Share |

TERRORISTIVALTIO VENÄJÄ

TERRORISTIVALTIO VENÄJÄ

KIINNITETTY

EUROOPAN UNIONI (ei omaa armeijaa), NATO (paperitiikeri) ja ”LÄNSIMAAT” ( Putinin ydinsodan uhoamisen pelästyttämät) EIVÄT PYSTY ESTÄMÄÄN PUTININ TAVOITTEITA?

Sodan suurkuva – Onko länsi sen häviämässä, vaikka Ukraina nyt menestyykin sotakentällä?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/sodan-suurkuva-onko-lansi-sen-haviamassa-vaikka-ukraina-nyt-menestyykin-sotakentalla/Ari Pesosen erinomaisesta kirjoituksesta löytyy myös esinomaisia KOMMENTTEJA

Lännen” pitää ryhdistäytyä ja antaa Ukrainalle kaikki tarpeellinen materiaalinen ja rahallinen apu, jotta Ukraina saa ajettua Venäjän miehitysjoukot alueiltaan.

Jos Venäjän joukkoja ei pysäytetä Ukrainassa, se tarkoittaa, et Putin kuvittelee tä niillä olevan seuraavaksi vapaa pääsy Suomeen ja Baltian maihin.

Nämä kommentit jo osoittavat että

Länsimaat ovat kyvyttömiä estämään Putinin Venäjän laajentumispyrkimyksiä.

Nato on paperitiikeri (esim. Turkin Erdogan pyörittää sitä kuin markkinapalloa). Naton johdolla on upeita ”avoimien ovien puheita”, mutta todellisuudessa Nato ei pystyisi edes estämään Venäjän hyökkäystä Baltiaan eli Viron ”poispyyhkäisyä kartalta” (Viron pääministeri Kaja Kallas).

Euroopan unioni on kääpiö (ei ole omaa armeijaa), EU pystyy vain suunnittelemaan typeriä ”pakotteita”, jotka osuvat omaan nilkkaan (esim. RUS-kaasun tyrehtyvä virtaus Eurooppaan, Venäjä on tehnyt sopimuksen kaasun toimittamisesta Kiinaan., jossain määrin myös Intiaan ja muualle ”sopiviin maihin”).

Venäjä vie – kaikki muut vikisevät

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/josa-jantti/venaja-vie-kaikki-muut-vikisevat/

muut = EU – NATO – muut maailman maat

Ari Pesosen blogista löytyy myös erinomaisia KIRJOITUKSIA (alla eka linkki)

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/sodan-suurkuva-onko-lansi-sen-haviamassa-vaikka-ukraina-nyt-menestyykin-sotakentalla/#comment-3709647

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/sodan-suurkuva-onko-lansi-sen-haviamassa-vaikka-ukraina-nyt-menestyykin-sotakentalla/#comment-3709522

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/sodan-suurkuva-onko-lansi-sen-haviamassa-vaikka-ukraina-nyt-menestyykin-sotakentalla/#comment-3709522

Venäjä iski yliopistoihin – ”kutsukaa Venäjää terroristivaltioksi

https://alfatvuutiset.fi/venaja-iski-yliopistoihin-kutsukaa-venajaa-terroristivaltioksi/

Venäjä iski tänä aamuna kymmenellä ohjuksella eteläukrainalaiseen Mykolajivin kaupunkiin. Ohjuksista yhdeksän osui Mykolajivin kahteen suurimpaan yliopistoon. Useita henkilöiden kerrotaan loukkaantuneen, CNN kirjoittaa.

Mykolajivin kuvernööri Vitali Kim kirjoitti Twitterissä Venäjän kohdistavan hyökkäyksensä nyt Ukrainan koulutusta vastaan. Hän pyysi kaikkia demokraattisten maiden yliopistoja kutsumaan Venäjää siksi, mitä se on eli terroristivaltioksi.

Liettuan parlamentti julisti Venäjän terroristivaltioksi

https://www.verkkouutiset.fi/a/liettuan-parlamentti-julisti-venajan-terroristivaltioksi/#0862995e

Putin on terroristi” – Suomen ukrainalainen yhteisö järkyttyi Venäjän sotatoimista

https://fingo.fi/ajankohtaista/uutiset/putin-on-terroristi-suomen-ukrainalainen-yhteiso-jarkyttyi-venajan-sotatoimista/

Todelliset terroristit ovat Kremlissä

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008882234.html

John Gage

Turkin mahtimies presidentti Recep Tayyip Erdoğan (joka kulisseissa kaveeraa presidentti Vladimir Putinin kanssa) on lausunnoissaan antanut ymmärtää Suomen ja Ruotsin olevan terroristijärjestöjä tukevia valtioita, koska ne tarjoavat suojapaikan kurdeille. Absurdimpaa vihjailua on vaikea kuvitella.

Maailma näkee, että tämän päivän todelliset terroristit ovat Kremlissä. Jos koulujen, sairaaloiden ja kerrostalojen järjestelmälliset pommitukset tai siviilien raa’at raiskaukset ja murhat eivät edusta terrorismia, niin mikä sitten? Erdoğanin uhkapelin panoksena on toisten maiden turvallisuus. Tälle farssille on tultava loppu.

VENÄJÄ ON EUROOPAN PAHIN UHKA, KOSKA SE KÄYTTÄYTYY UHKAAVASTI.

HYÖKKÄYS UKRAINAAN JA SIELLÄ TAPAHTUNEET SOTARIKOKSET SIVIILEJÄ

KOHTAAN (massamurhat, raiskaus-murhat, sairaaloihin, kouluihin ja asutuskeskuksiin, siviileihin kohdistetut ohjushyökkäykset yms.) KERTOVAT SELKEÄSTI KREMLIN TERRORISTIEN SUUNNITTELEMAT EPÄINHIMILLISET TEOT.

Presidentti Niinistö: Venäjä koetaan uhkana, koska se käyttäytyy uhkaavasti

---------------------------------------------------------------------------

29.8.2022

Tšetšeenit taistelevat Ukrainassa molemmilla puolilla – ”Jos Venäjän joukot voittavat tämän sodan, he tulevat jatkamaan”, sanoo Ukrainan vapaa­ehtoisiin värväytynyt tšetšeeni AP:lle

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009032606.html

Ukrainaa puolustavat tšetšeenitaistelijat ovat ilmoittaneet nousevansa kapinaan Venäjää vastaan myös kotimaassaan.

Ukrainan sota saattaa nostattaa tšetšeniassa uudelleen vastarintaa Venäjän miehitystä vastaan. Aiheesta kirjoittavat muun muassa Open Caucasus Media ja tsekkiläismedia Seznam Zprávy.

Niiden mukaan Sheikh Mansurin pataljoonan tiedottaja Islam Belokjev on ilmoittanut Youtube-videolla Tšetšenian itsenäisyyden kannattajien suunnittelevan kansannousua.

”Jos Tšetšenia horjuu, Venäjä romahtaa”, hän sanoi.

Vähemmän on puhuttu Ukrainan puolella taistelevista tšetšeeneistä, vaikka heitäkin on Ukrainan viranomaisten mukaan satoja.

Uutistoimisto AP vieraili tällä viikolla Kiovan lähellä harjoitusleirillä, jolla vapaaehtoiset tšetšeenit valmistautuvat eturintamalle.

AP:n haastattelemat vapaaehtoiset kertovat jatkavansa Ukrainassa samaa taistelua, jota he ovat käyneet kotimaassaan Venäjää vastaan.

Tšetšenia sijaitsee Kaukasiassa, Venäjän eteläisessä liittopiirissä. Se on käynyt kaksi itsenäisyyteen tähtäävää sotaa Venäjää vastaan vuosina 1994–1996 ja 1999–2009. Nykyisin Tšetšenia on osa Venäjää ja sitä johtaa Putin-mielinen Ramzan Kadyrov.

”Ihmisten täytyy ymmärtää, ettei meillä ole vaihtoehtoa”, sanoo taistelijanimellä ”Tor” esiintyvä vapaaehtoinen AP:lle.

”Jos Venäjän joukot voittavat tämän sodan, he tulevat jatkamaan. He eivät koskaan lopeta. Baltian maat ovat seuraavana, tai Georgia tai Kazakstan. [Venäjän presidentti Vladimir] Putin sanoo avoimesti ja ehdottomasti, että hän haluaa rakentaa Neuvosto­imperiumin uudestaan.”Venäjän joukoissa taistelevat tšetšeenit ovat vilahdelleet otsikoissa pitkin Ukrainan sotaa: heitä kuoli etulinjassa heti sodan alkumetreillä, ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kerrottiin lähettäneen tšetšeenisotilaita Kiovaan metsästämään Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskiyä.

