Share |

NATO JA PUTIN

13.10.2024

Boris Johnson palaa muistelmissaan Suomen Nato-prosessin alkuun

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010749938.html

Muistelmat|Britannian entinen pääministeri Boris Johnson kirjoittaa torstaina julkaistussa muistelmateoksessaan, kuinka Putin teki perusteellisen virhearvion.

Suomi ja Ruotsi aloittivat prosessinsa sotilasliitto Naton jäseniksi pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Johnsonin mukaan tämä osoitti, kuinka perusteellisen väärin Venäjän presidentti Vladimir Putin oli arvioinut tilanteen.

Hän halusi vähemmän Natoa rajoilleen, mutta sen sijaan hän kaksinkertaisti rajan liittoutuman kanssa.”

Alexander Stubbilta suorasukainen kannanotto Nato-jäsenyyden puolesta: ”Sovimme Natoon paremmin kuin monet jäsenmaat”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008663786.html

Entinen pääministeri pitää puheita Suomen puolueettomuudesta kansallista turvallisuutta vaarantavina.

Venäjä on vihjannut vakavista seurauksista, mikäli Suomi tai Ruotsi liittyisi Natoon. Tällaisia uhkauksia on kuultu ennenkin, Stubb sanoo. Hänen mielestään presidentti Vladimir Putin ei tule välttämättä tyytymään pelkästään Ukrainaa

Hän on sanonut, että hänellä on kolme tavoitetta: valloittaa Ukraina, karkottaa keskeiset Euroopan valtiot Natosta ja estää Suomen ja Ruotsin jäsenyys. Siksi meidän tulee ottaa Putinin uhkaukset vakavasti.

Venäjä on Stubbin mukaan täysin eristetty tällä hetkellä. Vain maan sisältä päin tapahtuva vallanvaihto tulee muuttamaan asian.

(Putin) tietää, että diktaattorit joutuvat joko arkkuun tai vankilaan tai hakemaan turvapaikkaa ulkomailta. Siksi hän tulee lähtemään suursotaan ja sen kautta rauhaan. Tai sitten hän tuhoaa Ukrainan tai yrittää jakaa sen kahtia, Stubb analysoi.

Kommentti: Putinin Venäjä on kiinnostunut juuri sinusta – 5 hiipivää ansaa, joita et ehkä osannut ajatella

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010751619.html

Moni suomalainen ajattelee olevansa niin tavallinen, että hänen ei tarvitse välittää mitään Venäjän tiedustelupalveluiden juonista. Totuus on juuri toisinpäin, Arja Paananen kirjoittaa.

Suomi on avoin ja järkiperäinen yhteiskunta, josta kavala maailma tuntuu olevan yhä niin kovin kaukana.

Vaikka Suomen tiedotusvälineet uutisoivat ahkerasti Venäjän tiedustelupalvelujen tempuista ja Vladimir Putinin käynnistämästä Ukrainan kansan tuhoamissodasta, moni suomalainen ajattelee yhä vakavissaan, että eihän se minua koske.

Näin ajattelee moni siitäkin huolimatta, että ulkoministeriö ja Supo ovat varoittaneet suomalaisia matkustamasta Venäjälle – muun muassa panttivangiksi joutumisen riskin vuoksi. Useat asiantuntijat presidentti Sauli Niinistöä myöten ovat muistuttaneet myös siitä, että suomalaisten on varauduttava jatkossa yhä uusiin kiusantekoihin Venäjän taholta.





Tuorein varoitus saatiin vastikään kahdelta valtionhallintomme entiseltä viestintä­konkarilta, Markku Mantilalta ja Jouni Mölsältä. Kirjassa Valehtelua, vakoilua ja valtiollista vaikuttamista (Docendo) he kertovat lukuisin esimerkein siitä, kuinka Venäjä on pyrkinyt manipuloimaan suomalaisten mieliä. Mantila kertoo myös siitä, kuinka hän tajusi joutuneensa venäläisen agentin värväysyrityksen kohteeksi jo vuonna 2001 Madridissa.

