Share |

PUTININ KUVIOIDEN SOTKEMINEN

7.6.2025

Venäjän taloudella on karu ominaisuus, joka suojaa Putinin sotakassaa pakotteilta

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venajan-taloudella-on-karu-ominaisuus-joka-suojaa-putinin-sotakassaa-pakotteilta/9169826

Tutkijat arvioivat, kuinka länsimaat voisivat saada Venäjän pakotteilla polvilleen.

Laajamittaisen Ukraina-hyökkäyksen jälkeen helmikuussa 2022, länsimaat rankaisivat Venäjää kovilla pakotteilla, joiden oli tarkoitus saada maan talous umpikujaan. Niin ei käynyt.

Kiina ja Intia ovat suurilta osin mahdollistaneet Venäjän talouden pinnalla pysymisen. 

– Venäjä kykenee edelleen viemään ulkomaille raaka-aineita sanktioista huolimatta. Tässä Kiina ja Intia ovat isoja mahdollistajia, sanoo Venäjän energiaan ja raaka-aineisiin keskittyvä professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

Venäjä on pystynyt pehmentämään pakotteiden vaikutusta kahdella keskeisellä tavalla: mittavilla valtion tukitoimilla ja uusien ulkomaisten kumppaneiden avulla, sanoo Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen Bofitin vanhempi ekonomisti Heli Simola.

Venäjän valtio on kaatanut talouteen rahaa viime vuosien aikana yli 10 prosenttia bruttokansantuotteesta vastaavan summan, Simola kertoo.

Tynkkynen painottaa, että Venäjän talous on raaka-ainetalous, mikä pitkälti selittää sen, miksi Venäjä on ollut taloudellisesti niin resilientti lännen koville pakotteille. Venäjä on pakotteista huolimatta löytänyt kanavia viedä maailmalle öljyä, vaikkakin se on joutunut myymään sitä alennushintaan. 

– Öljyn alkuperän pystyy helposti piilottamaan. Ei öljymolekyylin alkuperää kukaan kysele sitten, kun se on maailmalla kiertänyt ja osa siitä on päätynyt lopulta takaisin Eurooppaan jalostettuina öljytuotteina.





Tynkkynen havainnollistaa, että jos Venäjän talous olisi toisenlainen, esimerkiksi riippuvainen jalostettujen tuotteiden viennistä, maa olisi joutunut todellisiin vaikeuksiin.



Uusia pakotteita suunnitteilla

Euroopan unioni suunnittelee parhaillaan 18. pakotepakettiaan Venäjää vastaan.





– Olemme keskustelleet siitä, miten voimme panna täytäntöön eurooppalaisia pakotteita ja amerikkalaisia pakotteita samanaikaisesti, jos Venäjän presidentti Vladimir Putin ei istu neuvottelupöytään, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi keskiviikkona Politico-lehden mukaan. 

EU:n pakotteiden odotetaan sisältävän ainakin rajoituksia yrityksille, jotka ovat yhteydessä Venäjän ja Saksan väliseen kahteen Nord Stream -kaasuputkeen sekä öljyn hintakaton alentamista.

Maanantaina von der Leyen tapasi yhdysvaltalaisen republikaanisenaattori Lindsey Grahamin ja sanoi olevansa tyytyväinen tämän suunnitelmiin painostaa Venäjää. 

Grahamin tukema kaksipuolueiden lakiesitys asettaisi 500 prosentin tullimaksut tavaroille, joita tuodaan maista, jotka edelleen ostavat venäläisiä fossiilisia polttoaineita ja muita tuotteita, Politico kertoo.

Tehokkain kohde on öljy

Tynkkysen ja Simolan mukaan uusille pakotteille on ehdottomasti tarvetta.





– Jos länsi kykenee sanktioimaan kiinalaisia ja intialaisia satamia, jotka ottavat venäläistä öljyä vastaan, se vaikeuttaisi Venäjän myyntitulojen saamista ja vientiä merkittävästi, Tynkkynen sanoo.

Simola on samoilla linjoilla Tynkkysen kanssa siitä, että Venäjän rahoitusmahdollisuuksien hillitsemisessä tehokkain kohde on öljy.

Simola sanoo, että Venäjän federaatiobudjetin tuloista 30 prosenttia on edelleen peräisin öljy- ja kaasutuloista. 

– Viime vuonna Venäjä sai öljyn viennistä edelleen tuloja lähes 200 miljardia dollaria. Näiden tulojen väheneminen vaikeuttaisi Venäjän mahdollisuuksia rahoittaa sotaa, Simola kertoo.

