Share |

MEDIASEKSIKÄSTÄ KEMIAA

_____________________________

RAKKAUSKEMIAN TEORIA

Rakastuminen on neurokemiallinen prosessi, jossa hormonit ja hermoston fysikaalis-kemiallisen viestin välittäjäaineet muokkaavat rakastuneen henkilön aivokemiaa. Rakastuminen ei siis ole pelkkä tunne, vaan se on mitattavissa hormonimääristä ja nähtävissä aivojen magneettikuvauksessa. Lisääntynyt dopamiinin tuotanto lisää onnentunnetta ja kaventaa rakastuneen huomiokykyä, aivot ovat kuin sumussa ja se, että rakkaus on sokea, saa selityksensä aivoissa tapahtuvasta kemiallisesta myrskystä. Aivokuvissa aktivoituminen nähdään samoilla alueilla kuin hurmostilassa tai morfiinitokkurassa olevalla henkilöllä, elimistön omien huumeiden eli sisäsyntyisten endorfiinien onnentunnetta lisäävällä vaikutuksella. Rakkauden huuman aiheuttanut hormonimyrsky loppuu kahden vuoden kuluessa, ja keho palautuu neurokemialliseen tasapainoon. Jos rakkauskemian jälkeinen henkilökemia toimii, rakastuneiden suhde syvenee ja sillä on tulevaisuutta.

RAKKAUDEN BIOLOGISTEN JA KEMIALLISTEN MEKANISMIEN TUTKIMUS

Ihmisen rakkauden merkitystä ja biologisia mekanismeja tutkineen yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston biologisen antropologian tutkijaprofessorin Helen Fisherin mukaan rakkaus on jaettavissa kolmeen eri vaiheeseen: 1. himoon eli eroottiseen rakkauteen 2. ihastumiseen eli romanttiseen rakkauteen 3. kiintymykseen, joissa kussakin ihmisen toimintoja ohjaavat lukuisat eri hormonit.

Helen Fisher on Dr Love, yksi planeetta Maan tunnetuimmista rakkaustutkijoista.

KUVA: Tohtori Helen Fisher funktionaalisen magneettikuvaus-laitteen (fMRI) vierellä.

Helen-Fisher.jpg

https://www.elsevier.com/connect/anthropologist-and-love-expert-helen-fisher-on-the-mysteries-of-love

http://www.stuff.co.nz/life-style/love-sex/65811084/Dr-Love-Biological-anthropologist-Helen-Fisher

http://www.onbeing.org/program/helen-fisher-love-and-sex-and-attachment/feature/in-the-room-with-helen-fisher/7301

http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288652489471.html

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/tosirakkaus_kaappaa_aivot

https://fi.wikipedia.org/wiki/Magneettikuvaus

--------

lovedoctor_01.jpg

Suomessa rakastumista ja rakkautta on tutkinut lääkäri Emilia Vuorisalmi, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan (Sekaisin Lovesta) ja esitellyt tutkimuksiaan lehtien palstoilla kuin myös televisiossa. Tämä julkkistohtori on saanut kutsumanimen rakkauslääkäri (lovedoctor). Tässä kirjoitelmassa esitetään yleisen ”rakkausteorian” lisäksi lovedoctorin  ajatuksia rakastumisesta eli käymme rakkauslääkärin virtuaalisella vastaanotolla.

KEHON JA AIVOJEN KEMIAA

Kehon hormonipitoisuuksien muutoksissa ja aivojen neurokemiallisessa säätelyssä vaikuttavia hormoneja ja välittäjäaineita ovat kortisoli (stressihormoni), testosteroni (mieshormoni), endorfiinit (elimistön omat huumeet), hermostovälittäjäaineet serotoniini ja dopamiini sekä onnellisuushormoni oksitosiini.

Kortisolin tuotanto lisääntyy sekä ihastuneilla naisilla että miehillä, keho reagoi rakastumiseen kuin stressiin, seuraa valpastuminen ja ruokahalu saattaa vähentyä.

