Share |

KORONA 2

KORONAKRIISI (KORONA 2)

_______________________

18.5.2020

KORONATILANNE

KORONA_HELSINKI.PNG

KORONA_PORI.PNG

KORONA_SATAKUNTA.PNG

Vahvistetun tartunnan saanut vain 0,1 % suomalaisista – katso mitkä ovat maan koronaonnelat ja viruspesäkkeet

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006511264.html

Suomessa oli vahvistettuja koronavirustartuntoja sunnuntaihin mennessä vajaat 6 500. Tautitapauksia lienee todellisuudessa moninkertainen määrä, eikä kukaan tiedä todellisten tartuntojen määrää varmasti.

Katso jutun lopusta oman kuntasi vahvistettujen tartuntojen määrä ja niiden suhde kunnan väkilukuun.

Vahvistetut tartunnat keskittyvät selvästi edelleen Uudellemaalle, jossa koko Suomen vahvistetuista tartunnoista on yli 70 %.

OLUTTILANNE

OLUTTILANNE.jpg

Panimoliitto tyrmää hallituksen kaavailemat rajoitukset: ”Juominen siirtyy julkisille paikoille tai kotioloihin”

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/panimoliitto-tyrmaa-hallituksen-kaavailemat-rajoitukset-juominen-siirtyy-julkisille-paikoille-tai-kotioloihin/dd17beb9-f020-4c30-8cad-8a75e01844ce

Panimoliitto tyrmää ravintoloille kaavaillut rajoitukset. Hallitukselta odotetaan tällä viikolla lisätietoja ravintoloiden avaamisen ehdoista. Kokoontumisrajoituksia höllennetään kesäkuun alusta, jolloin myös ravintoloita päästään avaamaan.

https://www.tapionajatukset.com/124

SE TAPAHTUU TAAS

Vuonna 1866 oglala-siouxien päällikkö Punainen Pilvi pakotti valkoiset perääntymään sopimusten vastaiselta Bozemanin reitiltä. Yhdysvallat suostui tappion jälkeen myös kolmen alueella olevan linnakkeensa polttamiseen. Kesällä 1876 Istuva Härkä, Hullu Hevonen ja muut päälliköt johtivat kansansa voittoon Little Bighornin taistelussa, jossa kenraali George Armstrong Custer kuoli.

Sioux-kansa nousi Trump-mielistä kuvernööriä vastaan ja pystytti tiesulut tartuntojen pelossa – ”Pakotamme tunkeilijat kääntymään”, päällikkö Bear Runner kertoo HS:lle

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006510946.html

Koronavirus tappaa jo navajoja, mutta siouxit aikovat pakottaa kuvernööri Kristi Noemin perääntymään ja pitävät tiesulut voimassa koronaviruksen vuoksi.

_________________________________________________________________________

16.5.2020

KORONAVIRUKSEN TUKAHDUTTAMINEN

Pääministeri Sanna Marin (tiedotustilaisuus) ja THL:n pääjohtajan haastattelu: Koronanavirus tulisi tukahduttaa eli estää epidemian eteneminen Suomessa.

Katso VIDEO (15.5.2020)

https://areena.yle.fi/1-50389986?autoplay=true

MARJAS_TUKAHDUTTAMINEN2.PNG

Uusinta 16.5. TV1 klo 15 ja aikaisemmat videot

https://areena.yle.fi/1-50389972

THL:n pääjohtaja Ylelle: Koronavirus pitää tukahduttaa Suomessa – tärkeä arvio on nyt muuttunut

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/thln-paajohtaja-ylelle-koronavirus-pitaa-tukahduttaa-suomessa-tarkea-arvio-on-nyt-muuttunut/890fc8df-d54c-404d-81ef-f0d312eb66c9

Koronavirus pitäisi pyrkiä tukahduttamaan Suomessa, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta Ylen haastattelussa.

Tervahauta vastaa Marja Sannikan kysymykseen siitä, pitäisikö tautia pyrkiä nyt tukahduttamaan.

”Pitäisi”, Tervahauta vastaa Sannikalle.

________________________________________________________________________

14.5.2020

ISLANTI TUKAHDUTTI KORONAVIRUKSEN

Islanti tukahdutti viruksen ja kertoo nyt, miten se onnistui: ”Käytimme toimia, joita on koeteltu epidemioissa vuosisatoja”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006506044.html

364 000 asukkaan saarivaltio Islanti on tukahduttanut koronaviruksen ensimmäisen aallon. A Uusia tartuntoja ei ole havaittu useaan päivään.

Islannissa ei pystytä varmuudella sanomaan, mitkä koronatoimet olivat vaikuttavimpia.

Vahva ehdokas on sinnikäs testaus- ja jäljitystyö. Islannissa on testattu enemmän kuin missään muussa maassa.

”Me käytimme toimia, joita on koeteltu epidemioissa vuosisatoja: tapausten aikainen havaitseminen, eristys sairaille ja karanteeni altistuneille ja tietysti kontaktien jäljitys ja yleisen tietoisuuden nostaminen”, Kjartan toteaa.

Islannin kaikista tartunnoista 57 prosenttia on todettu ihmisiltä, jotka olivat jo valmiiksi karanteenissa.

Tämä osoittaa, että altistuneiden jäljitys onnistui. Kjartanin mukaan tärkeintä siinä oli ihmisten tekemä työ eli Suomestakin tutut tartunnan saaneiden haastattelut.

Apua oli kuitenkin myös kännykkäsovelluksesta. Sen Islanti otti käyttöön huhtikuun alussa. ”Sovellus on jo osoittautunut hyödylliseksi.”

Sen on ladannut kolmannes väestöstä. Toistaiseksi sovellus on yksinkertainen: se tallentaa ihmisen omalle älypuhelimelle hänen paikkatietojaan gps-signaalin avulla.

Jos ihmisellä sitten havaitaan covid-19-virus, jäljitystiimi pyytää häneltä pääsyä näihin tietoihin. Moni suostuu, koska omien liikkeiden muistaminen on vaikeaa.

Tietojen avulla altistuneita löydetään tarkemmin ja enemmän.

Joissakin maissa sovellukseen liittyy myös bluetooth-yhteyden hyödyntämistä. Sen avulla katsotaan, keiden kännykät ovat olleet lähellä tartunnan kantajan kännykkää.

