Share |

VENÄJÄ-NATO SOTA

13.12.2023

ISW: Putin valmistautuu suureen sotaan Natoa vastaan, vaikka Venäjä on USA:n mukaan menettänyt 87 prosenttia sodan alun maajoukoistaan

Venäjä on menettänyt häkellyttävät 87 prosenttia maavoimien kokonaismäärästä, joka sillä oli ennen hyökkäystä Ukrainaan, kertoo uutiskanava CNN. Panssarikalustostaan maa on menettänyt kaksi kolmasosaa. Silti taustalla muhii ajatus sodasta Natoa vastaan, arvioi ajatuspaja ISW.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/usa-venaja-menettanyt-87-prosenttia-sodan-alun-maajoukoistaan-vaikutuksia-2040-luvulle-asti/8838116#gs.232g5z

Venäjän menetyksistä huolimatta sodan käänteet näyttävät entistä huolestuttavimmilta Ukrainalle, kun sodan kaksivuotispäivä lähestyy. Ukrainan vastahyökkäykset hyytyivät syksyllä eivätkä Yhdysvaltain viranomaiset usko, että maa kykenee menestymään rintamalla kummoisesti tulevina kuukausina.

Unkarin Orbán vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa, mutta estäisi Ukrainan EU-neuvottelut

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/zelenskyi-luottavainen-yhdysvaltojen-tuen-jatkumiseen-mtv-seuraa-ukrainan-sotaa/8837964#gs.22zwg6

Transatlanttinen turvallisuus geopoliittisen kilpailun aikakautena

https://ulkopolitist.fi/2023/12/13/transatlanttinen-turvallisuus-geopoliittisen-kilpailun-aikakautena-mista-washingtonissa-puhutaan/

Nato-jäsenyyden myötä Suomesta on tullut liittoutunut maa ja siten myös osa transatlanttista turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteisöä, jonka de facto johtajana toimii Yhdysvallat. Yhdysvaltojen johtoaseman myötä on keskeistä, että Suomessa seurataan aktiivisesti Washingtonissa käytävää keskustelua transatlanttisen turvallisuusyhteistyön tulevaisuudesta sekä sen mahdollisuuksista ja haasteista. 

The Ulkopolitistin Frida Rintakumpu kävi seuraamassa ajatushautomoissa käytävää keskustelua Washington D.C.:ssä. Keskusteluissa korostuu kolme asiakokonaisuutta, joilla on vaikutusta transatlanttisten suhteiden kehitykseen lähitulevaisuudessa: Ukrainalle annettava aseapu, puolustusmenojen tasapuolisempi taakanjako ja suhtautuminen Kiinaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyö on kehittynyt merkittävästi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Nato-jäsenyyden myötä suhteita tiivistetään nyt kiihdytysvaihteella. Tuoreimpana kehityskulkuna on maiden välisen puolustusyhteistyösopimuksen (Defense Cooperation Agreement, DCA) edistyminen virkamiesvalmistelusta poliittiseen käsittelyyn. Sopimus vahvistaa Suomen turvallisuutta ja edesauttaa Nato-jäsenyyden velvoitteiden toimeenpanoa. Suomen sotilaallinen liittoutuminen tuo kansalliseen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen keskusteluun uusia ulottuvuuksia. Suomi ei ole enää ainoastaan osa Pohjoismaita ja Euroopan unionia, vaan myös täysivaltainen päätöksentekijä transatlanttisessa turvallisuus- ja puolustusyhteistyössä. Uusi roolimme Nato-maana edellyttää siis transatlanttisesta strategisesta toimintaympäristöstä käytävän keskustelun seuraamista ja siihen osallistumista. 

SUOMEN ITÄRAJA

Perus­suomalaisten pitkään laskenut kannatus kääntyi kovien raja­päätösten viikkoina

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010051968.html

Kuudessa peräkkäisessä mittauksessa laskenut perussuomalaisten kannatus kääntyi rajapäätösten viikkoina nousuun, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Robert Sundman.

KOMMENTIT

"Suomalaisista 75 prosenttia taas katsoi, että koko itäraja tulisi sulkea, mikäli tilanne ”jatkuu samanlaisena”. Perussuomalaisten kannattajista näin ajatteli 96 prosenttia.
----------
Tulos kertoo sen, että perussuomalaisten ajamalla tiukalla linjalla on vahva kannatus kansalaisten keskuudessa.

On Suomen onni että meillä on nyt tässä tilanteessa hallituksessa perussuomalainen sisäministeri.

Viime hallituskauden vihreät sisäministerit olisivat katastrofi”.

https://www.hs.fi/kayttaja/?realNameId=2f1412320b2d1b7e7f5b531a5e0909210d645e70471f040c13242f

ONKO SUOMI SINISILMÄINEN ?