Testosteronin tuotanto kasvaa naisilla kaksinkertaiseksi, naiset muuttuvat määrätietoiseksi mutta myös vastaanottavammaksi (”mukautuvammaksi”). Miehillä testosteronitasot laskevat lähes puoleen, miehetkin tulevat vastaanottavammaksi (”pehmeämmiksi”). Testosteronin vaikutuksesta rakastuneet siis keskittävät viehätysvoimansa kohteeseensa (eivät ”vieraisiin”).

Sängyssä nainen manipuloi miestä, niin että testosteronitasot eli ”vastaanottavuudet” kohtaavat toisensa!

Tutkijat ovat myös todenneet, että vallankäyttö ja kilpailutoiminta lisäävät naisten testosteronitasoja.

Hmm, mitenkähän miehelle käy kun nainen on rakastunut ja vielä taipuvainen vallankäyttöön?

Koeryhmän keskuudessa havaittiin erityisesti neljän hermoston välittäjäaineen ja hormonin vaikuttavan yksilön persoonallisuuteen voimakkaasti. Nämä ovat dopamiini, serotoniini, testosteroni ja estrogeeni.

http://www.rakkaudeksi.fi/artikkelit/parisuhde/tuntuuko-kumppani-v%C3%A4%C3%A4r%C3%A4lt%C3%A4

Endorfiinit eli morfiinireseptoreihin kiinnittyvät elimistön omat huumeet lisäävät hyvänolon tunteita, vähentävät kipuaistimuksia ja poistavat näläntunnetta.

Aivoissa serotoniinin lisääntynyt käyttö saa aikaan hyvänolon tunnetta (ekstaasia) ja lisää empatiaa toista kohtaan.  Koko maailma tuntuu ihanalta. Toisaalta, aivojen lisääntynyt serotoniinikäyttö tekee himokkaaksi, partneria tai toisinaan myös ”vierasta” kohtaan. Serotoniinin oton hiipuminen mantelitumakkeessa voi johtaa rakastumiseen ”vääriin tyyppeihin”, epävarmuuteen tai mustasukkaisuuteen.

Dopamiinin vilkastunut käyttö aivoissa kaventaa huomiokykyä ja saa rakastuneen keskittämään kaiken huomion kohteeseensa, kielteiset seikat menettävät merkitystään ja dopamiinimyrskyn seurauksena rakastunut tuntee ”käsittämättömiä onnentunteita”, rakkauden kohde on ainutlaatuinen.

Rakastuneen oksitosiinipitoisuus kohoaa. Tämä ”onnellisuushormoni” poistaa kaikki kielteiset asenteet ja on eduksi rakastumisen jatkumiselle ja rakkauden syvenemiselle. Onnellisuushormonin määrän kasvi on samankaltaista kuin juuri synnyttäneellä äidillä.

Myös lypsävän lehmän oksitosiinitasot ovat kohonneet. Hmm, olisiko tässä ”tieteellinen lupa” sille, että naista voi kutsua lehmäksi?

---------------------------------------------------------------------------

IHASTUMISEN, RAKASTUMISEN JA RAKKAUDEN KEMIAA

RAKKAUTTA TUTKIVA LÄÄKÄRI

lovedoctor_4.jpg

http://www.hs.fi/ihmiset/a1439779336885

IHASTUMINEN RAKKAUSLÄÄKÄRIN (”LOVEDOCTOR”) HS-JUTUSSA

”Nainen odottaa liikennevalojen vaihtumista Bulevardilla. Vieressä seisoo niin komea mies, että nainen meinaa kaatua korkeilla koroillaan.  -Hillitsin itseni, koska mies oli liikkeellä poikansa kanssa-, lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo nauraen”.