11.5.2020

ASIANTUNTIJAT, TUTKIJAT JA OPPOSITIOJOHTAJAT: KORONAVIRUKSEN TUKAHDUTTAMINEN AINOA EETTISESTI KESTÄVÄ JA TALOUDELLISESTI EDULLISIN VAIHTOEHTO

50 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan: Korona tukahdutettava

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006499445.html

”Tukahduttaminen on paitsi varovaisuusperiaatteen mukaista, myös ainoa eettisesti kestävä vaihtoehto”, 50 tutkijan ja asiantuntijan avoimessa kirjeessä todetaan.

50 suomalaistutkijaa ja asiantuntijaa toivoo avoimessa kirjeessään koronaviruksen tukahduttamista nyt puheissa olleen hybridistrategian sijaan.

Kirjeen on allekirjoittanut eri alojen asiantuntijoista muodostuva joukko. Mukana on muun muassa lääkäreitä ja lääketieteen, biolääketieteen, taloustieteen ja matemaattisten alojen tutkijoita.

Allekirjoittaneiden mukaan viruksen tukahduttaminen olisi mahdollista, vaikka valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä raportissaan päätyykin vastakkaiseen näkökulmaan.

Avoimessa kirjeessä tutkijat väittävät, että koronavirus on tukahdutettavissa jopa viidessä viikossa ja aika tukahduttamiselle olisi juuri nyt, kun Suomen koronatilanne on hyvässä hallinnassa.

– Me allekirjoittaneet haluamme rohkaista valtioneuvostoa päättäväisiin toimiin epidemian tukahduttamiseksi. Viruksen tukahduttaminen on sekä kansanterveyden että talouden kannalta ylivoimaisesti paras vaihtoehto, ja hallituksen tulisi omaksua se viipymättä, kirjeessä sanotaan.

Kirjoittajien mukaan Suomella on tällä hetkellä etulyöntiasema, jota ei saa heittää hukkaan. Muista maista tukahduttamisen strategian ovat valinneet esimerkiksi Taiwan, Uusi-Seelanti, Australia, Hongkong, Itävalta, Kreikka ja Islanti.

KORONA_OPPOSITIO.PNG

Virus pitäisi yrittää tukahduttaa – HS:n haastattelemat oppositiojohtajat

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006503561.html

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit haluaisivat, että Suomessa olisi ainakin yritetty tukahduttaa koronavirus.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus julkaisi noin viikko sitten suunnitelmansa siitä, miten hallitus hillitsee koronakriisiä jatkossa ja kuinka Suomea aletaan hiljalleen avata.

Hallitus kutsuu linjaansa hybridistrategiaksi. Hybridistrategiassa nojaudutaan rajoitustoimien hallinnan ja asteittaisen purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteen toteuttamiseen, sanotaan suunnitelmassa.

Suomessa on paljon puhuttu siitä, miksi hallitus ei yritä tukahduttaa virusta kuten esimerkiksi Islanti on tehnyt.

Millä tavalla puolueenne lähiaikojen exit-strategia eroaa hallituksen toimista?

Sari Essayah: ”Kd:llä on ollut koko ajan lähtökohta se, että viruksen tukahduttamisstrategia voisi yhtä hyvin olla myös Suomen tie. Se vaatisi vahvasti testauksen lisäämistä. Tässä olemme kysyneet hallitukselta, miksi yksityisen puolen kapasiteettia ei oteta käyttöön.”

Meidän kannattaisi vielä yrittää tukahduttamista, mutta isolla testauskapasiteetilla ja maskien käytöllä.”

Halla-aho: ”Minä itse ehdottomasti kannatan, että tauti pyritään tukahduttamaan. Minusta hallitus on hirttäytynyt liikaa lainsäädännön äärimmäisiin tulkintoihin, mitä tulee yhdenvertaisuuskysymyksiin, jolloin terveen järjen käyttö unohtuu. Esimerkiksi koulujen avaaminen strategisesti tärkeissä töissä olevien vanhempien lapsille kaatui yhdenvertaisuuskysymykseen. Kouluja ei olisi pitänyt näin avata enää kahdeksi viikoksi.”

”Uudenmaan eristystä ei olisi vielä kannattanut purkaa, mutta siinäkin mentiin enemmän lain äärimmäinen tulkinta kuin järki edellä.”

Orpo:”Pitää lisätä toimia, jotka lisäisivät turvallisuuden tunnetta. Kaikki tiedot pitää saada avoimesti kansalaisten, median ja päättäjien tietoon. Se luo epävarmuutta, kun niitä pantataan ja annetaan ristiriitaista tietoa.”Koronatestien määrä ei ole lähelläkään tavoitetta – terveysfirmat: Valtion maksettava kansalaisten 200 euron testit yksityisellä

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/44b9d908-8512-4196-a8b5-254c1001ea09

Tarvitaan kunnon työvälineet hallituksen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -strategian uskottavuuden lisäämiseksi. Tarvitaan lisää testejä. Tarvitaan saman tien sopimukset yksityisen terveyssektorin kanssa, joka lisäisi testauskapasiteettia.”

”Sitten valtion pitäisi ostaa kaikki valtion etukäteen määrittelemät suojatarvikkeet, joita Suomessa valmistetaan. Yksityinen sektori lähtee saman tien liikkeelle, jos ne saisivat tämän lupauksen.”

”Lisäksi pitää kommunikoida selkeästi. Minusta pitäisi pyrkiä siihen, että tartuttavuusluku R0 on alle yksi, mikä tarkoittaa että tauti hiipuu.”

Suomessa tehtävä koronarokotetutkimus etenee pian testivaiheeseen – "Näyttää tieteellisesti lupaavalta"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomessa-tehtava-koronarokotetutkimus-etenee-pian-testivaiheeseen-nayttaa-tieteellisesti-lupaavalta/7816240#gs.5qgwxi

Tarvitaan leveämpiä hartioita”

Leveät hartiat” tarkoittavat päättäjien miljoonaluokan rahoittamista jatarvittavien viranomaispäätösten nopeuttamista.

Suomessa ei ole omaa rokotetuotantoa, mikä tarkoittaa sitä, että jos valmis rokote tänne joskus halutaan, niin ensin pitää odottaa, että jokin lääkeyhtiö sellaisen valmistaa ja testaa ja antaa sille myös myyntiluvan. Sen jälkeen se voidaan vasta ostaa Suomeen.

Pelkästään Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen voimin rokotetutkimus ei pääse siis pääse valmiiksi asti.

– Me pystymme viemään tätä näihin alkuvaiheen ihmiskokeisiin, mutta eteenpäin tarvitaan sitten leveämpiä hartioita ja muita kumppaneita, kun emme tosiaan ole mikään lääkeyritys, Saksela sanoo.

