Share |

Ilmastonmuutos. Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.  

CLIMATE CHANGE

(Tällä sivustolla yritämme kuitenkin etsiä vastauksia)                      (searching for answers)

VIIME VUOSISADAN LÄMPENEMINEN, UUDET MITTAUSTULOKSET JA NYKYINEN TILANNE 

(global warming during last century, new temperature measurements and the situation of climate change today)

-------------------------------------------------------------------------------------

ESITTELYNI ETUSIVULLA.

________________________________________________________________________

VUOSI 2012

ILMASTOUSKONTO MURENEE (maapallo ei lämpene).

A U R I N K O  JA  I L M A S T O

Auringonpilkkujen määrä vaikuttaa säätiloihin ja ilmastoon.

Auringonpilkku-minimeistä on tehty lukuisia tutkimuksia ja käyty vilkasta keskustelua. USA:n avaruushallinnon (Nasa) mukaan Daltonin minimin toistuminen on täysin mahdollista

---------------------------------------------------------------------------------------------

UUSIMMAT KIRJOITUKSENI

UUSI SIVU (marraskuu 2011), UUSIN SIVU: ILMASTOUSKONTO (VUOSI 2012).

----------------------------------------------------------------------------------------------

28.5.2012

ILMASTORUMMUTUKSEN UUSI LUONNE: ”ÄÄREVÄT” (LOL)  SÄÄILMIÖT

Kun maapallon lämpötilat (fysikaalisten mittausten mukaan) EIVÄT ole nousseet 2000-luvulla (muualla kuin tietokoneessa pyörivässä virtuaalimaailmassa eli keinotodellisuudessa ), YK:n ilmastopaneeli (IPCC) ja Suomen ilmatieteen laitos (FMI) käyttävät uutta metodia (ja muokattuja vanhoja säätilastoja) eli pelottelua ”äärevillä” sääilmiöillä.

Typerät toimittajat (Suomessa) julkaisevat kaikki nämä ”uudet sääkeksinnöt” totena kuin pahinkin sopulilauma. Jälleen eräs uusi tutkimus paljastaa IPCC:n ja FMI:n todellisuuden vastaiset ”tieteelliset ” ulostulot rahoituksensa ja  olemassaolonsa turvaamiseksi.

(yllä olevasta lähteestä):

1.    Miksi veronmaksajien rahoittama ja Petteri Taalaksen johtama Ilmatieteenlaitos syöttää meille vanhojen IPCC-raporttien tietoja, jotka eivät perustu mitattuihin tosiasioihin?

2.    Miksi Ilmatieteenlaitos ei kerro meille todellisesta maailmasta tehtyihin havaintoihin perustuvista tutkimuksista, kuten tästä itävaltalaistutkimuksesta, jotka kyseenalaistavat IPCC:n fiktiiviset tulokset?

2000-LUKU: MAAPALLO EI OLE ENÄÄ LÄMMENNYT

2000_trendit2.jpg


SUOMESSA OLI JO 1930-1940-LUVULLA YHTÄ LÄMMINTÄ KUIN 1990-2010 AIKANA (kuva NASA/GISS eli YHDYSVALTAIN AVARUUSHALLINNON sivulta):

station3.gif
2010 POIMINTOJA

Arctic Sea Ice.

Ei lämpenemistä 12 vuoteen (no warming during 12 years).

Suomi hyötyisi ilmaston lämpenemisestä (21.9.2010).

ILMASTOREALISMI. Ja sen ALALINKIT!

---------------------------------------------------------------------------

A U R I N K O-TUTKIMUKSIA      VUOSI 2009

AURINKO ILMASTON MUUTOKSEN AIHEUTTAJANA

(The Sun is the Major Player)

aurinko.jpg

Muutama vuosi sitten osoitettiin, että Auringon magneettinen toiminta on ollut viimeisten 70 vuoden aikana aktiivisempaa kuin koskaan yli tuhanteen vuoteen. Näillä muutoksilla on suuri merkitys maapallon ilmastolle. Aiempi Auringon voimistunut toiminta on osaltaan aiheuttanut maapallon ilmaston lämpenemistä sadan viime vuoden aikana.

Tämä tutkimus (Scafetta-Willson Paper) osoittaa, että lisääntynyt aurinkosäteilyn teho (TSI=total solar irradiance) 1980-2000 välisenä aikana on saattanut vaikuttaa merkittävästi viime vuosisadalla havaittuun globaaliin lämpenemiseen.

Samojen tutkijoiden aikaisempi julkaisu, esittely täällä: The Sun is a major player? Sieltä selviää mm., että tutkimusta käsittelivät Climate Audit ja Real Climate, joka ei lukijoilleen välittänyt itse artikkelia, mutta esitti kritiikkiä (ns. sokkona)!

Myös Suomessa aihetta on käsitelty

----------------------------------------------------------------------------------

sunspotsmonthlynoaa_and_hadcrut3_globalmonthlytempsince1960_kaksi_kuvaa3.gif

___________________________________________________________________________________

IPCC

IPCC:llä on itsetutkiskelun ja ennusteiden uudelleen arvioinnin aika (väitteeseen, että ihminen aiheuttaa globaalin lämpenemisen). Hiilidioksidi-hypoteesia on siis korjattava:

ILMASTOHERKKYYS. Vesihöyryn ja pilvien yhteisvaikutus eli palautekytkentä on negatiivinen? Onko ilmastoherkkyys (eli paljonko lämpötila nousee CO2-pitoisuuden tuplaantuessa) vain n.0.3 celsius astetta eli kymmenesosa IPCC:n arviosta (3 C)? Ilmasto lämpenisi pelkän hiilidioksidipitoisuuden tuplautuessa noin 1 C. Tällaista esittää Dr. Richhard Lindzen(MIT) ja Dr. Roy Spencer (UAH) viimeistelee samansuuntaista tutkimustaan. Lyhyt yhteenveto (ja linkit tutkimuksien käsittelyyn) täällä. Jos nämä osoittautuvat oikean suuntaisiksi, on selviö, että Auringolla on ollut paljon aikaisemmin arvioitua suurempi vaikutus viime vuosisadan globaaliin lämpenemiseen.

------------------------------------------------------------------------------------------------

AURINKO


Auringon toiminnan hidastuminen voi viilentää maapallon ilmastoa ja siten muuttaa jo tehtyjä ilmastoennusteita. Tarkkaa tietoa Auringon toiminnassa tapahtuneiden muutosten vaikutuksesta ilmastoon ei kuitenkaan ole olemassa.
- Me toivomme, että nyt voimme saada entistä paremmin tietoa siitä, miten Auringon toiminta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta kertoo.

Ilmatieteen laitos tyrmää Oulun yliopiston fysiikan professorin Kalevi Mursulan puheet viilenemisestä. Tässä eräs osuva kommentti:

”Auringon säteilyaktiivisuuden muutokset näkyvät ilmastossa, mutta mitenkään dominoivia niiden vaikutukset eivät ole”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna.

Hän muistuttaa, että hiilidioksidilla ja muilla kasvihuonekaasuilla on huomattavasti suurempi vaikutus ilmastonmuutokseen.

Mitähän ihmettä tämä kaveri oikein höpisee?. Jos ilmasto viilenee, silloin muiden tekijöiden vaikutuksen TÄYTYY OLLA SUUREMPI kuin kasvihuonekaasujen vaikutus. Nykyinen viileneminen todistaa sen aukottomasti. Jos kaverilla ei riitä kanttia tai älyä asian havaitsemiseen, niin hänen paikkansa ei ole ilmatieteenlaitoksella.

-------------------------------------------------------------------------------

VIILENEMINEN? (LISÄTTY 2012)

Venäläinen tutkija Habibullo Abdusamatov ennustaa, että uusi jääkausi on tulossa. Hän on varma, että Maata odottaa poikkeuksellinen kylmä helteen sijaan.

Abdusamatov ennustaa Themsen, Seinen ja Reinin jäätymistä. Tutkijan mukaan 2000-luvun keskellä tilanne on sama kuin vuosina 1645-1715, kun kylmyyden, nälän ja maahanmuuton vuoksi Pohjoismaiden väestö oli huomattavasti vähentynyt.

Abdusamatov on seurannut auringon aktiivisuutta. Auringon aktiivisuus vaihtelee 11- ja 200-vuotisen auringonpilkkujakson mukana. Abdusamatovin mukaan nyt 200-vuotinen jakso on koittanut, kun Maa saa vähemmän energiaa.

Tällä hetkellä Maa saa maailman merten keräämää lämpöä. Mutta jo vuodesta 2014 asti sää kylmenee huomattavasti ja vuoteen 2055 mennessä kylmyys on pahimmillaan.

Abdusamatovin mukaan ilmastonmuutos teoria ei ole saanut tieteellistä vahvistusta.

OMAT LISÄYKSENI

Alarmistitutkijat eli ne, jotka pelottelevat (”ihmisen aiheuttamalla”) maapallon kiihtyvällä lämpenemisellä (taatakseen tutkimustensa rahoituksen ja pelastaakseen maineensa) , ovat  siis ilman kokeellista todistetta: kasvihuone”teoria” perustuu vain ja ainoastaan oletuksiin, kuten vesihöyryn ja pilvien aiheuttamaan ”lisälämpenemisen”, hiilidioksidin vähäisen lämpöenergian pidätyskyvyn vahvistamiseksi, sekä säteilyfysiikan ”pakotteisiin”.

KAIKKI (ILMASTOUSKOVAISTEN VÄITTÄMÄT) OVAT SIIS PELKKIÄ OLETUKSIA.

”Pakotteet” eli maasta takaisin lähteneen ir-säteilyn virittämät CO2-molekyylit eivät lähetä emissiosäteilyä ”ylös ja alas” niin kuin alarmistit väittävät, vaan makroskooppisessa molekyylijoukossa sekundäärisäteily tapahtuu kaikkiin kolmiulotteisen avaruuden suuntiin (lämmittäen siis ympäröivää ilmaa ”tasapuolisesti”, lämmön siirtyessä ainesiirron (konvektion) mekanismilla ilmavirtausten (ja termodynamiikan lakien) pakoittamana, pääsääntöisesti tietysti ilmakehässä ylöspäin eli kohti kylmempää!

Unohduksiin (on alarmisteilta jäänyt) myös täysin termodynamiikan lait (saksankielellä pääsäännöt): maapallo ei eristetty tai suljettu systeemi; energian ja aineenkin siirtyminen ilmakehän eri kerroksien ja avaruuden välillä on sallittu avoimessa systeemissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että alarmistien hehkuttama (auringosta tulevan ja planeetta Maasta poistuvan energian) ”tasapaino” järkkyy yksinkertaisesti siten, että maapallo luovuttaa ylimääräisen (auringosta peräisin olevan) lämmön ilmakehän ylimmille kerroksille ja ulkoavaruuteen.

Sitä paitsi, maapallon kovan kuoren alla oleva sula kiviaines eli tulikuuma magma purkautuessaan (tulivuoret ja mannerlaattojen liike toistensa suhteen eli laattateknotiikka) tuo lisää lämpöä meriin, mikä taas lämmittää ilmakehää. Esimerkkejä vaikkapa Islannin kuumat lähteet ja merten alaiset supertulivuoret sekä Yellowstonen (todella pelottava) kansallispuiston joka 600 000 vuoden välein purkautuva supertulivuori. Edellisestä purkautumisesta onkin kulunut suunnilleen tuo mainittu aika.

Lämpöä (ilmakehään) saadaan siis Auringosta ja maan kuoren alta. Kyllä siinä ihmisen toiminta on pikku tekijä!
-----------------------------------------------------------------------------------------

 Juttu ja keskustelua Auringon roolista ilmastonmuutoksessa.

Tutkijoita askarruttaa, mitä tapahtuu ilmaston lämpenemiselle: Aivan viime vuosina maapallon lämpenemiskehitys on hidastunut. Jos ilmasto lähtisi nyt merkittävästi viilenemään, voitaisiin sanoa, että arviot Auringon vaikutuksesta ilmastoon ovat olleet liian vähäisiä.

Sama uutinen oli Satakunnan Kansassa ja Hesarissa oli (19.3.2009) samankaltainen "viilenemisen varoitus". Uutisointi on siis ollut (jopa Hesarin!) varsin kiitettävää.

Jos onkin oikea sana: Vain ja ainoastaan tulevien vuosien lämpötilojen mittaukset kertovat mihin suuntaan ilmasto on menossa. Ilmaston lämpenemiseen vaikuttavat monet tekijät: Auringon aktiviteetti, meri-ilmakehä systeemin dynamiikka ja kasvihuonekaasut, joten varmaa vastausta saamme odotella vielä vuosia. Kuitenkin, IPCC:n on otettava Auringon vaikutus huomioon ja median on lopetettava järjetön rummutus (hiilidioksidipäästöistä) ja ihmisten pelottelu. Pyrkimystä puhtaaseen teknologiaan on tietysti jatkettava, kuitenkin niin, että huomioidaan ympäristön ja ihmisen terveyden suojelu.

----------------------------------------------------------------------------------------------

ILMATIETEEN LAITOKSEN "KOOTUT SELITYKSET"  Auringon vaikutuksesta Maan ilmastoon. (6.4.2009)

Nevanlinna: Minne on kadonnut kasvihuonekaasujen (hiilidioksidin vuotuinen lisäys tällä hetkellä 3.3 prosenttia) aiheuttama lisä (noin +0.2 celsius astetta/vuosikymmen by IPCC)??

Ilmatieteen laitos jatkaa sekoilua ja tieteellisen tiedon vääristelyä.

Ilmastouskovien väittämää konsensusta ei ole: John Christy, Richard Lindzen ja Nicola Scafetta: vuoteen 2100 mennessä maapallon globaali lämpötila on noin 1 celsius astetta nykyista korkeampi:

The big question has always been: How much does mankind affect the global climate? Recent analyses—by John Christy (Director of the Earth System Science Center at the University of Alabama at Huntsville), Richard Lindzen (MIT), Nicola Scafetta (Duke University), and others—are splintering the “consensus” in the meteorological community upon which the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) has relied. For example, IPCC head Rajendra Pachauri has warned that temperatures may rise by as much as 5° C by 2100. Christy, Lindzen, and Scafetta all project the rise in global temperature by 2100 will be closer to 1° C, a level that to mainstream climate economics makes the externality associated with the human influence on climate positive, not negative. So much for the IPCC “consensus.”

Lue lisää.

Global Warming: A Classic Case of Alarmism: Onko mitattu globaali lämpeneminen palautumista pienestä jääkaudesta? Aiheuttaako meri-ilmakehä dynamiikka noin 30 vuoden syklejä (ja mikä on Auringon aktiviteetin muutosten vaikutus siihen)? Onko CO2:n (siis ihmisen rooli) vaikutus vahvasti yliarvioitu (IPCC Prediction)?

_______________________________________________________________________________________

Tätäkään emme saa unohtaa (ilmastonmuutoksen varjoon):

Pienhiukkaset todellinen uhka (ihmisen terveydelle): Tällä sivulla (alusta lukien osio n.30, numeroidusti n.20). Sisällys: Mitä pienhiukkaset ovat, missä niitä syntyy, kuinka monta ennenaikaista kuolemaa ne aiheuttavat Suomessa, miten ne vaikuttavat.

______________________________________________________________________________________

TEKIJÄN "UUSI" ESITTELY ELI KUKA OLEN?

Sivustollani on ollut mukavasti käyntejä (126 000 vuonna 2011), ja useimmat käynnit (tällä hetkellä) tällä sivulla, josta esittely on puuttunut ja olen "joutunut" siitä kertomaan (kirjoittamaan) sinne sun tänne.

Havahduin asiaan toden teolla, kun Eija-Riitta Korholan sivustolla (kysymyksiä ja vastauksia) oli teksti: "tekijä ei avaudu edes koulutuksensa osalta".Tämä siis oli osa Eija-Riitta Korholan vastauksesta tyypille, joka kyseli (ympäristö asioiden takia) sivustostani. Olen pitänyt itsestään selvyytenä, että ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita asiasta, etsivät sivustolta myös tietoa kirjoittajasta. Ehkä nykyajan kiire ja netti-tiedon valtava määrä kuitenkin ovat esteenä. 

"Heräämiseni" yllä mainitulla kyselyfoorumilla on huomattu: Eija-Riitta Korholan vastaus samalle kyselijälle:

Vastaus: No hyvä että hän heräsi esittelemään itsensä. Kaikilla ei tosiaan ole aikaa kaiveluun, varsinkin jos on vain pyydetty käymään sivulla. Tieto tohtorinkoulutuksesta ja vieläpä alalta todella panee jutut parempaan kontekstiin, ja se että mies on fasinoitunut myös blondeista ja pöytätenniksestä, ei liene dismeriitti. (Urantiaa pidin vähän sellaisena). Laitanpa nyt kuitenkin parhaan amerikkalaisen ilmastosivulinkin, kriittistä, tasokasta keskustelua: http://sciencepolicy.colorado.edu/prometheus/

Olen samaa mieltä tuon linkin erinomaisuudesta.

Joten tässä "uusi esittely":

Lyhyt esittely on Etusivuni alalinkisssä (joka ei näy valikossa!). Väitöskirjani löytyy täältä ja kun klikkaat nimeäni siellä, löydät joitakin kirjoitelmiani. Täällä taas on eräs yhteisjulkaisu (en ole itse laittanut tieteellisiä artikkeleitani eli tutkimuksieni vertaisarvioituja (peer reviewd) julkaisuja nettiin; niitäkin on reilut parikymmentä). Orgaanisten molekyylien rakennemäärityksen lisäksi tutkimukseni ovat käsitelleet liuosten termodynaamisia tasapainotiloja ja termodynaamisten suureiden (kuten entropia) laskemisia. Lähinnä olen käyttänyt infrapuna (IR)-, ydinmagneettisen resonanssin (NMR)- ja UV/VIS-spektroskopiaa näissä töissä. Dynaamisten tasapainojen tutkimus on väistämättä tuonut ajatuksen meri-ilmakehä systeemin dynamiikan merkityksestä planeetta Maan ilmastoon ja sen vaihteluihin. Olen vakuuttunut, että näillä on suurempi vaikutus globaaleihin ja erityisesti alueellisiin ilmaston muutoksiiin kuin ihmistoiminnalla. Eiköhän tämä nyt käy jonkinlaisesta "avautumisesta koulutukseni osalta". Samoja ja paljon muitakin aiheita (esim. kemiallisten aineiden ihmis- ja ympäristövaikutukset) olen sitten käsitellyt opetuksessani. Edelleen on selviö, että meri-ilma systeemi ei pysty pitämään termostaattista (vain tietyissä rajoissa vaihtelevaa ilmastoa) "kurissa" kun taivaan mekaniikka "puuttuu asioihin" eli jääkausien (usein 100 000 vuotta) ja interglasiaalien (10 000-40 000 vuotta) ajat vallitsevat maapallolla (jääkausi on siis tulossa, emme vain tiedä milloin).

Ilmastonmuutoksen rummuttamisen ja ihmisten syyllistämisen aiheuttaman hysterian alle on jäänyt moni tärkeä ympäristöongelma ja uhkatekijät ihmisen terveydelle (kemikalisoituminen ja pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat ja sairastumiset). 

Viimeksi mainittua on käsitelty tällä sivulla (OSIO n.20, PIENHIUKKASET TODELLINEN VAARA IHMISEN TERVEYDELLE).

Yhteistä ilmastonmuutoksen hillitsemiselle ja ihmisen suojelemiselle on pyrkimys puhtaampaan teknologiaan. Esimerkki "epäpuhtaasta teknologiasta" polttoprosesseissa on tämä: Biopolttoaineet tappavan saastepilven syy. Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että sekä poltettavan aineen että polttotekniikan (kattilan ja polttosysteemin) on täytettävä tietyt kriteerit. Pellettien pitää olla kuivia ja kattilateknologian uusinta. Epämääräistä orgaanista ainesta tai kosteaa haketta tai muuta puuainesta ei saa polttaa, sillä silloin syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia, mm. syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä (polyaromaattisia hiilivetyjä).