Valitettavasti itärajan ralli alkaa uudelleen…

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoluukkanen/valitettavasti-itarajan-ralli-alkaa-uudelleen/

Pietarin FSB & Pietarin mafia joutuivat ikävään tilanteeseen kaksi viikkoa sitten. Eivätkä pelkästään nämä vaan operaation alun perin kokoonkeittäneet isot kihot Moskovassa: erityisesti turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomi-operaation-takana-on-tama-vladimir-putinin-luottomies-uskoo-venajan-tuntija-arto-luukkanen/7a0f7446-6b02-4d06-98ef-6477bea8e44a).

Hän ja monet muut joutuivat ikävään välikäteen.

Suomi näppäisi kevyesti nenille ja sulki rajansa.

Paikalle tulleet pakolaiset vietiin takaisin Pietariin tai jäivät maleksimaan Murmanskiin.

Suomen itärajan täys­sulku päättyy – näin hallitus perusteli uutta päätöstä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010053075.html

Kaakkois-Suomessa Vaalimaan ja Pohjois-Karjalassa Niiralan raja-asemat avataan liikenteelle torstaina. Itäraja pysyy näitä kahta poikkeusta lukuun ottamatta kiinni.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/aa5c09187fde21ed072471f763b33630.gif

SUURI SIRKUS

Surkea päätös. Hyvin pian luultavasti näemme kuinka sama "polkupyöräralli" Suomeen jatkuu. Toimikaa hallitus sekä eduskunta ja pistäkää ne lait sille tasolle pikavauhtia että se raja pysyy kiinni vaikka seuraavan vuoden halutessamme. Sinisilmäisyys näyttää vaivaavan Suomea pahasti”

https://www.is.fi/kayttaja/?nickname=Suuri%20sirkus

VIKTOR ORBANIN SIRKUS PUTININ KAVERINA

Petri Sarvamaa hermostui Unkarin Orbanin toimintaan: "Yksi mies valmis vaarantamaan koko Euroopan turvallisuuden"

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010051583.html

Petri Sarvamaan mukaan Unkarin toimintaa ei voida enää katsoa läpi sormien.

Orban kiristää niin kauan kuin sen annetaan sitä tehdä. On aika se nyt lopettaa.

Sarvamaa oikeassa. Tällaista käytöstä ei pidä hyväksyä , Unkari ulos EU:sta, liittyköön Venäjään, siinä emme mitään menetä.

Unkari on niin Venäjä-myönteinen, että sen voisi liittää rauhanomaisesti Venäjään ja samalla lopettaa sodan Ukrainassa. Kannattaisi ehdottaa tätä Putinille”.

.

10.12.2023

VENÄJÄ -NATO SOTA

PYSTYYKÖ NATO VASTAAMAAN VENÄJÄN HYÖKKÄYKSIIN (ESIMERKIKSI SUOMEEN) ?

Tutkijoilta raju varoitus sodasta Venäjän ja Naton välillä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkijoilta-raju-varoitus-sodasta-venajan-ja-naton-valilla/8830526#gs.16ljx2Venäjä on suurin ja kiireellisin uhka Nato-maille, kirjoittaa Saksan arvostetuimpiin ajatushautomoihin kuuluva DGAP. Naton on kyettävä torjumaan Venäjän hyökkäys kuudessa vuodessa, muuten sodan riski kasvaa.

Ajatushautomon mukaan Kreml tarvitsee vain kuudesta kymmeneen vuotta asevoimiensa uudelleenrakentamiseen, kun intensiivisimmät taistelut Ukrainassa ovat ohi.

Näiden vuosien aikana Naton asevoimien on peloteltava ja tarvittaessa taisteltava Venäjää vastaan.

Venäjä voi kouluttaa noin 280 000 alokasta vuodessa. Kuudessa vuodessa tämä on lähes 1,7 miljoonaa ja kymmenessä vuodessa 2,8 miljoonaa sotilaskoulutettua. Kouluttamalla Ukrainassa nykyisin taistelevissa yksiköissä alokkaita, nämä ovat jo hyötyneet saamastaan taistelukokemuksesta, tutkijat varoittavat.

Puola: Venäjä voisi hyökätä Natoon kolmen vuoden sisällä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puola-natolla-kolme-vuotta-aikaa-valmistautua-venajan-hyokkaykseen/8832982#gs.16j4obPuolan kansallinen turvallisuusvirasto arvioi, että Venäjä voisi hyökätä Natoa vastaan noin kolmen vuoden kuluessa. Asiaa kommentoi kansallisen turvallisuusiviraston (BBN) johtaja Jacek Siewiera puolalaisen Nasz Dziennik -median haastattelussa 2. joulukuuta.