Lue myös: Toimiva koronavirusrokote voi olla jo syksyllä valmis – miksi Suomessa arvioidaan, että rokote olisi myynnissä aikaisintaan ensi vuoden lopulla?– Käytännössä, jotta se Suomessa etenisi, niin varmaankin se edellyttäisi sitä, että jossain vaiheessa täällä valtio kiinnostuisi omasta hankkeestaan ja mahdollisesti valitsisi tämän tai jonkun muun, jota voitaisiin viedä nopeasti eteenpäin.

– Mutta tämähän on juuri se asia, että onko tämä Suomen strategia vai ei, hän jatkaa.

--------------------------------------------

10.5.2020

KORONAEPIDEMIAN TUKAHDUTTAMINEN EDULLISIN VAIHTOEHTO.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lasselehtonen/koronaepidemian-hintalappu/

”Kukaan rajoitustoimien kohteeksi joutuva ei varmastikaan rajoituksista pidä. Jos sellaisten kohteeksi joutuu, toivoo myös, että rajoitukset olisivat lyhytaikaisia ja johtaisivat niiltä toivottuun tulokseen. En kuitenkaan usko, että taloudellinen toimeliaisuus palvelusektorilla elpyy niin kauan, kuin palvelujen käyttämiseen liittyy merkittävä koronatartunnan riski. Siksi koronaepidemian nopea tukahduttaminen olisi talouden kannalta edullisin vaihtoehto”.

Miksi tukahduttaminen ei voisi onnistua, kun se onnistui Virossa tai esimerkiksi Uudessa-seelannissa?

Hallituksen epidemian tukahduttamisesta kieltäytyminen tarkoittaa ainakin maamme matkailuelinkeinon tuhoamista vuosikausiksi

9.5.2020

KORONAVIRUKSEN TUKAHDUTTAMINEN

Asiantuntijoiden haastattelut

Marja Sannikka

https://areena.yle.fi/1-50389980

MARJA_SANNIKKA_3.PNG

MARJA_SANNIKKA_4_MARIN.PNG

Sanna Ukkola

https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=55220549

KORONALIVE_2.PNG

KORONALIVE_4.PNG

-----------------------------------------------------------------------------------

KORONALIVE (VIDEO)

https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=54907865

Koronataistelun mallimaa Uusi-Seelanti ei aio avata rajojaan vielä ”pitkään aikaan” – pää­ministerillä jyrkkä linja

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006496851.html

JACINDA_UUSISEELANTI.PNG

Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan maa ei aio avata rajojaan muulle maailmalle vielä pitkään aikaan. Asiasta uutisoi BBC verkkosivuillaan.

8.5.2020

Islanti on selättämässä koronaviruksen ainakin toistaiseksi: jo kolme päivää ilman uusia tartuntoja

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006500226.html

Islanti tukahdutti koronavirusepidemiansa ensimmäisen aallon testaamisella ja karanteeneilla.

”Hienosti hoidettu!
Ensin pitää tukahduttaa kunnolla ja vasta sitten purkaa muut rajoitukset kuin maahantulo ilman karanteenia.
Valitettavasti vain maista jossa homma hoidetaan yhtähyvin voi turisteja päästää Islantiin.
Niitä ei ole vielä paljon.
Suomi ei kuulu niihin jollei strategiaa muuteta ja aseteta tavoitteeksi, että Ro < 1 jokaisessa erikoissairaanhoitopiirissä.
Suomi on hyvässä asemassa koska emme ole riippuvaisia ulkomailta tulevista matkailijoista.
Kotimaan matkailu saataisiin käyntiin jos koronaa hävitettäisiin kuin Islannissa. Se mahdollistaisi sen että tapahtumia voisi alkaa järjestää. Ilman niitä hotellit ei täyty kun ei ole kiinnostavaa tekemistä matkailijalle.”

Hallituksen korona­päätösten taustalla olevaa tietoa on pantattu, jopa hyvä uutinen tartuttavuus­luvusta jäi kertomatta – nyt linjaan on luvattu muutos

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006500361.html

Tähänastisten mallinnusten taustatiedot julkaistaan, ja päivittyvää tietoa epidemian kulusta aletaan tuottaa THL:n sivuille.

THL: Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja 161 – Porissa on kuukauden aikana tullut vain yksi uusi koronavirustartunta

https://www.satakunnankansa.fi/a/28f37a2b-a2e4-4a3f-add0-5d147155fe01?c=1528874183846

------------------------------------------

7.5.2020

KORONA

Suomalaiset huippututkijat vetoavat hallitukseen: Korona pitää tukahduttaa

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomalaiset-huippututkijat-vetoavat-hallitukseen-korona-pitaa-tukahduttaa/e118d322-2273-41ce-98c8-91b4b3840f4e

Merkittävä suomalainen tutkijajoukko on muodostanut epävirallisen ryhmän, joka ajaa Suomen virallisen koronapolitiikan vastaisesti taudin tukahduttamista.

Ryhmän koordinaattori, neurobiologi ­Pirta Hotulainen toimii tutkimuslaitos Minervassa ryhmänjohtajana. Hän kutsuu hallituksen valitsemaa linjaa ”hassuksi hybridimalliksi”, jonka kanssa jäädään pitkäksi ajaksi eräänlaiseen välivaiheeseen. Hotulaisen mielestä hallitus saa liian yksipuolisia neuvoja.

”Hallituksen tämän hetken ratkaisu on huono sekä ihmiskuolemille että taloudelle. Tukahduttaminen olisi parempi ihmisille ja taloudelle, koska silloin rajoitukset olisivat lyhytaikaisia eivätkä sellaisia, että ne kestävät koko vuoden”, Hotulainen sanoo.

-----------------------------------

5.5.2020

NELJÄ SKENAARIOTA SIITÄ, MITEN KORONAEPIDEMIA SAATTAA EDETÄ SUOMESSA

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nain-kavisi-jos-suomi-purkaisi-nyt-kaikki-rajoitukset-hallituksen-papereissa-paluu-normaaliin-vie-ainakin-4-kk/29827f7f-3384-4d2e-850a-5d8951a2705e

Kyseessä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronamallinnusryhmän laatima skenaario epidemian kulun erilaisista vaihtoehdoista.Epidemiologiset skenaariot perustuvat olettamiin siitä, kuinka paljon rajoitteiden purkamisen voitaisiin arvioida vaikuttavan viruksen tartuttavuuslukuun seuraavien 4–5 kuukauden aikana. Lisäksi tehohoidon keskimääräinen kesto on nostettu aiemmasta arviosta 12 vuorokauteen, joka vastaa paremmin nykyistä käsitystä. Skenaarioissa arvioidaan tehohoitokapasiteetin riittävyyttä.