Venäjän tuotantomahdollisuuksien hillitsemisessä tehokkain keino on Simolan mukaan teknologian saatavuuden rajoittaminen. Venäjä pystyy edelleen osittain saamaan länsimaista teknologiaa käyttöönsä kiertämällä pakotteita. Pakotteita voidaan edelleen laajentaa ja niiden valvontaa tehostaa koko Euroopan tasolla porsaanreikien tukkimiseksi.

Simolan mukaan pakotteet ovat yksi tärkeä työkalu Ukrainan tukemisessa, mutta pelkästään pakotteilla sotaa ei saada loppumaan

Taloudellinen ja sotilaallinen tuki Ukrainalle ovat myös kriittisen tärkeitä. 

Vaikka Venäjän taloustilanne on vaikeutunut, Venäjä pystyy Simolan mukaan kuitenkin edelleen rahoittamaan sotaa. Loput öljyrahastovarat voidaan ottaa käyttöön ja valtio voi ottaa lisää velkaa. Tuloja voidaan kasvattaa veronkorotuksilla ja muista menoista voidaan leikata sodan rahoittamiseksi. 

6.6.2025

Ainakin neljä kuollut Venäjän iskuissa Kiovaan – Venäjä kertoo torjuneensa yöllä 174 Ukrainan droonia

https://www.hs.fi/maailma/art-2000011223979.html

Ukraina-seuranta|HS seuraa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen seurauksia hetki hetkeltä.

Venäjä teki iskun Kiovaan – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e1564df6-d4a0-42c0-99de-b91510a46d10

Iltalehti seuraa Ukrainan sotaa ja sen seurauksia hetki hetkeltä.

Venäjä kosti Ukrainalle

Ainakin neljä ihmistä kuoli Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa Venäjän viimeöisissä iskuissa.

Asiasta kertovat ukrainalaiset viranomaiset.

Kiovan pormestarin Vitali Klytškon mukaan iskuissa haavoittui myös 20 ihmistä.

Pommitus aiheutti myös useita tulipaloja esimerkiksi asuinrakennuksissa.

Pääkaupungin lisäksi Venäjän iskujen kohteeksi joutuivat myös Länsi-Ukrainassa sijaitsevat Lutskin kaupunki sekä Ternopilin alue.

Ternopolin alueellisen sotilashallinnon johtajan Vjatšeslav Negodan mukaan viime yön iskut ovat poikkeuksellisia.

– Tänään vihollinen toteutti massiivisimmat ilmaiskut alueellamme tähän mennessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vannonut kostavansa Ukrainan viimeaikaiset Venäjään kohdistuneet iskut, jotka tuhosivat venäläisiä pommikoneita miljardien dollarien arvosta.

Myös Ukraina iski viime yönä Länsi-Venäjälle, jossa se haavoitti kolmea ihmistä.

Ukraina ja länsimaat ovat ehdottaneet väliaikaista 30 päivän tulitaukoa ensimmäiseksi askeleeksi kohti pysyvää rauhaa. Venäjä on kuitenkin hylännyt ehdotuksen toistuvasti, viimeksi viimeisimmällä neuvottelukierroksella Istanbulissa 2. kesäkuuta.

–Joskus näkee kahden pienen lapsen tappelevan hullun lailla. He vihaavat toisiaan ja tappelevat puistossa, ja yrität vetää heitä erilleen. He eivät halua tulla erotetuksi. Joskus on parempi antaa heidän tapella jonkin aikaa ja sitten vetää heidät erilleen, Trump sanoi Merzille.

Trump kertoo käyttäneensä samaa vertausta puhuessaan Vladimir Putinin kanssa keskiviikkona. Hän sanoo esittäneensä itsensä konfliktia vierestä seuraavaksi tuomariksi eikä osalliseksi.

– Sitä näkee jääkiekossa ja urheilussa. Tuomarit antavat heidän tapella muutaman sekunnin, Trump sanoo.

Presidentinvaalikampanjan aikana rauhan mahdollistajaksi itsensä nimittänyt Trump ei ole saanut sotaa päättymään, vaikka vaalien alla hän väitti pystyvänsä siihen vuorokaudessa.

Trump on uhannut Venäjää uusilla pakotteilla, jos rauhanneuvottelut eivät etene. Hän ei ole maininnut tarkkaa päivämäärää, jolloin tiukemmat pakotteet astuisivat voimaan.

Putinilta pahaenteinen viesti Ukrainalle

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011279591.html

Venäjän johtaja on suivaantunut Ukrainan ”terrori-iskuista”.

