Share |

FIN RUS UKR EU

15.3.2024

Nyt tipahti hälyttävä arvio Ukrainan sodan ratkeamisesta

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa sekä siihen liittyviä tapahtumia Venäjällä.

EU:n korkea-arvoiselta edustajalta hälyttävä arvio Ukrainan sodan ratkeamisesta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010293047.htmlUkrainan sota saattaa ratketa jo tämän kevään tai kesän aikana.

Näin EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell arvioi torstaina Washingtonissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Moni asiantuntija on analysoinut Venäjän aloittavan suuren hyökkäyksen Ukrainassa kesään mennessä.

Borrell jyrähti Yhdysvaltojen suuntaan, ettei Ukraina voi sen vuoksi odottaa tulevien presidentinvaalien tulosta tai ratkaisua maan uudesta tukipaketista.

- Seuraavat kuukaudet ovat ratkaisevia, Borrell lausui.

Yhdysvaltojen laaja 60 miljardin aseellinen tukipaketti Ukrainalle on jumittanut kuukausien ajan maan kongressissa.

Borrellin mukaan kaikkien, mukaan lukien EU ja Yhdysvallat, on nopeutettava ja lisättävä Ukrainalle annettavaa tukea.

- Mitä tahansa on tehtävä, se on tehtävä nopeasti, Yhdysvalloissa puhunut Borrell painottaa.

HS: Venäjä näyttää rahtaavan aseita Pohjois-Koreasta

Venäjä näyttää aloittaneen asekuljetukset Pohjois-Koreasta viikkojen tauon jälkeen, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n hankkimassa, torstaina otetussa satelliittikuvassa näkyi venäläisessä satamassa samannäköinen laiva kuin pohjoiskorealaisessa satamassa muutama päivä sitten.

Yhdysvaltain mukaan Venäjä on käyttänyt Pohjois-Korean toimittamia aseita Ukrainassa.

HS:n satelliittikuvassa näkyvää laivaa on aiemmin epäilty aseiden kuljettamisesta Venäjälle myös Etelä-Afrikasta.

Stoltenberg esitti vahvan vetoomuksen lännelle – ”Olisi vakava virhe antaa Putinin voittaa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010294429.html

Naton pääsihteeri kiirehtii lisäapua Ukrainalle.14.3.2024

Kaja Kallas pyysi katsomaan myös Viroon ja antoi Suomelle varoituksen

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/art-2000010292598.html

Suomen ei tule varoa liikaa Venäjän provosoimista, sanoi Viron pääministeri suomalaistoimittajille.

Viron pääministeri Kaja Kallas ilmaisi keskiviikkona tyytymättömyytensä siitä, että Suomi haluaa kääntyä Pohjoismaiden eikä Baltian maiden puoleen puolustusyhteistyössä Naton sisällä.

”Todella toivon, että Suomi katsoo myös etelään eikä ainoastaan pohjoiseen, sillä puolustuksen ja turvallisuuden näkökulmasta Itämerestä tuleva uhka on valtava”, Kallas sanoi.

Tällä hetkellä Suomi kuuluu yhä Baltian maiden kanssa muun muassa Itämereen keskittyvään Hollannin Brunssumin johtoportaaseen. Suomi on kuitenkin ilmoittanut haluavansa Naton komentorakenteessa Norfolkin alaisuuteen, yhdessä Norjan ja ehkä myös Ruotsin kanssa.

Ukraina-kantojensa vuoksi ”haukaksi” kuvatun Kallaksen mielestä Suomen ei tulisi tuoreena Naton jäsenenä esiintyä turhan varovaisesti Venäjän suhteen.

”Nato on olemassa pelotteeksi Venäjälle ja voiman osoitukseksi”, Kallas muistutti.

”Meillä on oikeus puolustaa itseämme, älkää edes ajatelko (Venäjän provosoitumista). Meidän ei tulisi käyttäytyä ikään kuin Venäjä olisi vahvempi”, hän sanoi.

Kaja Kallas pyytää Suomea katsomaan myös Viroon

KAJA_KALLAS_VIRO_UNOHTUI_1.PNG

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaja-kallas-pyytaa-suomea-katsomaan-myos-viroon/8897698#gs.6e4786

Viron pääministeri Kaja Kallas ilmaisi keskiviikkona tyytymättömyytensä siitä, että Suomi haluaa kääntyä Pohjoismaiden eikä Baltian maiden puoleen puolustusyhteistyössä Naton sisällä.

Hän puhui asiasta tapaamisessaan suomalaistoimittajien kanssa Tallinnassa.

– Todella toivon, että Suomi katsoo myös etelään eikä ainoastaan pohjoiseen, sillä puolustuksen ja turvallisuuden (näkökulmasta) Itämerestä tuleva uhka on valtava, Kallas sanoi.

Lue myös: Suomalainen miinanraivausalus lähtee Nato-operaatiossa myös Pohjanmerelle ja Norjanmerelle – ulkoasiainvaliokunta yllättyi

Suomi historian suurimmalla joukollaan Naton kansainvälisessä harjoituksessa – tällainen on Nordic Response

Mitä Ruotsi tuo Natoon ja millainen merkitys Ruotsin jäsenyydellä on? "Kriittisen tärkeä alue"

13.3.2024

Miksi ydintuhon riski Euroopassa on kasvanut?

https://oikeamedia.com/o1-214200

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vaatinut NATO-maiden taistelujoukkojen lähettämistä Ukrainaan. Hän ei ole sulkenut pois muitakaan sotatoimia Venäjää vastaan – ei edes ydinaseiden käyttöä.

Presidentti Vladimir Putin on puolestaan todennut, että Venäjä puolustautuu NATO-maiden sotatoimia vastaan vastaiskuilla sekä muistuttanut siitä, että Venäjälläkin on ydinaseita. Hän on myös varoittanut siitä, että sodan laajentaminen voi johtaa ydintuhoon.

Joko Euroopan globalistijohtajat sotaa laajentaessaan ottavat sen riskin, ettei Venäjä puolustaudu vastaiskuilla tai ei käytä ydinaseita, tai he eivät välitä, vaikka niin tapahtuisi.

Venäjää ei voi voittaa sotilaallisesti

Riippumattomat sotilasasiantuntijat ovat jo ennen Venäjän aloittamaa sotilaallista erikoisoperaatiota muistuttaneet siitä ilmeisestä tosiasiasta, ettei sitä ole mahdollista voittaa sotilaallisesti.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Venäjä on paitsi maailman suurin ydinasemahti, myös sotilaallisilta resursseiltaan muutenkin Ukrainaa vahvempi. Sen ymmärtämiseksi ei tarvitse kuin vilkaista karttaan sekä perustietoihin Venäjästä, sen väestömäärästä, taloudesta ja asevoimista.

Pentagonin salaisten tiedustelutietojen vuotaminen julkisuuteen yli vuosi sitten, vahvisti kuitenkin sen, että Kiovan hallitus tulee häviämään Venäjää vastaan käytävän sodan. Sen perusteella tiedettiin, etteivät siltä lopu ainoastaan tykistöammukset ja muut sotavarusteet, vaan myös sotilaat.

Yhdysvallat ei edes Euroopan ulkopuolisten liittolaistensa tuella kykene tuottamaan eikä toimittamaan Kiovan hallitukselle riittävästi ammuksia ja sotavarusteita: resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Pentagonin tiedustelutiedot osoittivat senkin, että Kiovan joukkojen kaatuneiden määrät olivat moninkertaiset Venäjän tappioihin verrattuna.Sotaa voidaan Yhdysvaltain ja EU-maiden lisärahoituksella ja taistelujoukkojen lähettämisellä Ukrainaan pitkittää ja sodan tuhoja kasvattaa, mutta Venäjää ei siinäkään tapauksessa ole mahdollista voittaa sotilaallisesti.

Ydintuhoon johtavien ohjusiskujen mahdollisuus

Jos Euroopan globalistijohtajat laajentavat Ukrainassa käytävää sotaa Venäjää vastaan suunnitelmiensa mukaisesti, on todennäköistä, että sota muuttuu jossain vaiheessa Euroopan maiden ja Venäjän väliseksi suursodaksi.

Elleivät osapuolet suostu sopimaan rauhanehdoista, jolla tällainen sota saadaan loppumaan, siitä tulee niiden olemassaolon taistelu: se johtaa väistämättä molemminpuolisiin ydiniskuihin riippumatta siitä, miten mahdolliset maasotataistelut Euroopassa etenevät.

Yhdysvallat tuskin vaarantaa omaa olemassaoloaan osallistumalla sotaan Venäjää vastaan Euroopan maiden puolesta – riippumatta siitä, kuka maata johtaa. Tällaisessa tilanteessa ei valtiollisilla sopimuksillakaan ole merkitystä.Missä viipyvät hallituksen ratkaisut itärajalle?

https://niinamalm.fi/blogi/missa-viipyvat-hallituksen-ratkaisut-itarajalle/

Tiedote 10.3.2024

Hallituksen viivyttely itärajan tilanteen kanssa asettaa Suomen alttiiksi Venäjän hybridioperaatiolle, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm kertoo huolestaan.

Itärajan turvaaminen sopimusten ja reunaehtojen puitteissa on vaativa tehtävä, ja siksi rajaturvallisuuteen liittyvät lait vaativat huolellista työtä ja valmistelua. Malm on huolissaan siitä, että hallitus on päätymässä työssään lainvalmistelun suhteen umpikujaan.

Lumet sulavat päivä päivältä ja tilanne herättää itärajan läheisyydessä asuvissa syvää huolta. Hallitukselta tarvitaan nyt ratkaisuja.

Putin jyrähti Suomelle ja Ruotsille

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010290016.html

Putinin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on ”täysin merkityksetön askel”.

Venäjän johtaja Vladimir Putin sanoi tänään julkaistussa haastattelussa, että Venäjä aikoo lähettää joukkoja ja ”tuhojärjestelmiä” Suomen vastaiselle rajalle.

Syynä on Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon.

Putinin uho vastatoimista uusille Nato-maille ei ole uutta. Hän ilmoitti jo viime vuoden lopulla, että Venäjä perustaa Leningradin alueelle sotilaspiirin ja keskittää sinne ”tietyn määrän” sotilasyksikköjä vastineeksi Suomen Nato-jäsenyydelle. Putin vahvisti maan uuden sotilaspiirijaon helmikuussa.

Ruotsin puolustusministeri myhäili Lapissa – seurasi ruotsalaisten ja suomalaisten yhteisharjoitusta

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010287712.html

Suomalaiset ja ruotsalaiset joukot harjoittelivat Suomen ja Norjan rajalla muutama päivä sen jälkeen, kun Ruotsi liittyi Natoon. Harjoituksia olivat seuraamassa Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson ja Suomen maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen.