Tartuttavuusluvulla eli R0-luvulla tai R-luvulla kuvataan, kuinka monelle ihmiselle koronaan sairastunut tartuttaa viruksen. Tartuntaluvun luonnollisena tasona pidetään raportissa lukua 2,4. Tällä hetkellä tartuttavuusluku on Suomessa 0,8.

[Tartuttavuusluku on arvio]

SKENAARIOT (KUVAT)

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006496620.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006496695.html

Maanantaina illalla tuli selväksi yksi asia: Suomen päätavoite uuden koronaviruksen vastaisessa kamppailussa ei ole epidemian täydellinen nujertaminen. Hallituksen saamassa virkamiesmuistiossa (luettavissa Valtioneuvoston sivuilla) asia muotoillaan näin:

Epidemian täydellinen tukahduttaminen pysyvästi ei ole Suomelle realistinen vaihtoehto. Hallittu muttei liian voimakas hidastaminen, jolla ehkäistään terveydenhuollon ylikuormittumista ja sen aiheuttamia terveyshaittoja ja ylikuolleisuutta, on strateginen tavoite, jonka avulla lopulta voidaan kaikista rajoituksista luopua ilman suurta uuden epidemia-aallon riskiä.

Raportissa taudin hävittämisen mahdottomuutta perustellaan muun muassa rokotteen puuttumisella ja pandemian globaalilla luonteella. Raportin laatijat siis uskovat, että vaikka tauti Suomessa saataisiin painettua alas, riski sen hiipimisestä rajan yli takaisin on suuri.

Sama lainaus sisältää myös toisen tärkeän lauseen. Sen mukaan strategia on taudin ”hallittu muttei liian voimakas hidastaminen”. Hallittu leviäminen antaa ainakin osalle väestöä suojaa taudin seuraavia aaltoja vastaan. Muotoilusta voisi päätellä, että tällaisen suojan syntyminen on osin jopa toivottavaa.

--------------------------------------

KORONAN VARJOSSA

KORONA PANDEMIA.FI https://www.pandemia.fi/

Alfa-TV https://twitter.com/hashtag/alfatv?src=hashtag_click

Otto Juote https://twitter.com/joetuotto

https://www.youtube.com/watch?v=U-Fqv_6k2LQ

https://twitter.com/Sukkola/status/1254739013182926850

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pandemia.fi

-----------------------------------------------------------------------------

https://www.uusisuomi.fi/

https://www.hs.fi/

https://www.is.fi/

https://www.iltalehti.fi/

https://www.satakunnankansa.fi/

https://www.mtvuutiset.fi/

THL DATA KARTTA (VARMISTETUT KORONATARTUNNAT SUOMESSA)

https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

25.4.2020

LAUMAIMMUNITEETTI (Ruotsi), PURKUKESKUSTELUORGIAT VAI HYBRIDISTRATEGIA?

Kollega (kemisti) ANGELA MERKEL JYRÄHTI

Angela Merkel jyrähti ja viesti on syytä kuulla myös Suomessa

Hän on taustaltaan kvanttikemisti ja tieteilijä, mikä erottaa hänet monesta muusta poliitikosta. Hän perustaa näkemyksensä tutkittuun tietoon ja on taatusti perehtynyt perin pohjin nimenomaan koronafaktoihin.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006486727.html

Merkeliä on syytä kuunnella myös Suomessa, koska samaa keskustelua koronarajoitusten purkamisstrategiasta käydään meilläkin. Kun Merkel tällä viikolla jyrähti, hän osallistui tavallaan samalla meidänkin keskusteluumme.

MITEN KORONAN HYBRIDISTRATEGIA TOIMII SUOMESSA

Pääministeri Marin: Hallitus on ottanut uuden strategian koronan torjumiseen – Yli 500 ihmisen tilaisuudet perutaan ainakin heinäkuun loppuun saakka

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/paaministeri-marin-hallitus-on-ottanut-uuden-strategian-koronan-torjumiseen-yli-500-ihmisen-tilaisuudet-perutaan-ainakin-heinakuun-loppuun-saakka/79659429-d134-454b-994e-e4aa3670b51f

Suomen hallitus on päivittänyt strategiaansa koronavirusepidemian hillitsemiseksi uusien tilannetietojen valossa, pääministeri Sanna Marin (sd) on kertonut tiedotustilaisuudessa.

”Hallituksen tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Epidemian etenemisen hillitsemisessä on Suomessa onnistuttu toistaiseksi hyvin. Hallitus arvioi sen vuoksi, että Suomessa on mahdollista siirtyä asteittain ja hallitusti laajoista yhteiskunnallisista rajoitustoimista tartuntatautilain mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan. Kaikista rajoitustoimista ei voida kuitenkaan luopua kerralla, sillä tilanne on yhä vakava”, hallituksen tiedotteessa kerrotaan.

Käytössä on nyt ”hybridistrategia”, joka nojaa ”rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun”.Alle 1 500 tartuntaa ja vain 14 kuolemaa – Mitä Suomen kokoisessa Uudessa-Seelannissa on tehty toisin kuin muualla?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006482626.html

Väkiluvultaan lähes Suomen kokoisessa saarivaltiossa oli miljoonaa asukasta kohden 301 tartuntaa, kun Suomessa vastaava luku on 724.

Jo neljäs päivä ilman uusia koronatapauksia maakunnassa – ”Satakunnassa näyttää mahdolliselta hallita epidemiaa hybridi-strategialla hyvin”

https://www.satakunnankansa.fi/a/c0a1bf47-92f5-4cb1-85d3-ebb83c7df833?c=1528874183846

Satakunnassa on ainakin toistaiseksi onnistuttu COVID-infektion torjunnassa ja aktiivisessa tartunnanjäljityksessä hyvin.

– Asiassa on auttanut hyvä yhteistyö sairaanhoitopiirin ja kuntien välillä sekä maantieteellinen sijaintimme. Satakunnassa näyttää mahdolliselta hallita epidemiaa hallituksen esittämällä niin kutsutulla hybridi-strategialla hyvin. Tämä kuitenkin edellyttää, että väestö jatkaa suositeltuja varotoimia.

SUOMEN KORONASTRATEGIA

Näin Suomen uusi koronastrategia toimii – ”Joudumme elämään rajoitusten kanssa siihen saakka, että rokote tulee”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1931687f-9546-4350-b0bd-f7ff9c4a4488

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi keskiviikkona, että Suomessa ollaan siirtymässä koronan suhteen niin sanottuun hybridistrategiaan, jossa rajoitustoimenpiteitä voidaan purkaa asteittain ja hallitusti. Suomen hybridistrategia nojaa rajoitustoimien hallitun purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -ajatteluun.