Ulkonäöllä on suuri merkitys ihastumisessa, sillä kohde on nähtävä viehättävänä. Maailmalla onkin tehty viehättävyystutkimuksia näyttämällä koehenkilöille erilaisia naisvartaloita. Vastaukset vahvistivat ulkonäön merkityksen. Naisvartalot, joiden painoindeksi oli hieman yli 20, viehättivät koehenkilöitä eniten. Yleisesti ottaen, lievää pulleutta pidettiin viehkompana kuin liian laihaa naisvartaloa. Yllättävää kyllä, yksityiskohdat kuten rintojen koko, ei vaikuttanut koehenkilöiden vastauksiin.

Nopeassa ihastumisessa kyse voi olla ulkonäön lisäksi pienten kemiallisten aineiden , feromoneiksi kutsuttujen hiukkasten avulla tapahtuvasta viestinnästä.

FEROMONIT 

Feromonit ovat ihmisen tai eläimen lähettämiä kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat saman lajin muiden yksilöiden käyttäytymiseen tai hormonitoimintaan. Ihminen aistii feromoneja nenän sierainten välissä sijaitsevalla elimellä. Miehen hiessä oleva feromoni on androstenoni (C19H28O). Naisen emättimen erittämä feromoni on nimeltään kopuliini.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Feromoni

http://yle.fi/uutiset/miehen_haju_houkuttelee_naista/6144393

 "Tutkimukset osoittavat, että sinkut kokevat vastakkaisen sukupuolen edustajat komeampina tai kauniimpina kuin parisuhteessa olevat. Sinkut aistivat myös herkemmin feromoneja."

”Olen ollut muutaman kerran niin koukussa romanttisen rakkauden huumaan, että kirjoitin kirjan selvittääkseni, mikä siinä oikein koukuttaa." Kommentit ”lovedoctorin” HS-jutusta.

SEKAISIN LOVESTA

lovedoctor_1.jpg

Toipuneeksi parisuhdenarkomaaniksi itseään nimittävä Emilia Vuorisalmi perehtyi Sekaisin Lovesta – Rakkauden käsikirja -tietokirjaansa varten evoluutiobiologisiin, neurofysiologisiin ja kulttuuriantropologisiin rakkaustutkimuksiin. Lisätietoa hän on kerännyt aiheesta yleislääkärivastaanoton lisäksi muun muassa vuosien mittaisista yöpäivystyksistä Marian pientraumapoliklinikalla. Oma elämä on luonnollisesti rakkauden tutkijan ensikäden tietopankki.

ADDIKTI

Kerran addikti on aina addikti, sanoo Vuorisalmi. Hän kertoo tietävänsä, miltä tuntuu, kun aivojen dopamiinipitoisuus kasvaa niin suureksi, että mielenkiinto muihin kuin rakkauden kohteeseen sammuu.

"Rakastunut alkaa rakkauden huumavaiheessa muistuttaa narkomaania. Hän tulee riippuvaiseksi dopamiinista, eikä pysty keskittymään muuhun kuin rakkauden kohteeseen."

Onneksi dopamiinia erittyy myös onnistuneen työn tai tyydyttävän harrastuksen seurauksena. Vuorisalmi kehottaa puhumaan riippuvuudesta avoimesti ja vinkkaa, että tunnemyrskyjä voi ehkäistä selvittämällä neurokemiallisen tasapainonsa

---------------------------------------------------------

RAKKAUSLÄÄKETIEDE TULEVAISUUDEN ALA

Emilia Vuorisalmi uskoo, että rakkauslääketiede on tulevaisuuden ala ja että tunnemaailman mysteerien penkominen on hänen uransa punainen lanka.

lovedoctor_3.jpg

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1441330989131.html

MISTÄ RAKASTUMINEN JOHTUU?

Yksinolon aikana koetut ikävät tunteet ja fyysiset oireet saivat Vuorisalmen kysymään, mistä rakastuminen johtuu ja miksi se on välillä niin vaikeaa. Vastauksia hän alkoi etsiä neurotieteestä. Hän kokosi pohdintansa populaaritieteelliseen esikoiskirjaansa Sekaisin LOVEsta (Otava), joka ilmestyi kauppoihin äskettäin. Kirjan pohjaksi hän perehtyi omien kokemustensa lisäksi muun muassa neurofysiologisiin ja evoluutiopsykologisiin rakkaustutkimuksiin.