Lue lisää: Palkka­sotilaat ja tšetšeenit jahtaavat Zelenskyiä Kiovassa – miten presidentti onnistuu piiloutumaan?

Tšetšeenien innokas somettaminen rintamalta puolestaan johti lempinimeen Tiktok-armeija. Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov jäi nolosti kiinni valehtelusta, kun julkaisi videon itsestään sotatantereella, vaikkei ollut todellisuudessa lähtenyt Tšetšeniasta.

Lue lisää: Tšetšeeni­johtaja Kadyrovin sotilaiden hurja maine horjuu: Rehvastelu ase­videoilla antaa erikoisen kuvan sotataidoista

Samalla on tihkunut tietoja siitä, miten tšetšeenejä on pakotettu Ukrainaan taistelemaan uhkailemalla ja tekaistuilla syytteillä.

Viisumirajoitukset eivät edesauta Ukrainan sodan loppumista

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009032494.html

Venäläisten viisumirajoituksista hyötyvät lähinnä Vladimir Putin ja Putinin propagandakoneisto.

”Putinin hallintoa on yritetty heikentää pakottein, ja toivottavasti Eurooppa pikaisesti löytää venäläisellä öljylle ja kaasulle vaihtoehdot. Putinin järjestelmää heikentää myöskin järjestelmällinen aivovuoto, koulutettujen venäläisten hakeutuminen muualle vapaamman elämän ja parempien itsensä toteuttamisen mahdollisuuksien perässä. Miten käsitys elämästä muualla voi syntyä, jos ulkomaille matkustaminen ei ole mahdollista? Miten kukaan Venäjällä voi muuttaa käsitystään Venäjästä ja Venäjän ulkopuolisesta maailmasta, jos ulkopuolinen maailma sulkee ihmiset Venäjän sisälle? Miten Venäjällä vapautensa ja henkensä edestä pelkäävä voi poistua maasta ilman viisumia?

”Viisumirajoitukset rajoittavat venäläisten mahdollisuuksia kokea muuta kuin oma maansa ja altistavat heidät omien viestimiensä sanomalle” .

Liza, 4, kuoli rattaisiinsa – äiti tallensi yhteisen kävelyhetken videolle vain tunti ennen Venäjän ohjusiskua

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/liza-4-kuoli-rattaisiinsa-aiti-tallensi-yhteisen-kavelyhetken-videolle-vain-tunti-ennen-venajan-ohjusiskua/8497396

Neljävuotias Elizaveta Dmytrieva oli paennut perheensä mukana Venäjän hyökkäyssotaa Kiovasta Vinnytsjaan. Kaupunki tuntui tarpeeksi turvalliselta. Venäjä oli aloittanut raa’an hyökkäyssodan Ukrainaan puoli vuotta aikaisemmin.

Iryna Dmytrievalla on traagiselta heinäkuiselta aamulta vain hataria muistikuvia. Hän muistaa korviahuumavan äänen. Dmytrieva muistaa katsoneensa taivaalle, jossa luuli lentävän lentokoneen. Hän näkikin ohjuksen. Äiti intuitiivisesti kyyristyi tyttärensä ylle suojellakseen tätä.

Liza oli turvavyöllä kiinni rattaissa. Äiti kertoo ymmärtäneensä nopeasti, että tytär oli kuollut. Jalat olivat luonnottomassa asennossa. Hän näki ympärillään ruumiinosia. Äiti huusi apua, mutta kukaan ei vastannut.

KUVA https://www.mtv.fi/katso/1631775

https://im.mtv.fi/image/8497410/landscape16_9/1024/576/49d919fa5cbb122ad2a9ea4caa318e44/Jw/liza-vinnytsja.jpg19-22.8.2022

Jos Venäjän annetaan voittaa sota, he voivat sanella Euroopalle ehtonsa.”

Venäjä on valmis rauhaan, kun Ukraina on vallannut alueensa takaisin, sanoo Zelenskyin neuvonantaja

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009006814.html

Myhailo Podoljak on rankattu Ukrainan kolmanneksi vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi. Hänen mielestään Venäjä ei suostu aitoon rauhaan ennen kuin se on lyöty rajoilleen.

Podoljakin mukaan Venäjä on ylittänyt Ukrainan sodassa kaikki hyväksyttävät rajalinjat. Hänen mukaansa Venäjä on saatettava rikoksistaan juridiseen vastuuseen – muutoin koko Euroopan turvallisuusjärjestelmä menettää uskottavuutensa.Podoljakin arvio on synkkä.

”Sota on edennyt neljänteen vaiheeseensa. Venäjä on tuonut Ukrainaan maksimaalisen määrän kalustoa ja ihmisiä. He käyvät tykistösotaa, jota he haluavat pitkittää talveen saakka”, hän sanoo.

Samalla Venäjä pyrkii Podoljakin mukaan uuvuttamaan Euroopan energiapulalla niin, että se väsyisi sotaan ja Ukrainan auttamiseen.

Ukrainan vastahyökkäys etelässä on hänen mukaansa kuitenkin edennyt.

”Pyrimme tuhoamaan tehokkaasti heidän huoltoyhteyksiään, logistiikkaa ja johtopaikkoja. Haluamme raketinheitinjärjestelmiä juuri siksi, että ne antavat mahdollisuuden painostaa Venäjän armeijaa niin, että omia sotilaitamme kuolee mahdollisimman vähän. Tavoitteenamme on vaikeuttaa heidän huoltoaan ja pakottaa heidät vetäytymään ennen talven tuloa.”

Amerikkalaisesta Himars-raketinheittimistä erikseen kysyttäessä hän sanoo, ettei Venäjä ole tuhonnut yhtään järjestelmää toisin kuin on väittänyt.

”Neuvoni on: älkää uskoko siihen, mitä Venäjän puolustusministeriö sanoo”, hän sanoo lakonisesti.

Ukraina iskee Venäjän heikkoihin kohtiin

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009014695.html

Ukraina on käyttänyt Venäjän omia aseita hyökkääjää vastaan. Seuraavaksi nähdään, onko Ukrainalla voimia vastahyökkäykseen.

Ukraina epäilee Venäjän iskevän Zaporižžjan ydinvoimalaan perjantaina – ”Itsemurha”, varoittaa YK:n pääsihteeri António Guterres

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009015149.html

Venäjä syyttää puolestaan Ukrainaa iskun valmistelusta.

Washington Post: Venäjän tiedustelupalvelu FSB valmistautui riemumarssille Kiovaan ja suunnitteli agenteille jo asumis­järjestelyjä vallatussa maassa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009016194.html

Yhdysvaltalaislehden mukaan Venäjän tiedustelu oli laatinut jo ainakin kaksi eri Ukrainan nukke­hallituksen kokoonpanoa suurhyökkäyksen alla. Moskovaan välitettiin Putinin hallintoa miellyttävää käsitystä siitä, miten asiat etenisivät.

Kansainvälinen oikeus on Ukrainan paras toivo

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008972836.html

Muilta valtioilta tarvitaan nyt sitkeyttä ja johdonmukaista työtä Ukrainan auttamiseksi kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

EI MUUTEN OLE!!

Venäjä ei piittaa pätkän vertaa kansainvälisistä sopimuksista.

Ukrainaan kohdistettu hyökkäyssota on huutava vääryys. Tuntuu sietämättömältä, että YK:n turvallisuusneuvosto, jolle YK:n jäsenvaltiot ovat uskoneet rauhan ja turvallisuuden kysymyksistä päättämisen, ei tee asialle mitään. Ei tee, koska hyökkääjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

”Venäjän valopäät” tekevät sodan hinnasta ennakoimattoman

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009014506.html

Tarkoituksellinen ydinsota on tällä hetkellä epätodennäköinen, mutta Venäjän hyökkäyksen aikana ydinvoimalaonnettomuuksien riski on kasvanut suuresti.

Putin hyökkäsi pohjoisesta, idästä ja etelästä ja yritti piirittää Kiovan, mutta epäonnistui surkeasti. Ukraina oli ja on kovempaa tekoa kuin optimistitkaan uskalsivat toivoa.

Putin yritti haukata liian isoa palaa ja ymmärsi sen myös itse. Hän päätti vetäytyä Pohjois-Ukrainasta ja tyytyä vähittäiseen etenemiseen idässä.

Putin hyökännee ainakin niin kauan, kun köyhiä burjaatteja, dagestanilaisia ja muita etnisiä vähemmistöjä riittää sopimussotilaiksi ja tykinruoaksi.

”Venäjä harjoittaa kaksinkertaista etnistä puhdistusta”, sanoo Pekka Toveri nyt. ”Se tappaa ukrainalaisia ja se tapattaa etnisiä vähemmistöjään etulinjassa.”

