Share |

SWE FIN RUS NATO

_____________________

TURVALLISUUSSPOLITIIKKA (NATO, ITÄMERI jne.) JA MUUTA AJANKOHTAISTA

fin_suomineito.jpg

 

FIN SUOMINEIDON koskemattomuus perustuu uskottavaan sotilaalliseen puolustukseen. Sen lisäksi liittoutumattomuus vaatii viisasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Mitä uskottava puolustus on ja mitä se vaatii, sitä käsittelemme Faktojen, ei mielipiteiden, avulla. Eipäs-juupas (Nato tai SWE-FIN puolustusliitto), ei ole tämän sivun tulevassa käisttelyssä mukana. Jos kyseinen fakta on käsitelty jukkisuudessa, siihen kirjataan lähde mukaan.

SWE-FIN

fin_swe.jpg

Miksi Suomi on onnistunut paremmin kuin Ruotsi?

Finlands försvarsmakt är både större och mer kostnadseffektiv än Sveriges.

Hur lyckas de egentligen? Vad är det Finland gör annorlunda?

---------------------------------------------------------------------

13.5.2015

SUOMEN JA RUOTSIN PUOLUSTUSLIITTO

olisi hyvä VAIHTOEHTO kirjoittaa Satakunnan Kansa pääkirjoitussivullaan (13.5.2015). Tämä vaihtoehto tarvitaan, koska Suomen kansan enemmistö vastustaa NATON jäsenyyden hakemista. Suomen ja Ruotsin sotilaallinen yhteistyö kehittyy askel askeleelta.

fin_swe_puolustusliitto.jpg

Kyselyssä 73 prosenttia ruotsalaispoliitikoista kannatti maiden välistä puolustusliittoa, jos Suomi ostaa Gripeneitä. Ilman Gripen-hankintaakin 61 prosenttia 75 vastaajasta näytti vihreää valoa puolustusliitolle.

27.4.2015

Suomen oma uskottava puolustus ja Pohjoismainen puolustusyhteistyö

Kotimaa          Pohjoismainen puolustusyhteistyö

Pohjoismaisten puolustusministerien yhteisartikkelista nousi kohu Suomessa pari viikkoa sitten. Suomen puolesta yhteiseen linjaukseen osallistunut puolustusministeri Carl Haglund (r.) sai kovan riepotuksen niskaansa. Nyt historian tutkija ja valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka tuo esiin toisen näkökannan. 

 -Se (Pohjoismaiden puolustusministerien yhteisartikkeli) sanoi selvästi tähän asti sievistelevillä kiertoilmauksilla peitetyn perusasian. Venäjän aggressiivinen politiikka on saanut Pohjoismaat tehostamaan puolustustaan. Venäjän asenne on hyökkäävä, pohjoismaat puolustautuvat, hän toteaa kolumnissaan.

-Tätä uudella tavalla kärjistynyttä ongelmaa on (Suomessa) yritetty hallita vanhaan tyyliin. Ei ole uskallettu nähdä ongelman varsinaista olemusta. Kun Venäjä pelaa sakkia, suomalaisten mestaruus tammipelissä ei paljo auta. Voimapolitiikkaa vastaan ei voi suojautua muuten kuin yrittämällä kehittää vastavoimaa, hän kommentoi.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/80978-yllattavat-kehut-suomalaisministerille-sanoi-selvasti-tahan-asti-peitetyn-perusasian

14.4.2015

Puolustusministeri Carl Haglund puhuu (ja kirjoittaa) asioista (SWE-FIN-NATO-RUS) kuten ne ovat. Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith kertoo (VIDEO) miten asiat ovat.

Suomi ja Viro ovat jo tehneet kyberuhka-yhteistyötä.

fin_nor.jpg

fin_1.jpg

fin_2.jpg

fin_3.jpg

13.4.2015

Venäjää ärsyttää Suomen ”flirttailu Naton kanssa”.  

Venäjä ”erityisen huolissaan” Pohjoismaiden puolustusministerien kirjoituksesta.

Flirttailee Naton kanssa”.  VMP.