Putin uhoaa joukoista Suomen rajalla ja ydinaseista – ”Olemme valmiina”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a859f17b-74ec-4e61-b4ea-fc982f343f8e

Venäjän presidentti puhisi jälleen Suomen Nato-jäsenyydestä.

12.3.2024

Totaalinen pimeys lankeaa Venäjälle ensi viikon jälkeen

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010280059.html

Turvallisuuskoneiston ruuvi kiristyy, oudot kuolemat jatkuvat ja liikekannallepano uhkaa. Asiantuntijat arvioivat mitä tapahtuu, kun diktaattori Vladimir Putin kukitetaan uudelle kaudelle viikon päästä.

Ensimmäiset kaksi kautta Putin istui vuosina 2000–2008. Täyskäsi viivästyi, kun Dmitri Medvedev voitti vuoden 2008 presidentinvaalit Putinin tuella.

Tuolloin Kremlissä vielä noudatettiin lakia, joka ei sallinut Putinin jatkavan kolmannelle perättäiselle kaudelle.

Uskollinen aseenkantaja Medvedev allekirjoitti heti valtaan noustuaan lain, joka pidensi presidenttikauden kuuteen vuoteen – ja joka astui voimaan sopivasti Putinin palattua virkaan 2012. Sittemmin myös laki perättäisten kausien määrästä on muuttunut eikä "medvedeveitä" enää tarvita.

Putinin harvojen varteenotettavien vastustajien, toimittaja Jekaterina Duntsovan ja oppositio­poliitikko Boris Nadezhdinin ehdokkuudet tyssäsivät Venäjän keskus­vaalilauta­kuntaan.JEKATERINA DUNTSOVA

Putinin haastajaksi pyrkinyt Jekaterina Duntsova pidätettiin Venäjällä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a70e7ca9-6bae-4c31-8d63-812c59f840f5

Presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Jekaterina Duntsova pidätettiin Tverissä sen jälkeen, kun hän oli osallistunut uuden puolueen perustamiskokoukseen.https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3b550a2d-694f-4857-bc4b-42a81fddb55b

KUVA

https://www.tapionajatukset.com/files/tapion.ajatukset.net/JEKATERINA_DUNTSOVA_3.PNGhttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/saaristo/ekaterina-duntsova-rauhanpresidentti/– Boris Nadezhdiniä ei päästetty presidentinvaaleihin mukaan sen tähden, että se olisi paljastanut, kuinka suuri osa venäläisistä todella vastustaa sotaa, Liuhto sanoo.

– Mielenkiintoista tuloksessa on myös Putinin kannatus Venäjään laittomasti liitetyillä Ukrainan alueilla. Järjestetäänkö tulos, jossa Putinin kannatus näillä alueilla nousee yli 90 prosentin?

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/524a4c429fff600c3b60e5b1262ac8b9.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/cb72fd54afcabf91fdaabf1d5f88e64c.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/dc032ff2be8dab7429e7490d7ea009c2.jpg.webp

5.3.2024

Asiantuntija: Saksalla ainakin kaksi syytä, miksi se ei suostu toimittamaan Taurus-ohjuksia Ukrainaan

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010269970.html

Taurus-ohjusten ympärillä Saksassa käytävää keskustelua leimaa IISS-tutkimuslaitoksen johtaja William Alberquen mukaan kaksi asiaa.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/c405f838eb8ebc000a24388b191544ff.jpg.webp

Venäjän hyökkäyssodan toisena vuosipäivänä 24. helmikuuta 2024 mielenosoittajat vaativat Berliinissä Saksan liittokansleri Olaf Scholzia toimittamaan Taurus-ohjuksia Ukrainan tueksi. Kuva: Odd Andersen / AFP

Saksan haluttomuus toimittaa pitkän kantaman Taurus-risteilyohjuksia Ukrainaan on herättänyt toistuvasti saman kysymyksen: miksi. Vastausta on tivattu jo kuukausien ajan Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta.

Taurus-ohjusten kantama on jopa 500 kilometriä. Joidenkin arvioiden mukaan Ukraina voisi tuhota Saksalta pyytämillään ohjuksilla siltoja, teitä ja komentokeskuksia. Ne ovat keskeisessä asemassa, kun Venäjä tuo joukkojaan rintamalle.KUVA : TAURUS-RISTEILYOHJUS

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/ad4a3cda1ee8b303638a4ed2d2b098bd.svg

HYVÄ KOMMENTTI

Pohjimmiltaan kyse on siitä että Saksa ei vieläkään suostu sanomaan että Venäjän pitää hävitä tämä sota. Tässä Saksan linjassa ei ole mitään järkeä, tosin eipä heidän energiapolitiikassakaan ole viimeiseen 20 vuoteen ollut myöskään mitään järkeä. Kun itä-Euroopassa kauhisteltiin uutiskuvia Tsetseniasta, Georgiasta ja myöhemmin Ukrainasta, niin Saksassa oltiin sitä mieltä että ei pitäisi antaa parin raiskatun ja tapetun siviilin muodostua esteeksi halvan öljyn ja kaasun ostamiselle. Saksassa on oltu aina hyviä katsomaan muualle kun jossain tapahtuu kansanmurha. 1940-luvulla kukaan Saksassa ei huomannut maan omaa kansamurhaa, ja nyt 80 vuotta myöhemmin Saksa katsoo pois kun Venäjä ja Israel teurastavat siviileitä. Hyvät välit halutaan pitää tappajiin. Saksassa bisnes tulee aina ensin, ja moraalipohdinnat sen jälkeen (jos sittenkään).

3.3.2024

Tuhansia sotilaita, hävittäjiä, sukellusveneitä – valtava sotaharjoitus alkaa Lapissa

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010268198.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

Yli 4 000 suomalaissotilasta osallistuu Norjan johtamaan Nordic Responseen. Ruotsikin saattaa olla jo mukana Natossa, ennen kuin

harjoitus päättyy.

KUVAT

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/78a450d66657e269f8dceea0708cd4a4.svg

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/a57b0e03459f94adbb1754599d6a71d2.jpg.webp

Itämerellä lentäneet venäläiskoneet saivat Nato-hävittäjät peräänsä – Ranskan ilmavoimat julkaisi kohtaamisesta videon

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/itamerella-lentaneet-venalaiskoneet-saivat-nato-havittajat-peraansa-ranskan-ilmavoimat-julkaisi-kohtaamisesta-videon/8890114#gs.5vaeng

Ranskan ilmavoimat kertoi, että heidän hävittäjälentäjänsä kohtasivat venäläisiä sotilaskoneita Itämerellä. Ilmavoimat julkaisi tilanteesta videon.

Kerroimme aikaisemmin tällä viikolla, kuinka Saksan ja Ranskan ilmavoimat kertoivat havainneensa venäläisen tiedustelukoneen Helsingistä kaakkoon maanantaina.

Ranskan ilmavoimien mukaan sen kaksi ranskalaista Mirage-hävittäjää saattoi SU-30-venäläiskoneita pois Itämerellä myös Puolasta hieman pohjoiseen kansainvälisessä ilmatilassa. 

Ilmavoimat julkaisi kohtaamisesta videon, joka on nähtävissä yläpuolelta. Videon saatteessa Ranskan ilmavoimat kertoi "puolustuvansa jokaista tuumaa Nato-alueesta".

Suomi osallistuu ensi kertaa jättimäiseen Nato -sotaharjoitukseenmyös presidentti Stubb paikalla

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomi-osallistuu-ensi-kertaa-jattimaiseen-nato-sotaharjoitukseen-myos-presidentti-stubb-paikalla/8890208#gs.5vamh6

Yli 4 000 suomalaissotilasta osallistuu Norjan johtamaan Nordic Responseen. Ruotsikin saattaa olla jo mukana Natossa, ennen kuin harjoitus päättyy.

Norjan johtama suuri Nordic Response 24 -sotaharjoitus alkaa maanantaina Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Suomen osalta kyseessä on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla ja myös ensimmäinen kerta, kun Suomi osallistuu puolustusliiton jäsenenä Nato-alueen yhteisen puolustuksen harjoitteluun.

Nordic Response on laaja taisteluharjoitus maalla, merellä ja ilmassa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 20  000 sotilasta 14 eri maasta. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 4  100 sotilasta ja 700 ajoneuvoa.

Maavoimista Nordic Responsessa on mukana 2  500 sotilasta, joista reilu tuhat henkilöä on varusmiehiä ja toinen reilu tuhat reserviläisiä.

Lindtman vaati Suomelta aktiivisempaa roolia EU:n puolustuksessa, useat kansanedustajat kannattavat: "Esitys on perusteltu"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lindtman-vaati-suomelta-aktiivisempaa-roolia-eu-n-puolustuksessa-useat-kansanedustajat-kannattavat-esitys-on-perusteltu/8890030#gs.5vb782SDP.n puheenjohtaja Antti Lindtmanin avaus Suomen aktiivisesta roolista EU:n puolustuksen vahvistamisessa saa tukea ainakin puolueen sisältä. Sosialidemokraattien kansanedustajista Mika Kari, Tytti Tuppurainen ja Kimmo Kiljunen ilmoittavat kannattavansa esitystä.

Useat kansanedustajat kannattavat puolustuspolitiikan avausta, jonka SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman esitti lauantaina.

Lindtman totesi MTV Uutisextrassa, että Suomen tulisi ajaa aktiivisesti EU-maiden puolustuksen vahvistamista, ja että pelkästään pitkä itäraja on hyvä peruste ottaa asiassa aloite omiin käsiin.

Aleksei Navalnyin 23-vuotias tytär jakoi koskettavan muistokirjoituksen: "Lupaan sinulle, että elän elämääni, kuten opetit"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aleksei-navalnyin-23-vuotias-tytar-jakoi-koskettavan-muistokirjoituksen-lupaan-sinulle-etta-elan-elamaani-kuten-opetit/8889740#gs.5vbki8

DARIA_1.PNGEdesmenneen venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tytär Daria Navalnaya jakoi eilen Instagram-tilillään herkän muistokirjoituksen isälleen.

– Ihmisillä on tapana sanoa, että vanhemmat ovat heidän roolimallejaan, mutta kohdallani se on aivan totta, tytär aloittaa muistokirjoituksensa vapaasti suomennettuna. 

Aleksei Navalnyi haudattiin eilen Moskovassa Borisovin hautausmaalle tuhansien ihmisten saattelemana. Venäjältä paossa olevat Navalnyin vaimo Julia Navalnaja, vuonna 2001 syntynyt tytär Daria sekä vuonna 2008 syntynyt poika Zahar eivät osallistuneet paikan päällä hautajaisiin. 