Lyhyessä juoksussa polttoprosesseja on siis "puhdistettava", mutta pitkässä juoksussa niitä on, aste asteelta, vähennettävä (aluksi läntisissä teollisuusmaissa) aurinkoenergian hyväksikäytön teknologian kehittyessä. Koska tämä on kallista ja hidasta (useita vuosikymmeniä), siirtymä kaudelle (lyhyestä pitkään juoksuun) on rakennettava lisää ydinvoimaa. Suomessa tämä tarkoittaa, nyt rakenteilla olevan reaktorin lisäksi, paria kolmea lisä-ydinvoimalaa. Pyrkimyksenä pitää esim. liikenteessä olla, siirtymäkausi hybridi-autoista sähköautoihin, sähkö tuotettuna aluksi ydinvoimalla (siis puhtaalla teknologialla). Myös raskas teollisuus käyttää (luonnollisesti) ydinvoimaa. Muuhun energia-tarpeeseen käytetään myös (nykyistä kehittyneemmän teknologian, josta kirjoittelen myöhemmin) tuulivoimaa, maalämpöä (auringosta varastoitunutta energiaa) ja geotermistä energiaa (esim. Islannin kuumat lähteet ja merten syvyyksissä olevat ylikuumentuneet vesimassat, radioaktiivisen hajoamisen ja kuuman magman vaikutuksesta). Näihin, ja myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, on tulevaisuuden tutkimustyön (josta kirjoittelen myöhemmin), tuotekehittelyn ja teknologiaa valmistavan teollisuuden tukemiseen, on rahoituksen (josta poliittinen eliitti päättää) kohdistuttava. 

Ilmastonmuutoksen käsittelyn lisäksi, sivustoltani löytyy muitakin (tieteellisiä ja urheilullisia) aiheita. Niistä yhteenveto täällä ja tarkempi esittely omasta tutkimuksestani Etusivulla (Modernin tieteen ja Urantia-kirjassa esitetyn tieteellisen aineiston vertailu ja niiden yhteenvedot tiede-ryhmittäin).

Täällä sitten omaa (ja erityisesti muiden) pohdintaa ajasta ja avaruudesta. On myös syytä kurkistaa tulevaisuuden tieteeseen (täällä valoa nopeammasta viestinnästä).

Tapio Simonen, filosofian tohtori, Pori

______________________________________________________________________________________

ILMASTONMUUTOKSEN (MAAPALLON LÄMPENEMISEN) LIIOITTELU

Mielenkiintoinen uutinen (12.02.2009): YLE: Ilmastonmuutoksen liioittelu suuri ongelma.

Täällä alkuperäinen artikkeli (tohtori Vicky Pope, Met Office Hadley Centren pomo). Siinä todetaan kylmän rauhallisesti tosiasiat, kuten se, että viime vuosisadan loppupuolella globaalit lämpötilat nousivat ja, että viimeisten kymmenen vuoden aikana nousu on hidastunut (aivan kuten olen aikaisemmin alempana tällä sivulla todennut: ilmaston lämpeneminen on merkittävästi hidastunut). Tämä olkoon esimerkkinä ilmastoalarmisteille (ja ilmastofasisteille, jotka maalailevat kaikenlaisia kauhuskenaarioita!).

Tässä toinen "Vicky Pope artikkeli", jossa nimenomaan puututaan ilmastoalarmistien ja -fasistien kauhuskenaarioihin.

Tässä "Vicky Popen käppyrät", joista (esimerkiksi) näkyy, että tällä vuosikymmenellä globaalit lämpötilat ovat n. 0.2 celsius-astetta korkeammat kuin 1990-luvun alkupuolella, ja, että tällä vuosikymmenellä lämpötilojen nousu on merkittävästi hidastunut (itse asiassa kääntyneet jopa laskuun).

Viime vuosisadan globaali lämpeneminen (n. 0.7 celsius-astetta) selittyy suurelta osin auringon säteilyenergian (solar irradiance) nousulla ja sen (viiveellä) aikaansaamien valtamerivirtojen oskillaatioiden (kuten PDO) vaikutuksiin. Kuten tämä kuva näyttää, auringon säteilyenergia lisääntyi viime vuosisadalla tasolle, jolla se ei ole ollut pitkiin aikoihin. Koska auringon energia tällä vuosikymmenellä on ollut likipitäen samalla tasolla, on seurauksena ollut nyt havaittu lämpötilojen nousun merkittävä hidastuminen (tai jopa viilentyminen).

Tämäkin kirjoitus antaa aiheen epäillä ilmaston lämpenemiseen liittyviä uhkakuvia, joita IPCC, media ja poliitikot yrittävät meille syöttää.

Valtaosalla (n.80%) IPCC:n jäsenistä EI ole "mitään tekemistä ilmaston kanssa". Sanalla sanoen, ehkäpä vain n. 20 prosentilla "on ollut jotakin tekemistä ilmaston kanssa". Ei siis ihme, että IPCC propagoi "jatkuvasti kiihtyvästä globaalista lämpenemisestä." Pohjanmaallakin tämä ristiriita (kasvihuonekaasujen lisääntyminen/ilmaston viileneminen tällä vuosikymmenellä) on huomattu.

Oma kommenttini: Poliitikot käyttävät nykyisin ilmastokorttia pyrkimyksissään, aivan kuten muutama vuosikymmen sitten käytettiin Moskovan-korttia. Tällöin "jokaisella itseään kunnioittavalla" , mutta usein suomettuneella ja rähmällään olevalla, poliitikolla oli "kotiryssä".  Eikö siis tänään pitäisi valita jokin "ilmastomaskotti", jonka kanssa voisi näyttäytyä? Tässä ehdotuksia: Greenpeace-apina, josta juttua täällä. Tai näistä videoista voisi valita jonkin julkkiksen tai taviksen. Purisikohan "ilmastokortin" käyttö tällöin paremmin? Kysessähän on samanlainen pelottelukortti kuin Moskovan-korttikin.

VIDEO: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa (eräiden) suomalaisten elämään.  Ainakin joihinkin ilmastofasistien pelottelu-propaganda on tehonnut. Laitan tähän myöhemmin kyselytutkimuksia (kunhan ensin itse analysoin niitä) kuinka suuremmat joukot (1 000 tai enemmän) ovat asian kokeneet.

Kivojen pakkaskelien aikana (13.02.2009) tositarina: Paikallisradion nuori (ja innokas) miestoimittaja kenttähaastattelussaan: "Neiti, mitä nyt sanotte siitä, että ilmastonmuutos estää potkukelkan käytön?" Neitonen: "Eiköhän se ole tämä maantien hiekoitus joka sen estää." (toimittaja jäi sanattomaksi; kuulin tämän omin korvin autoni radiosta). 

______________________________________________________________________________________

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki: akkulataamot maanteille vuonna 2020.En kyllä aivan tarkoittanut tätä (pyrkimyksellä puhtaampaan teknologiaan): Ministerin mukaan autojen hiilidioksidipäästörajat tulisi vetää niin alas, etteivät polttomoottorit kykene niitä alittamaan. Se merkitsisi polttomoottorien loppua autoilussa. Lue myös ministerin "neronleimauksen" lukuisat kommentit!

____________________________________________________________________________________

PROPAGANDA, KEINO VAI PÄÄMÄÄRÄ?

Onko propaganda keino vai päämäärä? Se on (ihmisten käyttäytymisen ohjaamisessa) keino, ja siksi sitä on arvioitava suhteessa päämäärään.

Poliitikkojen, poliittisen IPCC:n, median, ympäristöjärjestöjen ja ilmastoalarmistien (pelottelijoiden) päämäärän pitäisi olla "maapallon pelastaminen".

Kuitenkin, pelottavat "ennustukset" ja ilmastonmuutos-rummutus on muodostunut päämääräksi lähes kaikille edellä mainituille ryhmillä. Poliitikot sen sijaan edistävät uraansa eli käyttävät "ilmastonmuutoksen" torjuntaa keinona (epärealistisilla lupauksilla, kuten että Suomen liikenne on sähköautoilla tapahtuvaa jo vuonna 2020) valtaan pääsylle. Jakavat siis (uskonnollisesti ilmaistuna) "ilosanomaa" hysteerisiksi pelotetuille (ja näin helposti ohjattaville) massoille.

____________________________________________________________________________________

ITSE ILMASTONMUUTOKSEEN: Kolme tapausta, jotka selkeästi osoittavat, että IPCC:n ilmastomallien "ennustukset" ovat olleet virheellisiä tulevaisuuden ilmaston ennustajina. Kun kuitenkin rummutus "jatkuvasti kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä" ja sen Suomen kansalaisille aiheutuvasta "syyllisyydestä" jatkuu, ovat keinot ja päämäärät menneet pahasti sekaisin. Mahdolliseen ilmaston lämpenemiseen on tietenkin sopeuduttava ja pyrkimys puhtaampaan teknologiaan on välttämätöntä, jo pelkästään ihmisen terveyden suojelemisen takia. Tämän on kuitenkin tapahduttava "ilman että ihmiset hiilijalanjälkeään pelätessään miettivät millä kassilla (muovi, uusiomuovi, kangas,jne.) ruokansa hakevat".

PS. Tämän päivän (31.01.2009) Hesarissa kerrottiin, että Kiinassa kivihiilen käyttöä tullaan lisäämään lähes kolmanneksen (n. 30%) ja että kaksi uutta hiiilivoimalaa viikossa kytketään sähköverkkoon! Joten pieniä ovat suomalaisten kauppakassi-murheet tämän rinnalla!! Sanalla sanoen: päämäärä olkoon puhtaampaan teknologiaan pyrkiminen ja keinot sen rahoitus.

_______________________________________________________________________________________

MUISTA, että täältä löydät (lähes) kaikki ilmastonmuutoksen tärkeät linkit: Believer, Skeptical and Balanced Sources (ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen uskovat, sitä epäilevät ja niin sanotut ilmastorealistit tai analyytikot), IPCC:n raportit, tärkeimmät lämpötilojen mittausasemat, lehdistö katsaukset ym. mielenkiintoista.  Päivitys joka päivä (Amerikan aikaan).

_______________________________________________________________________________________

Maapallon pintalämpötilojen trendit (Jan1900-Dec2008): HadCrut 0.73 celsius-astetta (C)/vuosisata, GISS 0.66 C/vuosisata. Voimme siis sanoa, että globaali keskilämpötila nousi viime vuosisadalla n. 0.7 astetta. Ilmastomallien (ennusteiden) antamat trendit ovat jossain määrin suuremmat kuin mittaustuloksista lasketut trendit. Ilmastotieteessä pitkä-aikaiset (long-term) trendit ovat merkittäviä tulevaisuuden ennustajina, mutta tarkastelemme jatkossa myös lyhyt-aikaisia (short-term) trendejä, koska nekin VOIVAT jossain määrin antaa vihjeitä tulevaisuudesta. On kuitenkin huomattava, että vain ja ainoastaan fysikaaliset mittaustulokset kertovat totuuden.

Satelliittimittauksista (UAH) nähdään globaalit lämpötilapoikkemat ajalta 1979-Jan2009.

Tässä (hiukan vanhempi mutta havainnollinen) kuva ja käppyrä satelliittimittausten lyhyt-aikaisesta (short-term) negatiivisesta trendistä (2001-Nov2008). Nähdään, että on tapahtunut globaalien lämpötilojen "notkahdus" tai että on "suvantovaihe" eli että ilmaston lämpeneminen on (tällä vuosisadalla) merkittävästi hidastunut (päinvastoin kuin IPCC väittää).

Tässä vielä "kotimaisin voimin" tehty käppyrä pintalämpötilojen (HadCrut) trendistä tällä vuosikymmenellä (myös negatiivinen trendi).

_______________________________________________________________________________________

ILMASTON MUUTOKSIEN TUTKIMUKSEN UUDET TUULET

Vuoden tiedekirja-palkinto on myönnetty teokselle MAAPALLON ILMASTOHISTORIA. KASVIHUONEESTA JÄÄKAUSIIN. Kirjoittaja on professori Juha Pekka Lunkka. Täältä löytyy teoksen kirja-arvio. Kirjan mukaan ilmatieteen laitoksen meteorologit ja laitoksen johtajat (toistaessaan "papukaijamaisesti" ilmaston lämpenemisen propagandaa) joutuvat "outoon valoon", mutta näin on käynyt jo aiemminkin. Heidän koulutuksensa ja tietämyksensä ei yksinkertaisesti riitä niin vaativaan tutkimukseen kuin mitä ilmaston muutokset ovat (pitäisi olla "ilmasto-instituutti" riittävän pätevine ja monitieteellisine tutkijoineen).

Lunkan kirjan perusteella on helppo yhtyä ympäristönmuutoksen professori Atte Korholan kirjoituksen herättämiin ajatuksiin: Epävarmuus on hyväksyttävä osaksi ilmastokeskustelua. Myös Lunkan kirjan arviossa (lue yllä!) esitetty toteamus, että vegaanit, vihreät ja vasemmisto hurraavat kun "jokin taho" esittää pahemman (ilmaston lämpenemis skenaarion) ja ottavat mallia omaan rummutukseensa! Katso näiden porukoiden VIDEOT: video 1 ja video 2. Näiden "asiantuntijoiden" paukuttelut voidaan tietysti jättää omaan arvoonsa, sillä: Ympäristöjärjestöjen ilmastopolitiikka on sarja virhearvioita

Climate Change in Finland (Ilmaston muutokset Suomessa). Puiden vuosilustotutkimusta Suomessa ja aiheesta uusin tutkimus, jota käsitellään ClimateAuditissa.

The most recent news and reports in finnish tree-ring science. 

ITÄMEREN ALUE JA SUOMI:  ILMASTONMUUTOS VAI ILMASTON VAIHTELU ?

Maapallon ilmasto vaihtelee ilmakehä-meri systeemin dynamiikan, auringon säteilytehon ja kasvihuonekaasujen pitoisuuden vaikutuksesta. Valtamerivirtojen oskillaatiot (PDO, AMO ja ENSO eli El Nino/La Nina) säätelevät globaalia ilmastoa ja erityisesti sen vaihteluita.  

Itämeren alueen ja Suomen lauhat talvet johtuvat Pohjois-Atlantin värähtelyistä (NAO = North Atlantic Oscillation), jotka tuovat mukanaan leutoja länsi/lounaistuulia. Kyseessä on siis alueellinen ilmaston vaihtelu, sillä ei voida sanoa, että NAO johtuisi ilmaston lämpenemisestä. "Ei vielä ole tehty tarkkoja arvioita paljonko lämpötilat nousevat 25 vuoden aikana Perämeren ja Selkämeren alueella, mutta oletetaan, että vuonna 2030 lämpötila voisi olla 0.5-1 celsius astetta nykyistä korkeampi ja sadan vuoden aikana se voisi nousta 4-6 astetta!" Melkoisia ennnustuksia.

Lisää tietoa Itämerestä: Katso VIDEO Itämeren väärä diagnoosi

Itämeren alueelle ja Suomeen ennustellaan lämpenevää, mutta onko planeetta Maa jääkauden partaalla?

YK/WMO: "Keski-Euroopan kovat pakkaset eivät ole todiste siitä, ettei maapallo olisi lämpenemässä". LOL.

Täältä nähdään (klikkaa Anomaly) lämpötila-poikkeamien jakaantuminen maapallolla joulukuussa 2008. Kelvin-asteikon (K) skaala (lämpötilaväli) on sama kuin celsius-asteikon (C). Huomaa pohjoisen pallonpuoliskon (ja Suomen) lämpimyys (keltainen/oranssi). Lämmön epätasainen jakaantuminen (konvektion eli ainesiirron makanismilla) aiheutuu valtamerivirtojen oskillaatiosta (värinästä, värähtelystä tai vaihteluista suomennettuna): ENSO (El Nino/La Nina), PDO, AMO ja NAO sekä Kalliovuorilta tulevien suihkuvirtausten (yli 10 km korkeudessa, kuten aikaisemminkin olen esittänyt) vaikutuksesta. Kyseessä EI siis ole "ilmastonmuutos" vaan alueelliset ilmaston vaihtelut.

TÄMÄN VUODEN (2009) TEEMAT

Ilmaston muutoksista selvitty ennenkin ilmastohysteerikot!

Ilmaston lämpeneminen pysähtynyt, mutta silti hysteria jatkuu ilmastonmuutoksesta rummuttamisen johdosta.

MITTAUSTULOSTEN JA GRAAFIEN TULKINTA

Mittaustuloksia ja graafeja ("käppyröitä") voidaan tulkita monella tavalla. Kun satelliitti-rss dataa analysoidaan tällä tavalla, näyttää siltä, että "järkyttävä" lämpeneminen on yhä (2009) käynnissä.

Mutta kun tuloksia analysoidaan tarkemmin, nähdään (ylin kuva eli lyhyen ajanjakson, toisin sanoen tämän vuosikymmenen GISS datan analysointi), että lämpeneminen on pysähtynyt tai ainakin merkittävästi hidastunut. Alempi kuva (pitemmän ajanjakson giss-datan analysointi) taas osoittaa, että viime vuosisadan loppupuoliskolla lämpeneminen oli merkittävää (eli paljon rummutettu "ilmastonmuutos").

Myös maapallon pintalämpöjen (HadCRUT3) analysointi osoittaa, että lämpeneminen on tällä vuosikymmenellä merkittävästi hidastunut. Pintalämpöjen trendit ovat negatiivisia myös kaikkien tutkimuslaitosten mukaan. Ne myös poikkeavat IPCC:n projektiosta (0.2 C/vuosikymmen).

Viime aikoina (2003-2008) satelliitti data (RSS ja UAH) on yhä enemmän eronnut GISS datan (pintalämmöt) vain lievästi alenevasta (viilenevästä) trendistä. Ennen vuotta 2003 trendit olivat kutakuinkin vertailukelpoisia (satelliittimittausten mukaan viileneminen on siis selkeämmin havaittavissa).

H Y V Ä Ä    U U T T A   V U O T T A !

VIIME VUODEN (2008) VALINNAT:

Katso Al Goren VIDEOTLupauksia (vaikka viime vuosien globaalien lämpötilojen muutostrendit ovat lievästi mutta selkeästi viileneviä).   Where is the Warming

Kertoiko Gore totuudenEi huomattavaa globaalia lämpenemistä sitten vuoden 1995 jälkeen.

Myös IPCC:n NASA GISS graafi osoittaa pintalämpötilojen nousun tasaantuneen ja tämän graafin mukaan lyhyen ajanjakson trendi on lievästi viilenevä, samoin täällä (NASA GISS ja Hadley pintalämpötilat, UAH ja RSS satelliittimittaukset). Hiilidioksidin pitoisuus (vihreä käyrä) jatkaa nousuaan, mutta lämpötilat (hadley ja UAH) ovat siis viileneviä (lyhyellä ajanjaksolla). 

Lämpötilamittausten mukaan toteutunut lämpötrendi on pudonnut malliennusteiden alalaitaan (lisäys MOT ohjelmaan).

Katie Fehlinger: kaikki videot

TÄNÄ VUONNA (2009) SEURAAMME mm. NÄITÄ LÄHTEITÄ:

GolbalWarmingClearingHouse (sisältää "believer", "skeptical" and "balanced" sources, news etc.).

Balanced SourcesAccuWeatherThe Blackboard.  Former NASA scientist. Lindzen ja kotisivu.

Ilmastotieteestä kiinnostuneille: Lindzen (On the Nature of Climate Change). 

Skeptical Sources: WattsUpWithThatJenniferMarohasy.   ClimateAudit. Skeptikon ajatuksia (suomeksi).

Teoreettisen fyysikon mielenkiintoisia ilmastojuttuja ja analyysejä.

Believer Sources:    RealClimate.    Tamino(Open Mind).    Vastaväitteitä skeptikoille (suomeksi).

Suomeksi: Tiede-lehti (----> Geologia, maa, meri, ilma). Uusimpana (vuoden alussa) mm. seuraava:

Ilmaston lämpeneminen taitaa olla uutisankka. Oma kommenttini: Ilmaston nykyinen lämpeneminen on "tiettyjen piirien" propagandaa (tosin erittäin huonosti onnistunutta, kuten myöhemmin tulen esittämään). 

I L M A S T O N   M U U T O K S E T       ( CLIMATE CHANGES )

Täältä voit seurata (lähes reaaliajassa) muun muassa seuraavaa: lämpötilat eri puolilla maapalloa, säätilat (kun klikkaat kyseisen mantereen kohdalta) eri alueilla, globaalin lämpötilan poikkeamat pitempiaikaisesta keskiarvosta (warming/chilling), tosin epävirallisesti, mutta kehitystä voi seurata ihan mielenkiinnosta.

