilmassa leijuva pienhiukkanen. Sitä syntyy niin sanotussa epätäydellisessä poltossa, kun esimerkiksi öljy, kaasu, dieselpolttoaine tai kotitalouksien puu palaa huonosti. Mitä mustempi savu, sitä enemmän nokihiukkasia se sisältää. Meri Ruppel väitteli kaksi vuotta sitten mustan hiilen laskeuman määrästä Euroopan arktisella alueella. Ympäristöbiologina hänen tutkimusmenetelmänsä ovat erilaiset kuin ilmastotutkijoilla, joiden tutkimusaineistot perustuvat ilmakehämittauksiin. –Suurin osa, noin 90 prosenttia mustasta hiilestä tulee arktisella alueella maahan sadannan mukana eikä kuivalaskeumana. Se tarkoittaa, että ilmakehämittaukset suurimmaksi osaksi eivät mittaa lainkaan laskeutuvaa mustaa hiiltä.

Pahin voi olla edessä

Ruppel uskaltaa haastaa yleisen käsityksen, että mustan hiilen määrä olisi vähentynyt arktisella alueella. –Laskeuma on päinvastoin kasvanut ainakin osassa arktista aluetta. Pahin voi olla vielä edessä. Arktisella se noki, mikä tulee maahan saakka, vaikuttaa voimakkaammin lämpenemiseen kuin se, mikä on ilmakehässä, sanoo Ruppel. Noki on erityisen tuhoisaa laskeutuessaan lumelle ja jäätiköille. Kun heijastavuus laskee, lumi ja jää sulaa nopeammin. Meri Ruppel tutkijaryhmineen mittasi mustan hiilen laskeumaa järvien pohjasedimenteistä ja jäätiköstä. Sedimenttiaineistot ovat peräisin viidestä järvestä Lapista: Karipääjärvestä, Kuutsjärvestä, Puoltsajärvestä, Saanajärvestä ja Vuoskojärvestä. Tutkimusaineistot kerättiin vuosina 2009–2013. Lisäksi tutkimusaineistoa on Huippuvuorten Holtedahlfonna jäätiköstä.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/musta-hiili-sulattaa-jaatikoita-yha-nopeammin-laskeuma-vain-kasvanut-osassa-arktista-aluetta-200412983/

KOMMENTIT

Tuosta huolimatta jäätiköt ovat kaikkien aikojen suurimpia:

https://www.nasa.gov/content/goddard/antarctic-sea-ice-reaches-new-record-maximum

Lisäksi massa kasvaa noin keskimäärin:

https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

Toki fossiilisista pitäisi päästä eroon monista muista syistä, mutta hiilen käyttö kasvaa epätasaista tuotantoa antavien aurinko- ja tuulivoimaloiden takia. Samaan aikaan vastustetaan ydinvoimaa. Siksi ympäristönsuojelijana ääneni menee aina ydinvoimaa kannattaville.

Grönlannin jäätikkö kasvaa taas

Grönlannin jäätikön massan pieneneminen pysähtyi viime sulamiskaudella ensimmäisen kerraan pitkiin aikoihin. Jäätikön massa kasvoi noin 550 Gt (Gt = gigatonni = noin kuutiokilometri jäätä), mutta mereen valuminen mukaan lukien nettovaikutus on vähän plussalla. Ilmaston luonnollinen vaihtelu on menossa kylmemmän kauden suuntaan, joten jäätiköiden oletetaan kasvavan rajusti ihmisen toiminnasta riippumatta.

https://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

”Käsittämätöntä” tuhlausta – Sauli Niinistö haastaa Putinin ja Trumpin ja vaatii loppua soihduttamiselle

KUVA. Presidentti Sauli Niinistö nosti soihduttamisen ja mustan hiilen ongelmat esiin Arkangelin kokouksessa vierellään Venäjän presidentti Vladimir Putin. Venäjä on maailman suurin soihduttaja.

Niinistö puhui koko maailmaa koskettavasta ongelmasta: mustasta hiilestä, joka lämmittää arktista aluetta ja siten maapallon ilmastoa, sekä sen päälähteestä eli niin sanotusta soihduttamisesta.  Soihduttaminen tarkoittaa ylijäämäkaasun polttamista savuna ilmaan tuotantopaikalla. Juuri tätä tuhlausta Niinistö pitää maallikolle käsittämättömänä, kuten hän totesi nostaessaan soihdutuksen uudelleen esille toukokuun alussa Suomen aloitellessa Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220646-kasittamatonta-tuhlausta-sauli-niinisto-haastaa-putinin-ja-trumpin-ja-vaatii-loppua

----------------------------------------------

ILMASTONMUUTOS SUOMESSA

NASA/GISS  käppyrän mukaan Suomessa oli jo 1930-luvulla  paikoin yhtä lämmintä tai jopa lämpimämpää kuin nykyisin:

MERI_13.gif 

 

Kuvasta nähdään myös ilmaston siniaaltomainen käyttäytyminen, jota esiintyy myös globaaleissa pitemmän ajanjakson mittauksissa.

Koska hiilidioksidin pitoisuudet ilmakehässä ovat jatkuvasti nousseet, mutta maapallon lämpötilat pysyneet VIIME AIKOINA melkoisen tasaisena, CO2 ei voi olla pääasiallinen vaikuttaja!

MERI_15.gif 

Silti ”ilmastouskovaiset” ja media jatkuvasti pelottelevat ”uusilla ennätyksillä” vaikka oleellista kiihtymistä ei parhaalla tahdollakaan voi löytää käppyröistä.