Julistus allekirjoitettu: Suomi mukana miljardien rynnäkköpanssarivaunuhankinnassa – Asia kiistettiin vielä äskettäin

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/julistus-allekirjoitettu-suomi-mukana-miljardien-rynnakkopanssarivaunuhankinnassa-asia-kiistettiin-viela-askettain/f6fa3061-2455-448d-8f12-642fc67050f7

Suomi, Ruotsi, Norja, Liettua, Viro ja Alankomaat ryhtyvät kartoittamaan jalkaväen taisteluajoneuvojen yhteishankintaa.

5.6.2025

Asiantuntija: Suomen varauduttava Venäjän yllätys­hyökkäykseen – raju ehdotus itärajalle

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011278291.html

Timo Hellenbergin mukaan ajatus totaalisesta sodasta on vanhentunut.

Kansainvälisen kriisinhallinnan asiantuntija Timo Hellenberg sanoo, että Suomen turvallisuustilanne on kärjistynyt lyhyessä ajassa pisteeseen, jossa nykyiset turvallisuuspoliittiset toimet eivät ole riittäviä.

Nyt varautuminen pitää hoitaa Suomessa kuntoon.

Hellenberg ja Ukrainan parlamentin Oleg Dunda kirjoittavat aiheesta keskiviikkona Helsingin Sanomissa julkaistussa Vieraskynä-tekstissä.

Heidän keskeisin ehdotuksensa on koko Suomen itärajalle perustettava 30 kilometrin levyinen rajavyöhyke. Käytännössä viranomaiset muodostaisivat rajalle alueen, jota ne pystyisivät valvomaan kokonaisvaltaisemmin kuin tällä hetkellä.





Se mahdollistaisi erilaisten uhkien, hybridivaikuttamisen ja jopa mahdollisten sabotaasien tehokkaamman tunnistamisen ja niihin vastaamisen.

– Myös tilannekuvatietoutta kerättäisiin eri tavalla, Hellenberg sanoo.

Lisäksi Hellenberg ehdottaa säännöllisiä evakuointiharjoituksia rajavyöhykkeen asukkaille.

KUVA

https://images.sanoma-sndp.fi/1daa262cb3758d1d903687f6dd766e05.svg



Myös muut ovat arvioineet, että Venäjä on viime aikoina aktivoitunut aiempaan verrattuna. Toukokuun lopussa puolustusministeri Antti Häkkänen sanoi, että Venäjä toimii Itämerellä aktiivisemmin kuin aiemmin.

Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraalimajuri Sami Nurmi kertoi The Guardianissa, että Suomi on havainnut itärajan takana sotilaallisen infrastruktuurin muutoksia ja rakennustöitä.

Keskellä turvallisuuspoliittista sekaannusta Eurooppa ei ole valmis laajamittaiseen sotaan. Hellenbergin mukaan Venäjä saattaa käyttää hyväkseen aikaikkunan, joka sillä on ennen kuin Euroopan puolustus on riittävällä tasolla.

Aiemmin arviot siitä, kuinka kauan Venäjällä kestää saavuttaa kyky hyökätä laajamittaisesti Nato-maahan Ukrainan sodan päättymisen jälkeen, ovat vaihdelleet parista vuodesta ylöspäin.

Viime viikonloppuna Saksan armeijan komentaja Carsten Breuer sanoi, että Nato-mailla on neljä vuotta aikaa valmistautua Venäjän hyökkäykseen.

IS:n Venäjä-toimittaja Arja Paananen kirjoitti vastikään kommentissaan, että Naton päätöksentekoprosessi tuntuu auttamattomasti vanhentuneelta Vladimir Putinin kaltaisen itsevaltiaan muodostaman uhan edessä.





Nato lähtee siitä, että mahdollisen sotilaallisen aggression kohteeksi joutunut maa puolustaa ensin itseään, ja Nato käynnistää keskustelut neljännen ja viidennen artiklan aktivoimiseksi.

Paanasen mukaan Naton pitäisi viestiä Putinille paljon nykyistä selkeämmin, että Nato vastaa välittömästi ja päättäväisesti, mikäli Venäjä rikkoo sen jäsenmaiden koskemattomuutta.

– Nato tarvitsisi selkeän ”vasta­isku­automaatin” Vladimir Putinin aggression varalle. Muuten Putin saattaa yllättää taas – ennen kuin kaikki 32 maata ehtivät päästä yhteisymmärrykseen edes siitä, mitä tapahtui, Paananen kirjoitti.

– Pelkkä ”vastaiskuautomaatin” olemassa olo olisi uusi keino osoittaa päättäväisyyttä – ja juuri se voisi hillitä Putinia niin, ettei sitä tarvitsisi koskaan aktivoida käyttöön.