17.8.2022

Venäjä yhdisti lännen hyökkäämällä Ukrainaan, mutta suurin osa maailman ihmisistä asuu maissa, jotka eivät ole valinneet puoltaan sodassa. Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa moni kokee, ettei heillä ole moraalista velvoitetta puuttua ”Euroopan sotaan”, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Matilda Jokinen.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/71122beebc2adce9dd7311957e3d6429.jpg.webp

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008997497.html

Matilda Jokinen HS

2:00 | Päivitetty 6:04

Tässä sodassa ei ole lopulta kyse vain Ukrainasta vaan myös ”kansainvälisiin sopimuksiin perustuvan maailmanjärjestyksen säilymisestä.”

Noin kaksi kolmasosaa maailman väestöstä elää maissa, jotka eivät ole halunneet valita puoltaan Ukrainan sodassa.

Varauksetonta tukea Venäjän presidentille Vladimir Putinille vannovia maita on vain kourallinen. Ne ovat kaikki autoritaaristen johtajien hallitsemia: Pohjois-Korea, Kuuba, Venezuela, Syyria ja Valko-Venäjä.

[ylläolevaan voidaan lisätä ainakin roistovaltio Iran]

KUVAT

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/59c4ab11e155dcc8cfecc50adb7e39f9.jpg.webp

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/937e85053e400b54f23e8e2bdb53a191.jpg.webp

https://hs.mediadelivery.fi/img/1440/86db421401bd518979acb2c9ba58ed28.jpg.webp

”Jos olet tottunut häviämään nykyisessä maailmanjärjestyksessä, näyttäytyy mikä tahansa muutos kyseiseen järjestykseen mahdollisuutena parempaan.”

Tätä asennetta Putin osaa hyödyntää taitavasti.

UKR_RUS_FIN 15.8.2022

Butshaa miehittänyt venäläinen prikaati on todennäköisesti tuhottu – ja se saattoi olla Kremlin tarkoituskin

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/butshaa-miehittanyt-venalainen-prikaati-on-todennakoisesti-tuhottu-ja-se-saattoi-olla-kremlin-tarkoituskin-ajatushautomo-vaittaa/8487432

Sotarikokset pimittääkseen Kreml mahdollisesti antoi Butshaa miehittäneen yksikön tuhoutua taisteluissa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Lue kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevat HS:n jutut täältä.

ISW: Ukraina iski Wagnerin päämajaan Himarsilla

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008971079.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa.

42 valtiota vaatii Venäjää poistumaan Zaporižžjan ydinvoimalasta – tämä sodasta tiedetään

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a1194657-520e-41a1-92e7-a5b6783e589d

Tähän artikkeliin on koottu sodan keskeisimmät tapahtumat maanantailta.Erkki Tuomioja ei kannata venäläisten turistiviisumien rajoittamista

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009003556.html

Entisen ulkoministerin mukaan kontaktien vähentäminen tukee Putinin propagandaa ja vie oppositiolta henkireiän.

”Kun EU pohtii venäläisten viisumiregiimiä on tärkeätä päätyä yhteiseen linjaan. Yhtenäisyyden rikkoutuminen palvelee Putinin tavoitteita”, Tuomioja kirjoittaa.

13.8.2022

Ukraina vihjasi, että Krimin onnistuneen iskun takana olisivat paikalliset ”partisaanit” – Mitä heistä tiedetään?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009000001.html

Ukrainalaiset ovat suunnitelleet ja valmistelleet partisaanien käyttämistä sotatoimissa jo vuodesta 2014. Partisaanitoimintaa ei kuitenkaan ole onnistuttu hyödyntämään täysimääräisesti, sanoo Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Lue kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevat HS:n jutut täältä.

Ukrainan tekemäksi uskottu tuhoisa isku Krimillä sijaitsevaan Sakin lentotukikohtaan on herättänyt kysymyksen ukrainalaisten sissien ja partisaanien mahdollisesta osallisuudesta iskuun.

Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilov vihjasi partisaaneista sanomalehti The Washington Postin haastattelussa. Partisaaneilla hän viittaa Ukrainan erikoisjoukkojen kouluttamiin soluttautujiin ja rintamalinjojen takana salaisia operaatioita tekeviin paikallisiin.

”Jos minulta kysyt, onko partisaaneja olemassa, vastaan, että on. Heitä on kaikkialla. Olemme valmistautuneet ennakkoon, ja meillä on niitä”, Danilov sanoi.

Tiedetään, että ukrainalaiset ovat suunnitelleet ja valmistelleet partisaanien käyttämistä sotatoimissa jo vuodesta 2014 asti.

Varmaa Käihkön mielestä on kuitenkin se, että Venäjä pelkää ukrainalaisten partisaanitoimintaa.

Brittitiedustelu: Ukraina tuhonnut kaksi keskeistä siltaa käyttökelvottomaksi Hersonissa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008971079.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa.

https://images.jifo.co/4033566_1660157585167.png

Kommentti: Venäjän sotaa johtavat armeijaa käymättömät miehet – Putin, Shoigu, Medvedev...

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008997419.html

Venäjän ylimmästä poliittisesta johdosta Dmitri Medvedevillä on harvinaisen paljon armeijakokemusta. Hän on suorittanut peräti puolentoista kuukauden mittaisen sotilaskoulutusleirin entisillä Suomen mailla Karjalassa, Arja Paananen kirjoittaa.

Voi jospa Venäjän kansa tietäisi, miten vähäisellä armeijakokemuksella maan ”erikoisoperaatiota” Ukrainassa johdetaan.

Presidentti Vladimir Putin ei ole käynyt armeijaa – eikä ole myöskään puolustusministeri Sergei Shoigu eikä turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev. Heidän lisäkseen on vielä monta muuta Venäjän politiikan ylintä sotahaukkaa, joiden ei ole tarvinnut koskaan suorittaa varsinaista asepalvelusta, vaikka heidät on sittemmin palkittu erilaisilla korkeilla sotilasarvoilla.

Medvedevin kiikari­­kuvalle naureskellaan: ”Näkee tietysti natseja” – yksityiskohta kuvassa herättää ihmetystä

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008992896.html

Venäläisen Ria Novosti -uutistoimiston Kremlin-pooli twiittasi maanantaina kuvasarjan ex-presidentti Dmitri Medvedevistä vierailemassa Orenburgin alueella. Viestiketju täyttyi pian ihmettelyllä siitä, mitä Medvedev näkee kiikareillaan linssinsuojusten takaa.

12.8.2022

UKRAINAN ISKU KRIMILLE

Krimin miehityksestä tuli Putinin presidentti­uran kova ydin – sota­toimien leviäminen niemi­maalle on Kremlin painajainen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008997475.html

Isku sotilaskentälle oli Ukrainan sodan käännekohta, sillä niemimaan muuttuminen Venäjän tukikohdasta sotatantereeksi on Kremlin painajainen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

KUVAT

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/56680df527d3a1b2cd3ea1183ea97086.svg

https://hs.mediadelivery.fi/img/658/8ad55cc7fdb6dc4ee812ea92e17719f5.jpg.webp

Ukrainalla on kyky yllättää

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008997632.html

Ukrainan urheassa puolustustaistelussa on kosolti piirteitä, jotka palauttavat mieleen muinaisen kiinalaisklassikon, Sunzin Sodankäynnin taidon, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Putin häviää, koska hän ei voita ennen valtakautensa päättymistä”.

Brittitiedustelulta uusi arvio Venäjän valtavista tappioista Krimin lentokenttäiskussa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008971079.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa.

KUVA

https://images.jifo.co/4033566_1660157621770.png

Venäläiset pakenivat Krimiltä räjähdysten jälkeen – "Uskotteko, että venäläiset vihdoin ymmärtävät, että kyse on todella sodasta?"

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008999100.html

Lentotukikohdan lähellä asuva kertoi Reutersille, kuinka ennen räjähdyksiä oli hiljaista ja rauhallista. Rauhan särki kova pamahdus.

Ukraina on saattanut kehittää uuden asejärjestelmän – "Venäjän ilmavoimien suurin yksittäinen tappio sitten toisen maailmansodan"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ukraina-on-saattanut-kehittaa-uuden-asejarjestelman-venajan-ilmavoimien-suurin-yksittainen-tappio-sitten-toisen-maailmansodan/8486520

Ukrainan asevoimat on Venäjän hallitsemalla Krimillä sijaitsevaan lentotukikohtaan tehdyn iskun takana, kertoo Washington Post hallituslähteisiinsä nojaten. Epäselvää on kuitenkin edelleen, miten isku tehtiin ja mikä yksikkö sen teki. Tutkijan mukaan ukrainalla saattaa olla joukkoja Krimillä tai se on voinut kehittää jonkin uuden asejärjestelmän.

