Share |

KURDIT JA ISRAEL SYYRIASSA

11.12.2024

KURDIT JA ISRAEL SYYRIASSA

”Hyväksyykö maailma kurdien uhraamisen?” – Syyrian kurdit pelkäävät nyt autonomisen alueensa puolesta

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010891388.html

Syyria|Damaskoksessa rakennetaan nyt uutta hallintoa, mutta sisällissota jatkuu. Turkin aseistamat kapinalliset hyökkäävät länsimaiden tukemia kurdeja vastaan koillisessa Syyriassa.

KUVA

Naistaistelija näyttää voitonmerkkiä Syyrian Kurdien juhliessa Bashar al-Assadin hallinnon kaatumista Qamishlin kaupungissa sunnuntaina. Kuva: Delil Souleiman / AFP

https://images.sanoma-sndp.fi/b7634fc2370d7e75aed995728bca9546/normal/658.webp

Yli vuosikymmenen jatkunut sisällissota al-Assadin hirmuhallintoa vastaan vaikuttaa tulleen päätökseensä. Epävarmuus ja taistelut jatkuvat silti. Tulevaisuudesta ollaan erityisesti huolissaan Syyrian kurdialueilla.

Kurdien autonominen alue levittäytyy laajalle koillisessa Syyriassa. Rojavaksi kutsutun alueen SDF-joukot (Syrian democratic forces) ovat osallistuneet aktiivisesti varsinkin Isis-järjestön vastaiseen taisteluun.

Kurdeilla on kuitenkin muitakin vihollisia. Yhdysvaltalaisen Council on Foreign Relations (CFR) -ajatushautomon mukaan Turkin tärkein tavoite Syyriassa on SDF-joukkojen tuhoaminen.

Turkki on jo pitkään tukenut kapinallisryhmää, jonka nimi on Syyrian kansallinen armeija (Syrian national army, SNA). Arvostelijat ovat kuvailleet ryhmää jopa Turkin käyttämiksi palkkasotilaiksi.

Ranskalaisen Le Monde lehden mukaan SNA:n sisäisiä ryhmittymiä yhdistää lähinnä kurdivastaisuus.

Sen jälkeen kun kapinalliset valtasivat Aleppon kaupungin kuun vaihteessa, jatkoi SNA hyökkäystä kurdien hallussa oleville alueille. Maanantaina SNA valtasi Manbijin kaupungin kurdijoukkojen vetäydyttyä kaupungista.

Tiistaina SNA hyökkäsi kurdimedioiden mukaan SDF:n asemiin Eufratjoella Manjibin itäpuolella. SDF:n mukaan alueella käytiin raskaita taisteluja. Turkki antoi SNA:lle tukea ilmaiskuilla.

Turkin tavoitteena on CFR:n mukaan puskea kurdit Eufratin itärannalle.

SDF:llä on Turkin mukaan yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jonka Turkki, Yhdysvallat ja EU ovat määritelleet terroristiryhmiksi.

Syyrian sisällissodassa moni maallistuneempana pidetty kapinallisryhmä on menettänyt vaikutusvaltansa tai liittynyt radikaalimpiin jihadistisiin ryhmiin.

Niinpä kurdijoukoista on tullut lännen tärkein liittolainen Syyriassa.

KUVA

https://images.sanoma-sndp.fi/55ff68e2e4b257425d1c7cb3f3aac756.svg

Kurditaistelijoita huolestuttaa Syyrian tulevaisuus, sekä Donald Trumpin lausunnot siitä, ettei Yhdysvallat aio hänen presidenttikaudellaan sotkeutua Syyrian sisällissotaan. Jo hänen ensimmäisen kautensa aikana Trumpia kritisoitiin kurdien ”hylkäämisestä”.

”Alueellamme on yhä Yhdysvaltain joukkoja, ja niin pitkään kun Biden on vallassa, he pysyvät täällä”, kertoo SDF:n riveissä useita vuosia taistellut länsimaalainen Aries HS:lle.

Hän esiintyy taistelijanimellä, sillä Turkin viranomaiset eivät suhtaudu suopeasti kurdien riveissä taisteleviin vapaaehtoisiin.

”Luulen, että ymmärrämme kaikki tilanteen. Olemme ainoa toimiva hallinto tässä maassa. Meillä on toimivat itsepuolustusjoukot ja demokraattiset rakenteet”.