TIETYSTI globaalit lämpötilat ovat JATKUVASTI korkeampia kuin viime vuosisadalla, koska ne silloin nousivat lähes yhden asteen verran!  Uudet jatkuvat ”ennätykset” (eli vanha nousu) on suoranaista valehtelua.

MERI_14.gif

 

 

TÄÄLLÄ KAIKKI OLEELLINEN ILMASTOSTA  ELI CLIMATE4YOU:

http://www.climate4you.com/

Todisteet ilmaston lämpenemisestä eivät todista, että kasvihuonekaasut aiheuttivat lämpenemisen

________________________________________________________________________________

T O I S E N L A I N E N   T O T U U S

Monitieteelliset (poikkitieteelliset) vertaisarvioidut julkaisut (peer-review papers) saattavat piankin johtaa toisenlaiseen totuuteen ”ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä” eli hiilidioksidin vaikutuksesta maailmanlaajuiseen lämpenemiseen.

Nämä uusimmat (ja jotkut vanhatkin) tutkimukset tarkastelevat aihetta kokonaisvaltaisesti, eri vaihtoehdot huomioon ottaen.

Ne eivät lähde siitä oletuksesta, että ihminen (hiilidioksidi) on pääosin (vaikkapa 90 prosenttisesti) syyllinen viime vuosisadan globaaliin lämpenemiseen (noin 0.7-0.8 celsius-astetta), vaan tarkastelevat sekä kokeellisin tutkimuksin että tilastollisesti erilaisia lämpenemiseen johtaneita syitä:

Aurinko, meri-ilmakehän dynamiikka, pilvisyyden vaihtelut ja syyt siihen, noen vaikutus ja rikkiaerosolipitoisuuden (puhtaamman tekniikan vaikutuksesta tapahtunut) väheneminen ilmakehässä, kaksi viimeksi mainittua erityisesti pohjoisilla alueilla tapahtuneeseen lämpenemiseen.

Myös hiilidioksidiin liittyvät kokeelliset tutkimukset, kuten sen viipyminen ilmakehässä ja sen jakaantuminen ihmislähteistä ja luonnolliset vaihtelut satelliittimittauksin tuovat uutta tietoa.

En tässä yhteydessä ota esiin  IPCC:n skenaarioita tai arvioita ilmastoherkkyydestä tai säteilypakotteista, sillä tällaisista voi olla montaa mieltä. Myös ilmastomallit saavat jäädä rauhaan, nehän antavat tuloksia, joihin käyttäjät ”ovat valmistautuneet”. Kun niitä säädetään havaintojen (lämpötilamittausten) perusteella ”paremmiksi” ja hiilidioksidipitoisuuden kasvua pidetään ”hälyttävänä” tässä ”tieteessä”, ne ovat pelkästään ennustuksia (jotka eivät ennenkään ole toteutuneet).

Ne antavat ”tuloksia”, kuten että  lämpötilat voivat nousta, arvioidaan nousevan, on mahdollista jne. Valitettavasti alarmistit (pelottelijat ja ihmisten syyllistäjät sekä media) pitävät niitä totena ja rummuttavat siitä hysteriaa lietsoen.

Lämmön vaihtelut ja jakaantuminen maapallolla  noudattavat myös termodynamiikkaa (lämpöoppia). Säteilylakien ja lähes kyllästyneen CO2-spektrin avulla laskettu säteilypakote on vain osa totuus: Luonto (ilmasto) ei tottele näitä laskelmia!

Linkit globaalien lämpötilojen ja ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuksien mittauksiin:

http://joannenova.com.au/global-warming/links/#co2_temp

 ------------------------------------------------------

TIEDELEHTI NATURE: ILMASTON LÄMPENEMINEN 2000-LUVULLA ODOTETTUA HITAAMPAA

https://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n3/pdf/nclimate2938.pdf?foxtrotcallback=true

It has been claimed that the early-2000s global warming slowdown or hiatus, characterized by a reduced rate of global surface warming, has been overstated, lacks sound scientific basis, or is unsupported by observations. The evidence presented here contradicts these claims.

Alailmakehän keskimääräinen lämpeneminen on ollut 2000-luvulla huomattavasti hitaampaa kuin 1900-luvun lopulla, ja havainnot ovat selvästi ristiriidassa tietokonemallien ennusteiden kanssa.

"On väitetty, että 2000-luvun alussa tapahtunutta alailmakehän globaalin lämpenemisen hidastumista tai pysähtymistä olisi liioiteltu. Tältä väitteeltä puuttuu vankka tieteellinen perusta, tai havainnot eivät tue sitä. Tässä artikkelissa esitetty aineisto on ristiriidassa väitteen kanssa", tutkijat kirjoittavat artikkelinsa yhteenvedossa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/nature-ilmaston-lampeneminen-odotettua-hitaampaa-tietokonemallit-liioittelevat-6307093

ILMASTON LÄMPENEMINEN ”KIIHTYI” VAIN NOIN  0.2 ASTEELLA

http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2017/08/ilmaston-lampeneminen-kiihtyi-noin-02.html

----------------------------------------

ILMASTON JA MAAPALLON PINTALÄMPÖTILOJEN MITTAUKSIA VOIDAAN TULKITA (ANALYSOIDA) MONIN ERI TAVOIN

ALLA PARI ESIMERKKIÄ: Suomen keskilämpötilat ja maapallon globaalit lämpötilat.

MERI_10.jpg

---------------------------------

MERI_6.jpg

-------------------------------