Share |

Pöytätennis: Pelifilosofia

_______________________________________________________________________________

PELIFILOSOFIA

Pingiksen pelifilosofian perustana ovat seuraavat yleisohjeet:

  1. Keskittyminen ja pallon katsominen syötössä ja lyöntisuorituksessa (KUVAT alla).
  2. Tehokas liikkuminen (VIDEOT alla).

li_qian7.jpg

ganna_02.jpg

ganna_01.jpg

----------------------------------------------------------------------

PELAAMINEN ALAKIERRE-PUOLUSTAJAA VASTAAN:

VIDEO: HUOMAA kiinattaren upeat tappospinnit!

-------

Tällä VIDEOLLA  (2 min) pelaajattaret esittävät kaunista ja varmaa rystypeliä.

------

TÄMÄ HUIPPUPELI ON KATSOTTAVA!

waldner_maze.jpg

Huippupingistä (vuodelta 2005): ruotsalainen maailmanmestari Jan-Ove Waldner (kasvot kameraan)
vs tanskalainen euroopanmestari Michael Maze (VIDEO koko ottelusta 37 min).
----------------------------------------------------------------------------------------

PÖYTÄTENNIKSEN PELIFILOSOFIA

JOHDANTO

Pelifilosofia

Pingiksen pelifilosofia voidaan kiteyttää lyhyesti: Käytä omia vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia! Valmennusfilosofian kannalta tämä tarkoittaa omien vahvuuksien määrätietoista kehittämistä tekniikkaharjoittelussa kuin myös taktisten valmiuksien harjoittelua  erilaisia pelaajatyyppejä vastaan.

Kierre, sijoitus ja vauhti

Modernin hyökkäyspelaajan vahvuuksia voivat olla eri tyyppiset topspin-lyönnit,  niiden vauhdin (lyönnin kovuuden) ja kierteiden vaihtelut, sekä  pallon sijoittaminen pöydän eri alueille. ”Hyvät pelaajat vaihtelevat vauhtia (lyöntien kovuutta), kierrettä ja pallon sijoittamista.”

Myös blokeeraus (blokki) voi olla vahvuus.

Kun Jan Ove Waldner oli parhaimmillaan, hänen loistava blokeeraus-pelinsä taltutti monia vastustajia. Katso VIDEO (3 min) JO:n loistavista blokeista!

Taktiikka: vastustajan heikot kohdat

Tässä jutussa tarkastellaan miten kämmenlyöntiä eniten käyttävän (FH-dominoivan) pelaajan heikkoja kohtia (pöydän eri alueilla) voidaan hyödyntää.  Jokaisella vastustajalla on lisäksi omat yksilölliset vahvuutensa ja heikkoutensa, joita pelaajaa koutsaavan valmentajan ja pelaajan itsensä olisi hyvä tiedostaa taktiikan suunnittelussa. Kuitenkin, valtaosa vastustajista on nykyisin FH-dominoivia eli kämmenspinniä lähes koko pöydän alueelta hakevia pelaajia, joten tämän pelaajatyypin heikkojen kohtien tiedostaminen ja painopistetreenit niiden hyödyntämiseksi ovat välttämättömiä, omien vahvuuksien kehittämisen ohella.

KUVA#1. FH-dominoivat pelaajat liikkuvat lähempänä rystynurkkaa kämmenlyöntiä hakien.

kammenhaku2.jpg

------------------------------------------------------------------------------------

FH-DOMINOIVAN PELAAJAN HEIKOT KOHDAT

FH-dominoivat (enemmän kämmenlyöntiä käyttävät) pelaajat ovat sijoittuneet lähemmäksi rystynurkkaa (KUVA #1) ja pyrkivät lyömään kämmenspinniään  pöydän  leveyden 2/3 tai 3/4 alueelta (joskus jopa pöydän koko leveydeltä). Heidän heikot kohtansa (KUVA #2, ylhäällä oikealla, punaiset alueet), joihon spinnit (ja muutkin lyönnit) ja syötöt kannattaa usein (yllättäen) sijoittaa, ovat syvällä kämmenellä ja syvällä rystyllä. Niinpä tälle pelaajatyypille tuottaa usein vaikeuksia nopeat ja pitkät lyönnit syvälle kämmenelle ja syvälle rystylle sekä lyhyt (syöttö tai syötön palautus) leikkaus syvälle kämmenpuolelle.

Myös nopea lyönti tai syöttö kohti pelikäden kyynärpäätä (meillä käytettyjä nimityksiä ovat mm. kämmenkainalo, kämmentasku) tuottaa usein vaikeuksia  FH-dominoivalle vastustajalla, koska hänen on sekunnin murto-osassa tehtävä ratkaisu (palauttaako rystyllä vai kämmenellä). Ratkaisuun kuluva aika ja huono lyöntiasento tuottavat usein onnistuneesti sijoittaneelle pelaajalle suoran pisteen tai helpon palautuksen, josta voi tintata voittopisteen!