Päivitetty 5.6.2025 kello 7.15: Lisätty jutun loppuun Venäjä-toimittaja Arja Paanasen kommentit.

Euroopan on varauduttava Venäjän yllätyshyökkäykseen

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000011277450.html

Vieraskynä|EU ja Nato ovat tällä hetkellä strategisesti haavoittuvassa tilassa, ja heikentynyt Venäjä saattaa hyödyntää tilaisuuden.

Tällaiset ovat Ukrainan rauhanehdot Venäjälle

https://www.hs.fi/maailma/art-2000011276970.html

Ukrainan sota|HS on aiemmin kääntänyt myös Venäjän Ukrainalle esittämän ehtomuistion. Sen vaatimukset ovat ristiriidassa Ukrainan vaatimusten kanssa.

4.6.2025

Venäjällä vaaditaan ydinkostoa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/0f745ec7-6674-4d2c-ab39-3920c77a0906

Sotaa tukevien Z-bloggareiden mukaan Venäjän on vastattava Ukrainan iskuun ydinaseilla.

Vaikutusvaltaiset venäläiset propagandistit ja sotabloggarit reagoivat raivoisasti Ukrainan sunnuntaiseen drooni-iskuun eri puolille Venäjää.

Presidentti Vladimir Putinille läheinen politiikan tutkija Sergei Markov sanoo Telegram-kanavallaan, että Ukrainan laajamittainen hyökkäys strategisia pommikoneita kohtaan voi olla perusta ydinaseen käytölle.

Lue myös

Ukrainan tiedustelu: Näin uskomattoman tuhoisa ”operaatio Verkko” toteutettiin

Markovin mukaan Venäjän päivitetty ydindoktriini mahdollistaa vastaiskun ydinaseilla.

Hän kuitenkin väittää, että länsi ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi olisivat erittäin tyytyväisiä, jos Venäjä käyttäisi taktisia ydinaseita.

Markovin mukaan taktisen ydinaseen käyttö Ukrainassa eristäisi Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti erityisesti niiltä mailta, jotka ovat sille ystävällismielisiä ja joilla ei ole omaa ydinasetta.

”Kiova on tuhottava”

Venäläinen Dva Majora -kanavaa ylläpitävä sotabloggari puolestaan vaatii ydinaseen käyttöä kostoksi.

– Se on syy aloittaa ydiniskut Ukrainaan. Kiova on tuhottava esimerkkinä, tai muuten koko maailma ajattelee, että Venäjää voidaan kohdella näin.

Sotabloggari Aleksandr Kots päivittelee yli puolelle miljoonalle seuraajalleen Ukrainan tuhoisaa iskua.

----------------------------------------------------------------

YDINASEET (AIKAISEMMAT KIRJOITUKSET)

YDINASE-UHKA ? ?

https://www.tapionajatukset.com/45787

YDINASE-UHKA KOLMAS MAAILMANSOTA

16.10.2024

https://www.tapionajatukset.com/45840

https://www.tapionajatukset.com/44755

Ydinaseiden määrä vuonna 2022

  • Venäjä, 5 977 kappaletta

  • Yhdysvallat, 5 428

  • Kiina, 350

  • Ranska, 290

  • Britannia, 225

  • Pakistan, 165

  • Intia, 160

  • Israel, 90

  • Pohjois-Korea, 20

Lähde: Katriina Simonen / Federation of American Scientists

PUTIN SIIS HALLITSEE SODANKÄYNTIÄ YDINASE-UHKAUKSILLA, KOSKA ”LÄNNEN” JOHTAJAT PELKÄÄVÄT PUTINIA JA UKR-SODAN ESKALOITUMISTA.

He ovat siis ”PUTININ VANKEJA”. He eivät uskalla antaa Ukrainalle hävittäjiä, joilla olisi suuri merkitys vastahyökkäyksissä, jotka toistaiseksi ovat menneet PÄIN PERSETTÄ (muutama kylä on saatu vallattua, mutta Venäjän terroristit käyttävät yhä enemmän ohjuksia siviilien surmaamiseen ja asuntojen ja sailaaloiden raunioittamiseeen).

Pitikö Ukrainan ”vastahyökkäyksen” olla tällainen?

EI TODELLAKAAN, mutta kun ”LÄNNEN JOHTAJAT” vapisevat Putinin pelossaan, istuen vessanpöntöllä Aku ankka-lehteä lukien. SILLÄ EI PITKÄLLE PÖTKITÄ !!!!!