Iltalehti kysyi asiantuntijoilta, miten hybridistrategia käytännössä toimii ja mitä sen toteuttaminen Suomelta vaatii.

Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti kertoo, että hybridistrategiassa pyritään siirtymään laajoista ja yleisistä rajoituksista yksilöihin kohdennettuihin torjuntatoimiin.

Rajoituksia kohdistettaisiin henkilöihin, joilla epäillään olevan tai on todettu koronavirustartunta, sekä tartunnalle altistuneisiin. Laajan testauksen myötä tautitapauksia pyritään tehokkaasti tunnistamaan ja tautiketjuja jäljittämään. Tartunnan saaneet eristetään ja hoidetaan, minkä lisäksi altistuneet asetetaan karanteeniin.

Matematiikan professori Pauliina Ilmonen Aalto-yliopistosta kertoo siitä, mitä laumaimmuniteettistrategia on koronakriisissä.

Tämä lyhyt video kannattaa katsoa, niin saa käsityksen miten tuhoisaa on laumaimmuniteettiin pyrkiminen. Ruben Stiller on nyt tämän ajan keskeisessä kiistassa tehnyt hyvän videon.

Suomessakin laumaimmuniteettistrategian ihannointi on mielestäni nostanut päätään etenkin talousorientoituneissa tahoissa.Sekä THL:n että STM:n sekä HUS:n johtajissa on heitä, jotka haluavat, että näin tehdään, tosin minusta vaikuttaa, että tehdään kosmeettisesti niin, ettei sitä oikein havaita.

”Pelkoni on, että auktoriteetteihin uskova hallituksemme suostuu siihen ja hylkää menetelmänä ”epidemian tukahduttamisen”.. herää kysymys onko ”hybridistrategia” osin tällainen sekasikiö, jossa eri menetelmia on sekoitettu ja jonka tarkoitus ei ole olla tukahduttamista?[Valitettavasti tukahduttaminen on mahdotonta (maantieteellisesti) Suomessa, ja ”toinen aalto” on joka tapauksessa tulossa ulkomailta]

Satuin katsomaan Ruben Stillerin toimittaman lyhyen videon ”Mitä on laumaimmuniteetti ja mitä se tarkoittaa koronaepidemian kohdalla?” Audio Areenasta.”

https://areena.yle.fi/audio/1-50507858

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsivisunen/laumaimmuniteetin-pauloissa-onko-se-kupla/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/ruotsalaisten-laumaimmuniteetin-laskeminen-huijausta-tieteen-nimissa/

-------------------------------------------

20.4.2020

KORONAKRIISI JA SANNA MARININ JOHTAMISHAASTE

Sanna Marinin johtamis­haaste: Saako toveri mennä, kun toveri ei ole tehtäviensä tasalla? Marinille haaste on kova: hänen on jätettävä ideologiansa takapenkille ja keskityttävä pragmaattiseen johtamiseen. Hänen on myös kyettävä sanomaan, että toveri saa mennä, kun toveri ei ole tehtäviensä tasalla.

Suomessa valtioneuvostolla on valta ja vastuu. Mutta koska hallitus tekee päätöksensä terveysviranomaisten suositusten mukaisesti, käytännössä erittäin suurta valtaa käyttävät sosiaali- ja terveysministeriö eli STM sekä sen alaisuudessa toimiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL. Voi jopa perustellusti kysyä, onko ero Ruotsin tilanteeseen niin suuri kuin on väitetty.

Yksi yhteinen piirre ainakin on: myös STM tuntuu usein tietävän kaiken paremmin kuin muut. STM ja THL ja ennen muuta niiden poliittinen johto sekä johtavat virkamiehet ovat nyt vallankäyttäjiä vailla vertaa.

Muista toimijoista esimerkiksi HUS (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) on moneen otteeseen enemmän tai vähemmän suorasukaisesti ja enemmän tai vähemmän virallisesti ilmaissut tuskastumisensa sekä ministeriön että THL:n linjauksiin.

Miten on esimerkiksi mahdollista, että STM pyysi helmikuussa huoltovarmuuskeskusta tilaamaan 200 000 hengityssuojainta – kun tarve lasketaan nyt kymmenissä miljoonissa? Miten on mahdollista, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) julisti vielä helmikuun lopulla, että mitään epidemiaa ei ole ja tarttumisen riski Suomessa on pieni?

Kysymyksiä voisi jatkaa loputtomiin, sillä STM ja THL olivat merkittävässä roolissa lentokenttäkatastrofissa ja kaiken lisäksi ministeriön rooli tragikoomisessa maskitilauksessa on yhä selviämättä.

Viime aikoina on kovasti ylistetty, kuinka hienosti Suomessa on onnistunut koronan torjunnassa. Tämä on ihan yhtä loogista kuin puhjeta ylistämään maratonissa kilometrin kohdalla johtavaa juoksijaa hienosta suorituksesta.

Epidemia on vasta alussa, ja on äärimmäisen vaarallista, jopa kohtalokasta kuvitella, että jotain on saavutettu. Itse asiassa lienee varmaa, että kovimmat ajat ovat vasta edessä tulevina kuukausina, ehkä jopa vuosina.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006480384.html

Marinille haaste on kova: hänen on jätettävä ideologiansa takapenkille ja keskityttävä pragmaattiseen johtamiseen. Hänen on myös kyettävä sanomaan, että toveri saa mennä, kun toveri ei ole tehtäviensä tasalla.

https://www.is.fi/uutiset/

https://www.is.fi/ulkomaat/

--------------------------------------

19.4.2020

SUOMI, HEHKUTUSTA HAURAAMPI MAA

Sanna Marinin hallitusta ei pidä syyttää. Jos joitakin halutaan syyttää, ne ovat Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen hallitukset.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006479348.html

Suomea on hehkutettu kriisivarautumisen mallimaana, mutta onko käsitys myytti?

”Tylsinä pidetyt asiat näyttävät nyt voimansa”, sanoo Jyrki Katainen – juuri ne tekevät Suomesta vahvan korona­kriisissä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006479134.html

ONKO NÄIN (Kataisen ”vahva koronamaa”) : Kataisen pääministerikauden aikana hallitus leikkasi THL:n rahoitustaniin että, leikkaukset ovat kohdistuneet pitkälti laitoksen tutkimus- ja laboratoriotoimintaan.

Perustutkimus nimenomaan infektiotaudeista loppui aikalailla kokonaan”, sanoo pääjohtaja Tervahauta.