KUVA#2. Pingispöydän eri alueiden nimitykset (ylhäällä vasemmalla), FH-dominoivan pelaajan heikot kohdat (ylh., oikealla) sekä treenikuviot (pitkä- ja lyhytsyöttöinen).

fh-pelurin_heikot_kohdat.jpg

-----------------------------------------------------------------------------

TAKTIIKKA FH-DOMINOIVAA VASTAAN

KUVASSA #2 (ylhäällä vasemmalla) pöytä on nimetty neljään alueeseen, joihin pelaaja voi sijoittaa lyöntinsä. Vasemmalta katsoen ne ovat: Syvälle kämmenelle (Wide forehand), kämmenelle (FH), rystylle (BH) ja syvälle rystylle (Wide backhand). Lisäksi rastilla (X) on merkitty ELBOW POINT (E) eli pelikäden kyynärpää, jonka paikka tietysti vaihtelee  sivuttaisen liikkumisen ja lyöntitavan (rysty tai kämmen) mukaan. Syötön odotusasennossa E on lähes paikallaan, kun taas lyhyt leikkaus syvälle kämmenelle saa E:n siirtymään kauas kämmenpuolelle käden suoristuessa. On myös tärkeää huomioida vastustajan yksilöllinen pelitapa, kuten syötön odotuksen asema pöydän suhteen, miten palauttaa E-pisteestä (yltsy/altsu, rystyllä/kämmenellä) sekä sivuttaisliikkuminen.

TREENI-ESIMERKIT ( KUVA#2)

PITKÄ SYÖTTÖ

PELAAJA (P): Pitkä (nopea ja yllättävä) syöttö kohti E-pistettä (X).
SPARRARI (S): Palauttaa BH- tai FH-spinnillä crossina (ristiin) pelaajan rystypuolelle.
P: A. Jos S:n palautus BH:llä, P lyö (hakemansa) FH-vastaspinnin hieman palautusasemasta S:n kämmennurkkaan päin (EI saa lyödä suoraan vastustajan mailaan!).
B. Jos S paluttaa syötön FH:lla, P lyö vastaspinnin linjaa pitkin tai (keskelle tulleesta palautuksesta) syvälle kämmenelle.

PALLO pelataan loppuun SPINNITAISTONA!

LYHYT SYÖTTÖ

P: Lyhyt altsusyöttö (niin lyhyt ettei S voi spinnata!) ”wide forehandille”.
S: Palauttaa (----) altsulla.
P: FH:lla kierrespinni (avausspinni ”satavarmasti”) kohti E-pistettä (X).
S: Blokeeraus epäsäännöllisesti (minne tahansa ).
P: Keskeltä pöytää ja kämmennurkasta FH-spinni syvälle kämmenelle, rystynurkasta BH-KONTRAUS syvälle rystylle tai linjaa pitkin! (H U O M: EI siis epävarmaa rystyspinnin yritystä vaan harkittu (sopivalla kovuudella) BH-kontraus tai nokitus lyhyestä blokista.

PALLO pelataan loppuun, niin että kumpikin (P ja S) pyrkii voittamaan pisteen! Pallo voidaan pelata loppuun esimerkiksi SPINNI (pelaaja)-BLOKEERAUS (sparrari)TAISTONA!
--------------------------------------------------------------------------------

KUVA # 3. Pelaaja  on sijoittanut lyöntinsä kohti kyynärpäätä (E-kohta), ja FH-dominoiva vastustaja  joutuu lyömään vaikeasta asennosta (josta tuleva palautus saattaa olla helppo).

pallo_kohti_pelikaden_kyynarpaata2.jpg


-------------------------------------------------------------------------------------

KUVA#4. Pelaaja on lyönyt FH-spinnin syvälle vastustajan kämmenelle (wide forehand), jolloin vastustaja pystyy vaivoin palauttamaan (usein helppo pallo pelaajalle).

syvalle_kammenpuolelle_640x345.jpg


--------------------------------------------------------------------------------------

VINKKEJÄ

Yllättävä pitkä syöttö kohti ”liikkumatonta” E-kohtaa on helpoin tapa aloittaa tämän taktisen menetelmän (syötöt ja lyönnit heikkoon kohtaan) harjoittelu! Kun sparrari palauttaa syötön rystyllesi, lyö (hakemasi) kämmenspinni KUVION (pitkä syöttö) mukaisesti ”heikkoon kohtaan” A tai B!

Jos lyöt tai syötät pöydän FH- tai BH-alueille (KUVA#2),  pallo menee ”suoraan vastustajan mailaan” ja hänen on helppo tehdä lyönti! Muista siis lyönnit syvälle kämmenelle ja syvälle rystylle sekä yllättävät käännöt vastustajasi pelikättä kohti!

Sijoittaminen pöydän eri alueille (vastustajasi heikkoja kohtia pommittaen) on pelifilosofian  ja taktiikan tärkeä osa-alue, yhdessä kierteen ja vauhdin (lyönnin kovuuden) vaihtelujen kanssa! Kukaan ei voi (hyvällä onnistumisprosentilla) lyödä jatkuvasti kovaa!

Pallon sijoittelua on jatkuvasti vaihdeltava, EI siis saa lyödä kaksi kertaa peräkkäin samaan kohtaan eli ”suoraan vastustajan mailaan”!

Kun vastustajasi blokeeraa rystypuolellesi topspin-lyöntisi, varmin tapa vastata on rystykontraus tai rystynokitus (lyhyestä blokista) kohti pelikättä tai linjaa pitkin, EI siis rystyspinni!  Vastustajasi joutuu palauttamaan kontran/nokituksen usein helppona (esim. kontraamalla), josta sitten voit ratkaista (hakemallasi) kämmenspinnillä!
----------------------------------------------------------------------------------------

TOPSPIN-LYÖNNIN PALAUTUS VAIKEASTA KOHDASTA

spinnin_palautus_465x640.jpg























------------------------------------------------------------------------------

Kohti ("mahaan") tuleva pallo on helpompi tapaus, koska ei tarvitse liikkua,"rystykäsi" on laajalti liikkuva.

Kun pallo tulee kohti pelikäden kyynärpäätä (E), on yritettävä (mikäli ehtii) hypähtää lyhyesti kohti omaa rystynurkkaa tai taivutettava vartaloa palautuksen (blokki) hallitsemiseksi.

--------------------------------------------------------------------------