Tiistaina ainakin kaksitoista suurta räjähdystä vavisutti Samyn lentotukikohtaa Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla. Suuret savupilvet tallentuivat lähellä olleiden venäläisturistien kameroihin.

Zelenskyi: Venäjä menetti 10 taistelukonetta – Lehdet: Ukrainan erikoisjoukot Krimin massiivisen iskun takana

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/zelenskyi-venaja-menetti-10-taistelukonetta-lehdet-ukrainan-erikoisjoukot-krimin-massiivisen-iskun-takana/3611d0fe-0b67-4c8f-a36b-f84873209b07

Ukrainan presidentti väittää Venäjän menettäneen 10 taistelukonetta vain yhdessä päivässä. Jos tieto vahvistuu, se on Venäjän ilmavoimien päiväkohtainen ennätystappio.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei maininnut iskua puheessaan tuoreeltaan, vaikka puhuikin Krimistä myöhään tiistaina. Keskiviikon puheessa on jo hiukan eri sävy: Zelenskyin mukaan Venäjän joukot menettivät peräti 10 taistelukonetta yhdessä päivässä.

”Jos lähes 43 000 kuollutta venäläissotilasta ei vakuuta Venäjän johtoa siitä, että heidän on löydettävä ulospääsy sodasta, tarvitaan lisää taistelua ja lisää tuloksia. Vain yhdessä päivässä mieihittäjät menettivät 10 taistelukonetta: yhdeksän Krimillä ja yhden Zaporižžja suunnalla. Miehittäjät kärsivät myös uusia panssariajoneuvojen, ammusvarastojen, logistiikkareittien menetyksiä”, Zelenskyi sanoi

puheessaan

.

Isku Krimille heikentää merkittävästi Venäjän Mustanmeren laivaston ilmailu­kykyä, arvioi brittitiedustelu

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008978412.html

HS seuraa Ukrainan sotaa ja sen seurauksia hetki hetkeltä.

HS seuraa tässä jutussa Ukrainan sotaa hetki hetkeltä. Aikaisemmat seurannat löydät täältä: heinä–elokuu, kesä–heinäkuu, touko–kesäkuu, huhti–toukokuu, maalis–huhtikuu ja helmi–maaliskuu.

8.8.2022

Volodymyr Zelenskyi: ”Terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa – varjelkoon”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/volodymyr-zelenskyi-terroristivaltio-tulittaa-ydinvoimalaa-varjelkoon/b32e16d4-a61a-423c-83d7-41fcf5a53fe9

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii kansainväliseltä yhteisöltä periaatteellista vastausta Venäjän iskuihin Zaporižžjan ydinvoimalaan.

Ukraina ei suostu mihinkään neuvotteluihin, jos Venäjä järjestää näennäisiä kansanäänestyksiä miehittämillään alueilla.

He ovat Putinin kätyrit Ukrainassa: Poliitikolta löytyi koodattu puhelin, ”petturi­kenraalilta” käteistä ja smaragdeja

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008982029.html

Venäjän hyökkäyksen aikana tapahtui mystisiä asioita, joiden taustalta voi paljastua soluttautujia ja salaliittoja Ukrainan hallinnossa ja armeijassa.

Sotatieteiden tohtorilta karu arvio Ukrainasta: Todella synkkä käänne

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/65811db3-d806-469e-8539-ed35d92ed577

Ukrainan tilannetta Uuden Suomen blogissaan arvioivan sotatieteiden tohtorin Jarno Limnéllin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kääntynyt kansanmurhaksi, joka tähtää ukrainalaisten kansallisen identiteetin hävittämiseen.

29.7.2022

Järkälemäinen kopteri, sotalaivoja, tankkeja, hävittäjiä... – tällaista kalustoa Nato-maat tuovat nyt Suomeen

PUOLUSTUSVOIMAT_SUOMI.PNG

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008971318.html

Suomessa on kesän aikana nähty Nato-maiden asevoimien raskasta kalustoa.

Medvedev piti seuratun lehdistö­tilaisuuden Karjalassa – vihjaili tietävänsä Suomen Nato-jäsenyyden taustat

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008972933.html

Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev muistutti Karjalan-vierailullaan myös Paasikiven–Kekkosen-linjasta ja sanoi Moskovan tiedostavan, että Itämerestä tulee Naton dominoima meri.

Ex-diplomaatti: Alue­luovutukset Venäjälle voisivat johtaa vieläkin vaarallisempaan tilanteeseen Euroopassa – ”Toivon, ettei tällaisiin spekulaatioihin tarvitsisi koskaan mennä”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008972300.html

Aapo Pölhön mukaan kestävä rauha edellyttää Venäjän tappiota.

Sotaa suorassa lähetyksessä vastustanut toimittaja tuomittiin Venäjällä sakkoihin – ”Absurdia”

TOIMITTAJA_MARINA.PNG

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008972832.html

Toimittaja Marina Ovsjannikova tuli maailmalla tunnetuksi maaliskuussa.

SUOMI

Kansanedustaja katsoo kansan puhuneen: Suomen alkoholi­politiikkaan on tultava muutos

VIINIT_PIA_KAUMA.PNG

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008972407.html

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma vetoaa tuoreeseen tutkimuksen, jonka mukaan lähes 60 prosenttia suomalaisista toivoo mietoja viinejä ruokakauppoihin.

Venäjä: Ei vielä sopua vankien­vaihdosta USA:n kanssa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008971835.html

Marija Zaharovan mukaan neuvotteluja on käyty.

VANKIEN_VAIHTO_USA_RUS.PNG

SUOMI

Rosa Meriläinen heitti koiran­kakkaa Venäjän suur­lähetystöön – sai nyt kirjeen poliisilta: ”Tämä menee kehyksiin seinälle”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008971745.html

Venäjän lähetystösihteeri kutsui Meriläistä ”huligaanitemppunaiseksi”. Poliisi ei aloittanut asiassa tutkintaa.

Meriläisen ja hänen koiriensa tempaus ei ollut ainoa laatuaan. Meriläinen kertoo koiranomistajien protestin jatkuneen sodan syttymisestä lähtien.

– Oletan, että kakkaa lentää edelleen. Vaksi heittää niitä sitten takaisin kadulle. Tässä on ollut tällainen kissa ja hiiri -leikki käynnissä.

Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksanen on jakanut Twitterissä kuvankaappauksen Ullanlinna / Eira & Punavuori kierrättää -nimisestä Facebook-ryhmästä, jossa varta vasten kehotetaan toimittamaan koirankakkapusseja Venäjän suurlähetystön tiluksille.

25.7.2022

Sodan suurkuva – Onko länsi sen häviämässä, vaikka Ukraina nyt menestyykin sotakentällä?

TAVOITE.PNG

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/sodan-suurkuva-onko-lansi-sen-haviamassa-vaikka-ukraina-nyt-menestyykin-sotakentalla/We want to see Russia weakened to the degree that it can’t do the kinds of things that it has done in invading Ukraine.” (esim. The Washington Post 25.4.2022, The Guardian 25.4.2022, BBC 25.4.2022 jne.).

Haluamme nähdä Venäjän siinä määrin heikentyneenä, ettei se voi tehdä sellaisia asioita, joita se on tehnyt hyökätessään Ukrainaan.

Oheiset sanat olivat Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austinin, kun hän vieraili ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa Kiovassa tasan kaksi kuukautta sodan alkamisen jälkeen 24.-25.4.2022 (U.S. Department of Defense 25.4.2022). Tuolloin huhtikuun lopulla oli syntynyt täysi varmuus, ettei Ukraina kaadu Venäjän hyökkäyksen alkumetreille vaan kykenee taistelemaan tehokkaasti Venäjää vastaan.

Ukraine war: US wants to see a weakened Russia (BBC 25.4.2022).

Oheinen BBC:n otsikko kertoo, mikä oli Yhdysvaltojen ja lännen aseavun ykköstavoite vielä huhtikuussa: heikentää Venäjän sotilaallista kyvykkyyttä ja tehdä Venäjästä sotilaallisesti heikompi niin, ettei Venäjällä olisi enää kykyä vastaavaan hyökkäys- ja valloitussotaan, jota se käy nyt Ukrainassa.

Tavoite ei tuolloin ollut ajaa Venäjää pois Ukrainasta. Julkisuuteen lausuttu tavoite ei sinänsä siis ollut edes Ukrainaa koskeva vaan vain Venäjää koskeva.

Tuo asetettu tavoite on pitkälti saavutettu. Venäjän sotilaallisen kyvykkyyden heikkeneminen yhä vain jatkuu sodan kuluessa. Brittitiedustelun mukaan Venäjä oli menettänyt jo toukokuun puolivälissä kolmanneksen maataisteluvoimastaan (UK Ministry of Defence, Twitter 14.5.2022).