2.4. 2015

VIRON PRESIDENTTI: NATO EI AUTA SUOMEA. PUTIN UHKAA BALTIAN MAITA YDINASEILLA. Tarkoituksena saada Nato-maiden joukot ja aseet pois Venäjän rajojen läheisyydestä.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/79915-kova-lausunto-viron-presidentilta-nato-ei-auta-suomea

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article4399758.ece

http://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-hotar-med-karnvapen-i-baltikum/

29.3.2015

SUOMI ja VAKAVA VAROITUS VENÄJÄSTÄ

Suomen pitää tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa kaikilla tasoilla, mutta tärkeintä on kuitenkin yhteistyö länsimaiden kanssa. Näin sanovat Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll mielipidekirjoituksessaan, joka on julkaistu Svenska Dagbladetissa ja Hufvudstadsbladetissa. Smith ja Limnéll sanovat, että niin sotilaallinen kuin kyberhyökkäyskin Venäjältä ovat täysin mahdollisia.

21.3.2015

Venäjän vainoharhaista ajattelua vai tarkoin harkittua uhkakuvan luomista?

Molemmat ovat mahdollisia. Neuvostoliiton viimeisinä vuosina 1980-luvulla KGB loi Lännen mahdollisesta ydinasein tapahtuvasta hyökkäyksestä uhkakuvan, johon kaikki mahdolliset resurssit tuli suunnata. KGB-loikkari Oleg Gordievsky paljasti tämän muistelmissaan. Oliko se paranoidista ajattelua vai ei, voidaan vain jälkikäteen arvailla.

Jos nykyinen ”pelko” on tarkoitushakuista uhkakuvan luomista, sillä voidaan perustella toiseen valtioon kohdistuvat sotilaalliset operaatiot. Suomen tapauksessa esimerkiksi Oulun miehittäminen Venäjän Karjalan ”turvallisuuden takaamiseksi”.  Venäjän sotaharjoitukset (noin 80 000 sotilasta) pohjoisella alueella palvelevat mahdollisesti ”uhkakuvan realisoituessa” tehtäviä toimenpiteitä.

Kommenttini ei ole vainoharhainen, provosoiva eikä pelotteleva, se on skenaario.

https://ninanukraina.wordpress.com/2015/03/20/soittakaa-paranoid/

http://barentsobserver.com/en/security/2015/03/security-council-boss-sees-threat-finland-20-03

http://fi.wikipedia.org/wiki/Oleg_Gordijevski

http://haku.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/22.elokuu/GORDI.HTM

http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2008/11/gordievskyn-lista.html

--------------------------------------------------------------------

3.2.2015

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan ajatuksia Suomen ja Ruotsin yhteisistä asehankinnoista, puolustuksen yhteistyöstä ja tulevaisuuden puolustusliitosta.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77358-tuomioja-taman-takia-suomi-ruotsi-puolustusliitto-ei-kannata

20.1.2015

SUOMELLA USKOTTAVA PUOLUSTUS?

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194954735437/artikkeli/armeija+syo+jo+sodan+ajan+varastoja.html

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/armeja_rahapula_kriisiajan_varastot-30798

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/65493-lannen-media-armeija-syo-nyt-sodan-ajan-varastoja

KUN KUKAAN EI TIEDÄ MISTÄÄN MITÄÄN? (TP Niinistön lentoharjoitus-kohun tiedotustilaisuus).

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1421727445934.html

18.1.2015

Haglund-Stubb vs TP Niinistö-Tuomioja. Hiljaisuus (Suomettumista vai viisautta?).

http://www.hs.fi/kotimaa/a1421468535715?jako=b9fa95274e6136384915911b5683f62f&ref=tw-share

https://twitter.com/LauraHuu/status/556606350193872896

2.1.2015

TASAVALLAN PRESIDENTTI SAULI NIINISTÖ (UUDENVUODEN PUHE)

Hesari 2.1.2015 (PUOLUSTUSPOLITIIKAN OSUUS, asiantuntijana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen):

tp_niinisto_1.1.2015.jpg

===========================================================

6.12.2014

http://yle.fi/uutiset/hbl_puolustusministeri_haglund_visioi_suomen_ja_ruotsin_meri-_ja_ilmavoimien_yhdistamista/7673608

http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181786-kaannyin-suomen-nato-jasenyyden-kannalle#comment-2819910

11.11.2014

SUOMEN JA RUOTSIN PUOLUSTUSVOIMILLE YHTEINEN ALUEPUOLUSTUS

Ukrainan kriisi ja sen jäätyneeksi konfliktiksi edennyt tilanne sekä Venäjän lisääntyneet tiedustelulennot Itämerellä ja ”ympäri Eurooppaa” ovat vauhdittaneet Suomen ja Ruotsin yhteisen sotilaallisen puolustuksen keskustelua ja visiointia. Ruotsin puolustusvoimien komentajan kehitelmä SWE-FIN merivoimien yhteisestä johtamisesta vuonna 2023 on uusin avaus. Suomen puolustusministeri Carl Haglund on luonnehtinut sitä ”mielenkiintoiseksi visioksi”.