3.6.2025

Ukrainan iskut pääsevät vielä sotataidon oppikirjoihin

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000011272652.html

Pääkirjoitus|Ukrainan sunnuntaina Venäjälle tekemät iskut osuivat Venäjän tärkeimpien sotakoneiden lisäksi koko sodan ydinkysymykseen. Ukraina osoitti Kremlille, ettei Ukraina ole vain Venäjän toiminnan kohde.

Ukraina onnistui sunnuntaina yllättämään melkein kaikki, kun se teki drooneilla tuhoisia iskuja viidelle sotilaslentokentälle eri puolille Venäjää. Ukraina kertoi osuneensa yli 40 venäläiseen sotakoneeseen, joista huomattava osa tuhoutui täysin. Kyse oli vieläpä Venäjälle tärkeistä niin sanotuista strategisista pommikoneista. Venäjä voi ampua niillä risteilyohjuksia, mutta Venäjälle niiden suurin arvo tulee siitä, että ne ovat osa Venäjän ydinasepelotetta. Niihin kun voi asentaa myös ydinaseita.

Ukrainan iskut olivat puolustuksellisesti perusteltuja, sillä Venäjä on käyttänyt juuri näitä koneita iskiessään Ukrainan kaupunkeihin, sairaaloihin ja energiainfrastruktuuriin. Ukraina on voinut vain kehottaa ihmisiä hakeutumaan suojaan ja yrittää ilmatorjunnallaan pudottaa ohjuksia ennen kuin ne pääsevät maaleihinsa. Nyt Ukraina saattoi saada poistettua jopa kolmanneksen hyökkäyksiin käytetyistä lentokoneista.

Sunnuntain iskujen erityinen teho tuli kuitenkin siitä, että Ukraina osoitti pystyvänsä iskemään joka puolelle Venäjää sekä voivansa tuhota Venäjän asevoimien arvokkaimpia kohteita – ja samalla se kykeni koskemaan myös Venäjän ydinasepelotteeseen. Siksi yli vuoden suunniteltu ja tarkasti toteutettu iskujen sarja saa taatusti paikkansa sotaoppaissa.

Ukraina tuhosi koneita esimerkiksi Siperian Irkutskissa ja Kuolan niemimaalla. Venäjä oli siirtänyt koneita juuri näille kentille ”turvaan”, koska niiden ajateltiin olevan riittävän kaukana Ukrainasta. Venäjä oli suojannut kentät ilmapuolustuksella, muttei ollut varautunut siihen mahdollisuuteen, että Ukraina hankkiutuisi drooneineen iskuetäisyydelle.

Venäjän edustajat syyttivätkin heti sunnuntaina Ukrainaa terrorismista. Se oli poikkeuksellisen paksu väite Venäjältä, joka itse pommittaa surutta lastensairaaloita ja muita siviilikohteita. Ukrainan sunnuntain iskut sen sijaan kohdistuivat nimenomaan sotilaskohteisiin.

Ukrainan iskujen merkitys ei kuitenkaan ollut vain sotilaallinen.

Venäjän hyökkäyssodassa on alusta alkaen ollut kyse siitä, kuka toimii. Venäjän johdon silmissä Ukraina on keinotekoinen valtio eivätkä ukrainalaiset ole oikea kansakunta. Kremlille Ukraina on vain Venäjän toiminnan kohde.

Sotaa onkin käyty pääasiassa Ukrainan alueella. Venäjä on hyökännyt siellä, vetäytynyt siellä ja ampunut ohjuksiaan sinne. Venäjän valloittamilla alueilla sen joukot ovat surmanneet, raiskanneet ja kiduttaneet ukrainalaisia, venäläistäneet lapsia ja vieneet näitä Venäjälle adoptoitaviksi.

Ukraina on pystynyt lähinnä puolustautumaan. Hyökätessäänkin se on etupäässä vapauttanut omia alueitaan. Poikkeus oli Ukrainan hyökkäys Kurskiin viime kesänä, mutta se jäi vaikutuksiltaan rajalliseksi.

Sunnuntain hyökkäys oli toista maata. Ukraina osoitti kerralla, ettei se ole vain muiden toiminnan kohde.

Tuskin oli vahinko, että Ukraina iski juuri sunnuntaina eli rauhanneuvottelujen uusimman kierroksen aattona. Ukrainan ja Venäjän edustajat tapasivat maanantaina Istanbulissa. Venäjä oli tehnyt neuvottelujen alla erityisesti Kiovaan useita voimakkaita iskuja, joilla se kuvitteli pehmittävänsä Ukrainaa.

Ukrainan sunnuntaisten iskujen vaikutusta ei pidä liioitella. Ne tuskin kääntävät sodan kulkua. Venäjän johtaja Vladimir Putin todennäköisesti haluaa iskeä kovaa takaisin. Venäjän kaltainen maa ei jätä iskuja sen strategisiin kykyihin kostamatta.