Perheenjäsenet ovat kuitenkin muistaneet edesmennyttä läheistään sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Navalnyin tytär astui julkisuuteen – vastaanotti isänsä palkinnon Genevessä

Daria-tytär kuvaa muistokirjoituksessaan isällään olleen "uskomaton kyky luoda yhteys toisiin ihmisiin". Lisäksi Daria kuvaa isäänsä muun muassa lujaksi, optimistiseksi, huumorintajuiseksi ja uteliaaksi. 

1.3.2024

Helena Petäistön kolumni: Herääkö Eurooppa puun ja kuoren välistä liian myöhään? Peli voi olla pian menetetty

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helena-petaiston-kolumni-heraako-eurooppa-puun-ja-kuoren-valista-liian-myohaan-peli-voi-olla-pian-menetetty/8887408#gs.585gwi

Ylimääräisen Ukraina-huippukokouksen maanantai-iltana koolle kutsunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron paukutti Pariisissa viimeinkin samaa kieltä kuin Pohjois- ja Itä-Euroopan maat: Venäjä ei saa voittaa sotaa! Ukrainaa on tuettava niin kauan ja niin paljon kuin se tarvitsee! Venäjä ei ole uhka ainoastaan Ukrainalle, vaan koko Euroopalle! Hänen mukaansa kokouksessa vallitsi täysi yksimielisyys Ukrainan tuen vahvistamisesta ja Euroopan puolustuksen rakentamisesta.

Macron kävi läpi tähänastiset yhteiset aseavun valmiudet, "coalitions capacitaires". 

Niitä on yhteensä kahdeksan. Yksi niistä koskee F-16 -hävittäjiä, johon kuuluu ukrainalaislentäjien koulutus. Erästä niistä, artillerie eli tykistö, on Macronin mukaan Ranskan johdossa. Lopuksi hän lisäsi yllättäen listaan yhdeksännen valmiuden; valmiuden iskeä syvälle vihollisen maaperälle eli keski- ja pitkän kantaman ohjukset. 

Heti tiistaina Scholz vastasi Saksan mediassa sekä Ukrainalle että Macronille, miksei Saksa voi toimittaa Ukrainan kipeästi tarvitsemia, 500 kilometrin kantaman Taurus-ohjuksia. Hänen mukaansa olisi kyllä mahdollista kouluttaa ukrainalaiset niiden käyttämiseen, mutta missään tapauksessa Saksan hallitus ei halua menettää valvontaa siitä, mihin kohteisiin ohjuksia käytetään, ja joka tapauksessa saksalaissotilaiden lähettäminen paikalle on pois laskuista. 

Merkillepantavaa on, että Scholz häipyi Élysée-palatsista vähin äänin kommentoimatta millään tavalla paikalla Macronin esille ottamia ohjuksia. 

Ei siis voi hyvällä tahdollakaan puhua edes muodollisesta Ranska-Saksa -yhteistyön näkymisestä. Se on enemmän kuin valitettavaa Euroopalle näin kriittisinä aikoina. 

Ranskan puolustus- ja ulkoministerit saivat tehtäväkseen aloittaa välittömästi ponnistelut sovittujen asioiden viemisestä ripeästi eteenpäin. 

Viron pääministeri Kaja Kallas ehdotti Ukrainan tukemisen rahoittamiseen samanlaisen yhteislainan ottamista EU-maiden kesken kuin tehtiin koronapandemiasta selviämiseen. 

Aika näyttää, miten ehdotuksen käy ja mistä muualta demokraattiset EU-maat löytävät tarvittavan rahoituksen taistelussaan olemassaolostaan julmaa diktatuuria vastaan.

29.2.2024

Macronin Ranska kovensi linjaansa Venäjää kohtaan”Macronin mukaan keskustelussa oli myös EU-maiden omien maajoukkojen lähettäminen Ukrainaan. Macronin mukaan konsensusta ei löytynyt, mutta vaihtoehtoa ei suljettu pois.”

”Tiistaina Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi yksiselitteisesti, ettei Ukrainaan lähetetä Naton eikä EU-maiden joukkoja. Myös moni muu EU-johtaja vastusti. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi, että Nato-maiden joukkojen lähettäminen johtaisi suoraan konfliktiin.”

”Asia ei silti ole loppuun käsitelty. EU:n isoissa linjoissa on tyypillistä, että idea tulee Ranskalta ja Saksa suhtautuu siihen aluksi vieroksuen. Lopulta maat hiovat yhteen linjauksiaan.”

”Macron haluaa lisätä painetta Saksan suuntaan. Liittokansleri Scholz ei ole suostunut vieläkään lähettämään Ukrainaan tehokkaita Taurus-ohjuksia.”

”Macron on jo aiemmin ehdottanut, että Ranska voisi ydinaseillaan suojata Nato-Eurooppaa. Idea on saanut tukea esimerkiksi Puolalta.”

”Asiantuntijoiden mukaan Macronin ulostulot ovat koventuneet huomattavasti. Kokouksen jälkeen Macron sanoi: ’Me teemme kaiken tarvittavan, jotta Venäjä ei voita sotaa.’ Kysymys kuuluu, tekeekö myös Saksa.”

”Ei ole mahdotonta, että nähtäisiin lisää kouluttajia lännestä”, arvioi asiantuntija Macronin avausta länsijoukoista

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010256172.html

HS:n faktantarkastaja John Helinin ennustus sodan kolmannen vuoden alussa on, että isoja avauksia ei tulla näkemään ihan pian. Sen sijaan hän uskoo, että olemassa olevaa tukea kiihdytetään.

Ukraina joutui viime viikolla lähtemään Avdijivkan kaupungista, kun sen joukot uhkasivat jäädä Venäjän saartamaksi. HS:n faktantarkastaja John Helin sanoo, että kaupungin kohtalo symboloi koko sodan tilannetta.

Ukrainan resurssit alkavat olla vähissä, lännen apupaketit eivät mene läpi, Yhdysvalloissa meillä on edelleen poliittinen jumi. Se johtaa siihen, että Venäjä pystyy pääsemään tällä tavalla puskemaan Ukrainaa taaksepäin”, Helin analysoi.

Trump voi nostaa Putinin suosta

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010254609.html

Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli hulluutta. Ikävä kyllä järjettömyyttä on liikkeellä laajemminkin

Iso kuva kannattaa muistaa nyt, kun rintamilta kuuluu huolestuttavia uutisia. Venäjä puskee eteenpäin, sillä Ukrainalla on pulaa niin aseista kuin sotilaistakin. Kyselyn mukaan enää kymmenen prosenttia eurooppalaisista uskoo Ukrainan voittoon. Donald Trumpin presidenttika

Venäjä ei sotaa voita, ellei länsi päätä hävitä sitä.

Julija Navalnaja: Miestäni kidutettiin ja hänet tapettiin Putinin käskystä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010259186.html

Aleksei Navalnyin leski epäili europarlamentin edessä, että poliisi käy hautajaisvieraiden kimppuun

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/9c736d66e82663fdc0c52389478da34e.jpg.webp

Julija Navalnaja Putinista: ”Olette tekemisissä hirviön kanssa”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ef805b2a-f7b2-46b7-8529-a9e7649b5ad3

Navalnaja jatkaa vankilassa kuolleen Putinin vastustaja Aleksei Navalnyin työtä.

KUVA

https://img.ilcdn.fi/AJQR6i_afrhkdBlG9ZZ6RFuYmLk=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/9f16d0bccd3172ae458f1aed381ba85135cf48aa6f7e4c4496a1f21812d20ef3.jpg

Yksi kuva kertoo karun totuuden: näin musertava on Venäjän ylivoima Ukrainassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010258921.html

Isoista miehistö- ja kalustotappioista huolimatta Venäjä on yhä musertava sotajätti. Tuore raportti paljastaa, millaisilla asevoimilla Ukraina yrittää laittaa sille hanttiin.

Pääkirjoitus: Putinin aivo­pesu tehoaa Venäjän nuoriinkin – ”sota­uhreiksi” valmennetut lapset ovat uusi uhka lännelle

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010259501.html

Edes Vladimir Putinin poistuminen vallasta ei välttämättä muuttaisi Venäjää inhimillisemmäksi, sillä Kreml on kasvattanut koko maan jo täyteen ”pikku-Putineita”.

Venäläisnuorille opetettu vääristynyt ihmis- ja historiakäsitys on uusi uhka meille kaikille.

Maria Zaharovalta kitkerää tekstiä Ruotsista

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010260397.html

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson huomauttaa Venäjän tekevän jo nyt sekä kyberhyökkäyksiä että muita vaikuttamisyrityksiä.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/f8de2f513c293b4330f4138b5b34e707.jpg.webp

Venäjä ryhtyy ”sotilasteknisiin vastatoimiin” Ruotsin Nato-jäsenyyden takia

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5e88bb96-92d9-49df-a8f6-cf7ba4ec4085

Venäjän mukaan Ruotsin liittyminen Natoon on lisännyt jännitteitä ja militarisointia.

KUVA

https://img.ilcdn.fi/jAxiY44gbp96N5hQ0AE2xjjVh3g=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/73f9db6ee4282f2d76c0cdc39afe361d99d659a19ddd8b887ff895c6651adde3.jpg

Putin vahvisti uuden sotilaspiirijaon

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eea5d160-a89c-4b0c-bf48-ca92d314c80e

Tähän juttuun on koottu Ukrainan sodan keskeisimmät tapahtumat keskiviikolta 28. helmikuuta 2024. Kyseessä on sodan 735. päivä

28.2.2024

DN: Yllätyskäänne – Unkari lykkää Ruotsin Nato-jäsenyyden vahvistusta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010257753.html

Lehden mukaan Ruotsin ulkoministerin Washingtonin matka on peruttu.

Unkarin vahvistuksessa Ruotsin Nato-jäsenyydelle kestää odotettua pidempään, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN).

Ruotsin Nato-jäsenyydelle odotettiin lopullista sinettiä tällä viikolla. DN:n mukaan nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että jäsenyyden vahvistumisessa kestää vähintään ensi viikkoon saakka, mahdollisesti pidempään.

DN:n lähteiden mukaan allekirjoitus saattaisi kuitenkin tapahtua vasta tiistaina 5. maaliskuuta, jolloin Unkarin uusi presidentti Tamás Sulyok astuu virkaansa.

Tällöin siihen, että Ruotsi on virallisesti Naton jäsen, voisi mennä yksi tai useampi viikko, DN kirjoittaa lähteisiinsä viitaten.

Unkarin parlamentti valitsi Sulyokin presidentiksi maanantaina eli samana iltana, kun se hyväksyi Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin. Sulyok korvaa presidenttinä skandaalin keskelle joutuneen Katalin Novákin.

