Share |

PRESIDENTTIEHDOKKAAT

16.12.2023

Pääkirjoitus: Loppukiri alkaa Alexander Stubbin johdolla – sodan pelko tekee vuoden 2024 presidentinvaaleista täysin poikkeukselliset

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000010060354.html

Presidentinvaalien loppusuora häämöttää, ja ehdokkaat ovat varovaisia ja äänestäjät vakavia, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Presidentinvaalien 1. kierros käydään 28. tammikuuta. Aikaa on enää reilu kuukausi, mutta vuoden 2024 presidentinvaaleja leimaa varovaisuus.

Vuoden 2024 presidentinvaalien tunnelma poikkeaa muutenkin täysin aikaisemmista vaaleista.

Syy on selvä: turvallisuustilanne, ja siihen liittyvä epävarmuus.

Suomi on liittynyt Natoon ja allekirjoittaa Yhdysvaltain kanssa yhteisen DCA-puolustussopimuksen, mutta kansa pelkää silti, mitä sotaisa Venäjä tekee ja mikä on Suomen paikka järkkyvässä maailmassa. Ilta-Sanomien viime tiistain tenttiin tulleissa kansalaiskysymyksissä kannettiin huolta, voiko Suomi joutua sotaan.

Suurin jännitys tällä hetkellä kohdistuu siihen, nouseeko viime hetkillä ehdokaskisaan hypännyt Jutta Urpilainen (sd) tai Olli Rehn (kesk) vielä kärkikahinoihin.

Ylen tuoreimmassa gallupissa Stubb–Haavisto-kaksikko näyttää vielä vahvalta, mutta kärjen osalta muutokset ovat mahdollisia. Kolmatta kertaa kisaa käyvältä Haavistolta näyttää vauhti hiipuvan, jopa hänen pääsynsä toiselle kierrokselle on lujan takana.

Virheitä ja haastamista vältellessäkin virheen voi tehdä.

Stubbilta tämä liippasi jo läheltä MTV:n tentissä, kun hän kertoi Ukrainan jo voittaneen sodan ja antoi opastusta siitä, että itärajalta Suomeen voidaan poimia lapset, naiset ja vanhukset. Siinä saattoi olla kaksi lausuntoa liikaa – ainakaan kiitosta niistä ei ole herunut.

”Stubbin möläytykset siirtolaisten päästämisestä läpi rajalta osoittavat ettei hän ymmärrä tilanteen vakavuutta eikä siksi ole oikea valinta presidentiksi. Halla-ahon tilannekuva ja ymmärrys seurauksista jos invaasiota ei torjuta kovin ottein, on Suomen edun mukainen”

PRESSAVAALIT_1.PNG

”Olihan ne Stubbin möläytykset omaa luokkaansa, mutta eiköhän oikeistomedia häivytä näm "lipsahdukset" vähin äänin. Jos nuo sanat olisi lausunut Rehn, Haavisto tai Urpilainen, niin kuultasiin ja luettaisiin medioista koko vaalien ajan. Pahempia möläytyksiä nämä olivat, kuin konsanaan persujen vanhat someviestit. Mutta Stubbista ollaan tekemäss pressaa. Alan itse kallistua Rehnin ja Urpilaisen kannalle. Heissä on tyyliä, ryhtiä, osaamista ja ennen kaikkea vakautta. Suomi tarvitsee osaavan ja harkitsevan, toimiltaan vakaan presidentin”. .

IL-erikoishaastattelu: Jekaterina Duntsova pyrkii Venäjän presidentiksi – Näin hän kommentoi Suomen toimia

JEKATERINA_DUNTSOVA.PNG

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/afa9b88b-3e9c-485d-8afd-04763b95d19f

Vladimir Putinin haastaja kertoo Iltalehdelle, mitä ehdokkuusilmoituksesta seurasi ja mitä hän tekisi presidenttinä ensimmäisenä.