Ilmakehän (alempi troposfääri) globaalien lämpötilojen graafi (UAH-satelliitti) täällä. 

Globaaleja lämpötiloja on mitattu satelliiteilla 29 vuotta. Nousutrendi koko mittausajalta (eli viime vuosisadan ilmaston muutos) on noin 0.15 celsius astetta/vuosikymmen, jos kohta tällä vuosikymmenellä (eli ns. lyhyellä aikavälillä) onkin havaittavissa nousun pysähtyminen (comment from sod).  

Global Warming is Over (Onko "ilmastonmuutos" eli globaalinen lämpeneminen päättynyt ja Maan ja sen ilmaston viileneminen alkanut?) Koska maapallolla ei voi olla "globaalia ilmastoa", ei voi olla niin kutsuttua "ilmastonmuutosta", vaan alueellisia ilmaston muutoksia (paikoin lämpimämpää ja paikoin viileämpää kuin vertailujaksoilla). Yleisesti kuitenkin kutsutaan viime vuosisadan keskimääräistä lämpenemistä (noin 0.75 celsius astetta) ilmastonmuutokseksi. Kuten sivultani tulet näkemään, ilmaston maailmanlaajuinen lämpeneminen on pysähtynyt tällä vuosikymmenellä ja trendi (lähtien vuodesta 2001) on lievästi mutta kuitenkin 90 prosentin todennäköisyydellä viilenevä (lämpenemisen todennäköisyys siis vaivaiset 10 prosenttia!). 

Täällä samasta aiheesta (global cooling). Huomaa auringon irradianssin (säteilytehon) ja globaalin ilmaston muutoksen sekä viilenemisen välinen yhteys. 

Tästä graafista näkee selvästi (GISS ja HadCRUT pintalämpötilat, UAH ja RSS ilmakehän satelliittimittaukset) globaalin lämpötilan nousun päättymisen, vuosittaiset ja kuukausien aikana tapahtuvat lämpötilapoikkeamien heilahtelut, "ylilämpimän" El Nino-vuoden (1998) ja viime vuosisadan nousutrendin ("ilmastonmuutoksen").

Tästä graafista taas nähdään, miten ilmakehän hiilidioksipitoisuus (vihreä käyrä) jatkaa tasaista nousuaan, mutta pintalämpötila (Hadley) ja alemman troposfäärin lämpötila (UAH) ovat lievässä laskusuunnassa. Hiilidioksidin aiheuttama lämpeneminen on siis yliarvioitu (IPCC) tai se on (osittain) "piilossa" luonnollisten tekijöiden hallitessa Maan ilmastoa. 

Global Warming: Natural or Manmade?  On siis syytä tutustua tohtori Roy Spencerin, entisen Yhdysvaltain Avaruushallinnon (NASA) tiedemiehen ja ilmastotutkijan, tutkimuksiin ja ajatuksiin

________________________________________________________________________________________ 

A L K U S A N A T   (OSIO 0.0)     P R E F A C E     (SECTION 0.0)

Ennenkuin lähdet seikkailemaan ILMASTONMUUTOKSEN IHMEELLISEEN MAAILMAAN tai ehkä katselemaan ja kuuntelemaan blondien musavideoita, WTA (tennis)blondien videoita ym. KEVENNYSTÄ, kurkistakaamme ilmastonmuutoksen tilanteeseen syksyllä 2008:        (kevennystä osioissa 5 ja n. 26-32)

Missä on IPCC:n, siihen (yhä) uskovien ja ilmastohihhuleiden "lupaama" lämpeneminen? Täällä IPCC-pomo Pachaurin juttu: "warming is taking place at a much faster rate". Tässä tämän vuosisadan tilanne! LOL Pachaurin saduille.

Viime vuosisadalla Maa on toki lämmennyt (noin 0.75 celsius astetta) Auringon, valtamerivirtojen lämpöheilahtelujen ja kasvihuonekaasupäästöjen vaikutuksesta. Tällä hetkellä (2008) elämme kuitenkin ns. suvantovaihetta, jolloin globaali lämpötila pysyy jotakuinkin samana. Eteläisellä pallonpuoliskolla lämpötila on kääntynyt selvään laskuun. Pohjoisella pallonpuoliskolla lämmön nousu on ollut huomattavampaa, mutta syyt ovat lämmön jakautumisessa luonnollisten tekijöiden vaikutuksesta (kuten tällä sivulla lähdeviitteiden avulla esitetään). 

Selaillaanpa tätä lehteä (klikkaa itsesi sivulle 23 ja zoomaa!): Noki eli musta hiili lämmittää ilmastoa. Pahimpien arvioiden mukaan noen vaikutukset (oma lisäykseni: pohjoisella pallonpuoliskolla) ilmaston lämpenemiseen ovat vain puolta pienemmät kuin hiilidioksidin. Mustaa nokea lumella: mielenkiintoista keskustelua kirjailija Risto Isomäen kanssa (siis Suomen kielellä). Puunpoltossa ja liikenteessä syntyvät (terveydelle vaaralliset, lue alempaa sivulta!) pienhiukkaset (aerosolit) viilentävät ilmaa, mutta pienen pienet ja mustat nokihiukkaset lämmittävät lämpöä imiessään!

Erinomainen kirjoitus (Helsingin Sanomat 11.12.2008): Epävarmuus on hyväksyttävä osaksi ilmastokeskustelua (Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola). 

Vertaisarvioitu (peer-reviewed) julkaisu: 50 prosenttia viime vuosisadan lämpenemisestä on Auringon vaikutusta (IPCC: ihmisen aikaansaannosta 90 prosenttisesti!). Myös Britannian luotettava MetOffice myöntää Auringon (viime vuosisadalla kohonneen) aktiviteetin vaikuttaneen Maan lämpenemiseen (ainakin vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla) merkittävästi. 

Satuilua (suomenkielellä) näissä ilmastohihhulien propaganda-videoissa (jotka eivät siis perustu tämän vuosisadan mittaustuloksiin vaan Pachaurin "satukirjaan":

Operaatio Maa ja Maan ystävät

ITSENÄISYYSPÄIVÄ (06.12.08)

Pari Hesarin uutista: Aurinkotaksilla maailman ympäri (1.uutinen). Kaksi varusmiestä kävi Joensuun ilmastokulkueen kimppuun (2. uutinen).

Johtopäätökset: 1.Tulevaisuus on puhtaan teknologian. 2. Tulevaisuus ei ole vihreän fasismin.

Tiivistelmä (1.uutinen): Aurinkoisella säällä auto sai akkuihinsa virtaa aurinkopaneeleista. "Pimeissä" maissa (Saksa ja Itävalta) akut ladattiin sähköautoasemien latauspaikoissa. Tulevaisuudessa lataussähkö tuotetaan auringon energialla, tuuli- ja vesivoimalla sekä geotermisillä lähteillä (esim. Islannin kuumat lähteet). Oma lisäykseni: myös ydinvoimaa tullaan käyttämään. Täysillä akuilla auto kulkee 300 kilometriä ja huippunopeus on 90 km/h. Sarjatuotannossa auto tulee maksamaan 10 000-20 000 euroa.

Tiivistelmä (2. uutinen): Loma-asuiset varusmiehet kävivät Maan ystävien (katso VIDEO yllä!) ilmastolain puolesta järjestetyn kulkueen kimppuun. Inttiläiset repivät muun muassa pingviinipukuisia hihhuleita nokasta ja yrittivät repiä heiltä naamareita pois (no voi hirveätä!).  Varusmiehet katosivat yhtä nopeasti kuin olivat tulleetkin (olivat ehkä sissikoulutuksessa). DDR:n (entisen Itä-Saksan) länteen soluttama "vihreä aate" eli länsimaisen talousjärjestelmän murentaminen ja sen jälkeläiset  Vihreät ja heidän yhteistyö- ja peitejärjestönsä, esimerkkinä Greenpeace ("ekoterroristijärjestö"), EVR ("eläinten kidutusjärjestö", jonka "urotekoihin" kuuluu äskettäin Närpiössä tehty yli 6000 kanan joukkosurma), Maan ystävät jne. saivat "opetuksen". Vihreän (tai hienosti sanottuna liberaalin) fasismin nousun esto on hyvissä käsissä. Myös turkistarhoihin (niin turhia kuin turkikset ovatkin) tehdyt iskut eli (toistaiseksi) laillisen elinkeinon tuhoamisyritykset kuuluvat entisten taistolaiskomukoiden ja heidän myöhäsyntyisten "työn jatkajien" repertuaariin. Läntisen talousjärjestelmän murentamisyritykseen kuuluu myös ydinvoiman vastustaminen ja infrastruktuurin kehittämisen vaikeuttaminen (jos esimerkiksi läheisyydestä löytyy esim. liito-oravan paskaa). Periaatteessa siis vastustetaan kaikkea yhteiskunnan kannalta järkevää toimintaa. 

m.o,t. ja LOL (laughing out loud) ja ROTFL (rolling on the floor laughing).

Vaihteeksi hauska video siitä, mitä ilmaston lämpeneminen aiheuttaa

Ripaus  R E A L I S M I A  olisi paikallaan (kun ILMASTOTALKOITA suunnitellaan):

1. EU:n ohjelmalla (ilmastotalkoot 20-20-20) maapallon päästöt vähenisivät (arviolta) 2.8 prosenttia.

2. Suomen osuus EU:n kokonaispäästöistä on vaivaiset 0.3 prosenttia.

3. Jos onnistuisimme MALLIOPPILAANA pudottamaan omat päästömme tavoitetasolle vuoteen 2020 mennessä (ja JOS hiilidioksidi ylipäätänsä lämmittää ilmastoa kuten IPCC väittää), maapallon keskimääräinen ilmaston lämpötila alenisi 0.001 celsius astetta! Koska Suomen asukasluku on alle yksi (1) promille (eli 0.1 prosenttia) maapallon väestöstä, hiilijalanjälkemme Maan pinnalla (ja ilmastossa) on tietysti häviävän pieni. Ei "maailmaa sillä pelasteta", vaikka monet utopistit ja ilmastohihhulit näin pyrkivätkin väittämään (realiteetit ja idealismi eivät yleensäkään kohtaa toisiaan).

ILMASTOTALKOO-VÄKI RUUSUSEN UNESSA

Eikö yksikään Poznanin ilmastokonferenssin 10 000 :sta osanottajasta ole huomannut, että maapallo ei ole lämmennyt lainkaan 2000-luvulla (kuten IPCC on väittänyt). Täällä siitä juttua ja muutakin mielenkiintoista ilmastosta.

Uutisia Poznanista (ilmastokokous). 

ERILAISIA KÄSITYKSIÄ ILMASTO-STRATEGIASTA 

Vanha sanonta "kauniilla naisella ei voi olla älyä" EI pidä paikkaansa, kun lukee Eija-Riitta Korholan upeita ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja muustakin. Sen sijaan Satu Hassin, joka on eittämättä "ilmastokiihkoilija", käsitykset (esim. Hesari 10.12.08) siitä, että EU:n pitäisi vuoteen 2020 mennessä vähentää päästöjään (välittämättä siitä mitä Kiina, Intia ym. tekevät!) 30 prosenttia!

Näiden kahden filosofian lisensiaatin erilaiset käsitykset olivat Hesarissa/mielipide (10.12.08); voin yhtyä filosofian tohtorina (fysikaaliset tieteet) vain ja ainoastaan Eija-Riitta Korholan ajatuksiin. 

Korholan blogin (Global cooling?) mukaisia ennusteita on tehty myös tiedemiespiireissä. Onko kylmä kausi tulossa?

============================================================================= 

Ilmatieteen laitos (asiasta ymmärtämättömien) poliitikkojen (Vanhanen/Lehtomäki) ohjenuorana? Niinpä pieni mielenosoitus on paikallaan.

Ilmastonmuutos Ilmatieteen laitoksen mukaan ja sen kriittinen arviointi. (Lisäilen myöhemmin omia kommenttejani siihen, miten Ilmatieteen laitos, mallioppilas vailla vertaa, köröttelee IPCC:n vankkureissa kohti auringonlaskua, kuin troikka Dostojevskin romaanissa, uneliaaseen siperialaiseen kylään).

Kun katsotaan Ilmatieteen laitoksen graafia eli "käppyrää" (yllä!), havaitaan, että jotakin on "unohtunut": nykyinen tilanne. Tässä auttaa ilmakehätutkija ja apulaisprofessori Lucia Liljegren: Satelliittimittausten (UAH ja RSS) keskiarvon mukainen lineaarinen trendi (lähtien vuodesta 2001) on selvästi laskeva! Myös pintalämpötilat (land/ocean) ovat laskussa n. 90 prosentin todennäköisyydellä vuodesta 2001 lähtien. Tästä huolimatta Met Office väittää, että ilmaston lämpeneminen on jatkuvasti käynnissä. Täällä siitä mielenkiintoista keskustelua: voidaanko nykyistä mitattujen lämpötilojen tasaantumista pitää ilmastonmuutoksen pysähtymisenä vai lyhyen ajanjakson (oudon pitkänä) säävaihteluiden taustakohinana (weather noise)? Jossain määrin on myös mahdollista, että luonnolliset tekijät peittävät kasvavien kasvihuonekaasupäästöjen lämmittävää vaikutusta (tämä selviää tulevaisuudessa). Taustakohina (noise) näkyy hyvin tässä graafissa: 30 vuoden aikana globaali lämpötila on noussut n. 0.17 celsius astetta vuosikymmentä kohti ja tasaantumista on havaittavissa viimeisten vuosien aikana. Kuvassa sekä pintalämpötilat että satellittimittaukset alemmassa ilmakehässä (troposfäärissä). Taustakohinaa lisäävät El Ninon vaikutus (1998) ja Pinatubon tulivuoren purkaus (1991). Muuten se on "normaalia" kohinaa eli säätilojen vaihteluita (weather fluctuations).

TÄMÄN VUOSIKYMMENEN LÄMPENEMISEN TODENNÄKÖISYYS  10 PROSENTTIA ! 

Kuten edelle totesimme, tämän vuosikymmenen (2001-2010) viileneminen on mittausten mukaan tapahtunut noin 90 prosentin todennäköisyydellä. Kääntäen ilmaistuna, paljon rummutettu jatkuvan lämpenemisen todennäköisyys on vain 10 prosentia! 

Lähdeviitteet: Satelliittimittaukset (UAH ja RSS): The Blackboard. Pintalämpötilat (HadCRUT3): Tiede-lehden keskustelut (sivun 25 alaosassa), jossa kuva (graafi) ja laskennolliset tiedot.

NASA:n Dr. Hansen, IPCC-pomo Pachauri ja heidän uskolliset oppilaansa (kuten Suomen Ilmatieteen laitos, valtamedia, monet poliitikot ja ilmastouskovaiset) pelottelevat "jatkuvasti kiihtyvällä lämpenemisellä", mikä on tietysti puhdasta metafysiikkaa (ei mitattavissa olevaa) koska fysiikka (kaikkien mittausasemien tulokset) tällä vuosikymmenellä kertovat aivan muuta (lievää viilenemistä). 

============================================================================== 

Enemmän kuin 650 kansainvälistä tieteilijää kyseenalaistaa Ilmatieteen laitoksen ja IPCC:n (tietokone mallinnukseen, ei siis fysikaalisiin kokeisiin perustuvan!) ihmisen aiheuttaman maapallon lämpenemisen.

============================================================================== 

NASA/GISS HANSENIN JA IPCC:n ENNUSTUKSET EPÄONNISTUNEET 

4. Kauppalehden blogikirjoittajan avaus: "Suomessa ollaan likipitäen yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutos on totta ja lämpenemistä on hillittävä" osoittaa täydellistä tietämättömyyttä tai ilmastofundamentalistin uskontunnustuksen hurmosta. Niin tai näin, jutussa on mielenkiintoisia kommentteja jotka kannattaa lukea. Esimerkiksi se. että NASA/GISS James Hansenin innoissaan raportoima "kaikkien aikojen lämpimin lokakuu" (Dr. James Hansen Gets It Wrong Again) paljastui virheelliseksi. Dr. Gavin Schmidt (of GISS as well) sanoutui irti virheellisestä datasta: "minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, työskentelen vain samassa organisaatiossa". No data on toki korjattu. Mutta tutkiessaan Venäjän (Siperian) poikkeuksellista lämpenemistä, Watts huomasi, että "lämpöpiikit" johtuivat (eristämättömistä) kaukolämpöputkista (pipes), joiden lähellä mittauspisteet sijaitsivat (Hansen oli siis yhdessä asiassa oikeassa: lämpeneminen johtui tosiaankin ihmisen toiminnasta!). Koskahan lämpöholisti Hansen ohjataan vieroitushoitoon?

Ihmisen tuottaman lämmön suora vaikutus (konvektiolla)?

Energian tuottaminen ja kulutus aikaansaavat ns. hukkalämpöä, jolla on luonnollisesti (konvektio eli lämmön kuljetus ilmavirtausten mukana) vaikutusta Maan lämpenemiseen (erityisesti pintalämpöihin). Samaa asiaa pohditaan täällä

Hansenin skenaariot, IPCC:n projektiot (ennustukset) ja NASA GISS osasto 

Hansenin skenaariot (tulevaisuuden ennustukset) ja kuten myös IPCC:n projektio (ennuste) 1990 menneet dramaattisesti pieleen lämpötilan nousutrendien suhteen verrattaessa niitä toteutuneisiin lämpötilan mittauksiin. Myös täällä todetaan Hansenin ennusteet (prediction/projections) yliarvioiduiksi verrattaessa mitattuun dataan. Myös IPCC:n arvio ilmastoherkyydestä (nykyisin 2-3) on täysin yliarvioitu. Ilmastoherkkyydellä tarkoitetaan sitä, paljonko lämpötila nousee (celsius asteissa) kun ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus kasvaa kaksinkertaiseksi esiteollisesta ajasta (280 ppm eli 0.028 prosenttia). Ilmastoherkkyys lienee 1-1.5 C astetta. Lisää ilmastonmuutoksen ennustamisesta.

USA:n Avaruushallinnon (Nasa) GISS-osasto

GISS käyttää referenssinä (johon ilmaston lämpötilan anomalioita eli poikkeamia verrataan) kansainvälisestä tavasta (1961-1990) poiketen ajanjaksoa 1951-1980. On siis huomattava, että tällöin lämpötila oli alhaisempi kuin muiden mittausasemien tapauksessa (saadaan siis "komeammat" anomaliat ylöspäin!). Lisäksi graafit on tehty "tehostetusti" eli skaala valittu "pelottavaksi" ja lopetettu "sopivaan" kohtaan tai valittu väitteitä parhaiten tukevia ajanjaksoja (esim. lähes lätkämailan kaltainen long-term). Satelliittimittausten (UAH ja RSS) vertailuajanjakso on puolestaan 1979-2000. Anomaliat eivät siis ole sinänsä vertailukelpoisia; on seurattava tietyn tiimin saamia mittaustuloksia pitemmällä ajanjaksolla.

Tutkimustiimien lämpötilamittauksia voidaan toki vertailla käyttämällä samaa referenssi ajanjaksoa (UAH ja RSS satelliittimittauksia). GISS ja muiden vertailu osoittaa, että ilmaston lämpötilan nousu on pysähtynyt v.2002 ja että nousutrendi (lähtien vuodesta 1979) on ollut n. 0.2 C astetta/vuosikymmen ("viime vuosisadan ilmastonmuutos" josta niin kovasti vouhotetaan). 

Joukko mielenkiintoisia graafeja

HIILIJALANJÄLKI: UUSIN KANSALAISTEN OHJAUSKEINO (kohti totalitarismia) 

5. Hiilijalanjälkemme (katso alla OSIO 0.1) on häviävän pieni ja merkityksetön hiilen valtavassa ja ikuisesti jatkuvassa kiertokulussa. Ettei totuus unohtuisi, pyrkimys puhtaanpaan teknologiaan on tietysti järkevää, mutta sitä ei pidä tehdä ilmastonmuutoksen varjolla ihmisiä syyllistäen.