1. Nuorten joukkoon soluttautuminen

Suomen nuorison – eli maassamme kasvavan uuden vaikuttajasukupolven – tunteminen kiinnostaa Venäjää. Jo opintojen aikana alkavat erottua henkilöt, joiden voi ennustaa etenevän elämässään ja päätyvän joihinkin yhteiskunnan avaintehtäviin. Heidän tapojensa tietäminen ja heidän ystävikseen päätyminen voisi kantaa siis ison hedelmän siinä vaiheessa, kun jostakin heistä tulee suuren strategisen suomalaisyrityksen johtaja tai vaikutusvaltainen poliitikko.

Urapolun ei tarvitse edetä edes kovin korkealle. Venäjän kannalta käyttökelpoista voisi olla esimerkiksi se, että heillä olisi painostusote suomalaisesta it-asiantuntijasta, sähköinsinööristä, rajavartijasta tai lääkäristä. Teknologinen vakoilu, mahdollinen apu sabotaasien suunnittelussa tai päättäjien terveystietojen urkkiminen – se kaikki kiinnostaa Venäjää.

Venäjän ja Kiinan tapaiset autoritaariset valtiot värväävät kansalaisiaan tarkkailemaan toisiaan oman maansa sisällä. Mutta voitaisiinko esimerkiksi venäläistaustainen opiskelija velvoittaa tekemään näennäisen virattomia raportteja opiskelutovereistaan Suomessa? Tai kiinalaistaustainen opettaja antamaan tietoja opiskelijoistaan? Ihme on, jos niin ei jo tapahdu.

Venäjän tiedustelupalveluita ei kiinnosta pelkästään ihmisten urakierto, vaan ennen kaikkea heidän luonteensa ja heidän heikkoutensa.

Kuka on kenties vaikutteille altis, kuka epävakaa? Kuka tuntee vetoa nautintoaineisiin tai hurjiin seksiseikkailuihin?

Kenessä on narsistisia piirteitä tai persoutta mielisteleville kehuille? Tehoaako johonkuhun raha?

Entä kehen vetoaa idealistinen unelma maailmanparannuksesta? Keihin uppoaisi jo Neuvostoliiton aikana kehitelty ajatus, että Venäjän ohjukset ovat ”rauhan ohjuksia” ja kaikki Venäjän hyökkäyksiltä puolustautuvat ovat syyllisiä itse, sillä juuri hehän ”haluavat sotaa”?

LUE MUUT LEHDESTÄ

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010751619.html

2. Aktivistiryhmiin ja puolueisiin soluttautuminen





Venäjää kiinnostavat Suomessa myös erilaiset aktivistiryhmät, olivatpa ne sitten ilmastonmuutoksen pysäyttäjiä, seksuaalivähemmistöjen etujen ajajia, uskonnollisia liikkeitä tai vaikkapa eri puolueiden nuorisojärjestöjä.

3. Ukrainalaisten pakolaisten joukkoon soluttautuminen

Putinin hyökkäyssotaa paenneita ukrainalaisia kohtaan tunnetaan suurta sympatiaa – aivan aiheesta tietenkin. Yli 67 000 ukrainalaista on saanut Suomesta oleskeluluvan tilapäisen suojelun nojalla, ja osa heistä jäänee maahamme pysyvästi asumaan.

Suomessa oleskelevat ukrainalaiset muodostavat samalla erityisen houkuttelevan kohteen Venäjän tiedustelupalveluille. Monet heistä ovat venäjänkielisiä ja kotoisin itäisestä Ukrainasta. Olisi naiivia ajatella, etteikö Venäjä olisi ujuttanut heidän joukkoonsa jo lähtökohtaisesti joitakin omia vaikuttajahenkilöitään.

4. Kaksoiskansalaisten painostus

Suomessa asuvat venäläiset ja kaksoiskansalaiset ovat niin ikään Putinin hallinnon silmissä instrumentti, jota voidaan käyttää tiedonhankintaan tai Venäjän etujen edistämiseen. Kyse ei ole siitä, että kaksoiskansalaiset olisivat sinällään epäilyttäviä, mutta erilaisilla kiristystoimilla heidät voidaan ajaa tilanteeseen, jossa heillä ja heidän sukulaisillaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin auttaa Venäjän valtiota.