Nimittäin, ”suomettumisen aikaisen” lainsäädäntömme mukaan Suomi ei saa antaa tai vastaanottaa sotilaallista apua. Poliittiset päättäjämme ovat kuitenkin, onneksemme, poistamassa näitä rajoituksia.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistäminen etenee hyvin, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) maanantaina 10.11.2014.

SWE-FIN yhteinen aluepuolustus merivoimien (ja myös ilmavoimien) osalta on Suomenkin etujen mukaista. Ruotsilla on vahvat merivoimat, sukellusveneitä, jotka ovat puolustusmäärärahojemme niukkuuden perusteella liian kalliita hankittavaksi. Lisäksi ruotsalaisilla on nykyaikaisia taistelulaivoja torpedoineen verrattuna meidän merivoimien aseistukseen (syvyyspommit).

Seuraava askel yhteisessä alueellisessa puolustuksessa, kun SWE-FIN maiden lainsäädäntö on saatu ajan vaatimalle tasolle, on luonnollisesti ilmavoimien yhteisen johtamisen suunnittelu ja toteuttaminen. Maavoimien osalta, ainakin tässä vaiheessa, voidaan todeta, että kumpikin hoitakoon ”oman tonttinsa”.

Kun SWE-FIN puolustusyhteistyö on saatu yllä esitettyyn malliin, on tullut aika toteuttaa SWE-FIN puolustusliitto valtiosopimuksen tasolla, jota voisimme visioida nimellä ”Pohjolan Puolustusliitto”. Siksi, että siihen voisi (esim. Euroopan unionin hajotessa) liittyä muut pohjoismaat, Baltian maat, Skotlanti (tai jos se ei vielä silloin ole itsenäistynyt Britannia). Mitään esteitä ei silloin, kaukaisessa tulevaisuudessa, olisi myös ”Pohjoisen Euroopan Unionille”, jossa mukana olisivat edellä mainittujen ohella myös Alankomaat, Saksa ja Puola.

Laajennettu ”Pohjolan Puolustusliitto” olisi kuin tuulahdus viikinkien ajoilta, ei kuitenkaan ryöstöretkiä tekemässä vaan puolustamassa alueitaan, asukkaitaan ja kulttuuriaan.

Takaisin nykyaikaan.

Etupiiri-ajattelun paluu Venäjän ulkopolitiikkaan on signaali:

Suomineidon ja Svea-mamman koskemattomuus on turvattava vahvalla yhteisellä aluepuolustuksella.

13.11.2014

SWE-FIN YHTEINEN ALUEPUOLUSTUS: MERIVOIMAT JA ILMAVOIMAT

Suomen uskottava puolustus tulevina vuosina edellyttää asehankintoja armeijalle, alueellisille joukoille (joita on noin 50% maavoimista), merivoimille ja ilmavoimille. Vaikea yhtälö, kun tarkastellaan maamme puolustusbudjettia ja mahdollisia erillisrahoituksia.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan mukaan puolustusbudjetti on supistunut kymmenisen prosenttia tällä vaalikaudella. Armeija on ostanut muun muassa olalta ammuttavia Stinger-ohjuksia maataistelukoneita torjumaan, mutta pj. Jussi Niinistön mukaan niiden määrä ei riitä sodanajan taistelukestävyyteen. Maavoimat tarvitsevat kuitenkin lisärahoitusta, erityisesti alueellisten joukkojen varustamista varten.

Ilkka Kanervan johtama parlamentaarinen selvitysryhmä on ehdottanut vuosittaista lisärahoitusta. Tämä on kuitenkin riittämätön lisäys merivoimien ja ilmavoimien uskottavan puolustuksen vaatimiin suuriin hankkeisiin, merivoimien uusiin aluksiin ja niiden aseistukseen sekä vanhenevien Hornet-hävittäjien korvaamiseen uusilla hävittäjäkoneilla ja uudistettavilla ilmataistelu- ja ilmasta-maahan-ohjuksilla. Näihin uskottavan puolustuksen suurhankkeisiin tarvittaisiin kattavaa erillisrahoitusta.

