Share |

PILVET JA ILMASTONMUUTOS

10.2.2025

Maapallon lämpenemiseen löytyi selitys, joka liittyy pilviin

https://www.hs.fi/tiede/art-2000011012848.html

Ilmasto|Planeettamme kyky heijastaa lämpöä oli ennätyksellisen vähäinen.

Maapallon keskilämpötila rikkoi vuonna 2023 aiemmat ennätykset ja oli 1,5 celsiusastetta korkeampi verrattuna esiteolliseen aikaan.

Tähän vaikuttivat muun muassa ihmisen toiminnasta syntyneet kasvihuonekaasut ja El Niño -ilmiö, joka lämmittää pintavettä Tyynenmeren itäosassa.





Myös Auringon lisääntynyt aktiivisuus ja tammikuussa 2021 tapahtunut Hunga-Tongan tulivuorenpurkaus saattoivat tuoda oman lisänsä ennätyslämpöön.

UUSI SELITYS

Uusi selitys on se, että planeettamme heijastuskyky oli ennätyksellisen alhainen. Se tarkoittaa, että aiempaa pienempi osa Maahan saapuneesta lämmöstä heijastui takaisin avaruuteen.

Planeetan heijastuskyvyn ennätysmatala taso vuonna 2023 näkyi sekä Nasan satelliittidatassa että Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen havaintodatassa, joka yhdistettiin ilmastomalleihin. Kyseessä on mahdollisesti pienin taso sitten vuoden 1940.

Heijastuskyky on laskenut pohjoisen jääpeitteen hupenemisen vuoksi 1970-luvulta lähtien. Vuodesta 2016 tilannetta on pahentanut merijään väheneminen Etelämantereen edustalla.

”Analyysimme mukaan napa-alueiden heijastuskyvyn väheneminen selittää kuitenkin vain 15 prosenttia viime aikojen kokonaisvähenemisestä”, Goessling sanoo.

Siksi huomio kääntyi toiseen viime aikoina vallinneeseen trendiin, matalalla sijaitsevien heijastuspilvien katoon. Ne ovat vähentyneet erityisesti pohjoisilla keskileveyksillä ja tropiikissa.

Trendi vieläpä korostuu viimeisen kymmenen vuoden aikana itäisellä Pohjois-Atlantilla, jossa mitattiin myös suurimmat lämpötilapoikkeamat vuonna 2023.





Alapilvillä ei ole samanlaista kasvihuonevaikutusta kuin korkeammalla sijaitsevilla pilvillä. Ne siis heijastavat auringonvaloa ainoastaan poispäin Maasta.

Siksi niiden väheneminen johtaa väistämättä pienempään auringonsäteilyn heijastuskykyyn ja näin maapallon lämpenemiseen.

Mutta mikä alapilviä on vähentänyt?

Yksi mahdollinen selitys on ihmisen tuottamien aerosolien väheneminen esimerkiksi laivaliikenteen tiukempien päästörajoitusten seurauksena.

Rikkipäästöjen tiukennus astui voimaan vuonna 2020. Aerosolit paitsi heijastavat itse säteilyä, myös toimivat tiivistymiskeskuksina pilvien muodostuksessa.

Tutkija Goessling ei kuitenkaan usko, että tämä riittää selitykseksi. Tutkijat epäilevät, että ilmaston lämpeneminen itsessään aiheuttaa alapilvien vähentymistä.

”Jos lämpeneminen on takaisinkytkennän kautta suuressa roolissa alapilvien kadossa ja heijastuskyvyn vähenemisessä, kuten jotkut ilmastomallit ennustavat, odotettavissa on kiihtyvä kehityskulku.”

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2025