ILMASTOTUTKIMUSTA

Globaali Lämpeneminen ja Luonnon Termostaatti. Tässä taas eräs osoitus siitä, miten valtavirran tutkijat "vertaisarvioinnissaan" sensuroivat "ikäviä tutkimustuloksia". Tämän tutkimuksen (kaksi paperia) julkaiseminen estettiin (lopullisesti) siitä syystä, että se osoittaa Luontoäidin (Mother Nature) säätelevän maapallon ilmastoa: PDO (Pacific Decadal Oscillation) selittää paitsi viime vuosisadan lämpenemisjaksot myös viilenemisen (1940-1970). Näitä valtamerivirtojen lämpötilaheilahteluja olen käsitellyt alempana. Ne ovat, auringon aktiviteetin ohella, tärkeimmät maapallon ilmastoon vaikuttavat tekijät (niinpä IPCC-uskollinen porukka ei halua "nähdä niitä"). Roy Spencer tekee (kustantajan löydettyään) tutkimuksistaan kirjan! Joten sensurointi on vain väliaikaista.

Täältä löytyy samankaltainen näkemys kuin "ennustukseni" (my prediction): katso OSIO 3 ! 

Luonnolliset tekijät peittävät hiilidioksidin ilmastoa lämmittävän vaikutuksen?

Koska ilmaston globaali keskimääräinen lämpötila on kiistatta (kaikkien mittausasemien mukaan) pysynyt 2000-luvulla likipitäen samana (tai jopa viilentynyt) ja hiilidioksidin pitoisuus on jatkuvasti kasvanut, on selvää, että luonnolliset tekijät vaikuttavat (ilmeisesti noin 30 vuoden sykleissä) kätkien hiilidioksidin lämmittävän (ja ilmeisesti IPCC:n yliarvioiman n. 90 prosentin osuuden!) vaikutuksen. Luonnollisia tekijöitä ovat mm. auringon säteilytehon vaihtelut, valtamerivirtojen (PDO, El Nino/La Nina ym.) oskillaatiot eli lämmönvaihdot alailmakehän kanssa (termodynaaminen tasapaino), yläilmakehän cirrus-pilvien aukkojen ilmastotermostointi (virittyneiden CO2-molekyylien infrapunasäteily avaruuteen), mahdollisesti kosmisen säteilyn vaikutus pilvien muodostukseen ja aerosolien aiheuttamat inverssiokerrokset. Ainakin Etelä-Aasian yllä oleva saastepilvi aiheuttaa alailmakehän viilenemistä ja yläilmakehän lämpenemistä, josta lämpö säteilee avaruuteen ja osin kulkeutuu (energian pyrkimys minimiiin ja entropian eli epäjärjestyksen pyrkimys maksimiin- lämpöä siirtyy kohti pohjoista pallonpuoliskoa).

Tämä valtava (ja hengenvaarallinen!) saastepilvi ulottuu Arabiasta  aina Tyynellemerelle asti. Sen paksuus on yli kolme (3) kilometriä ja tämä hiukkaspäästöjen kasautuma varjostaa kaupunkeja  Kairosta Shanghaihin saakka aiheuttaen ihmisille hengitysteiden sairauksia ja sydänoireita sekä ennenaikaisia  kuolemia. Ilmastonmuutoksen kannalta voidaan todeta, että saastepilvet nopeuttavat Himalajan jäätiköiden sulamista (EI siis ole "ilmastonmuutoksen" aiheuttama kuten IPCC-fanit väittävät, sillä pienhiukkaset (aerosolit) vähentävät (albedo eli heijastuskyky!) auringonvaloa n.20 prosenttia). Niinpä alempi ilmakehä viilenee ja ylemmällä (Himalajan huiput) tapahtuu lämpenemistä! KAIKKI JÄÄTIKÖIDEN ja JÄIDEN SULAMINEN on ilmasto-uskovaisten mielestä "ilmastonmuutoksen" aikaansaannosta!

Climate Change Facts and News

_________________________________________________________________________________________ 

VALTAMEDIA, VASEMMISTOPOPULISTIT (VIHREÄT) JA HYSTERIAN LIETSOMINEN    (OSIO 0.1)

Valtamedia ja vasemmistopopulistit (Vihreät) ovat "lyöneet hynttyyt yhteen" ja aina "kun ilmastoa pelastetaan", tuodaan paikalle vasemmistopopulisti puhumaan rohkeasti asian puolesta. Tyypillisiä yhteenliittymiä ovat Vihreät (ja heidän ympäristöjärjestönsä) ja Helsingin Sanomat tai YLE. Tänään (11.11.08) TV-NELONEN klo 20.00: "Operaatio Maa" (katso ja vertaa propagandaa sivustollani olevaan tieteeseen ja erityisesti tämän vuosisadan mittaustuloksiin!). Jatkuu tiistaisin samaan aikaan.

Kylähullut "maailmaa pelastamassa". Katso tänään (17.11.08) TV1 klo 19.00 Prisma: Keinoja maailman pelastamiseksi.

Yksi sijoittaisi suuren määrän lasipeilejä avaruuteen (auringonvalon pois heijastamiseksi!), toinen loisi pilviä ruiskuttamala suolavettä taivaalle, kolmas lannoittaisi valtameriä planktonien lisäämiseksi (varastoivat hiilidioksidia) ja neljäs "matkisi tulivuoria" ampumalla ilmakehään rikkiä (aerosolit viilentävät). Sillä lailla maapallo varmasti pelastuu. Alkaa siis jo mediassa ihmiskunnan tuhonkin maalailu (jos Maa tuhoutuu, käy ihmiskunnallekin samoin). Joku näistä kylähulluista on (kuulemma) palkittukin, koskahan saavat Nobelin kuten Al Gorekin?

Ohjelma uusitaan tänään (18.11.08): TV1 klo 23.50! 

Kommentteja "propellipäiden" esittämiin "keksintöihin"

1. Lasipeilit avaruuteen olisi teknisesti mahdollinen mutta käsittämättömän kallis. Lisäksi auringonvalon pääsyn (noin 2 prosenttia olisi tarkoitus heijastaa ohi maapallon) estäminen voisi järkyttää Maan ekosysteemiä paljon pahemmin kuin mahdollinen (ehkä n. 2030 jatkuva) lämpeneminen.

2. Tulivuorten toiminnan matkiminen (raketeilla miljoonia tonneja rikkiä yläilmakehään) toisi pienimuotoisen "ydintalven", vahingoittaisi otsonikerrosta ja vaikuttaisi Maan ekosysteemiin ja ilmaston luonnolliseen (termodynaamiseen) termostaattiin.

3. Lannoittaminen (planktonien lisäämiseksi) kuuluu biologian alaan (joten en sitä kommentoi, paitsi että rehevöittäminen ei tunnu mielekkäältä).

Kemialliset ja fysikaaliset keinot järkevimpiä (ja jopa toteuttamiskelpoisia!)

4. Erään "propellipään" kouluikäinen tytär oli "keksinyt" että natriumhydroksidin (NaOH) vesiliuos absorboi eli imee hiilidioksia natriumkarbonaattia (Na2CO3) muodostaen. Tämä on vesiliuokoista, joten isänsä ajatuksessa rakentaa "keinopuita" saisimme valtavan määrän vesiliuosta. Tästä hiilidioksidi (CO2) voitaisiin vapauttaa hapolla ja hiilidioksidi ottaa talteen varastoimista (tyhjennettyihin maakaasulähteisiin?). Kallista käsittelyä. Itse olen eräässä vertaisarvioidussa julkaisussani kerännyt hiilidioksidin talteen bariumhydroksidiliuokseen (Ba(OH)2. Muodostuva bariumkarbonaatti on vaikealiukoista, joten se saostuu ja voidaan helposti kerätä varastointia tai käyttöä (esim.lasi- ja posliiniteollisuus). Käyttäisin kuitenkin mieluummin kalsiumhydroksidia (Ca(OH)2, jonka vesiliuos hiilidioksidin kanssa reagoidessaan tuottaisi vaikeasti veteen liukenevaa (ja saostuvaa) kalsiumkarbonaattia. Tämä tunnetaan paremmin kalkkikivenä, jota voitaisiin käyttää monin tavoin (rakennus- ja lannoitusteolllisuus, kalkitus ym.) Carraran marmori (jota on käytetty Finlandia-talon seinämateriaalina, huonoin tuloksin tosin) on hienojakoista kalsiumkarbonaattia. Propellipään ajatus rakentaa hiilidioksidia imevää "keinopuupuistoa" on tietysti järjetön: ilman pienen CO2 pitoisuuden takia tyttärensä reaktio (natriumhydroksidin kanssa) kestäisi älyttömän kauan. Kalsiumhydroksidin (tai bariumhydroksidin) käyttö ja sijoitus voimalaitosten (jotka tuottavat hiilidioksidia reaktioilla: C + O2 ----> CO2  ja  CH4 + 2 O2 ----> CO2 + 2 H2O ) eli hiilivoimalan ja maakaasuvoimalan läheisyyteen olisi huomattavasta tehokkaampaa.

5. Suolaisen meriveden ruiskuttaminen ilmaan pilvien muodostamiseksi olisi eräs keino, jota voisi kokeilla. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä ettei se ole kovin kallis ja sen voi tarvittaessa (ilmaston viiletessä liikaa) keskeyttää.

HYSTERIAA on lisännyt Hesari (katso sivustoltani sen julkaisemaa propagandaa ja HARHATIETOA). Hesari on nyttemmin perustanut ILMASTOPIIRIN, jossa "asiantuntijoina" ovat mm. Vihreiden kansanedustaja, jolla EI ole fysikaalisten tieteiden koulutusta! Toisena "asiantuntijana" on sitten kirjailija, jonka mielestä pohjoiselta pallonpuoliskolta voitaisiin hinata jäävuoria ja näin "pysäyttää ilmastonmuutos". Uusinpana keksintönä on leijojen lennätys Pohjoisnavan yllä "ilmastonmuutoksen" hillitsemiseksi! Että sillä lailla!!

Lisäksi ihmisiä (yllä mainitut lähteet) pelotellaan olemattomilla uhkakuvilla (maapallo hukkuu/kärventyy) ja syyllistetään (autoilu, asuntojen lämmittäminen, matkailu, lihan syönti, "väärien" juustojen ostaminen ym.). Pelotteluun ja syyllistämiseen liittyvät "hienot termit", kuten ekologinen jalanjälki, ekologinen reppu, sekä uusimpana ja pelottavana musta hiilijalanjälki (esim.HS kuukausiliite/marraskuu 2008). Tätä "kauheutta" sitten "vihreä totalitarismi" ryhtyy valvomaan. ONNEKSI hallituksen ilmasto-ja energiastrategia on laadittu järkevästi (ydinvoiman lisääminen, teollisuuden etujen huomioiminen  ym.) niin etteivät trollit ole päässeet siihen pahemmin vaikuttamaan.

_________________________________________________________________________________________ 

 
H U O M :  tällä sivulla K E V E N N Y S T Ä  T I E T E E N  O H E S S A   (OSIO 5 ja n.26-32)

VIIHTEESSÄ mm. blondien musavideoita, naisten tennistä (WTA-blondit), Pekingin olympialaiset, pöytätennistä yms. (In sections 5 and about 26-32 "The science of blondes": music videos, WTA blondes, blondes in sports and finnish potitics etc.).

ILMASTONMUUTOKSESTA muun muassa seuraavaa:

JOHDANTO ILMASTOTUTKIMUKSEEN (OSIO 1), ILMASTONMUUTOKSEN TILANNE (v.2008) (OSIO 2), MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN? MITEN ILMASTONMUUTOSTA VOI SEURATA (OSIO 3), Lämpötilojen mittausasemat. Tuloksia ja Tulkintaa (OSIO 4), JOHDANTO ILMASTONMUUTOKSEEN (OSIO 10), MITTAUSTULOSTEN ANALYSOINTI (OSIOT 14-17), HIILIDIOKSIDIN ROOLI JA ILMASTOHERKKYYS (OSIOT 18-19).

_____________________________________________________________________________________

JOHDANTO ILMASTOTUTKIMUKSEEN  (INTRODUCTION TO CLIMATE SCIENCE)       OSIO 1

Sovittamalla (silmämääräisesti, viivottimella tai laskennollisesti pienimmän neliösumman menetelmällä) "paras suora" tähän käppyrään, saadaan esimerkiksi aikavälille 1985-2005 globaalin lämpötilan nousulle trendi noin 0.2 astetta/vuosikymmen. Tämä nousutrendi tai koko viime vuosisadan maailmanlaajuinen keskimääräisen lämpötilan nousu (noin 0.7 astetta) on paljon puhuttu ilmastonmuutos tai ilmaston lämpeneminen (climate change tai global warming). Mitkä ovat sen syyt (vaikka kuviossa on Pinatubon tulivuoren purkauksen aiheuttama viileneminen ja lämpimän El Nino merivirran lämmittävä vaikutus) on tämänhetkisen ilmastotutkimuksen tärkeä tavoite. Kuitenkin, käppyrän muoto tällä vuosisadalla antaa ymmärtää, että elämme ns. suvantovaihetta (jolloin globaalin lämpötilan nousu on pysähtynyt tai jopa on tapahtunut viilenemistä). 

Tässä johdatus ilmastonmuutokseen (Scientists who study the Earth`s climate say humans are making it warmer). HUOM: jutussa Fahrenheit asteet. Koska skaala on erilainen kuin Celsius asteikossa, lämpötilojen muutokset saadaan kertomalla F-asteet 0.555:llä. Esim. viime vuosisadan lämpeneminen 1.3 F on 0.7 C.

Lämpötila Celsius-asteina Fahrenheitista saadaan yhtälöstä: C=(F-32)x0.555 eli kun yo. jutussa sanotaan, että maapallon keskilämpötila on kasvihuoneilmiön (vesihöyryn) johdosta 59 F, se tarkoittaa n.15 Celsiusastetta. Ilman "kasvihuonetta" Maan keskilämpö olisi pakkasen puolella (-18 C) eli vaikutus on n. 33 C. Ilmaston lämpenemisessä on siis kysymys kasvihuonekaasujen (vesihöyry, CO2 ym.) pitoisuuden lisääntymisestä  ja sen aiheuttamassa ilmiön voimistumisessa. Kuinka suuri vaikutus hiilidioksidilla (CO2)on todellisuudessa, on (ainakin toistaiseksi) pelkkä arviointikysymys. 

Muunnos Fahrenheit-asteista Celsius-asteiksi ja päinvastoin (laskuri). 

Tieteellisissä julkaisuissa käytetään toisinaan Kelvin-asteikkoa. Skaala (asteikkoväli) on sama kuin Celsius-asteikossa, joten dK=dC (lämpötilan muutos samansuuruinen). Lämpötila Celsius-asteina saadaan yhtälöstä C=K-273.15. Niinpä 288 K-astetta on  noin 15 C.  

Jutussa (joka on parempi kuin suomalaiset sepustukset) mm. seuraavaa: Useimmat ilmastotutkijat ovat sitä mieltä, että ihminen on aiheuttanut ilmaston maailmanlaajuisen (globaalin) lämpenemisen. On kuitenkin joukko tieteilijöitä (tässä vain eräs mainittu), joiden mielestä luonnollisilla tekijöillä on yhtä suuri (tai jopa suurempi) vaikutus kuin ihmisen tuottamalla hiilidioksidilla. Jutussa myös lyhyt johdatus seur. aiheisiin: Kasvihuoneilmiö, lämpenemisen trendi, ilmastomuutoksen fysiikkaa sekä IPCC:n toimintaa, raportointia ja ilmastomalleja ja niiden avulla tehtävät projektiot.

Ilmasto- ja ympäristöuutisia (suomeksi). 

Tuomiopäivä koittaakin ilmastonmuutoksella pelottelijoille (ilmastoalarmisteille), EI planeetallemme! Todisteet (kuten tämän vuosisadan lämpötilamittaukset) kumoavat IPCC:n väittämät: maapallo viilenee! Pelottelijoiden väittämät Etelä-Aasian hukkumisesta eivät pidä paikkaansa: esimerkiksi Bangladesh on saamassa lisää maata, ei menettämässä. 

Arktisen merijään laajuus tällä hetkellä (30.7.2008). Sitä on 1 000 000 neliökilometriä enemmän kuin vastaavana ajankohtana v.2007. Merijää on kuitenkin ohutta, joten ennustaminen on epävarmaa. Kuitenkin, projektio (ennuste) viittaa siihen, että vuoden 2007 ennätystä (vähäistä määrää) ei saavuteta. Se kuitenkin nähdään vasta syyskuun aikana.

Arktinen alue ei tule koskaan olemaan "lämmin paikka", mutta merijään väheneminen kesäaikana koskettaa tietysti jääkarhuja ja muitakin eläimiä (Katie Fehlinger video).

________________________________________________________________________________________ 

ILMASTONMUUTOKSEN TILANNE TÄLLÄ HETKELLÄ (2008)  (CLIMATE CHANGE 2008)     OSIO 2

Johtopäätöksiä (yhteenvetoa sivustollani olevasta aineistosta).    (SUMMARY)

1. Maapallon ilmaston lämpeneminen on pysähtynyt (ainakin toistaiseksi) tällä vuosisadalla. Tämän voit katsoa esim. IPCC:n käyttämän mittaustiimin (GISS NASA) graafista. Ilmastonmuutos on (ainakin toistaiseksi) ymmärrettävä viime vuosisadan globaalin lämpötilan nousuna (0.7 celsius astetta). TÄMÄ (sivu 12/kommentti: tli, Pe Loka 03, 2008 10:58 pm) sopii hyvin omiin havaintoihini! Lue myös koko ketju, on ihan mielenkiintoista. Samassa (edeltävä linkki TÄMÄ) keskusteluketjussa (sivu 16/ralf64) myös mielenkiintoista radiosondimittausdataa alemmasta troposfääristä. 1.Graafi: Lämpötilan nousu olematonta, huomaa Pinatubon tulivuoren purkauksen (aerosolihiukkaset) aiheuttama lämpötilan lasku (1992) ja El Ninon aikaan saama nousu (1998). Toinen graafi: Ilmakehän lämpötilan (alempi troposfääri) nousu pohjoisella pallonpuoliskolla noin 0.3 C astetta kyseisenä ajanjaksona; eteläisellä pallonpuoliskolla tapahtui viilenemistä (graafi 3). Neljäs graafi: Päiväntasaajan alueella viileneminen on voimakkainta. Lämpötilan epätasainen jakaantuminen on osasyynä Grönlannin jäätiköiden sulamiseen (ei ns. ilmastonmuutos; katso alempana tällä sivulla muita syitä!).

H U O M:  Missä on tämän vuosisadan "yhä kiihtyvä lämpeneminen" (IPCC) tai lämpeneminen ylipäänsä?? GISS, HadCRUT, UAH MSU ja RSS MSU graafit) eli pinta-ja merilämpötilat sekä satelliittimittaukset alemmassa ilmakehässä. Globaaleissa lämpötiloissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia (heinäkuu 2008 mukana). Tosin lämpötila-anomaliat (HadCrut, GISS; NOAA) nousivat heinäkuussa, mutta IPCC:n vaalima suuntaus 2C/vuosisata on ylimitoitettu. Viime vuosisadan lopun nousu tosin oli 0.2C/vuosikymmen, joten tämä "central tendency" ei tietenkään ole täysin mahdoton (mutta lienee realistisesti ajatellen suurin tämän vuosisadan alun viileyden huomioiden).

Täällä lisää aiheesta:"kylmää vettä kasvihuoneeseen" (linkissä September 29, 2008). Tässä kuvatussa MOT-TV-ohjelmassa (ohjelman käsikirjoitus ja haastattelut linkitetty juttuun!) haastatellut ilmastotutkijat vahvistavat esittämäni tosiasiat nykyisestä ilmaston lämpenemisen pysähtymisestä. Tästä huolimatta virallinen taho (Ilmatieteen laitos) ja valtamedia rummuttavat (tällä vuosisadalla) olemattomasta ilmaston lämpenemisestä!

Vaclav Klaus (Tshekin presidentti): Setting the right priorities means to forget the global warming (ilmaston globaali lämpeneminen voidaan unohtaa asettamalla asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen). 