Putin-nuorten uusi Z-suku­polvi on jo täällä: ”hyveelliset” Olga, Nikita ja Aljosha valmistavat Venäjän nuorisoa sotaan länttä vastaan

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010251261.html

Kreml kasvattaa Venäjälle kovaa vauhtia uutta fasistista ”Z-sukupolvea”. Lapset ja nuoret opetetaan sosiaalisen median avulla jatkamaan Vladimir Putinin sotaa, kanadalainen tutkija Ian Garner varoittaa uutuuskirjassaan.

Putinin Z-sota­suku­polvea tutkinut uskoo: Länsi voisi pysäyttää Venäjän nuorten aivopesun

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010257480.html

Länsi voisi luoda venäjänkieliseen someen vaihtoehtoisia persoonia ja pyrkiä vaikuttamaan venäläisnuoriin siten, ehdottaa kanadalainen tutkija Ian Garner.

27.2.2024

Tässäkö viimeinen mutka Ruotsin Nato-matkaan? Asian­tuntija arvioi tilannetta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010254056.html

Unkarin parlamentin on määrä hyväksyä tänään presidentin ero ja nimetä hänelle seuraaja tai sijainen. Ratifiointi vaatii presidentin allekirjoituksen.

Ruotsalaisasiantuntijalta hyytävä skenaario Venäjän kostosta – ”Näin on jo tapahtunut”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010255817.html

Länsinaapurissa alkoi pohdinta siitä, miten Venäjä vastaa Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

ALKAAKO?

Kohta alkaa tapahtua Suomen ja Ruotsin välillä – ”Välttämättä ei edes voida puhua enää puolustusyhteistyöstä”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/aaf6846d-a4ee-48d3-a2fd-d9e247823e4b

Ruotsin Nato-jäsenyys siintelee jo horisontissa. Maan liittyminen puolustusliittoon tuo uusia haasteita ja ulottuvuuksia Suomen ja Ruotsin välisiin ulko- ja turvallisuuspoliittisiin suhteisiin.

Hakemus presidentille

Unkarin parlamentin ratifioinnin jälkeen asiakirja siirtyy parlamentilta puhemiehelle, jolla on viisi päivää aikaa välittää kysymys presidentille. Tällä puolestaan ​​on viisi päivää aikaa allekirjoittaa ehdotus.

Presidentin allekirjoituksen jälkeen Nato-sopimus lähetetään Yhdysvaltain ulkoministeriölle. Vasta sitten Ruotsista tulee Nato-jäsen, ja Ruotsin lippu nostetaan Brysselissä Naton päämajan salkoon.

Ratifioinnin lisäksi parlamentti käsitteli maanantaina presidentin eron hyväksynnän ja nimitti hänelle seuraajan. Myös uusi puhemies valittiin. Presidentiksi valittiin hallituspuolueiden ehdokas Tamas Sulyok.

26.2.2024

Lännen vitkastelu ja kitsastelu tuessa Ukrainalle aiheuttaa Ukrainalle suuria tappioita

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/lannen-vitkastelu-ja-kitsastelu-tuessa-ukrainalle-aiheuttaa-ukrainalle-suuria-tappioita/”Tilanne on huolestuttava, sillä materiaalisten puutteiden, henkilöstöpuutteiden, jne. lisäksi motivaatiokin heikkenee.

USA tuki aivan liian ruhtinaallisesti imperialistista kommunistidiktatuuria Venäjä Toisen Maailmansodan yhteydessä – sen ylettömän Venäjän tukemisen vuoksi Venäjä sai valloitettua puoli Eurooppaa brutaaliin miehitykseensä puoleksi vuosisadaksi:

https://jput.fi/USAn_materiaalinen_apu_Venajalle.htm

Nyt USA aiheuttaa jälleen ongelmia Euroopalle – ja samalla itselleen – kun ei tue Ukrainaa ajoissa ja riittävästi. Toki Euroopan maillakin olisi varaa parantaa juoksuaan”.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/lannen-vitkastelu-ja-kitsastelu-tuessa-ukrainalle-aiheuttaa-ukrainalle-suuria-tappioita/#comment-4087978PUTIN, NATO ja SUOMI

OTE HYVÄSTÄ KIRJOITUKSESTA:

https://rauhanveteraani.net/2024/02/25/putinin-syotto-naton-lapaan/

”Naton ja Suomen Nato-piirien kannalta sota oli onnenpotku. Lauri Nurmen mukaan armeijan ylipäällikkö kutsui puoluejohtajat maanalaiseen bunkkeriin (!), jossa peloteltiin, että Venäjä voi hyökätä Suomeen vaikka heti. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan seuraaminen on meillä ollut pitkään kehnoa, joten utopistinen väite upposi poliittisiin johtajiin. Takit kääntyivät hetkessä, ja syntyi yksimielisyys liittymisestä Natoon.

Kansalaisia oli 2014 lähtien peloteltu iltalehtien lööpeissä, joissa kaikkivoipa Putin oli hyökkäämässä Suomeen milloin maitse, milloin digitaalisesti. Helmikuusta 2022 lähtien mediassa ja politiikassa lietsottiin talvisodan henkeä voimalla, ja kohta gallupissa kannattavat Natoa lähes kaikki.

Presidentti Niinistö myönsi uudenvuodenpuheessaan 2024, ettei syynä jäsenhakemukseen todellisuudessa ollut turvallisuusuhka vaan se, että haluttiin osoittaa ”itsenäisyyttä” Naton laajenemista vastustaneelle Venäjälle. Kirjoitin tästä silloin.

Sota vahvistaa Putinin valtaa, Natoa ja asebisnestä

Putinin sodan motiivi ei siis ole Venäjän etu tai Naton vastustaminen vaan valtaklikin edut ja valta-asemien säilyttäminen, semminkin kun 22 vuodessa on tehty rikoksia, joista kuuluisi saada pitkä tuomio. Tarkoitan Moskovan kerrostaloräjäytyksiä, veristä Tšetšenian sotaa, median kaappaamista ja puoluekentän tuhoamista, kansalaisyhteiskunnan, sanan- ja yhdistymisvapauden tukahduttamista, militarismin ja nationalismin lietsomista, korruptiota, vähemmistökielten ja kansojen polkemista. Samaan aikaan presidentti on laiminlyönyt todellisia velvollisuuksiaan valtion johtamisessa, minkä koulujen ja sairaaloiden kunto, pakkastalvien vesi- ja lämmityskatastrofit ja maastopalot paljastavat. Rahaa on, mutta se päätyy pienen piirin taskuihin, kurinpitoon ja sotimiseen. Sota auttaa lietsomaan yksituumaisuutta, johtajan ihailua (vrt. Sauli Niinistön palvonta Suomessa) ja sulkemaan ”veneenkeikuttajien” eli vallanpitäjiä kritisoivien suut. Ukrainan ”denatsifikaatio” ja ”demilitarisaatio” on vahvistanut militarismia ja nationalismia Venäjällä ja Ukrainassa, samoin meillä”.

25.2.2024

Venäjän hyökkäys sai myös naiset liittymään Ukrainan armeijaan – sitten paljastui iso ongelma

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010225313.html

Ukrainan sodan etulinjassa taistelee noin 10 000 naista. Armeijaan värväytyneet naiset kertovat nyt, millaisia ennakkoluuloja he ovat kohdanneet.

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/f0750976da81ca5bf3fcbc4f7c479726.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/1440/ea07e31b33850026361fbcd72384dd41.jpg.webp

Arvostettu tutkija varoittaa Ukrainan inho­realistisesta kohtalosta – ”Hyväksytään sellainen, jota ei voi hyväksyä”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010238091.html

Maailmanpoliittisiin riskianalyyseihin erikoistunut yhdysvaltalainen tutkija Ian Bremmer varoittaa, että Ukraina ei saa vallattua takaisin omia alueitaan ja maa jaetaan kahtia.

Lohduton arvio sodan jatkumisesta Ylellä – Kristi Raik: ”Euroopan pitää tehdä enemmän”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5d348b9a-4949-4064-8490-05d8abc645b6

Venäjän suurhyökkäyksen aloittamisesta Ukrainassa on tänään kulunut kaksi vuotta. Kristi Raik sanoi Ylen Ykkösaamussa, että lännessä on vallallaan pessimismi.

Venäjä löi lännen jo varsinaisella peliajalla 10-1 eikä jatkoerää enää tarvittu

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/venaja-loi-lannen-jo-varsinaisella-peliajalla-10-1-eika-jatkoeraa-enaa-tarvittu/ANALYYSI SODASTA

Määrä korvaa aina laadun. Ainakin sodankäynnissä.

Ukrainan maaperällä käytävässä sodassa se voittaa, jolla on enemmän määrää.

Määrä on ei ole vain ase- ja ammuskaluston määrää vaan myös sotilaiden määrää.

Jos Nato-maiden ja Venäjän välillä syttyisi sota, älkää vain ikinä kuvitelko, että Nato-maiden huippuedistyksellisellä mutta harvalukuisella sotakalustolla voitettaisiin sota.

Laatu ei tosiaankaan koskaan korvaa määrää sodankäynnissä.

Nyt tarvitaan vauhtia Ukrainan tukeen

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/henna-virkkunen/nyt-tarvitaan-vauhtia-ukrainan-tukeen/

Vaikka Euroopan unioni ja länsi on ollut ennennäkemättömän yhtenäinen tukiessaan Ukrainaa ja eristäessään Venäjää, tämä ei vielä riitä. Lännen tuki on tähän asti estänyt Ukrainaa häviämästä sotaa. Mutta sota on voitettava, ja se vaatii ison jysäyksen lisäapua. Tähän lännellä on rahkeita.

Tuki on ollut merkittävää, mutta nyt kaiken keskiössä on nimenomaan aseavun vauhdittaminen ja ammustuotannon lisääminen. Ei riitä, että autamme Ukrainaa vain jatkamaan taistelua. Ukrainan on voitettava. Se taistelee paitsi omasta vapaudestaan, koko Euroopan tulevaisuudesta.

Idästä lähetettävä ”turvapaikanhakija” – vaiko SALASOTILAS?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raimoilaskivi/idasta-lahetettava-turvapaikanhakija-vaiko-salasotilas/

”Nyt ehdotan itärajan yli lähetettävistä parempaa termiä kuin turvapaikanhakija, ja se on ”SALASOTILAS” lyhennettynä ”VENÄLÄINEN SS”. Virhettä siitä saattaa löytyä kuten siitä elintasopakolaisestakin. Mutta sisältää kuitenkin helpommin tajuttavan sisällön hybridioperaatiolle kuin kansanvälisen suojelun tarpeessa muka olevaa turvapaikanhakijatermiä väärinkäyttävälle. Siten se helpottaa myös toimenpiteitä ja uutta lainsäädäntöä vaativalle torjuntaoperaatiolle”.

