Share |

KEVÄT 2022

18.1.2022

Gallup: Pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008515424.html

NATO_1.PNG

Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan alkamisen ajasta nykypäivään (1/2022).

NATO_2.PNG

Tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana tehdyn HS-gallupin mukaan 28 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen liittyvän Natoon ja 42 prosenttia vastustaa liittymistä sotilasliittoon. Epävarmojen osuus on kasvanut lähes kolmannekseen.

Jäsenyyden kannattajien määrä on noussut kahdeksan prosenttiyksikköä vuoden 2019 lopusta, jolloin HS-gallupissa kysyttiin viimeksi samaa asiaa. 28 prosentin kannatus on korkein HS-gallupien historiassa, vaikka sen tuntumassa on oltu kyllä muutamaankin otteeseen.

Rajuin muutos on kuitenkin tapahtunut Nato-jäsenyyden vastustajien joukossa. Vastustajia ei ole HS:n gallupeissa ollut koskaan niin vähän kuin nyt. Ensimmäisen kerran HS-gallupien historiassa vastustus on painunut alle 50 prosentin ja vieläpä selvästi.

HS-gallupeissa on kysytty vuodesta 2002 alkaen 23 kertaa kansalaisten Nato-kantoja. Natoon liittymistä vastustavien määrä on ollut aina vähintään 53 prosenttia ja enimmillään jopa 68 prosenttia. Nyt vastustajia on siis enää 42 prosenttia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti myös juuri ennen gallupin teon aloittamista paljon huomiota saaneen uudenvuoden puheensa, jossa hän korosti, että Suomi voi halutessaan hakea Naton jäsenyyttä.15.1.2022

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan mahdollinen liittyminen Natoon on Suomen oma asia. Hän myös sanoo kunnioittavansa Suomen ja Ruotsin tekemiä päätöksiä. Toivoo kuitenkin, että nämä

Pohjoismaat pysyisivät puolueettomina.

KATSO UUTISET

MASHA_MTV3_0.PNG

MASHA_MTV3_2.PNG

https://www.mtv.fi/sarja/kymmenen-uutiset-33001001003/pe-14-1-klo-22-usa-venaja-valmistelee-operaatiota-jolla-se-pyrkii-oikeuttamaan-hyokkayksen-ukrainaan-1525746

5.1.2022

NATON ”TURVATAKUUT” OVAT VAIN (VIIDENNEN ARTIKLAN MUKAAN) JÄSENMAITA VARTEN, EI HAKEMUKSIA TEKEVILLE

MEDIA: Olisiko Suomella Naton turvatakuut jo silloin kun se odottaa jäsenyyshakemuksen hyväksymistä?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008514389.html

Naton turvatakuut tarkoittavat liittouman perusperiaatetta, joka on ilmaistu Naton perussopimuksen viidennessä artiklassa: hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys koko liittokuntaa vastaan.

”Tämä periaate koskee vain Naton jäseniä”, Nato-virkamies sanoo.

OMA KOMMENTTINI:

[Mitä Naton ”turvatakuut” tarkoittavat? Tuleeko vain lisää pakotteita, koska paperitiikeri Nato ei kuitenkaan uskalla lähteä sotaan ”suurta ja mahtavaa” Neuvostoliiton perillistä, Venäjää vastaan]

Virolaisille Suomen Nato-optio on ollut suorastaan hilpeyden aihe: keskustelu alkaa vasta, kun tilanne kiristyy, mutta jäsenhakemus jää silti aina lähettämättä.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008515110.html

Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Natoon jo vuonna 2004. Baltiasta katsottuna pohjoisen naapurin kipuilu saattaa näyttää menneen talven lumilta.

Suomessa näin kiihkeää Nato-keskustelua ei ole nähty sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta vuonna 2014. Nato-jäsenyyden puolesta ovat viime päivinä puhuneet useat kansanedustajat esimerkiksi vihreistä ja Rkp:sta.

"Yksi eroavaisuus, jonka näen Suomen ja Viron keskustelussa, on EU:n turvallisuuspoliittinen rooli.

Presidentti Niinistön puheessa oli ilmeistä tyytymättömyyttä EU:n toimia kohtaan, mutta hämäräksi jäi, mitä toimia EU:lta odotetaan”, sanoo Kristi Raik.

Suomi on jäämässä aika yksin sen näkemyksensä kanssa, että EU:n puolustuspoliittista roolia tulisi vahvistaa. Ruotsikin suhtautuu asiaan varovaisesti.

Raik huomauttaa, että suuret EU-maat kuten Saksa ja Ranska ovat jo Natossa eikä varsinainen alueellinen maanpuolustus ole EU:n agendalla.

Täällä lisää aiheesta:

https://www.tapionajatukset.com/42598

https://www.tapionajatukset.com/42234

4.1.2022

Finland says it reserves right to join NATO despite opposition from Russia

https://nypost.com/2022/01/03/finland-says-it-reserves-right-to-join-nato-despite-opposition-from-russia/

Finland’s leaders say they will decide whether to join NATO despite warnings ​from Russia against joining the Western alliance, as the military standoff on Ukraine’s border has heightened tensions between Moscow, the US and Washington’s European allies

MASHA_SANNA_FIN_NATO.PNG

“Finland’s room to maneuver and freedom of choice also include the possibility of military alignment and applying for NATO membership, should we ourselves so decide,” President Sauli Niinistö said in a New Year’s address over the weekend.

MASHA_FIN_NATO.PNG

“It is quite obvious that the ascension of Finland and Sweden to NATO would have serious military and political consequences that would require an adequate response from Russia,” foreign ministry spokeswoman Maria Zakharova said at the time.

Kremlin propaganda­koneisto keksi tavan iskeä Niinistön ja Marinin Nato-puheisiin: ”Moskova sai puukon­iskun selkäänsä”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008517089.html

Venäjän median mukaan presidentti Sauli Niinistön Nato-lausunnot olivat ”outoja” ja ”odottamattomia”. Pääministeri Sanna Marinia kehotetaan puolestaan muistamaan Natosta puhuessaan, että hän saa kiittää omasta urastaan Venäjän imperiumia

Venäjä tekee paluuta Neuvostoliitoksi – Suomen on aika päättää Natosta

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/venaja-tekee-paluuta-neuvostoliitoksi-suomen-on-aika-paattaa-natosta/6ab7b550-6aa2-4b6d-8be9-75fe7960a6dd

Venäjä on kyseenalaistanut Suomen ja Ruotsin suvereniteetin. Etupiiriajattelussa ja sapelinkalistelussa on yhtymäkohtia sotia edeltäviin, 1930-luvun vuosiin.

Miten mahdollinen päätös Nato-jäsenyydestä tehtäisiin? Saisiko Suomi turva­takuut haku­ajaksi? Tätä Natoon hakeminen tarkoittaisi

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008514389.html

Jäsenyysprosessien kesto on vaihdellut. Suomi saattaisi päästä Natoon nopeasti. Nato edellyttää, että jäsenyydelle on kansalaisten riittävä tuki