Suomen pandemiavarautuminen sikainfluenssan jälkeen on ollut epäjohdonmukaista ja osin täysin näennäistä.

Samaan aikaan kun Suomen varautumissuunnitelmia laitettiin kuntoon, hallitus leikkasi rahoitusta tärkeimmältä asiantuntijalaitokselta, jonka tehtävä on tuottaa pandemiassa tietoa päättäjille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta THL:ää on purettu merkittävästi kuluneen vuosikymmenen aikana.

THL perustettiin Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin fuusiossa vuonna 2009. Nopeasti kävi selväksi, että tiedossa oli leikkauksia. Tutkimusprofessori Ruutu muistaa keskustelut ensimmäisen vuoden keväällä.

”Viikkoa ennen ensimmäistä signaalia sikainfluenssasta kävimme budjettileikkauksia läpi. Sanoin kokouksessa, että meitä ei pelasta leikkauksilta enää mikään muu kuin pandemia”, Ruutu sanoo.

Pandemia alkoi, mutta edes se ei THL:ää suojellut. ”Leikkaukset vain jatkuivat”, Ruutu toteaa.

THL:ssä käytiin useat yt-neuvottelut seuraavan vuosikymmenen aikana. Vajaassa vuosikymmenessä yhteensä noin 460:ltä THL:n työntekijältä ovat loppuneet työt tai työtehtäviltä valtion rahoitus.

Asiantuntijaorganisaatiosta, jossa pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan tehdään nyt noin tuhat henkilötyövuotta, katosi iso osa.

Budjettileikkausten taustalla vaikuttivat keskustalaisen pääministerin Matti Vanhasen hallituksen laatima valtion tuottavuusohjelma sekä kokoomuksen Jyrki Kataisen kaudella tehdyt päätökset, tarkemmin ottaen valtion tutkimuslaitosuudistus sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan rahoituksen supistaminen.

THL:n vastuulla on laaja määrä lakisääteisiä tehtäviä tilastoinnista vankiterveydenhuoltoon. Ne on hoidettava, vaikka rahaa olisi vähemmän. Siksi leikkaukset ovat kohdistuneet pitkälti laitoksen tutkimus- ja laboratoriotoimintaan.

Perustutkimus nimenomaan infektiotaudeista loppui aikalailla kokonaan”, sanoo pääjohtaja Tervahauta.

Asiantuntijoiden parissa on ollut huolta siitä, miten tämä vaikuttaa mahdollisessa pandemiassa tai muussa kriisitilanteessa. Tutkimustoiminnan alasajon myötä THL:stä lähti lukuisia kokeneita asiantuntijoita ja tutkimusryhmän johtajia.

Koronakriisin iskiessä THL:ssä oli jäljellä enää pieni ryhmä sellaisia ihmisiä, joiden tehtäväksi saattoi antaa koronaviruspandemian hahmottamisen. Siis sen tiedon, jonka pohjalta Sanna Marinin hallitus pitkälti päättää, kuinka Suomi toimii virusta vastaan.

LOPPUPÄÄTELMÄ:

Sanna Marinin hallitusta ei pidä syyttää. Jos joitakin halutaan syyttää, ne ovat Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen hallitukset.

THL:n resursseja leikattiin Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen pää­ministeri­kaudellanäin Katainen kommentoi

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006480037.html

”En halua lähteä siihen keskusteluun, koska muistikuvani ovat hatarat”, Katainen sanoo.

Eipä tätä kukaan halua muistella:

Perustutkimus nimenomaan infektiotaudeista loppui aikalailla kokonaan”, sanoo pääjohtaja Tervahauta.

Koronakriisin iskiessä THL:ssä oli jäljellä enää pieni ryhmä sellaisia ihmisiä, joiden tehtäväksi saattoi antaa koronaviruspandemian hahmottamisen. Siis sen tiedon, jonka pohjalta Sanna Marinin hallitus pitkälti päättää, kuinka Suomi toimii virusta vastaan.

----------------------------


11.4.2020

PÄÄMINISTERI SANNA MARIN EI KUUNTELE ASIANTUNTIJOITA

MYYJATYTTONEN.png

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c574f22a-aa4a-4f04-9727-815d1587dead

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006471840.html?ref=rss

Paljon puhuva kommentti:

”Minä en ole tyytyväinen Marinin työskentelyyn.
Syitä:
- koko kriisin valmistautuminen myöhässä
- lennot esim. Lappeenrantaan Pohjois-Italiasta jatkuivat normaalisti helmikuun lopullakin
- vasta presidentin huoli sai aikaan poikkeuslain
- Hki-Vantaan lentokenttä episodi
- testit vähissä ja suojavarusteet loppu kriisin alkumetreillä
- Kelan moittiminen syyttä, kun kela rajoitti ohjeiden mukaisesti ruuhkia
- eduskunnan konkareiden vähättely "ettäs kehtaatte"
- ylimielisyys mm. presidentin ehdotusta kohtaan
- VALTION huoltovarmuuskeskuksen sekasotku, VALTIO antaa rahat ja määräykset
- kokemattomuus
- ym.
Ps. Olin demari itsekin.
Olisiko aika johtopäätöksiin?

KORONAN HUIPUN SAAVUTTAMINEN JA UUSIMAA

THL on aiemmin ennustanut, että taudin huippu voitaisiin saavuttaa Suomessa toukokuun puolivälissä tai sen lopulla. Joissakin tautiarvioissa huippu ajoittuisi vasta heinäkuulle.

Jokatapauksessa Suomi on vasta epidemian alussa. Taudin levitessä vääjäämättömästi muualle Suomeen moni voi vaipua synkkyyteen siitä, eikö koronasta koskaan päästä eroon. Maakunnissa tehohoitopaikkojen riittävyys voi myö olla vaakalaudalla.

Suomi on Marinin johdolla siirtynyt poikkeusoloihin ja ihmisten elämää rajoitetaan monilla kivuliailla tavoilla. Suomen selviämisen kannalta keskeistä on, koska rajaustoimia voidaan purkaa.

Marinin mukaan hallitus ei valmistele ensi sunnuntaihin voimassa olevan Uudenmaan eristämisen jatkoa. Jos se haluaisi jatkaa sitä, esitys olisi jätettävä eduskunnalle pääsiäisen jälkeen.

Rajoitustoimen jatkolle tarvitaan painavat perusteet, eikä niitä Marinin mukaan näytä enää olevan, koska Uudenmaan ja muun Suomen välinen tautitilanne on tasaantumassa.