Näin siis Suomen puolustusvoimien osalta. Ratkaisu puolustusbudjetin ja erillisrahoituksen riittämättömyyteen on kuitenkin olemassa: Ruotsilla on vahvat merivoimat ja ilmavoimat.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja on jo visioinut SWE-FIN merivoimille yhteistä johtamista vuodesta 2023 lähtien. Yhteisen aluepuolustuksen suunnittelu vaatii vielä maiden lainsäädännössä olevien esteiden poistamista ja poliittisten päättäjien hyväksymistä. Tuleva SWE-FIN yhteinen aluepuolustus merkitsee merkittäviä säästöjä Suomelle: Ruotsilla on modernilla aseistuksella varusteltuja sukellusveneitä ja sota-aluksia, joten maamme merivoimien suurhankinnat tältä osin eivät ole tarpeellisia.

Ilmavoimien yhdistämisen osalta odotamme samanlaista avausta ja jatkotoimenpiteitä.

Tulevassa alueellisen (SWE-FIN) yhteisen puolustuksen ja myöhemmin valtiosopimuksella vahvistettavassa Puolustusliitossa merivoimat ja ilmavoimat ovat yhteisiä ja maiden maavoimat toimivat alueellisesti (SWE ja FIN) erillisinä.

----------------------------------------------------------

15.11.2014

Nämä (uutinen alla) ovat Sipilän ja Kepun eväät kevään (2015) eduskuntavaaleihin:

kepu_nato_swe_fin2.jpg

----------------------------------------------------------

RUS uusi superhävittäjä havaittu ja kuvattu NOR rannikolla.

---------------------------------------------------------

30.10.2014

USKOTTAVA PUOLUSTUS

Suomen (uskottavan) sotilaallisen puolustuksen heikoin peruspilari on asehankinnat (maanpuolustustahto on huipputasoa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna).

Uskottava puolustus vaatii siirtymistä tehokkaaseen (sekä hävittäjistä että  maasta ammuttavaan) ohjuspuolustukseen.

nasams3.jpg

6.11.2014

OHJUSPUOLUSTUS KUNTOON (MAALLA. ILMASSA JA merellä –torpeedot ja merimaaliohjukset?)

Nämä vanhat (BUK-M1/1996) ohjusjärjestelmät korvataan uusilla. Myös hävittäjäkoneet ja niiden ohjusjärjestelmät ovat uudistettavien listalla (ilmasta maahan ohjukset).

-------------------------------------

Tutkijan uskomukset ja ”natottaminen”. RUS simuloitu ”harjoitushyökkäys” DEN (6/14), NOR (10/14).

Amraam-ohjuksin varustettavia hävittäjiä (alempi Norjan F-16).

amraam.jpg

amraam_01.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------

Venäläinen Suhoi siipeä hipaisten ruotsalaisen tiedustelukoneen ohitse.

Venäläinen SU-27 kuvattuna lähellä (muutaman metrin päässä) Ruotsin tiedustelupalvelun lentokonetta. FRA (SWE signaalitiedustelu) on kiinnostava kohde venäläisille.  SvD:n mukaan Suomi ja Ruotsi aikovat syventää puolustuksen yhteistyötä. Tässä jo kuukausia sitten olleessa jutussa muitakin näkemyksiä.

rus_su.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------

FAKTOJEN POIMINTAA (ja nyt katsotaan aluksi ”mikä jengi” on oikeassa)

Jokaisen kansalaisen, myös minun, velvollisuus on tarkastella vain ja ainoastaan faktoja, ei käydä ”juupas-eipäs” väittelyä joka ei johda mihinkään.

---------------------------------------------------------

SEKÄ NATON KANNATTAJAT (juupas) ETTÄ VASTUSTAJAT (eipäs)  "OVAT OIKEASSA"

----------------------------------------------------------

Juupas-jengi oikeassa, eipäs-jengi harrastaa ”Natofobiaa”.

Uskottava maanpuolustus vaatii uusia hävittäjä-koneita, koska ne ovat keskeinen osa Suomen puolustusta. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan tämä on 6-7 miljardin euron projekti (ja pitäisi aloittaa noin v. 2020). Seuraaville vuosille myönnettävä lisärahoitus (noin 500 miljoonaa) on täysin riittämätön (vaikka SK;n mukaan armeija saa ”roimasti” lisärahaa). Suomi saa ja itse asiassa sen täytyy säilyttää aluepuolustus Natoon liityttäessä (vaikka ”eipäs-jengi” toisin väittää). Miksi: siksi että Nato EI ole mikään ”ihmeiden tekijä”, onhan se täysin epäonnistunut esim. Afganistanissa!