Iskut olivat kuitenkin tärkeä viesti Venäjälle. Miekkaan tarttumisella on yllättäviäkin seurauksia.

Viestillä oli toinenkin tärkeä kohde: Washington. Siellä arvostetaan menestystä. Sitä Ukrainalla on nyt näyttää.

Eversti­luutnantti: Ukraina iski Venäjän ase­voimien ”viimeiseen selkä­rankaan”

https://www.hs.fi/maailma/art-2000011271639.html

Ukrainan drooni-isku|Ukrainan operaatiossa vaurioituneet strategisen pommikoneet olivat osa Venäjän ydinasepelotetta, everstiluutnantti Christian Perheentupa sanoo.

Everstiluutnantti Christian Perheentupa pitää Ukrainan sunnuntaina toteuttamaa iskua Venäjän ilmavoimia kohtaan merkittävänä onnistumisena.

”Ukraina osoitti, että se kykenee iskemään joka puolella Venäjää. Se kykenee iskemään Venäjän näkö̈kulmasta heidän arvokkaimpiin kohteisiinsa, eli näihin ydinasetriadin osiin”, hän sanoo.





Ydinasetriadilla viitataan kolmeen ydinaseiden kuljetusjärjestelmään.

Perheentupa työskentelee strategian pääopettajana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Operaatiosta vastuussa ollut Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU sanoo Venäjän menettäneen operaatiossa kolmasosan strategisista pommikoneistaan.

Menetettyjen koneiden joukossa on kerrottu olleen ainakin seuraavia konetyyppejä: kaukotiedustelu- ja tutkavalvontalentokone A-50, strategisia pommikoneita malleiltaan Tu-95 ja Tu-22 M3.

Perheentuvan mukaan kyseiset strategiset pommikoneet ovat osa Venäjän ydinasepelotetta.

”Ne ovat tavallaan Venäjän asevoimienviimeinen selkäranka”, hän sanoo.

Tu-95 ja Tu-22 -pommikoneita käytetään risteilyohjusten laukaisuun, ja niitä voidaan varustaa ydinkärjillä.





Perheentuvan mukaan Venäjä joutuu jatkossa varmistamaan, että sillä on ydinasepelotteen ylläpitoon riittävästi kyseisiä koneita.

”Tämän operaation jälkeen he eivät voi missään vaiheessa irrottaa kaikkea sitä konekalustoa toimimaan pelkästään Ukrainaa vastaan”, hän sanoo.

World Directory of Modern Military Aircraft -sivuston mukaan Venäjällä oli viime vuoden lopussa käytössä yhteensä 120 strategista pommikonetta.

Perheentuvan mukaan tarkkaan ei tiedetä, kuinka moni koneista oli todella toimintakykyinen, ja miten suurta vahinkoa Ukraina sunnuntaisella operaatiollaan aiheutti.

Venäjän on joka tapauksessa hyvin vaikea korvata iskussa tuhoutunutta kalustoa, hän sanoo. Esimerkiksi varaosista on pakotteiden takia pulaa.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n mukaan tuhojen kustannukset ovat jopa seitsemän miljardia dollaria. Ukrainan mukaan sunnuntaisessa operaatiossa vaurioitui kokonaisuudessaan ainakin neljäkymmentä konetta.

UKRAINAN ISKUT VENÄJÄN SOTILASKENTILLE

KUVA

https://images.sanoma-sndp.fi/b3516311a7f2bbe90e9fe36a29d81dcd.svg

Operaation kohteena olleilla strategisilla pommikoneilla Venäjä on jo kolmen vuoden ajan iskenyt Ukrainan kaupunkeja, teollisuutta ja infrastruktuuria kohtaan.





Perheentuvan mukaan Venäjä on kyseisillä iskuilla ennen kaikkea pyrkinyt vaikuttamaan ukrainalaisten kriisikestävyyteen eikä niinkään tilanteeseen rintamalinjoilla.

Hänen mukaansa Ukrainan sunnuntainen isku tuskin tulee helpottamaan siviilien arkea Ukrainassa.

”Ei tämä Venäjän suorituskykyä laske, mutta resursseja on nyt vähemmän, minkä takia strategisten iskujen toteuttamisesta tulee nyt vaikeampaa”, hän sanoo.