Asiasta kertovat muun muassa Kyiv Independent ja Viron yleisradioyhtiö.

Saksan arvostetuimpiin ajatushautomoihin kuuluva DGAP julkaisi vastikään raportin, jonka mukaan Naton on kyettävä torjumaan Venäjän hyökkäys kuudessa vuodessa. Ajatushautomon mukaan Kreml tarvitsee vain kuudesta kymmeneen vuotta asevoimiensa uudelleenrakentamiseen, kun intensiivisimmät taistelut Ukrainassa ovat ohi. Näiden vuosien aikana Naton asevoimien on peloteltava ja tarvittaessa taisteltava Venäjää vastaan.

Puolustusministeri Häkkänen: DCA-sopimus allekirjoitetaan mahdollisesti ennen joulua – kenen nimi alle? "Tämä on puolustushallintojen välinen yhteistyöasiakirja"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/puolustusministeri-hakkanen-dca-sopimus-allekirjoitetaan-mahdollisesti-ennen-joulua-kenen-nimi-alle-tama-on-puolustushallintojen-valinen-yhteistyoasiakirja/8832908

DCA-sopimus pian allekirjoitettavaksi

Ruotsi ja Yhdysvallat kirjoittavat DCA-sopimuksen huomenna. 

– Suomi allekirjoittaa puolustussopimuksen ihan lähiaikoina. Voi olla mahdollista jo ennen joulua, Häkkänen toteaa.

"Nato oli vyö, nyt tuli henkselit" – Risto E.J. Penttilä tiivistää puolustussopimuksen ytimen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nato-oli-vyo-nyt-tuli-henkselit-risto-e-j-penttila-tiivistaa-puolustusopimuksen-ytimen/8810686#gs.16jbmc

Yhdysvaltojen ja Suomen välinen puolustussopimusluonnos on nyt valmis, mutta sitä ei ole vielä julkaistu. Risto E.J. Penttilä tiivistää olennaisen siitä, mitä DCA-sopimuksesta nyt tiedetään.

Antaako Suomi nyt Yhdysvalloille vapaat kädet toimia Suomessa? Katso jutun alussa olevalta videolta Penttilän koko haastattelu: "Tämähän on juuri sitä, mitä Suomi halusi, kun lähdimme Natoon."

Rajan takana voi kohta olla sodan voittanut Venäjä, jonka armeija on täydessä iskussa – Nato-jäsenyys ei riitä Suomelle, toimia vaaditaan pian

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/27d630d6-c834-4235-b2bf-e193443cbb4c

Suomessa on pakko alkaa kääntää katsetta sellaiseen tulevaisuuteen, jossa Venäjä on saanut Ukrainasta jonkinlaisen voiton, kirjoittaa Iltalehden uutispäällikkö Solmu Salminen.

Venäjä: Olemme tarvittaessa valmiit sotaan Naton kanssa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4960dfea-834f-4271-9904-fbb990f90216

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ei usko Venäjän ja Naton suhteiden palautuvan lähitulevaisuudessa. Hän ei myöskään sulje pois aseellista konfliktia Naton kanssa.

Venäjän ja Naton välinen sota? – Jättiraportti varoittaa uhasta Baltiaa kohtaan ja Suomi mainitaan 12 kertaa

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/venajan-ja-naton-valinen-sota-jattiraportti-varoittaa-uhasta-baltiaa-kohtaan-ja-suomi-mainitaan-12-kertaa/5861c9b0-c233-4433-a559-5fd32d28ade3

Viime aikoina on kuultu railakkaitakin varoituksia siitä, että Venäjä valmistautuisi hyökkäämään Natoa vastaan. Uusi mittava tutkijoiden raportti antaa tilanteesta tasapainoisemman kuvan, mutta myös sen viesti on hyytävä. Naton on valmistauduttava sotaan.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=VEN%C3%84J%C3%84-NATO+sota#ip=1

KUVAT JA JUTUT

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=587945461&q=VEN%C3%84J%C3%84-NATO+sota&uds=AMIYvT8PdPOtAPRW90SaN-jAC11ZvpWKLzhj00VdgJPs29788-HPLnJMgghHme2U4p37FC6maNl63b5-vFFYH58-0rZRJHpbLCAw5dxxaiYhIXXUuj09lmVYcB-2It35csTt707sXjVj&udm=2&sa=X&ved=2ahUKEwjMhYLo-_eCAxXcJRAIHSNRClEQtKgLegQIDBAB&biw=1920&bih=927