Nyt, kun sodan alkamisesta on kulunut tasan viisi kuukautta, on syytä kysyä, onko tuo huhtikuussa asetettu tavoite enää riittävä. Uusia tavoitteita ei ole asetettu, vaikka vanha tavoite on jo kutakuinkin saavutettu.

Uusi tavoite olisi asetettava viimeistään nyt ennen alkavaa talvea. Ukrainan vapauttaminen Venäjän miehityksestä ja Venäjän sotavoiman työntäminen pois Ukrainan alueelta. Ukrainan täydellinen vapauttaminen siitä Venäjän vaikutusvallasta, joka tällä hetkellä perustuu maan eteläosan miehitykseen – ei siis maan itäosan miehitykseen.

Jos tavoite asetetaan, myös resurssit ja toimenpiteet pitää mitoittaa tavoitteisiin pääsemiseksi. Kyse olisi edelleen pitkälti sotilaallisista tavoitteista.

Onko lännestä edelleen toimijaksi Venäjän aloittaman sodan saattamiseksi päätökseen? Tuleeko sodasta pitkäaikainen ja vain eräänlainen Venäjää hyödyttävä Krim-Donbas 2 -konflikti?

Jussi Halla-aho julkaisi mielenkiintoisen 20-osaisen Twitter-kirjoituksen heinäkuun puolivälissä (Jussi Halla-aho, Twitter 16.7.2022). Kirjoitus uutisoitiin myös iltapäivälehdissä (IL 17.7.2022 ja IS 17.7.2022).

Halla-aho totesi kirjoituksessaan aivan oikein, että Venäjän hyökätessä Ukrainaan länsi teki virheen julistaessaan avoimesti ennakolta, mitä länsi ei aio sotilaallisesti tehdä, kuten ettei Ukrainaan lähetetä joukkoja tai Venäjälle yltäviä pitkän kantaman ohjuksia. Venäjälle ei olisi ollut syytä ilmoittaa etukäteen, mihin askeliin lännessä ollaan valmiita ja mihin ei olla.

Uhkaukset ja pelotteet sen sijan pitää aina tehdä vastapuolelle selväksi tavoitteena estää asioiden huono kehityskulku.Yllä olevan KIRJOITUKSEN OPETUS

Jos Venäjän joukkoja ei pysäytetä Ukrainassa, se tarkoittaa, että Putin kuvittelee niillä olevan seuraavaksi vapaa pääsy Suomeen ja Baltian maihin.

”Lännen” pitää ryhdistäytyä ja antaa Ukrainalle kaikki tarpeellinen materiaalinen ja rahallinen apu, jotta Ukraina saa ajettua Venäjän miehitysjoukot alueiltaan.

-----------------------------------------------------------------------

25.7.2022

Britannia raportoi jälleen Venäjän vaikeuksista – tiedustelu­tiedot paljastavat ongelmat kaluston kanssa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.htmlIS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa.

Ukrainan terveysministeri: Venäjän joukot tuhonneet sodan aikana 127 sairaalaa

Ukrainan terveysministeri Viktor Lyashkon mukaan Venäjän joukot ovat tuhonneet sodan aikana 127 sairaalaa. Lisäksi yli 900 terveydenhuollon rakennusta ja 90 ambulanssia on kärsinyt vahinkoja Venäjän hyökkäyksessä.

Venäjä on takavarikoinut lisäksi 250 terveydenhuollon ajoneuvoa, ja yhteensä 450 apteekkia on kärsinyt vaurioita iskuissa. Asiasta raportoi ukrainalaislehti Kyiv Independent.

Yhdysvallat tuomitsee iskun Odessaan: "Herättää epäilyksiä Venäjän sitoutumisesta viljanvientisopimukseen"

Yhdysvallat on tuominnut Venäjän iskun Ukrainan Odessaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että isku saa epäilemään Venäjän sitoutumista tuoreeseen viljanvientisopimukseen.

–  Tämä isku saa vakavasti kyseenalaistamaan Venäjän uskottavan sitoutumisen eiliseen sopimukseen ja heikentää YK:n, Turkin ja Ukrainan työtä kriittisen elintarvikkeiden saattamiseksi maailmanmarkkinoille, Blinken sanoi lausunnossaan lauantaina paikallista aikaa.

Eilen Venäjä iski risteilyohjuksilla Odessan satamaan Ukrainan eteläosassa. Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Venäjä on kiistänyt olleensa iskun takana.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi heti iskut. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi niiden kertovan Venäjän täydellisestä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta ja sopimuksia kohtaan.

Viljanvientisopimuksen allekirjoitustilaisuudessa perjantaina läsnä olleen YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja sanoi Guterresin tuomitsevan iskun.

–  Näitä tuotteita tarvitaan kipeästi maailmanlaajuisen ruokakriisin ratkaisemiseksi ja miljoonien apua tarvitsevien ihmisten kärsimyksen helpottamiseksi ympäri maailmaa, hän sanoi.

Ukrainan ja Venäjän välillä saatiin perjantaina aikaan sopu Mustanmeren viljanviennistä. Venäjän sotatoimet ovat estäneet ukrainalaisviljan kuljetuksia.

Venäjä arvioi, että viljakuljetukset voitaisiin aloittaa jo muutaman päivän kuluessa.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat kulkea kolmesta nimetystä satamasta. Odessa on yksi sopimuksen satamista. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Maria Zaharova kommentoi Odessan ohjusiskua

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi, että Venäjän joukot osuivat ukrainalaiseen ”sotilasalukseen” Odessan satamassa erittäin tarkoilla ohjuksilla, raportoi Reuters.

Ukraina on sanonut, että venäläiset ohjukset osuivat eteläiseen satamaan lauantaina ja uhkasivat perjantaina tehtyä sopimusta vapauttaa viljan vienti Mustanmeren satamista ja lievittää sodan aiheuttamaa maailmanlaajuista elintarvikepulaa.

Vielä lauantaina Venäjä ilmoitti, että sillä ei ole ollut mitään osallisuutta Odessaan tehtyyn iskuun.

Katariina Karjalainen

Vakavasta sairaudesta selvinnyt Mika Aaltola, 53, on esikoispojan isä – herää joka päivä aamuviideltä kommentoimaan maailmaa: "Lapsesta on tullut ankkuri elämään"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vakavasta-sairaudesta-selvinnyt-mika-aaltola-53-on-esikoispojan-isa-heraa-joka-paiva-aamuviidelta-kommentoimaan-maailmaa-lapsesta-on-tullut-ankkuri-elamaan/8473018

Mika Aaltola on tullut jokaiselle suomalaiselle tutuksi Venäjän hyökkäyssodan alettua, sillä mies on kysytty kommentaattori joka mediassa. Harva se päivä Aaltola istuu Ylen tai MTV Uutisten studioilla ja analysoi televisiossa, radiossa ja sanomalehdissä Ukrainan sotaa. Aiheet ovat raskaita, mutta Aaltola pitää työstään.

Analyysi: Näin lähellä sodan taitekohta Ukrainassa oikeastaan on – Himarsit antavat potkua Ukrainalle

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/220da589-9a69-4b78-a872-d2e743ee615a

Venäjän ja Ukrainan tykistöt ottavat mittaa toisistaan samalla, kun nykyteknologia avittaa etenkin Ukrainan joukkoja, kirjoittavat Anatolii Shara ja Anastasia Koberska.

Analyysi: Miten pitää ”hullut” loitolla huippupolitiikasta?

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/217afd05-732f-4e13-a6e6-861d818302cf

KUVA

https://img.ilcdn.fi/OFkKjhvk93-4-uRbc2Z-odSZBp0=/355x0:3650x2468/full-fit-in/612x0/img-s3.ilcdn.fi/5b0f3d8236775d60795015718b3a34d914dd2100fbd66393f799bd2c1841664d.jpg22.7.2022

Suomessa harkitaan itärajan aitaamista, Virossa aita alkaa valmistua – ”Heidän ongelmansa tulevat olemaan täysin samat”

VIRON_AITA.PNG

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008933712.html

Virossa itärajan aita on saanut laajan tuen. Kritiikkiä on kuulunut siitä, miksi sen rakentaminen on kestänyt. Aidan on tarkoitus hidastaa, ei pitää ketään poissa, sanoo rajavalvonnan apulaispääjohtaja.

Piikkilankaa jatkuu niin pitkälle kuin silmä kantaa. Se kiertää rullana runsaat pari metriä korkean vihreän aidan yläpuolella metsän reunassa.

VIRON_AITA_2.PNG

Kaksi rajavartijaa partioi tarkastelemassa maastoa. Tehtävänä on havaita mahdollisia liikkeitä Venäjän puolelta.

Viron kaakkoiskulmaan, Luhamaan rajanylityspaikan läheisyyteen, on vastikään valmistunut ensimmäinen osuus aidasta, jota Viro rakentaa Venäjän rajalle.