Turvallisuuspalvelu SBU:n mukaan ”hämähäkinverkko” nimellä kulkeva operaatio toteutettiin iskemällä samanaikaisesti kohti neljää venäläistä lentotukikohtaa. Osa tukikohdista sijaitsee tuhansien kilometrien päässä Venäjän ja Ukrainan rajasta. Venäjän mukaan Ukraina iski viiteen tukikohtaan.





Iskut toteutettiin etänä lennätettävillä FPV-drooneilla, jotka nousivat ilmaan lentotukikohtien välittömästä läheisyydestä. Sinne ne oli kuljetettu kuorma-autoilla konteissa, joiden katot avattiin ukrainalaismedioiden mukaan etäyhteydellä.

Perheentuvan mukaan operaatio osoittaa, että Ukrainan erikoisjoukot ovat toimeenpanokykyisiä.

”Moneen eri kohteeseen yhdenaikaisesti uusia teknisiä keinoja käyttäen tehdyt iskut kertovat siitä, että heillä on korkea suoritustaso ja kyky omaksua uusia keinoja”, hän sanoo.

”Operaatio osoittaa, että he tuntevat Venäjän toimintamallit ja osaavat hyödyntää sitä tietoa, mitä heillä on Venäjän asevoimista”, Perheentupa jatkaa.

Häneen mukaansa operaatio oli Ukrainalle tärkeä ennen kaikkea informaatiovaikuttamisen kannalta. Ukraina on taas palannut otsikoihin.

Merkittävänä hän myös pitää sitä, että operaatio mahdollisesti lisää ukrainalaisten taistelutahtoa kolmen uuvuttavan sotavuoden jälkeen.Venäjä|Ukrainan turvallisuuspalvelu valmisteli ”Operaatio hämähäkinverkkoa” puolitoista vuotta, presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi.

30.5.2025

Asiantuntija: On yksi keino, jolla Putinin kuviot voisi sotkea

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011260708.html

Samaan aikaan kun Venäjä puhuu rauhasta, se iskee yhä kiivaammin Ukrainaan. Asiantuntijat arvioivat, mitä Vladimir Putin oikein tavoittelee.

Samalla, kun kaipaamme rauhaa, meille – ja senaatin enemmistölle – on yhä selvempää, että Putin pelaa pelejä. Yhdysvaltain senaatti on valmis toimimaan, jos nämä pelit jatkuvat.

Teksti demokraattisenaattori Richard Blumenthalin verkkosivuilla on verhottu varoitus Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Blumenthal ja republikaanisenaattori, presidentti Donald Trumpin liittolainen Lindsey Graham ajavat lakiesitystä, joka asettaisi jopa 500 prosentin tullit Venäjältä yhä öljyä, maakaasua ja uraania ostaville maille, jos Putin jatkaa Trumpin hallinnon ajamien rauhanneuvottelujen hiekoittamista.

Ukrainan ja Venäjän edustajien tapaamisessa Turkissa sovittu sotavankien vaihto oli hädin tuskin saatu päätökseensä, kun Ukrainaan kylvettiin ennätysmäärä ohjuksia viikko sitten sunnuntain vastaisena yönä.

Maanantaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov astui kameroiden eteen muina miehinä ja vastasi Venäjän valmistelevan "huolellisesti" luvattua rauhanmuistiota Ukrainan hallitukselle.

Tiistaiaamuna Venäjän iskujen jälkiä siivottiin ties kuinka monetta kertaa Hersonin alueella ja Sumyn kaupungissa.

Venäjän ohjus- ja lennokki-iskut Ukrainaan jatkuivat myös loppuviikosta.

Mitä peliä Putin rauhanneuvottelujen kanssa oikein pelaa?

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ja Venäjä-asiantuntija, professori Alexander J. Motyl Rutgersin yliopistosta Yhdysvalloista vastaavat.

1. Minne jäi luvattu luonnostelma rauhasta?

Puhuessaan Trumpin kanssa puhelimessa toissa viikolla Putin ilmoitti Venäjän ja Ukrainan työstävän yhdessä suunnitelmaa pysyvästä tulitauosta.

Molemmat asiantuntijat uskovat sellaisen vielä valmistuvan – mutta sisällöllä ei välttämättä tule olemaan tekemistä otsikon kanssa.

– Todennäköisesti sellainen saadaan, mutta siinä tulee olemaan mahdottomia ehtoja Ukrainan antautumisesta ja alistumisesta Venäjän siirtomaaksi, Motyl täräyttää.

Lassila arvioi rauhansopimusta koskevan muistion ilmestyvän jossain muodossa lähiaikoina.

Oleellista olisi saada Trump vakuutettua siitä, että tämä on paskapuhetta. Ja on ollut sitä alusta saakka Venäjältä.