2. Merenpinnan nousu ei ole (ainakaan tällä hetkellä) uhkaamassa (yllä "Bangladesh-linkki").

3. Arktinen jääpeite ei ole sulamassa "jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla" niinkuin väitetään (linkki yllä). Uusin jäätikkötilanne (20.8.2008). Grönlannin jääpeite, joka on vähentynyt jotakuinkin kuin viime vuonna, on sulanut monista muista syistä kuin ilmastonmuutoksesta. Ilmavirtaukset (tuulet) ovat vaikuttaneet asiaan merkittävästi. Olen aikaisemmin käsitellyt tätä (sivun noin 9. OSIO) ja todennut Helsingin Sanomien jakavan aiheesta HARHATIETOA (HS:n "tiedetoimittajat" rummuttavat lukijoilleen vanhaa dataa ja valikoituja "kauhuefektejä" ymmärtämättä globaalia termodynamiikkaa (lämmön jakautumiseen vaikuttavaa energian pyrkimystä minimiin ja entropian pyrkimystä maksimiin ja merivirtojen ja suihkuvirtausten vaikutusta).

4. Lisää tutkimustietoa (NOAA) siitä, että globaali lämpeneminen EI lisää hurrikaanien esiintymistiheyttä

5. Mikään tieteellinen kokeellinen tutkimus ei vahvista, että ihmisen tuottamalla hiilidioksidilla ja lämpenemisellä on syy-seuraus suhde. Lisäksi tieteellisellä työllä pitäisi pystyä kvantitoimaan tämä eli osoittaa fysikaalisella mittauksella (ilmakehän olosuhteissa) kuinka suuri vaikutus CO2:lla on. Näitä tutkimuksia ei ole. On vain tietokonemallinnuksia, joilla ennustetaan tulevaa ilmastoa (projektiot ja skenaariot). Nämä ennustukset ovat menneet enemmän tai vähemmän pieleen (voit lukea niiden analysoinnista alempana sivullani!). 

6. Auringon aktiivisuus (auringonpilkut) vaikuttaa omalta osaltaan ilmastoon. Auringon säteilyteho (Total Solar Irradiance, TSI) on satelliittimittausten mukaan laskenut viiden viimeisen vuoden aikana, mikä osaltaan on vaikuttanut nykyiseen ilmaston lämpenemisen pysähtymiseen. Onko AGW (Anthropogenic Global Warming eli ihmisen aiheuttama maailmanlaajuinen lämpeneminen) tiedettä? NASA/GISS-pomo James Hansen vastaa kritiikkiin, jota on esitetty IPCC:n ennusteita kohtaan. Erityisesti Auringon irradianssi (säteilyteho) on mielenkiinnon kohteena. Miten se vaikuttaa (hiilidioksidin ohella) lämpenemiseen, miten viilenemiseen? Lukuisia kommentteja. Onko AGW:n epäilijöistä tulossa valtavirtalaisia (Climate Skepticism now Mainstream?). Ainakin geologit ovat skeptikoita: "kuinka monta viileää vuotta maidän on nähtävä ennenkuin IPCC (ja siihen uskovat) lopettavat jankutuksen jatkuvasti kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä?" Näin siis geologit Geologian Kansainvälisessä Kongressissa Oslossa 080808.

OBS: Aurinko on ollut passiivinen (ilman auringonpilkkuja) jo pitkään. Täällä on hienoja kuvia aikaisemmasta aktiivisemmasta auringosta. Sykli 24 on kuitenkin hiljalleen käynnistymässä. It is interesting to see how it affects climate change! 

7. Merivirtojen (El Nino/La Nina, PDO, AMO, NAO) vaikutus globaaliin keskimääräiseen lämpötilaan on lyhyellä ajanjaksolla selkeä (katso esim. tämän sivun ensimmäinen linkki: El Nino vuosi 1998). Pitemmällä ajanjaksolla vaikutuksen (varma) laskeminen on vaikeammin hallittavaa. Kuitenkin, globaalit lämpötilat seuraavat AMO- ja PDO-jäännösoskillaatioita (kun globaalin lämpötilan signaali on poistettu). Merivirtojen pitkäaikaisvaikutuksista tarkemmin sivun n. 8. OSIO (JOHDANTO ILMASTONMUUTOKSEEN). 

Uutta tietoa. PDO(Pacific Decadal Oscillation) eli Tyynen valtameren merivirtojen heilahtelut (lämpenemis/viilenemis jaksot) noudattavat melko tarkasti globaalin ilmaston lämpenemis/viilenemis trendejä. Kvalitatiivinen yhteys (käppyrät PDO-only ja Thermometer data) hyvä (kysymys kuuluukin kuinka suuri vaikutus on). Huomaa ilmaston viilenemisjakso (n. 1940-1970) ja viime vuosisadan lopun lämpeneminen. Täällä juttua aiheesta (PDO-indeksi ja HadCRUT lämpötilamittaukset). Tämäkin osoittaa, että auringon aktiviteetin (kohta 6) lisäksi myös merivirtojen oskillaatioilla on melkoinen vaikutus globaaliin keskimääräiseen lämpötilaan. Kuinka suuri näiden vaikutus on verrattuna hiilidioksidiin, on tietysti polttava kysymys! 

8. IPCC:n tietokonemallinnuksissa (projektiot) ennustetut lämpötilat "karkaavat taivaisiin" mitatuista todellisista lämpötiloista.  Punaiset käyrät: nykyisten hiilidioksidipäästöjen mukaiset ennustukset. Keltainen käyrä: tiukkojen rajoitusten mukainen ennustus. Sininen käyrä (HadCRUT): vuodesta 1990 mitatut pintalämpötilat. Vihreä käyrä (UAH): alemman ilmakehän satelliittimittaukset. Kuten kuviosta nähdään, IPCC:n kaikki tietokone-ennustukset ovat fysikaalisen todellisuuden vastaisia. Vuodesta 2002 lähtien globaalin lämpötilan nousu on pysähtynyt ja on jopa tapahtunut viilenemistä. Missä on siis IPCC:n "lämpenemisen jatkuva kiihtyminen" ja ilmastonmuutoksesta rummuttavan valtamedian (HS) toimittajien fysikaalisen todellisuuden taju? Huomaa myös "ylilämmin" El Nino vuosi 1998. On käsittämätöntä, että ihmisiä pelotellaan ja jaetaan virheellistä tietoa hysterian lisäämiseksi. Maailmassa on tarpeeksi todellisiakin ongelmia ratkaistavaksi. 

Ympäristöpappien ylivalta soveltuu hyvin kuvaamaan myös ilmastonmuutoksella pelottelevien alarmistien (ilmastokiihkoilijoiden) vastuutonta (ja tietämätöntä!) toimintaa. 

Myös ympäristöjärjestöjen ilmastopolitiikka on sarja virhearvioita. Nämä "trollit" saavat kohtuuttomasti palstatilaa mediassa ja jopa (asiaan perehtymättömät) päättäjät kuuntelevat näitä "asiantuntijoita". Vihreät ovat ottaneet erääksi kuntavaaliteemakseen ilmastonmuutoksen, vaikka kaikkien mittausasemien mukaan ilmaston lämpeneminen on pysähtynyt tällä vuosisadalla (katso tarkemmin kohta 1). 

Ympäristöjärjestöt myös esiintyvät ilmastokiihkoilijoiden (climate maniacs) airueina. Kuuntelepa esim. seuraavien järjestöjen videoita:  Maan ystävät ja Operaatio Maa. Vertaa näiden "sanomaa" sivuillani olevaan fysikaalisiin mittauksiin perustuvaa dataa (ja tee omat johtopäätöksesi). Parin viimeisen vuoden aikana meitä tavallisia ihmisiä on syyllistetty lukemattomista eri syistä: autoilu, asuminen, rakennusten lämmittäminen, matkailu, lihan ja "väärien" juustojen syöminen, ekologisen jalanjäljen suuruus ym., ym. Nyt on sitten menty vieläkin pitemmälle: ne ovat ympäristösyntejä. Mitenkähän niistä selvitään, ehkäpä aneita ostamalla ympäristöhihhuleilta! Ollaan siis menossa jo ilmastouskonnon puolelle (Religion of Global Warming). WWF puolestaan jakaa harhatietoa ("ilmasto lämpenee ennusteita nopeammin") ja Hesari ottaa pääkirjoituksessaan (24.10.2008) tämän "tieteellisenä totuutena". Tämä ei ole enää pelkästään hysterian lietsomista, vaan mitä taitavinta (tämä täytyy myöntää) propagandaa. Mahtaisi olla Joseph Goebbels, Natsi-Saksan propagandaministeri (jos eläisi) kateellinen tästä taidosta.

9. Luonnollisten tekijöiden (merivirtojen vaihtelut ja auringon säteilyteho) vaikutus näkyy tästä graafista. Lämpimän El Nino merivirran vuonna (1998) globaalit lämpötilat (pintalämpö ja ilmakehä) ovat selvästi hiilidioksidikäyrän noususta eroavat (suhteessa korkeampia kuin vihreä CO2-käyrä). Noin vuodesta 2005 hiilidioksidin pitoisuus jatkaa nousuaan (n.2 ppm/vuosi), mutta lämpötilojen nousu pysähtyy (auringon alenevan irradianssin vaikutuksesta). Juttua siitä täällä.

10. Ilmasto on lämmennyt ilman ihmisen toimintaa geologisina kausina sekä esihistoriallisena ja historiallisena aikana useitakin kertoja. Jääkairaukset ja syvälle jääneiden ilmakuplien fysikaalis-kemialliset analyysit sekä puiden lustotutkimukset ovat osoittaneet, että ilmasto on ollut nykyistä lämpimämpi aiemminkin. Esimerkiksi 6000 vuotta sitten lämpötila oli n. 2 celsius astetta korkeampi. Niinpä pelottelijoiden väitteet "kaikkien aikojen lämpenemisestä" voidaan jättää omaan arvoonsa. Tutkimukset osoittavat myös, että hiilidioksidin pitoisuus on noussut vasta useita satoja vuosia lämpötilan nousun jälkeen. Lämpötilan nousu merissä saa tietysti  aikaan fysiikan lakien mukaisesti hiilidioksidin haihtumista nestefaasista kaasufaasiin (ilmakehään). Eikä siis päinvastoin kuten IPCC ja sitä nöyrästi tukeva arvostelukyvytön media rummuttavat. Alppien jäätikötkin ovat sulaneet näiden menneisyyden lämpökausien aikana.

______________________________________________________________________________________

MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN?  (CLIMATE CHANGE IN THE NEAR FUTURE)         OSIO 3

Näyttää siltä, että lähiaikoina/seuraavien vuosien aikana ei ole tapahtumassa suuria muutoksia maapallon ilmaston lämpenemisessä/viilenemisessä. Suvantovaihe (jolloin lämpötilat eivät sanottavasti muutu) jatkunee seuraavien vuosien aikana. Kuitenkin, sen näemme tietysti vain seuraavien vuosien/vuosikymmenten mittaustulosten myötä.

Kuitenkin, Aurinko on ollut erityisen aktiivinen viime vuosisadan loppupuoliskolla (jolloin ilmastokin lämpeni eniten), eri lähteistä riippuen reilut 50 vuotta ja aktiivisempi kuin tunnetun historian aikana. Nykyinen (8/2008) auringonpilkkujen poissaolo ja irradianssin lievä lasku (ja auringon aktiviteettiin liittyvä viive) ennustanevat nykyisen suvantovaiheen jatkuvan pitkäänkin. Tosin muutkin tekijät vaikuttavat, joten mittaukset ja vain mittaukset (ei siis IPCC:n tietokonemallit) kertovat lopullisen totuuden

Lämpötila data (1880-2008) tulevaisuuden ilmaston ennustajana? (Temperature measurements of the past can predict the climate in the near future?).

Graafista nähdään lähimenneisyyden viilenemis/lämpenemis jaksot (This graph shows cooling/warming trends during 1880-2008). Viilenemisjaksot (cooling periods) noin (about) 1880-1910, 1940-1970 and 2002-????. Niiden välissä (between them) lämpenemisjaksot (warming periods) 1910-1940 and 1970-2002. Tämä n. 60 vuoden lämpeneminen (0.7 C) on ns. ilmastonmuutos (Warming during 60 years of 0.7 C degrees is so called climate change). Samat trendit ovat nähtävissä IPCC:n käyttämissä graafeissa (The same trends can be seen by using NASA/GISS measurements: long-term graph and short-term graph. On siis täysin mahdollista, että nykyinen viilenemisjalso ("suvantovaihe") saattaa kestää myöskin n. 30 vuotta (This regularity observed in the past means that the cooling of the climate today may take 30 years as well). Vain tulevat lämpötilamittaukset kertovat totuuden, eivät IPCC:n ennustukset "yhä kiihtyvästä lämpötilan noususta" (The truth, inconvenient or convenient, is in coming temperature measurements, not in IPCC scenarios of "accelerating global warming". These projections, made by computers, have been failed dramatically in the near past).

Ennustukseni (My Prediction)

Jos "ennustukseni", perustuen yllä esitettyyn ilmaston sykliseen vaihteluun, on tosi, saamme seuraavan globaalin ilmaston lämpötilavaihtelun vuoteen 2030 mennessä (If "my prediction", based on above reasoning of the cyclic variation of climate temperatures, is true, we get global climate temperatures during 1880-2030):1880-1910 (viileneminen/cooling)-1910-1940 (lämpeneminen/warming)-1940-1970 (viileneminen/cooling)-1970-2002 (lämpeneminen/warming)-2002-2030 (viileneminen/cooling).

Tätä voidaan kutsua (this can be called) 30-30-30-30-30 vuoden (years) "cyclic prediction".

Joka elää, se näkee mitä tapahtuu (some of us will see what happens). 

MITEN ILMASTONMUUTOSTA VOI SEURATA  (HOW WE CAN FOLLOW WHAT HAPPENS)

Täältä löytyy päivittäin linkit (ja niiden kautta tuoreimmat uutiset, kommentit ja analyysit) seuraaviin lähteisiin (daily news):

A. IPCC:hen uskovat (Believer sources)B. IPCC:tä epäilevät (Skeptical sources).

C. Tasapainoisesti raportoivat lähteet (Balanced sources)

Pari esimerkkiä kustakin ryhmästä:

A. Real Climate.   Tamino/Open Mind.

B. Climate AuditJennifer Marohasy. Suomalainen blogi.

C. Blackboard.     Accuweather

Uutisia ilmastonmuutoksesta (Here too, daily news): Tom Nelson

Ilmasto ja maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen (Climate and Global Warming). 

Suomen kielellä keskustelua ilmastonmuutoksesta: Tiede-lehti (klikkaa Geologia, maa, meri ja ilma). 

______________________________________________________________________________________

Lämpötilojen mittausasemat ja tiimit. Mittaustuloksia. (Experimental and analytical part) OSIO 4

______________________________________________________________________________________ 

HUOM: Lämpötilojen mittauksia suorittavilla tiimeillä on erilaiset referenssit, joihin anomalioita eli poikkeamia verrataan: GISS aikajakso 1951-1980, HadCRUT 1961-1990, satelliittimittaukset (UAH MSU ja RSS MSU)1979-2000. 

Myös ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuden mittaukset puhuttavat ihmisiä. 

GISS-tutkimus.   DATA GISS NASA (IPCC:n käyttämä data.giss.nasa.gov).

IPCC:n ennustusten (projektiot, skenaariot) analysointia: The Blackboard (Lucia Liljegren) ja

Coloradon yliopisto (Roger Pielke, Jr.). 

HadCRUT3.    NOAA.   RSS MSUUAH Climate data.   Hadley Centre.

Ilmakehän eri korkeuksien lämpötilatrendit (global atmospheric temperature trend). 

Pintalämpötilojen trendit tammikuu 2001-toukokuu 2008 (Surface Temperatures Trends Through May: Month 89 and counting!). Laskelmat on tehnyt apulaisprofessori ja avaruus/ilmakehä insinööri Lucia Liljegren (miehensä Jim Liljegren on ilmakehän tutkija). 

Ilmastonmuutos eli viime vuosisadan lämpeneminen (trendi 0.2 astetta/vuosikymmen) on ilmeinen (GISS Land Ocean Monthly Data). Tämän vuosisadan viileneminen (trendi 2001-2008) on aiheuttanut sen, että käppyröitä voidaan tulkita monella tavalla (Is it warmer than june 1988?). 

Hiukan globaalien lämpötilojen mittaamisesta ja anomalioista. 

ENSO-korjatun (pois suodatettu) käppyrän (HadCRUT3) mukaan globaali lämpötila on noussut 50:n vuoden aikana noin 0.6 astetta (keskimääräinen trendi 0.12 astetta/vuosikymmen. Näin myös viimeisen 20:n vuoden aikana (ei suodatettu signaali on antanut jopa trendin 0.2 astetta/vuosikymmen, joka siis on yliarvioitu. Katso yllä).

Kuinka suuri osuus trendistä on kasvihuonekaasuilla

MITTAUSTULOKSIEN TULKINTAA (helppoa, tai sitten ei!).

Hiukan erilaisia tuloksia ja tulkintoja (NOAA, NASAMSU, RSS, UAH) kesäkuun 2008 lämpötiloista on

täällä, tässä ja taas täällä.  Kesäkuu oli lämmin tai sitten ei! 

Meneekö se tosiasia, että maailmanlaajuisten lämpötilojen nousu (tällä vuosisadalla) on pysähtynyt, lopultakin jakeluun niiden itsepäisten ja putkinäköisten (olematonta tiedeyhteisön konsensusta ihmisen aiheuttamasta globaalisesta lämpenemisestä mielessään hautoneiden) tutkijoiden tajunnan virtaan (When Will They Ever Learn?). 

_______________________________________________________________________________________

K E V E N N Y S T Ä    T I E T E E N    L O M A S S A                      OSIO 5

H U O M: Tällä sivulla (lähtien osiosta n. 24) on ilmastonmuutoksen ohella hieman KEVENNYSTÄ:

blondien musavideoita, WTA-blondien (naisten tennis) videoita, kotisivuja, uutisia, tuloksia,

EM-jalkapallo 2008 tulosseuranta, linkki pingis-videoihin yms. Luettelo sivuillani olevista videoista

tulee joskun myöhemmin (kunhan on aikaa, lue ajasta täältä). Blondit hallitsevat Suomen politiikkaa ja

kaunistavat urheiluelämää (tämä ja paljon muutakin lähtien osiosta n.24)! Pääset myös lukemaan

myyttisistä soturinaisista, amatsoneista, jotka tiede on löytänyt.  Kaiken huippuna meriarkeologit

ovat läytäneet Välimeren pohjasta rauniot: Atlantis/Eden? Tiede ja myytit kohtaavat toisensa! 

Pääset myös sivuille, joilla tiede pohtii blondien alkuperää, levinnäisyyttä ja "elinkaarta". 

Autoesittely (aiotko hankkia uuden?).  Vai siirtyisitkö sittenkin pyöräilijäksi

Pelastaako tämä keksintö maapallon? 

Onkohan tämä blondi, jolla on vuoden 2008 kärkiaika 800 metrillä, ja joka voitti halli-MM 1500 m, nauttinut muutakin kuin urheilujuomaa? Jos valkoisen rodun edustaja voittaa keskimatkojen juoksussa kenialaisen, herää aina kysymys dopingin mahdollisesta käytöstä. Kenialaiset ovat keski-ja puolipitkien matkojen luonnonlahjakkuuksia (kevyet raajat ja hyvä maksimaalinen hapenottokyky, kohtuullisen hyvä anaerobinen kestävyys ja edullinen hitaiden/nopeiden lihassolujen suhde). Olisi kuitenkin mukava tietää heidän (harjoituskauden) doping-testauksista? Tiettyjen maiden urheilijoita kun aina systemaattisesti kusetetaan (sanan kirjaimellisessa merkityksessä). On kiva seurata Pekingin olympialaisten doping-testejä (esim. kaikkia EPO-valmisteita ei saada testeissä esiin).

PEKINGIN OLYMPIALAISET

Virallinen kisasivusto.  Hiukan erilainen sivusto.    Suomenkielisiä uutisia, tuloksia ja juttuja:

Olympiakomitea.   MTV3.   Keskisuomalainen.   Savon Sanomat.   YLE Urheilu.    SPORTTI

ILTALEHTI (tulokset).  Eurosport (englanti).

Presidentti Bush Pekingin o-kisoissa ja muuallakin. 

Beijing/Naisten Tennis: Vera (Bepa) Zvonareva ja Elena (Lena) Dementieva kohtaavat toisensa semifinaalissa (ainakin toinen siis ottelee kullasta!).  Bepan ja Lenan kotisivut ja Bepan vieraskirja OSIOSSA n.30 (WTA-TENNIS).