23.2.2024

USU: Itärajan ”push back” -menettelylle vihreää valoa eduskuntaryhmissä – Vain kaksi puoluetta vastustaa

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0cc3567f-2206-4429-99e5-7bf2b8bc9dce

MARI_RANTANEN_1.PNG

Uutissuomalaisen mukaan vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat sitä, että turvapaikanhakijat palautettaisiin ilman turvapaikkahakemusten käsittelyä.

Uutissuomalainen lähetti sähköpostikyselyn eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

Kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja Liike Nyt suhtautuvat ”push backiin” myönteisesti. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kanta on varovaisen myönteinen.

Oppositiopuolueista vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat palautusta ilman turvapaikkakäsittelyä.

Hallituspuolueista kristillisdemokraatit ei ottanut kysymykseen kantaa ja RKP ei vastannut kyselyyn.

Mahdollinen vaara itä­rajan takana uhkaa keväällä – hallitus valmistelee kiireellä jopa perustuslain ohittavaa raja­lakia

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010244033.html

Voimassaolevalla lainsäädännöllä on pärjätty tähän saakka, mutta nyt pyritään tunnistamaan tehokkaampia tapoja toimia, sanoo hallitusneuvos Sanna Palo.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) ei toistaiseksi ole kertonut tarkemmin lain sisällön yksityiskohdista.

– Sen tulee sisältää sellaiset keinot, joilla pystytään viime sijassa varautumaan kaikkein vakavimpiin tilanteisiin, joihin nykyisellä lainsäädännöllä valtuudet eivät riitä, Rantanen totesi Ylen haastattelussa maanantaina.

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/658/c06114314ff2dec6bd3033a87410e99d.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/658/893578850a15362647e695606173a98e.jpg.webp

Ukraina maksaa lännen epäröinnistä raskasta hintaa

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010246210.html

Venäjän hyökkäyssodan kaksivuotispäivän tunnelma Ukrainassa on synkkä – valoisaa näkymää tulevaisuuteen ei ole.

Ukraina ei saa vieläkään Taurus-ohjuksia ja muita tehokkaita, kauas kantavia asejärjestelmiä.HUOMIO

Myös hävittäjäkoneet viipyilevät ”LÄNNEN” pelon takia.

Venäjällä on Ukrainassa ilmaherruus, koska ”Lännen” pelkurit eivät uskaltaneet julistaa Ukrainan alueelle lentokieltoa (Britannia olisi ollut valmis valvomaan lentokieltoa).

-----------------------

Näin Helsinki liekehti – ainut­laatuiset väri­kuvat suur­pommituksesta

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010246115.htmlArkistojen kätköissä vuosikymmeniä olleet kuvat näyttävät Helsingin kohtalonyön. Niiden ottaja sai surmansa toisessa ilmahyökkäyksessä vuonna 1944.-------------------------------

Biden tapasi Julija Navalnajan, lupasi pakotteita Putinia vastaan

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010247990.html

Presidentti Biden ja kuolleen oppositiojohtajan vaimon ja tyttären Kaliforniassa

KUVA

https://pbs.twimg.com/media/GG9zdHSXwAAwGMM?format=jpg&name=small

Väite: Navalnyi tapettiin luultavasti lyönnillä sydämeen, ”KGB:n tavaramerkillä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010244928.html

Aktivisti Vladimir Osetškin sanoo, että Venäjän vankiloista aiemmin vapautuneet ovat kertoneet vankeja tapetun samalla keinolla.

Lue lisää: Itku loppuu pian – Navalnyin kuolema ei opettanut meille mitään uutta Venäjästä

Lue lisää: Venäläisen tuomioistuimen määrä käsitellä Navalnyin äidin valitusta maaliskuussa

Lue lisää: Navalnyin ”löytäjä” ja yhteistyö­kumppani: ”Hänet kidutettiin hengiltä”

Lue lisää: Putin ylensi Navalnyin kohtelusta vastanneen vankilahallinnon varajohtajan

Lue lisää: Navalnyi ilmoittaa dokumentissa viimeisen tahtonsa, mutta kylmäävin viesti tulee hänen tyttäreltään

Lue lisää: Venäläislehden haastattelema vanki kertoo Navalnyin viime hetkistä – Väitteet ristiriidassa virallisen selityksen kanssa

Reuters: Iran lähetti Venäjälle satoja ballistisia ohjuksia

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010245169.html

Iranilaislähteiden mukaan Iran voi lähettää lisää ohjuksia.

Säpo varoittaa Venäjän ja Kiinan uhkasta Pohjois-Ruotsissa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010243701.html

Ruotsin suurimmat turvallisuusuhkat ovat Säpon mukaan Venäjä, Kiina ja Iran.

21..2.2024

POLIITTISET LAKOT

Ruotsalais­virkamies: Oikeus­käytännössä ei ole 2–3 tunnin aikarajaa poliittisille lakoille

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010241974.html

Ruotsin sovittelutoimiston päälakimiehen Per Ewaldssonin haastattelu nousi eduskunnan puheenaiheeksi. Ewaldsson muistuttaa, että Ruotsissa oikeuskäytäntöä on niukasti, koska poliittisia lakkojakaan ei juuri nähdä.

NIKKE_1.PNG

Laaja kysely: Eurooppalaiset eivät juuri usko Ukrainan voittoon

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010241791.html

ECFR-tutkimuslaitoksen teettämässä kyselyssä myönteisimmin Ukrainan mahdollisuuksiin suhtautuivat portugalilaiset, puolalaiset ja ruotsalaiset vastaajat.

Vain pieni osa eurooppalaisista uskoo Ukrainan voittoon Venäjän vastaisessa sodassa, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

ECFR-tutkimuslaitoksen teettämässä tutkimuksessa kysyttiin mielipiteitä 12 Euroopan maassa. Suomi ei ollut joukossa.

Keskimäärin 10 prosenttia vastanneista uskoi Ukrainan voittoon, kun taas Venäjän voittoon uskoi 20 prosenttia.

Eniten kannatusta – 37 prosenttia vastanneista – sai väittämä, jonka mukaan Ukraina ja Venäjä päätyvät neuvotteluratkaisuun.Lue kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevat HS:n jutut täältä.

Keitä Venäjän oppositiosta on jäljellä?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010238068.htmlAleksei Navalnyi jätti suuren aukon Venäjän opposition riveihin, mutta opposition edustajia on vielä jokunen jäljellä. Vapaalla jalalla olevista valtaosa elää Venäjän ulkopuolella.KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/472bfda45054ad83dffb6e54d04033a4.jpg.webp

Kokonaan Navalnyin poismeno ei kuitenkaan oppositioliikehdintää lopettanut. Periksi ei ole annettu, mistä kertoo esimerkiksi Navalnyin lesken Julija Navalnajan maanantainen ilmoitus, että hän aikoo jatkaa miehensä työtä.

Navalnyin viimeiset hetket

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010240880.html

Yksityiskohdat Aleksei Navalnyin viimeisistä päivistä ja hetkistä ovat yhä epäselvät.Venäläisen kansalaisjärjestön Gulagu.netin saamien tietojen mukaan rangaistussiirtolaan saapui 14:nnen päivän iltana turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijöitä ja vankilahallinnon edustajia.

FSB:n agentit määrittivät järjestön mukaan valvontakameroiden asetuksia uusiksi, Gulagu.net kertoi. ”On syytä epäillä, että valvontakamerat, jotka olisivat voineet taltioida sen, mitä Navalnyille tapahtui, suljettiin ja tehtiin käyttökelvottomiksi”, järjestö sanoi.

The Moscow Times: Viranomaiset pitävät ruumista hallussaan vaalien yli

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010239997.html

Venäjän hallinnossa punnitaan The Moscow Timesin lähteiden mukaan vaihtoehtoja Navalnyi-protestien estämiseksi.

Vetäytyminen Avdijivkasta oli nopea ja armoton, kuvailevat sotilaat: haavoittuneet jätettiin venäläisille

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010239917.html

CNN:n saamien tietojen mukaan pakoreitti Avdijivkasta oli hengenvaarallinen ja useita kaatui vetäytymisessä.

Tutkijat arvioivatStubbin ensi­esiintymistä maailmalla

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010237394.html

Suomen presidentiksi valitun Alexander Stubbin kansainvälinen ensiesiintyminen nähtiin Münchenissä. HS kysyi kahdelta tutkijalta, miltä esiintyminen vaikutti.Venäjä sortuu hitaasti, Ukraina nyt nopeammin

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010236306.html

Talouspakotteiden kanssa ollaan tarkkana, jottei läntisiä lakeja rikottaisi. Samaan aikaan länsimaat antavat ukrainalaisten kuolla meidän puolestamme meidän kitsautemme tähden, koska tästä lännen rikoksesta mikään oikeusistuin ei tule jälkikäteen vaatimaan tilille.Tutkijat: Vastarinnan heikkous houkuttelee Venäjää – uhan vakavuus ymmärretty etu­linjan maissa kuten Suomessa ja Virossa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010238610.html

Lännellä on kiire vahvistaa asemiaan Venäjä-uhkaa vastaan, sanovat lontoolaisen Chatham House -ajatuspajan tutkijat. Etulinjan maissa Pohjolassa ja Baltiassa tajutaan tilanteen vakavuus.Vakava epäily: Turvapaikan­hakijoiden joukossa Suomeen on tullut vaarallisia ihmisiä

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010234035.html

Supon mukaan Suomeen on tullut henkilöitä, joiden epäillään vaarantaneen kansallisen turvallisuuden.

Kremliltä uusi lausunto Navalnyin kuolemasta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010238132.html

Kreml ei ollut antanut julkisia lausuntoja Aleksei Navalnyin kuolemasta sitten perjantai-illan.

Tiedottajalta uutta tietoa Navalnyin ruumiista

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010239440.html

Navalnyin kuolinsyyn tutkinta venyy eikä ruumista anneta äidille.

Leskeksi jäänyt Julija Navalnaja: Tiedämme, miksi Putin tappoi Navalnyin

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010238439.html

Julija Navalnaja kertoo haaveilevansa vapaasta, rauhallisesta ja onnellisesta Venäjästä.

16.2.2024

Venäjä voi asettaa armottomia rauhanehtoja Ukrainalle, jos lännen tuki ontuu

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010231439.html

Arvostetun Royal United Services Institute -ajatushautomon mukaan Venäjän strateginen tavoite on edelleen Ukrainan alistaminen. Venäjä uskoo tällä hetkellä voittavansa sodan, ajatushautomon tutkijat Jack Watling ja Nick Reynolds kirjoittavat.