– Yritän tuoda kirjassani esiin, mitä meidän aivoissamme tapahtuu, kun rakastumme. Pohdin myös muun muassa, mistä rakkausriippuvuus johtuu, kuka sille on altis ja minkä takia parisuhteissa tulee kriisejä tietyissä vaiheissa, Vuorisalmi luettelee.

Rakkaustohtoriksikin (”lovedoctor”) kutsutun Vuorisalmen mukaan rakastuminen saa onnellisuuttamme säätelevät aivojen välittäjäaineet liikkeelle. Hän itse kertoo olevansa ”dopamiinivoittoinen ihminen”, joka tuntee vahvasti kaikki tunteet.

IS-Haastattelun päätteeksi Vuorisalmi saa tehtäväkseen miettiä, millä tasolla hänen aivojensa välittäjäaineet ovat. – Nyt on tosi hyvät tasot. Olen saanut todella paljon serotoniinia ja oksitosiinia kuvausryhmämme yhteisöllisyydestä. Minun on myös pitänyt heittäytyä kuviin ja olen tehnyt jännittäviä juttuja, siitä tulee dopamiinia. Lisää dopamiinia tulee viinilasillisesta, ruuasta saan serotoniinia ja nauramisesta vielä endorfiineja, niin nythän mulla on tosi hyvä fiilis.Rakkauden kemiat ovat siis mallillaan.

PUSUTTELUN KEMIAA

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-1446781599253.html

----------------------------------------------------------------

RAKKAUSKEMIA JA HENKILÖKEMIA

Edellä on käsitelty kemiallisten aineiden vaikutusta rakastumiseen ja rakkauteen. Koska näiden kemikaalien pitoisuudet ja vaikutukset elimistössä vähenevät vuosien saatossa, ”tavallisen kemian” eli ns. henkilökemian merkitys parisuhteen jatkumiselle tai mahdolliselle eroprosessille on tärkeää.

Annamme siis puheenvuoron väestöliiton asiantuntijalle, joka ymmärtää miehiä!

heli_vaaranen.jpg

PARISUHDE-ASIANTUNTIJA HELI VAARANEN ”PUOLI SEISKASSA”

http://areena.yle.fi/1-3142349

puoli_seiska_heli_1.jpg

 

Heli Vaaranen on huolissaan miesten väheksymisestä.

http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1457071059975

http://www.hs.fi/mielipide/a1452576623366

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-2000001132693.html

http://yle.fi/uutiset/miesten_vaheksymisesta_huolestunut_vaaranen_naisten_monopoli_lapsiinsa_pitaisi_poistaa/8600702

Emilia Vuorisalmi (Ruotsi Suomea edellä, ex- ja uusperhe))

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001187825.html

----------------------------------------------------------------

SUSANNA LAINE ON SUOMEN PARAS JA KAUNEIN TV-JUONTAJA

susanna_6.jpg

susanna_5.jpg

---------------------------------------------------------------

LOVEDOCTOR TELEVISIOSSA

http://areena.yle.fi/1-2978569

Puoli seitsemän TV1 9.10.15 (nähtävissä 30 pv).

Rakkaustohtorin vastaanotto: 21-28 minuutin kohdalla.

lovedoctor_5.jpg

Kuvissa Emilia Vuorisalmi ja Susanna Laine.

http://areena.yle.fi/1-2629556?autoplay=true  

IHMISTEN VÄLINEN KEMIA: FEROMONIT

http://areena.yle.fi/1-1825870?autoplay=true   VIDEO 27 min (30 pv lähtien 6.10.15)

http://areena.yle.fi/1-1863890?autoplay=true (videoklippi feromoneista 1 min)

susanna_lovedoctor_vieraana.jpg

emilia_2.jpg

susanna_3.jpg

emilia_1.jpg

susanna_4.jpg

 

SUSANNA LAINE ON SUOMEN PARAS JA KAUNEIN TV-JUONTAJA


------