Elena wins Olympic gold!   Uusimmat kuvatMaria Sharapova on ollut sivussa olkapäävamman vuoksi.

Vera Zvonareva, tämän hetken (syksy 2008) kuumin naispelaaja

WTA (naisten tennis) suosikkejani (WTA-blondien videot: OSIO n.28!) ovat myös eräät brunetet:

Sveitsin pallotaituri Patty Schnyder (tässä lisää), Italian Flavia Pennetta (tässä video) ja Slovakian Dominika Cibulkova (tässä video). 

Naisten 7-ottelussa voittoon jälleen sinikeltaiset värit!  Mutta Carolina Kluftin perinnön nappasikin Ukrainan Nataliya Dobrynska.

Uusi keihästähti Maria Abakumova (video). 

PINGIKSEN EM-KISAT 2008

Liettuan Ruta Paskauskiene on naisten kaksinpelin Euroopan mestari 2008. Hän oli Euroopan mestari 2007 sekanelinpelissä (Serbian Karasevin kanssa). Ruta pelasi finaalissa lähes täydellistä peliä (paremmin kuin miehet!): pidin häntä jo silloin Euroopan parhaana naispelaajana (joten ennustukseni toteutui!). 

Video (kesto 4.45 min) finaalista. Kiinnitä huomio Rutan loistavaan rystypeliin!

Lisää pingisvideoita täällä, (here) more table tennis videos

_______________________________________________________________________________________ 

PÄÄSTÖJEN PIENHIUKKASET TUTKIMUSTEN MUKAAN TÄMÄN PÄIVÄN PAHIN UHKA TERVEYDELLE 

Ilmastonmuutos (viime vuosisadan lämpeneminen) on lisännyt rajujen metsäpalojen riskiä ja määrää sekä terveydelle vaarallisten pienhiukkasten kulkeutumista satojen kilometrien päähän.
[Yle Teema to 22.5.2008  Tiededokumentti: Tulella tulta vastaan. Lue lisätietoa (sivun noin 20. osio).] 

_______________________________________________________________________________________

Hansen ja Hadley Centre: Totuus ilmastonmuutoksesta?   The truth of climate change?

NASA:n James Hansenin "paahtumispelottelu" tarkasteltavana.

Täällä Hansenin skenaarioiden tarkastelu (How did Hansen`s Predictions do?). 

Hadley Centren lämpötilamittausten eräs tulkinta. Juttu aiheesta täällä.

Onko siis global warming out?       

Forecasting the Future (Katie Fehlinger, video): muun muassa USA:n presidenttiehdokkaat ilmastonmuutoksesta (sivustolla on uutisia ilmaston lämpenemiseen uskojista ja epäilevistä eli  accuweather on ns. "balanced source"). 

_______________________________________________________________________________________

ILMASTONMUUTOKSEN TÄRKEÄT LINKIT (IMPORTANT LINKS)

Täältä löytyy ilmastonmuutoksen oleelliset artikkelit, linkit, lähteet ja data: IPCC:n raportit, niitä tukeva (Believer), epäilevä (Skeptics) ja tasapainotteleva (Balanced) blogi- ja lähdeaineisto, media lähteet, tieteelliset julkaisut, ilmastomallit (GISS), data lähteet (GISS, HadCRUT, NOAA, RSS MSU ym.), muita lähteitä ja "ilmastonmuutos" henkilöitä. Lisäksi päivittäiset uutiset: Today`s Articles, tärkeimmät jutut (Believer, Skeptical and Balanced Sources) ja Today`s Interresting Finds. 

Today`s (18.6.2008) interesting find: Houston we have a Problem! (vesihöyryn pitoisuus laskenut). NOAA:n mukaan ilmakehän vesihöyrypitoisuus on pienentynyt maailmanlaajuisesti (indikoiden planeetan viilenemistä). Kasvihuonekaasut (Green House Gases, GHG) ja kasvihuonekaasujen vaikutus (Greenhouse Effect, GHE). 

________________________________________________________________________________________ 

ILMASTONMUUTOKSEN TILANNE VUODEN 2008 ALUSSA (helmikuu mukana JOHDANNON kuvissa). 

(CLIMATE CHANGE AT THE BEGINNING OF 2008) 

Maalis-, huhti- ja toukokuun 2008 kuvat (käppyrät) muissa alempana olevissa osioissa.

Tässä uusin (IPCC:n käyttämä) GISS Temperature Since 2001 (toukokuu 2008 mukana, se oli hiukan  viileämpi kuin huhtikuu 2008). Myös satelliittien mittausten mukaan toukokuu 2008 oli viileämpi kuin huhtikuu (esim. UAH MSU -0.19 C). Lähde: Almost Flat Trend Since 2001. Sillä lukuisia kommentteja.

Kannattaisiko puheet (ilmastoalarmistit, IPCC-fanit ja Helsingin Sanomat) "jatkuvasti kiihtyvästä maailmanlaajuisesta lämpenemisestä" lopettaa? 

Hesarin valikoimat pelottelukuvat eli Grönlannin jäätiköiden sulaminen EI johdu "ilmastonmuutoksesta" vaan seuraavista syistä: 1. Kalliovuorilta (läntiseltä pallonpuoliskolta) korkealla (10-18 km) tulevista lämpimistä suihkuvirtauksista, joiden pohjoista pallonpuoliskoa lämmittävien vaikutusten on arvioitu olevan jopa Golf-virran suuruusluokkaa. 2. Tropiikista päin tulevista lämpimistä ilmavirtauksista. 3. Lämpimien merivirtausten oskillaatiosta. 4. Pohjoisen pallonpuoliskon (jäätiköiden alapuolisten mannerjalustojen) äskettäin raportoidusta vulkaanisesta toiminnasta (kuuma magma).

Näihin löytyvät linkit (tieteellisistä tutkimuksista) aikaisemmista kirjoituksistani. Ne taas löytyvät tämän sivun (ilmastotalkoot) lopusta

UUTTA TIETOA: Täältä nähdään, että lämpöä siirtyy kohti pohjoista pallonpuoliskoa aiheuttaen osaltaan Grönlannin jäätiköiden sulamista. Myös tropiikista siirtyy lämpöä kohti Maan napoja, erityisesti kohti pohjoisnapaa (May 2008, keltainen alue Labradorista pohjoiseen ja punainen eteläisessä Grönlannissa). Jäätiköiden kiihtyvä sulaminen on alkanut jo globaalisesti lämpimästä "El Nino vuodesta" 1998 (May 1998 kuva), koska aikaisemmin oli viileäpää (erityisesti eteläisessä Grönlannissa, May 1988). Kyseesssä EI siis ole (Helsingin Sanomien jutun) "ilmastonmuutoksen kiihtyminen", vaan lämmön siirtymisen ilmiöt. Muista, että globaalinen keskimääräinen lämpötila (ilmaston maailmanlaajuinen lämpeneminen eli arkikielen "ilmastonmuutos") EI ole juurikaan noussut 2000-luvulla! 

Arktisen jääpeitteen tilanne. Keskustelua siitä (yli 200 kommenttia). _____________________________________________________________________________________

J O H D A N T O   I L M A S T O N M U U T O K S E E N   (INTRODUCTION TO CLIMATE CHANGE)

Lyhyenä ajanjaksona (kuukausittain tai vuoden aikana) globaalinen keskilämpötila vaihtelee melkoisesti (0.5-0.7 astetta). Esimerkiksi tammikuussa 2008 oli noin 0.7 astetta kylmempää kuin tammikuussa 2007, ikäänkuin koko viime vuosisadan nousu (0.7-0.75 astetta) olisi "menetetty". Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, joten asiaa on tarkasteltava pitemmällä ajanjaksolla (8, 17 tai mieluummin 30 vuotta). Siksi alla oleva seuranta on "epävirallinen", mutta voidaan tietysti tehdä "omia havaintoja" ja tarkastella vaikkapa vallitsevia alueellisia säätiloja (jotka ovat eri asia kuin ilmastonmuutos). 

Täällä voi seurata reaaliajassa maapallon lämpötiloja ja vallitsevaa globaalia lämpötilaa sekä poikkeamaa (warming/chilling) pitkäaikaisesta keskiarvosta. Klikkaa kuvasta kunkin maanosan suurennos!

Kun klikkaat esim. Euroopan kohdalta, näet samalla missä on pilvistä ja missä aurinko paistaa! 

Kuukausien väliset vaihtelut ovat suuria (usein 0.5 asteen suuruisia), joten ne eivät kerro mitään trendeistä, vasta 8 vuoden jaksoa voidaan pitää jossain määrin merkittävänä. Kuitenkin, ilmastotieteessä vasta 30 vuoden jaksoa voidaan pitää "ilmastonmuutoksellisesti" suuntaa antavana (sekään ei kerro että ilmastonmuutos on realiteetti, sillä saattaa seurata 30 vuoden jakso, jolloin lämpötila ei nouse).

Täällä juttu ja keskustelua IPCC:n ilmastomalleista ja 8 vuoden trendeistä

Täällä keskustelua pintalämpötilojen seurannasta

Mielenkiintoinen pintalämpötilojen trendi-tarkastelu (La Touko 17, 2008,1:20 am) HadCRUT3-datan avulla. Yhdyn täysin kirjoittajan mielipiteeseen ja erityisesti viimeiseen lauseeseen (globaalit pintalämpötilat ovat alkaneet laskea ja ihmisen osuutta lämpenemisessä on liioiteltu ja että IPCC:n ennustukset ovat menneet pieleen), sillä olen tullut samaan johtopäätökseen (analysoimalla dataa ja yliopistotasoisia tutkimuksia, erityisesti vertailuja havainnot/IPCC-ennustukset). Vaikka olen (tieteellisen koulutukseni perusteella) realisti (katso määrittely alla) tai "balanced source" (katso linkistä yllä), ymmärrän myös skeptikkoja, mutta en alarmisteja ("believers", jotka maalailevat kauhuskenaarioita). Lisäisin tähän, että vain tulevien vuosien mittaustulokset kertovat globaalien keskimääräisten lämpötilojen kehityksen

Täällä nykyiset lämpötila-anomaliat maapallon eri osissa (ei siis globaalit keskimääräiset poikkeamat) verrattuna jakson 1961-1990 keskiarvoon

HUOM: Satelliittien (UAH ja RSS) mittausten mukaan alempi ilmakehä EI ole lämmennyt viimeisen 5 vuoden
aikana.

Ei odotettua (IPCC) lämpenemistä tropiikissa alemmassa ilmakehässä. Kuvan paksu vaaleansininen viiva on teoreettinen ennustus perustuen kasvihuonekaasujen kasvavilla pitoisuuksiila tehtyihin malleihin. 

KIRJE IPCC-pomo Pachaurille: Miten selitetään se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jatkuvasti noussut , mutta globaali lämpötila on pysähtynyt viime vuosina (ei tiedä onko vastausta saatu).

NASA: Luonnollisten tekijöiden vaikutus: PDO ja La Nina. Piilottavatko nämä ilmiöt ihmisen aiheuttaman globaalisen lämpenemisen vai ovatko ne ajavana voimana ilmaston vaihteluissa (PDO saattaa kestää jopa 20-30 vuotta, joka saattaisi aiheuttaa ilmaston globaaliakin viilenemistä). Täällä keskustelua

PDO (Pacific Decadal Oscillation) ja globaalin lämpötilan kehitys korreloivat

Lucialla aiheesta (PDO) lisää (with comments). 

Tyynen valtameren (PDO), Atlantin (AMO) ja pohjoisen Atlantin (NAO) lämpötilaheilahtelujen sekä suihkuvirtauksien vaikutukset (korrelaatiot) hurrikaanien esiintymistiheyteen sekä globaaleihin ja USA:n lämpötiloihin. Korrelaatiot lämpötilat vs. CO2, TSI (total solar irradiance) ja PDO/AMO antavat ymmärtää, että aurinko ja merien lämpenemisjaksot vaikuttavat hiilidioksia voimakkaammin lämpenemiseen.

Loppupäätelmä: "We should be spending much more time and research dollars trying to better understand and predict the oceans and the sun than on trying to model or study the impact of CO2 or spend billions or trillions to control it."

Pikku juttu edellisen jatkoksi: Miksi hiilidioksidin vaikutus ei näy nykyisessä lämpenemisen pysähtymisessä? 

Tämä (pitkä) artikkeli käsittelee auringon ja merivirtojen (PDO, NAO ja El Nino/La Nina) vaikutuksia maapallon ilmastoon

Upeita valokuvia ja videoita Chilen tulivuoren purkauksesta (huomaa salamointi). Viilentävä vaikutus (aerosolien heijastuskyky eli albedo aurinkosäteilyyn) rajoittunee eteläiselle pallonpuoliskolle

ValokuviaVideot

AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation) saadaan vähentämällä GSST (Global Sea Surface Temperature) anomaliat NASST (North Atlantic Sea Surface Temperature) anomalioista. Laskutoimitus poistanee globaalin lämpenemisen signaalin AMO:sta. PDO (Pasific Decadal Oscillation)-jäännössignaali lasketaan monimutkaisemmin ja on yhteydessä ENSO:n (El Nino Southern Oscillation) kanssa. Globaalit ja pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilat seuraavat näiden kahden jäännösoskillaation nousuja ja laskuja

________________________________________________________________________________________ 

REALISTIT (ANALYYTIKOT), SKEPTIKOT JA ALARMISTIT 

Yhteenveto erilaisista uskomuksista ilmastonmuutoksessa. Tieteilijät (jotka myöntävät viime vuosisadan 0.7-0.75 asteen globaalin lämpötilanousun olevan realiteetti ) voidaan yksinkertaisuuden vuoksi jakaa (näissä kirjoituksissani) kolmeen ryhmään:

1. Ilmasto realistit (puolueettomia tieteentekijöitä, jotka tulkitsevat tuloksia analyyttisesti).

2. Ilmasto skeptikot (toisinajattelijoita, jotka kyseenalaistavat IPCC:n raportit ja erityisesti hiilidioksidin  korostetun vaikutuksen havaittuun lämpötilan nousuun). Korostavat luonnollisten tekijöiden vaikutusta maapallon ilmastoon (näin tekevät myös monet realistit, joten ryhmien raja on häilyvä). 

3. Ilmasto alarmistit (tulkitsevat tuloksia yliarvioiden ja sortuvat pelotteluun ja toisten mollaamiseen). Eräät ilmastoalarmistit maalailevat uhkakuvia maapallon ja ihmiskunnan tuhoutumisesta, eräät heistä ovat ilmiselvästi IPCC:n "palveluksessa". Kuuluisin (ei-tieteellinen) alarmisti on Al Gore, mutta samankaltaisia löytyy Suomestakin (mm. eräitä "tietokirjan" kirjoittajia). Pahimpia alarmisteja kutsun kirjoituksissani ilmastokiihkoilijoiksi, sillä he luovat turhaa hysteriaa ja pelottelevat ihmisiä (mm. herkässä iässä olevia lapsia). Myös propagandistit, jotka "mainostavat" viime vuosisadan lämpötilan nousua (0.7 astetta), voidaan kategorioida tähän ryhmään. Osalla ryhmän jäsenistä on selvästi poliittiset päämäärät, joten kutsun "yliampuvaa tiedettä" poliittiseksi tieteeksi (katso tarkemmin: ilmastotalkoot). Alarmistit uskovat AGW:hen (antropogenic global warming) eli man-made global warmingiin (ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemisen). 

IPCC.n luottotutkijat (ns. valtavirran tutkijat) kuuluvat (henkilöstä riippuen) ryhmiin 1 ja 3.  On kuitenkin huomattava, että ryhmään 1 kuuluu joukko tutkijoita, jotka eivät ole samaa mieltä IPCC:n raporttien kanssa tai eivät allekirjoita niitä.  

TV1/MOT ohjelman (vuodelta 2004) käsikirjoitus ilmastonmuutoksesta

"Ilmastonmuutoksen seuraavat uhrit". YK:n ympäristöjärjestön Unepin propagandistinen ja tieteellisesti harhaanjohtava raportti. Siitä täällä mielenkiintoista keskustelua.

Uutisia ilmastonmuutoksesta (suomeksi). 

________________________________________________________________________________________ 

TRENDIT JA LUONNOLLISTEN TEKIJÖIDEN VAIKUTUS 

Tästä kuvasta näkyy. että noin 20 vuoden aikana lämpenemistä on tapahtunut 0.4 astetta eli trendi on noin 0.2 astetta/vuosikymmen. Aikana 1990-2007 nousutrendi oli myös 0.2 astetta/vuosikymmen (katso Coloradon yliopiston linkki, January 18). Toisaalta, tuntuu oudolta, että media (erityisesti Helsingin Sanomat ja YLE TV, kuten taas 28.5.2008) rummuttivat ilmastonmuutoksesta (lämpenemisestä) vaikka tilanne näyttää (RSS satelliitti data) viimeisen kymmenen vuoden ajalta tältä

H A R H A T I E T O A 

Hesari jatkaa harhatietoa (29.5.2008, VTT: Ilmastonmuutos kiihtyy haja-asutuksesta), kuten tekstin lause hyvin kertoo: Ilmastonmuutoksen kiihtyminen oletettua nopeammaksi vaatii VTT:n mukaan voimakkaita keinoja. Herää kysymys: onko kysymyksessä VTT:n nollatutkimus vai Hesarin pelottelu-, syyllistämis- vai kaavoituslinja? Sivuillani olevat kuvat (uusimmat mittaustulokset) kertovat kyllä aivan toista: ilmastonmuutos (lämpeneminen) on 2000-luvulla selkeästi hidastunut tai jopa pysähtynyt! Tässä vielä todisteena virallinen (IPCC:n käyttämä) data: giss.nasa.gov. Missä on lämpenemisen kiihtyminen?  

________________________________________________________________________________________ 

Tästä kuvassa näkyy El Ninon ja La Ninan vaikutus globaaleihin lämpötiloihin vuosina 1980-2005. 

Tässä sama pitemmältä ajanjaksolta.

Täällä ENSO index ja täällä koko viime vuosisadan globaalin lämpötilan kehitys.

Kolmesta ylläolevien linkkien kuvista nähdään, että kylmällä La Nina-kaudella (1950- noin 1975)
lämpötilat eivat nousseet, mutta lämpimällä El Nino-kaudella nousu oli merkittävä.

Auringon aktiivisuus (auringonpilkkujaksot lähtien vuodesta 1947). Auringonpilkkujaksojen pituuksilla, pilkkujen määrällä ja orientoitumisella Maan suhteen sekä auringon aktiviteetilla (Maan suhteen) sekä ENSO-datalla (El Nino/La Nina) on tietysti vaikutusta globaaliin lämpötilaan (muiden tekijöiden lisäksi). 

Onko auringonpilkkujaksoilla ja merenpinnan korkeuden vaihteluilla yhteyttä? 

Lisää juttua auringonpilkuista.  Katso myös täältä (sivun viimeinen osio).

Auringon aktiviteetin (Total Solar Irradiance) ja sen trendin sekä ENSON ja vulkaanisen toiminnan vaikutus maapallon ilmastoon on ilmeinen. Tarkastelussa on alemman troposfäärin (n. 2 km korkeus) keskimääräiset globaalit lämpötila-anomaliat vuosina 1980-2005. Irradianssi ajalta 1880-2005 osoittaa nousevaa trendiä. 