Noin 135 kilometrin mittainen Viron maaraja on samalla osa EU:n ja Naton itärajaa. Se on tarkoitus aidata lähes kokonaan lähivuosina.

Suomen ja Viron rajat ovat selvästi erilaisia esimerkiksi siinä, että Suomen maaraja on huomattavasti pidempi kuin Viron, yli 1300 kilometriä. Koko rajan aitaamista ei Suomessa olekaan kaavailtu.

Virossa aitaa alettiin suunnitella jo vuonna 2014.

KUVA

https://hs.mediadelivery.fi/img/svg/ba7eaad3adce367dac595b8d7f4b5ee4.svg

Tutkija: Todellisuudesta irtautuneella Putinilla Ukrainaa paljon laajempi suunnitelma

TATJANA_STANOVAJA.PNG

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008957260.html

Politiikan kommentaattori Tatjana Stanovaja uskoo Vladimir Putinin näkevän ”pahan” lännen lisäksi Viktor Orbanin ”hyvän” lännen, jonka olisi valmis haastamaan Euroopan nykyiset johtajat ja järjestyksen.

Lue kaikki Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevat HS:n jutut täältä.

Tutkijalta uhkakuva: Putin hautoo suunnitelmaa koko maailman varalle – tätä se tarkoittaisi

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008957977.html

Venäjä-asiantuntija avasi New York Timesissa näkemystään siitä, mihin Putin saattaisi Ukrainan sodalla tähdätä.

Politiikan tutkija Tatjana Stanovaja Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomosta arvioi New York Times -lehteen kirjoittamassaan mielipidekirjoituksessa, mikä mahdollisesti saattaisi olla Venäjän presidentti Vladimir Putinin suuri suunnitelma käynnistämänsä Ukrainan sodan taustalla.

Tutkijan mukaan hyvä uutinen asiassa on se, että koska suunnitelma vaikuttaa Putinista realistiselta, pitäisi tämän lyhyellä aikavälillä estää ydinpelotteen eskaloituminen.

Tutkija arvioi, että ennemmin tai myöhemmin Putin kuitenkin joutuu kohtaamaan todellisuuden, kun hänen suunnitelmansa nujerretaan. Pettymyksensä ollessa suurimmillaan Putin on todennäköisesti vaarallisimmillaan, tutkija varoittaa.

– Jotta länsi välttyisi katastrofaaliselta yhteenotolta, sen on todella ymmärrettävä, minkä kanssa se on tekemisissä, mitä tulee Putiniin.

Ukraina voi onnistua vasta­hyökkäyksessään etelässä ja jopa Krimin takaisin­valtaamisessa, sanoo tutkija – samaan aikaan Venäjä uhoaa laajentavansa tavoitteitaan idässä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008958940.html

Venäjä on uhannut vastaavansa ”tuomiopäivällä”, jos Ukraina hyökkää Krimille pitkän kantaman aseillaan.

Ukraina on tuhonnut USA:n raketinheittimillä jopa 20 tärkeää venäläiskohdetta

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ukraina-on-tuhonnut-usan-raketinheittimilla-jopa-20-tarkeaa-venalaiskohdetta/3b72dde7-22a7-4f8c-ab11-a398fbc31d77

Yhdysvaltojen Himars-raketinheittimet ovat näyttäneet olleen merkittävä apu Ukrainan tykistölle.ISW: Venäjän hyökkäys­kyky rapautuu turhahkoissa taisteluissa – Moscow Timesin mukaan maa lähettää sotilaita etu­linjaan alle viikon koulutuksella

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008922373.html

HS seuraa Ukrainan sotaa hetki hetkeltä.Tutkijoiden Venäjä-kritiikkiä on yritetty rajoittaa Suomessa, sanoo Mika Aaltola: ”Sopivuuden säännöt ovat olleet hyvinkin jyrkkiä”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008953731.html

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola kertoo tutkijoiden saaneen ”varoituksen sanoja” ja jopa uhkauksia kommenteista, jotka on tulkittu Venäjän uhalla pelotteluksi.

”Venäjästä ja ulkopolitiikasta puhuttaessa sopivuuden säännöt ovat toisinaan olleet hyvinkin jyrkkiä. Nyt tilanne on muuttunut, ja tällaisia rajoittimia ei enää ole. Ei kuitenkaan tarvitse mennä montaa kuukautta taaksepäin, kun niitä vielä oli”, hän sanoo HS:lle.

Aaltola muistuttaa vuoden 2016 Ulkopoliittisen instituutin (UPI) selvityksestä, jossa ennakoitiin Venäjän etupiirivaateita ja geopoliittista uhittelua. Selvitys sai osakseen valtavan ryöpytyksen julkisessa keskustelussa, ja osa poliitikoista syytti sitä perusteettomasta pelottelusta.

Lavrov: Venäjän tavoitteet Ukrainassa laajentuneet Hersoniin ja Zaporižžjaan – ”Maantiede on nyt erilaista”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008956902.html

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä aikoo syksyllä liittää alueet itseensä samaan tapaan kuin Krimin vuonna 2014

20.7.2022

Lännen on vain jaksettava tukea Ukrainaa

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008955010.html

Venäjä yrittää nyt paitsi vallata alueita itäisestä Ukrainasta myös uuvuttaa ukrainalaisia ohjusterrorillaan ja saada lännen rivejä sekaisin.

Nyt lännen toimittamat aseet ovat tasapainottamassa asetelmaa itäisessä Ukrainassa. Samalla Venäjä on voimistanut toimintaansa muilla ”päärintamillaan”. Niistä ensimmäinen on Ukrainan siviiliväestön terrorisointi ampumalla ohjuksia ukrainalaisiin kaupunkeihin kaukana varsinaisesta taistelualueesta. Toinen on länttä vastaan käytävä energiasota kaasuhanoilla. Kolmas on yrittää vyöryttää aiheuttamaansa nälänhätää lännen syyksi.

Viime päivinä tilanteesta on kuultu kaksi kiinnostavaa analyysiä. Ensimmäisen esitti Ranskassa asuva venäläinen politiikan kommentaattori Tatjana Stanovaja kirjoituksessaan amerikkalaislehti The New York Timesissa. Suorasanaisella Stanovajalla on tunnetusti hyvät kontaktit Venäjän eliittiin, vaikka hän suhtautuu Putinin järjestelmään kriittisesti.

Stanovajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ajattelee tilanteen olevan hallinnassa ja Venäjän voittavan kolmiosaisen suunnitelmansa avulla. Näin siis vaikka hyökkäyssota on takunnut, jopa kymmeniätuhansia venäläisiä on kaatunut ja länsi on asettanut Venäjälle ankaria pakotteita.

Toisen huomion esitti arvostettu tutkija Fiona Hill, joka kommentoi Foreign Policy -lehdelle lännessä yleistynyttä huolta siitä, että aika olisi Putinin puolella ja lännen tuki Ukrainalle hiipuisi kylmään talveen tai Yhdysvaltain välivaaleihin. Hill huomautti, ettei Putinillakaan ole loputtomasti aikaa. Juuri siksi hän haluaa hermostuneisuuden lisääntyvän lännessä.

Lännen tärkein tehtävä on nyt varmistaa, että Stanovajan kuvaama Putinin suunnitelma romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Siitä ei tule mukavaa ja helppoa, kun joillakin into tukea Ukrainaa hiipuu tuen hinnan noustessa ja Venäjän jatkaessa uuvutussotaansa. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole.

Tässä Himars-järjestelmät auttavat pieneltä osaltaan. Ne vahvistavat Ukrainan joukkoja selvästi. Samalla ne osoittavat lännessä, että tuella on konkreettista vaikutusta.

HIMARS_RAKETIT.PNG

Näin ”kirurgintarkat” Himars-raketinheittimet ovat muuttaneet sotatilannetta Ukrainassa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008953522.html

Asiantuntijan mukaan Himarsin käyttö pakottaa Venäjän vetämään tykistöään ja ammusvarastojaan kauemmas etulinjasta.

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi on myös kommentoinut Himarsin merkitystä sotatilanteen muutoksessa.

”Olemme onnistuneet vakauttamaan tilanteen. Se on mutkikas, intensiivinen mutta täysin hallinnassa. Tärkeä tekijä puolustuslinjojen ja -asemien pitämisessä on M142 Himarsin oikea-aikainen saapuminen. Sen avulla voi toteuttaa kirurgintarkkoja iskuja vihollisen valtaamiin asemiin sekä ammus- ja polttoaine­varastoihin”, Zalužnyi sanoo uutiskanava CNN:n mukaan.