Itsensä Vladimir Putinin haastajaksi presidentinvaaleissa pyrkivä venäläinen toimittaja Jekaterina Duntsova valitsee sanansa Iltalehden haastattelussa tarkasti. Hän tietää, että yksikin väärä ilmaus voi johtaa oikeusjuttuun tai jopa vankilaan.

KUVA

https://img.ilcdn.fi/BQ54re_nuPU10fFj2o7ooNXxkWg=/full-fit-in/920x0/img-s3.ilcdn.fi/fb47e12c9fdf326440714c066726c62e8d1a4c660749dba723ee373d1a936505.jpg

Natosta kieli keskellä suuta

Venäjällä Suomen Nato-jäsenyys ja suunnitelmat amerikkalaisten joukkojen sijoittamisesta Suomeen ovat herättäneet lievästi sanottuna ärtymystä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on alue, jossa riippumaton presidenttiehdokas joutuu punnitsemaan sanojaan erityisen tarkasti.Jokaisella on oikeus liittyä puolustusliittoon, jos haluaa, Duntsova muotoilee hetken harkittuaan.

15.12.2023

Analyysi: Kolme kirjainta kertoo myös, avautuuko ovi kotimaisella vai yhdysvaltalaisella avainkortilla

https://yle.fi/a/74-20065149

Suomi on tehnyt parhaansa solmiessaan liittoja länteen, kirjoittaa Ylen politiikantoimittaja Maria Stenroos.

15 sotilasaluetta avataan myös Yhdysvaltojen joukoille. Alueiden valintaa on ohjannut muutama periaate:

Alueisiin kuuluvat kaikki Suomen lennostot ja ilmasotakoulu. Ilmapuolustuksessa maat operoivat myös samalla kalustolla, parin vuoden päästä Suomeen saapuvilla F35-hävittäjillä.

Sotilasalueita on myös kattavasti etelän Russaröstä ja Upinniemestä pohjoiseen Ivaloon. Myös Suomen suurin varuskunta Kymenlaakson Vekaranjärvellä aukeaa Yhdysvalloille. Yhteiskäytössä olevia alueita on käytännössä joka puolella Suomea.

Arktisten alueiden sotilaallinen merkitys kasvaa. Siksi Yhdysvallat on kiinnostunut kehittämään arktista osaamistaan, ja listalta löytyy esimerkiksi Sodankylän jääkäriprikaati, Rovajärven ampuma-alue ja jo mainittu Ivalo.

Merellisistä alueista listalla on esimerkiksi Upinniemi sekä Raasepori ja Syndalen. Niillä voi harjoitella esimerkiksi merivoimien erikoisjoukot.

Luokittelen DCA-sopimuksen korkeammalle kuin Nato-jäsenyyden.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/marko-suutari/luokittelen-dca-sopimuksem-korkeammalle-kuin-nato-jasenyyden/

Sopimushan kirjoitetaan 18.12.2023 maanantaina.

Huomioarvoista on että kun Suomen karttaa katsoo voi selkeästi huomata että yhdysvaltalaisia joukkoja tulee juuri Pohjois-Suomeen sekä juuri niille alueille jossa Suomi voitaisiin ”katkaista” kahtia niinkuin Talvisodassa Venäjä (Neuvostoliitto) silloin yritti Raatteentien suuntaisesti tehdä.

Sekä Lappi kokonaisuutenaan saa paljon paremman voiman puolustautua ja reagoida Yhdysvaltojen voiman kasvaessa siellä.

On päivän selvää että nämä toimet estävät ”Venäjän väkivaltaisen viisumivapaan vierailun” Suomea kohtaan tyystin. Venäjä ei halua kolistella romuineen maahan jossa odottaa maailman suurin sotavoima Suomen kaverina.

Minusta tämä DCA-sopimus on järeämpi ja enemmän fyysistä voimaa heti saatavilla  kuin NATO-jäsenyys. Kun maassa on Yhdysvaltojen joukkoja eikä niiden kynnys olla valmiina ole kuin pistää lippaat kiinni aseisiin ja lähteä kentälle niin juuri se on sitä oikeaa nopeaa toimintaa!

PRESIDENTTIEHDOKKAAT

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010042007.html