________________________________________________________________________________________ 

GLOBAALISEN LÄMPÖTILAN MITTAUSTULOKSET, TULKINTA JA ANALYSOINTI 

 Lämpötilamittaukset ja niiden analysointi sekä vertailu IPCC:n ennustuksiin
________________________________________________________________________________________ 

Data.giss.nasa.gov (IPCC):

Kun tätä käppyrää (Monthly Mean Global Surface Temperature) tarkastellaan, se mahdollistaa monia erilaisia trenditulkintoja. Jos aloitetaan (El Nino vuodesta) 1998, globaalin lämpötilan nousu on olematon. Jos aloitetaan vuodesta 1999, saadaan ”kiva nousu” (IPCC). Jos tarkastellaan 5-vuotiskautta (2003-2007), nousu on OLEMATON. Jos otetaan ”uusin jakso”, ollaan viilenemässä. (Tämä noin vain silmämääräisesti, ilman plottaamista ”paras suoralla”). Tämä EI oleTIEDETTÄ! Jos ”suodatetaan” pois esim. ”El Nino-1998”, mitä muuta pitäisi suodattaa? Eivätkö KAIKKI voisi tajuta sitä, että (tarkastellaanpa mitä ajanjaksoa tahansa, mielellään riittävän pitkää) huomioidaan KAIKKI vaikuttavat tekijät, kuten ENSO, auringonpilkkujaksot, galaktiset kosmiset säteet, astrokemialliset (aurinkokunnan liike mahdollisissa  tähtipölyissä ), vulkaaninen toiminta, ja planetaariset tekijät (varastoitunut maalämpö, merenalainen magma, aerosolit ym.) ja
hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä. Pilvisyys, ilmavirtaukset yms. lienevät vaikeita (kuten myös astrokemia), joten ne on luonnollisesti jätettävä pois. Kun vielä tarkastellaan heijastuskykyä
(albedo) ja sen muutosta (esim. El Ninon lämmittävän vaikutuksen ja lumipeitteen vähenemisen vaikutusta), alamme pikku hiljaa ”lähestyä” TIEDETTÄ.  No, näitä kaikkia EI tietenkään voida huomioida kun niiden vaikutusta ei tunneta. Toki ENSON (El Nino/La Nina) vaikutusta voidaan arvioida ja auringon aktiviteetista (auringonpilkkujaksojen myötä) on tietoa saatavilla. No niin, tämä vain JOHDANTONA.

________________________________________________________________________________________ 

Tarkastellaan alla luotettavinta dataa eli lämpötilamittauksia ja niiden tulkintoja ja analyysiä

________________________________________________________________________________________ 

NASA/GISS (IPCC) ilmoittaa, että ”a line of best fit” eli lineaarinen nousu eli trendi ajalta 1998-heinäkuu 2007 on 0.16 astetta/vuosikymmen. IPCC:n johtopäätös: Vaikka aloitamme vuodesta
1998, planeetta lämpenee samalla vauhdilla kuin 30 edellisen vuoden aikana! Katsotaanpa asiaa
tarkemmin.

OHO: tätä sivua onkin käpälöity sen jälkeen kun kirjoitin yllä olevan! On lukuarvo (0.16) poistettu, se olikin outo "paras suora". ENSO (vuosi 1998) signaali on suodatettu pois ja näin on saatu ihan kivat nousutrendit (ilman lukuarvoja, koska lämpötilanousu on "hiipunut"). Ei enää uhota, että lämpeneminen jatkuu samalla vauhdilla (tai jopa kiihtyen kuten myös aikaisemmin maalailtiin). 

Toisaalta, jos täältä katsotaan, noin 30 vuoden (1975-2007) nousutrendi on 0.14 C/vuosikymmen. 

Mutta (koska olen realisti tai "balanced source") annetaan myös skeptikolle puheenvuoro

Emme siis voi (tieteellisesti) sanoa, että maapallon keskimääräisen lämpötilan nousu on (lopullisesti) pysähtynyt tai että se jatkaa nousua samalla vauhdilla kuin 30 edellisen vuoden aikana tai että nousu on yhä kiihtyvää (alarmistiset "believers"). Kyse voi olla lyhytjaksoisista heilahteluista (short-term noise) tai pitempiaikaisesta "suvantovaiheesta" (kuten noin 30 vuoden jakso viime vuosisadalla) tai on jopa viileneminenkin mahdollista. Epätäydelliset ilmastomallit ovat leikkikaluja havaintoihin eli fysikaalisiin mittauksiin verrattuna (jokaisen pitäisi tämä tajuta). 

_______________________________________________________________________________________ 

 Kun katsomme Hadley Centren (luotettava brittien tutkimuslaitos) kuvaa pitemmältä ajalta, nousua on v. 2000 alussa, mutta sitten tulee stoppi ja lämpötila kääntyy laskuun (merien ja alailmakehän lämpeneminen on siis pysähtynyt, ainakin toistaiseksi. Edelliset trendit (0.177astetta/vuosikymmen, ajalta 1910-1940 ja 0.194 astetta/vuosikymmen ajalta 1975-2002), eikä edes IPCC:n ”lupaama” 0.16 ast./vuosikymmen ole valideja nykyisten mittausten mukaan. IPCC ennustus on (taas kerran) mennyt pieleen, katso tarkemmin alla Coloradon yliopiston analyysit. IPCC:hän ”lupasi”, että planeettamme lämpenee samalla vauhdilla kuin 30 edellisen vuoden ajan.

Hadley Centren tarkistetut lämpötilamittaukset. HadCRUT3:n vertailutaso on 1961-1990 välisen ajan keskilämpötila. 

________________________________________________________________________________________ 

Tarvitaan siis tarkempia analyysejä viimeisen kymmenen vuoden trendeistä. Niitä laskelmia löytyy täältä (HadCRUT-3, pintalämmöt, ”line of best fit”-suorat (trendit) pienimmän neliösumman menetelmällä).  Aikasarjat (KATSO KUVAT, Viesti tIi  Sun Maa 23, 2008 10.44 pm):

v. 2000-2008 (tammi- ja helmikuu mukana), v.2001-2008 (tammi- ja helmikuu mukana),v.2000-2007 (ilman 2008 tammi- ja helmikuuta), v.2001-2007 (ilman alkuvuotta 2008).

JOHTOPÄÄTÖS: Lämpeneminen tällä vuosikymmenellä on pysähtynyt TAI jopa kääntynyt lievään laskuun. Lähes samaan tulokseen voi tulla Coloradon yliopiston analyysistä mitatuista lämpötiloista ja niiden vertailusta IPCC:n ennustuksiin (aloita vaikka January, 2008). On kuitenkin selvää, että ”trendit” ovat virherajojen sisällä ja näin ollen emme voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä (vaikka sekä IPCC että skeptikot haluavat näin tehdä). Realistisesti (ja "tieteellisesti") ajatellen saatamme nyt elää ns.suvantovaihetta kuten n.1950-1975, jolloin lämpötila ei noussut (katso Hadley Centre KUVASTA yllä). 

________________________________________________________________________________________ 

MITTAUSTULOKSET JA IPCC ENNUSTUKSET 

Tässä vielä neljän eri tutkimustiimin mittaustulokset tältä vuosikymmeneltä ja IPCC-ennustusten arviointi. Trendit (silmämääräisesti arvioituna):

NASA/GISS: nousu noin 0.13 astetta, UKMET ja UAH: ei lämpenemistä 2001-2007 ("suvantovaihe"), RSS: lievä viileneminen.

Kuten edellä totesin, IPCC ilmoittaa tämän vuosikymmenen nousutrendiksi 0.16 astetta/vuosikymmen aikaisemman 0.2 astetta sijaan (koska nousu on hidastunut on pakko alentaa arvioita). Kuten tästä (Coloradon yliopiston tutkimuksesta) näemme, IPCC on vuosien mittaan joutunut dramaattisesti alentamaan nousu ennusteitaan. Esimerkiksi v.1990-ennuste (vuoteen 2007 mennessä) oli 0.6 astetta (eli reilu 0.3/vuosikymmen).  

Lämpötilojen 5-vuotisjakso (2003-2007) löytyy täältä.

_______________________________________________________________________________________ 

HIILIDIOKSIDIN ROOLI?

Hiilidioksidin ja lämpötilojen käppyrät alkavat erota toisistaan 2000-luvulla (juttua täällä).

ENSON (El Nino/La Nina) ja hiilidioksidin rooli täällä.

Helsingin hiilidioksidipäästöjen viikottainen seuranta

Miten hiilidioksidi lämmittää ilmakehää? (Keskustelua Tiede-lehdessä). 

Kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kehitys viime vuosina. 

Hiilidioksidin lämmittävä vaikutus arvioidaan ns. säteilypakotteen avulla, joka ilmaistaan tehona neliömetriä kohti (W/m2). Auringon säteilyteho (total solar irradiance, TSI, W/m2) on viiden viime vuoden aikana tasaisesti alentunut. Jos hiilidioksidi lämmittää (kuten IPCC väittää), luonnolliset tekijät (auringon tällä hetkellä alentunut teho ja kylmä merivirta La Nina) toimivat tasapainottavana tekijänä aiheuttaen ns. suvantovaiheen (jolloin lämpötila ei nouse tai jopa laskee). Jos taas hiilidioksidin rooli on vähäisempi kuin IPCC on arvioinut, voi suvantovaihe (tai globaali viileneminen) olla pitkäaikaista. Vain tulevien vuosien lämpötilamittaukset kertovat totuuden (tämä on siis ns. realistinen näkemys, jossa ei leikitä skenaarioilla, projektioilla, ennustuksilla tai ei-fysikaalisiin mittauksiin perustuvilla tietokone mallituksilla eikä vedota menneen vuosisadan trendeihin). Hiilidioksidin säteilypakote on arvio, auringon yo. linkissä ilmoitettu irradianssin arvo on fysikaalinen mittaus

Täällä keskustelua Auringon tehovaihteluista (Tiede-lehti/keskustelut). 

Näyttää siltä, että vuosina 2002-2008 (huhtikuu) viilenemistrendi on selkeä (vaikka hiilidioksidipitoisuus on tänä aikana selkeästi noussut), ja että (entisen 19 000 lisäksi) yhä useampi tieteilijä (yli 30 000) on sitä mieltä, että ei ole vakuuttavia tieteellisiä todisteita ihmisen aiheuttamasta globaalista lämpenemisestä (hiilidioksidin hallitsevasta roolista). Olisi syytä panostaa (dollareita) yhä enemmän tutkimuksiin (sekä CO2 roolista että luonnollisten tekijöiden vaikutuksesta) sekä sopeutumiseen (mahdolliseen) ilmastonmuutokseen (lämpeneminen/viileneminen) mieluummin kuin fanaattiseen CO2-päästöjen leikkaamiseen tai taloudellisesti kestämättömiin CO2-talteenotto- ja varastointimenetelmiin. 

Aiheesta lisää: 31 072 amerikkalaista tieteilijää (joista 9 021 tohtoritasoisia), joiden mielestä ei ole tieteellisiä todisteita ihmisen aiheuttamasta (kasvihuonekaasujen aikaansaamasta) globaalisesta lämpenemisestä, ovat allekirjoittaneet asiaan liittyvän vetoomuksen. Erityisesti korostetaan, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ei ole odotettavissa katastrofaalista maapallon lämpenemistä.

National Post: 32 000 deniers (ihmisen aiheuttaman globaalin lämpenemisen kieltäjää/epäilijää). 

Juttu samasta aiheesta: 31 000 scientists reject "global warming" agenda.

Keskustelua hiilidioksidin lämpövaikutuksesta

CLIMATE SENSITIVITY (ILMASTOHERKKYYS)

American Physical Society: Climate Sensitivity Reconsidered (2008/07). Tämän teoreettisen ja analyyttisen tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että ilmastoherkkyys (paljonko globaali lämpötila nousee ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuessa) on noin 1 aste (ei IPCC:n valitsema 3.26).

APS:n laskelmien mukaan CO2 pitoisuuden tuplaantuminen nostaisi globaalia lämpötilaa vain 0.6 astetta. 

Aikaisempia tutkimuksia ilmastosensitiivisyydestä. Keskiarvo on n. 3 astetta, jonka siis IPCC on "napannut". Realistiset IPCC believers (uskojat) käyttävät todennäköisyysarvoja 2-4 astetta. Kyseessä on siis pelkät arviot. Eräät skeptical sources (epäilijät) ovat ihastuneet arvoon 1.7 astetta, mutta nyt käsillä oleva tutkimus antaa siis vieläkin pienemmän arvion (n. 1 aste). Jos ilmastoherkkyys on 1.7 astetta, keskimääräinen maailmanlaajuinen ilmasto lämpenee vuoteen 2100 mennessä noin 2 astetta. Jos se olisi 4.2 astetta (IPCC:n ylin arvio), ilmasto lämpenisi vuoteen 2100 mennessä peräti 5-6 astetta. On täysin selvää (lue sivuni trendeistä!), että viime vuosisadan lämpenemisen trendit ovat lähellä arvoa 1.7 astetta ja että nykyinen lämpötilan pysähtyminen antaa oikeutta alemmalle kuin 3-4 arviolle. IPCC:n ennustusten toteutuminen (nousu 5-6 astetta) vaatisi siis viime vuosisadan lopun nousutrendin (2 astetta/vuosikymmen) käsittämättömän reilua ylittämistä eli ilmastoalarmistien "jatkuvaa kiihtymistä". 

Juttu ja kommentteja APS:stä, myös täällä. HUOM: APS:n artikkeli Ei ole läpikäynyt tieteellistä vertaisarviointia (peer review eli ennakkotarkistus), joten sitä ei ole syytä enempää kommentoida. 

Ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että CO2 päästöt ovat ilmaston lämpenemisen ajavana voimana

________________________________________________________________________________________ 

ILMASTOKIIHKOILIJOIDEN PELOTTELU (täysin perusteetonta). ALARMISTIT ASIALLA

Ilmastokiihkoilijat (ilmastoalarmistit, tuomiopäivän julistajat, katastrofeilla pelottelijat jne.) väittävät usein:

"Sään ääri-ilmiöt kuten hirmumyrskyt ja tulvat sekä ankarat talvipakkaset ja lumimyrskyt tulevat selvästi lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä". Katsotaanpa uutisia 50 vuoden takaa.

Satakunnan Kansa (4.4.2008, 50 vuotta sitten): Valtavat pyörremyrskyt ja tulvat tekevät tuhotöitä USA:ssa (UP, STT-Reuter). Pyörteet tulivat Wichita Fallsissa Texasissa kolmelta eri taholta, ja niiden tauottua kaupungissa vallitsi hirvittävä tuho. Kaliforniassa joet tulvivat yli äyräidensä ja lumivyöryt tukkivat valtatiet. Maaliskuun aikana on satanut enemmän kuin koskaan vuoden 1898 jälkeen.

Lumimyrskyjen pääsiäissää Euroopassa (STT-Reuter): Pääsiäinen saapui suurimpaan osaan Eurooppaa lumimyrskyjen ja rajuilmojen kanssa.  

Vuonna 1958 ilmastossa oli ns. suvantovaihe, jolloin lämpötila ei juurikaan noussut (samanlainen kuin nytkin, katso yllä Hadley Centren kuva). Al Gore ja ilmastokiihkoilijat pilaavat koko tärkeän asian
tällaisilla totuuden vastaisilla ja järjettömillä maalailuilla. KATSOTAANPA TARKEMMIN:

Suvantovaihe (n. 30 vuoden jakso suurinpiirtein vuosina 1945-1975), jolloin globaali lämpötila ei juurikaan noussut , näkyy selvästi myös IPCC:n "virallisesta" NASA/GISS käppyrästä. Koska globaalin lämpötilan nousu on tällä hetkellä pysähtynyt (NASA/GISS), saatamme nytkin elää jonkinlaista "suvantovaihetta" (vain tulevat mittaukset näyttävät kuinka pitkä tämä vaihe on!). Tästä syystä kaikki alarmismi (esim. IPCC:n väittämä, että lämpötilan nousu jatkuu kiihtyvällä nopeudella) ja propaganda on täysin harhaan johtavaa ja jopa edesvastuutonta, koska suurin osa poliitikoista uskoo tämän porukan (katso alla) väitteisiin. Pyrkimys puhtaampaan teknologiaan ja ilmanlaadun parantamiseen on tietysti täysin perusteltua, mutta vedättäminen ilmastonmuutoksen nimissä on vastenmielistä. Sopeutuminen (mahdolliseen) ilmastonmuutokseen on myös järkevää, mutta fanaattinen (EU:n ja Suomen) mallioppilaan rooli on täysin järjetöntä (katso tarkemmin täältä). 

Täälltä löytyy maailman johtavat ilmastoalarmistit, joilla kaikilla on jonkinlainen NASA-yhteys. Kun Al Gore toimi varapresidenttinä, hän oli näiden tuomiopäivän julistajien "kummisetä"

Vastapainoksi tässä eräs lista toisinajattelijoista tai skeptikoiksi väitetyistä

Tässä (pitkässä) artikkelissa (IPCC Scientist calls Global Warming Fears the Worst scientific scandal in history) monet pätevät tiedemiehet osoittavat (vertaisarvioiduissa julkaisuissaan), että IPCC:n, James Hansenin ja Al Goren pelottelut (jatkuvasti kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä) eivät perustu tieteellisiin tosiasioihin. 

Väitteet, että sään ääri-ilmiöt ja tulvat olisivat todiste ihmisen aiheuttamasta (hiilidioksidi) ilmaston lämpenemisestä, ovat tieteellisesti tarkasteltuna hölynpölyä (Alarmists use weather to promote global warming hoax). 

_______________________________________________________________________________________ 

HUOM: Vihreät aktivistit muokkaavat WMO:n (World Meteorological Organization) ja BBC:n uutisia ja Real Climate on yhteydessä (välikäsien kautta) Al Goreen. Että se sitten näidenkin raporttien ja uutisten luotettavuudesta. 

Ympäristöjärjestöillä on kuitenkin heikko asiantuntemus, joten heidän sotkeutumisensa asioihin vie tieteeltä uskottavuuden. 

_______________________________________________________________________________________ 

SUOMEN ILMASTOALARMISTIT (ILMASTOKIIHKOILIJAT JA PELOTTELIJAT)

Suomen viralliset ilmastoalarmistit (Ilmatieteen laitos ja Helsingin yliopiston dosentit) ovat tällä hetkellä (lämpötilan nousun hidastumisen johdosta, katso kaksi osiota ylöspäin) olleet (suhteellisen) hiljaa. Alarmistisia uutisia julkaisevat ainakin Tiede-lehti ja Helsingin Sanomien toimittajat. Katsotaan siis ("virallisen radiohiljaisuuden vallitessa") Tiede-lehden uutista viime vuodelta (2007). Totta on, että globaali lämpötila on noussut viime vuosisadalla n. 0.7 astetta (täytyy olla tosiasia jutun pohjaksi!).Sitten alkaa tapahtua: "lupaillaan" jopa kuuden (6 !) asteen lämpötilan nousua ja Suomeen peräti yhdeksän (9 !) asteen nousua pahimmillaan. Joka tapauksessa ollaan "varmoja", että lämpötilan nousun vauhti on kiihtymässä. Että sillä lailla, Suomesta trooppinen maa, ei tarvita Etelän matkoja, olisi asian hyvä puoli.

Huhhuh hellettä!

Satakunnan Kansa (Torstai 1. toukokuuta 2008, Pääkirjoitus-sivu/Näkökulma): Hyttysriesaa luvassa parvittain: Ilmastonmuutoksella pelottelijat puhuvat nyt paitsi hyttysten määrästä myös uusista lajeista, jotka ovat monin verroin nykyistä pirullisempia (pistos kutiaa monin verroin!). Pelottelijalta lienee jäänyt huomaamatta, että yleensähän ollaan huolissaan lajien sukupuuttoon kuolemisesta. LOL. 

________________________________________________________________________________________ 

KOMMENTIT LÄMPÖTILOJEN MITTAUKSISTA JA SKENAARIOISTA

1. IPCC:n esittämät tulevaisuuden lämpötilatrendit, perustuen pääosin viime vuosisadan toteutuneisiin lämpötiloihin  (GISS-mittauksiin ja niiden tulkintoihin), ovat yliarvioituja (overpredicted). Menneisyyden globaalin lämpötilan poikkeamat (pitkäaikaisesta keskiarvosta) ja trendit ovat tietysti käytettävissä, mutta niihin perustuvat skenaariot eivät ole tieteellisti perusteltavissa. Kuten olemme nähneet, näitä skenaarioita on jouduttu dramaattisesti muuttelemaan toteutuneiden lämpötilamittausten myötä.

2. Toisinajattelijoiden (skeptikoiden) väittämät globaalin lämpötilan nousun (lopullisesta) pysähtymisestä
ovat toiveajattelua, sillä nyt on ns. suvantovaihe (jolloin globaali lämpötila ei juurikaan nouse tai voi jopa laskea). Tällainen tilanne menneisyydestä on tuttu (katso esim. Hadley Centren kuva yllä). 

3. Vasta tulevien vuosien mittaukset (kuten yleensäkin fysikaalisissa tieteissä) näyttävät miten
maailmanlaajuiset eli globaalit lämpötilat kehittyvät.