5. Koukkuun saaminen

Entä kuinka ihminen saadaan Venäjän koukkuun? Osa Putinin hyväksi toimivista ihmisistä on niin kutsuttuja hyödyllisiä idiootteja, joita ei tarvitse edes kiristää eikä maksaa heille suuria rahoja. Riittää, kun heidän egoaan ruokitaan, heidän mielipiteitään kehutaan ja heistä tehdään vaikkapa Venäjän median uusia suomalaistähtiä. Rakastuminenkin voi tehdä ihmisestä sekä hyödyllisen että idiootin.


Putin lyö "langennutta" länttä, koska se on Venäjän erityinen tehtävä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/putin-lyo-langennutta-lantta-koska-se-on-venajan-erityinen-tehtava/9011652#gs.gk9r58

KUVA

https://im.mtvuutiset.fi/blob/9023152/26d20ce6918350d3bac20f3d198c1f4b/ala-kayta-venaja-uskonto-1-aop-data.jpg

Imperiumi toisensa jälkeen on uskonut erityisyyteensä. Naapurikansoille erityinen naapuri on yleensä tiennyt sotaa. Näin on ollut myös Venäjän tapauksessa.

Vladimir Putinin valtakausi on "Jumalan ihme".

Näin lausui presidentti Putinin läheinen liittolainen ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill vuonna 2012.

Nyt "Jumalan ihme" sotii Ukrainassa Venäjän tulkinnan mukaan "jumalatonta, langennutta ja luopunutta" läntistä sivilisaatiota vastaan, kirkkotutkija ja Helsingin yliopiston dosentti Juha Meriläinen sanoo.



Patriarkan mukaan Venäjän suurhyökkäyksellä on sekä fyysinen että "metafyysinen merkitys". Ristiretkimäinen sota Ukrainassa tuo Kirillin mukaan "ikuisen pelastuksen" etnisille venäläisille. 

Venäjän helmikuussa 2022 aloittama suurhyökkäys Ukrainaan oli alkujaan Putinin sanoin "sotilaallinen erikoisoperaatio Ukrainassa".

HS: Oikeusoppineet kannelleet Suomen käännytyslaista EU:lle

Euroopan komissiolle on tehty viisi kantelua niin sanotun käännytyslain EU-oikeuden vastaisuudesta, uutisoi Helsingin Sanomat lähteidensä tietoihin perustuen.

Lehden tietojen mukaan komissiolle kantelun ovat tehneet kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Martti Koskenniemi, Helsingin yliopiston transnationaalisen eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg, Britannian tiedeakatemian oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin ja Helsingin yliopiston oikeustieteen tutkijatohtori Milka Sormunen.

Viidennen kantelun tekijän henkilöllisyys ei ole HS:n tiedossa.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn käännytyslain heinäkuussa. Koskenniemi, Leino-Sandberg, Scheinin ja Sormunen olivat kaikki perustuslakivaliokunnassa kuultavana, kun lakiesitys oli eduskunnan käsittelyssä.

Käännytyslaki sallii maahanpääsyn estämisen ilman oikeutta turvapaikanhakuun esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjä käyttää mahdollisia turvapaikanhakijoita Suomen painostamiseen. Rajan ylittäneet käännytetään tällöin pois Suomesta.

Turvapaikkahakemukset tulee kuitenkin ottaa vastaan, jos se on rajavartijan arvion mukaan välttämätöntä esimerkiksi lapsen, vammaisen tai muun erityisen haavoittuvassa asemassa olevan oikeuksien turvaamiseksi.

Poikkeuslakia voidaan soveltaa kuukausi kerrallaan ja vain rajatulla osalla Suomen rajaa ja sen läheisyyttä. Lain käyttöönotto on korkean kynnyksen takana.

Lue myös: Euroopan komissio aikoo tarkastella käännytyslakia huolella

Pöllöraati: Ihmisoikeuksien kannattajat ovat alakynnessä SDP:ssä: "Heitä on vain kourallinen"

Pääministeri Orpo sanoo MTV:n Uutisextrassa itärajan pysyvän kiinni – näillä ehdoilla aukeaa

12.10.2024

Naton tiedottaja kommentoi ilmiötä Suomen itärajalla – ”Kenelläkään muulla ei ole tätä keinoa”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000010754027.html

A_NATO_LEHDISTO.png

Naton lehdistöedustaja Allison Hart puhuu IS:n haastattelussa Suomen roolista Natossa ja kertoo muutoksesta Venäjän toiminnassa.