CNN on tässä kuussa tunnistanut 20 iskua Venäjän asemiin Donetskin, Luhanskin, Mykolajivin ja Hersonin alueilla.

Sotilasprofessori, yleis­esikunta­eversti­luutnantti Marko Palokangas Maan­puolustus­korkeakoulusta on arvioinut, että Himarsin vaikutus on todella nähtävissä.

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martin -aseyhtiön valmistaman M142 Himars -raketinheittimen hyviä puolia ovat Palokankaan mukaan pitkä kantama, liikkuvuus ja erittäin nopea tulitoiminta. Se paikantaa kohteensa sensori- ja satelliitti­tiedustelun avulla.

”Mitä kipeämmin Ukraina iskee venäläisiin selustan sotilaskohteisiin Himarseilla, sitä enemmän Venäjä kostaa siviileille muun muassa S-300-ohjuksilla. Lisäksi venäläiset sijoittavat ampuma­tarvikkeensa siviilien sekaan ja syyttää sitten Ukrainaa oheisvahingoista”, pääesikunnan entinen tiedustelu­päällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri twiittasi tiistaina.

Himarsin kasettiin voidaan ladata kerrallaan kuusi GMLRS-rakettia tai vaihtoehtoisesti yksi ATACMS-ohjus.

Raketinheittimen iskuetäisyys on enimmillään 300 kilometriä, mutta läntiset kumppanimaat toimittavat Ukrainalle ammuksia, joiden kantama on maksimissaan noin 80 kilometriä. Yhdysvallat ja muut länsimaat eivät halua, että niiden toimittamilla aseilla isketään Venäjän puolelle, koska sen pelätään johtavan Venäjän ja Nato-maiden yhteenottoon.

Venäjälle koittanut kovat ajat Ukrainassa: rintama repeää ja sotilaista pulaa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008953982.html

Venäjältä on kalusto loppumassa ja se tarvitsee ulkopuolista tukea, arvioi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Ukraina iski tärkeään kohteeseen Hersonissa – britti­tiedustelu: merkittävä taka­isku Venäjän joukoille

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa

Suomessa on satoja Nato-sotilaita – yhdysvaltalaisia Bradley-panssarivaunuja rahdattiin satamaan

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/67ee2c00-90ff-4a4d-ac57-3cc5701edb1a

Suomessa järjestetään kesän aikana aiempaa enemmän kansainvälisiä sotaharjoituksia sekä koulutustoimintaa.

USA: Venäjä aikoo liittää osia Ukrainasta itseensä tekaistuilla kansanäänestyksillä – MTV seuraa sotaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/usa-venaja-aikoo-liittaa-osia-ukrainasta-itseensa-tekaistuilla-kansanaanestyksilla-mtv-seuraa-sotaa/8473416

19.7.2022

VAINOHARHAISEN PUTIN pienen SUURET HARHAT

Tutkija NY Timesissa: Tässä on Vladimir Putinin suuri suunnitelma – Ukrainan maa-alue on tavoitteista pienin

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tutkija-ny-timesissa-tassa-on-vladimir-putinin-suuri-suunnitelma-ukrainan-maa-alue-on-tavoitteista-pienin/82d82782-939f-4264-9224-53493ac1a939

Vladimir Putinille on olemassa ”hyvä” ja ”paha” länsi, ja hän uskoo Viktor Orbánin ja Marine Le Penin ajaman politiikan vielä nousevan valtaan Euroopassa, Tatjana Stajanova arvioi.

Venäläinen tutkija ja ajatushautomo R.Politikin perustaja Tatjana Stajanova avaa New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan käsityksensä siitä, mikä Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuri suunnitelma on.

Stajanova kirjoittaa seuranneensa Putinia yli kahden vuosikymmenen ajan ja perustavansa näkemyksensä Putinin toimintaan, politiikkaan ja käytökseen sekä käymiinsä

Kolmesta Putinin tavoitteista pienin on Ukrainan maa-alueita koskeva, tällä hetkellä Donetskin ja Luhanskin alueiden hallinta. Seuraava päämäärä näyttäisi Stajanovan mukaan olevan Kiovan suostuminen Ukrainan ”venäläistämiseen”, jolla Ukrainalta vietäisiin mahdollisuudet rakentaa omaa maataan. Tavoite kuulostaa epärealistiselta, mutta Kreml uskoo Ukrainan alkavan sisäisesti rakoilla sodan kestettyä vuoden tai kaksi ja kaatuvan sitten itse Venäjän syliin ilman sotilaallista voimaa, Stajanova kirjoittaa.

Putinin kolmas ja tärkein strateginen tavoite on Stajanovan mukaan uusi maailmanjärjestys. Stajanova uskoo, että Putin näkee kaksi eri länttä: hyvän ja pahan – ja uskoo, että Venäjän kannalta ”hyvä” länsi on nousemassa. Tämä Venäjälle hyvä länsi noudattaisi esimerkiksi Unkarin Viktor Orbánin ja Ranskan Marine Le Penin politiikkaa. Kun ”hyvä” länsi pääsee valtaan, Putin voi palata vaatimuksiinsa Naton laajentumisen estämisestä, katsoo Stajanova. Vaikka tavoite on lähestulkoon mahdoton, Putin uskoo siihen silti, Stajanova arvioi.

KOMMENTIT

Lännen pitäisi puuttua sotilaallisesti vaikka siviilien suojelemiseksi Ukrainan sotaan ja ottaa kohteeksi siiviilejä pommittavat joukot. Ukrainan sotilaat hoitaisivat taistelutoimet ja länsi iskisi jokaiseen alustaan joka ampuu asutuille alueille. Ilmatilan voisivat ottaa myös haltuun. Venäjän lomailijat ovat myös ongelma Euroopalle koska EU ei ymmärrä että se on jonkin asteisessa sodassa venäjän kanssa, ollut jo 20 vuotta . Suomessa venäjä aloitti operaatiot jo 90 luvun loppupäässä.

Luin artikkelin ja kirjoittaja Tatiana Stanovaya painottaa Putinin elävän harhaisessa maailmassa.
"Hyvä" Länsi koostuu enemmistöstä länsimaiden ihmisiä, jotka ovat myötämielisiä Venäjälle ja nämä nousevat johtajiaan vastaan ja muuttavat Venäjä-politiikan.
Kirjoittaja on syntynyt Moskovassa 1978 ja kohtuullinen cv. Asuu Ranskassa.
On Carnegie Endowment -instituutissa

Paha länsi on se, joka antaa Putinin voittaa Ukrainassa. Nyt tätä pahuutta edustaa Biden, Shoulz ja Macron. Hyväksi he voivat muuttua vain antamalla pian Ukrainalle parhaat asejärjestelmät massiivisessa laajuudessa. Venäjä on lyötävä sotilaallisesti, ei mitään neuvotteluja sitä ennen. Tämä on ainoa tie takaisin rauhan aikaan Euroopassa. Venäjä tottelee vain ja ainoastaan voimaa, kaiken muun se tulkitsee vastapuolen heikkoudeksi.

Putinilla on vain yksi suunnitelma ja tavoite. Denokratian kaikkinainen vastustaminen ja itsensä nostaminen yksinvaltiaaksi mahdollisimman laajalla alueella. On aika käsittämätöntä, että taas tämän asian tajuaminen näyttää olevan päättäjille mahdoton asia, eikä vastatoimiin ryhdytä ajoissa ”

MONGOLIT ja PUTIN

Kun tarkastellaan yllä olevaa juttua (Tatjana Stajanova), huomataan, että Putinilla ja ”esi-isillään”,mongolivalloittajilla on samanlainen käsitys ”oikeudestaan” valloittaa haluamiaan alueita ja valtioita sekä massamurhata ja raiskata tuhoamansa kaupungin/kylän naiset ja tytöt.

Putinilla on täsmälleen samat tavoitteet kuin aikoinaan Venäjän valloittaneilla aasialaisilla MONGOLEILLA (Tshingis Kaani): Vallatut kaupungit raunioiksi ja asukkaat murhataan, naiset ja tytöt raiskataan-murhataan.