Tutkijoiden mukaan Venäjä havittelee rauhanneuvotteluita, jotka johtaisivat merkittäviin Ukrainan alueluovutuksiin, Nato-jäsenyyden tavoittelusta luopumiseen sekä siihen, että Venäjän saisi sanella Ukrainan johtajan.

Tutkijoiden esittämässä skenaariossa ainoa merkittävämpi myönnytys Venäjän ehdoissa olisi se, että Ukrainasta jäljelle jäänyt alue saisi liittyä Euroopan unioniin. Tutkijat lisäävät, että rauhansovinnosta huolimatta ei ole takeita siitä, että ”jäljelle jääneet” osat Ukrainasta olisivat tulevaisuudessa turvassa Venäjän hyökkäyksiltä.

VENÄJÄ on kärsinyt Ukrainassa kovia menetyksiä kaluston ja miesvoiman suhteen. Samalla se on kuitenkin kasvattanut puolustusteollisuuttaan.

Royal United Services Instituten tutkijat kirjoittavat, että Venäjä uskoo kestävänsä tämänhetkistä kulutusta ainakin ensi vuoden loppuun.

Tutkijoiden mukaan ottaen huomioon Venäjän kyvyttömyyden parantaa joukkojensa laatua hyökkäysoperaatioita varten Venäjän voi olla vaikea pakottaa Ukrainaa rauhaan Venäjän ehdoilla vuoteen 2026 mennessä.

SUOMI

Poliittiset lakot pitää kieltää

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010229895.html

Poliittinen lakko on ammattiyhdistysliikkeen tapa painostaa hallitusta. Toisin kuin tavalliset lakot, poliittiset lakot eivät liity työntekijöiden ja työantajien väliseen suhteeseen. Poliittiset lakot aiheuttavat yrityksille ja kansantaloudelle merkittävää haittaa. Elinkeinoelämän keskusliitto on laskenut, että tämän vuoden poliittiset lakot ovat aiheuttaneet miljardin euron taloudelliset vahingot (HS 12.2.).

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Hallituksen tulee nauttia eduskunnan, ei ay-liittojen luottamusta. Lainvalmisteluun kuuluu, että eri sidosryhmiä kuullaan ja ne voivat antaa lausuntoja lakiehdotuksista. Sen sijaan ay-liikkeellä ei voi olla oikeutta sanella sitä, minkälaisia lakeja Suomessa voidaan säätää.

Suomessa suhtaudutaan poikkeuksellisen sallivasti poliittisiin lakkoihin.

Hallitusohjelmassa on sovittu työmarkkinauudistusten toteuttamisesta. Vastaavat uudistukset on tehty muissa Pohjoismaissa jo vuosia sitten. Nyt ay-liitot yrittävät estää uudistukset painostamalla poliittisilla lakoilla hallitusta perääntymään. Erityisen ongelmallista on, että poliittisista lakoista kärsivät eniten täysin syyttömät yksityiset yritykset ja tavalliset kansalaiset.

Suomessa suhtaudutaan poikkeuksellisen sallivasti poliittisiin lakkoihin. Monissa muissa maissa poliittiset lakot on kielletty tai niitä on merkittävästi rajoitettu. Suomen tuleekin seurata muiden maiden esimerkkiä ja kieltää poliittiset lakot. Poliittinen aktivismi ja mielenosoittaminen kuuluvat työajan sijaan vapaa-ajalle.

Otto Meri

asianajaja, oikeustieteen tohtoriKOMMENTIT

Kiitoksia tästä järkevästä kirjoituksesta. Suomessa tapahtuvat lakot aiheuttavat järjettömän määrän kärsimystä sen takia että AY-liitot yrittävät olla jotain mitä niiden ei kuulu olla.

Erittäin asiallinen kirjoitus. Nyt ay-liike yrittää osoittaa, että Suomen koko työelämä on pelkkää kurjuutta. Todellisuudessa meillä on vain kaksi isoa ongelmaa, jotka tulisi korjata kuntoon: työnantajan ja yhteiskunnan hyväksikäyttäjät sekä epäpätevä, arvokasta työvoimaa aliarvioivat johto ja omistajat. Enemmistö tekee työnsä kunnialla. Enemmistö työnantajista ja työpaikoista ovat vastuullisia työnantajia. Ei koko Suomea tarvitse sulkea.

Hyvä kirjoitus. Suomea ei saa päästää Yhdysvaltojen tilaan, jossa vaalitulokseen pettyneet alkavat rähinöimään ja heille annetaan myönnytyksiä kun he vain uhkailevat tarpeeksi. Poliittiset lakot on kiellettävä.

Poliittisiin lakkoihin suhtaudutaan Suomessa poikkeuksellisen sallivasti. Monissa muissa maissa poliittiset lakot on kielletty tai niitä merkittävästi rajoitetaan. Suomen sallivat suhtautuminen poliittisiin lakkoihin aiheuttaa merkittävää haittaa yrityksille, kansantaloudelle ja kansalaisille. Ei voi olla niin, että ay-liike asettuu vastustamaan parlamentarismia ja demokraattisesti valittuja päättäjiä. Poliittisten lakkojen kaltainen poliittinen aktivismi kuuluu vapaa-ajalle.

Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Hakaniemen ay-johtajien tulee kunnioittaa kansan tahtoa.

Poliittiset lakot on vihdoin aika siirtää historiaan. Poliittiset lakot on kiellettävä!

15.2.2024

Asiantuntija: Ukrainalla on oikeus tappaa Vladimir Putin

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/7a01b355-e56a-4fb5-826f-ed713ed7fe21

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Edward Hunter Christie kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että Ukrainalla olisi oikeus iskeä suoraan Venäjän valtiojohtoon ja jopa Vladimir Putiniin, jos he niin haluavat.

Putinin, Dmitri Medvedevin, Nikolai Patruševin ja Sergei Lavrovin ei pitäisi kuvitella, että he voivat tuhota mannertamme ilman, että he kokevat henkensä uhatuksi.

Vapaan Venäjän legioona Prigožinin kuoleman jälkeen: ”Yhdessä voimme eliminoida Putinin”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5ba5fce8-1788-4697-a820-c87d117e0ac5

Ukrainan asevoimien alaisuudessa taisteleva Vapaan Venäjän legioona vaatii Putinin eliminoimista.

Venäjän johtoa vastustava venäläinen puolisotilaallinen ryhmä Vapaan Venäjän legioona on vaatinut presidentti Vladimir Putinin eliminoimista Jevgeni Prigožinin kuoleman jälkeen.

Vapaan Venäjän legioona syytti avoimesti Putinin hallintoa lento-onnettomuudesta, jossa menehtyi Wagner-pomo Prigožinin lisäksi yhdeksän muuta henkilöä. Ryhmä väitti, että kone oli "tuhoutunut ilmatorjuntaohjuksella". Väitteen tueksi ei kuitenkaan esitetty mitään todisteita.

Venäjä on ollut viime kuukausina sisäisesti hauraassa tilassa, kun Kremlin johto on joutunut kohtaamaan Wagnerin aseellisen kapinan, lennokki-iskuja ja yleisen moraalin heikkenemistä. Alunperin lyhyeksi hyökkäykseksi tarkoitetusta hyökkäyksestä on tullut pitkä, väsyttävä sota, jossa on arviolta yli 200 000 venäläistä kuollut.

Putinista rikosilmoitus

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f76cc005-ff40-436d-bbbb-708a4deb40eb

Venäläinen demokratia-aktivisti sanoo Putinin syyllistyneen haastattelussa ”natsismin rehabilitointiin”.

Venäjän presidentistä Vladimir Putinista on tehty rikosilmoitus maan tutkintakomitealle.

Putin perui yllättäen matkansa Nato-maahan

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3ecd398b-9dd4-4b72-9a8a-6e4544272e70

Syytä matkan peruuntumiselle ei kerrottu.

Venäjä onkin osa mongoli­valtakuntaa, letkautti Mongolian entinen presidentti Putinille

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010223772.html

Tsakhia Elbegdorj reagoi viestipalvelu X:ssä Venäjän presidentin tuoreeseen televisioesiintymiseen, jossa tämä sepitti tuttua tarinaansa Venäjän historiallisesta laajuudesta.

KUVA

https://pbs.twimg.com/media/GGF5SyJbsAAtv52?format=jpg&name=360x360

Jos historiallisilla valtiokartoilla lähdetään hakemaan oikeutusta nykyisten valtakuntien laajentamiselle, Mongolialla on Venäjän presidentille Vladimir Putinille huonoja uutisia: Venäjä onkin oikeastaan osa Mongoliaa.

Norjan tiedustelu: Venäjän sota­koneisto voi palautua odotettua nopeammin hyökkäys­sodasta

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010223538.html

Norjan tiedustelupalvelun maanantaina julkaiseman raportin mukaan sota tulee jatkumaan Ukrainassa koko vuoden 2024.

Venäjä kykenisi palauttamaan taisteluvoimansa sotaa edeltävälle tasolle kolmen–viiden vuoden kuluessa taistelujen päättymisestä Ukrainassa, arvioi Norjan tiedustelupalvelu tuoreessa Focus 2024 -raportissaan.

Venäjän asevoimat voisivat siis palautua sodasta aiemmin arvioitua nopeammin – tai kuten norjalainen sanomalehti Verdens Gang kirjoittaa: Nato-mailla on paljon arvioitua vähemmän aikaa varautua vastaamaan Venäjän sotakoneiston elpymiseen.

Vuosi sitten julkaistussa edellisessä riskiraportissaan tiedustelupalvelu arvioi, että Venäjän asevoimien uudelleen­rakentaminen sodan jälkeen kestäisi viidestä kymmeneen vuotta.

Päivitetty arvio selittyy puolustusteollisuuden rajulla kasvulla.SOTA UKRAINASSA, VENÄJÄN HYÖKKÄYS

Lue kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevat HS:n jutut täältä.

Putinin Venäjän etsintä­kuulutukset ovat eristetyn hylkiö­valtion pelottelutaktiikkaa

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010227045.html

Kremlin on turha kuvitella, että etsintäkuulutukset saisivat kohteensa vaikenemaan, pelkäämään tai muuttamaan linjaansa.

Etsintäkuulutettujen joukossa ovat muun muassa pääministeri Kaja Kallas ja valtiosihteeri Taimar Peterkop Virosta, kolme Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tuomaria ja yksi syyttäjä, kymmenittäin Baltian maiden ministereitä, kansan­edustajia ja muita päättäjiä sekä journalisteja.

ICC:n edustajat päätyivät listalle siksi, että he laativat keväällä 2023 pidätys­määräyksen presidentti Vladimir Putinista.

Listalla on ainakin kuusi suomalaista, jotka ovat taistelleet vapaa­ehtoisina Ukrainan ase­voimissa. Heidän lisäkseen Venäjä etsii pientä joukkoa muita suomalaisia.