Syyrian vallankumouksen vaikutusvaltaisinta kapinallisryhmittymää Hayat Tahrir al-Shamia (HTS) hän kuvailee islamistisiksi nationalisteiksi ja vertaa sitä Isisiin. HTS oli aikaisemmin osa terroristijärjestö al-Qaidaa nimellä al-Nusran rintama.

HTS:n tavoitteena on ollut perustaa Syyriaan fundamentalistinen islamilainen hallinto. Viime viikkoina se on kuitenkin pyrkinyt esiintymään maltillisempana valtionrakentajana.

HS:n haastattelema vapaaehtoinen näkee riskinä sen, että itsenäisyydestään taistelleet kurdit jätetään Turkin tukemien kapinallisten armoille, jotta Syyriaan saataisiin edes jonkinlainen rauha.

”Hyväksyykö maailma kurdien uhraamisen, jotta Syyriaan saadaan al-Qaidan tai Daeshin kaltainen laillinen hallinto?” hän kysyy käyttäen Isis-järjestöstä sen halventavaa pilkkanimeä Daesh.

KURDIT https://www.hs.fi/aihe/kurdit/

ISRAEL https://www.hs.fi/paikka/israel/

Ukraina on Putinille paljon tärkeämpi kuin al-Assad

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010891592.html

Pääkirjoitus|Syyrian diktaattorin Bashar al-Assadin kaatuminen oli nöyryytys häntä tukeneelle Venäjälle. Samalla se muistuttaa, että Kremlille Ukraina on ykkössijalla.

Israel iski ainakin kuuteen ohjus­laivaan Syyriassa – tuhot tallentuivat kuviin

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010893391.html

Ohjuslaivoista viisi on uponnut ja kuudes vaurioitunut.

Kommentti: Tekeekö Trump jo ensimmäistä virhettään Syyriassa?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010891467.html

Trump löytää Syyrian vielä edestään, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Yhdysvalloilla ei pidä olla mitään tekemistä sen (Syyrian) kanssa. Tämä ei ole meidän taistelumme. Antaa sen ratketa itsestään. Älkää sekaantuko, Trump pauhasi ISOILLA KIRJAIMILLA Truth Social -viestipalvelussaan.

Juuri nyt länsimaiden pitäisi olla hereillä Syyriassa.

Maan kapinallisten johtava taistelujärjestö on islamistinen HTS, Hayat Tahrir al-Sham, suomalaisittain Levantin vapautusjärjestö. Se on antanut maltillisia viestejä kaikkien syyrialaisten suojelemisesta, mutta kukaan ei tiedä, mihin suuntaan se alkaa Syyriaa viedä.

Jos Syyrian eri kapinallisryhmiin on mahdollista vaikuttaa, se tehdään nyt. Jos yhteydenpito HTS:ään onkin liian korkean kynnyksen takana, muitakin toimijoita Syyriassa riittää.

Yhdysvalloilla olisi vaikuttamiseen resursseja ja valtaa esimerkiksi muiden arabimaiden kautta. Joe Bidenin hallinnolla on reilu kuukausi aikaa tehdä jotain, mutta se on auttamattoman lyhyt aika.

Jos kukaan ei täytä Venäjän jättämää tyhjiötä Syyriassa, saattaa käydä niin, että Venäjä ei poistukaan vaan onnistuu säilyttämään jalansijan maassa.

Kurdien ahdinko

Lännen tärkein liittolainen Syyriassa ovat olleet kurdit. He toimivat käytännössä Yhdysvaltain maavoimina, kun Isisin kalifaatti vuonna 2018 kukistettiin. Kurdit on usein mainittu organisoituneimpana ja taitavimpana sotavoimana Syyrian sisällä.

Trumpin on syytetty pettäneen kurdit presidenttikaudellaan.

Vaikka kurdit olivat vuodattaneet vertaan Isisiä vastaan, Trump veti heiltä Yhdysvaltain tuen ja salli Turkin hyökätä kurdeja vastaan. Trumpin silloinen puolustusministeri James Mattis erosi vastalauseena.

Jälleen kurdit ovat vaikeuksissa, kun Turkin tukemat SNA-joukot Syyriassa ovat hyökänneet rajusti heitä vastaan.

Jos tämä jatkuu, on mahdollista, että Pohjois-Syyria syöksyy kaaokseen.





Kurdit olisivat paljon hyödyllisempiä länsimaille liittolaisina kuin katkerina entisinä apureina. Välissä on kuitenkin Nato-maa Turkki, jolla on verinen historia kurdien kanssa. Siinäkin pitäisi löytää jotain vuoropuhelua.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham on jo esittänyt huolen kurdien tilanteesta ja Turkin toimista. On epäselvää, onko hänellä Trumpin korva kuiskuteltavana tässä asiassa.