Esimerkiksi että Eurooppa kykenisi viemään tätä sellaiseen suuntaan, jossa asetettaisiin pakotteita tai Ukrainalle annettaisiin sotilaallista tukea siinä määrin, että se muuttaisi Venäjän kalkyylejä tai muodostaisi selkeän riskin Venäjän tavoitteiden toteutumiselle.

2. Putin ampuu omaan jalkaan

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä ampui maahan sunnuntain vastaisen yön aikana yhteensä 298 lennokkia, mikä on koko hyökkäyksen ajalta suurin yhden yön lukema. Kuolonuhreja raportoitiin tuoreeltaan 13.

Lassila löytää Venäjän toiminnalle yksinkertaisen selityksen.

Venäjä osoittaa sen, että koska se kerran voi tehdä näin, se tekee näin.

Se on sitä samaa hyvin primitiivistä Venäjän voimannäytön osoittamista, jossa luotetaan siihen, että tällä tavalla ukrainalaisten taistelutahto murenee. Mutta niin ei käy vaan se tietyllä tavalla vain vahvistuu.

Tutkijan mukaan taktiikka on kaikkea muuta kuin viisas – myös Euroopan suuntaan.

Putin ei halua nyt rauhaa, koska se merkitsisi Ukrainan osittaista miehitystä niiden neljän maakunnan alueella, jotka Venäjä itseensä liitti jo vuonna 2022.

Se olisi tappio Putinille ja voisi johtaa hänen omaan kaatumiseensa.

Venäjä liitti alueet fanfaarien tahdissa nopeasti itseensä, mutta ei vieläkään hallitse niitä kokonaan sotilaallisesti.

3. Trumpin tuhopuheet muuttavat pelin?

Hän tappaa paljon ihmisiä. En tiedä, mikä häntä vaivaa. Mitä helvettiä hänelle on tapahtunut?

Ääni kellossa oli täysin toinen kuin viikkoa aikaisemmin, jolloin Putinin kanssa puhunut Trump sanoi Ukrainan ja Venäjän aloittavan saman tien suorat neuvottelut aselevosta ja teki Financial Timesin lähteiden mukaan eurooppalaisjohtajille selväksi, että Yhdysvallat vetäytyy välittäjän roolistaan.

Putin puolestaan puhui tuolloin vain valmistelevan muistion tekemisestä tulevia neuvotteluja varten.

Mitään Trumpin ilmoittamaa edistystä ei ole sittemmin tapahtunut. Ainoastaan pommitus on kiihtynyt. Tiedottaja Peskov puolestaan perusteli viivästystä sillä, että muistio vaatii "huolellisia tarkistuksia ja valmisteluja."

Vitkuttelu vaikuttaisi koettelevan Trumpin kärsivällisyyttä.

Asiantuntijat arvioivat pelin hengen muuttuvan, jos suuttumus ei jää puheen tasolle.

Lassilan näkee ainoastaan voiman sekoittavan Putinin pelit.

4. Ketunhäntä kainalossa neuvottelupöydässä?

Ukrainan ja Venäjän edustajat tapasivat toissa viikon perjantaina Turkin Istanbulissa. Kyseessä oli ensimmäinen julkinen kohtaaminen yli kolmeen vuoteen.

Vaikka tapaaminen kesti vain kaksi tuntia, maat sopivat vankien vaihdosta sekä siitä, että yrittävät tuottaa asiakirjan, joka käy läpi askelmerkit rauhaan.

Voimavastauksella pitäisi pyrkiä siihen, että Venäjä joutuisi nielemään tavoitteensa, mutta koska niin ei tapahdu, Putin voi jatkaa peliään.

Hän ei koe, että rauhalle olisi mitään akuuttia tarvetta, mutta jos hän vähänkään pidemmällä tähtäimellä Venäjän ongelmia ennakoiden asioita tarkastelisi, hänellä olisi jo kiire, sillä kyllähän Venäjä tässä isoissa vaikeuksissa pidemmällä tähtäimellä on.

Putinin logiikassa sellaiselle ei ole tarvetta. Hän luottaa siihen, että Yhdysvallat ja Eurooppa eivät löydä tässä toisiaan. Ukraina on sitä kautta hänen armoillaan, ja maaottelutermein pelin voittaa Venäjä.

5. Pakotease Putinin ohimolla.

Wall Street Journal uutisoi lähteisiinsä vedoten, että presidentti Trumpkin on alkanut harkita pakotteiden asettamista.

Yhdysvaltain voima näissä pakotteissa on edelleen aivan omaa luokkaansa

Trumphan on sanonut yhtä sun toista, mutta nyt odotetaan niitä toimia.