Norovirus jyllää ympäri Suomea – asiantuntija paljastaa sudenkuopan, johon moni sortuu siivouksessa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010228219.html

Noroviruksen tautihuippu on vasta edessä.

Raportti: Venäjä valmistautuu uuteen suurhyökkäykseen – Asiantuntijalta synkkä arvio

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f5431bba-fe3e-4d31-ab25-bd1b1007718c

Venäjän sotateollisuus pyörii täydellä teholla.

Raportissa kerrotaan, että Venäjä on valmistautumassa uuteen suurhyökkäykseen Ukrainassa. Tähän viittaavat muun muassa Venäjän onnistuminen uusien sotilaiden värväämisessä ja maan sotateollisuuden toimiminen täydellä teholla.

Venäjä on siirtynyt sotatalouteen, ja Venäjän puolustusteollisuus on saanut huomattavasti ylimääräisiä määrärahoja, raportissa todetaan.

– (Venäjän) teollisuus kykenee nyt tuottamaan riittävän määrän ammuksia ja muuta materiaalia varmistaakseen Ukrainan sodan jatkumisen läpi vuoden 2024.

Lännen pakotteista huolimatta Venäjälle valuu sotateollisuudelle kriittisiä komponentteja, ja Venäjän hankintaverkostot ovat entistä syvemmin hämärän peitossa.

Valko-Venäjä, Kiina, Iran ja Pohjois-Korea ovat teknologian ja osaamisen saralla (Venäjän) kaikkein olennaisimmat yhteistyökumppanit, raportissa todetaan.

Raportin mukaan Venäjän aikomuksena on kasvattaa puolustusmenoja yli 60 prosentilla, mikä on ennenkuulumatonta nykyaikana.

– Ase- ja kalustotuotannon kasvu, joukkojen uudelleenorganisointi ja uusien sotilaiden tasainen virta voi viitoittaa tietä Venäjän suurhyökkäykselle vuonna 2024, raportti arvioi.

Lisäksi Venäjä tavoittelee sotilasmääränsä kasvattamista miljoonasta 1,5 miljoonaan vuoteen 2026 mennessä. Aftonbladet huomauttaa, että Venäjä kykenee laittamaan Ukrainaan verrattuna kolminkertaisen määrän uusia sotilaita taistelukentille.

HUOMIO

Jos kaikki ylläoleva toteutuu, ”LÄNNELLÄ” EI OLE MITÄÄN TOIVOA UKR-SODAN ”AVUSTAJANA” (KOSKA EI PYSTY TOIMIMAAN riittävän tehokkaasta. )

9.2.2024

Pääkirjoitus: Putinin Venäjän seuraavat temput itärajalla nähdään lumien sulettua

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010212993.html

Huhtikuun puolivälissä eteläisen Suomen lumet ovat jo sulaneet ja itärajalla nähdään, ryhtyykö Venäjä ohjaamaan suurempia määriä turvapaikanhakijoita maastorajan yli.

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/658/dadf3bc5a49da1a8d87cbb2ce289ef93.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/658/0aa7e48a090a1fa6511784ca66d49901.gif

Valtioneuvosto teki torstaina päätöksen, jonka mukaan Suomi jatkaa itärajan henkilöliikenteen rajanylityspaikkojen täyssulkua 14. huhtikuuta saakka.

Sulun jatkamista perustellaan sillä, että Venäjän viranomaisten mahdollistama sääntöjenvastainen maahantulo aiheuttaa yhä vakavan uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Lue lisää: Itärajan sulku jatkuu kaksi kuukautta

Lue lisää: Muistio: Näin paljon turvapaikanhakijoita itärajan kautta tulisi ilman rajoituksia

Päätöksen taustamuistiossa esitetään myös karuja lukuja itärajan takana odottavista ihmismääristä.

Mikäli rajan rajoitukset eivät olisi käytössä, Suomeen saapuisi muistiossa esitetyn arvion mukaan "vähintään noin 10 000–20 000 vuosittaista” turvapaikanhakijaa Venäjältä.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova ja Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov antoivat äskettäin omat haastattelunsa, joissa he syyttävät itärajan sulkemisesta yksinomaan Suomea. Zaharovan mukaan Suomi ”välttelee” rajaan liittyviä kahdenvälisiä neuvotteluja, ja Kuznetsovin mukaan Suomi tähtää rajasulun avulla täydelliseen Venäjä-suhteiden katkaisemiseen.

Toisin sanoen Venäjä esiintyy yhä aivan kuin sillä itsellään ei olisi mitään tekemistä turvapaikanhakijoiden ohjaamisessa Suomeen. Samaan aikaan Venäjä vihjailee kuitenkin avoimesti, että ilmiön voisi pysäyttää, mikäli Suomi taipuisi kahdenvälisiin korkean tason neuvotteluihin.

Vladimir Putinin seuraavat turvapaikanhakijatemput nähtäneenkin vasta lumien sulettua. Pian valittava uusi tasavallan presidentti istuu maaliskuun alusta alkaen jo virassaan, ja hänenkin hermojensa testaaminen saattaisi houkuttaa Putinia.

Mitä jos Venäjä iskisi Suwalkin käytävään? – Näin Stubb ja Haavisto vastaavat

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a592b628-2cec-41d8-b538-0b267cffd5b2Lue myös

Venäjän on pelätty iskevän "Naton heikoimpaan lenkkiin" – Tätä se tarkoittaisi Nato-Suomelle

Lue myös

Saksalaislehti paljasti synkän skenaarion Venäjän ja Naton sodasta – Asiantuntija: Tämä olisi Suomen rooli

Lue myös

Miksi lyhyt maakaistale on tärkeä Venäjälle? Pekka Toveri: Pelkkä Suwalkin käytävä ei edes riittäisi

Puolan ja Liettuan välisellä rajalla sijaitsevaa niin sanottua Suwalkin käytävä on kutsuttu myös Naton heikoimmaksi lenkiksi.

Käytävä erottaa Valko-Venäjän Venäjälle kuuluvasta Kaliningradista. Suwalkin käytävän pituus on 96,6 kilometriä ja se on Baltian maiden ainut maayhteys muihin Naton jäsenmaihin. Jos Venäjä katkaisisi Suwalkin käytävän, olisivat Viro, Latvia ja Liettua eristyksissä muista Nato-maista.

Iltalehden presidenttitentissä Alexander Stubbilta (kokoomus) ja Pekka Haavistolta (valitsijayhdistys, vihr) kysyttiin, miten he toimisivat, jos Venäjä kokeilisi Naton reagointikykyä sotilaallisin toimin Suwalkin käytävällä. Skenaariossa Liettua ja Puola pyytäisivät sotilaallista apua.

Selvää vastausta ei saatu kummaltakaan ehdokkaalta.

Suzanne Innes-Stubb kertoo, missä Alexander Stubbin pitäisi presidenttinä petrata

https://www.mtvuutiset.fi/videot/klipit/prog20776679#gs.4rmb608.2.2024

Rajavartiolaitos kommentoi Zaharovan syytöksiä Suomen rajaviranomaisista

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010212508.html

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova syytteli Suomen rajaviranomaisia ”suoran ja rakentavan vuoropuhelun” välttelemisestä.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/11814c20a85270d7f0a81f8f81016d3a.jpg.webp

Medvedev uhkaili Suomea ydin­aseilla – ISW: tavoitteena estää tuki Ukrainalle

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010212372.html

Entinen presidentti uhkaili myös muita Nato-maita.

Venäjä hyökkää aktiivisesti Avdijivkan ja Marjinkan rintamilla

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010119847.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa sekä siihen liittyviä tapahtumia Venäjällä.

7.2.2024

Ruotsilla on pian valtti­kortti, joka voi muuttaa koko Naton suoritus­kykyä Itä­merellä – tämä kaikki muuttuu, kun Ruotsi pääsee jäseneksi

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010207490.html

Suomessa on odotettu Ruotsin Nato-jäsenyyttä kuin kuuta nousevaa. Asiantuntija kertoo, miten Suomi ja Itämeren alue hyötyvät Ruotsin jäsenyydestä.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010149125.html

Tällainen on Suwałkin käytävä, jonne Venäjän pelätään hyökkäävän

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000010196557.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

Nato-maat valmistautuvat puolustamaan Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevaa strategisesti tärkeää haja-asutusaluetta.

KUVAT

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/32e729cf2672075c1c2490b8efe52c50.svg

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/96c5c22efdeda4f96a7e0b7c5b87bdc3.svg

Täältä venäläiset ostavat juuri nyt kiinteistöjä Nato-Suomessa

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009958265.html

Viisumirajoitukset eivät hyydyttäneet kokonaan venäläisten kiinteistökauppaa.

Tehdään heti aluksi yksi asia selväksi.

EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tuleva kiinteistön ostaja tarvitsee puolustusministeriöstä kaupalle luvan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viranomaiset pystyisivät aukottomasti valvomaan ulkomaalaisten kiinteistökauppoja.

Suomi aikoo rajoittaa venäläisten kiinteistöhankintoja – näin jyrähti Zaharova

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010202494.html

Suomen puolustusministeri on käynnistänyt hankkeen, jossa arvioidaan mahdollista venäläisiin yhteisöihin ja Venäjän kansalaisiin kohdistuvaa kiinteistöhankintojen täyskieltoa

1.2.2024

EU:n Ukraina-tavoite ei toteudu

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a914d80f-b1e2-49f7-a3d4-0c1986dc9c6f

Euroopan unionin lupaamista miljoonasta ammuksesta vain hieman yli puolet saadaan toimitettua Ukrainaan maaliskuuhun mennessä, EU:n ulkoasiainedustaja Josep Borrell myönsi Brysselissä järjestetyssä puolustusministerien tapaamisessa.

EU-maat lupasivat viime vuoden maaliskuussa, että ne toimittavat miljoona tykistöammusta Ukrainalle vuoden kuluessa.

Toistaiseksi Ukrainaan on toimitettu vain noin 300 000 tykistöammusta eli alle kolmasosa alkuperäisestä tavoitteesta. 200 000 lisäammusta toimitettaneen 20. maaliskuuta mennessä.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius ennusti toimitussuunnitelman epäonnistumisen jo viime marraskuussa. Yhdeksi syyksi hän mainitsi tuolloin riittämättömän tuotantokapasiteetin.

Saksan, Tanskan, Tšekin, Viron ja Alankomaiden johtajat julkaisivat keskiviikkona avoimen kirjeen muille EU-maille. Hekin myönsivät kirjeessä, ettei yhdessä asetettu ammustavoite toteudu, ja vaativat yhteisiä ponnisteluja Ukrainan aseistamiseksi sekä ammustuotantoa edistävien aloitteiden rahoittamiseksi.