Isisin nousu

Koko kuviossa on hyytävin seikka täysin avoinna.

Trump otti aikoinaan kunnian Isisin nujertamisesta. Nyt kaikkien aikojen verisin terroristijärjestö uhkaa raporttien mukaan nostaa jälleen päätään.

Yhdysvallat on pommittanut Isisin asemia Syyriassa, mutta järjestön patoaminen saattaa vaatia paljon isompaa puuttumista. Tapahtuuko niin enää Trumpin aikana?

Paras ase Isisiä vastaan ovat edelleen kurdit.

Kurdien vankiloissa viruu arviolta kymmeniä tuhansia fanaattisia Isis-taistelijoita. Jos kurdit eivät pysty pitämään yllä itsehallintoaan Syyriassa, pystyvätkö he myöskään pitämään Isisiä lukkojen takana?

Trumpin tai edes jonkun hänen lähipiirissään soisi ymmärtävän, että nyt ei todellakaan ole Yhdysvalloille aika jäädä katsomaan sivusta.

Al-Jazeera: Kurdien SDF-joukot sopivat Syyrian pohjoisosassa aselevosta Turkin tukemien joukkojen kanssa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010893781.html

Osapuolet ovat käyneet kiihkeitä taisteluja Manbijin kaupungissa.

Syyrian pohjoisosassa Yhdysvaltain tukemat kurdien SDF-joukot ovat tehneet aseleposopimuksen Turkin tukemien SNA-joukkojen kanssa, kirjoittaa qatarilaismedia al-Jazeera.

Osapuolet ovat käyneet kiihkeitä taisteluja Manbijin kaupungissa. Sovun syntymisestä Manbijissa on kertonut SDF-joukkojen komentaja Mazloum Abdi. Hänen mukaansa Yhdysvallat oli toiminut välittäjänä neuvotteluissa.

Abdin mukaan SDF:n taistelijat vetäytyvät alueelta niin pian kuin mahdollista. Joukkojen tavoitteena on Abdin mukaan lopettaa taisteleminen myös muualla Syyriassa ja osallistua maassa poliittiseen prosessiin.

CNN: Venäjä pyytää apua

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/cnn-venaja-pyytaa-apua/9064438

Venäjä sanoo tekevänsä "kaiken tarpeellisen ja kaiken mahdollisen" varmistaakseen tukikohtiensa säilymisen Syyriassa.

Venäjä on pyytänyt Turkilta apua joukkojensa turvalliseen vetäytymiseen Syyriasta, uutisoi yhdysvaltalaismedia CNN:n turkinkielinen sivusto sunnuntaina.

Syyrian syrjäytettyä presidenttiä Bashar al-Assadia tukeneella Venäjällä on Syyriassa useita sotilastukikohtia, joista tärkeimpinä pidetään Tartusissa ja Hmeimimissä sijaitsevia.

Venäläisjoukkojen mahdollinen vetäytyminen ei ilmeisesti koskisi näitä tukikohtia, vaan ainoastaan niiden ulkopuolella olevia joukkoja.

Tukikohtien ulkopuolisten joukkojen suhteen mahdollinen suunnitelma on, että ne lähetetään ensin Turkin Syyriassa hallitsemille alueille ja siitä eteenpäin Venäjälle

Lisää aiheesta:

Putinille ei jäänyt välttämättä mitään käteen Syyrian 10 vuodesta: "Ei muuksi voi selittää"Sotilasasiantuntija: Syyria-nöyryytys paljasti, että Venäjä on heikompi kuin luultiin – antaa toivoa UkrainallePutinin elintärkeät tukikohdat uhattuna – suostuuko Syyrian uusi valta sopuun pommittajansa kanssa?Jarmo Lindberg tapasi Venäjän armeijan pomon ja kysyi, miten sota Syyriassa sujuuPutin ja Erdogan tapaavat tänään Sotshissa – keskusteluissa todennäköisesti esillä Turkin mahdollinen hyökkäys Pohjois-SyyriaanTutkija: Venäjä vahvistaa suurvalta-asemaansa Syyriassa – iskenyt lännen tukemia kapinallisia vastaan

VenäjäSyyriaTurkkiVladimir PutinBashar al-AssadUlkomaat

SYYRIA

https://www.mtvuutiset.fi/aihe/syyria/4343234