– Liikkumisen rajoittaminen on valmiuslain kovimpia toimia. Edellytyksenä liikkumisen rajoittamiselle on sen välttämättömyys. Jos tautitilanne tasaantuu Uudenmaan ja muun Suomen välillä, edellytys ei täyty ja hallituksen on purettava rajoitus välittömästi. Tähän myös perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomiota.EPIDEMIOLOGI: UUDENMAAN RAJOJEN AVAAMINEN LIIAN AIKAISTA

Epidemiologi pitää Uudenmaan rajojen avaamista 19.4. ”liian aikaisena ajankohtana

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/epidemiologi-pitaa-uudenmaan-rajojen-avaamista-194-liian-aikaisena-ajankohtana/d1372ad7-ddb9-468b-9dbb-3edee91557dc

”Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Uudenmaan liikkumisrajoitukset ovat hidastaneet epidemian leviämistä muualle maahan”, epidemiologian professori Pekka Nuorti sanoo.

KATSOTAAN...........

EI VÄLITETÄ (parin alla olevan linkin) OTSIKOISTA, MUTTA KUITENKIN..........

Murheellinen totuus piilee siinä, että Marin vitkutteli koronaviruksen torjunnan aloittamisessa ja siksi suomalaisia kuolee nyt.

https://jaavaat666.blogspot.com/2020/04/odottaako-paaministeri-marinia-vankila.html

Ensin presidentin huolestumisesta huolimatta Marin viivytteli koronan torjumistoimiin ryhtymistä - ilmeisesti Voguen kuvaukset pyörivät päällimmäisinä hänen ajastuksissaan. Kun presidentti ehdotti "nyrkin" perustamista luotsaamaan Suomen mahdollisimman vähin vaurioin koronaepidemian kourista, Marin sanoi ei. Kuitenkin hän kotvan jälkeen perusti vastaavankaltaisen poppoon. Kaikki muistatte lentokenttäepisodin - väkeä lappasi maahan vailla kontrollia tahikka opastusta.

Kaiken kukkuraksi nyt Marin lupaa purkaa Uudenmaan eristyksen eli päästää taudin leviämään läpi Suomen

https://jaavaat666.blogspot.com/2020/04/marinin-on-erottava-heti.html

”Tuosta olen kyllä samaa mieltä, että Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta on jatkettava, mieluimmin vaikka kuukaudella. Tartunnan tasainen jakaminen koko Suomeen ties millä verukkeella kansalaisten oikeuksien rajoittamisen raskaudesta ei kerta kaikkiaan voi käydä. Toivottavasti Marin kuuntelee tässä asiassa epidemiologeja, eikä joitakin perustuslakiänkyröitä. Jos rajoitukset tosiaan puretaan 19.4. ja tartunnat ja kuolintapaukset alkavat merkittävästi lisääntyä muualla maassa, se on tosiaan lähtö”.

Suomen koronakuolemakehityksessä ratkaiseva käänne parempaan viikon aikana

Jos Uudenmaan eristystä jatketaan, alla olevista ennusteista alempi (11.4.2020) saattaa toteutua. Jos Uusimaa avataan eristyksestä, se ei toteudu. Piste!

Ennuste Suomen koronatilanteesta

Ennuste pvm.

Huippu

Pandemia ohi

Kuolleita

4.4.2020

25.4 – 6.5.2020

1.8.2020

1800

11.4.2020

25.4 – 6.5.2020

1.8.2020

550

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/suomen-koronakuolemakehityksessa-ratkaiseva-kaanne-parempaan-viikon-aikana/

6.4.2020

Suomessa koronakuolemia vertaillaan kuin Hölmölässä

Mielenkiintoinen tarkastelu:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/suomessa-koronakuolemia-vertaillaan-kuin-holmolassa/

Ruotsissa tunnustetaan (pääministeri), että kuolemia tulee valtava määrä.

Suomen ja Ruotsin strategiat ovat erilaisia, mutta kuitenkin...........?

Exponentiaalinen nousu kuolemissa on fakta, oli strategia mikä tahansa.

Suomen tilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden johtaja Mika Salmisen mukaan erityisesti Suomen pahimmalla epidemia-alueella, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, päivittäin todetut tapaukset ovat hiljalleen tasaantuneet.  Näin tartuntojen lukumäärästä pääteltävissä, mutta en pidä sitä luotettavana mittarina, koska Suomen testauslukumäärät ovat alhaisia. Tämän viikon koronatilanteen kehittyminen ratkaisee Suomen kuolleisuusluvut. Jos kuolemien kokonaismäärä on n. 100 ensi viikon vaihteessa, niin Suomen kehitys on sama kuin Italiassa ja Ruotsissa. Jos vauhti taittuu, niin Suomi on saanut siirrettyä koronahuippua.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että koronatestien kapasiteettia aiotaan Suomessa kasvattaa nykyisestä noin 2500 testistä päivässä ensin kaksinkertaiseksi ja sitten kolminkertaiseksi. Oma käsitykseni on, että summittaisella testaamisella ei voida enää hillitä koronan etenemistä. Tilastoissa näkyvät päivittäiset tartuta- ja kuolleisuusluvut ovat ainakin pari viikkoa jäljessä todellisesta tautitilanteesta.

Jos Suomella on kapasiteettia kasvattaa testaamista, se pitäisi keskittää sinne, missä sillä on tehokkain vaikutus. Näitä kohteita ovat sairaaloiden hoitohenkilökunta ja vanhustenhoidon henkilökunta. Vanhusten hoitopaikkojen kuolleisuuden pompahtaessa esiin, voidaan todeta, että jälleen THL ja hallitus olivat sen 2-4 viikkoa myöhässä. Virus on jo aika tehokkaasti levinnyt suojaamattomien ja oireettomien hoitajien välityksellä vanhuksiin. Kuolleisuushan on sitä suurempaa, mitä iäkkäämpi ihminen.

--------------------------------------------

2.4.2020

LAUMAIMMUNITEETTI JA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMINEN

RUOTSIN LAUMAIMMUNITEETTI

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/lapin-kansa-infektiolaakari-sanoi-sen-suoraan-ruotsissa-tavoitteemme-on-saavuttaa-laumaimmuniteetti/adf17714-bcec-4359-94ee-f9d1a7eb09ab

Eilen keskiviikkona infektiolääkäri Nystedt myönsi Lapin Kansan mukaan, että Ruotsissa on herännyt kysymyksiä siitä, miksi koronaepidemiaa ei torjuta yhtä voimakkaasti kuin monissa muissa maissa.

”Tavoitteemme on hitaasti ja vakaasti saavuttaa laumaimmuniteetti luonnollista reittiä”, Nystedt totesi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa Lapin Kansan mukaan.