----------------------------------------------------------

Eipäs-jengi oikeassa (juupas-jengiä ”natottaa”, kun eivät ole realistisia) .

KUVAT kertokoon. Ylimmässä kuvassa kylmän sodan ajan NL ja ”Itä-blokki” ja ”pikku Nato”. Alemmassa kuvassa nykyinen tilanne.

nato_vs_warsovan_liito.png

nato_vs_venaja.jpg

On siis täysin selvää, että Venäjä pyrkii estämään (kaikin mahdollisin keinoin) Naton  laajenemisen raja-alueillaan. Siksi Putin katsoi välttämättömäksi Krimin niemimaan haltuunoton. Ja edelleen luoda jäätyneen konfliktin Itä-Ukrainan alueella.

MIKSI SUOMI EI OLE LIITTYNYT EIKÄ LIITY NATOON?

VASTAUS:

Koska Venäjä ja Suomen kansan enemmistä vastustavat sitä!

Tämäkin on syynä (KUVAT alla). ”Tavaraa”  löytyy Suomen rajojen läheisyydestä. Iskander-ohjukset yltävät Länsi-Suomeen (aselastista riippuen) eri kantomatkoin.

asevoimat_rus.jpg

ase_iskander_luga.jpg

iskander_kaliningradista.jpg

SUOMALAISET OVAT HUOLISSAAN, NATO EI PYSTYISI AUTTAMAAN

Suomalaiset ovat huolissaan Venäjän iskuvoimasta, mutta eivät halua liittyä Natoon. Toisaalta, Nato ei edes ehtisi liikahtaakaan, jos esim. Lugasta iskettäisiin  iskander-ohjuksin.

Iskanderin laukaisusta kuluu vain minuutti, kun se iskee kohteeseen. Se läpäisee kaikki Naton ohjuspuolustusjärjestelmät. Käytännössä Suomen on turha yrittää rakentaa iskanderien ohjustorjuntajärjestelmää (toisilla ohjuksilla). Ainoa  (sotilaskohteiden) suojaus olisi liikkuvat ja hajautetut järjestelmät tai ennakoiva ohjusisku Lugaan tai Kaliningradiin (josta iskanderit kantavat eteläiseen Suomeen).

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/venajan-iskander-ohjukset-laukaisusta-yksi-minuutti-kohteeseen/?shared=24576-788cc998

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/lukijat-rajalle-tulevista-venajan-ohjuksista-vain-naton-jasenena-suomi-saa-uskottavan-puolustuksen/

http://fi.wikipedia.org/wiki/RSS-40_Iskander

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/117836-venajan-uusi-ohjus-on-valmis-%E2%80%9C5-metrin-tarkkuudella%E2%80%9D

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/115939-sotilaallinen-isku-suomeen-%E2%80%9Dmeilla-ei-olisi-ketaan-joka-vastaisi-tuleen%E2%80%9D

---------------------------------

29.10.2014

RUOTSI: Tuore Nato-kysely kertoo. että Natoon liittymisen kannattajia (37%) on virherajojen sisällä yhtä paljon kuin vastustajia (36%).

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tv4-nato-jasenyytta-kannattaa-ruotsissa-useampi-kuin-vastustaa/4461902

-------------------------------

10.11.2014

VENÄJÄ TIEDUSTELEE JA TESTAA

ru_tiedtest.jpg

etupiiri_640x639.jpg

Venäjän viimeaikaiset (20.5.-29.10.2014) länsimaihin kohdistuneet alueloukkaukset ovat ulottuneet Itämereltä Pohjanmeren kautta aina Portugaliin saakka. Itämerellä kiinnostus on kohdistunut signaalitiedusteluun, sotilaallisen valmiuden testaamiseen sekä hyökkäysharjoituksiin Ruotsin ja Tanskan saarille. ”Sivutuotteena” Venäjä saa tietoa Lännen tiedusteluanalyytikkojen, poliitikkojen ja median reaktioita Ukrainan-kriisin aikana lisääntyneeseen toimintaansa, läntisten maiden puolustusvalmiuden ohella.