Kaikkien EU-maiden johtajat ovat torstaina koolla Brysselissä neuvottelemassa 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle. Asiantuntijoiden kriittisenä pitämä paketti ohjattaisiin sekä Ukrainan valtion ylläpitämiseen että puolustusmenoihin. Hanke kaatui joulukuussa Unkarin vastustukseen.

Tanskalaisasiantuntija varoittaa: Venäjä voisi hyökätä Pohjois-Suomeen

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010192652.html

Venäjän tavoite olisi ensi sijassa kyseenalaistaa 5. artikla ja hajottaa Nato, sanoo tanskalaisasiantuntija.

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/b2d1ae55fba236b30867593f9e941c99.jpg.webp

Venäjä voi tanskalaisasiantuntijan mukaan yrittää hajottaa Natoa rajoitetulla sotilasoperaatiolla, joka murentaisi liittokunnan yhtenäisyyden. Kohteeksi sopisi esimerkiksi Pohjois-Suomi, jonne Venäjä voisi yrittää luoda turvavyöhykkeen. Kuva: Reuters, Colourbox

Venäjän tavoitteena ei olisi suoraan vallata Suomea tai käydä täysimittaiseen sotaan Naton koko sotakoneistoa vastaan, vaan pyrkiä testaamaan sotilasliiton yhtenäisyyttä rajoitetulla hyökkäyksellä.

Jos se ei laukaisisi Naton vastaiskua, sotilasliitto lakkaisi Puck Nielsenin mukaan käytännössä olemasta, ja Venäjällä olisi tulevaisuudessa vapaat kädet Euroopassa.Maamiinat takaisin ja Jäämeren reitti kuntoon heti eikä 15 päivä.
Miinat ovat osoittaneet kyvykkyytesi Ukrainassa, Itämeren kautta yli 90 % Suomen ulkomaan kaupasta - varareitit oltava kunnissa”.”Sikäli typerää spekulaatiota, että JEF-joukot vastaisivat välittömästi riippumatta Natosta. Erikoista jos Stubb tai Haavisto eivät tätä tienneet. Paljon todennäköisempää olisi, että Venäjä yrittää vallata Georgian tai Suwalkin käytävän”.

Turvallisuuslähteet: Jos Venäjä hyökkäisi, brittijohtoiset JEF-erikoisjoukot auttaisivat Suomea – myös tätä tarkoittaa Johnsonin turvatakuu

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e4fbc416-eee1-465b-a9f1-2af7741a958e

JEF-erikoisjoukkojen taisteluvalmius antaa konkreettisen sisällön Britannian Suomelle antamalle turvatakuulle. JEF-joukot ovat nopeampia kuin Naton erittäin nopean toiminnan joukot.

31.1.2024

TÄÄLLÄ JUTTUJA FIN-PRESSAVAALISTA

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/

VALITSEMANI BLOGI

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/sauli-niinisto-on-yksi-parhaista-suomen-presidenteista-entapa-tuleva-presidentti-alex-stubb/

http://oikotieto.fi/

VALITSEMANI JUTTU:

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

https://oikeamedia.com/o1-213400Yle, Helsingin Sanomat ja ulkomaisista medioista esimerkiksi The Guardian ovat nostaneet esiin presidenttiehdokkaiden sukupuolisen suuntautuneisuuden, tarkemmin sanottuna Haaviston homoseksuaalisuuden. 

Ylen artikkelissa politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen päällikkö Paula Pokkinen kommentoi: 

“Osalla voi nousta harkintaan, voiko puolisona olla homoseksuaali. Voiko presidenttipari olla homopari heteroparin sijaan. Tämä ei ollut kampanjoinnin keskiössä, mutta tätäkin asiaa saattaa moni äänestäjä miettiä.” 

Helsingin Sanomat puolestaan viittaa kansainväliseen mediaan kertoessaan lukijoilleen, että “The Guardianin sunnuntaijulkaisu The Observer oli haastatellut myös Haavistoa, jonka lehti muistutti pyrkivän Suomen ensimmäiseksi vihreäksi ja julkisesti homoseksuaaliksi presidentiksi”

The Guardianin aihetta käsittelevän artikkelin pääsee lukemaan täältä

Presidenttiehdokkaita erottaa sukupuolisen suuntautumisen ohella heidän koulutuksensa.  

Alexander Stubb on filosofian tohtori. Hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb on juristi, suorittanut Master of Laws tutkinnon vuonna 1995. Hän työskentelee hissiyhtiö Koneessa.  

Pariskunnalla on kaksi aikuisikään ehtinyttä lasta. 

Pekka Haavisto on koulutukseltaan ylioppilas. Hänen puolisonsa Nexar Antonio Floresin ammatti on parturi-kampaaja.  Kommentti: Sdp saa syyttää Urpilaisen surkeasta tuloksesta kalenterin sijaan itseään – ja Sanna Marinia

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010156667.html

Sdp:n ja Urpilaisen pikakampanja näytti vain pakolliselta pahalta – ja lopputulos oli suorastaan ansaitun surkea, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Erno Laisi.

KUVAT

https://is.mediadelivery.fi/img/658/4b7ff2c1b166d60d92a000a77d872cff.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/658/f36913b4b86b77a0685151a835295a90.jpg.webp

https://is.mediadelivery.fi/img/658/89b0c08aa4c4b00286f2f528e6f1dba3.jpg.webp

SELI SELI DEMARIT

KOMMENTTEJA (ALLA OLEVISTA ”DEMARI-LINKEISTÄ”)

Miksi demarit houkuttelivat Urpilaisen ehdokkaakseen, kun eivät häntä äänestäneet kuitenkaan. Mitähän mieltä Lindtman on? Eikö naispresidentti heille ollutkaan tärkeä?

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/f70dfd8f8e9b0935713f1b140872e454.jpg.webp

No onhan tuo ihan noloa. Suurpuolue ja näin persuvihassa lähdetään taktikoimaan. En ymmärrä yhtään. Uskottavuus on mennyt. Siinä on tekeminen miten saada se takaisin. Jutta joutui hyvin ikävään tilanteeseen.

Demarit ovat menneen ajan järjestö, aivan kuin nykyaikana ay liikkeet.

Ihmetellä sopii keitä ovat SDP:n kannattajat, kun vaaleissa takit kääntyilevät urakalla.

Eivät ainakaan ole lojaaleja puolueelleen - olkoonkin että presidentin vaali ei sinänsä ole puoluevaali - mutta miksi sitten puolueella edes on oma ehdokas.

Demarit on rypenyt suossa jo yli kymmenen vuotta, Halonen aloitti ja Marin viimeisimpänä touhuajana on ajanut demarit suohon.

Suomessa on sanavapaus. Itse tosin en ymmärrä, kuka ylipäätään nykyään äänestää vasemmistoa tai vihervasemmistoa? Eiväthän he ole enää pitkään aikaan olleet ajamassa duunareiden etua, vaan ihan omaa etuaan ja ammattiyhdistysliikkeen. Tämä ideologia muistuttaa uskonnollista hurmoshenkisyyttä. Poliittiset lakot ovat hyvä esimerkki jonkinlaisesta kostosta siitä, että hävisivät vaalit. Kun demokratia toimii, niin laitetaan tavalliset työtä tekevät kärsimään parlamentarismin toimivuudesta poliittisten lakkojen avulla. Uskomatonta vastuuntunnottomuutta. Mistä näitä vieläkin sikiää?

Kommentti: Demarien Halos-krapula jatkuu aina vain – valta karkaa

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010152912.html

Demarien huono menestys presidentinvaalissa syö puolueen uskottavuutta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Uusi puheenjohtaja Antti Lindtman on ottanut puoluekoneistoa haltuunsa, mutta äänestäjien parissa hänen profiilinsa ei ole vielä kovin korkea. Opposition pääpuolueen kannatus on silti kohtalainen, mutta jotain puuttuu. Urpilaisen odotettua parempi menestys presidentinvaalissa olisi antanut vähän potkua.

Demareilta yksiselitteinen vastaus Urpilaisen heikolle kannatukselle

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010153584.html

Sdp:n ehdokkaan Jutta Urpilaisen kannatusluvut olivat pettymys puoluesihteerille Mikkel Näkkäläjärvelle.

Sdp:n Lindtman ottaa kantaa presidentin­vaaleihin ilta­päivällä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010155094.html?utm_source=rtb_sisainen&utm_medium=banner&utm_campaign=hs_vk_uutisellinen

Sdp:n odotetaan kertovan tällä viikolla, asettuuko se presidentinvaalien toisella kierroksella jommankumman ehdokkaan taakse.

Laajeneeko sota Venäjän naapurimaihin? Näin raportit kertovat Venäjän sotilaallisesta uhasta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010145860.html

Moni Suomen naapurimaa pitää mahdollisena ajautumista sotilaalliseen konfliktiin Venäjän kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohti Ylen kyselytunnilla, että suursodan riski saattaa hyvinkin olla suurimmillaan sitten toisen maailmansodan.

Lue lisää: Nyt tapahtui muutos Euroopan johtajien puheissa sodasta

Ruotsin siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin totesi, että maa voi joutua sotaan, ja pääministeri Ulf Kristersson on sanonut kansallisen turvallisuustilanteen olevan vakavin sitten toisen maailmansodan.

Viron pääministeri Kaja Kallas arvioi hiljattain Times-lehden haastattelussa, että lännellä on 3–5 vuotta aikaa valmistautua sotaan Venäjää vastaan. Norjan puolustusvoimien komentaja Eirik Kristoffersen antoi vielä tiukemman aikaikkunan: vain 1–3 vuotta.

Mitä arvioivat sotilas- ja turvallisuusasiantuntijat? Ilta-Sanomat tutki Suomen lähimaiden kansallisia turvallisuusraportteja viime vuodelta, ja sieltä nousi esiin mainintoja Venäjän mahdollisista sotilaallisista iskuista – ei todennäköisinä mutta mahdollisina kuitenkin.

Zelenskyi kiitti Niinistöä

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010158080.html

KUVA

https://is.mediadelivery.fi/img/658/ce145ead14139ff331ba395b5e0acdae.jpg.webpUkrainan presidentti luottaa siihen, että maiden hedelmällinen yhteistyö jatkuu myös Suomen seuraavan presidentin kaudella.

SALE SAI KIITOSTA, entä sitten UUSI PRESSA (siis STUBB!)

Zelenskyi kiitti Niinistöä Suomen tuesta – luottaa yhteistyön sujuvan myös seuraavan presidentin kanssa

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ovat tiistaina keskustelleet puhelimessa. Zelenskyi kertoo viestipalvelu X:ssä kiittäneensä Niinistöä hänen henkilökohtaisesta panoksestaan Suomen Ukraina-tuen puolesta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010119847.html