Ruotsin idea on siis se, että nuorempi väestö sairastaa koronaviruksen, jolloin virus lakkaa leviämästä ja laumasuoja saadaan ulottumaan epidemian aikana eristettyihin riskiryhmiin.

Nystedtin mukaan yhteiskunnan täydellinen pysäyttäminen ei ratkaisisi tilannetta, vaan epidemia käynnistyisi uudestaan, kun poikkeustoimet puretaan, Lapin Kansa kertoo.

KORONAVIRUKSEN LEVIÄMINEN

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006460953.html

Ei ole mitään järkeä, että kauppakeskukset ovat tyhjänä, jos ruuhka siirtyy ulkoilureiteille”, sanoo virologian professori Kalle Saksela Helsingin yliopistosta.

”Kyllä ulkonakin pitäisi muistaa turvavälit.”

Tarkkaa turvaväliä hän ei ryhdy neuvomaan. Viranomaisohjeet 1–2 metrin turvavälistä ovat tämänhetkisen tiedon valossa riittävät, hän sanoo.

”Se on selvää, että jos metrin päässä oikein kovaa aivastaa, pisarat voivat tarttua toiseen ihmiseen.

Koronaviruksen tarttumismekanismeista ei vielä tiedetä riittävästi, jotta tyhjentäviä vastauksia siitä voitaisiin antaa. Sakselan mukaan on kuitenkin olemassa vahva käsitys, että koronavirus tarttuu lähinnä pisaratartuntana eli lähikontaktissa.Koronavirus voi levitä esimerkiksi puhuessa, hengittäessä, yskiessä tai aivastaessa syntyvien pisaroiden kautta”, sanoo apulaisprofessori Ville Vuorinen Aalto-yliopistosta.KUINKA KORONAVIRUS LEVIÄÄ ILMASSA

Kuinka koronavirus leviää ilmassa. Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon selvittämään, miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana.

_______________________

1.4.2020

Islanti testaa valtavasti ja jäljittää altistuneita ”aggressiivisesti”, eikä maan terveysjohtaja ihan ymmärrä Suomen ja Ruotsin linjaa”Ne, jotka teiltä jäävät huomaamatta, menevät tuolla ja levittävät virusta”, sanoo Islannin kansanterveysviranomaisen johtaja Alma Möller HS:n haastattelussa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006459666.html

Hallitus aikoo jopa kolminkertaistaa testaus­kapasiteetin, tarkoituksena on myös värvätä tartuntaketjujen jäljittäjiä

HUULIPUNAHALLITUS_2.PNG

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006459942.html

SEKAANNUS SUOMEN TESTAUSLINJASTA

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sekaannus-suomen-testauslinjasta-thl-pomolla-yksi-huolenaihe-whon-viestissa/8ff24f39-718e-4cac-abf9-8d7d3d6a614f

SANNA MARININ HALLITUKSEN ”NYRKKI”

Tällainen on Marinin hallituksen ”nyrkki” – taustalla virheet Helsinki-Vantaan lentoasemalla

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tallainen-on-marinin-hallituksen-nyrkki-taustalla-virheet-helsinki-vantaan-lentoasemalla/a9807993-c4a3-4fd5-b37e-88346c71d9f6

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi tiedotustilaisuudessa, että organisaation uudelleenorganisointi on tehty, jotta tiedonkulku vahvistuu. Marin tunnusti ongelmat esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä, missä tieto ei ole kulkenut tarpeeksi eri viranomaisten ja toimijoiden välillä. Marinin mukaan erityisesti Helsinki-Vantaan tapaus on ollut esimerkki, jossa olisi pitänyt aiemmin pystyä yhteystyöhön laajemmin.

VÄLIHUOMIO [sulkujen välissä]

[Tirolin epidemialla on Suomessa pitkät jäljet

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006455696.html

Tirolissa vieraili helmikuussa lähes 6 000 suomalaista, ja matkat jatkuivat maaliskuussa vielä sen jälkeen, kun sairastumiset alkoivat.

”Nyt näyttää selvältä, että Suomessa ei tajuttu ajoissa, miten merkittävä vaikutus Tirolin epidemialla on Suomeen. THL, jonka arvioita Suomen hallitus kuuntelee, myönsi tällä viikolla, että matkailijoiden osuutta epidemian riskeissä ei otettu huomioon.

Tirolin osavaltiohallinnosta kerrottiin HS:lle torstaina, että Tirolissa vieraili helmikuussa 5 732 suomalaista hiihtoturistia ja suomalaisten yöpymisiä oli alueella 27 855. Vielä maaliskuussa Suomesta lähti alueelle paljon turisteja”.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006451700.html

Säätytalon kokouksessa läsnä olleet ihmettelevät HS:lle, miten riskialueilta saapuvat ovat voineet vain kävellä lentoasemalta maahan ilman riittävää ohjeistusta.

VASTA NYT ON TAJUTTU:

Perjantaina selvisi, että valtiovalta suunnittelee keskitettyä karanteenia ulkomailta palaaville.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006454298.html ]

((VÄLIHUOMIO No 2))

HALLITUKSEN ”RUUSUSEN UNI” VUODEN 2020 ALKUPUOLELLA

Pääministeri Sanna Marin (26.2.2020): ”Tautitapauksia tulee olemaan, ei kuitenkaan erityisen laajasti”

Hallitus (27.2.2020): ”Suomessa tartuntariski on pieni”

Iltasanomat 29.1.2020:

"Perussuomalaisten Arja Juvonen vaatii hallitukselta reagointia koronavirus-härdelliin: ”Seisoo tumput suorina”"

Arja Juvonen (ps) jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen noin kaksi kuukautta takaperin, 24.1.2020.

Juvosen esittämä kirjallinen kysymys löytyy täältä.

Satakunnan Kansa, otsikko 26.2.2020, kuukausi Juvosen kirjallisen kysymyksen jälkeen:

"Italiassa matkailleella suomalaisnaisella koronavirus pääkaupunkiseudulla – Pääministeri Sanna Marin: "Tautitapauksia tulee olemaan, ei kuitenkaan erityisen laajasti"."

Hämeen Sanomat, otsikko 27.2.2020, kuukausi Juvosen esittämän kirjallisen kysymyksen jälkeen:

"Hallitus: Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni"

Hämeen Sanomat, otsikko 27.2.2020, kuukausi Juvosen esittämän kirjallisen kysymyksen jälkeen:

"Hallitus: Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni"

LÄHDE: https://oikeamedia.com/o1-134924

-----------------------------------------------------