Mongolien valloitus jätti monenlaisia lyhyt- ja pitkäaikaisia vaikutuksia Venäjän myöhempään kehitykseen. He verottivat venäläisiä kymmenyksillä. Jos ei ollut varaa maksaa kymmenyksiä, vietiin omaisuutta ja työmiehiä orjiksi ja sotimaan. Pidemmällä aikavälillä mongolit vaikuttivat politiikkaan, jolloin kilpailtiin suuriruhtinaan tittelistä. Lopulta Moskovassa onnistuttiin saamaan titteli itselle ja alettiin toimia itsevaltiaana tsaarina.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mongolien_hy%C3%B6kk%C3%A4ykset_Ven%C3%A4j%C3%A4lle

Venäjän historia omana valtakuntanaan alkoi Nestorin kronikan mukaan, kun eräät slaavilaiset ja suomalais-ugrilaiset heimot kutsuivat varjagi Rurikin ruhtinaakseen. Tämän tarun todellisuuspohja on kuitenkin hyvin epäselvä.[1] Varhaisten rusien valta laajeni Kiovaan, ja Kiovan Rus kohosi suurvalta-asemaan 1000-luvun taitteessa.[2] Kiovan Rusin rappeuduttua maa jakaantui useaan pienempään ruhtinaskuntaan, jotka eivät mahtaneet mitään mongolien valloituksille 1200-luvulla.[1] Syrjäinen Moskova oli paremmin suojassa mongoleilta, ja Moskovan ruhtinaskunta kohosi merkittävimmäksi valtioksi.[3][4]

Moskovan Venäjästä muodostui vuonna 1721 Venäjän keisarikunta, kun Pietari Suuri otti voitokkaan suuren pohjan sodan jälkeen itselleen keisarin arvonimen.[5][6] Venäjä kohosi keisarivallan aikana merkittäväksi eurooppalaiseksi suurvallaksi. Sen hallitsema alue ulottui laajimmillaan Itämereltä Tyynelle valtamerelle ja Alaskaan, sekä Jäämereltä Kaspianmerelle.[5] Keisarinvalta Venäjällä päättyi helmikuun vallankumoukseen vuonna 1917. Tästä lähtenyt tapahtumaketju johti kommunistien valtaannousuun ja Neuvostoliiton syntymiseen.[7]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_historia

Moskovan suuriruhtinaskunta tai Moskovan suurruhtinaskunta (venäjäksi Вели́кое кня́жество Моско́вское?, translitteroituna: Velikoe Knjažestvo Moskovskoe) oli yksi keskiajan ja varhaisen uuden ajan suurista venäläisistä ruhtinaskunnista; sen pääkaupunki oli Moskova, se oli olemassa 1200-luvulta vuoteen 1547, ja se oli Venäjän tsaarikunnan edeltäjä.

https://www.trenfo.com/fi/historia-fi/moskovan-ruhtinaskunta

18.7.2022

SUOMEN KOKENEIN SOTARIKOSTUTKIJA

Rikosylikomisario Thomas Elfgren on Suomen kokenein sotarikostutkija. Hän on tutkinut epäiltyjä sotarikoksia Balkanilla, Ruandassa ja Liberiassa. Elfgren kuvattiin Helsingin keskustassa tunnelissa, jossa Baana alittaa Mannerheimintien.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008866828.html

Koska tämä Hesarin juttu on maksumuurin takana, laitan tänne lyhyesti Hesarin paperilehdestä sen kohdan, jossa todetaan, että Venäjä on TERRORISTIVALTIO.

TERRORISMI.jpg

Zelenskyi kutsui Venäjää ”terroristi­valtioksiYK:lle pitämässään puheessa

https://uutisalue.news/zelenskyi-kutsui-venajaa-terroristivaltioksi-yklle-pitamassaan-puheessa/

Venäjän tie roistovaltiosta terroristivaltioksi

https://www.vauva.fi/keskustelu/4535426/venajan-tie-roistovaltiosta-terroristivaltioksi?changed=1646130256

Putin todella jää historiaan. Tulee pitkä luku siitä kuinka roistovaltiosta kehittyi terroristivaltio.

Naisten raiskaus-murhat

https://twitter.com/SannaAntikainen/status/1505817030729121794

VALKO-VENÄJÄN OPPOSITIO (”rautatiepartisaanit”) KUOLEMANVAARASSA.

SVJATLANA.PNG

Valko-Venäjän ”rautatie­partisaanit” sabotoivat Venäjän kaluston siirtämistä Ukrainaan – nyt partisaaneja uhkaa kuoleman­tuomio

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008926622.html

Ainakin yksitoista ihmistä on saanut syytteen ”terroriteostaliittyen rautatieverkoston sabotointiin, ihmisoikeusjärjestö kertoo. Liikenteen häirinnällä on estetty Venäjän kuljetuksia Ukrainaan.

Nyt myös terroriteon yrityksestä voidaan tuomita kuolemaan.

Tämän vuoden toukokuussa Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka allekirjoitti muutoksia rikoslakiin – nyt myös terroriteon yrityksestä voidaan tuomita kuolemaan.

NAISTEN YRITETTÄVÄ SUOJELLA ITSEÄÄN (ellei apua ole saatavilla)

HAAROJA_KOHTI.PNG

Haaroja kohti”, sanoo opettaja Liu

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008930709.html

Naisten mitta alkaa olla täynnä: Videolle tarttunut julma pahoinpitely ravintolassa oli jatkumoa ex-vaimon elävältä polttamiselle ja kahdeksan lapsen teettämiselle ihmiskaupan uhrilla. Itsepuolustuskursseille tuli tunkua.

Pitäisikö Ukrainassa ja Venäjän muissakin rajamaissa antaa tätä ”kiinalaista” oppia, jolla naiset pyrkisivät estämään ali-ihmisten (ALEMPIROTUISTEN RYSSIEN) raiskauksia.

Venäjän sotarikokset Ukrainassa on tärkeä tutkia

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008947487.html

Nyt Ukraina tarvitsee lisää apua myös sotarikosten estämiseen, kun Venäjä ampuu ohjuksia siviilikohteisiin eri puolilla Ukrainaa.

Britti­tiedustelu: Venäjä on käyttänyt Wagnerin palkkasotilaita Ukrainassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

IS seuraa tässä artikkelissa tilannetta Ukrainan sodassa.

Jussi Halla-aholta ankaraa kritiikkiä lännelle: "Kerromme julkisesti Venäjälle, mitä emme aio tehdä"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jussi-halla-aholta-ankaraa-kritiikkia-lannelle-kerromme-julkisesti-venajalle-mita-emme-aio-tehda/8471172

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi Twitterissä 20-osaisessa ketjussa Ukrainan sotaa. Halla-aho kertoo Venäjän pommittavan Ukrainaa turvallisen välimatkan päästä, valikoiden tarkoituksella siviilikohteita, joilla ei ole sotilaallista arvoa.

– Samaan aikaan olemme eskalaation pelossa vastahakoisia antamaan Ukrainalle aseita, joiden kantama riittää iskemään kohteisiin Venäjän maaperällä, Halla-aho kirjoittaa.16.7.2022

Putinia voi alkaa houkuttaa ”likainen sota” – näin Mika Aaltola arvioi Venäjän seuraavat siirrot

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008946191.html

Venäjän näännytyssodalle ei näy Mika Aaltolan mukaan loppua. Talven lähestyessä Aaltola peräänkuuluttaa ripeitä toimia ja päättäväisyyttä, jotta energiaa riittää lämmittämään kodit talvellakin.

Ukrainan sodassa ei ole näköpiirissä nopeaa muutosta, vaan sota on saamassa entistä laajempia ulottuvuuksia. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjä käy nyt ja loppuvuoden ajan näännytyssotaa kolmella eri rintamalla.

Ensimmäistä käydään edelleen Ukrainassa. Venäjä on viimeksi onnistunut miehittämään kaupunkialueita Itä-Ukrainassa. Mika Aaltola pelkää verisen ja laajamittaisen sodan vain pitkittyvän.

Sodan vaikutukset heijastelevat laajalle. Mika Aaltolan mukaan Ukrainassa riehuvien taistelujen lisäksi Vladimir Putin käy näännytyssotaa myös länttä vastaan.

– Venäjä on aktiivisesti kevään mittaan käynyt kamppailua nostaakseen sodan hintaa lännelle.

HIMARS-iskut tappaneet kolme Venäjän laskuvarjodivisioonan komentajaa – Suomalainen asiantuntija: "Pitkän kantaman etu voi kääntyä Ukrainalle"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/himars-iskut-tappaneet-kolme-venajan-laskuvarjodivisioonan-komentajaa-suomalainen-asiantuntija-pitkan-kantaman-etu-voi-kaantya-ukrainalle/8470552

Kolme venäläisen laskuvarjodivisioonan varakomentajaa on todennäköisesti kuollut tai haavoittunut Ukrainan tekemissä raketinheitiniskuissa, kertoo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläislehdet kertovat everstien Sergei Kuzminov, Andrei Valisiev ja Maxim Kudrin kuolleen. He olivat Venäjän 106. laskuvarjodivisioonan varakomentajia.

Ukraina: Venäjän hyökkäyksistä 70 prosenttia kohdistuu ei-sotilaallisiin kohteisiin, kolme kuollut ohjusiskussa Dniprossa – MTV seuraa sotaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ukraina-tappiot-olivat-korkeimmillaan-toukokuussa-mtv-seuraa-sotaa/8470494

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.