4. Kannattaisiko Suomen "liittyä" Roger Pielke Juniorin, Coloradon yliopiston ympäristöpolitiikan tutkijan, klubiin ("non-skeptic heretic club"), jonka mielestä on halvempaa sopeutua ilmastonmuutokseen kuin taistella sitä vastaan? Päästökauppa tulee kalliiksi, saadaanko siitä rahaa sopeutumiseen? Sopeutumisessa tärkeitä pointteja ovat ihmisen terveyden edistäminen ja korkeatasoinen biologinen tutkimustoiminta (kuten bioenergia, toisen polven biopoltoaineet, metsät, viljelykasvit ja biologisten torjunta-aineiden kehittäminen mahdollisen lämpenemisen aiheuttamien tuholaisten torjuntaan jne.). Ilmastotalkoista olen jo kirjoittanut. Ikävä kyllä, niissä kekkereissä Suomella on vain mallioppilaan rooli. 

Kiinan kauhuskenaario: täällä (4. osio, TÄLLÄ HETKELLÄ EMME TIEDÄ) ja täällä (viim.edellinen osio). Arvoidaan, että Kiinan päästöt ovat v.2030 yhtä suuret kuin koko maailman päästöt tänään. 

Päästöjen vähentäminen ja pyrkimys puhtaampaan teknologiaan palvelevat ilmaston suojelua, ilman laadun parantamista ja sopeutumista (mahdolliseen) ilmastonmuutokseen.

_______________________________________________________________________________________

PIENHIUKKASET TODELLINEN UHKA (IHMISEN TERVEYDELLE)             OSIO n. 20

Pienhiukkaset tai aerosolihiukkaset ovat suuruusluokaltaan mikrometrin (millimetrin tuhannesosan) ja nanometrin (millimetrin miljoonasosan) kokoisia hiukkasia, joita syntyy polttoprosesseissa ja myös luonnollisesti.  

Pienhiukkaset (joita syntyy erityisesti liikenteessä ja polttoprosesseissa) ovat todellinen uhka. Ruotsalais-hollantilainen tutkimusryhmä Uppsalan yliopistossa: Pienhiukkaset dieselautojen vaarallinen kohta (Helsingin Sanomat 29.03.2008). "Pystymme osoittamaan, että dieselpäästöt (ultrapienet hiukkaset) tunkeutuvat aivoihin saakka." Pienhiukkaset aiheuttavat tutkimusten mukaan pelkästään Suomessa      300- 3 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Hiukkassuodattimesta huolimatta nämä ultrapienet hiukkaset pääsevät ilmaan (ainakin osittain).  

Pienhiukkasia muodostuu liikenteessä, hiilivoimaloissa ja puun poltossa. Lääketieteen tohtori Raimo O. Salonen Kansanterveyslaitokselta arvioi, että pelkästään Suomessa pienhiukkaset aiheuttavat 1 300 ennenaikaista kuolemaa vuodessa ja EU:n alueella noin 350 000. Suomen omien päästöjen ohella pienhiukkasia kulkeutuu Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan maastopaloista ja kulotuksista (Hesari 2.4.2008). Pienhiukkaset ja ultrapienet hiukkaset ovat siis todellinen uhka ihmisille (verrattuna esim.hiilidioksidipäästöihin). Keuhkoihin ja verenkiertoon tunkeutuvia (ja aivoihin pääseviä ultrapieniä hiukkasia) pienhiukkasia syntyy teollisuudessa, energian tuotannossa, liikenteessä ja puun palaessa (jossa myös muodostuu syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä). 

Akatemiatutkija Jouni Tuomisto Kansanterveyslaitokselta kertoo, että pienhiukkaset menevät syvälle keuhkoihin ja saattavat aiheuttaa tulehduksia. Verenkiertoon pääsevät ultrapienet hiukkaset voivat kulkeutua sydämeen ja aiheuttaa ennenaikaisia sydän- ja keuhkosairauksiin kuolemia. Tutkimuksissa on osoitettu, että kohonnut pienhiukkaspitoisuus yhtenä päivänä lisää kuolleisuutta jo seuraavana päivänä, joten kyse ei (aina) ole pitkäaikaisvaikutteista (vuosikausien altistumista). 

Yle Teema to 22.5.2008 Tiededokumentti: Tulella tulta vastaan. Ilmastonmuutos lisää
metsäpalojen riskiä

Rajut metsäpalot ovat yleistyneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ollen jo joka kesäinen vitsaus. Niissä syntyvät terveydelle vaaralliset pienhiukkaset kulkeutuvat satojen kilometrien päähän heikentäen näin ilmanlaatua laajalla alueella. Syynä on kuivuus, joka aiheutuu (dokumentin mukaan) ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä, mikä on lisännyt kuivien kausien määrää ja kestoa. Michelle Metivier kertoo, että uutena keinona metsäpaloja vastaan on Kanadassa ryhdytty käyttämään kulotusta, jolloin poltetulla alueella eläin- ja kasvikunta elpyvät luontaisesti. 

Ilmastonmuutoksella onkin pitkä "syntilista". Mikä on totta ja mikä ei, siitä kiistellään. Totta on ainakin se, että pienhiukkaset (syntyivät ne sitten luonnollisesti tai ihmisen toiminnan tuloksena) ovat terveydelle vaarallisia. Sen ovat lukuisat tutkimukset osoittaneet.

________________________________________________________________________________________

Yhdysvalloissa tehdyssä kyselyssä (mitkä ovat pahimmat ympäristöuhkat), globaali lämpeneminen (kasvihuonekaasujen päästöt) oli vasta 8. pahin uhka. Kärjessä olivat 1. Juomavesi 2. Vesistöjen saastuminen 3. Smog (eli savusumu jossa mukana pienhiukkaset). 

________________________________________________________________________________________

Linkit aikaisempiin kirjoituksiini ilmastonmuutoksesta löytyvät tämän sivun (ilmastotalkoot) lopusta.

________________________________________________________________________________________ 

VIIHDETTÄ (MUSAVIDEOITA, VIDEOITA: WTA-TENNIS JA PINGIS ym.) 
________________________________________________________________________________________ 

KEVENNYSTÄ  (blondit ja musavideot) siksi ettei ilmastonmuutos tai pienhiukkaspäästöt ala ahistaa!

Uusia mittaustuloksia ja uutisia odotellessa katsellaan ja kuunnellaan aluksi vaikkapa kahden ihanan blondin musavideot: Anastacia: Left Outside Alone ja Anna Abreu: End of LoveAre You Ready.

Lisää (blondien) musavideoita: Kristiina Brask (Tuulilasin nurkkaan). Katri Ylander (Valehdellaan). 

Madonna: HollywoodJump Video.   Hung Up.  Uran alku: Like a Virgin.       Jippu: Kanna minut.

Madonnan (elokuussa 2008 50 v.) uutuusvideo: 4 Minute Video

Christina AquileraHurt. Sirkus Hurt. Moloko:  The Time Is Now. Britney Spears: Piece of Me.

Kylie MinogueRed Blooded Woman.   Chisu: Mun koti ei oo täälläSamantha Fox: Touch Me.

Kylie Minogue: Can`t Get You Out Of My Head.   Sexy show.

Main Offender Naughty Sexy Kylie Minogue Mad Punk Mix

Pink: Stupid Girls.   Dear Mr PresidentShakiraque me quedes tu

Natasha Bedingfield: I Wanna Have Your BabiesKelly Clarkson: Walk Away.

Charlotte Perrelli: HeroAimee Mann: ghost worldMariah Carey: Bye Bye.

Gwen Stefani: What You Waiting For?   Marilyn MonroeI Wanna Be Loved By You.  

Oliko Marilyn täydellinen blondiVai onko tämä täydellinen blondi (the perfect blonde)?

Vai "blondien blondi" ?  Ehkä perfect blonde oli Marilyn.

________________________________________________________________________________________ 

WTA TENNIS 

Onko Anna Kournikova WTA-tenniksen "blondien blondi"? Mitä hänelle kuuluu nykyisin. Vai onko se kuitenkin Maria Sharapova, tämän hetken kuvatuin naisurheilija. Wikipedia ja virallinen kotisivu.

Mielestäni "WTA-blondi" on Maria Kirilenko. Täällä lisää Marian videoita. Tuloksia (1. Estoril, 20.4.2008).

Miten pärjäävät tenniksen WTA-tourilla Vera "Bepa" Zvonareva ja Elena Dementieva. Elenan video.

French Open: Lena pudotti Bepan (2.6.2008).     Naisten kaavio.   Voittaja Ana Ivanovic.

Lena, save the last dance for me (musavideo).     Top 7 Most Beautiful Tennis Stars

WTA rankinglista (klikkaa Rankings).  Jos fanitat Bepaa, tässä vieraskirja.

WTA-linkissä myös tuloksia (klikkaa RESULTS) ja videoita otteluista (klikkaa QUICK LINKS/VIDEO). 

Eurosport

Uusi tennistähti: Alize Cornet (video: syöttö, liikkuminen, syötön palautus, peruslyönnit). 

Alize lähikuvissa.

_______________________________________________________________________________________

PINGIS-VIDEOT (opetusvideot ja huippupelaajien pallorallit) löytyvät täältä. ________________________________________________________________________________________ 

BLONDIT JA AMATSONIT 

Itä-Eurooppalainen huippumalli Karolina Kurkova (video).  Karolina Kurkova (esittely ja videoita).

Suomen huippumalli kilpailun voittaja Ani

Mistä blondit ovat peräisin? Jos kiinnostaa, lue täältä (jutun otsake, kun menet alaspäin:The evolution of blond hair and blue eyes among Nordics; siirry koko stooriin niin näet mistä blondit ovat tulleet ja missä niitä, Suomen ja Ruotsin lisäksi, asuu nykyisin). 

Ovatko blondit katoava luonnonvara? Näin voisi päätellä edellisen linkin jutun Comments-osiosta: WHO:n tutkimuksen mukaan viimeinen (luomu)blondi syntyy tod.näk. Suomeen vuonna 2202! Blondi-geeni (tai geeniryhmä) mutatoituu (brunette-geeniksi?). LOL. 

Antropologia-linkistä löydät juttua myyttisistä (ja tieteen löytämistä!) soturinaisista, amatsoneista

Tässä amatsonien löytäjä ja täällä Saksassa tehdyn DNA-testin todisteet

Keitä olivat nämä myyttiset soturinaiset, jotka historiakin on todentanut (Historical/mythological section). Kuinka kävi Troijan sodassa amatsonien kuningattaren Pentsilean ja Akhilleuksen kaksintaistelussa. Lue se täältä

_______________________________________________________________________________________ 

Myytistä toiseen: Atlantis/Eden löydetty Välimerestä

_______________________________________________________________________________________ 

Jenkkien uusi opetussysteemi (menikö kaavat jakeluun?). Vai onko opiskelu tämän kaltaista?

Naisten jalkapallo: kaunista tai sitten ei

 _______________________________________________________________________________________

BLONDIT (SUOMEN) POLITIIKASSA JA URHEILUSSA

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen, varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson. Kokoomuksen varapuheenjohtajat Eija-Riitta Korhola ja Henna Virkkunen.

Taitoluistelija Kiira Korpi (kotisivut), kuva.   Uimari Hanna-Maria Seppälä (kotisivu), kuva. Vaaleaa kauneutta löytyy myös metsästä: suunnistaja Minna Kauppi , kuva

________________________________________________________________________________________ 

BLONDIT JA ILMASTONMUUTOS

Tähän ilmestyy lähiaikoina metafysikaalinen (ei-mitattavissa oleva) osio blondien ja ilmaston välisestä korrelaatiosta. Ennen sitä, katsele ja kuuntele videoita ja lue tutkimuksia ilmastosta ja mietiskele niitä (juttuni ovat analyyttisiä (realistisia), joissa kieltämättä on skeptinen vivahde). Kuten jo todettu, IPCC:n raportit ja skenaariot perustuvat osin metafysikaalisiin ilmastomalleihin

Videoita /juontajana Katie Fehlinger ilmastonmuutoksesta (ja kommentteja niihin). 

Blondit ilmastonmuutosta (globaalia lämpenemistä) torjumassa

Blondien ulkoilu/ulkoiluttaminen edesauttaa lämpenemisen hidastumista, sillä heidän vaalean tukkansa albedo on suurempi kuin brunettejen tai punatukkaisten (tummista puhumattakaan). Vie blondi kerran päivässä ulos, niin torjut ilmastonmuutosta (erityisesti aurinkoisena päivänä).

________________________________________________________________________________________ 

UUTISIA JA KOMMENTOINTIA  

Päivittäisiä uutisia ilmastonmuutoksesta (linkkejä lehtijuttuihin) täällä ja täällä. (Löytyy alarmistisia, "tavallisia" ja skeptisiä juttuja, enjoy!)

Mielenkiintoinen sivusto (juttuja ja keskustelua ilmastosta, linkkejä tutkijoihin ym. ym.). 

The BlackboardFaktaa ja mielipiteitä ilmastonmuutoksesta (ja ilmastolinkit).

_______________________________________________________________________________________

Uutisia ja kommentointia: Accuweather.    The Politics and Environment Blog.   The reference frame.

_______________________________________________________________________________________ 

Parhaan v. 2007 tiedeblogin äänestyksessä olivat mukana (ilmastosivustoista) Climate Audit ja Junk Science. Climate Audit voitti (yhdessä Bad Astronomyn kanssa).

Tässä texasilaisen tähtitieteen tohtorin blogi. Amanda veikkasi jalkapallon EM-kisojen lopputulokset!

Jalkapallon EM-kisojen 2008 tulokset, lohkojen tilanteet ja uutisia

Tässä taas avaruustähtitieteen (kosmologian) tutkijan blogi. Louise lienee kiinnostuneenpi matkailusta avaruudessa.

Matkalla avaruuteen

Amanda harrastaa pianon soittoa (video), Louisa videobloggaa. Näin myös Cao, joka on kiinnostunut ilmastonmuutoksesta

_______________________________________________________________________________________ 

MAALIS- JA HUHTIKUU 2008,  TRENDIT JA POIKKEAMAT 

RSS MSU satelliitti data osoittaa 0.08 asteen lämpenemistä maaliskuussa 2008. Syynä lienee La Ninan laantuminen ja auringonpilkkujakson 24 joidenkin (Maan suhteen sopivasti orientoituneiden pilkkujen) ilmaantuminen. 

Myös UAH-satelliitti mittausten (alempi troposfääri) mukaan maaliskuu oli hieman helmikuuta lämpimämpi. 

Juttua viimeaikaisista trendeistäGlobaalin lämpötilan vaihtelu vuoden aikana (tammikuut 2007-2008) voi olla jopa 0.64 astetta. Täällä myös paljon (yli 200) kommentteja.

Tiede-lehdessä keskustelua viimeaikaisista lämpötilamittausten trendeistä

Yhteenveto maaliskuun globaaleista lämpötilamittauksista (with comments).

Koska eri tiimien vertailukeskiarvoajat (baseline periods) ovat eri pituisia, anomaliatkin (poikkeamat) ovat eri suuruisiaGISS käyttää ajanjaksoa 1951-1980. Tällöin lämpötila oli aihainen: se oli jopa laskenut vuodesta 1945 noin 0.1 astetta. Niinpä GISS anomaliat ovatkin muita korkeampia (lämpimämpiä). 

RSS MSU uusin käppyrä (huhtikuu 2008 mukana). Nousutrendi ajalta 1979-2007 on silmämääräisesti noin 0.2 C/vuosikymmnen, mutta nousu on tasaantunut ("suvantovaihe") viiden viimeisen vuoden aikana

Maailmanlaajuisesti, huhtikuu 2008 oli tilastoissa 13. lämpimin

_______________________________________________________________________________________

TOUKOKUU 2008: Toukokuun lämpötilat. Blackboard (Lucia Liljegren): huhtikuu +0.426 C, toukokuu

+0.438 C ja NOAA trendi 2001-2008). 

_______________________________________________________________________________________ 

SKENAARIOT JA NIIDEN LUOTETTAVUUS 

Vastaukset tämän artikkelin kysymyksiin eli mitä johtopäätöksiä voidaan tehdä vuoden 2008 alun
viilenemisestä (tyyliin 0.65-0.75 astetta):

1. Tämä ei todista kasvihuonekaasu (CO2) teoriaa vääräksi (korkeintaan yliarvioiduksi).

2. Tämä osoittaa kuitenkin, että CO2-tekijää voimakkaampi tekijä (tai tekijät) operoivat tällä hetkellä.

3. Tämä tekijä (viilenemiseen) on auringon alhainen aktiviteetti (auringonpilkkujakson 24 minimi).

4. Toinen tekijä on Tyynenmeren itäosan kylmä virtaus (La Nina).

5. Näiden "viilenemistekijöiden" ja muiden mahdollisten (astrokemiallisten, muiden astrofysikaalisten ja planetaaristen) tekijöiden yhteisvaikutus saadaan selville vain tulevien vuosien globaalien lämpötilojen mittausten avulla.

6. Ennustukset (pitkäaikaiset), ennusteet (tietylle ajanjaksolle), projektiot ja ilmastomallinnukset sekä erityisesti väittämät eivät kerro totuuttaa, ne kuvastavat vain esittäjiensä maailmankuvaa tai toiveita (ja ikävä kyllä, poliittisia päämääriä). 

_______________________________________________________________________________________

Skenaariot ovat vain asetettuihin olettamuksiin perustuvia tulevaisuuden ennustuksia. 

Täällä eräs esimerkki kuinka skenaariot poikkeavat mitatuista lämpötiloista

Luonnollisten tekijöiden aliarviointi globaalissa lämpenemisessä on johtanut sellaiseen harhakuvaan maapallon ilmastosysteemistä, että se olisi sensitiivisempi (herkempi hiilidioksidipitoisuuden nousulle) kuin se todellisuudessa on. Tämä taas on johtanut sellaisten ilmastomallien kehittelyyn, jotka näyttävät liikaa kasvihuonekaasuista aiheutuvaa globaalia lämpenemistä (ja tuottavat näin ollen yliarvioituja skenaarioita). Täällä on siitä tehty tutkimus

Blogien taistelu: Osoittavatko havainnot (lämpötilamittaukset) IPCC:n projektiot vääriksi? 

Climate Debate Daily

Täällä seurataan tämän vuosisadan globaalien lämpötilojen kehitystä (alkaen vuodesta 2001). 

_______________________________________________________________________________________

IPCC-pomo Rajendra Pachauri epäilee hiilidioksidipäästöjen vähennysten onnistumista. Pitääkö Suomen silti leikkiä mallioppilasta ja ajaa talouskasvunsa pakkaselle ja kurittaa omia kansalaisiaan?

Lue lisää: Ilmastotalkoot. Kesällä (tai pitemmälläkin lämpimällä ajanjaksolla tämä onnistuisi Suomessakin.

________________________________________________________________________________________ 

EU:n ja Greenpeacen "opetussivusto" lapsille. Viljasta kehotetaan tekemään bioetanolia, vaikka esim.hiilidioksidipäästöt ovat (kokonaisuus huomioiden) ainakin yhtä suuret kuin fossiilisten polttoaineiden, ja vaikka ruokapula (ja ruuan hinnan nousu) ovat globaali uhka ja todellisuus. Palmuöljystä kehotetaan tekemään biodieseliä, vaikka öljypalmun kasvattaminen on vienyt (Indonesiassa) maat ja elinkeinon paikallisilta viljelijöiltä. Brasiliassa intiaaneja on ammuttu koska ovat "olleet tiellä". Jne. Löytyy toki asiaakin: aurinkoenergian (aurinkokennot ja aurinkopaneelit) käyttö. Ehkä lapsia ajatellaan tulevina insinööreinä? Toinen positiivinen asia oli, ettei peloteltu Tuvalun tai Maapallon uppoamisella.

_______________________________________________________________________________________ 


Kolme uutta ilmastoennustetta (BBC:n jutut). 

________________________________________________________________________________________

LINKIT AIKAISEMPIIN KIRJOITUKSIINI ILMASTONMUUTOKSESTA:

 Jääkaudet ja lämpimät jaksot, astronomiset tekijät.

 Esihistoriallisen ja historiallisen ajan ilmaston muutokset.

 Al Gore ja ilmastonmuutos.

Lämpeneminen on (tällä vuosisadalla) pysähtynyt.

Ilmastotalkoot